2 x fluga / 1 st smäll

Ja, är det inte underbart. När man minst anar det så kommer nyheten kring Magnus Källanders fortsatta elitkarriär. Han kände ju ändå att han ville vara med och spela upp ÖIS till Allsvenskan igen, så visst måste det ha funnits kraft att ta av.

Det snackades ett tag om att Västra Frölunda skulle bli Källas nästa klubbadress. Så blev det nu inte. Det kanske är bäst så? Inte för att Källander är dålig. Men det borde väl vara ett rätt så riskfyllt kontrakt att skriva på för vilken klubb som helst? Gubben är ju trots allt 40 år! Nej. Källander är ju inte purung längre även om jag ärligt talat börjar bli trött på allt tjat om ålder hit och dit på aktiva elitspelare. Håller dem så håller dem, och platsar dem så skall de spela. Sen är det ju upp till lagen att bestämma om det är lönt att bygga ett lag kring en spelare som när som helst kan bli illa skadad eller kanske går i tankar om att lägga av en ganska så snar vacker dag? Skulle Källa dra av ett korsband nu så är nog frågan hur det står till med hungern att komma tillbaka efter det t ex?

Dessbättre har ju Källander haft en riktigt bra fysisk status just med tanke på hans ålder och rätt hårda och energiska spelstil (iallafall när det begav sig som bäst). Jämför man honom sedan med de mycket yngre spelarna som Marcus Allbäck och Alvaro Santos m fl så har ju Magnus sammanlagt en rätt så bra sjukjournal att titta tillbaka på.

Hur blev det nu då? Var det något lag som var sugen? Var Källa ett hett villebråd på spelarmarknaden? Nej. Det visade sig inte vara någon allsvensk eller superettanklubb som tyckte att Källas fortsatta fotbollskarriär var värd att bekosta. Inte om man får tolka nyhetsflödet i tidningar m m. Förutom ryktet om Västra Frölunda så var det fruktansvärt dött kring Källa ända sedan ÖIS valde att säga tack och hej. Samtidigt vet man inte vad som har sagts, eller vad som har varit på tapet för herr Källander under de här senaste kalla månaderna. Jag tror allt att han haft några seriösa alternativ att ta ställning till. Den klubb som drog det längsta strået blev dock Stenungsunds IF i division 4.

Jaha? Så blev det med den fortsatta elitkarriären. Förvånad? Nej, inte så värst.

Källa har skrivit på ett 2-årskontrakt med SIF och kommer alltså att harva runt i Bohuslän under nästa och nästnästa säsong bland kobbar och skär om kroppen håller. Anledningen till varför det blev SIF är för att Källa också har blivit erbjuden jobb på SEAB som snickare. En helhetslösning som tycktes falla honom i smaken, men också ett bevis på att Källa faktiskt ser slutet på sin karriär nu. Att spela i 4an, med 3-4 träninspass i veckan, borde vara rena rama Puket-resan (all inclusive) för Källander som har försörjt sig som fotbollspelare på heltid i väldans många år nu med allt vad det innebär. Han kommer med säkerhet tillföra laget en massa kvalitet och med Källander på mitten så ser SIFs trupp lika förstärkt ut på mittfältspositionen som ÖIS blev i samband med Sebastian Johanssons kontrakt senast. Jag tycker ärligt talat det är riktigt roligt för SIF och 4an i Bohuslän att få knyta till sig vår gamle mittfältsmotor och jag kan inte annat än att önska dem och Källa lycka till.

Personligen så kommer jag nog få möjligheten att se Källa i SIF-tröjan i vår eller i sommar. Jag har kopplingar till Henån på Orust sen barnsben och tillbringar ett gäng dagar per år där fortfarande för att umgås med vänner, och för att få mig min årliga dos av barndomsnostalgi. Givetvis skulle det vara kronan på verket att få se Henåns IF ta emot SIF på hemmaplan Hellevi. Ja, det skulle faktiskt bli min första division 4 match på mycket länge. Barndomsnostalgi och sen lite division 4 fotboll med (fd) kopplingar till ÖIS. 2 flugor i en smäll. Jag tittar ut på vädret utanför och inser att jag faktiskt längtar redan.


'2 x fluga / 1 st smäll' have 2 comments

  1. 1 februari, 2010 @ 00:42 Slicen

    Källa förtjänar att nämnas när det handlar om hängivna och stora Öis:are genom tiderna, och med en topp under Hamrén. Vem kommer någonsin att glömma hans Årets-mål, eller hur han tillsammans med Johannesson bildade ett mittfält som var ryggraden i ett lag som kunde slå alla lag i Allsvenskan – och också gjorde det.
    Tyvärr är det därför lite ledsamt att konstatera att hans rykte som spelare lite grann naggats i kanterna de senaste åren när det blev allt tydligare att han inte på samma sätt hängde med längre. Ibland räcker det inte bara med inställning.
    Likt en gammal boxare så hade han inte riktigt förstånd att lägga av i tid. Att det sedan blivit lite rörigt vid sidan av plan och trubbel med rättvisan har väl också bidragit till att han lite för länge hängde kvar i det som han var trygg i. Dessutom verkar det ju som om en del av hans sparpengar från Greklands-utflykten försvunnit ner i restaurangaffärer som kanske inte varit så lyckade. De affärerna har vi ju heller inte sett slutet på.

    Kul därför att se att han trots allt landat i ett jobb, en inkomst och möjlighet att spela ur sig det där sista springet i benen. Kanske kommer han en dag att kunna återvända som ungdomsledare i Öis när saker och ting lagt sig tillrätta. För visst har väl en kille som Källa en hel del av inställning och hjärta för klubben att överföra till de yngre som kommer?

    Svara

    • 1 februari, 2010 @ 06:35 Martin Johansson

      Jag kommer aldrig att glömma Källander 2001-2003! Då presterade Källa stor fotboll. Fotboll vi sannolikt inte kommer att få se i ÖIS på många år. Åren därefter var han kanske inte lika vass eller kvick i fötterna men fortfarande bra. Och även om han kanske spelade på lite för hög nivå förra säsongen så gjorde han det bra. Kommer aldrig att glömma den stenhårda satsningen och skoningslösa tacklingen inne i Kalmars straffområde som ledde fram till Álvaro Santos 3-1-mål. Klassisk Källa!

      Klipper lite från en gammal chatt med Henrik Rydström:

      Jossan: Vem är den bäste spelaren du spelat med?

      Henrik Rydström: Magnus Källander var grymt bra 1999. Mycket bättre än alla namnkunniga gossar man i övrigt mött.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se