Lär känna din fiende #2: Jägarna

Så var det bara en och en halv vecka kvar till dess att Superettan 2010 sätter i gång. Abstinensen är på topp och det är nästintill så att man klättrar på väggarna hemma i lägenheten.

Vill. Gå. Till. Gamla. Ullevi.

Vill. Se. På. ÖIS.

NU!

I går gick det till och med så långt att jag faktiskt såg en hel match med vår nemesis BK Häcken. På plats dessutom. Jo, jo, så illa är det för tillfället. Tur då att man kan ägna kraft på och fördriva tid med att kartlägga ÖIS motståndare under det kommande året.

Det är med andra ord hög tid för del två av Sambadefensivs ”Inför-Superettan-2010-bevakning”. Och den här gången fokuserar vi på tre lag som jagar lite bakom de förväntade topplagen: Assyriska FF, Hammarby IF, Syrianska FC och så ÖIS förstås.

Tre lag som vi för sakens skull valt att benämna ”Jägarna”. Och nej, det har ingenting med Kjell Sundvalls sunkiga film, med samma namn, att göra. Absolut inte. Om vi ska fortsätta på filmtemat så är de här tre lagen mer att likna vid Snuten i Hollywood II eller The Golden Child. De är lite upp, de är lite ner, och de är lite mittemellan. Med de här lagen är det nämligen så att man inte alltid vet vad man får. Om allt går enligt planerna och spelarna levererar på toppen av sin förmåga rör det sig om lag för den absoluta tabelltoppen. Om så inte blir fallet är de i alla fall lag för den övre halvan. Lag som dessutom kommer att sno de förväntade topplagen på en hel del poäng. Var så säker.

De påminner med andra ord inte så lite om Eddie Murphy under andra halvan av 1980-talet. Och de lag vi snackar om är förstås: GIF Sundsvall, Jönköpings Södra och Ängelholms FF.

Omgång 8 2010-05-24 Örgryte IS – Ängelholms FF
Omgång 9 2010-05-29 GIF Sundsvall – Örgryte IS
Omgång 15 2010-07-12 Jönköpings Södra IF – Örgryte IS
Omgång 16 2010-07-20 Örgryte IS – Jönköpings Södra IF
Omgång 24 2010-08-29 Ängelholms FF – Örgryte IS
Omgång 25 2010-09-13 Örgryte IS – GIF Sundsvall

GIF Sundsvall

I målet är veteranen och ärke-Giffaren Fredrik Sundfors ersatt av ex-Öisaren Tommy Naurin. Om du frågar mig är det ett helt OK byte. Framförallt för Naurin. I mittförsvaret har Erkan Saglik – mannen som annars är mest känd för att han blev en You Tube-favorit när Ken Fagerberg sprang ifrån honom under säsongen 2007 – bestämt sig för att flytta till Turkiet och dess andradivision.

I övrigt är allt sig likt i Sundsvall. Ari Skúlason är kvar. Likaså Sören Åkeby, Billy Berntsson, Jonas Wallerstedt, Daniel Sliper, Hannes Sigurdson och Aziz Corr-Nyang. Denna säsong borde Sundsvall med andra ord kunna bygga vidare på det fina spel som laget stundtals visade upp under fjolåret.

2009 stupade Sundsvall i och för sig laget strax före målgången, men under långa perioder såg man helt klart ut att vara ett lag för Allsvenskan. Under försäsongen har laget dessutom visat upp ett imponerande och vägvinnande spelet. Snabbt, rakt och oerhört effektivt. Personligen så finner jag segrarna mot Assyriska och ÖIS samt det oavgjorda resultatet mot Gefle mest imponerande. Resultat som helt klart antyder att Giffarna har något riktigt bra på gång.

Sist, men inte minst, måste jag plita ner ett par rader angående en av mina absoluta favoritspelare utanför ÖIS-gården, Jonas Wallerstedt. I Wallerstedt har Sundsvall en spelare som alltid ger allt för laget och som alltid kör pang på rödbetan, hela vägen in i kaklet. Kom igen, ni har hört den här sången förr. Det enklaste sättet att förklara Wallerstedts storhet som fotbollsspelare är om du föreställer dig följande scenario:

Det är en minut kvar av en betydelselös försäsongsmatch mellan ÖIS och GIF Sundsvall. Giffarna leder redan med 3-0. Mot slutet av matchen uppstår dock ett läge där bollen ligger fri precis framför ÖIS mållinje. Peter Abrahamsson är bortspelad. Till Abrahamssons och ÖIS undsättning skyndar David Leinar och Valter Tomaz Jr. Eller som man också kan beskriva det, 93 kilo välmejslad granit och en kille med smeknamnet ”Satsar alltid allt i alla närkamper”. De två Öisarna kommer alltså i full galopp. Som två skenande godståg i natten. Ångpannor på högvarv. Hesa Fredrik på volymsteg elva! Samtidigt som bollen ligger fri precis framför det vidöppna målet.

Ni fattar läget.

Tänk dig nu att du som Sundsvallsspelare har följande två valmöjligheter:

A) Du struntar i bollen. Ni leder ju ändå med 3-0. Dessutom är det försäsong. Varför riskera en skada i det läget?

B) Med risk för liv och lem gör du allt som står i din makt för att hinna först till bollen. Den ligger ju där. I motståndarnas straffområde. Och bara väntar på att du ska toffla till den. Då ska den bara in i mål. Strunt samma att du kommer att manglas av Leinar och Valter Tomaz på köpet. Den ska bara in!

De flesta normala människor väljer alternativ A. Jonas Wallerstedt är inte som de flesta människor. Jonas Wallerstedt är inte ens som de flesta fotbollsspelare. I det här fallet förstår Jonas Wallerstedt inte ens frågan. Vadå! Två alternativ. Hur menar du då? Bollen ligger ju där. Och jag är i dess direkta närhet. Då ska den in! I Jonas Wallerstedts värld ska nämligen alla bollar som befinner sig i motståndarlagets straffområde över mållinjen. Inte en enda djävel får komma undan. Det vore oacceptabelt. Oförlåtligt. Och nej, det spelar ingen roll om man riskerar att bli idrottsinvalid på köpet. Bollen ska bara in!

Ja, som du ser är Wallerstedt anklevsk i sitt uppträdande på planen. Och om Sören Åkeby kan få övriga Sundsvallsspelare att uppträda och agera på samma sätt så kommer Sundsvall att bli en ruskigt svår motståndare denna säsong.

Arena: Norrporten Arena
Publikkapacitet: 7 700
Placering 2009: 5:e plats i Superettan
Placering 2008: 15:e plats i Allsvenskan
Tränare: Sören Åkeby (tredje säsongen)
Spelarförluster: Fredrik Sundfors (målvakt, slutar), Erkan Saglik (mittback, till Kocaelispor), Kali Ongala (mittfältare, till Umeå FC), Alexander Hysén (målvakt, till Östersunds FK), Christian Söderberg (mittback, kontraktslös) och Magnus Powell (assisterande tränare, Lilleström SK)
Nyförvärv: Tommy Naurin (målvakt, från Qviding FIF), Fredric Jonson (mittback, från Vasalunds IF), Saihou Jagne (anfallare, lån från AIK), Pontus Silfver (mittfältare, uppflyttad från U21-laget), Stefan Lagergren (målvakt, uppflyttad från U21-laget), Erik Löfgren (back, uppflyttad från U21-laget) och Jon-Erik Krantz (back, uppflyttad från U21-laget)

Resultat under försäsongen:

GIF Sundsvall – IF Brommapojkarna 3-4 (31 januari)
GIF Sundsvall – Djurgårdens IF 1-1 (7 februari)
GIF Sundsvall – IK Sirius 1-1 (13 februari)
GIF Sundsvall – Assyriska FF 1-0 (24 februari)
GIF Sundsvall – Gefle IF 2-2 (7 mars)
GIF Sundsvall – Hammarby IF 0-2 (13 mars)
GIF Sundsvall – Bodens BK 1-1 (20 mars)
GIF Sundsvall – Bodens BK 1-1 (21 mars)
GIF Sundsvall – Örgryte IS 3-0 (28 mars)

Jönköpings Södra

Jönköpings Södra är, tillsammans med Hammarby, det enda lag som ännu är obesegrat under försäsongen, och då har man ”bara” kvar att möta Dalkurd FF från Division 1 Norra. På nio matcher har Tändsticksstadens andralag – än så länge får väl HV71 betraktas som traktens förstalag – fyra vinster och fem oavgjorda. Det må te sig imponerande, men det ska samtidigt sägas att samtliga vinster har kommit mot lag från de lägre divisionerna. När man mött lite mer kvalificerat motstånd, som GAIS, ÖIS, Landskrona BoIS och Degerfors, har J-Södra enbart kryssat.

Under vinterhalvåret har J-Södra annars ägnat den mesta tiden åt att verkligen storsatsa mot Allsvenskan 2011. Officiellt sägs det att man inte ska till Allsvenskan förrän om ett par år, men årets värvningar skvallrar om något helt annat. Om jag får ta mig friheten att tolka J-Södras värvningar så säger jag att de redan i år satsar mot Allsvenskan, åtminstone via kvalplats.

Varför då, undrar du förstås.

För det första har klubben lockat till sig den notoriske superettanmålskytten Pär Cederqvist. En spelare som alltid levererar i Superettan, men som tidigare inte lyckats få det att stämma på högre nivå. För det andra har J-Södra även lyckats med konststycket att värva Falkenbergs offensive mittfältare/anfallare Kristoffer Fagercrantz. Tillsammans med Tommy Thelin kan jag lova att Cederqvist och Fagercrantz kommer att utgöra ett tremannaanfall som kommer att vara fruktat landet över. Många mål kommer det att bli. Många snurriga försvarare kommer det att bli. För att inte tala om alla sura tränare och målvakter. Räkna med det!

Som om inte det var nog så har J-Södra även förstärkt i de bakre leden. Hur är det nu man brukar säga; framgång byggs bakifrån? Något sådant. Ny målvakt är i alla fall Nuredin Bakiu, som har nyttig erfarenhet från både toppen av Superettan och botten av Allsvenskan från sina år med IFK Norrköping.

I J-Södras mittförsvar återfinns dessutom ett för många Öisare synnerligen bekant namn. Där gör nämligen 2005-års succéman i ÖIS, Jukka Sauso, svensk comeback efter ett par år i HJK Helsingfors. Om Sauso kommer upp till samma nivå som han visade under sina första år i ÖIS har J-Södra gjort ett riktigt fynd. Om Sauso istället gör sin bästa 2007-imitation är J-Södra, som man säger i filmerna, in for a bumpy ride. Till sin hjälp kommer Sauso sannolikt att ha, från Kalmar inlånade, Petter Lennartsson, Tom Siwe och Daniel Karlsson. Ett på pappret rätt hyfsat försvar.

Det stora frågetecknet när det gäller årets J-Södra är förstaårstränaren Andreas Jankevics. Efter många år i Olle Nordins skugga ska nu Jankevics ta över rodret. Ett oprövat kort ska med andra ord leda J-Södra mot Allsvenskan. Kan det verkligen gå vägen? Kanske, kanske inte.

Arena: Stadsparksvallen
Publikkapacitet: 5 200
Placering 2009: 10:e plats i Superettan
Placering 2008: 14:e plats i Superettan
Tränare: Andreas Jankevics (första säsongen)
Spelarförluster: Kristen Viikmäe (anfallare, Zakynthose), Eddie Avdic (back, utlånad till Tenhult), Mikael Axelsson (målvakt, Jönköpings Södra valde att inte förlänga kontraktet), Andreas Nilsson (mittfältare, Jönköpings Södra valde att inte förlänga kontraktet), Valid Elkari (mittfältare, Jönköpings Södra valde att inte förlänga kontraktet), Axel Norderyd (anfallare, Jönköpings Södra valde att inte förlänga kontraktet), Uros Hojan (mittback, Jönköpings Södra valde att inte förlänga kontraktet), Peter Klancar (mittfältare, valde att lämna Jönköpings Södra) och Olle Nordin (tränare/sportchef, kontraktlös/pensionär) samt Ricardo Santos (anfallare), Daryl Smylie (mittfältare/anfallare) och Marcel Sacramento (anfallare) samtliga tillbaka till Kalmar FF efter lån
Nyförvärv: Petter Lennartsson (back, lån från Kalmar FF), Robert Walker (mittfältare, från fri transfer) Jukka Sauso (mittback, från HJK Helsingfors), Mathias Eteús (anfallare, från IFK Göteborg), Pär Cederqvist (anfallare, från Landskrona BoIS), Kristoffer Fagercrantz (mittfältare/anfallare, från Falkenbergs FF), Nuredin Bakiu (målvakt, från IFK Norrköping), Philip Bernholtz (anfallare/mittfältare, flyttas upp från u-laget) och Darko Glavas (mittfältare, flyttas upp från u-laget)

Resultat under försäsongen:

Jönköping Södra – Husqvarna FF 1-0 (6 februari)
Jönköping Södra – GAIS 1-1 (13 februari)
Jönköping Södra – Örgryte IS 3-3 (20 februari)
Jönköping Södra – IFK Värnamo 2-1 (25 februari)
Jönköping Södra – Degerfors IF 1-1 (5 mars)
Jönköping Södra – Norrby IF 1-0 (11 mars)
Jönköping Södra – Landskrona BoIS 2-2 (17 mars)
Jönköping Södra – Landskrona BoIS 0-0 (20 mars)
Jönköping Södra – Norrby IF 3-1 (27 mars, Svenska Cupen)

Ängelholms FF

Ängelholm har förvisso blivit av med sin lagkapten och målskytt extraordinaire, Mattias Adelstam, men i övrigt har klubben gjort en rad synnerligen kloka värvningar under årets Silly season. Självklart skiner värvningen av målvakten Daniel Andersson från Helsingborgs IF allra starkast men i min bok skrivs även rekryteringarna av Mikael Dahlgren, Robin Nilsson och Tobias Johansson med rödpenna. Om allt vill sig väl för Ängelholm kan säsongen 2010 bli riktigt rolig. Klubben har i alla fall gjort så gott den kan när det gäller förberedelser och spelarvärvningar.

Efter två år spenderade i mittens rike – klubbens bästa placering kom under nykomlingsåret 2007 då laget slutade på en femte plats, bl.a. före ÖIS – ser det ut som att Ängelholm i år är redo för att utmana topplagen om en av direktplatserna eller kvalplatsen. Under försäsongen har laget dessutom presterat ungefär som förväntat. Segrar mot lag från lägre divisioner och oavgjort mot Superettankonkurrenterna. Vad mer kan man begära?

De enda orosmomenten så här långt är avsaknaden av en eller två riktigt vassa anfallare och att mittfältskuggen Björn Westerblad återigen plågas av en gammal knäskada. I fjol missade Westerblad hela säsongsavslutningen, vilket i slutskedet kostade Ängelholm en och annan placering. Westerblad är helt enkelt en viktig del i Roar Hansens lagbygge. Hansen har överlag en svår uppgift då han på något vis måste vaska fram en eller två anfallare som klarar av att ersätta Adelstams 19 mål. Är verkligen David Bennhagen och Patrik Larsson mogna för den uppgiften? Om så inte sker kommer drömmen om Allsvenskan att stanna vid att vara blott en dröm.

Arena: Ängelholms Idrottsplats
Publikkapacitet: 5 000
Placering 2009: 7:e plats i Superettan
Placering 2008: 5:e plats i Superettan
Tränare: Roar Hansen (femte säsongen)
Spelarförluster: Mattias Adelstam (anfallare, till Trelleborgs FF), Patrik Åström (mittfältare/anfallare, till Landskrona BoIS)
Nyförvärv: Robin Nilsson (mittfältare, från Malmö FF), Heidar Geir Juliusson (mittfältare/anfallare, från BK Fram), Daniel Andersson (målvakt, från Helsingborgs IF), Tobias Johansson (mittfältare, från Mjällby AIF), Mikael Dahlgren (back, från GAIS)

Resultat under försäsongen:

Ängelholms FF – Landskrona BoIS 0-0 (6 februari)
Ängelholms FF – Mjällby AIF 1-1 (13 februari)
Ängelholms FF – Halmstad BK 1-3 (16 februari)
Ängelholms FF – Lunds BK 4-2 (23 februari)
Ängelholms FF – Örgryte IS 0-0 (27 februari)
Ängelholms FF – Lyngby BK 1-2 (7 mars)
Ängelholms FF – AB Köpenhamn 1-1 (14 mars)
Ängelholms FF – LB 07 2-1 (20 mars)


'Lär känna din fiende #2: Jägarna' have 14 comments

  1. 31 mars, 2010 @ 19:59 Anonym

    Gillar filmtemat. Skulle vilja peta in ”Big Trouble in Little China” i beskrivningen av ”jägarna”.

    Svara

    • 31 mars, 2010 @ 20:11 Martin Johansson

      Haha, kul att det uppskattas. Egentligen är det väl inte filmtema, utan ett Eddie Murphy-tema. Och då funkar ju inte ”Big Trouble in Little China”. Det är ju Kurtans finaste stund på jorden. :-)

    • 31 mars, 2010 @ 21:32 Anonym

      Jag lägger min röst på Flykten från New York som Kurtans finest. Förhoppningsvis en film som speglar årets öis. Skadar aldrig att ha en plissken-mentalitet.

  2. 31 mars, 2010 @ 21:32 Tjuvnyp

    När man läser om Ängelholm känns de aningen blekare än övriga… Adelstamska förlusten känns svår att ersätta.

    Så även om jag litar på kunnige Johansson tror jag på ett annat gäng med jättepontential att skrälla.

    Nämligen gamla klassiska Öster, med skicklige Karekezi som stjärna utåt. De kan bli Superettans ruskiga svar på Mjällby i årets Allsvenska upptakt.

    (varför sitter jag här och läser/skriver när räkningarna ska in och Barca lirar skjortan av Arsenal på TV?)….

    Svara

    • 31 mars, 2010 @ 22:03 Anonym

      Jo, av de här tre lagen känns Ängelholm svagast. Är också de som jag tycker är mest svårbedömda. Förutom den där anfallaren så känns de stabila. De borde kunna göra bra ifrån sig i år. Bara för att jag lyft fram dem som jag har gjort inför den här säsongen lär de väl hamna på kvalplats. Något lag måste ju alltid floppa.

      Öster lär kunna skrälla. Av nykomlingarna känns de helt klart mest lovande. Borde inte vara helt möjligt för dem att göra en Sirius eller Assyriska.

      Barcelona! Zlatan! Tyvärr sitter jag och ser skiten via datorn som hela tiden måste buffra om. Missar jag något? ;-)

  3. 31 mars, 2010 @ 22:20 Tjuvnyp

    Zlatan har ju varit rätt grym.. Utbytt mot en av Emirates tokhyllad Henry precis. Annars som vanligt, Barca är oslagbara om man inte spelar cyniskt och fysiskt. Och det är precis vad Arsenal inte kan…

    Svara

  4. 31 mars, 2010 @ 22:31 Tjuvnyp

    Kan man inte radera föregående inlägg? Jag hade helfel…. Vilken vändning.

    Svara

    • 31 mars, 2010 @ 22:44 Martin Johansson

      Haha, vad vill du ändra? Jag kan fixa det så att du slipper skämmas för din oförmåga att spå framtidens utgång.

  5. 1 april, 2010 @ 07:11 Joakim G

    Fantastiska analyser. Träffsäkert och direkt. Beskrivningen på Wallerstedt är riktigt bra och även om han numera huserar på en defensiv mitt, så finns bara en sak i skallen på karln, bolljäveln.

    Tack för att vi får lägga dessa i efterhand på hemsidan Martin.

    Joakim
    Ayia Napa :)

    Svara

  6. 1 april, 2010 @ 10:48 Anonym

    Kan kanske låta petigt men du har skrivit Hammarby IS;)

    Svara

    • 1 april, 2010 @ 11:13 Martin Johansson

      Det är händelsvis inte så att dina klasskamrater kallade dig Anal boy när du gick på högstadiet? ;-)

      Ni som trodde att det där var en elak kommentar hänvisas till filmen (500) Days of Summer.

      I övrigt, tack för korret! Fixat nu. Hatar sådan missar. Men det är lätt hänt när man skriver sina blogginlägg på en rutten Iphone, på ett X2000 som har fel på korglutningen. :-)

  7. 1 april, 2010 @ 18:01 Yodabul

    Nej, jag kommer driva kampanj om detta hela året! Ljungskile kommer vara en livsfarlig out-sider. I alla fall vara med och slåss om uppflyttning till augusti-september.

    David Durmaz, Anderas Tobiasson och Johan Friberg da Cruz är inga dåliga nyförvärv.

    Oj oj oj vad rädd jag är för Ljungskile i år!

    Svara

    • 1 april, 2010 @ 18:45 Martin Johansson

      Yodabul, du har ett uppdrag. Nästa omgång kommer innehålla Ljungskile. Du som är deras största fan är härmed inbjuden att skriva analysen. Texten går ut på söndag så det vore bra om jag fick din text någon gång efter lunch. OK? ;-)

  8. 1 april, 2010 @ 18:33 C

    Tack Martin. Bra analys. Spänningen tilltar.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se