Dags att ta nya tag – Kör över allt som står i er väg!

Återigen har jag ett erkännande att göra. Börjar det bli tröttsamt? Äh, ni orkar ett till. Så farligt är det inte. Ni är Öisare. Ni ger aldrig upp. Glöm aldrig det. Ni klarar ytterligare en av mina ursäkter. Det här är nämligen något som bara måste ut innan säsongen drar i gång på allvar. Försäsongen 2010 har nämligen varit relativt urusel från min sida.

För det första har jag sett på tok för få träningar. Sammanlagt har jag väl hunnit med att se tre träningspass, men då ska man tänka på att ett av dessa pass var ett innebandypass vars syfte var att laget skulle lära känna varandra och nye tränaren Janne Andersson, och det är väl knappast så att det räknas. Det är på tok för dålig. Här gäller det att skärpa till sig när säsongen väl är i gång.

För det andra har det bara blivit två försäsongsmatcher under februari och mars. Under all kritik, inte sant? Det finns inga som helst ursäkter. FC Trollhättan och GAIS är allt jag har mäktat med denna vinter. Mer än så har det faktiskt inte blivit. Och det är banne mig så att man skäms. Och ja, jag förstår att ni skakar uppgivet på era huvuden. ”- Och han kallar sig supporter. Baha!”

Å andra sidan kan jag ju alltid hävda att när jag är ”med i truppen” – ja, då vinner ÖIS (vårsäsongen 2009 undantagen).

För det tredje måste jag säga att jag även när det gäller textproduktionen här på Sambadefensiv presenterat en relativt slät figur. Återigen under all kritik. Om det råder det inga tvivel. Allt detta och allt annat som kan tänkas ha gått fel under försäsongen tar jag mitt fulla ansvar för. Men nu är det nya tider. Nya givar.

Nu är vi snart i mål eller kanske är det så att det är nu den långa, svåra resan tar sin början. Snön är nästan borta och de senaste dagarna har det inte varit något annat än plusgrader. Nästa helg drar serien i gång på allvar. Jag känner för tusan lukten av Superettanfotboll i luften! Härligt! Det är med andra ord dags för bot och bättring. Jag vill därmed med denna införtext göra klart att från och med nu växlar Sambadefensiv upp på tolvans växel. Tommy Prim-style! Nu börjar racet mot Allsvenskan 2011 på allvar. Från med i dag kör vi stenhårt. Nu har vi dragit på oss matchtröjan. Kavlat upp ärmarna. Satt på oss vårt bästa Sebastian-Johansson-fighting-face. Och behöver vi ens säga att Sambadefensiv hädanefter kör anklevskt. Med Motorhead, Social Distortion och något ur Pavels Ipod i lurarna. No mercy! Nöj er inte med något annat än ett stenhårt jobb från vår sida. Hela vägen in över mållinjen. Till Allsvenskan 2011.

I morgon är det alltså dags för den avslutande försäsongsmatchen. I Landskrona, mot Henrik Larssons Landskrona BoIS, på Ulkvallens Idrottplats. Kan det bli bättre (passerar i skrivande stund Landskrona och gräset här nere i Skåne är grönt och fint)? På pappret ser det ut som en mycket bra värdemätare. Denna säsong lär BoIS bli ett stabilt mittenlag och min gissning är att man kommer att vara synnerligen svårforcerade på hemmaplan. Det ryktas om att Henrik Larsson introducerat ett nytt spelsystem som laget haft lite svårt att ta till sig samtidigt som man har bytt ut halva startelvan jämfört med förra säsongen. Under försäsongen har man dessutom haft det ganska så tungt. Så här långt har man bara mäktat med två vinster och fem oavgjorda matcher. I snitt har man tagit 1,22 poäng per match vilket är något bättre än ÖIS 1,17 poäng per match. BoIS borde med andra ord vara ordentligt taggade i morgondagens match. Det är bara att hoppas att detsamma gäller ÖIS. I morgon förväntar jag mig ”tre poäng”.

Om jag har förstått saker och ting rätt och riktigt kommer ÖIS inte till spel med ”bästa möjliga lag” i morgon. En hel del av spelarna i en tänkt premiärelva dras tydligen med småskavanker, vilket gör att Janne Andersson och Janne Carlsson måste mönstra ett delvis annorlunda lag mot Landskrona BoIS:

- Det finns lite frågetecken kring laguttagningen med tanke på att det är en del spelare som har småkänningar. Jag kommer nog inte kunna ställa upp med det manskapet som jag hoppas att ställa på planen mot Väsby. Vi får ta matchen som ytterligare en träningsmatch. Det är försäsong, och det är den sista matchen på försäsongen. Det är väldigt stort fokus på det här med premiärelvan och premiärlag. Jag har varit med år när man har haft ett lag i premiären sedan har man inte haft samma lag under hela säsongen så man ska inte vara för fixerad vid det. En styrka för oss ska vara att vi har vår starka och breda trupp. Och det innebär att vi inte ska vara så sårbara. Oavsett vilka vi tar ut så tycker jag att vi ska vara konkurrenskraftiga, men genrepet blir alltså inte en match där vi matchar exakt det lag som vi förmodligen matchar nästa måndag.

OK, vi kommer alltså inte att få se någon premiärelva i matchen mot BoIS. Lite trist men samtidigt bra att veta. Det är samtidigt intressant att höra Janne Andersson säga att oavsett vem som spelar så ska ÖIS vara konkurrenskraftiga denna säsong. Personligen kan jag känna en viss tveksamhet till detta men jag antar att man måste lita på en så pass erfaren och kunniga man som Janne Andersson.

Frågan är då vad det egentligen är vi vill se mot BoIS nu när vi inte får se ”bästa möjliga lag”?

Är det egentligen inte ganska självklart?

I första hand vill vi förstås få se ett fungerande försvarsspel. Vad annat! Allt för länge har det defensiva spelet varit ÖIS akilleshäl. Och jag måste säga att det får vara slut på det nu. I morgon tycker jag att vi kan förvänta oss att Janne Andersson, Janne Carlsson och spelarna har slipat bort juniormisstagen, de risiga uppspelen och de huvudlösa brytningsförsöken och markeringsmissarna. Alla dess svagheter bör vara ersatta med spelare som vet sina roller och som uppträder med pondus i dessa roller. Inga enkla misstag nu! Dessutom får vi verkligen hoppas att man mäktat med att ”sätta” ett mittbackspar. I min bok känns det som att Firma Jonsson och Jonsson bör vara tämligen givna i mittförsvaret (tillsammans med Björn Anklev som högerback). Men då ska ni ha i åtanke att jag enbart mäktat med att se två matcher denna försäsong.

Därutöver vill åtminstone jag väldigt gärna se ett mittfält som klarar av att dominera en match. Och då snackar vi inte om att man vinner mer än varannan närkamp eller andraboll utan att man verkligen spelar skiten ur motståndarna. Att man visar vart skåpet ska stå and all that jazz. Eller som det brukade sägas på Gamla Gamla Ullevi: KROSSA DOM! Allra helst ska vi få se ett mittfält som fullkomligt kör över Landskronas tämligen nykomponerade lag. Om vi bara ser till ÖIS trupp på pappret så är just mittfältet lagets absoluta styrka (jo, jag vet, det är bullshit, men let’s run with it just for now). I mina ögon har klubben åtminstone fyra spelare som skulle platsa i vilket annat lag i Superettan som helst. Förutom dessa lirare har man en uppsjö av spelare som när de levererar på toppen av sin förmåga är för djävla vassa. I morgon är med andra ord upp till bevis för lirare som Pavel Zavadil, Sebastian Johansson, Markus Gustafsson, Alexander Mellqvist, Alex Perreira och Jakob Olsson.

Förutom ett välfungerande försvarsspel samt ett katigt, kaxigt och konkurrenskraftigt mittfält måste vi få ett kvitto på att Ken Fagerberg och Álvaro Santos klarar av att leverera mot Superettanmotstånd. I morgon måste samspelet mellan våra två jättar fungera. I morgon kräver jag åtminstone ett mål vardera från Fagerberg och Santos (om nu Santos överhuvudtaget kommer att spela). I övrigt förväntar jag mig ånyo ett piggt inhopp från vår sylvasse ”Ole Gunnar-kopia”, Nicolas Sandberg. Nico, i morgon räcker det med att du målar en gång. Med var sitt mål från Ken, Álvaro och Nico kommer jag att kunna sova gott under den kommande veckan.

ÖIS trupp till matchen mot Landskrona BoIS:

Peter Abrahamsson

Christofer Bengtsson
Robin Jonsson
Valter Tomaz Jr.
Tommy von Brömsen

Markus Anderberg
Markus Gustafsson
Sebastian Johansson
Alex Perrerira

Ken Fagerberg
Álvaro Santos

Avbytare
Victor Skoglund
Felix Sehlström
Seif Kadhim
Jakob Olsson
Danny Ervik
Nicolas Sandberg
Luka Mijaljevic


'Dags att ta nya tag – Kör över allt som står i er väg!' have 14 comments

  1. 3 april, 2010 @ 16:46 Johan Gellerman

    Enligt Landskronas hemsida ska matchen spelas på något som heter Ulkavallen och inte på IP som det står på ÖIS hemsida. Så att man inte åker till fel ställe menar jag.

    Svara

    • 3 april, 2010 @ 17:02 Martin Johansson

      Johan, var har du hittat det? Jag var inne på BoIS hemsida och kunde inte hitta någon information kring det. Där stod det bara att matchen mot Falkenberg spelades på Ulkavallen. Är du hundra på detta?

    • 3 april, 2010 @ 21:37 Martin Johansson

      Men vad fan! Hata Landskrona! Det är ju askrångligt att ta sig till den ”arenan” utan bil. Satan vad trött jag blir. Kommer ju kräva åtminstone en timmes extra restid nu. Suck.

  2. 4 april, 2010 @ 02:58 SB

    Just hemkommen från en tung kväll på lokalplan/andra lång.
    Och vad ser man? Nytändning? Har det inte varit tändning hela tiden? Kan man kräva det? Tveksamt. Alla skall inte med, hela tiden. Det är omöjligt. Men nu är det en vecka kvar till premiären. Det är nu till och med rollspelskvinnorna skall sättas på. Så enkelt är det.

    Härmed tänker jag utfästa ett statement: Segra eller dö. Vi har några millar kvar i kassan. Allsvenskan i år eller avgång. Tar vi inte tre poäng så är det avgång. Missar vi målramen så är det avgång. Tappar vi boll på egen planhalva så är det avgång. Örgryte i allsvenskan är det enda som gäller. Allt annat är katastrof, fullständig katastrof. Full pot, eller avgå alla.

    G-G-G…

    Svara

  3. 4 april, 2010 @ 07:55 Tjuvnyp

    Det är noterbart att enligt Yodabuls länk ovan så spelar Thomas Raun på mittfältet samtidigt som han sitter på bänken. Henke klarade mycket när han var på höjden av sin karriär, men kan han verkligen lösa ovan också? Fantastiskt…

    Svara

  4. 4 april, 2010 @ 12:08 C

    Elvan är nu uppe – skall bli väldigt intressant att ta del av dina kommentarer avseende VtJ som mittback och MG som innermittfältare. Janne har helt rätt i att det sällan är startelvan som blir den mest spelade och ett år har många skador.

    Svara

  5. 4 april, 2010 @ 12:40 G.C

    Valter är kung!

    Svara

  6. 4 april, 2010 @ 13:21 Vergilius

    Kommer Alexander Mellqvist någonsin få en försäsong utan massa skadebekymmer? Op knä nu. Trist.

    Intressant men lite rumphuggen elva. Anderberg som högermittfältare känns väldigt spännande, kan vi få igång honom ordentligt där ute faller en pusselbit som annars saknas på plats.

    Svara

  7. 4 april, 2010 @ 13:30 Vergilius

    LaBoIS är fö en liten luring i år i mina ögon. Henke som tränare är jäkligt intressant, oprövad absolut, samtidigt har han hjälpt till och coacha landslaget i nästan tio år. Oerhörd pondus i omklädningsrummet redan som spelare. Kan dessutom leva en del på starquality i början. Spelarna kommer att lyssna på Henke Larsson.
    Landskronas trupp är dessutom rätt spännande, fått bort Jörgen Pettersson vilket nog är som att få ett nyförvärv och fått in ett gäng värvningar som kanske inte är så mediala men som har mycket potential.

    Samtidigt har Landskrona varit ett svart hål för talang de senaste åren så va fan vet jag.

    Svara

    • 4 april, 2010 @ 14:59 Anonym

      Är tveksam till Landskrona. Har i och för sig ingen sylvass koll på kvalitén på spelartruppen men får uppfattningen att det finns en 7-8 lag som har bättre lag på pappret.

      Henrik Larssons inträde kan säker betyda en boost i seriens inledningsskede men i det långa loppet tror jag det kommer gå åt skogen för BOIS. Att försöka spela som Barcelona i superettan med en undermålig spelartrupp tror jag är dömt att misslyckas. Oavsett om du heter Henrik Larsson eller Zoran Lukic.

  8. 4 april, 2010 @ 13:31 Slicen

    Ja nu är framtiden här och det är dags att visa var skåpet ska stå. Det håller inte att fortsätta och göra skitresultat nu. Nu vill det till att visa lite grann och komma ur vårkoman, göra mål och en vilja till att gå framåt. Vårt lag måste vara bäst nu även på gräs även om man spelar på, hör och häpna, ULKAVALLEN. Magsjuka någon? Likaså kan man inte skylla på cypriotiska skitdomare. Motståndarna ska inte få ta sig in i vårt straffområde. På så sätt undviker man att få skitstraffar emot sig. As simple as that!

    Du har också rätt i, Martin, att försvarsspelet måste börja sitta nu. Det går knappast att vinna serien bara genom att flest mål – det är nog än viktigare att släppa minst. Inte för att jag vill se ett gnetspelande Öis men för att kunna få med sig några såna där sköna arbetssegrar i stil med Assyriska borta 2008, eller Bajen borta förra året. Det är såna segrar som lägger grunden för ett tight fungerande lag som presterar vecka ut och vecka in och som gör att man är med ”där uppe”. Där inte dalarna mellan toppar och bottnar är allt för stora från match till match. Det är också ett sådant lag som klarar diverse skador och avstängningar och kanske sommarförsäljningar utan att totalt klappa igenom. Så – idag är ett mycket bra tillfälle att visa att man vill vara ett sådant lag så att Väsby får lite ”gott att suga på” som GW Perssons romanfigur Evert Bäckström brukar säga.

    Svara

  9. 4 april, 2010 @ 18:30 Anonym

    Fantastisk bild på en av Alexs överstegsfinter i Landskronas matchrapport. Ha Ha, den har man sett förr.

    http://www.landskronabois.com/getnyhet.php?grab=l7en2d7b19b7553ia7057vgo03545otv

    Svara

    • 4 april, 2010 @ 18:32 Tjuvnyp

      ;-)

      I övrigt jädrans sket. Vi släpper in horribelt många mål. Ser inte alls bra ut det här…

      Topp 3 känns bra jäkla avlägset. Men Väsby ska slaktas nästa helg!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se