Kan vi inte möta GAIS varje vecka?

0-2! Álvaro Santos! Ken Fagerberg! Dennis Jonsson! Robin Jonsson! Peter Abrahamsson! Markus Gustafsson! Hätsk och infekterad stämning på plan och på läktare. Två röda kort! 0-2! 0-2! 0-2! Mot ett formtoppat GAIS. Härligt! Kan det bli bättre?

Varför kan vi inte möta GAIS varje vecka?

Är det inte lite lustigt hur lite som krävs för att man ska må så här bra? En tämligen orättvis 0-2-seger mot en lokalkonkurrent. Ett hyfsat försvarsspel, åtminstone centralt. En imponerande stark insats från en centralt placerad The Second Coming: såg ni hur fint han vann boll i dag. Speluppfattningen. Avslutet! Det kan räcka långt. En uppjagad och riktigt infekterad stämning på läktaren: många avgrundsvrål, en hel del fingrar i luften och ett och annat pajasuttalande från undertecknad. Fy fan, vad gött! Varför kan inte alla mina lördagar vara så här? I’m in heaven when you smile. Etc.

Tyvärr måste jag dock säga att det offensiva liret lämnade en hel del att önska. Det blev många långbollar och det saknades allt som oftast rörelse när bollen befann sig i ÖIS backlinje. Så kan vi inte ha det. Var det överhuvudtaget någon som ville ha bollen? Var det överhuvudtaget någon som ville ta ansvar för uppspelen? Var verkligen spelplanen att lira runt i backlinjen och sedan låta Christofer Bengtsson tjonga långt på Álvaro Santos? Jag är tveksam till det. Och vad jag hörde från Janne Andersson så väntade nog en rejäl utskällning på Öisarna efter match. Här måste man skärpa till sig.

Om vi istället koncentrerar oss till det som såg hyfsat, eller rent ut sagt bra ut kan man väl konstatera att Dennis Jonsson och Robin Jonsson, under långa stunder, skötte sig riktigt bra mot Björn Andersson, Wanderson, Marvan Celik och Joel Johansson. Visst, man släppte till en och annan farlighet men det gör alla lag mot så vassa spelare som Andersson och Wanderson. Dessutom visade Peter Abrahamsson upp ett riktigt fint spel, förutom de gånger då han kom på mellanhand i ett par höjddueller.

Sedan måste man kommentera Álvaro Santos säsongsdebut. Den killen är tung. Som en blåval. Det var oerhört roligt att se hur svårt Fredrik Lundgren och Rickard Ekunde hade att rå på Santos i duellspelet. De kunde inte rubba på honom. Hade Santos väl bestämt sig att han skulle ha bollen så tog han den. Det var banne mig klasskillnad. Sedan måste jag faktiskt erkänna att jag blir alldeles till mig i trasorna över Santos agerande som föregår Markus Gustafssons 0-1-mål. När Santos ser att Pavel Zavadil och Gustafsson vinner boll på mittplan tar han direkt en löpning i djupled ut mot den högra delen av GAIS straffområde. Bort från bollen. För att öppna upp ytor. Mycket riktig. Två Gaisare gör det fatala misstaget att plocka upp Santos löpning och The Second Coming får öppet vatten fram mot GAIS-målet. Gustafssons avslutning var dessutom mycket kontrollerad. Killen har talang och jag hoppas så att han blommar ut denna säsong.

Avslutningsvis måste jag bara säga något om Ken Fagerberg eftersom det var första gången sedan säsongen 2007 som jag såg honom in action. Och jag måste säga att det ser bra ut. Han ser tung och stark ut. Lundgren vann förvisso varannan duell med Fagerberg men gång på gång utsatte Fagerberg  GAIS lagkapten för stora prövningar. Kenny Bwoys förarbete till Jakob Olssons 0-2-mål var dessutom guld värt. Så. Djävla. Kontrollerat. Med ryggen mot mål och en försvarare som trampar av honom skorna behåller Ken kylan, trixar lite, joxar lite, drar bollen bakom stödbenet och Gaisarna kliar sig förbryllat i huvudet – vad fan hände, var är bollen – passning och Jakob Olsson kan sätta spiken i kistan. Precis så vill jag att alla mina lördagar hädanefter ska sluta. Pure joy!


'Kan vi inte möta GAIS varje vecka?' have 36 comments

  1. 6 mars, 2010 @ 19:17 G.C

    Martin, det här var fucking awesome! Riktigt skön inställning grabbarna visar idag. Ken kommer in och dominerar i GAIS virriga försvar och så får man inte glömma Peter i mål, som gjorde en kanonmatch idag! Är jag för optimistisk om jag tror att Peter kan vara med och konkurrera i u-21 landslaget rätt så snart? Vore inte omöjligt?

    Svara

    • 8 mars, 2010 @ 06:57 Martin Johansson

      Jo, Peter borde väl absolut kunna vara med och konkurrera om en plats på bänken. Min gissning är dock att BP:s Kristoffer Nordfeldt väger tyngre i och med spel i Allsvenskan. Peter måste göra en helt sjuk säsong för att peta Nordfeldt. Dessutom tycker jag att Peter var ute och flaxade lite väl mycket i luftspelet i lördags. Där måste han bli säkrare. Hoppas att han växer nu när han fått hålla nollan och göra ett par fina räddningar mot bra motstånd.

    • 8 mars, 2010 @ 08:58 Hox

      Är inte Viktor Noring från Trelleborg numera förstaalternativet i U21? Jag har iaf fått det intrycket, Kristoffer Nordfeldt petades ju de sista ca 10 matcherna till förmån för Benny Lekström och såg inte bra ut enligt tidningarna.

    • 8 mars, 2010 @ 09:07 Martin Johansson

      Hmm, det stämmer, Viktor Noring är givetvis en man för U21. Glömde bort honom av någon anledning. Nordfeldt har väl något år på Noring vilket allt som oftast tycks bli avgörande när det kommer till skarpt läge. Skulle gissa att det är hugget som stucket där. Mao, Abrahamsson behöver var sjukt bra för att slå sig in där.

  2. 6 mars, 2010 @ 19:29 Felix

    Fy fan vaskönt med en seger, själv var jag i skälltorpsskolan och spelade match. ska nog göra det oftere sist jag var där gick vi upp till allsvenskan ;) . Men säga vad man vill om santos men när det väl är match så är han alltid bra, och jag börjar tro på dethan säger om att det är öis som gäller nu så varför inte göra som Mikael tidigare skrev: Gräv ner stridsyxan. Tillsammans mot finrummet bröder!

    Svara

  3. 6 mars, 2010 @ 19:37 Voldemort

    Ärligt talat, martin. det var ju ett klassiskt styrspel från GAS som gjorde att Bengtsson fick tjonga mot Santos några gånger. Det måste man ge GASARNA kredd för. Annars tycker jag inte man skall klaga. Jag har nog sett sämre offensiver från rödblått genom åren….
    Det som gladde mig mest var ju att man var oerhört aggressiva i pressen idag, man klev upp högt omgående och det gjorde mig oerhört glad. Det spelet har jag eftersökt länge. Överlag positivt idag och jag blev mycket imponerad över MarGus sätt att genomföra matchen idag. Det blir trångt på innermitt när Seb kommer tillbaka…

    Svara

    • 8 mars, 2010 @ 07:01 Martin Johansson

      Förlåt, var inte min mening att inte ge Gaisarna kredd. De gjorde en bra match. Min önskan är bara att ÖIS klarar av att lösa den typen av spel. Känns som att vi tappar en hel del när vi inte har möjlighet att spela upp via mittfältet och fördela ut på kanterna. I övrigt har du rätt, det kommer att bli trångt på mittfältet. Både Markus Gustafsson och Pavel Zavadil gjorde en riktigt bra match i lördags. Min gissning är dock att det blir Mackan som få flytta på sig. En fri roll till höger på mittfältet borde väl kunna vara OK? Efter lördagens insats skulle jag dock väldigt gärna vilja se Mackan från start tillsammans med Sebastian Johansson. Är det möjligt att spela Pavel till höger? Jag är tveksam till det men i sådana fall måste man peta Alex Perreira och flytta ut Zavadil på vänsterkanten. Fan, att det ska vara så svårt att få till ett bra balanserat mittfält med bra kantspel.

  4. 6 mars, 2010 @ 19:59 Max

    Guld värd match. Jacob Olsson imponerade stort på mig. Lite valpig men fin vilja. Ful sak som föregår Kenneths utvisning men fint att han i momentet efter bevarar ugnet (eller så kanske han helt enkelt var rädd, vilket vore förståligt) och vänder ryggen till när Kenneth G. får ett utbrott. Fint avslut på målet dessutom. En

    En fråga som jag & en kompis diskuterade, är Seif höger eller vänsterfotad? Han gick ju in som högermittfältre idag men jag kan nästan ta gift på att han är vänsterfotad. Kan nån avgöra denna tvist?

    Svara

    • 6 mars, 2010 @ 20:30 Voldemort

      Seif har en grym vänsterfot! hans inlägg från vänsterkanten är svårslagna så på den pkt. måste jag säga vänsterfotad. Men dom här gossarna är ju i princip tvåfotade allihop…

    • 8 mars, 2010 @ 07:06 Martin Johansson

      Jo, Jakob Olsson var duktig. Då och då syntes det i och för sig att han kommer direkt från juniorfotbollen. I lördags fanns det ett antal lägen där han var först in i situationen men där han ändå inte vann duellen eftersom han trodde att han skulle ha lite mer tid på sig. Tempoanpassningen och att det smäller direkt är nog inte helt lätt att vänja sig vid. Lovande match dock. Vi vet ju sedan tidigare att han kan vara ruggigt vass. Var verkligen situationen som föranleder Herr Gustafssons utbrott verkligen så ful. Jag satt precis framför situationen och jag tycker inte att det var så allvarligt. Förstår inte alls varför Gustafsson lackar ut på det sätt som han gör. Min gissning är att det var rätt grinigt på den kanten efter att Marvan Celik satt i gång med sitt gnällande och halvfula spel.

  5. 6 mars, 2010 @ 20:30 Rosko

    En del negativt idag gällande spelet men visst fan var det här ett rejält fall framåt. Så jävla skönt att se att hela laget visar inställning, det är vi inte bortskämda med. Håller med om mittförsvaret, stabilt överlag och Dennis gör det bra i luftrummet.

    Fagerberg är en naturkraft. Jag tror jag är kär Överhuvudtaget positivt inställd till hela anfallsbesättningen. Luka ser spännande ut, Sandberg har definitivt lyft sig ett snäpp sen landslagsuttagningen. Mer rejäla löpningar och ett bra beslutsfattande idag tycker jag.

    J Ohlsson, underbart att se en egen produkt visa upp så fint och rent närkampsspel, det är vi inte heller bortskämda med.

    Svara

  6. 6 mars, 2010 @ 21:59 Yodabul

    Laget i premiären? Detta borde spela i alla fall

    ———Abrahamsson————

    Anklev—-Robin—-Leinar—-Valter

    Zavadil—-MarGus—-Seb—-Alex

    —Fagerberg————Santos—–

    Bänk:

    Skoglund
    Bengtsson
    Dennis
    Mellqvist
    Kahidim
    Anderberg
    Sandberg

    Svara

    • 8 mars, 2010 @ 07:11 Martin Johansson

      Mitt lag i premiären (just nu):

      Peter Abrahamsson

      Christofer Bengtsson – Dennis Jonsson – Robin Jonsson – Björn Anklev

      Alexander Mellqvist – Markus Gustafsson – Sebastian Johansson – Pavel Zavadil

      Ken Fagerberg – Álvaro Santos

      Bänk: Viktor Skoglund
      David Leinar
      Adam Eriksson
      Markus Anderberg
      Jakob Olsson
      Alex Perreira
      Nicolas Sandberg

    • 8 mars, 2010 @ 10:57 Rosko

      Mellqvist som högerytter!? Känns inte som rätt position och tycker att Mellqvist måste höja sig och visa mycket mer för att aspirera på en plats. Tycker vi i dagsläget har bättre alternativ och spelare i bättre form.
      Tycker även ditt mittfält saknar snabbhet och alex är ett måste enligt mig.

      Min startelva just nu:

      Abraham

      Anklev – Johnson – Johson – Valter

      Margus – Seb – Pavel – Alex

      Santos- Kenny

      Anklev högerback eftersom Margus tenderar att komma in i banan och är ingen kantslickare och vi får på så sätt möjlighet att spela med en ytterback som kan överlappa i anfallen.

      Valter som vänster för att täcka upp för Alex defensiv.

    • 8 mars, 2010 @ 13:23 Ludaboy

      Varför inte slå helt om och byta uppställning till ett 1-2-3-1-1-2 system?

      ——————————–Abrahamsson———————————
      —————————————Valter————————-

      ——————————-Robin—–Dennis——————————–

      Anklev—————–Seb———————–Zavadil(Gå in i planen)

      ——————Margus—————————–

      ———————————————————Anderberg/Sandberg/Alex
      ——–Santos——————-Fagerberg

      Ok, kanske inte funkar i praktiken men på papper låter det intressant ;)

    • 8 mars, 2010 @ 15:01 Joalar

      Jag förstår inte riktigt. Ska Valter ligga bakom mittbackarna och upphäva alla offsides?

      Med så många spelare centralt vad gör man om motståndarna överbelastar ena kanten?

    • 8 mars, 2010 @ 16:42 Rosko

      Det kan funka med ett 3-5-2. Ytterbacksproblematiken blir löst, då jag anser att både Alex och Anklev lämpar sig ganska väl som kantspringare i 3-5-2 och vi får ett starkare centralt mittfält.

      Abraham

      Johnson – Valter – Johnson

      Anklev Pavel – SeB – Alex

      Margus

      Santos – Ken

    • 8 mars, 2010 @ 17:32 Martin Johansson

      Om Janne Andersson spelar en match med trebackslinje skulle jag kunna tänka mig att bjuda alla som besöker den flygande skotten innan match på en öl. Men bara kanske är väl bäst att tillägga så jag inte spenderar semesterkassan på öl till andra.

    • 8 mars, 2010 @ 18:34 Rosko

      Nog inte så stor chans att han gör det nej. Laborerade bara med elvan och med ett 3-5-2 får spelare spela i alla fall på någorlunda naturliga positioner. Tror liksom att ett lag med för mycket kompromisser, typ mellqvist högerytter, anklev vänsterback gör sig sämre än ett lag med spelare på rätt position. Margus, Pavel, Seb är alla centrala mittfältare och får således spela där. Den stora mittbacksuppsättningen kommer i alla fall till någon nytta.

      F.Ö känns Janne A som en tränare som gillar kantspel skarpt. Så Mellqvist som högerytter lär inte heller vara särskilt troligt ifall inte anklev dricker väldigt många redbull innan match och är med i varje anfall.

    • 8 mars, 2010 @ 17:31 Martin Johansson

      Ironi 101?

      Annars tycker jag vi kan damma av den gamla pyramidformationen som användes under mitten av 1900-talet. Det blir bra, mycket bra.

    • 8 mars, 2010 @ 17:27 Martin Johansson

      1. De bästa spelarna ska vara på planen så ofta som möjligt. Därav Alexander Mellqvist som högerytter. Nej, det är inte optimalt, men det kommer att fungera. Låt mig dessutom påminna om att Mellqvist gjorde bra ifrån sig som högerytter i matcherna mot Elfsborg och Gefle i höstas. Dessutom tänker jag mig en mer dynamisk uppställning där alla mittfältarna förutom Sebastian Johansson kan skifta position. Det är värt ett försök i alla fall.

      2. Glöm inte heller att Superettan är en långsam liga. Det går trögt och köttas en hel del. Då behövs en spelare som Mellqvist som både kan kötta och lira. Alex Perreira kommer bara att vika ner sig.

      3. Efter matchen mot GAIS litar jag inte på Alex Perreira. Jag vet, jag vänder kappan efter vinden och kan aldrig bestämma mig när det gäller Alex. Ena gången är han guds gåva till oss Öisare och nästa gång vill jag skänka honom till IK Virgo. Men jag tycker att han visade mot GAIS att han är en rätt klen spelare. Som vanligt missade han allt i defensiven och framåt visade han dessutom riktigt rutten bollkontroll. Han såg verkligen inte bekväm ut. Och hans överstegare driver mig till vansinne. Osmidiga och långsamma. Jag vågar sätta pengar på att vår före detta statsminister skulle vara smidigare och kvickare med boll än vad Alex är. Nej, i nuläget är Alex på bänken.

      4. Ett alternativ som jag skulle kunna tänka mig att gå med på är väl att spela Anderberg till höger istället för Mellqvist men eftersom Markus Anderberg inte varit hel och inte känts helgjuten tycker jag i nuläget att det är ett mindre attraktivt alternativ.

    • 11 april, 2014 @ 21:10 Krystalyn

      I’m not easily imsrpseed but you’ve done it with that posting.

    • 8 mars, 2010 @ 17:39 Bronco

      Vi skall ju kunna hota på kanterna . med tröge Mellqvist går det aldrig .
      Hoppas att Anderberg kommer igång ! Han har speed och teknik vilket han visade i allsvenskan.Markus centralt helt rätt ! Premiärelvan stämmer överens med min förutom Mellqvist då…

    • 8 mars, 2010 @ 17:47 Martin Johansson

      Björn Anklev på överlapp samtidigt som Mellqvist fyller på vid gränsen till straffområdet och suger upp och trycker in de bollar som trycks bort från målområdet?

  7. 6 mars, 2010 @ 22:03 Johan Gellerman

    Tyckte Santos mest såg tung och trött ut på planen och han rörde sig inte många meter i onödan. Lyckades förvisso hålla i bollen jävligt bra ett par gånger men han förlorade duellerna minst lika ofta som han vann dem, och sedan gör han ju inte många knop för att vinna tillbaka den.

    Markus borde fylla år varje dag, han var ruskig idag. Måste ha varit 15-20 gånger som han bröt bollen på mitten eller tog undan bollen ur straffområdet och målet var världsklass.

    Annars är det fruktansvärt trevligt att se Jakob som helst respektlöst bara går in och kör. Till skillnad från övriga spelare som kommit upp de senaste åren (bortsett från Ken) så lägger han inte fingrarna emellan utan smäller på utav bara helvete i närkamperna.

    Svara

    • 8 mars, 2010 @ 07:17 Martin Johansson

      Jepp, det stämmer väl att Santos såg trög och tung ut men jag blir glad över att se hur stark han är när han väl får bollen. Ekunde och Lundgren hade det tungt många gånger. Det är fan-i-mig omöjligt att ta den ifrån honom. Som bollmottagare och avslutare inne i straffområdet kommer han att vara guld värd. Ge honom två chanser inne i straffområdet och han kommer att göra minst två mål. Tro mig.

      Sedan tycker jag väl kanske att Ken överglänser Santos när han kommer in men vad fan nu orkar jag inte vara negativ och gnällig. Vill suga på den här karamellen länge…

      The Second Coming var otrolig i lördags. Bland det bästa jag sett honom. Gillade framförallt hur han flera gånger bara klev in framför sin spelare och snodde bollen. Han verkar ha lärt sig att använda kroppen på ett annat sätt än tidigare. Pavel Zavadil måste känna flåset i nacken. Han kan inte känna sig given på sin plats just nu (å andra sidan om Pavel inte får plats central kommer väl Alex Perreira ryka all världens väg). Målet var vrålsnyggt!

      Jakob har helt klart rätt inställning. Tycks dessutom vara en djävligt bra kille. Me like!

  8. 6 mars, 2010 @ 22:08 Anonym

    YES, jag mår så bra när ÖIS vinner.

    Svara

  9. 7 mars, 2010 @ 03:09 SB

    Vilken jävla match! Trodde vi skulle få se en uppgörelse på plan mellan socialgrupp 3 och ÖISare i situationen med J.O. Men det klarade sig, ännu får man inte tacka de små asen för senast. Men, men.

    Jag är helt lyrisk över det vi visar upp idag. För att vi vinner? Ja, förvisso, men inte bara därför. Vi visar att vi inte är några pretty boys, utan att vi kan hålla ihop bakåt och utnyttja det som kommer till framåt. Det är kanske basic, men det har varit ett enormt problem de senaste åren. Mer av sånt, tack.

    Och Ken… Jag är egentligen intresserad av en brud som jag inte har en chans på… Men vad fan, let’s make an exeption. Jag älskar Ken. Han är som [insert valfri låt med Anti Heros]. Han är ös, riv, hat, kärlek, styrka… Mumma!

    Godnatt vänner.

    Svara

  10. 7 mars, 2010 @ 14:08 Bronco

    Så skönt att vi håller tätt bakåt mot allsvenskt motstånd ! Backbesättningen mot GAIS
    borde få fler chanser.. Sen gillar jag högt press spel…mkt bra Öis !

    Svara

  11. 7 mars, 2010 @ 20:43 G.C

    Ålder på Jakob Olsson, någon?

    Svara

    • 7 mars, 2010 @ 21:01 Martin Johansson

      Född 1991.

    • 7 mars, 2010 @ 22:20 G.C

      Han verkade väldigt intressant får jag säga!

    • 8 mars, 2010 @ 07:20 Martin Johansson

      Jo, vi får hoppas att han klarar av att ta steget. Vet att tränarna har varit väldigt nöjd och imponerade över hans försäsong. Kan nog bli bra. Måste bara inse att det går lite snabbare och att det smäller lite hårdare i Superettan och Allsvenskan än i Juniorallsvenskan.

    • 7 mars, 2010 @ 23:43 adrian

      ska han vara ytterback eller yttermitt ?

    • 8 mars, 2010 @ 07:21 Martin Johansson

      Både och? Jakob sa väl i en intervju att Janne Andersson har sagt att han vill skola om honom till ytterback. Sannolikt kommer han väl att kunna spela på båda positionerna framöver.

  12. 8 mars, 2010 @ 19:27 Martini

    Vem var det han Spong knycklades ihop mot? Valter spelade ju inte… ;-)

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se