Lär känna din fiende #3: Tungviktarna

Med bara några dagar kvar till Superettans premiär kommer här del 3 i Sambadefensivs ”Inför-Superettan-2010-serie”. Du kan läsa de två tidigare delarna i serien här: del 1 och del 2.

I den tredje omgången av ”Lär känna din fiende” tar vi tempen på tre av Superettans riktiga tungviktare: IFK Norrköping, Landskrona BoIS och Ljungskile SK. Vi snackar alltså om Superettans svar på Nutty Professor. Det vill säga tre lag som genom åren varit att räkna med i Superettan. Tre lag som i sina bästa stunder kan mala ner nästan vilket svenskt lag som helst. Tre lag som säsongen 2010 har potential att orsaka stora problem för samtliga lag i serien. Och i Landskronas fall kan det till och med bli så att laget utmanar de förväntade topplagen i kampen om de två direktplatserna och kvalplatsen.

Omgång 3 2010-04-26 Örgryte IS – Ljungskile SK
Omgång 5 2010-05-05 Örgryte IS – Landskrona BoIS (TV4 Sport sänder matchen)
Omgång 11 2010-06-16 IFK Norrköping – Örgryte IS
Omgång 19 2010-08-01 Ljungskile SK – Örgryte IS
Omgång 21 2010-08-16 Landskrona BoIS – Örgryte IS
Omgång 27 2010-09-27 Örgryte – IFK Norrköping

IFK Norrköping

Den eviga gåtan IFK Norrköping. Ett klassiskt lag med ett synnerligen starkt klubbmärke i en ekonomiskt stark region där folk bara skriker efter framgångsrika lag på elitnivå (se bara på hur Linköpings HC på ett par år byggt upp ett lag som kan hävda sig på absolut högsta nivå). Trots detta mäktar Snoka just nu inte med att etablera sig i Allsvenskan. Sedan laget åkte ur Allsvenskan säsongen 2002 har man haft ett par riktigt jobbiga år, givetvis med undantag för säsongen 2007 då laget cruisade genom säsongen och vann Superettan i suverän stil. Säsongen 2009 var inget undantag då Norrköping underpresterade rejält och laget slutade till sist på en elfte plats. Vi kan med andra ord räkna med att IFK kommer revanschsugna till årets säsong.

2010 tycks därför Norrköpings melodi gå något i stil med; ut med det gamla, och in med det nya. Under vinterhalvåret har Norrköping rensat ut en hel del veteraner och gamla trotjänare, som Stefan Thordarsson, Mikael Blomberg, Magnus Samuelsson, Mikael Roth och Nuredin Bakiu, ur truppen. Kvar i laget har man dock lirare som Daniel Bamberg, Russell Mwafulirwa, Gunnar Thor Gunnarsson, Kristoffer Arvhage och Eirik Dybendal, vilket trots allt borgar för en viss kvalitet och stabilitet.

På nyförvärvsfronten har Norrköping dessutom varit något försiktiga. De två mest ”namnkunniga” nyförvärven, anfallaren Shpetim Hasani, som anslutit från nyss degraderade IK Sirius, och målvakten Niklas Westberg, från eviga bottengänget Väsby United, sätter inte direkt skräck i motståndarlagen. Hasani är förvisso en kompetent målskytt (tio mål under fjolåret), men frågan är om han har vad som krävs för att föra Snoka uppåt i tabellen. Westberg i sin tur är en duktig målvakt med lång erfarenhet av Superettan, vilket kan komma väl till pass i en klubb som på senare år har haft vissa problem på målvaktsposten. Mycket talar med andra ord för att få Norrköpingsbor kommer att sakna Nuredin Bakiu, som numera vaktar målet för seriekonkurrenten Jönköpings Södra. I övrigt har Norrköping framförallt värvat oprövat och lokalt. Frågan är det räcker till för att ta ett kliv uppåt i tabellen jämfört med säsongen 2009 eller om Norrköping återigen bli indragna i bottenstriden.

Norrköpings resultat under försäsongen har också varit av det blandade slaget. Till exempel dröjde det ända till den 20:e mars innan laget tog årets första seger (3-1 mot Huskvarna FF). Men efter det vägskälet har det blivit idel segrar för östgötarna. Man har t.ex. hunnit med att spela ut division 3-laget Myresjö IF ur Svenska Cupen. Trots detta finns det nog en risk för att Norrköping får ytterligare ett mellanår 2010.

Arena: Nya Parken
Publikkapacitet: 17 234
Placering 2009: 11:e plats i Superettan
Placering 2008: 16:e plats i Allsvenskan
Tränare: Göran Bergort (andra säsongen)
Spelarförluster: Mikael Roth (back, valt att sluta med elitfotboll), Stefan Thordarson (anfallare, valt att sluta med elitfotboll), Nuredin Bakiu (målvakt, till Jönköpings Södra), Mikael Blomberg (mittfältare, valt att sluta med elitfotboll), Magnus Samuelsson (mittfältare, valt att sluta med elitfotboll), Andreas Haglund (anfallare, lånas ut till IK Sleipner)
Nyförvärv: Shpetim Hasani (anfallare/mittfältare, från IK Sirius), Niklas Westberg (målvakt, från Väsby United), David Wiklander (mittfältare, från Qviding FIF), Mikael Lindskog (mittfältare, från IK Sleipner), Tobias Rickhammar (mittfältare, från IK Sleipner) och Marcus Johansson (anfallare, från Hagahöjden)

Resultat under försäsongen:

IFK Norrköping – AIK 2-2 (6 februari)
IFK Norrköping – Degerfors IF 1-1 (24 februari)
IFK Norrköping – IF Elfsborg 0-4 (2 mars)
IFK Norrköping – Åtvidabergs FF 0-0 (10 mars)
IFK Norrköping – Husqvarna FF 3-1 (20 mars)
IFK Norrköping – Myresjö IF 3-1 (28 mars, Svenska Cupen)
IFK Norrköping – Smedby AIS 2-1 (2 april)
IFK Norrköping – Dalkurd FF 4-0 (5 april)

Landskrona BoIS

Tränarparet är nytt. Likaså spelsystemet. Från och med säsongen 2010 ska Landskrona BoIS spela 4-3-3. Lite som F.C. Barcelona. Tro det eller ej, men det är så det är tänkt, åtminstone om man ska tro Henrik Larsson och skriverierna i pressen. Lägg där till en förstärkt backlinje, ett nykomponerat mittfält och en uppsjö av anfallare för Henrik Larsson och Hasse Eklund att välja mellan och du har årets upphottade version av Landskrona BoIS. Ett lag som sannolikt kan räcka långt denna säsong. I år gäller det verkligen att se upp med klubben som Henke pimpade. Något som ÖIS redan känner till. BoIS synnerligen effektiva 3-2-vinst i den avslutande försäsongsmatchen skvallrar helt klart om lagets potential.

Efter åttonde platsen i Superettan 2009 tappade Landskrona BoIS ett stort antal tongivande spelare. Målspottaren Pär Cederqvist försvann i väg till Jönköpings Södra, mittfältarna Christoffer Carlsson och Babis Stefanidis valde att flytta hem till Falkenberg respektive Stockholm, medan fjolårets BoISare #1, Jesper Westerberg, erbjöds ett kontrakt med allsvenska Mjällby AIF. Dessutom fick  tränarparet Anders Linderoth och Ingemar Nilsson samt ett antal gamla trotjänare ”kicken” från klubben. I min första genomgång av Superettan i mitten av januari sågade jag därför BoIS rätt rejält. Något som jag fått äta upp åtskilliga gånger sedan dess. Inte minst söndagen den 4:e april. Låt mig nu bara säga att jag har omprövat min bedömning av Landskrona och jag tror helt klart att de blir en tuff motståndare redan denna säsong. Sent skall syndaren vakna!

BoIS har nämligen inte legat på latsidan under årets Silly season. Och klubben har verkligen värvat smart och långsiktigt. På pappret ser det i alla fall ut som att det nyrekryterade tränarparet Larsson och Eklund har handplockat sina favoritspelare från närområdet. Från Helsingborg tog Larsson med sig Fredrik Svanbäck och Mathias Unkuri (nu förvisso långtidsskadad). I Trelleborg fyndade man Mikael Bengtsson och i Ängelholm Patrik Åström (nu förvisso långtidsskadad). Och från Viborg FF plockade Eklund med sig mittfältsraketen Tomas Raun.

Framförallt Raun känns som ett fynd. En löpstark, passningsskicklig och smart spelare som kommer att göra stor nytta denna säsong. I försäsongsmatchen mot ÖIS låg Raun bakom två av BoIS mål. Även rutinerade Svanbäck lär göra skäl för sin lön denna säsong.  I matchen mot ÖIS spelade Svanbäck som playmaker i en tillbakadragen mittfältsroll, något som han klarade med bravur. Till sin hjälp har Svanbäck och Raun dessutom arbetsmyran Johan Persson. På pappret måste jag säga att det ser ut som ett av Superettans starkare mittfält. Frågan är hur BoIS klarar skador på någon av dessa nyckelspelare.

Överraskningen i årets BoIS-trupp är annars den sydamerikanske anfallaren Ralani Bradley, som skrev på för klubben så sent som den 31 mars. Enligt Henrik Larsson och klubbens sportchef, Mats Aronsson, är Bradley en snabb och bollskicklig spelare. Frågan är om Bradley kommer att få chansen med tanke på att BoIS även har Fredrik Olsson (14 mål i fjol), Alagie Sosseh och inlånade dansken Morten Nielsen att tillgå.

Under försäsongen har BoIS dock inte imponerat. Ett stort antal oavgjorda matcher har blandats med en och annan vinst. Förlusterna är dock få vilket tyder på en viss stabilitet. Man bör dessutom ta i beaktande att spelare som Raun och Nielsen anslutit till klubben först under slutet av mars. Och efter att ha sett Landskrona i  matchen mot ÖIS den 4 april vill jag nog redan nu höja ett varningens finger för årets Landskrona BoIS. Bli inte förvånad om skåningarna är med i uppflyttningsstriden ända fram till de avslutande omgångarna.

Arena: Landskrona Idrottsplats
Publikkapacitet: 12 000
Placering 2009: 8:e plats i Superettan
Placering 2008: 11:e plats i Allsvenskan
Tränare: Henrik Larsson (första säsongen)
Spelarförluster: Pär Cederqvist (anfallare, till Jönköpings Södra), Charles Andersson (mittfältare, till Östers IF), Anders Linderoth (tränare, till Mjällby AIF), Jesper Westerberg (back/mittfältare till Mjällby AIF), Christoffer Carlsson (mittfältare, till Falkenberg), Martin Olofsson (försvarare, Landskrona valde att inte förlänga kontraktet)), Renam Franca (anfallare, Landskrona valde att inte förlänga kontraktet), Mirza Jelecak (mittfältare, Landskrona valde att inte förlänga kontraktet), Babis Stefanidis (mittfältare, till IF Brommapojkarna)
Nyförvärv: Fredrik Svanbäck (mittfältare, från Helsingborgs IF), Mathias Unkuri (anfallare, från Helsingborgs IF), Morten Nielsen (mittfältare, lån fram till sommaren från Lyngby), Mikael Bengtsson (back, från Trelleborgs FF), Ralani Bradley (anfallare, lån från IFK Hässleholm), Patrik Åström (anfallare/mittfältare, från Ängelholms FF), Kristoffer Näfver (anfallare, från Örebro SK), Tomas Raun (mittfältare, från Viborg FF) , Henrik Larsson (tränare, från Helsingborgs IF) och Hans Eklund (assisterande tränare, från Viborg FF)

Resultat under försäsongen:

Landskrona BoIS – Ängelholms FF 0-0 (6 februari)
Landskrona BoIS – FC Rosengård 0-1 (13 februari)
Landskrona BoIS – LB 07 2-0 (20 februari)
Landskrona BoIS – Qviding FIF 3-2 (27 februari)
Landskrona BoIS – Mjällby AIF 1-1 (6 mars)
Landskrona BoIS – Lyngby BK 1-1 (13 mars)
Landskrona BoIS – Jönköping Södra 2-2 (17 mars)
Landskrona BoIS – Jönköping Södra 0-0 (20 mars)
Landskrona BoIS – Falkenbergs FF 0-1 (27 mars)
Landskrona BoIS – Örgryte IS 3-2 (4 april)

Ljungskile SK

2009 blev ett tungt år för Ljungskile SK. Efter utflykten till Allsvenskan och kvalförlusten mot IF Brommapojkarna under 2008 tvingades laget harva i de nedre regionerna av Superettan under nästan hela 2009. Det var egentligen bara först mot slutet av säsongen som laget tog sig upp på säker mark.

Inför säsongen 2010 tycks dock Ljungskile göra en nysatsning. Trots det ekonomiskt kärva läget har klubben gjort klart med en hel del intressanta förstärkningar och att döma av laget på pappret kan Ljungskile bli att räkna med denna säsong. Överlag tycks man ha satsat en hel del på att värva gamla GAIS-spelare. Från Turkiet har klubben hämtat duktige backen David Durmaz. Och i Danmark hittade man Johan Friberg da Cruz. Dessutom har man också lockat till sig den gamle ÖIS-bekantingen Martin Dohlsten och ex-Gaisaren Andreas Tobiasson.

I sammanhanget bör dock nämnas att Ljungskile haft en hel del luckor att fylla efter att kvalitetsspelare som Ryan Miller, Colin Burns, Daniel Åkervall och Rikard Jansson har lämnat klubben. Det tycks dock som att klubben gjort ett hyfsat dagsverke när det gäller att hitta  ersättare till dessa spelare.

Tidigare år har Ljungskile mest varit kända för sin starka defensiv och lite småtråkiga spel. 2010 lär det dock bli ändring på detta.  I Ljungskiles anfall har nämligen Johan Patriksson fått två helt nya lekkamrater; ”skyttekungen” Gabriel Altemark-Vanneryr, som säsongen 2009 gjorde 22 mål för Jonsered i Division 2, och kraftfulle targetspelaren Andreas Lind från IF Sylvia. En lösning som under försäsongen tycks ha fungerat synnerligen väl då Ljungskile har vräkt in mål. Under försäsongen har Ljungskile snittat 1,8 mål per match. Enbart nykomlingen Östers IF (2 mål per match) samt de förväntade topplagen Hammarby IF (2,67 mål per match) och Assyriska FF (2 mål per match) har ett bättre målsnitt. Som jämförelse kan nämnas att ÖIS har ett snitt på 1,23 mål per match. Av Ljungskiles 18 mål har Johan Patriksson stått för fyra och Robin Altemark-Vanneryr för tre. Och som om det inte var nog har Ljungskiles sylvasse yttermittfältare Martin Smedberg-Dalance gjort hela sex mål under försäsongen. Det gäller med andra ord att se upp med Ljungskiles offensiv denna säsong. Seriekonkurrenterna är härmed varnad.

Arena: Starke Arvid
Publikkapacitet: 8 000
Placering 2009: 9:e plats i Superettan
Placering 2008: 14:e plats i Allsvenskan
Tränare: Bo Wålemark & Örjan Glans (andra säsongen)
Spelarförluster: Etchu Tabe (anfallare, till ROPS Rovaniemi), Jakob Flingmark (anfallare, till IK Oddevold), Daniel Åkervall (mittfältare/anfallare till IK Brage), Robert Johansson (back, till IK Oddevold), Ryan Miller (back, till Halmstads BK), Richard Jansson (back, till Assyriska FF), Colin Burns (målvakt, till Sarpsborg 08), Jörgen Wålemark (anfallare, slutar med elitfotboll)
Nyförvärv: Johan Friberg Da Cruz (back/mittfältare, från GAIS), Rikard Nilsson (back, lån från FC Lyn), Josemar da Santana Silva (back, från Bahia), David Durmaz (back, från Malmö FF via Turkiet), Martin Dohlsten (mittfältare, fri transfer), Henrik Nikkilä (back, från Särö IK), Andreas Tobiasson (back, från GAIS), Robin Iglicár (mittfältare/anfallare, uppflyttad från u-laget), Andreas Lindh (anfallare från IF Sylvia), Gabriel Altemark-Vanneryr (anfallare , från Jonsereds IF), Arash Bayat (mittfältare från Qviding FIF), Nick Noble (målvakt, från Austin Aztex)

Resultat under försäsongen:

Ljungskile SK – Västra Frölunda 3-0 (13 februari)
Ljungskile SK – Husqvarna FF 0-1 (18 februari)
Ljungskile SK – IFK Göteborg 1-5 (21 februari)
Ljungskile SK – Sandefjord Fotball 1-1 (27 februari)
Ljungskile SK – Oddevold 0-4 (4 mars)
Ljungskile SK – Falkenbergs FF 2-0 (6 mars)
Ljungskile SK – Qviding FIF 4-2 (14 mars)
Ljungskile SK – Sarpsborg 08 2-1 (20 mars)
Ljungskile SK – Gunnilse IS 2-1 (28 mars, Svenska Cupen)
Ljungskile SK – Torslanda IK 3-0 (2 april)

Sambadefensivs Superettantips 2010

Så där ja! Nu har du koll på tio av seriens sexton lag. Under de närmaste dagarna kommer vi att skicka ut del fyra och fem i ”Lär känna din fiende”. Därefter drar serien i gång på allvar.

Ta därför chansen att vara med i Sambadefensivs stora Superettantips. Du har sannolikt egna idéer om vilka lag som kommer att gå långt under säsongen. Ta därför chansen att utmana oss på årets tips. Tipset går till på följande vis:

1. Varje deltagare tippar sluttabellen för Superettan 2010.
2. Dessutom tippar varje deltagare skytteligavinnare och antal mål som denna gör.
3. Efter varje omgång summeras varje tipsares poäng på så vis att man tilldelas en poäng för varje fel/avvikelse mellan tippad tabell och faktiskt tabell. Om du t.ex. har tippat ÖIS som 1:a och ÖIS ligger på 2:a plats i tabellen tilldelas du en poäng, och om du har tippat Assyriska som 2:a och Assyriska ligger på 6:e plats i tabellen tilldelas du 4 poäng. Man tilldelas alltså en poäng för varje fel/avvikelse man har jämfört med Superettans faktiska tabell (OBS. Det är alltås bara summeringen av poängen i samband med den slutgiltiga tabellen som räknas).
5. Den som har lägst poäng efter säsongens slut vinner hela insatsen.

Och för att förtydliga ytterligare en gång. Vinnaren tar hem hela potten (vars storlek är beroende av antalet deltagare förstås). Om nu inte äran och ”the bragging rights” skulle vara tillräckligt.

Svårare än så är det faktiskt inte. Insatsen är 100 kronor per tips. För att anmäla dig till tipset mailar du din sluttabell och tippade skytteligavinnare samt antal mål som denna gör till Sambadefensiv senast kl. 15:00 den 10 april.


'Lär känna din fiende #3: Tungviktarna' have 8 comments

  1. 6 april, 2010 @ 13:43 Jonathan

    Starke Arvid heter Ljungskiles arena ;)

    Svara

  2. 6 april, 2010 @ 13:45 Macky

    Martin hade nog tagit ett par snabba när han skrev detta tro? :)

    Svara

  3. 6 april, 2010 @ 15:53 Joalar

    Angående superettantipset. Summeras poängen från varje omgång eller är det bara sluttabellen som räknas?

    Svara

    • 6 april, 2010 @ 16:41 Martin Johansson

      Självfallet är det enbart sluttabellen som räknas. Det vill säga det gäller att sätta så korrekt sluttabell som möjligt. Klantigt av mig om det kan misstolkas. Att sammanställningar/summeringar görs efter varje omgång har mer att göra med att man vill ha en lägesrapport och för att hålla spänningen vid liv i tipset. Hur det går i tipset blir nästan lika spännande som hur det går för ÖIS i Superettan (not men du fattar vad jag menar).

    • 6 april, 2010 @ 17:46 Anonym

      Tror jag m.f. är intresserade om man kan vinna något i tävlingen eller om det bara är äran som räknas ;)

    • 6 april, 2010 @ 17:52 Martin Johansson

      Ah, gud vad jag är trög i dag. Måste varit något nere i luften i Skåne. Kanske stod jag för nära Jörgen Pettersson under matchen. Självklart är det Abba-style som gäller: Winner takes it all! Och så kör vi segerintervju på Sambadefensiv, eller kanske inte när jag tänker efter. Oavsett vilket så är det så att vinnaren tar hela insatsen.

  4. 7 april, 2010 @ 22:01 Yodabul

    Ljungskile kan bli farliga i år…

    ;)

    Nej, jag har tänkt kring designen! Vet ej vad du tycker men när det kommer många inlägg (vilket givetvis är bra) så blir det väldigt rörigt med mycket text!

    Skulle det inte bli bättre med rubriker och början av texten och att man sen får klicka sig in! Då blir det dessutom lättare att hitta äldre inlägg som man kanske diskuterat eller bara vill läsa igen!

    Eller kanske inte…

    Ljunskile blir farliga i år…

    Svara

    • 7 april, 2010 @ 22:25 Martin Johansson

      Haha! Jo, vi har snackat en hel del om designen. Tyvärr har vi fastnat lite på grund av tidsbrist och andra åtaganden. Förhoppningsvis lossnar det snart. Jag har full förståelse för att det kan bli lite rörigt. Vi har bl.a. diskuterat den lösning som du tar upp med kortare introtexter som man får klicka sig vidare till men vi står lite och väger där. En del tycker det är bra, andra gillar det inte alls. I nuläget vet jag faktiskt inte men vi får ta tag i det där så snart som möjligt. Sorry att det blir rörigt tills dess. Ska se om vi kan hitta någon enkel lösning kring detta.

      Apropå Ljungskile, Martin Smedberg-Dalance sa på upptaktsträffen att Ljungskile inte kan bli något topplag denna säsong eftersom man bara har en trupp på 20 man och endast 15 av dessa håller hyfsad Superettanklass. Med andra ord, Ljungskile kommer i år att vara extremt känsliga för skador och avstängningar. Har man två man avstängda och en skadad får man inte ens ihop en konkurrenskraftig bänk.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se