Santos står över ytterligare en försäsongsmatch

Årets försäsong börjar allt mer likna fjolårets försäsong. Nja, kanske inte. Resultaten är trots allt något bättre denna säsong. Likheten består kanske mer av att Álvaro Santos missar match på match. Det står nämligen nu klart att Santos även kommer att missa lördagens match mot Ängelholms FF. Och det trots att han har kört för fullt under hela veckan. Enligt uppgift kommer Santos även att missa matchen mot Ytterby på tisdag men det sägs att han ska vara redo för spel till matchen mot GAIS den 6:e mars. Då djävlar! Då har vi Ken Fagerberg och Álvaro Santos från start! Då räknar vi med fullsatt på Valhallas läktare. När såg Superettan en så pass vasst anfallspar senast (jag ber belästa, extremt fotbollsintresserade och fotbollskunniga läsare att hålla käften, det är ändå ingen som gillar besserwissrar som räcker upp handen och säger ”tja, det var väl inte så länge sedan om jag minns rätt, det var väl förra året då Markus Ekenberg och Erton Fejzullahu spelade ihop i Mjällby AIF”)?

Med Santos borta väljer Janne Andersson att ställa upp med succéparet från andra halvlek mot Jönköpings Södra, Ken Fagerberg och Nicolas Sandberg, från start. Sist blev det tre mål för Fagerberg och Sandberg, frågan är om de kan upprepa den bedriften mot Ängelholms FF. Rapporterna från dagens avslutsträning på Valhalla IP gör gällande att både Fagerberg och Sandberg såg stekheta ut. Visst vore det härlig om det ville lossna för Nicolas Sandberg. Vi är många som har svurit över den killens förmåga att bränna chanser. Någon mer än jag som tror att missen mot Örebro SK satte sig på självförtroendet? Nu håller vi tummarna för att dammarna har brustit och att Sandberg fortsätter att ösa in mål. Tänk vad en oväntad landslagsuttagning kan göra för självförtroendet.

ÖIS (förmodade) startelva till matchen mot Ängelholms FF

I övrigt gör Janne Andersson och Janne Carlsson en del ändringar jämfört med matchen mot Jönköpings Södra. Bland annat får Alex Perreira och Robin Jonsson ta plats på bänken till förmån för Seif Kahdim och Dennis Jonsson. Skönt att se att Dennis Jonsson nu verkar vara fit for fight efter sina knäproblem. Det innebär att backlinjen kommer att bestå av Björn Anklev, Dennis Jonsson, Tommy von Brömsen och Adam Eriksson. Och jag måste erkänna att det ska bli lite kul att återse vårt ”mest” ordinarie mittbackspar från säsongen 2008. Och det även om jag kan känna en viss oro över avsaknaden av kvicka fötter hos von Brömsen och Jonsson. Under dagens träningspass ska dock laget ha nött hårt vad det gäller det defensiva spelet. Med hjälp av fem linjer (utmärkta med koner) körde ÖIS i dag ”gåfotboll” för att hitta rätt i de defensiva positionerna. Nu är det bara att hoppas att dagens övning gör nytta i morgon.

På mittfältet får sedan Seif Kahdim (äntligen) en chans att visa vad han går för. Nu är det upp till bevis för killen som så länge ansetts så lovande. Kommer han verkligen att klara av att ta det sista steget denna säsong? För ni ska veta att ÖIS verkligen behöver spelare med Kahdims talang. I dagsläget har vi nämligen väldigt ont om illerkvicka yttrar som klarar av att slå sin gubbe i en-mot-en-situationer. Vi behöver spelare som klarar av att låta motståndarna käka grus samtidigt som man ger dem fingret i backspegeln. ”Vi ses när du hämtar ut bollen ur nätbaskorna, din sopa!” I övrigt blir mittfältet det väntade (i och med att Pavel Zavadil är skadad) med Sebastian Johansson och Danny Ervik centralt och Markus Gustafsson till höger.

Avslutningsvis bör det kanske sägas något om skadeläget i laget. Om jag har förstått saker och ting rätt och riktigt så fick Pavel Zavadil en smäll mot knäet i matchen mot Jönköpings Södra. De första uppgifterna gör gällande att det handlar om det inre ledbandet i knäet och att vi får räkna med att Pavel blir borta en tid. I bästa fall missar han två till tre veckor och i värsta fall missar han fyra till fem veckor. Även Alexander Mellqvist har problem med ett knä och kommer att missa en del av försäsongen. Glädjande dock att Markus Anderberg sägs vara på väg tillbaka från sina fotproblem och att Jonathan Lindström har börjat träna allt hårdare och att det rent av kan bli tala om bollträning inom kort. När det gäller David Leinar och Valter Tomaz Jr är läget mer osäkert. Leinar sägs ha problem med lårets baksida medan Valter har känningar i en vad. Samtliga dessa spelare kommer dock att missa morgondagens match mot Ängelholms FF.


'Santos står över ytterligare en försäsongsmatch' have 6 comments

  1. 26 februari, 2010 @ 15:04 SB

    Ingen över fem år kan ha förväntat sig att Santos skulle spela.
    Hoppas på bra inställning och bra försvarspel imorgon. Visa att vi har jobbat på att täta till och ha rätt inställning.

    Svara

  2. 26 februari, 2010 @ 15:25 Rosko

    Är undrande till hur vi skall få ordning på vår hönsgård till försvar. Det känns ju lika kaosartat som det var i Tikrit under USAs invasion av Irak.

    Vad händer egentligen med Bengtsson, är han på väg bort? Fortfarande skadad? Varför negligeras han hela tiden, han är ju trots allt truppens enda riktiga ytterback. Är det bara jag som tycker att han i nuläget är det bästa alternativet på vänsterbacken om nu anklev tar högern. (alex räknar jag inte ens in i diskussionen för då blir mittfältet helt utan kantspringare)

    Av 8 mittbackar känns egentligen ingen av dem riktigt given.Stor mittbacksuppsättning men detta faktum skvallrar om kvaliten på dem. Ingen är egentligen riktigt usel, men ingen är stabil nog att kallas ordinarie. Ett ganska dåligt tecken om man nu investerar pengar i 8 st potentiella mittbackar.

    Vissa kanske hävdar att R. Johnson är det, och visst tog han kliv förra hösten och visade studtals upp väldigt bra timing i försvarsspelet. Men sett över hela förra säsongen och hela matcher så finns det fortfarande en hel del frågetecken om han verkligen kan bli den pjäs man hoppas på. Men han är klart påväg, men jag tycker inte att han är där än.

    Vissa kanske hävdar att valter är given, men han är också ett frågetecken. Snabbheten är säkert kvar men det hela hänger på att han har mognat och blivit stabilare än hans förra sejour i öis. För då var han för svajig för mittbacken.

    Brömsen, Leinar och D. Johnson ligger väl lite efter enligt mig, personligen tycker jag hackkycklingen D Johnson är det klart bästa alternativet av dessa tre herrar.

    Skulle gärna vilja se vad Danny kan göra på mittbacken men balansen på truppen innebär att han nu skall skolas om till mittfältare. En av många unga spelare som nu när de skall upp i A-trupp plötsligt skall skolas om, ett dåligt recept och ett dåligt tecken enligt mig.

    Svara

    • 26 februari, 2010 @ 21:39 Johan Gellerman

      ”Skulle gärna vilja se vad Danny kan göra på mittbacken men balansen på truppen innebär att han nu skall skolas om till mittfältare. En av många unga spelare som nu när de skall upp i A-trupp plötsligt skall skolas om, ett dåligt recept och ett dåligt tecken enligt mig.”

      Omskolas och omskolas. I U21 spelade han betydligt mycket mer mittfältare än mittback och det var inte sällan han hade rollen som släpande forward. Nu har han väl antagligen mest tränat som mittback de senaste året men det ska inte vara någon ovan position för honom.

    • 26 februari, 2010 @ 21:56 Martin Johansson

      Jag har ju sett en hel del träningar under det senaste året och jag skulle nog säga att Danny mest har spelat mittfältare under den tiden. Tror inte att det här ska innebära några stora problem.

    • 27 februari, 2010 @ 12:39 Martin Johansson

      Bengtsson är inte skadad. Han kör för fullt och har ju också fått lite speltid i försäsongsmatcherna. Tror dock att han enbart är tänkt som backup till de två ytterbacksplatserna. Vet inte om det har något att göra med fjolåret att göra. Det har liksom bevisats att Bengtsson inte håller i Allsvenskan och då vill kanske ÖIS försöka spela/skola in en ny spelare som man tror har större potential att leverera även i Allsvenskan.

      Angående mittbackssituationen, vi har väl bara sex mittbackar i nuläget: David, Dennis, Felix, Robin, Tommy och Valter. Men visst, du har rätt när det gäller att ingen känns självskriven. Knepig situation det där. Sett till hur spelarna har levererat när de varit på sin absoluta topp så antar jag att ÖIS egentligen borde spela Robin och David som första alternativ. Kanske på sin plats att kommentera att jag inte menar den Leinar vi fick se förra året utan den Leinar som spelade i Allsvenskan med Ljungskile säsongen 2008. Tyvärr har du ju rätt i att samtliga mittbackar har för många dalar under en säsong. Förhoppningsvis har vi åtminstone två spelare som klarar av att pricka formen denna säsong.

    • 27 februari, 2010 @ 16:09 Rosko

      Ok, utgick från Davids allsvenska öis facit plus träningsmatchen mot häcken. Förhoppningsvis finns det ett större spel att hämta och vilket förmodligen är anledningen till att man valde att förlänga med ett år. Oroväckande dock att en kille med hans extrema fysik har problem med huvud och närkampsspel då det känns som att det är det han ”brings to the table” så att säga. Det borde sitta i ryggmärgen.

      Tycker för övrigt att Dennis J fått oförtjänt mycket skit. Bra facit i både blåvitt, norge och superettansäsongen med öis. Förra året gick dåligt, men egentligen inte sämre än någon annan av mittbackarna. Jag dömer inte ut honom och han känns som mer fotbollsspelare än både David och TVB. Det ska bli intressant att höra hur han skötte sig idag.
      Då jag inte vet vart valter står hade jag spontat satsat på D och R Johnson i premiären mot väsby då det under en kort period i allsvenskan trots allt var vår mest lyckade mittbackskombination.

      Ifall A Erikson inte tar steget nu i träningsmatcherna så tar nog Bengtson platsen till slut. Fick för mig att hans kontrakt gick ut i år då han skrev 2 årskontrakt då han kom till öis, men det är nog jag som missat något.
      Personligen kan jag tycka att en såpas välscoutad spelare som A Ericson som trots allt är 22 år skall ligga längre fram i både utveckling och attityd. Men hoppas han tar chansen nu när han verkligen får den, Åge trodde väldigt mycket på honom och det får väl anses vara ett bra tecken.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se