Dags för den första riktiga värdemätaren

Det ska erkännas, jag hade egentligen inte tänkt att åka till Jönköping den här helgen. Jag hade faktiskt tänkt ägna lördagen åt annat. Som vila och familj. Och jag måste också erkänna att jag såg fram mot en fotbolls- och jobbledig helg. Nu vet i fan hur det blir. Samvetskval. Har jag inte en skyldighet att åka till Jönköping? Måste jag inte vara där? På plats. Se den förlorade sonen återvända. Är jag inte skyldig mig själv det? Vill jag inte vara på plats? Är han inte värd det?

Jag menar, vill jag verkligen missa Ken Fagerbergs och Valter Tomaz Jr:s återkomst i ÖIS-tröjan?

Nej!Det vill jag givetvis inte. Jag kommer att förbanna mig själv för all framtid om jag missar det. Det får helt enkelt inte ske.

Och så ett sista erkännande. Jag tillhör nämligen den skara supportrar som inte är så mycket för att ”bära färg” eller att köpa souvenirer (till stor del för att utbudet av souvenirer sällan faller mig i smaken). Jag har dock en ”souvenir” och det är Ken Fagerbergs matchtröja från säsongen 2007. Den är dessutom autograferad. Mycket stilig om jag får säga så. Varför skriver jag då detta? Jo, jag vill att ni ska förstå hur mycket det betyder för mig att Ken Fagerberg är tillbaka i klubben. Det är nästan fånigt att säga men han har betytt otroligt mycket för mig. Under en period då allt såg mörk och djävligt ut var han ljuset. Han kom med hopp om en bättre framtid. Kens genombrott 2007 fick mig att tro på ÖIS igen. Allt var inte åt helvete. Om ÖIS kunde få fram en spelare av Kens kaliber så fanns det hopp om att man kunde få fram elva hyfsade allsvenska lirare. Vi hade en grund att stå på. Därför måste jag vara på plats i Jönköping i morgon. Det är helt enkelt en match som inte får missas.

Min oerhört vackra, autograferade Ken Fagerberg-matchtröja från säsongen 2007

Morgondagens trupp ser för övrigt mycket intressant ut. Björn Anklev är tillbaka på högerbacken. En ganska uppenbar förändring i och med ”värvningen” av Fagerberg. Varför slösa bort din bästa högerback i anfallet när du har två klassanfallare och tre up-n-coming-men att välja på? Ett sådant misstag gör inte Janne Andersson. Det är dessutom kul att Andersson redan nu går över till att pröva att spela supportrarnas drömmittbackspar, Robin Jonsson och Valter Tomaz Jr. Det kommer att bli guld. Det vågar jag nästa lova. Två riktigt bra mittbackar som erbjuder både stil, finess, snabbhet, bollkänsla, kraft och finlir! Fan, det här kan bli riktigt bra!

Att dra två gubbar som sista man, inte för att det är rätt, utan för att man kan!

I övrigt ska det bli kul att se hur Danny Ervik levererar nu när han får chansen från start. Kan han komma tillbaka till samma fina form som han visade i matcherna mot Malmö FF och Trelleborgs FF under våren 2009? Efter hjärtproblemen i samband med matchen mot Halmstad var han sig aldrig riktigt lik. Nu får han dessutom chansen att spela centralt på mittfältet samtidigt som Pavel Zavadil och Sebastian Johansson är på plan. Smakar mumma, minst sagt.

På mittfältet ska det dessutom bli riktigt intressant att se hur Zavadil behärskar en kantposition. Är han ett bättre alternativ än Markus Gustafsson som högerytter? Hur många ÖISare minns inte Zavadils geniala säsong i en fri roll på vänsterkanten 2007? Om Janne Andersson kan få Zavva att leverera på samma höga nivå fast på högerkanten så kommer ÖIS bli svåra att bemästra denna säsong. Det gäller helt klart att hitta den optimala formationen; hur formerar vi laget för att vi ska ha våra bästa spelare på plan samtidigt? Dessutom, om Zavva fungerar på kanten borde det öppna upp en central position för The Second Coming. Fan, det här kan blir bra. Riktigt djävla bra!

I anfallet ska det bli intressant att se hur Ken Fagerberg och Luka Mijaljevic fungerar ihop. Om allt vill sig väl är det här vårt anfallspar när vi återvänder till Allsvenskan 2009. Brr, jag får gåshudsknottror stora som medicinbollar. Jag tror verkligen att det här kan bli bra. Riktigt djävla bra. Vi snackar om två naturbegåvningar. Två urkrafter. Två talanger. Tänk på att Mijaljevic, till skillnad från t.ex. Nicolas Sandberg och Danny Ervik, kommer från en mindre klubb och att han därmed inte har fått samma grundträning och träningsmängd som de spelare som gått genom ÖIS ungdomslag. Och ändå tar han plats i ÖIS a-lag. Utan några som helst problem. Om de rapporter jag fått stämmer så har Mijaljevic fått oerhört mycket beröm från tränarteamet. Här har sannolikt ÖIS gjort ett riktigt fynd. Och i morgon paras han dessutom med Fagerberg. Är det grymt eller är det grymt? Helt otroligt!

ÖIS startelva till försäsongsmatchen mot Jönköpings Södra

I morgon ställs ÖIS dessutom mot ett riktigt intressant motstånd, Jönköpings Södra. En storsatsande klubb med en relativt bra grund att stå på. Om ÖIS vill sätta sig i respekt inför säsongen bör man vinna i morgon. Inget snack om den saken. Försäsongen spelar roll. Tro mig. Personligen är jag övertygad om att J-Södra har förmågan att utmana topplagen redan denna säsong. Klubben har värvat klokt. Jukka Sauso må ha varit ett fiasko i ÖIS under säsongerna 2006 och 2007 men det är ingen dålig spelare. Det vet ni hur mycket ni än försöker intala er något annat. Värvningarna av Pär Cederqvist, från Landskrona BoIS, och Kristoffer Fagercrantz, från Falkenbergs FF, skvallrar dessutom om att det här är en klubb som satsar mot Allsvenskan 2011. Lägg där till att J-Södra har utmärkta förutsättningar denna vinter i och med att klubben har tillgång till Elmiahallen. Min gissning är att man redan nu ligger åtminstone en månad före övriga lag. När vi andra harvar styrka och kondition och spelarna drömmer våta drömmar om bollkontakt spelar J-Södra helplan och nöter detaljer i spelet (samtidigt som man också kör styrka och kondition). Nej, i morgon får ÖIS det tufft, vilket givetvis gör det hela extra intressant. En bättre värdemätare på var vi står inför säsongen än J-Södra går knappast att få.

Avslutningsvis, det tycks vara lite knepigt att ta sig till Jönköping med tåg i morgon så om någon har en plats över i en bil får ni gärna höra av er till mig. Jag vill verkligen inte missa Ken Fagerbergs comeback. Killen är guld värd och han är verkligen värd att vi slutar upp bakom honom för att visa att vi i en tid där Bajenlegender skriver på för Gnaget uppskattar hans klubbkänsla och stora ÖIS-hjärta.

Alla heter Ken i Göteborg!


'Dags för den första riktiga värdemätaren' have 17 comments

 1. 19 februari, 2010 @ 19:29 Gäst

  Startelvan är riktigt intressant och borde enligt min åsikt likna den vi kommer i premiären, beroende på hur offensivt janne vill formera mittfältet och beroende på om köttbullen santos väljer att rulla in på plan.

  När det gäller backlinjen ser mittbacksparet riktigt spännande ut. Hoppas dem hittar sina roller på direkten. Bästa alternativet på vänsterbacken är i dagsläget är faktiskt Bengtsson, en naturlig ytterback. Visserligen högerfotad men klarade pappas att vara lagets kanske bästa spelare med fel fot är det inte omöjligt för honom att göra ok säsong. Hoppas någon tar och inser det snart och börjar spela in honom och ingjuter självförtroende i pojken. För han kommer ändå hamna där tillslut om vi inte värvar, det är jag absolut övertygad om.
  Ken och Luka, vad ska man säga. Har inte känt mig så exalterad om öis offensiv sedan, just jag såg ken debutera i en försäsongsmatch mot gais för ett par år sedan.

  Svara

  • 20 februari, 2010 @ 14:12 Gäst

   Hallå Öis vakna! Vi behöver lösa vänsterbacken

   ”Det är J-Södra för hela slanten och man tar sig framför allt fram på rödblåtts högerkant.”

   ”Gång på gång tar man sig fram på ÖIS högerkant och tillåts slå farliga inlägg.”

  • 20 februari, 2010 @ 14:20 Martin Johansson

   Men på ÖIS högerkant spelar Björn Anklev, inte sant? Annars är det någon som blandar ihop saker och ting i rapporteringen. Om de anfaller på sin (J-Södras) högerkant är det Adam och Alex som har problem men om de anfaller på vår högerkant är det ju Markus Gustafsson och Anklev som inte klarar av att lösa sin uppgift. Innan vi vet mer behöver vi kanske inte skrika på Adams avgång.

  • 20 februari, 2010 @ 14:39 Gäst

   Jag får ställa mig i skamvrån, jag läse fel. Jag har ändå bra lust att skrika på allas avgång. Jag tycker att vi är såpass mycket mer namnkunniga att vi i alla fall skall kunna producera embryon till eget spel. Det känns trist att hålla på ett lag när man inte ens kan identifiera en spelide pga av en total avsaknad av eget spel. Kom igen Pellmander var ju den stora stjärnan i JSödra för nått år sedan. Det är något som brister och jag tror inte det är Janne A. Antigen är det något fel mentalt på spelarna och då tror jag det är klubbens fel som skapat detta stämningsläge, för det känns som öisspelare överlag har saknat jävlaranamma i flera år. Eller så överskattar jag helt enkelt våra egna spelare. Trots att de hör till de mest välbetalda i superettan.

  • 20 februari, 2010 @ 14:32 Anonym

   haha fail

 2. 19 februari, 2010 @ 20:23 Tobbe

  Hej Martin! Tack för en fin blogg. Vi är två killar som just nu befinner oss i Borås. Du hjärtligt välkommen till Borås för att sedan ta dig vidare tillsammans med oss i våran lilla Micra till Jönköping. Mvh Tobbe

  Svara

  • 19 februari, 2010 @ 20:36 Martin Johansson

   Låter som en schyst deal. Maila mig gärna nummer och vilken tid ni tänker ge er i väg så ska jag försöka få ihop resan till och från Borås. martin punkt johansson at sambadefensiv punkt se

  • 20 februari, 2010 @ 01:39 tobbe

   hej jag har nummer 0730219303 ring om du.ska med. vi aker vid tio.. ursakta sena svaret men mitt internet drabbades av sno

 3. 19 februari, 2010 @ 20:45 Jens Z

  Är mycket nöjd att kunna dela din positiva inställning till årets upplaga av Örgryte IS. Jag är helnöjd, och då ligger klubben ändå i Superettan! Jag tycker det känns som en perfekt blandning i laget för tillfället. Det finns så mycket roligt att förvänta sig inför säsongen. Är det inte legendariska hemvändare så är det legendarer i stöpformen.

  Jag är så laddad att det inte känns som jag bryr mig ett skit att Öis spelar i Superettan, kom igen rödblått!

  Svara

 4. 19 februari, 2010 @ 22:24 Rödblått Bolltrolleri

  Ska bli väldigt intressant att se hur det går i morgon.
  Framför allt tycker jag det ska bli kul att höra hur det går för Valter.
  Kommer du Martin livetwittra från morgondagens match? Eller finns det någon annan möjlighet att följa matchen via nätet?
  Jobbar, och har ingen möjlighet att närvara, men ska nog kunna kika på datorn då och då.

  Svara

  • 20 februari, 2010 @ 10:27 Martin Johansson

   Tyvärr blir det ingen match för mig. Vädret sätter stopp. Därmed ingen twittring. Jag hoppas dock att Patrik eller någon annan på ÖIS.se kör korta rapporter var 15:e monit så vi får ta del av matchen ändå.

 5. 20 februari, 2010 @ 10:39 Anonym

  Jag sitter just och fundera tar sig Öis till Jönköping? och är Elmiahallen en säker arena? Då tak rasar in överallt.

  Svara

  • 20 februari, 2010 @ 11:54 Anonym

   Om det är den hall jag tror det är, vid mässområdet, så är det inga problem;)

 6. 20 februari, 2010 @ 15:32 Rompan

  Kan inte riktigt förstå värvningen av Valter Thomas Jr. Vi har en hel drös av duktiga mittbackar när det är på ytterbacksplatserna vi verkligen behöver förstärkning. Då hade Anklev kunnat vara yttermittfältare och hotat framåt istället

  Svara

  • 20 februari, 2010 @ 15:42 G.C

   Jag tror att värvningen av Valter handlar mycket om att han har mer hjärta än de flesta andra spelarna i ÖIS trupp har. Nu när Mackan slutade så tror jag att köpet av Valter mycket berodde på inställningen han har.

   Ha det gött!

 7. 20 februari, 2010 @ 18:01 andreas

  startelvan är härlig, intressant om våra bjässar på topp kan leverera tillsammans, kanske är de för lika? Vi får se…

  Men Martin, var verkligen Jukka kass i ÖIS? Där håller jag inte med,

  Härlig läsning som vanligt.

  Svara

 8. 20 februari, 2010 @ 19:22 Rompan

  Jo Jukka var kass säsong 2007 i superettan

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se