Dags att shapea upp det här fjollträsket?

ÖIS befinner sig nu fyra matcher in på årets försäsong. Och redan har man släppt in tio mål. Tre mål i baken mot BK Häcken kan jag leva med. Häcken är trots allt ett relativt hyfsat gäng. Enligt Nanne Bergstrand är det ett av allsvenskans mest välcoachade och välkomponerade lag. Då kan jag ta att vi släpper in tre mål mot dem i årets första träningsmatch. Vad jag inte kan acceptera är de sju insläppta målen mot bonkegäng som Sarpsborg, FC Trollhättan och Jönköpings Södra (som den lilla gnälliga drama queen jag är räknar jag in J-Södra bland bonkegängen fast de är ett lag som sannolikt kommer utmana om en allsvensk direktplats).

Om vi ser till övriga lag i Superettan är det bara Degerfors som har släppt in lika många mål som ÖIS så här långt. Och då ska du komma ihåg att Degerfors förväntas slåss för sin överlevnad medan ÖIS förväntas bli ett topplag. Förlåt, låt mig korrigera mig själv, ÖIS ska vara ett topplag denna säsong. Då är det inte OK att släppa in tio mål på fyra matcher. Jag upprepar, det är inte OK.

Om jag ska vara ärlig finner jag det mycket oroande att ÖIS försvar läcker som ett såll. Det tycks fan i mig vara lättare för ÖIS motståndare att komma till skott än vad det var för en besökare på någon av San Franciscos alla love-ins under slutet av 1960-talet. Och det säger inte lite om kvaliteten på ÖIS försvarsspel.

Kom ihåg en sak, bra lag släpper in få mål. Det är bara att slå lite i historieböckerna för att inse det. Ett schyst försvar kan ta dig riktigt långt. Förra säsongen släppte Mjällby in 19 mål när man vann Superettan. 2006 släppte Trelleborg in 13 mål över 30 omgångar. När AIK gick upp säsongen 2005 släppte laget in 27 mål. Ett lag som vill vinna Superettan kan med andra ord inte snitta 2,5 insläppta mål per match. Det håller inte. Strax under ett mål per match tycks vara vad som krävs för att man ska stå hela distansen ut. Möjligtvis kan man klara det på 1,2 insläppta mål per match men så mycket mer än så får det inte bli.

Tio mål per match håller förstås inte och det gäller därför för Janne Andersson och Janne Carlsson att inse problemet och börja jobba fram en lösning. Det vill säga såtillvida man inte planerar att göra minst fyra mål per match. Och ja, jag vet att vi i nuläget har två av seriens absolut bästa anfallare men inte fan är det realistiskt att tro att ÖIS kommer att snitta fyra mål per match över 30 omgångar. Nej, om vi ska återse Allsvenskan 2011 måste försvaret shapeas upp.

Till saken hör dessutom att ÖIS hittills har släppt in väldigt många enkla mål. Alldeles för enkla om du frågar mig. I vissa fall har det till och med rört sig om rena juniormisstag. En missad markering här. En misslyckad rensning där. En missad brytning här. En svag närkamp där. Mål. Mål. Mål. Mål! Så här långt har man helt enkelt varit för dåliga rent försvarsmässigt för att utmålas som favoriter till en av de allsvenska direktplatserna. Något måste helt klart göras. Formen måste slipas och detaljerna i försvarsspelet måste nötas in. Visst, en delförklaring till det svaga försvarsspelet står säkert att finna i att man inte har kunnat träna helplan mer än ett par gånger denna säsong. Bra då att ÖIS äntligen har hyrt in sig på Valhalla IP under denna vecka. I morgon kommer laget att genomföra två träningar på Valhalla IP. Nu djävlar ska det bli ordning och reda på torpet.

Om vi avslutningsvis jämför den hittillsvarande försäsongen med våra direkta konkurrenter till uppflyttningsplatserna – Assyriska FF, Hammarby IF, Ängelholms FF, Jönköpings Södra och GIF Sundsvall – kan man se att vi i nuläget ligger en bra bit efter åtminstone Assyriska och Hammarby. Visst, de har så här långt spelat färre matcher än oss men visar ändå på ett stabilare spel och en bättre form. Bara en sådan sak som att Assyriska och Hammarby så här långt har vunnit sina matcher skvallrar om att 2010 kommer att bli ett tufft år. Assyriska har dessutom gjort det övertygande. Vinster mot Brommapojkarna och Väsby United. Fem gjorda och noll insläppta mål. Och hur var det nu med det här med bra lag och få insläppta mål?

M V O F Mål Poäng
1. Assyriska FF 2 2 0 0 5-0 7,5
2. Hammarby IF 2 2 0 0 10-6 7,5
3. Östers IF 6 4 2 0 13-3 7,5
4. Jönköpings Södra 3 1 2 0 5-4 4
5. ÖIS 4 1 1 0 7-10 4
6. Väsby United 2 1 0 1 4-5 3
7. Landskrona BoIS 3 1 1 1 2-1 2,5
8. Ängelholms FF 3 0 2 1 2-4 2,5
9. GIF Sundsvall 3 0 2 1 5-6 2
10. IFK Norrköping 1 0 1 0 2-2 1,5
11. Ljungskile SK 2 1 0 1 4-5 1,5
12. Falkenbergs FF 4 1 0 3 4-8 1,5
13. IK Brage 3 1 1 1 6-9 0,75
14. FC Trollhättan 1 0 0 1 2-3 0
15. Degerfors IF 2 0 0 2 3-10 0
16. Syrianska FC 1 0 0 1 2-4 0

Försäsongstabellen bygger på ett system där lagens motstånd har viktats så att poäng inspelade mot allsvenskt motstånd väger tyngre än poäng som är inspelad mot lag i Superettan. Dessa poäng väger dock i sin tur mer än poäng tagna mot lag längre ner i seriesystemet. Poäng tagna mot allsvenskt motstånd multipliceras med 1,5, poäng tagna mot motstånd från division 1 multipliceras med 0,5 och poäng tagen mot lag från ännu lägre divisioner multipliceras med 0,25. Allt för att försöka skapa en så pass rättvisande försäsongstabell som möjligt.


'Dags att shapea upp det här fjollträsket?' have 3 comments

  1. 23 februari, 2010 @ 13:59 Mikael Carlsson

    Jag är allt som oftast villig att köpa resonemanget att en försäsong inte nödvändigtvis säger hur säsongen sedan skall bli. Ibland stämmer det men jag måste vara ärlig mot mig själv och inse att ÖIS försäsonger mer än väl har speglat hur spelet stundtals har sett ut under brinnande säsong.

    Så för att mynta ett ÖIS-ordspråk här och nu så skulle man kunna säga att ”En försäsong säger mer än 1000 ord”.

    Jag är säker på att ett lag aldrig kan rycka upp sig så rejält och bli ett helt annat lag så fort det börjar grönska i skogarna och domarna drar på sig kortbyxor. Nej, fotboll är inte Dr Jekyll and Mr Hyde. Givetvis så kan man spela ihop sig och få det att stämma lite bättre men för mig så känns det som om att det nu bevisas vilken karraktär spelarna har. Det är nu det är pisstråkigt att spela fotboll. Det är nu det sura jobbet måste göras. Det är nu man halkar runt och känner svetten frysa till is längs med ryggen när man blir stillastående under träning. Att inte vinna sina närkamper nu och att inte tagga till nu säger iallafall mig vilken typ av inställning som råder. En backlinje som släpper in såhär mycket borde får straffkommendering ute i löparspåret eller en redig grundkurs i försvarsspel. Det är försäsong. Visst. Men det är fårhoppningsvis inte ett helt nytt begrepp för våra försvarare att de måste se till att hålla sin gubbe och se till att inte släppa till. Svårt att förstå? Nej, jag tycker inte det när man har spelat fotboll på heltid i många år.

    Skärpning tack!

    Svara

    • 23 februari, 2010 @ 17:14 Slicen

      Håller med. Det finns ofta en inställning att ”vi har gott om tid på oss, säsongen börjar inte på flera månader, det är inte nu vi ska vara som bäst, spelarna är nedtränade nu” osv osv. Men de lag som är bra nu och har ordning på sitt spel kommer att vara ännu bättre när seriespelet kommer igång – de behåller sitt relativa försprång. Till exempel framstår det väl som rätt tydligt att ett lag som Häcken har bevarat och utvecklat spelet från sin lyckosamma höst och kommer att bli bra i år?

      Samtidigt har Öis en ny tränare och självklart ska han få sätta sin prägel på hur laget ska spela och där kanske man får ha lite tålamod. Men inte hur långt som helst. Kan man inte spela bra så får man istället kompensera det med kämpatakter och inställning. Man får inte bli van vid att förlora och att släppa in mål, skitsamma om det är träningsmatch.

      Under året som gick fick vi se fler klantigheter,idiotiska självmål och ett försvarsspel som fick höns att framstå som disciplinerade. Detta får bara inte hända igen. Öis har möjligheten att gå raka vägen upp igen i Allsvenskan, inte minst när nu Ken anslutit, men det kommer fan inte att bli lätt. Vi kommer att få slåss för varje seger.

      Dessutom hoppas man ju att Öis ska få till ett fungerande försvarsspel att ta med sig upp i Allsvenskan. Annars går ju hissen raka vägen ner igen.

    • 23 februari, 2010 @ 17:18 Slicen

      ”Under året som gick fick vi se fler klantigheter,idiotiska självmål och ett försvarsspel som fick höns att framstå som disciplinerade, än någonsin tidigare.” Ska det vara.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se