Lär känna din fiende #1: Utmanarna

Häromdagen slog det mig. Mitt i semesterresan. Sannolikt i samma stund som jag tackade nej till ett par billiga biljetter till matchen mellan Fulham FC och Juventus FC (jepp, jag är en åsna som missade ett utmärkt tillfälle att få se en helt makalös match, men vad skulle jag göra när jag hade lovat en polare att käka middag med honom samtidigt som matchen gick av stapeln). Nog tjatat om min egen träskallighet och mer snack om vad det var som gick upp för mig där mitt i semestern. Jo, att Superettan 2010 snart drar i gång.

Det är inte många veckor kvar nu.

Ganska exakt två veckor.

ÖIS har nu bara två försäsongsmatcher på sig för att hitta toppformen, vässa till försvarsspelet och spela ihop startelvan. Gulp! Kommer tiden verkligen att räcka till?

Med säsongsstarten väntandes runt hörnet – likt en revolution i en låt av Spacemen 3 – är det med andra ord hög tid att Sambadefensiv drar i gång sin ”Inför-Superettan-2010-rapportering”. Först ut är vad jag skulle vilja kalla ÖIS huvudkonkurrenter om de allsvenska platserna och kvalplatsen. Vi snackar alltså om de lag som jag menar att vi bara måste klå på fingrarna om vi ska få återse Allsvenskan 2011.

I dag tar vi med andra ord tempen på Assyriska FF, Hammarby IF och Syrianska FC eller som vi brukar kalla dem hemma på Aschebergsgatan: ”Snuten i Hollywood-lagen”. Varför? Därför att du vet att de kommer att vara knäckande bra. De levererar. De är lika iskalla som en yrkesmördare i någon b-film från 1980-talet. De är kreativa, kvicksilversnabba och om du inte passar dig sätter de spiken i din kista och skickar dig till dödgrävaren innan du ens hunnit påbörja din snärtiga comeback. De är helt enkelt precis lika vassa som Eddie Murphy var perioden efter att han hade gjort 48 timmar och Delirious.

I mina ögon har samtliga dessa tre lag tillräckligt kompetenta trupper och tränare för att utmana om toppositionerna i årets upplaga av Superettan. Det är med andra ord läge att ringa in omgång 4, 12, 14, 20, 28 och 30 med rödpenna i almanackan. Det är i dessa omgångar som ÖIS stöter på Assyriska, Hammarby och Syrianska. Då gäller det att spelarna verkligen är taggade och laddade för att leverera på toppen av sin förmåga. Om ÖIS kan komma ur dessa omgångar med 12 poäng (samtidigt som Assyriska, Hammarby och Syrianska tappar 5 poäng vardera i dessa matcher) kommer oerhört mycket att vara vunnet när den sista omgången är spelad.  Oavgjort borta och seger hemma är det enda som gäller. Det kan vara skillnaden mellan en uppflyttning i Allsvenskan och ytterligare ett år i Superettan. Tro mig!

Omgång 4 2010-04-29 19:00 Syrianska FC – Örgryte IS (TV4 Sport sänder)
Omgång 12 2010-06-19 16:00 Örgryte IS – Assyriska FF
Omgång 14 2010-07-05 19:00 Örgryte IS – Hammarby IF
Omgång 20 2010-08-09 19:00 Örgryte IS – Syrianska FC
Omgång 28 2010-10-03 17:00 Assyriska FF – Örgryte IS
Omgång 30 2010-10-23 16:00 Hammarby IF – Örgryte IS

Assyriska FF

Jag har sagt det förr och jag kommer säkert att säga det igen; Assyriska är min glasklara favorit till seriesegern i årets upplaga av Superettan. En rejäl utrensning från fjolårets trupp, ett gäng riktigt smarta värvningar och en ny tränare i form av Rikard Norling borde rent teoretiskt leda till att Assyriska höjer sig åtminstone ett eller två snäpp jämfört med årgångarna 2008 och 2009 då laget kom fyra respektive trea i Superettan. Det är kanske framförallt värvningarna på backsidan, där Gustav Segerström, Rikard Jansson och Mikael Eklund tillkommit, som imponerar. Eklund håller som de flesta av er säkert känner till allsvensk klass medan både Segerström och Jansson under ett par år tillhört Superettans absolut vassaste backar. Värvningen av Magnus Bahne i målet kan dessutom visa sig vara säsongsavgörande. Där har Assyriska fått tag i en riktig klassmålvakt. Även lånet av Mikael Thorstensson från AIK känns klockrent. Thorstensson har förvisso aldrig lyckats leverera i Allsvenskan men i Superettan vet han helt klart hur man gör mål. 2008 gjorde han elva mål för Väsby United. Räkna med att Thorstensson utmanar Álvaro Santos, Peter Ijeh, Stefan Rodevåg och Ken Fagerberg om skytteligasegern denna säsong. Sent omsider har Assyriska dessutom gjort klart med en riktig kalasvärvning i form av den turkiske landslagsspelaren Ceyhun Eriş. Frågan är vad han kan tänkas bidra med i den hetaste Superettan genom tiderna. Kanske är Eriş den sista pusselbiten i Rikard Norlings lagbygge. Det har trots allt funnits vissa frågetecken kring kvaliteten på Assyriskas mittfält. Det enda som nu kanske kan ligga Assyriska i fatet är ryktet/kravet om att laget alltid spelar en bländande, kreativ och attraktiv anfallsfotboll. Vi som varit med i Superettan tidigare vet att ett lag också måste kunna grisa sig igenom tunga perioder för att nå framgång. Om Norling lyckas få klubbledning, spelare och supportrar att förstå att så är fallet kommer Assyriska att bli sjukt svåra att rå på denna säsong.

Arena: Södertälje Arena
Publikkapacitet: 6 700
Placering 2009: 3:e plats i Superettan
Placering 2008: 4:e plats i Superettan
Tränare: Rikard Norling (första säsongen)
Spelarförluster: Filip Bergman (back, Assyriska valde att inte förnya kontraktet), Lamin Conateh (back, Assyriska valde att inte förnya kontraktet), Tiago Pereira (anfallare, Assyriska valde att inte förnya kontraktet), Daniel Lopes dos Santos (back/mittfältare, Assyriska valde att inte förnya kontraktet), Conny Karlsson (tränare, till Helsingborgs IF), Martin Lorentzson (högerback, till AIK) och Petter Furuseth Olsen (mittfältare, tillbaka till Lyn)
Nyförvärv: Magnus Bahne (målvakt, från Halmstad BK), Haris Laitinen (mittfältare, från Hammarby IF), Stefan Batan (mittfältare, kontraktsförlängning), Mikael Thorstensson (anfallare, lån från AIK), Mikael Eklund (ytterback, från Kalmar FF), Rikard Norling (tränare, kontraktslös), Marco Kotilainen (mittfältare, Gunnilse IS), Gustav Segerström (mittback, från IK Sirius), Richard Jansson (mittback, från Ljungskile SK), David Björkeryd (vänsterback, Qviding FIF), Ceyhun Eriş (mittfältare, från Ankaragücü/Denizlispor) och Kristoffer Björklund (målvakt, fri transfer)

Resultat under försäsongen:

Assyriska FF – Brommapojkarna 2-0 (10 februari)
Assyriska FF – Väsby United 3-0 (13 februari)
Assyriska FF – GIF Sundsvall 0-1 (24 februari)
Assyriska FF – IK Sirius 2-1 (27 februari)
Assyriska FF – Hammarby IF 2-2  (6 mars)
Assyriska FF – IK Brage 2-4 (13 mars)
Assyriska FF – Västerås SK 4-1 (17 mars)
Assyriska FF – Vasalund 2-1 (20 mars)
Assyriska FF – TPS Åbo 0-0 (27 mars)

Hammarby IF

Bajen har haft en sjuhelvetes bra försäsong. Det måste man säga. Fyra segrar, två oavgjorda och noll förluster. Laget har förvisso tappat en hel del tongivande spelare som Emil Johansson, Igor Armas och Haris Laitinen sedan förra säsongen men det går inte att bortse från att 14 poäng på sex matcher (2,2 poäng per match) inte är att leka med. Av allt att döma blir Bajen att räkna med denna säsong. Samtidigt skall det sägas att Bajen alltid är världsmästare på försäsongen. Då har man drag under galoscherna men när serien väl drar i gång vet man aldrig om det blir sol eller pannkaka av det hela. Jag är dock övertygad om att om Bajen får en bra start så kommer vi att få dras med dem ända in i sena oktober. När det gäller Bajen årgång 2010 måste man dock ta upp frågan om vem i laget som ska göra målen. En topplag i Superettan har alltid en eller två riktiga målsprutor. Är det inte ett problem att Bajen saknar en sådan spelare denna säsong? Som de flesta av er säkert minns från det hemska fjolåret hade Söders stolhet enorma problem med målfabrikationen och så vitt jag kan se riskerar man att få lika stora problem denna säsong. Inför denna säsong har klubben förvisso värvat Tobias Holmqvist från Helsingborgs IF men alla vi som följt Holmqvist under ett par år vet att det är en oerhört ojämn spelare som har svårt att leverera mål med någon större kontinuitet. Bakom sig har Holmqvist ett antal fiaskoår i Falkenberg och GAIS där han verkligen inte låtit målen tala för sig. Med en bra inledning blir Bajen ett topplag, men med en svag inledning blir man som bäst ett mittenlag. Det är i alla fall vad jag tror. Glöm inte heller att Bajen kommer att ta många poäng på hemmaplan mot de svagare lagen där spelarna knappast är vana att spela inför 10 000 fanatiska hemmafans. I övrigt ska det bli intressant att se hur Mikael Borgqvist och Jesper Blomqvist klarar tränar-Sveriges absolut tuffaste position. Vad händer när Bajens virriga och lössläppta styrelse börjar sälja av spelare under sommaruppehållet. Har ex-AIKaren Borgqvist och ex-DIFaren Blomqvist vad som krävs då. Kanske, kanske inte.

Arena: Söderstadion
Publikkapacitet: 16 187
Placering 2009: 16:e plats i Allsvenskan
Placering 2008: 8:e plats i Allsvenskan
Tränare: Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist (första säsongen)
Spelarförluster: Haris Laitinen (mittfältare, till Assyriska FF), Kristoffer Björklund (målvakt Bajen valde att inte förnya kontrakt), Nathan Pulse (anfallare, utlånad till Ajax Cape Town), Emil Johansson (vänsterback, till Molde FK), Christian Traoré (back, utlånad till Hönnefors fram till 1 juni), Igor Armas (mittback, till FC Kuban Krasnodar), Claudio (kontraktslös) och Rafael (kontraktslös)
Nyförvärv: Robin Wikman (vänsterback, från BK Häcken), Tobias Holmqvist (anfallare, från Helsingborgs IF), Filip Bergman (mittback, lån från Assyriska FF), Petter Furuseth Olsen (mittfältare, lån från Lyn), Sebastian Bojassén (mittfältare, uppflyttad från HTFF) och Mauro Sauez Jarpa (back, uppflyttad från HTFF)

Resultat under försäsongen:

Hammarby IF – Degerfors IF 4-3 (6 februari)
Hammarby IF – Brommapojkarna 2-1 (13 februari)
Hammarby IF – Väsby United 5-1 (27 februari)
Hammarby IF  – Assyriska FF 2-2 (6 mars)
Hammarby IF – GIF Sundsvall 2-0 (13 mars)
Hammarby IF – TPS Åbo 1-1 (20 mars)

Syrianska FC

Här vänder vi kappen efter vinden. Jag är inte den som är den och jag måste nog erkänna att jag kraftigt undervärderade Syrianska FC när jag sammanställde mitt första tips över Superettan 2010 i mitten av januari (då hade jag Syrianska på tolfte plats utifrån argumentet att andraåret i Superettan alltid blir tufft). Nu har jag som sagt ändrat ståndpunkt i den frågan. Jag är i dag övertygad om att Syrianska kommer att vara en tung utmanare i fighten om de allsvenska platserna. Och det är inte bara på grund av Peter Ijeh utan även på grund av den klockrena värvningen av Abgar Barsom. Vi har snackat om det förr, men det tål att upprepas,  Superettan avgörs på mittfältet och med Barsom, Robert Massi, Obi Etie och Martin Vunk i truppen har Syrianska ett mittfält som nästintill håller för Allsvenskan. Räkna med att Södertäljes andralag kommer att bli farliga även i år. Avslutningsvis måste jag bara ta tillfället i akt och kommentera värvningen av Peter Ijeh. Enligt sitt pass är Ijeh 33 år gammal. Enligt snacket på diverse forum är Ijehs ålder snarare i trakterna kring 40. Oavsett om Ijeh närmar sig pensionsåldern eller inte så är det en för djävla vass målgörare som Syrianska har värvat. Under sina fyra år i Norge gjorde Íjeh 60 mål på 115 matcher. Vi snackar med andra ord om ett målsnitt på 0,52 mål per match. Det är inte fy skam! Som jämförelse kan Álvaro Santos målsnitt från i höstas nämnas då Santos snittade 0,53 mål per match, men då snackar vi leverans över ett halvår, att som Ijeh hålla ett sådant snitt över en period på fyra år är otroligt vasst. Fan också, Syrianska blir farliga i år.

Arena: Södertälje Arena
Publikkapacitet: 6 700
Placering 2009: 4:e plats i Superettan
Placering 2008: 1:a plats i Division 1 Norra
Tränare: Özcan Melkemichel (andra säsongen)
Spelarförluster: Michael Mensa (anfallare, Syrianska valde att inte förnya kontrakt), Simon Nurme (målvakt, tar en paus från fotbollen för studier), Imad Zatara (mittfältare/anfallare, på lån till Nimes Olympique )
Nyförvärv: Peter Ijeh (anfallare, fri transfer), Abgar Barsom (mittfältare, fri transfer), Anders Bååth-Sjöblom (mittfältare, från IF Brommapojkarna), Obi Etie (mittfältare/anfallare, från Väsby United), Tõnis Vanna (mittfältare, från FC Flora), Suleman Sleyman (mittback, förnyat kontrakt), Martin Vunk (mittfältare, från FC Flora), Dwayne Miller (målvakt, från Harbour View) och Yussuf Saleh (mittfältare/anfallare, lån från AIK)

Resultat under försäsongen:

Syrianska FC – Väsby United 2-4 (21 februari)
Syrianska FC  – Örebro SK 1-0 (24 februari)
Syrianska FC – AIK o-2 (3 mars)
Syrianska FC – Åtvidabergs FF 1-0 (6 mars)
Syrianska FC – IK Sleipner 1-1 (15 mars)
Syrianska FC – Väsby United 1-0 (18 mars)

Jag avslutar hela det här informationsspäckade inlägget med en inbjudan till Sambadefensivs Superettantips 2010. Om tror att du vet bättre än undertecknad eller bara är av en annan åsikt vad det gäller min rangordning och sortering av de olika lagen i Superettan är du välkommen att sätta pengar på ditt ord och din kunskap. Om du är intresserad av att medverka i Sambadefensivs Superettantips 2010 skickar du ett mail till Sambadefensiv så skickar vi över ett mail med instruktioner för hur du deltar samt reglerna för tipset.


'Lär känna din fiende #1: Utmanarna' have 22 comments

  1. 28 mars, 2010 @ 01:30 Samuel

    Nu gör du ju mig nervös (förhoppningsvis i onödan).
    Toppen i SE
    1. Örgryte
    2. Assyriska
    3. Syrianska

    Bajen får nöja sig med en 7-5 plats.

    Amor et fides!

    Svara

    • 28 mars, 2010 @ 15:20 Martin Johansson

      Äh, det är inget att vara nervös över. Det är bara för ÖIS att visa att de har vad som krävs. Man får se det som en otrolig utmaning. I år har man inte råd att göra många dåliga matcher och det lag som klarar av att plocka poäng även när spelet inte stämmer till 100 procent kommer att räcka långt. Det är bara att hoppas att Janne Andersson mäktat med att få spelarna att inse detta och att man har en modell som räcker till även när utförandet är på topp. Känns som ÖIS har rätt goda förutsättningar i och med att man har två så pass vassa målgörare som Álvaro och Ken. Det kan visa sig vara guld värt. Det kommer att bli en tuff säsong men också oerhört intressant och spännande. Tror att vi kommer att få uppleva en hel del gastkramande matcher.

  2. 28 mars, 2010 @ 13:42 M5

    Tror faktikst Bajen kommer få ett Norrköping år. Är helt enkelt inte imponerad av laget. Gick inte vi bra på försäspngen 2007? Har för mig det och det börja bra men sen vet vi ju hur det sluta.

    Svara

    • 28 mars, 2010 @ 15:21 Martin Johansson

      Nja, Bajen har för bra stomme för att göra en Norrköping. I alla fall om du frågar mig. Central linjen är väl ändå rätt hyfsad och de har riktigt vassa yttrar. Kan nog räcka till en tredje eller fjärdeplats i alla fall.

  3. 28 mars, 2010 @ 13:58 Anton

    Någon som vet vad en kille som Ceyhun Eriş kan ha för månadslön?

    Svara

    • 28 mars, 2010 @ 15:23 Martin Johansson

      Sannolikt inte så mycket. Han är ju i Assyriska pga särskilda skäl. Det turkiska förbundet godkände inte hans övergång mellan två turkiska klubbar och helt plötsligt stod han där utan någonstans att spela. Lite som Egurén innan han gick till AIK. Med andra ord tror jag att Assyriska har gjort ett kap här. Å andra sidan skulle det ju mycket möjligt kunna vara så att Eriş försvinner redan till sommaren. Är han så bra som det sägs borde han knappast göra en hel säsong i den svenska andradivisionen.

  4. 28 mars, 2010 @ 17:04 Yodabul

    Efter dagens match kan vi nog räkna med Sundsvall hit också… Kanske också Norrköping, Landskrona och Ljungskile också. De andra tror jag inte på…

    Svara

    • 28 mars, 2010 @ 17:08 Martin Johansson

      Jo, Sundsvall är med där någonstans. Ser nog dem i nuläget i den andra gruppen tillsammans med Jönköpings Södra och Ängelholm. Norrköping, Landskrona och Ljungskile tror jag inte på i år. Har svårt att se att de kommer att utmana om toppositionerna.

  5. 28 mars, 2010 @ 17:11 Egon

    Undrar vad det blir för bortförklaringarna efter klara förlusten mot superettakollegan GIf Sundsvall ? Domaren ?

    Svara

    • 28 mars, 2010 @ 17:12 Martin Johansson

      Vem skulle komma med bortförklaringar? Janne Andersson? Björn Anklev? Spelarna? Vad menar du? Brukar det komma bortförklaringar till förluster?

  6. 28 mars, 2010 @ 18:47 C

    Uppräknade tre lag har spelartrupper som är minst lika bra som Öis spelartrupp, kanske i vissa stycken bättre/mer kompletta. Sedan har vi lagmaskiner som Giffarna och utmanare som Ängelholm och Jönköping. I år blir samtliga matcher viktiga och jag börjar bli riktigt orolig för de prestationer Öis gjort hitintills.

    Eller så börjar jag bara bli nervös, men känner at det finns risk att man som Öisare igen överskattat truppens kvalité…

    Svara

    • 28 mars, 2010 @ 19:03 Anonym

      Håller med om den potentiella överskattningen. Samtidigt tycker jag strategin ”vi skall hålla truppen så intakt som möjligt” inte har ifrågasatts, eller för den delen motiverats på ett tillfredsställande sätt. Jag säger inte att strategin är fel. Men några hårda fakta är ju att laget förra året visade att de är långt ifrån att hålla allsvensk standard, två eller tre lyckade matcher sett över en hel säsong motiverar inte att truppen är så fantastisk som många vill göra gällande. Vi belönar och forsätter satsa på spelare som tydligt visat att de inte har någon allsvensk framtid. Det hade säkert inte varit bra för resultatet att rensa ut och bygga helt nytt men jag är lite orolig för att inga förändringar tycks ha skett för det hade kanske varit på sin plats att förändra något i ett maskineri som uppenbarligen inte alls fungerade och verkar köra vidare i samma mönster. Nej, jag är bekymrad. Minst sagt. Hoppas att bollen studsar vår väg i början så att laget får chans att komma in i superettanlunken på ett bra sätt.

    • 28 mars, 2010 @ 20:32 Yodabul

      Nej, jag tror inte på Södra och Ängelholm. Känns som att dessa lag inte kan överraska längre då alla gjort de till favoriter..

      Ljungskile, Sundsvall och Landskrona (om tränar-henke funkar) för jag däremot rysningar av.

    • 28 mars, 2010 @ 20:54 Martin Johansson

      Vem har Jönköpings Södra och Ängelholm som favoriter? Alla tips jag har sett hittills har J-Södra och Ängelholm runt 9-12:e plats. Och vem har pratat om att J-Södras och Ängelholms eventuella framgång i Superettan är kopplade till deras förmåga att överraska? Anledningen till att jag håller dessa lag högt är att de har byggt smarta trupper och gjort värvningar som verkligen har inneburit förstärkningar. De enda frågetecken jag kan komma på när det gäller dessa lag är 1) Ängelholm saknar en riktigt vass anfallare och 2) J-Södra har många nya spelare och det kan ta ett tag innan de fungerar ihop, å andra sidan körde ÖIS med samma modell 2008 och det fungerade ju ganska så bra. Nej, jag håller fortfarande J-Södra och Ängelholm som potentiella skrällag. De kommer att komma någonstans mellan 8-3:a i tabellen. Allt under det och de har underpresterat. Å andra sidan ska det ju sägas att årets serie kommer att bli tuff. Det finns åtminstone sju lag som har potential att konkurrera om de tre främsta platserna. Och nej, Ljungskile, Norrköping och Landskrona är inte där än. I alla fall inte i mina ögon.

    • 29 mars, 2010 @ 12:34 C

      Rätt Martin och det är precis det här jag menar. Kanske har inte Ljungskile, Norrköping och Landskrona sin akt helt i ordning för att slåss om topp-5 men de kommer ställa till problem från tid till annan för topp-5 och det gäller att prestera hela serien, match efter match för att gå upp i år. det gäller att eliminera egna misstag och där har Öis en lång väg att vandra (Även om vi nu inte skall dra för stora växlar av träningsmatcherna). Stabiliteten som ofta byggs bakifrån är inte riktigt där och det oroar mig.

      Men än finns tid att finjustera spelet…

    • 29 mars, 2010 @ 17:15 Martin Johansson

      Bara för att förtydliga, om nu någon hade missförstått mig, jag tror inte att Ljungskile, Landskrona eller Snoka blir några bonkegäng. Absolut inte. Det kommer att utgöra knepiga hinder för de flesta lag. Landskrona kommer säker att blanda och ge men när de spelar bra förväntar jag mig att de kommer att vara riktigt bra. De tycks dessutom haft en hyfsad försäsong, i alla fall stundtals. Med tanke på vilka spelare Snoka har tappat så känns det som att de borde få ett mellanår. Deras förstärkningar imponerar inte på mig. Detsamma får nästan sägas om Ljungskile. Man har tappat för många spelare men kommer säkert att göra en habil säsong. Men jag tror inte att de utmanar om uppflyttning denna säsong. Det finns för bra lag för det. i övrigt.

  7. 28 mars, 2010 @ 22:47 Anonym

    Falkenberg slog landskrona idag!

    Svara

    • 29 mars, 2010 @ 05:56 Martin Johansson

      Falkenberg ja, hur tusan kommer de gå i år. Jag har ju fått för mig att de är på dekis men man vet aldrig.

  8. 28 mars, 2010 @ 23:28 blodet är blått och röd

    Hej martin! måste tacka för ditt fortsatta bloggande :)

    Tänkte nämna en otroligt stor talang junior landslagsmanen som heter Johan Lundgren vars kontrakt går nu i juni och har nekat en fortsättning i u-truppen hos IFK. Han var ju uppe i a-laget när ifk hade endel skadade och fick mycket beröm på bla ifks bloggar mm. Något som öis kanske skall kolla upp?

    Svara

    • 29 mars, 2010 @ 05:55 Martin Johansson

      Det bästa man kan göra då är väl att skicka ett mail till Dick. Själv har jag tyvärr ingen koll på spelaren i fråga.

  9. 29 mars, 2010 @ 10:16 Tjuvnyp

    Ah… Nu närmar det sig. Rejält. Tokskoj.

    Och så blir vi utkontrade och mosade av Giffarna. Aj. Vad jobbigt det kändes att läsa Ois.se imorse. Finns det något positivt med en sån här stentung utskåpning på försäsongen?

    Nja. Knappast. Fast ingen spelare/ledare lär tro det blir en enkel resa. Om de nu mot förmodan trodde det tidigare… Kanske den här smällen var ett bra sätt att få ner skorna i jorden igen.

    Vi kommer få ett helvete att nå topp två. Visst, vi är ett potentiellt topplag, när vår anfallsduo heter Ken/Santos. Det tar väl alla nästan för givet. En självklar kandidat till att ligga topp två i Augusti.

    Men till hösten – troligen utan dessa två – då är vi max ett mittenlag. Inte för att Miljajevic, och AnderSand är dåliga. Men de ger inga gratis centimeter i avskräckande syfte som vi absolut kommer få med Ken Santos på topp.

    Vi behöver sopa rent i bra många matcher på våren för att det ska kännas tryggt. För det lär bli en betydligt tyngre höst.

    Det finns inga lätta pinnar att hämta i den här serien. Utom möjligen mot något av nedflyttningskandidaterna på hemmaplan. Som Väsby.

    Därför – inte alls bra vi att vi startar hemma mot dem. Ett lag som vi bara måste slå på hemmaplan. Inte bra alls att få ett förväntat bottengäng – som inte har något att förlora – i den första matchen för säsongen. Hellre att vi mött ett av de tyngre gängen borta och varit hyfsat nöjda med att ha en pinne med oss hem. Förlorar vi i premiären så kommer pressen bli enorm. Men å andra sidan, det ska bli kul att se både Ken och Alvaro sätta varsitt hattrick på gamla i premiären… (drömma kan man)

    Svara

    • 29 mars, 2010 @ 17:11 Martin Johansson

      Jo, det är onekligen oroande att vi blir söndersprungna och ”utklassade” av GIF Sundsvall. Ett lag som jag inte ser som en huvudkonkurrent men som givetvis kommer att ställa till det för många lag. Sundsvall borde i och för sig ha ett tillräckligt bra lag för att utmana om en plats bland de tre främsta lagen. Lätt att glömma bort dem efter fjolårets fiasko. Som jag har sagt eller skrivit tidigare har de bara tappat två tongivande spelare jämfört med förra året, Fredrik Sundfors och Erkan Saglik. Sundfors har de dock ersatt med Tommy Naurin som är bra mycket bättre än sitt rykte. De kan helt klart bli farliga. Det får vi nog räkna med.

      Vad som oroar mest i nuläget är ju att vi inte tycks få någon ordning på försvarsspelet och att Ken och Álvaro inte öser in mål. Det måste de göra i fall vi ska lyckas ta oss tillbaka på ett år. Precis som du skriver har vi sannolikt bara dessa två spelare på lån fram till sommmaren. Om någon av dessa två lämnar måste vi in med en eller två förstärkningar. En anfallsbesättning bestående av Luka Mijaljevic, Nicolas Sandberg och Markus Anderberg räcker inte till för att ta sig till Allsvenskan. Förhoppningsvis har vi stålar nog att lösa Ken i sommar. Därefter får man köra med Ken och Nico på topp. Vi får hålla tummarna för att det räcker hela vägen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se