Thank heaven for the youth team

Den här posten är för er som gillar att planera långt i förväg. Och för er som inte kan få nog av ÖIS. Och för er som vill se framtidens lirare redan i dag. Svenska fotbollsförbundet har i dagarna offentliggjort förslaget till spelprogram för Juniorallsvenskan 2010. Enligt det förslagna spelschemat inleder och avslutar ÖIS serien mot lokalkonkurrenten och nykomlingen GAIS. När serien är färdigspelad går de fem första lagen till SM-slutspel. Förra säsongen missade ÖIS slutspelet efter en riktigt svag höstsäsong. Laget förlorade då sex av sju matcher under hösten. Från toppen till mitten. En poäng från Häcken på den sista slutspelsplatsen. Förhoppningsvis tar man revansch denna säsong.

Omgång 1
2010-04-10 Örgryte IS – GAIS
Omgång 2
2010-04-17 IF Elfsborg – Örgryte IS
Omgång 3
2010-04-24 Malmö FF – Örgryte IS
Omgång 4
2010-05-01 Örgryte IS – Landskrona BoIS
Omgång 5
2010-05-08 Kalmar FF – Örgryte IS
Omgång 6
2010-05-16 Örgryte IS – BK Häcken
Omgång 7
2010-05-22 Helsingborgs IF – Örgryte IS
Omgång 8
2010-05-29 Örgryte IS - IFK Göteborg
Omgång 9
2010-06-05 Östers IF – Örgryte IS
Omgång 10
2010-06-12 Örgryte IS – Halmstads BK
Omgång 11
2010-06-19 Åtvidabergs FF – Örgryte IS
Omgång 12
2010-06-27 Örgryte IS – Åtvidabergs FF
Omgång 13
2010-07-31 Halmstads BK – Örgryte IS
Omgång 14
2010-08-07 Örgryte IS – Östers IF
Omgång 15
2010-08-14 IFK Göteborg – Örgryte IS
Omgång 16
2010-08-21 Örgryte IS - Helsingborgs IF
Omgång 17
2010-08-28 BK Häcken – Örgryte IS
Omgång 18
2010-09-04 Örgryte IS – Kalmar FF
Omgång 19
2010-09-11 Landskrona BoIS – Örgryte IS
Omgång 20
2010-09-18 Örgryte IS – Malmö FF
Omgång 21
2010-09-25 Örgryte IS – IF Elfsborg
Omgång 22
2010-10-02 GAIS – Örgryte IS

Förhoppningsvis kan vi nu när vi är lite fler skribenter på Sambadefensiv ägna lite mer uppmärksamhet åt Juniorallsvenskan och ÖIS ungdomsfotboll. Om det finns någon där ute som skulle vara intresserad av att bevaka och skriva om ÖIS framfart i Juniorallsvenskan under 2010 så får ni gärna dra i väg ett mail till Sambadefensiv.


'Thank heaven for the youth team' have 9 comments

  1. 14 januari, 2010 @ 13:09 Johan Gellerman

    Nu har jag ingen vidare koll på motståndarna men ÖIS kommer få mycket svårt att ta sig till slutspel, och det skulle tyvärr inte förvåna mig om man kommer vara indragna i en bottenstrid. Årgångarna 89 & 90 var fantastiskt bra med fin spets och en grym bredd men nu är det väldigt tunnt. Finns ett par bra lirare men med endast en halv startelva som är något att hänga i granen så kommer man antagligen inte speciellt långt i det här sammanhanget. Även om man utnyttjar alla spelare som man kan (de som tillhör A-laget med) så tvivlar jag på att man hade kunnat knipa en slutspelsplats.

    En annan sak är att U-lagets träningsgrupp inte kommer hålla någon högre klass. Finns väl någon bra spelare men i övrigt verkar det som att de allra bästa kommer träna med a-laget, även om man säkerligen kommer spela matcher i J-Allsvenskan. Faktum är att det är ett måste att spelare som Mathias Johannesson, Jakob Olsson, Felix Sehlström, Nico och Luka är med och förstärker om man inte ska åka ut med dunder och brak. Nu tror jag förvisso att man bara skjuter upp det oundvikliga, nästa år när 91:orna är borta tror jag inte man kommer ha speciellt bra chanser att klara sig kvar då det inte finns mycket att toppa laget med.

    Kommer nog bli ett par tunga säsonger för U-laget, om man inte ska börja värva in en massa kvalitetsspelare. Känslan är att ÖIS inte är lika hett och att man inte röner samma framgångar på ungdomssidan (94:orna undantaget) som man gjorde för ett par år sedan.

    Svara

    • 14 januari, 2010 @ 13:22 Johan Gellerman

      Kom att tänka på att mindre A-lagstrupp också är lika med att de bästa spelarna kommer få ännu mer belastning i form av B-lagsmatcherna. Det var ju det som blev fallet förra året, de bästa spelarna fick spela alldeles för många matcher och drog på sig skador och inte riktigt orkade. I år kommer man heller inte få en lika bra start att luta sig tillbaka på utan det kommer nog vara dåligt hela säsongen. Nej det ska väldigt mycket till om man ska klara sig kvar i år och jag vet att det är några spelare som känner detsamma.

    • 14 januari, 2010 @ 17:00 Martin Johansson

      Det ante mig att det var så illa. Trist! Vi har ju diskuterat det här tidigare och det känns som att ÖIS måste hitta en lösning på det här problemet. Samtidigt tycks det ju vara svårt. Det går inte att komma ifrån att det är bäst för de bästa spelarna i u-truppen att träna och spela med a-laget. Samtidigt innebär det att den efterkommande generationen blir lidande. Fan vet hur man ska fixa detta problem. Kanske måste man som du säger värva hårdare. Men är det rimligt eller ens möjligt?

  2. 14 januari, 2010 @ 19:44 Johan Gellerman

    Mitt långa svar försvann när internetet kraschade och gjorde att jag var tvungen att starta om datorn.

    Kort sagt är ÖIS inte speciellt attraktivt längre, vilket har att göra med hur fotbollsverksamheten bedrivs. När ÖIS var bra i början av 2000-talet var det mängder med ungdomar som ville spela i ÖIS, nu tror jag knappast att det är någon större anstormning.

    Förutom 94:orna tror jag inte att något lag är i den absoluta toppen i sin åldersklass, vilket gör att bra spelare i mindre klubbar snarare byter ner sig när man går till ÖIS. Ska man gå till ÖIS ska man göra det hyfsat sent, typ när man är 16-17 år för fram tills dess har inte ÖIS mer att erbjuda än ens egna småklubb.

    Sedan tror, och faktiskt hoppas, jag att ÖIS har ett rätt skamfilat rykte kring sig. Man har sett lite hur det funkar och det finns bättre klubbar att välja om man är lovande talang. Tror aldrig att man kommer kunna värva någon riktigt bra spelare till U-laget då risken finns att man blir fast där ett par år, och även om man blir värvad till A-laget tror jag man tänker efter en gång extra. Jag undrar till exempel om Seif är nöjd med sitt klubbval.

    Som det ser ut nu har inte ÖIS någon vidare koll på hur dess ungdomsverksamhet ser ut och hur den mår, och frågan är om det kommer läggas några resurser på att ordna upp det.

    Svara

    • 14 januari, 2010 @ 19:58 Joalar

      Vad är det som gör ÖIS har ett så skamfilat rykte? Är det bara ovilligheten att flytta upp talanger till A-laget eller är det mer?

      Vad är det som gör en klubb attraktiv för juniorer och vad var det ÖIS gjorde bra under början av 00-talet som man inte gör idag?

    • 14 januari, 2010 @ 20:01 Martin Johansson

      Bra frågor Joalar, tyvärr har inte jag några svar. Man får väl fråga Mackan 2.0 och andra spelare som en gång i tiden valde ÖIS. Varför gjorde man det och vad vill man som ung spelare ha ut av en klubb (mer än det självskrivna som utveckling och spel på så hög nivå som möjligt). Vad säljer en klubb till unga spelare. Vi får dessutom fråga spelare som Yasin Belouati, Seif Kadhim och Gustav Granqvist (som jag trodde skulle vara given för ett a-lagskontrakt) m.fl. som lämnat ÖIS efter ett par år (ja, jag räknar kallt med att Seif försvinner från ÖIS).

    • 14 januari, 2010 @ 20:44 Johan Gellerman

      Skamfilat rykte var kanske fel ordval, men det är inte bra hur som helst. Det är oviljan att ge spelare chansen i A-laget och samtidigt sättet man behandlar spelarna på, och då spelar det ingen roll om man blivit värvad eller spelat i ÖIS i flera år. Sånt här sprider sig som ringar på vattnet och oavsett hur mycket statistik någon plockar fram gällande antalet uppflyttade spelare de senaste decenniet eller anger Mellqvist som en lyckad produkt av ungdomsverksamheten så är den fortfarande inte bra, och det är många spelare väl medvetna om.

      Det är få gamla U-lagsspelare som kan rekommendera ÖIS som en bra klubb utan att förvränga sanningen på ett eller annat sätt. När man dessutom tycker illa om föreningen efter hur några individer har behandlat dem så är det något som inte står rätt till. Jag skulle säga att vi är nummer fem eller sex på listan över klubbar i stan som jag hade valt om jag varit talang. Spela Division 1-fotboll i Qviding eller Frölunda är mer intressant än att få spela i ÖIS B-lag. Gais, Häcken och Blåvitt är vi inte ens i närheten utav.

      Vad som gjordes bra i början av 00-talet? Ja du, jag vet inte om det var så mycket som gjordes annorlunda men vi hade ett bra A-lag och fick en hype kring klubben som skapade intresse kring ungdomslagen. Det dukades upp ett smörgåsbord då det var attraktivt att spela i ÖIS. Det fanns ett par riktigt bra årskullar vilket gjorde oss intressant för större talanger, jag tror inte riktigt det finns på samma sätt idag.

      När vi dessutom var bra så var det ingen som reflekterade speciellt mycket över saker som fungerade mindre bra, eller rent av dåligt så det är mycket möjligt att det vad precis som det är idag bara det att det inte vara någon som satte fokus på det, och inte heller något som gjorde att en granskning kändes rättfärdigad då allt utåt sett var frid och fröjd.

      Det är livsfarligt med temporära framgångar då det tar fokus från den underliggande problematiken som aldrig försvinner utan bara lägger sig i skymundan, men har ändå en stor påverkan på verksamheten. Det är inte hållbart i det långa loppet och man uppfattas som en gnällig jävel om man fortsätter kommentera bristerna trots att det finns saker att glädjas åt, och man vill ju glädjas men samtidigt har man svårt att göra det fullt ut då det bara köps ytterligare lite tid för att upprätthålla luftslottet. Bosnierna hade problem med detta under VM-kvalet. De aktiva supportrarna protesterade mot sitt korrupta förbund men framgångarna i VM-kvalet gjorde att man inte kunde protestera på samma sätt då det var svårt att få medhåll, men samtidigt kunde man inte riktigt åt framgångarna.

      Martin, det hade varit bra om vi kunnat lösa det. Finns många intressanta röster att lyssna på.

    • 14 januari, 2010 @ 20:02 Martin Johansson

      Johan, vi får ta tag i den där artikeln som vi har diskuterat tidigare någon gång. Är bara så förbannat svårt att få tiden att räcka till för en sådan seriös grej.

  3. 16 januari, 2010 @ 11:43 Slicen

    Gellerman, du är ju väldigt rättfram när det gäller din kritik av hur Öis hanterar sina talanger mm. Kan du då inte vara så rättfram att du redogör för vem som hanterar talanger illa och vari behandlingen består?

    Att spelare inte klarar att ta sig igenom det nålsöga det innebär att gå från U-fotboll till seniornivå är ju knappast något nytt – talangkyrkogården är ju oändlig. Och att spelare som blir ratade blir bittra och ledsna är ju inte heller det något nytt. Så kommer det alltid att vara. Att ledare däremot medvetet skulle kasta bort talanger som man ser utveckling i låter ju däremot konstigt och det tror jag inte man gör i Öis heller.

    Så vad handlar din kritik egentligen om?

    Att döma av det jag läst från dig tidigare på forumet och i vetskap om att du själv spelat ganska högt upp så antar jag att du är väl insatt. Men om du har en sådan inställning som redovisas ovan:”Sedan tror, och faktiskt hoppas, jag att ÖIS har ett rätt skamfilat rykte kring sig.”, så undrar jag varför du är Öis:are?
    Om den inställning du har till klubben även genomsyrar de yngre och dina gamla lagkompisar så är det ju inte svårt att inse varför det inte lett till framgång.

    Så återigen: vem eller vilka är de dumma och dåliga bland ledarna. Vad, konkret, består det felaktiga i deras handlande?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se