Allsvenskan or bust?

Janne Andersson, Sebastian Johansson, Robin Jonsson, David Leinar, Valter Tomaz Jr och Ken Fagerberg.

Smack!

Som en käftsmäll på konkurrenterna.

Sug på den!

Vad säger ni nu då?

Va? Va! VA!?!

Ken Fageberg är tillbaka i ÖIS och det är knappt att man tror sina ögon. Är det här en dröm? Nej, det är det inte. Det är faktiskt sant. Och det är helt djävla underbart. Jag måste säga att det börjar fan-i-mig se riktigt bra ut inför den kommande säsongen. En dag som denna är vi nog rätt många som sjunger på en annan melodi än den vi sjöng våren 2009.

Dick Last – man of the month! Sha-la-la-la! Vem står när de andra slaknar? Etc.

I och med att det känns som att ÖIS trupp börjar anta sin slutgiltiga form tänkte jag ägna dagens postning åt en synnerligen spekulativ fundering kring hur långt det här laget egentligen kan ta oss.

Räcker det hela vägen till Allsvenskan 2011 eller kommer det att sluta på ruinens brant med indragen elitlicens?

För att ”ta reda på det” tänkte jag ställa upp en jämförelse mellan ÖIS trupp från säsongen 2008 och truppen inför säsongen 2010. Det blir helt enkelt en jämförelse rakt av position för position och lagdel för lagdel. Och det är ungefär det här jag har kommit fram till:

ÖIS årgång 2008 vs. ÖIS årgång 2010

Som framgår av den ovanstående bilden är det en klar fördel för ÖIS årgång 2010. Eller, varför hymla, det är en ren knockout! Min gissning är att ÖIS årgång 2010 skulle läxa upp ÖIS årgång 2008 så det stod härliga till. 1-3 eller 1-4. På pappret ser det i alla fall ut att vara klasskillnad.

Om man ska vara ärlig så var det egentligen bara på målvaktspositionen som vi stod bättre rustade inför säsongen 2008. Och där ska det då även sägas att jag anser det vara tight mellan Dick Last 2008 och Peter Abrahamsson 2010. Det som fäller avgörandet är att Abrahamsson kommer till spel efter en säsong präglad av skador och träsmak. Kan han verkligen komma tillbaka till den fina form och höga klass som han visade upp när han tog över efter Last under hösten 2008? Jag är något tveksam men håller tummarna för att Abrahamsson kommer tillbaka och blir bättre än vad han var säsongen 2008. Om vi dessutom tillåter oss att ta med Viktor Skoglund i diskussionen så står det helt klart att ÖIS 2008 var bättre rustade på målvaktssidan än vad ÖIS är 2010. Skoglund är dess värre helt oprövad i seniorsammanhang och har inte heller imponerat under sin tid i Tipselit. Frågan är om han verkligen är redo att ta över om Abrahamsson skulle skada sig. Nej, min bedömning är helt klart att ÖIS skulle må bra av att värva in en rutinerad och prövad andramålvakt. Om så bara för att lugna mina nerver. Kom igen, Dick, snälla…

När det gäller backlinjen så måste jag säga att jag inte tycker att det råder något snack om att ÖIS årgång 2010 har en vassare backuppsättning än vad ÖIS årgång 2008 hade (och det även om båda uppsättningarna får en 4 i betyg). Visst, vi är kanske något svagare på vänsterbacken i år – det är liksom inte helt lätt att ersätta Anders Prytz – men i övrigt skulle jag vilja hävda att vi är snäppet vassare på varje position än vad vi var säsongen 2008. Bara en sådan sak att de tre mest använda backarna 2008 (förutom Prytzan), Christofer Bengtsson, Dennis Jonsson och Tommy von Brömsen, inte ens får plats på bänken 2010 säger väl det mesta om vilken kvalitet vi besitter på backsidan just nu.

Och ja, i och med värvningen av Ken Fagerberg räknar jag kallt med att Björn Anklev blir kvar som ytterback, och det även om Janne Andersson har sagt sig vilja skola om Jakob Olsson till en modern ytterback. Anklev är vassare än Bengtsson, Robin Jonsson är den bättre av de två jonssonarna och Valter borde hålla en helt annan kvalitet än vad von Brömsen gjorde 2008. Lägg där till att vi har David Leinar, Dennis Jonsson, Tommy von Brömsen och Danny Ervik på bänken samt att vi alltid kan flytta ner Alex Perreira om det skulle bli kris (eller är det då det blir kris). Frågan är om inte ÖIS har seriens bästa backuppsättning? Jag tror nästan det, åtminstone om man ser till bredden.

En sak är jag dock säker på. Och det är att Markus Gustafsson, Sebastian Johansson, Pavel Zavadil och Alex Perreira utgör Superettans absolut starkaste mittfält. Åtminstone på pappret. No doubt! Kanske att jag är något orolig för motivationen och självförtroendet efter fjolårets helvetessäsong. Under försäsongens tre första matcher har inte vårt mittfält imponerat. Det har sett relativt trögt och tungt ut. Passningsspelet vill inte stämma och allt som oftast har man fått se sig överspelade. Här måste man höja nivån om man ska realisera sin potential.

Det här är ju dock en jämförelse som sker helt på pappret och då vill jag hävda att ÖIS årgång 2010 spöar skiten ur ÖIS årgång 2008. Även i det här fallet vill jag hävda att årgång 2010 är starkare på tre av fyra positioner men det har enbart att göra med att Janne Andersson envisas med att spela The Second Coming på högerkanten istället för centralt. Säsongen 2008 var Björn Anklev en mer naturlig högerytter än vad The Second Coming är 2010. Så kommer det alltid att vara och jag skulle kanske föredra om man prövade att spela in Markus Anderberg som yttermittfältare även om det tar emot att bänka The Second Coming. Som den gode/onde Lenin sa, vad göra?

I övrigt är det fullständig uppgradering som gäller jämfört med 2008. Och då kanske särskilt när det gäller de central positionerna. Jag är ledsen att säga det men jag anser att Alexander Mellqvist och Magnus Källander ligger efter Sebastian Johansson och Pavel Zavadil när det gäller precis allting. ÖIS centrala mittfält 2010 är starkare, mer tekniskt, passningsskickligt och kreativt än vad ÖIS centrala mittfält var under säsongen 2008. Kanske att vi kommer att sakna Mellqvists förmåga att ligga och fiska efter bollar som går att trycka dit på ett tillslag strax utanför motståndarnas straffområde – nu var det ju i och för sig ett tag sedan han visade upp den förmågan men väl tillbaka i Superettan hittar kanske Alex formen igen – men i övrigt har vi det bättre ställt i dag än vad vi hade säsongen 2008.

Och det är just det som borde fälla avgörandet. Det är just det starka mittfältet 2010 som talar för att det finns en god chans att gå upp i Allsvenskan redan denna säsong.

Marcus Allbäck och Álvaro Santos skulle vara allsvenskans bästa anfallspar säsongen 2009. Tyvärr blev det inte så. Dags för revansch? Jag tror faktiskt det. Och därför säger jag att fram till sommaruppehållet har ÖIS Superettans vassaste anfallspar. Jag förutspår att om Janne Andersson väljer att spela Ken Fagerberg och Álvaro Santos tillsammans – och varför skulle han inte göra det – så kommer ÖIS att snitta 4,5 gjorda mål per match under de inledande 15 omgångarna.

Du vet det kommer att bli mayhem!

Att göra en jämförelse med ÖIS årgång 2008 känns bara fånigt. Boyd ”Fler offsidelöpningar per match än bollkontakter” Mwila liksom. Pyttsan! Anton Holmberg eller Patrik Elmander? Any takers? Jojo. Hallå! Skärpning. Visst, Mackan Allbäcks intåg efter sommaruppehållet gjorde förstås sitt till men även med Mackan i truppen hävdar jag att det är klasskillnad mellan ÖIS 2010 och ÖIS 2008.

K-L-A-S-S-K-I-L-L-N-A-D

Det är åtminstone klasskillnad fram till sommaruppehållet. Problemet som jag ser det är att vi denna säsong kommer att spela med två anfallare som kommer att göra allt som står i deras makt för att bli sålda när transferfönstret öppnar i juli. Både Santos och Fagerberg har pressen på sig att göra succé och mål. De har 15 omgångar på sig att prestera. Vad kommer det att innebära för samspel och laganda? Och vad händer om en eventuell försäljning/succé uteblir. Hur klarar Santos och/eller Fagerberg av att hantera det?

Brr. Jag vill inte ens tänka på det.

Happy thoughts, happy thoughts.

La-di-da-di-da.

Summasummarum: inför säsongen 2010 vill jag hävda att ÖIS står bättre rustade för att gå upp i Allsvenskan än vad vi gjorde inför säsongen 2008. Dessutom, och det här är kanske lite väl magstarkt för vissa, vill jag påstå att med den trupp vi har nu hade vi mäktat med att hänga kvar i Allsvenskan 2009. Det är ju fan att allt ska klaffa ett år för sent. Och avslutningsvis för att besvara frågan i inläggets rubrik: jag tror banne mig att det blir Allsvenskan 2011. Jag tror verkligen det.

I believe I can fly etc.


'Allsvenskan or bust?' have 16 comments

 1. 18 februari, 2010 @ 10:01 Joalar

  Den största skillnaden, precis som du skriver, har vi på bänken. Istället för att sätta in Patrik Elmander så kan vi sätta Anderberg eller Luka. När Sebastian Johansson är avstängd så sätter vi inte in Dohlsten utan Mellis. Saknar vi en mittback så slänger vi in… hm… en annan mittback som varit het på träningarna. Det är möjligtvis på målvaktssidan och ytterbackspositionerna det ser lite tunt ut. Dock känner jag att det löser sig på något sätt.

  Vad gäller anfallare så vet jag inte om det är min prioritet i dagsläget. Om Ken eller Santos går sönder så får vi gå över till 4-5-1 istället eller också tror jag Luka, Anderberg eller Anklev kan göra ett bra jobb. Vi kan inte ha samma uppbackning som vi har på mittbackssidan på hela plan.

  Svara

 2. 18 februari, 2010 @ 10:45 Mikael Carlsson

  Ja, varför lägga ner en enda bokstav på att skriva något som redan skrivits så bra! Håller med dig Martin om ditt sätt att se på truppen inför kommande säsong. Precis som du också poängterar så ser det ju riktigt bra ut fram till just sommaruppehållet. Ponera att både Alvaro och Ken börjar spruta in mål. Ja, då blir det intressant att se hur ÖIS agerar och vad som händer kring våra anfallare. Men ändå. Det är långt kvar och förhoppningsvis så kan vi njuta i vårsolen till ett ÖIS som faktiskt ger sina motståndare huvudbry och ångest i varje match.

  Att Ken till slut blev rödblå igen är ju som att få en försenad julklapp från en släkting från utlandet. Det var mer än vad man någonsin vågade hoppas på när Fagerberg själv valde att se det här med en återkomst i Superettan med en minst sagt sval inställning. Nu verkar han dock vara på andra tankar som sagt och det är bara att hoppas på att Ken har kvar den där killerinstinkten som han hade 2008.

  Alla heter Ken i Göteborg!

  Svara

 3. 18 februari, 2010 @ 10:57 Jimmy

  .. hur kunde vi missa David Durmaz? Jag menar.. vem väljer Ljungskile om Öis frågar?? ;)

  Svara

  • 18 februari, 2010 @ 11:39 Martin Johansson

   Nu ska vi inte vara taskiga. Ljungskile gör så gott de kan. Tror dock de får det tufft i år.

   Förresten, innebär det här att Syrianskas drömvärvning av Durmaz, Barsom och Chanko spricker? Så synd. Tror knappast att Barsom kan tänka sig att spela i Superettan. Han är väl lite för kompetent för det. Av tumvanten bidde det en tummetott, om ens det.

  • 18 februari, 2010 @ 15:33 Jimmy

   http://www.eurosport.se/fotboll/superettan/2009/durmaz-klar-for-ljungskile_sto2226161/story.shtml

   Nej där var jag lite elak. Sant att de alltid har ställt upp med lag som kan slå vem som helst. Jag tillhör dem som inte någonsin tror på ”säkra tre poäng”, men med honom i laget så stärker de kraftigt. Har för mig han var högerback, men det är en riktigt stabil värvning. Och ja, jag antar att deras trippel sprack där.

   Sen var jag också lite ironisk. Gick det inte lite snack om spelare till LSK från Öis? ;)

   Sen till alla er som använder Google Kalender, håll extra koll här. Jag skall se om jag kan knåpa ihop en färdig kalender med matcher osv.

  • 19 februari, 2010 @ 13:12 C

   Kan Santos, Ken, Robin, Seb så kan nog Barsom…

   Vore kul att se en jämförelse av prel elvorna för topp 5 i årets superetta.

   För övrigt tycker jag att Herr Last, förutom gjort klart med en rad viktiga nyckelsplare, även skall ha beröm för att det är på plats nu – i god tid inför säsongen.

  • 19 februari, 2010 @ 16:17 Martin Johansson

   Vilka lag betraktar du som topp 5? Om du ger mig det lovar jag att göra vad jag kan för att få ihop en sådan artikel. Kan dock ta lite tid eftersom man inte riktigt har järnkoll på övriga lag.

  • 19 februari, 2010 @ 17:02 C

   Kul! Topp – 5 i slumpvis ordning: Öis…, Assyriska, Hammarby, Sundsvall och sedan har jag svårt att välja mellan Landskrona och Norrköping.

  • 19 februari, 2010 @ 17:18 Martin Johansson

   Då väljer jag åt dig! :-) Och jag väljer varken Landskrona eller Norrköping. Tror inte på något av de två lagen. I stället lägger jag till Jönköpings Södra. De kommer bli livsfarliga i år. För det första har de värvat bra. För det andra har inte deras försäsong störts av vädret. De har tränat helplan hela vintern och kommer att ha ett försprång på övriga lag. Räkna med J-Södra i år. Dessutom skulle jag nog gärna lyfta in Ängelholm istället för Hammarby. Dessutom kanske Syrianska bör tas med i diskussionen också. Hmm, svårt det här, men som sagt det kommer en artikel lite längre fram.

  • 19 februari, 2010 @ 20:12 C

   Helgen ger en indikation på hur långt J södra kommit och Ängelholm var i min tanke snäppet under. Syrianska vet till tusan, men kanske, kanske.
   Det låter som att det blir en jämförelse över lagen på övre halvan :-)

 4. 18 februari, 2010 @ 12:19 Anton

  Jag är dock jätterädd för vänsterbacken. Anser att vi måste få in en bra gubbe där.

  Svara

  • 18 februari, 2010 @ 16:40 Martin Johansson

   Jo, det stämmer väl att vi inte har det lika gott ställt på vänsterbacken som på övriga positioner men inte är det något att vara livrädd över. Adam kommer lösa det fint. Hoppas jag. Kanske att vi tappar lite i offensiven men bakåt tror jag nog att det kommer att fungera.

 5. 18 februari, 2010 @ 16:14 Tjuvnyp

  Martin,

  Grym artikel! Helt enkelt klockren. Jag vill säga att vi är bättre än i fjol, i förfjol och året innan det också!!!

  Det ser helt magnifikt ut. Nu är motståndet i år betydligt tuffare än 2008. Men det vore väl faen om inte det här laget – som på pappret mosar Mjällby, BP och Åtvid – ska gå upp!

  Sista ordet om Santos är väl inte sagt. Nåt arabland kanske pytsar upp. Då är det bara att tacka och ta emot…. Då kan vi signa ännu vassare kontraktlösa lirare (det dräller av dem!).

  Svara

  • 18 februari, 2010 @ 16:46 Martin Johansson

   Vi satsar kanske på Europa 2011. Svenska Cupen här kommer Rödblått? :-)

   Skämt å sido, klart att vi bör gå upp sett till den trupp vi har för tillfället. Superettan känns dock något knepigare denna gång jämfört med 2008. Oavsett vilket går vien spännande säsong till mötes.

  • 18 februari, 2010 @ 19:32 Sjögräs

   Jag vill se att ÖIS gör en satsning på Svenska Cupen i år, det känns så jäkla onödigt att åka ut mot Gunnilse liksom.

 6. 18 februari, 2010 @ 21:47 AlexU

  Om jag inte misstar mig, så spelade väl Bengtsson vänster back en stund mot trollhättan. En kort period som jag tyckte känndes säker där ute. Han värkade trivas och såg riktigt hungrig ut. Sen är det skönt att höra att man inte e ensam om att häldre se Mackan G i mitten, som en Xavi eller liknande istället för på kanten. Fast det ka tilläggas att grabben har underbart fina inlägg och pass och kan säkert göra under på kanten också;)

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se