Varför ska man bry sig om Superettan?

Får du – precis som Sambadefensiv – ta emot gliringar från polare som mot bättre vetande supportrar GAIS eller Blåvitt eller något annat lag som för tillfället spelar i Allsvenskan? Tycker du också att det är jobbigt att hela tiden få höra vilken urusel och ointressant serie Superettan är och hur förbannat trist det är att det hela tiden kommer upp bonkegäng och kvarterslag som Åtvidaberg Mjällby AIF och IF Brommapojkarna från Superettan? De flesta Gaisare och IFKare är dessutom så vedervärdiga att de i dessa diskussioner refererar – bara så där i förbifarten – till ÖIS plågsamt katastrofala inledning av säsongen 2009. Not fair! Om du svarat jakande på dessa inledande frågor då är det här en text för dig att skriva ut och förvara lättåtkomligt i plånboken. För nästa gång när Superettans oduglighet, gråa ton och meningslöshet kommer på tal kan du alltid upplysa diskussanterna om följande:

Efter tre spelade omgångar (nästan i alla fall) toppas den allsvenska skytteligan av:

1. Markus Ekenberg, 4 mål
2009 vann Markus Ekenberg Superettans skytteliga med 19 mål.
2008 kom Ekenberg tvåa i Superettans skytteliga med 17 mål.
2007 kom Ekenberg trea i Superettans skytteliga med 15 mål.
2006 kom Ekenberg fyra i Superettans skytteliga med 15 mål (och ja, jag kan go on and on and on…).
Som om inte det var nog har Ekenberg under de senaste fem åren befunnit sig i toppen av poängligan säsong efter säsong.

2. Ricardo Santos, 3 mål
2008 befann sig Ricardo Santos i Superettans skytteligatopp under hela säsong.
Under 2009 gjorde Santos dessutom mål i varannan match för Jönköpings Södra. Han hade ett målsnitt på 0,54 mål/match.

Under de inledande tre omgångarna har även andra spelare med förflutet i Superettan varit tongivande för sina lag:

 • Malmö FF:s Daniel Larsson har stått för tre assist på tre matcher. Under säsongen 2008 höll Larsson till i Häcken och i toppen av Superettans skytte- och poängliga.
 • GAIS:s Joel Johansson gjorde i gårkväll två mål mot AIK. Under säsongen 2008 kom Johansson trea i Superettans skytteliga.
 • Gefles Alexander Gerndt stod för den tredje omgångens mål och har dessutom gjort två mål under säsongsinledningen. Under säsongen 2008 gjorde Gerndt mål i varannan match för IK Sirius i Superettan.

Och som inte det var nog, efter tre omgångar kommer Allsvenskan sannolikt att toppas av BK Häcken. Ett lag vars stomme kom till under säsongen i Superettan 2008. Att Peter Gerhardsson sedan lagt sin väna hand vid laget väljer jag att bortse ifrån vid det här tillfället. Alla spelare i Häckens ”vanligaste” startelva, förutom Mathias Ranégie, John Chibuike och Dominic Chatto, spelade med laget i Superettan under 2008. Lägg där till att nykomlingen Mjällby AIF kommer att vara som sämst fyra efter tre omgångar. Och med noll insläppta mål (det enda övriga lag med noll insläppta efter tre omgångar är serieledande Helsingborg).

Så finns fan finns det skäl att bry sig om Superettan. Att förglömma är inte heller att Superettan i år är till bredden fylld med klassiska lag och och den ena högattraktiva liraren efter den andra. This is gonna be the year!


'Varför ska man bry sig om Superettan?' have 18 comments

 1. 30 mars, 2010 @ 12:00 Bosse

  En lysande analys! I år har serien det namn den förtjänar: SUPERettan

  Svara

 2. 30 mars, 2010 @ 13:03 fromell

  Smack! Rätt i ansiktet på alla megångssuportrar.

  Svara

 3. 30 mars, 2010 @ 13:41 Anonym

  Många frågar mig när Superettan startar,så det finns ett smyg intresse. Men alla vågar inte vissa det som vi. Något jag fundera på Är hur vi skall få deltagare till matcherna. Det vore roligt om vi kunde bli fler. Häcken tar idag 100 spänn mot Trelleborg det kan nog locka plus deras fina matchstatisik,till Rambergsvallen. Gamla Ullevi är en stor arena ,man måste se möjligheter till att göra den mysig och stämningsfull. Flyttan ihop publiken, reklamplats typ en bil,(gärna röd) färgerna skall helst vara Öisfärger En Knatteklack upp till 12år med Öisflaggor och röd&blå ballonger. Sen hoppas jag att klacken sjunger lika imponerande i år som i fjol då ni gjorde ett jättejobb. Ett förslag blir man medlem nu så blir man bjuden på första matchen mot Väsby till nya medlemar.

  Svara

 4. 30 mars, 2010 @ 13:58 Tjuvnyp

  Poppen klar för Assyriska igår.

  Ny ledarstab. Två nya målvakter fr Allsvenskan. Fem nya backar som har meriter från högre serier. Inköpt turkisk landslagsman. Och så vidare… Makalöst. Detta i kristider.

  Har Assyriska en anställd som bor i Helsingborg, i 65-års åldern, som nyss vann 220 mille på lotto?

  Svara

  • 30 mars, 2010 @ 14:09 M

   Jag har annars två andra funderingar kring alla dessa värvningar i kristider:

   1. Vad ska Assyriska med både Magnus Bahne och Kristoffer Björklund till?
   2. Sitter Janne Plånbok på Hall? Och har han i sådana fall börjat frilansa som konsult i kreativ värvning och finansiering?

  • 30 mars, 2010 @ 14:24 Anonym

   Kan tänka mig att de fick ”Poppen” Björklund för en väldigt billig peng. Han var ju klubblös och var bland annat med det svenskgäng som försökte sälja sig själva i turkiet. Ingen lycka och vad jag har förstått var han på väg att lägga ner fotbollen på grund av att han inte hade några anbud.

   På tal om backupmålvakter. Öppnade inte Dick lite grand i en studio öis för att det inte var omöjligt att det rasslar till innan transferfönstret stänger? Kanske inte så troligt ändå då det inte är många timmar kvar och Dick ligger och latar sig på Cypern.

  • 30 mars, 2010 @ 16:07 Öis til the day I die!

   Så billig tror jag inte Poppen är. Inte jämfört med exempelvis våran käre Skoglund som har motsvarande roll här..

   Bahne lär hursom kostat jefligt mycket om han dissade HBK för att köra i Assyriska istället…. Och det här gäller enbart målvakterna.

   Än värre omsättning bland ute-gubbarna.

   Skatteverket borde ta sig till Södertälje och kolla in etsningarna på både väggar och papper…

  • 30 mars, 2010 @ 16:16 Anonym

   Det är klart han inte är lika billig som Skoglund. Å andra sidan är inte Skoglund redo att ta över om Peter skadar sig igen. Allt är relativt. Jag är tex ännu billigare än Skoglund om öis behöver en backup.

  • 30 mars, 2010 @ 16:33 Anonym

   Det kostar visserligen lite extra att ha en hyfsat kompetent andremålvakt. Å andra sidan kan det kosta betydligt mer om man inte har det.Vilket vi såg förra året. Har Öis lärt sig en läxa sedan förra säsongen? Imorgon får vi svaret, men förmodligen inte.

 5. 30 mars, 2010 @ 14:29 Egon

  Tränaren Conny Karlsson Helsingborg (tränat många lag i Superettan senast Assyriska)
  har ju fått en bra start ! Var faktiskt min favorit efter Åge men det var inte så populärt hos andra, dissades rejält..Ok det har bara gått 3 omg, Vi får se om det blir bra med Janne x 2 ???

  Svara

  • 30 mars, 2010 @ 16:03 Öis til the day I die!

   Han har tränat Öis en gång tidigare. Slutade med en, för dåtidens Öis, på en riktigt sketplacering, 9a, för att nästföljande säsong åka ur…

   Vilket då uppfattades som helt och hållet jävla värdelöst, av ett gäng som innan Conny tog över slutat fyra.

   När han hoppat jobbet tog Tobbe Nilsson över och strax gick vi på vatten igen… Så näj. Conny Räj vill jag inte ha.

   Visst det har regnat en syndaflod över Göteborg sedan dess. Och att denna IFK’are är en bättre ledare idag tar jag för givet. Men nä. Varför ge en andra chans när han bränt en gång?

   Han får gärna fortsätta besegra IFK Göteborg vareviga gång med sitt HIF…

 6. 30 mars, 2010 @ 18:42 Anonym

  Gif Sundswall lånar Saihon Jagne från AIK. 27:e i dag det kan ramla in flera förstärkningar i Superettan innan transfer stänger många lag satsar kraftigt i år.

  Svara

  • 30 mars, 2010 @ 20:59 Martin Johansson

   Jo, jag såg det. Giffarna blir nog att räkna med trots allt.

 7. 30 mars, 2010 @ 19:53 Jens Z

  Kan någon klargöra varför man ska bry sig om Allsvenskan också, tack…

  Svara

  • 30 mars, 2010 @ 20:58 Martin Johansson

   För att det är dit vi vill?

  • 30 mars, 2010 @ 21:30 Yodabul

   Det är ju som du själv säger Martin! Roligarae i Superettan. NEj, jag är för att spela 25 matcher och sen lägga sig de fem sista så vi kommer runt plats 5-10! Får vi spela i roliga superettan för evigt <3

  • 30 mars, 2010 @ 21:39 Martin Johansson

   Har jag sagt att det är roligare att spela i Superettan? Det kan jag inte minnas. Om ÖIS spelar i Superettan är Superettan kul. Om ÖIS spelar i Allsvenskan är Allsvenskan kul. Jo, jag tyckte förra säsongen var kul även om den också var horribel. Men att jag skulle sagt att det är bättre att spela i Superettan än i Allsvenskan känner jag inte igen mig i. Och det även om det är lättare att vara ett topplag än ett bottenlag.

  • 31 mars, 2010 @ 12:18 Jens Z

   Det var hit jag försökte skoja mig! Jag gillar serien sällskapet spelar i. Men naturligtvis är det guldet som finns vid trädtopparna.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se