Send Lawyers, Guns and Money. The Shit Has Hit The Fan.

1 april. En träningsmatch kvar, mot Henkes BoIS. 11 dagar till premiären mot AIK:s b-lag. Transferfönstret stängt. Lagd trupp ligger.

Nu börjar peppen.

Jag har nämnt tidigare att jag ser ÖIS som pappersfavoriter i år, trots många starka lag och intressanta värvningar så står jag fast vid min åsikt. Vi har, på pappret, bäst bredd kombinerat med spets och rutin. Då ska man vara favoriter.

Jag hör heller inte till den kategorin supportrar som vill baissa sitt lag på förhand för att slippa bli besviken om/när det skiter sig. Jag gillar istället den här perioden strax före säsongsstart när allt man har är förhoppningar. Om blommande junisar. Om veteraner som reser sig ur askan. Om klasspelare som verkligen är klasspelare. Om succévärvningar. Om tränare som faktiskt vet hur man coachar ett lag. Jag vill drömma och detta är stunden att göra det. Fram till premiären kommer jag bara se positiva bilder. Går vi sen in och gör en pissmatch mot Väsby får jag ta den smällen då.

Jag är härdad.

Varit ÖISare så länge att jag klarar det.

Fast innan jag går in i ett lyckligt och naivt rus av uppladdning måste jag rensa ut allt negativt. So here goes.

Allt som kan gå åt helvete säsongen 2010:

Vi börjar bakifrån. Som flickan sa.

Peter Abrahamsson går sönder. Skulle Peter gå sönder så sitter vi där. Med tummen i brevlådan. Skägget i röven. Inget ont om Viktor Skoglund, har sett honom för lite för att göra en riktigt ärlig bedömning, men ett är säkert, han saknar all form av erfarenhet. Risken för ett Stenman-scenario är överhängande. Ska isf Dicken kastas in? Han var tveksam redan sin sista säsong som aktiv och han lär knappast blivit bättre. Bengan? Kan han varva upp för en säsong i SE? Tveksamt. Nä, går Peter Abrahamsson sönder lär drömmen om allsvenskan om inte krossas så åtminstone kräva ett duktigt reparationsarbete.

Backlinjen visar sig precis som förra året vara för långsam. Förvisso är det en serie längre ner i systemet men i år kommer ÖIS med stor sannolikhet vara spelförande och därmed ligga högre med backlinjen=>ytor bakom=>rödblå backlinje avslöjas med byxorna nere. Nu har vi i och för sig värvat Valter, men hans status är minst sagt oklar, Robin som är lite rappare än gossarna som startade i början av förra året har kommit in i mitten, men han är ju knappast nån vinthund han heller, Anklev är förvisso hyggligt snabb, men han är högerback och kommer dessutom om Janne A får som han vill gå med rätt mycket i offensiven. Nä, långt slående ängagäng med en snabb forward kan mycket väl bli vårt fall i år.

Vänsterbacken. Tombolan som kommer att avgöra vem som hamnar därute har väl inte stannat är men vem det än blir; Adam, TvB, Alex, Valter eller Sören Börjesson, så kommer det vara ett stort frågetecken. Risken är att det ser ut som när svenska landslaget spelade Micke Nilsson på högerbacken och samtliga motståndare överbelastade sin vänstersida för att de visste var luckorna fanns och mycket riktigt fick betalt för det. Ska vi dessutom spela med defensivt tveksamma spelare framför kan det bli riktigt roligt för motståndarnas högerbreddare i år.

Ett allmänt dåligt försvarsspel. Måste alltid finnas med som en tänkbar anledning till en usel rödblå säsong.

Tjuriga mittfältare. Vi har en hel uppsjö kompetenta centrala fältare. All kan inte spela hela tiden. All the people can’t be all right all the time. I think Abraham Lincoln said that. Köper Pavel/Mellqvist/MarGus en plats på kanten/bänken. Kommer Janne A kunna peta Seb en gång till om det visar sig att han inte funkar när ÖIS ska föra spelet. MarGus verkar bli petad till premiären. Biter han ihop? Det här ska vara hans säsong, fixar han att kriga sig in i laget eller blir han frustrerad. Hur kul tycker Danny att det är att inte ens vara nära? Risken är att vi sitter med en massa mittfältare som antingen är irriterade för att de inte får spela eller känner sig osäkra på sin plats/roll i laget. Eftersom mittfältet är ett lags hjärta, hjärna och lungor är det i princip omöjligt att vara ett topplag om fältet fallerar.

Avsaknad av naturliga kantspelare. Vi har en massa killar som kan lira centralt, vissa av dessa gör sig ok på en kant. Men vi saknar en kvick, teknisk, kreativ kantspelare som kan slå sin gubbe och få till ett stiligt inspel. Killar som Seif och Elving är väl spelartypen, men Seif verkar blomma dåligt och Elving är skadad. Ingen av dessa kommer klara av att vara killen som plågar superettans ytterbackar vecka efter vecka. Den enda riktigt naturliga ytterfältare vi har som visat nånting på elitnivå är Alex och han är, världens minst effektiva överstegsfinter till trots, inte killen som slår sin gubbe. Alex är en one trick pony. Han slår bra inlägg och inspel. Punkt. Och nej. Inte Björn heller, han krigar och sliter, men slår sin gubbe gör han sällan, dessutom brukar inspelen vara sådär. Risken är att vi kommer få det jobbigt mot lag som backar hem och stänger till centralt. Vilket troligen är ganska många lag i år.

Vi saknar för övrigt  en riktig dribbler, nån som bryter mönstret. Vet att vissa påstår att Pavel kan snurra, men jag har då fan inte sett det.

Ken och Alvaro blir bara kvar under vårsäsongen. Om Ken och/eller Midtjylland inte vill förlänga och Alvaro går till ukrainska div 2 så går vi från superettans bästa anfall till Nico/Luka/Anderberg längst fram, knappast ett anfall som skjuter oss uppåt i seriesystemet även om samtliga är jäkligt spännande spelare. Som kan bli nåt. Om ett par år. Försvinner herrar Santos-Fagerberg, vilket inte bara är sannolikt utan ganska troligt så lär det plockas in provspelare och chansvärvningar. Luktar inte avancemang om vi uttrycker det så.

Alvaro går sönder samtidigt som Ken är lika frustrerad som hösten 2007. Go’natt anfallsspel. Samma skäl som ovan, med undantaget att om det sker redan under våren kan vi inte få hit nån ersättare. Ja, det skulle vara en kontraktslös chansbrasse eller nå’t. Yes!

Janne Andersson fortsätter trenden från HBK att göra sämre och sämre resultat för varje år som går, han visar sig vara lika stel som Jukka, lika taktiskt slarvig som Zoran, lika defensiv som KGB osv.

Försäsongens knackiga spel fortsätter in i allvaret.

Det visar sig att alla killar som höjde sig under förra hösten gjorde det enbart tack vare Åge. Janne&Janne håller inte alls samma klass.

ÖIS försöker föra spelet och odla passningsspel på usla planer. Tilt! Långsparkande motståndare är förkrossande effektiva.

Övriga lag är helt enkelt för starka. Assyriskas värvningar visar sig vara klockrena. Norling ett geni. Syrianska med en lysande Barsom och en sylvass Ijeh går fram som en ångvält. Hammarby är outstanding på Söderstadion, Rami är värd sin lön, Linus Hallenius dominerar och Tobias Holmqvist börjar göra mål, Maic Sema och Simon Helg leker fotboll. Jukka Sauso ser till att J-Södra stänger till fullständigt bakåt. Peking vaknar ur koman. Henke visar sig vara en svensk motsvarighet till Mourinho. Giffarna sparkar upp norrlandsfönstret. Och norrlandsdörren också. Spränger bort norrlandstaket. Trampar rakt över norrlandsstaketet. Skövlar norrlandsskogen. Bygger ett stort norrlandshus med virket från den skövlade skogen. Bränner ner norrlandshuset de byggt. Bara för att de kan.

Alvaro grinar. Pavel tycker det är trist att spela superettan. Mellqvist, Valter, Leinar, Dennis, Anderberg går skadade. MarGus är arg över lite speltid. Ken blir avstängd. Seb blir avstängd. Peter A hittar inte matchformen. Leinar spelar anfallare. Valter hamnar på mittfältet. Alex blir mittback. Anklev kreatör på innermittfältet. Mellqvist som forward. Han har ju targetegenskaper.

Iheb Hamzeh värvas både för att lösa forwardsproblemen och få upp stämningen i laget.

Så. Lite av det som kan skita sig i år. Finns så klart mycket mer. Och under perioder kommer det att göra det. Frågan är bara hur spelare, ledare och vi supportrar agerar då. När skiten träffar fläkten. Börjar vi tjura eller knyter vi nävarna, kavlar upp ärmarna, kör ner skallen mellan axlarna och öser. Eller viker vi ner oss? Viker du ner dig? Va? Låt mig ställa frågan en gång till;

What you gonna do when shit hits the fan?
Are you gonna stand and fight like a man?
Will you be as hard as you say you are?
Or you gonna run and go get your bodyguard?


'Send Lawyers, Guns and Money. The Shit Has Hit The Fan.' have 19 comments

  1. 1 april, 2010 @ 15:58 Yodabul

    Där precis försvann alla mina förhoppnngar om en bra säsong….

    Svara

  2. 1 april, 2010 @ 16:50 Magnus Börjesson

    ”Jag hör heller inte till den kategorin supportrar som vill baissa sitt lag på förhand för att slippa bli besviken om/när det skiter sig. … Jag vill drömma och detta är stunden att göra det. Fram till premiären kommer jag bara se positiva bilder.”

    Jaha, kul för dig. Men till alla oss andra har du nu gett idel mardrömmar fram till premiären, som en stor fet påsksmäll i maggropen. Tack för den du! ;o)

    Svara

    • 1 april, 2010 @ 18:47 Martin Johansson

      Haha, nu tar vi det lugnt. Vinst på söndag och jag är övertygad om att det kommer att gå bra. Förlust och jag kommer att ha fjärilar i magen fram till i höst. Oavgjort? Då kryper jag ner i sängen igen och somnar om. Jag orkar inte med en oavgjord match till.

      I övrigt så måste jag säga att det var en tämligen nykter text. Allt det där skulle ju kunna hända. Kanske inte på en gång men det är helt klart en väldigt tunn lina vi vandrar på denna säsong.

    • 1 april, 2010 @ 23:46 adde

      Där dog allt hopp om allsvenskan 2011, Fan.

    • 1 april, 2010 @ 23:47 pelle

      Rätt onödigt av vergilius,

    • 2 april, 2010 @ 15:48 Vergilius

      Alltid trevligt att kunna skänka lite glädje…

  3. 1 april, 2010 @ 23:48 Seb JR

    Tack som fan, förstör allt hopp om Superettan. Japp det blir Superettan i BÄSTA fall nästa år igen då. Tack!

    Svara

  4. 1 april, 2010 @ 23:51 pelle

    jag håller med Seb JR helt och hållet, tack som fan!

    Svara

  5. 1 april, 2010 @ 23:51 Seb JR

    Superetta-ångest i en vecka minst nu…

    Svara

  6. 1 april, 2010 @ 23:52 pelle

    Och adde glömde de

    Svara

  7. 2 april, 2010 @ 00:23 Anonym

    Bra skit Vergilius.Bra att lägga korten på bordet, resan blir tuff och innehåller en väldans massa hinder på vägen. Ser precis samma farhågor om du, skulle till och med kunna lägga till ett gäng. Många frågetecken och spelarna är fortfarande guilty until proven innocent. Gillar positivism överlag men det gör en gott att komma ner på jorden ibland. Keep up the good work, jag gillar din stil.

    ps. ser fram emot del två ”Allt som talar för att det går bra 2010″ lagom till premiären, gärna med nån skön hiphop lyrik som ledmotiv.

    Svara

    • 2 april, 2010 @ 15:46 Vergilius

      Del två är en rätt bra idé. Ska fila på det.

      Hiphop-lyrik kommer mos def dyka upp fler gånger.

  8. 2 april, 2010 @ 12:31 E

    ”audentis fortuna iuvat” eller hur Vergilius?

    Svara

    • 2 april, 2010 @ 15:43 Vergilius

      Indeed. Kan ju inte direkt ha invändningar mot mig själv…

  9. 3 april, 2010 @ 01:36 Gustaf

    Jag kan bara lugnt konstatera att det här forumet håller betydligt högre klass än forumet vid Svenska Fans.
    Här upplever jag att man finner flertalet av de seriösa fansen. Ännu bättre är att man dessutom slipper supportrar från andra lag.

    Keep up the good work

    G

    Svara

    • 3 april, 2010 @ 07:22 DrJonas

      så länge Martin sitter vid tangentbordet ja. Det här var verkligen ingen munter läsning, i dubbelbemärkelse.

    • 3 april, 2010 @ 14:04 timberhochmandie

      Hur tänker du då? ”ingen munter läsning, i dubbelbemärkelse.” Jag kan hålla med om att det inte var någon munter läsning i enkel bemärkelse. Å andra sidan var det riktigt roligt skrivet, så det var också riktigt munter läsning – i enkel bemärkelse.

    • 3 april, 2010 @ 18:03 GC

      Tyckte det var skitbra skrivet!

    • 3 april, 2010 @ 19:22 DrJonas

      håller med dig om det ena, inte det andra. Därför dubbel. Trodde det framgick. Om man anser two wrongs makes a right så funkar enkel för mig med.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se