Spelarbetyg Landskrona BoIS-ÖIS 3-2

Nu när vi har lovat er att vi ska tagga upp rejält inför säsongstarten tänkte vi passa på att bjuda på årets första spelarbetyg. Tyvärr är det ingen munter läsning efter gårdagens relativt mediokra genrep från ÖIS sida. Stryk med 3-2 borta mot Landskrona BoIS – ett förväntat mittenlag – är förstås aldrig bra. Därmed kan inte betygen bli särdeles höga. Ni får ta det hela med en nypa salt då det är en glaset-är-halvfullt-person som står bakom texten. Saker och ting är kanske inte riktigt så bistra som de kan tyckas i denna text.

Som vanligt gäller att ni inte ska stirra er blinda på sifferbetyget utan det är den efterföljande kommentaren som är det intressanta. Åtminstone i mina ögon.

Peter Abrahamsson 3

Peter Abrahamsson fortsätter sin serie av matcher där han släpper in tre mål samtidigt som han storspelar. Är det verkligen hållbart i längden? Det måste samtidigt vara svårt att agera målvakt bakom en så pass osäker och instabil backlinje som ÖIS. I gårdagens match mot Landskrona BoIS stod dock Abrahamsson för två ruskiga Buster-räddningar. Den första kom på en riktig pärla från nära håll – signerad ”Med kärlek, Fredrik Olsson”. Där visade Abrahamsson sina fina reflexer och styrde kontrollerat ut bollen till en hörna. Den andra räddningen var av det mer spektakulära slaget och kom i den andra halvleken när BoIS Alagie Sosseh lät den stora kanonen tala från cirka 30 meter. Abrahamsson var dock med på noterna; vig som en panter flög han upp mot sitt högra kryss och styrde undan bollen. Mumma. Problemet är dock att ÖIS släpper in tre mål efter fasta situationer. Två av dessa mål var dessutom nickmål där Abrahamsson befanns sig i bollens direkta närhet. Kanske måste Abrahamsson bli lite mer aktiv i luftspelet i eget straffområde.

Christofer Bengtsson 2

Den evigt frustande Christofer Bengtsson hade en mycket svår uppgift i att hålla svängige och gänglige ex-bajaren Alagie Sosseh under kontroll. Något han lyckades relativt bra med under den första halvleken och något sämre med under den andra. Under fjolårssäsongen såg vi att Bengtsson hade problem när tempot drogs upp och att döma av matchen mot BoIS har Bengtsson inte blivit tempostarkare efter en halvsäsong som bänk- och läktarnötare. Här måste han bli bättre om han ska bli ett alternativ till Björn Anklev under säsonge. I går lyckades Bengtsson i alla fall att komma på en hel del överlappningar och han fungerade stundtals som ett hyfsat stöd till Ken Fagerberg och Markus Anderberg i offensiven. Den risiga planen i kombination med Bengtssons halvtaskiga bollbehandling samt Anderbergs ringrostighet satte dock stopp för de flesta offensiva raider längs med högerkanten. Hade det betydligt tyngre i andra halvlek då BoIS fick vinden i ryggen och Sosseh fart under dojorna.

Robin Jonsson 4

Dagens bästa ÖIS-spelare. Ett spektakulärt uppträdande under den första halvleken. Något mer osynlig i den andra. Magnifika glidtacklingar. Vältajmade brytningar. Klockren i duellspelet. Stark i luftrummet när Landskrona tjongade långt under den första halvleken. I min bok var Robin Jonsson första halvleks gigant. Höjdpunkten var när han jagade ifatt en sopren Alagie Sosseh och slog ut bollen över sidlinjen med en perfekt glidtackling i samma stund som Sosseh skulle skära in i ÖIS straffområde. Ett agerande som fick mig att skrika mer, MER, MER! I min bok är nu Robin Jonsson given i startelvan. Det kan inte råda någon som helst tvivel kring detta längre. Om killen bara kunde bli lite mer verbal och högröstad så skulle han kunna gå långt.

Valter Tomaz Jr 2

Nja, ska vi vara helt ärliga har Valter Tomaz Jr. en bra bit kvar till toppformen. Jag ska inte dra det här i långbänk men i matchen mot BoIS såg Valter riktigt otrimmad ut. Först tappade han bort Fredrik Olsson i den första matchminuten, vilket resulterade i ett jätteläge för BoIS-anfallaren. Därefter gick han på en riktigt enkel fint från Tomas Raun, vilket gav Johan Persson fritt skottläge. Under i stort sett hela första halvlek hade dessutom Valter och Tommy von Brömsen problem att hålla koll på djupledslöpningarna på BoIS högerkant.

De flesta av oss lever med en föreställning om att Valter är vindsnabb. I nuläget tror jag vi gör bäst i att ompröva denna föreställning. Den enda gången Valter visade prov på någon form av snabbhet var när han tog in någon halvmeter på Fredrik Olsson i en löpning på kanske 15 meter och på så vis dödade ett friläge för BoIS. Riktigt vasst. Det måste man ändå säga. Och om vi kan få se mer av den varan kan Valter säkert bli en man för startelvan igen. I nuläget säger jag dock att han som bäst är vårt fjärdealternativ.

En sak ska dock Valter ha kredd för och det är det sätt som han ledde backlinjen under gårdagens match. Det var hela tiden Valter som gormade på de övriga spelarna om var de skulle hålla linjen samt när de skulle falla och lyfta. Nu var i och för sig det här en träningsmatch men det var länge sedan jag hörde en så pass verbal mittback i ett ÖIS-försvar. Fan vet om det inte lovar gott inför framtiden.

Tommy von Brömsen 2

Jag måste dess värre säga det här. Tommy von Brömsen är ingen ytterback. Jag är ledsen men så är det bara. Det är kanske bäst att vi inser det innan vi får uppleva vårsäsongen 2009 all over igen. Alla lag som gör sin läxa kommer att överbelasta ÖIS vänsterkant. Varför inte. Det är ju där man kan ta sig fram. Utan några som helst problem. I matchen mot BoIS blev von Brömsen vid upprepade tillfällen rundad och ifrånsprungen av sin ytter vilket givetvis är ohållbart i längden. När han får spela rättvänd och motståndarlaget försöker sig på tjongbollar in bakom ÖIS backlinje kommer von Brömsen till sin rätt. Då kan han dominera i luftrummet eller glida in i köttiga tacklingar mot felvända motståndare. Men när bollen plockas ner på marken och motståndarna drar upp farten i passningar och löpningar då får von Brömsen det mycket svårare. Min förhoppning är att Dick Last och klubbledningen redan nu är ute och scoutar vänsterbackar till sommarens transferfönster. Låt von Brömsen konkurrera om en mittbacksplats. Det är mest rättvist.

Markus Anderberg 3

Ett mål är alltid ett mål och det ska givetvis premieras. Bortsett från målet såg dock Anderberg lite ringrostig ut. Ingen riktig skjuts i passningarna och en bit kvar till det där rappa steget som vi lärde oss att älska under 2009. Var dock en av få Öisare som utgjorde ett passningsalternativ via mittfältet under den första halvleken. Blev dock utbytt i halvtid. Om allt vill sig väl är Anderberg tillbaka i storform inom ett par veckor.

Markus Gustafsson 2

Nja, vi glömmer den här matchen och tar nya tag. Varken plan eller matchbild bjöd in Markus Gustafsson i matchen. Hade en riktigt tung dag på det centrala mittfältet. Fick inte många bollar att jobba med och kom inte riktigt rätt in i duellspelet. Såg lite tung och trög ut. Gustafsson ska dock har beröm för den fina inåtskruvade frisparken som ledde fram till Markus Anderbergs 0-1-mål.

Sebastian Johansson 3

ÖIS behöver fler Sebastian Johansson. Fler krigare. Fler spelare som inte lägger fingrarna emellan. Fler spelare som springer genom en mur av spelare bara för att nå fram till bollen. Spelare som inte är rädda för att trampa någon på tårna. Om detta kan det inte råda någon som helst tvivel. Under den första halvleken var Johansson fantastisk att skåda. Det fanns inte en boll som han inte jagade och det fanns nog inte en Landskronaspelare som inte fick smaka på det johanssonska stålet. Nästintill brutal men oerhört nyttig. I den andra halvleken fick Johansson, precis som hela ÖIS, det tyngre. Gjorde dock ett gott dagsverke.

Alex Perreira 2

Vi kan väl nöja oss med att konstatera att matcher på stelfrusna, sönderblåsta, skånska potatisåkrar inte är Alex Perreiras grej. Mannen med världens mest ineffektiva överstegsfinter hade ingen lyckad dag mot BoIS. Underlaget var helt enkelt för dåligt. I övrigt kan det väl rapporteras att Alex visade upp sin sedvanliga nonchalans i defensiven. När motståndarlaget slår en urusel krosspassning över mittplan samtidigt som de flyttar upp hela laget måste man som Öisare anstränga sig något mer än att försöka sig på en ”klackbrytning”. Hade Alex tagit situationen på allvar hade ÖIS haft en riktigt fin kontringschans. Nej, bättre kan du!

Ken Fagerberg 2

Straffen satt klockrent. Likaså bollmottagningarna och spelet med ryggen mot mål under den första halvleken. I övrigt lämnade matchen mot BoIS en del att önska. Är det inte lustigt att en kille med Ken Fagerbergs förutsättningar alltid väljer att försöka sig på det svåra? I går var det lättningar istället för de enkla bredsidorna som säkert går fram till en medspelare. Egna dragningar och tafatta tunnelförsök istället för en enkla passning till en omarkerad lagkamrat.

I gårdagens match var Ken inblandad i två situationer där ÖIS hade kunnat avgöra matchen. Först sprang han sig fri på en passning från Alex Perreira. Avslutningen var dock under alla kritik. Helt fri med målvakten får man inte sätta skottet mitt i magen på målvakten. Den bollen hade aldrig en chans att gå in. Det må vara så att vinkeln var lite halvtaskig men hade det varit säsongen 2007 är jag övertygad om att bollen suttit stenhårt invid stolproten. Lite senare i matchen fick ÖIS ett tre mot två läge som Ken slarvade bort genom att försöka sig på en dragning istället för att spela en enkel boll ut till Alex Perreira.

När säsongen väl drar i gång på allvar förväntar jag mig mer av unge herr Fagerberg.

Álvaro Santos 3

Tyvärr gjorde inte Álvaro Santos något större väsen av sig i denna match. Mer än att vara inblandad i ÖIS båda mål. Nästintill osynlig och ändå ligga bakom två mål. Snacka om att verka i det dolda.

Vid ÖIS 0-1-mål är det Santos som går upp i duell med en hemmaförsvarare och stör denne så pass mycket att bollen går fram till en helt fristående Markus Anderberg. Om jag ska vara helt ärlig tror jag faktiskt att BoIS-spelaren nickade bollen i Santos bakhuvud vilket blev till en perfekt pass till Anderberg. Hur enkelt som helst, inte sant.

I situationen som föranleder straffen, som ÖIS gör 0-2 på, visar Santos sin råstyrka när han med ryggen mot mål vinner en närkamp, bryter sig loss ut mot högerkant och just i det ögonblick som en BoIS-spelare ska skicka ut bollen till hörna petar Santos undan den. Kvar finns bara Santos ben. Retfullt enkelt faller Santos till marken och ÖIS får straff. Det är helt klart de små sakerna som gör det.

I övrigt såg Santos stark ut i bollmottagningarna, långsam ut i löpningarna och smart ut i spelet utan boll. En sak som sannolikt kommer att vara oerhört nyttigt för ÖIS denna säsong är Santos fantastiska förmåga att få med sig frisparkar på offensiv planhalva. Killen är en mästare på att täcka boll och det är stört när omöjligt att ta den ifrån honom. Om du inte tar till en oschyssthet vill säga.

Avbytare:

Felix Sehlström (inbytt istället för Valter Tomaz Jr) 2

Under inledningen av den andra halvleken såg Felix Sehlström riktigt stark ut. Lovande. Stod för ett antal fina brytningar och visade ingen respekt för motståndet i luftduellerna. Ju längre halvleken led desto mer osynlig blev dock Sehlström. När BoIS tog över allt spel efter lite drygt tio minuter fick Sehlström det tyngre. Dessutom ska det väl sägas att man som mittback aldrig kan vara nöjd när motståndarlaget gör tre mål på en halvlek. Det tycks med andra ord som att Sehlström har en bit kvar innan han är aktuell för spel på seniornivå (därmed inte sagt att Sehlström får ta på sig BoIS mål utan dessa var frukten av ett dåligt kollektivt försvarsspel).

Jakob Olsson (inbytt istället för Markus Anderberg) 2

Jakob Olsson fick komma in istället för Markus Anderberg i paus. I en halvlek där ÖIS spelade i kraftig motvind och BoIS dominerade spelet fick Olsson inte mycket uträttat. Visade återigen prov på sitt heta humör då han skällde ut en hemmaspelare efter noter. Lider fortfarande av att han inte riktigt kommit in i tempot utan lirar kvar på juniornivå. Två gånger om brände Olsson halvchanser eftersom han tog för lång tid på sig i avslutsögonblicket. Det håller inte om man ska få speltid i Superettan. Ser dock oerhört lovande ut när han drar upp tempot och utmanar. Tycks dessutom vara en smart lirare när det gäller det offensiva spelet (inte när det gäller skitsnacket med motståndarna, ÖIS behöver ingen egen Max Mölder).

Nicolas Sandberg (inbytt istället för Ken Fagerberg) 3

Nicolas Sandberg kom in i rollen som super-sub mot slutet av matchen. Sprang på varenda boll, ropade på varenda boll, men fick egentligen inte så mycket uträttat. Vid ett tillfälle lyckades Nico ta sig loss från sin bevakning men då satte han skottet någon meter till vänster om målet. Stod tillsammans med Luka Mijaljevic för förarbetet till Jakob Olssons halvchans mot slutet av matchen. Överlag en godkänd insats. Visar mycket vilja och kommer sannolikt att göra nytta under den kommande säsongen.

Luka Mijaljevic (inbytt istället Álvaro Santos) 2

Luka Mijaljevic kom in mot slutet av matchen och hann inte med att göra något större intryck. Hade tillsammans med Nicolas Sandberg, Seif Kahdim och Jakob Olsson ett par fina omställningar. I övrigt visade Luka upp en härlig skottvilja. Dess värre valde han att ta avslut från distans, något som inte var så lyckat i den hårda motvinden.

Seif Kahdim (inbytt istället för Alex Perreira) 2

Seif Kahdim kom tillsammans med Nico Sandberg och Luka Mijaljevic in i ett läge av matchen då Landskrona kontrollerade spelet på ett synnerligen effektivt sätt. Trots det lyckades våra tre (egentligen fyra eftersom Jakob Olsson även fanns på planen som högerbreddare) ungtuppar ändå skapa en och annan halvfarlig omställning. Seif hade t.ex. en riktigt fin framspelning i djupled till Nico Sandberg. Tyvärr förvaltade inte Nico sin chans utan bredsidade bollen utanför. Mot slutet av matchen hann Seif dessutom med att missa öppet mål. I ett sådant läge där målvakten är helt överspelad, liggande i leran, helt hjälplös måste man kunna hålla ordning på fötterna så att avslutningen blir så resolut som möjligt och inte en strumprullare utan styrfart.

Danny Ervik (inbytt istället för Markus Gustafsson) spelade för kort tid för att betygsättas.


'Spelarbetyg Landskrona BoIS-ÖIS 3-2' have 9 comments

  1. 5 april, 2010 @ 12:14 Mikael Carlsson

    Tack Martin för insatsen med betygsättningen! Mycket uppskattat och något jag väntade på med stort intresse nu inför premiären nästa vecka… Men ack vad trôkigt genrep! Dina betyg befäster dock mina farhågor och min dåliga känsla i magen. Det kommer att bli en tuff inledninge av Superettan helt klart med allt inräknat. Planer, dagform på spelare o s v. Något ÖIS verkar vara mer känslig för än andra lag. Eller är det bara för att man ser sitt egna lag med färgade ögon och alltid tror att de är bättre än vad de egentligen är? Både och kanske…

    Nya tag mot Väsby United för böfvelen!

    Svara

    • 5 april, 2010 @ 12:20 Martin Johansson

      Jag tror att vi Öisare har varit lite väl fokuserad på hur vårt lag ser ut på pappret istället för på planen. Dessutom har vi sannolikt stirrat oss blinda på att vi fått behålla stommen av ett allsvenskt mittenlag (om man ser till de 15 avslutande omgångarna av Allsvenskan) och kryddat detta med två gammal hjältar, Valter och Ken. På pappret har vi helt klart ett lag för toppen av Superettan. Vad vi har på planen vet jag i nuläget inte. Förutom matchen mot GAIS har inte spelet imponerat under försäsongen. Det är givetvis oroande men jag hoppas så klart att spelarna beter sig som kalvar på grönbete nästa vecka och att man springer ner Väsby United i Gamla Ullevis gräs. Det ska väl inte vara så förbannat svårt?

  2. 5 april, 2010 @ 13:21 Voldemort

    Nej, Martin.
    Jag vet att Robin är en av dina stora favoriter men inte fan kan han gå hur långt som helst. Visst kan han bryta men är också rätt så svag i positionsspelet samt har uppspel som får en vuxen man att ömsom gråta som ett barn ömsom skratta sig harmynt….
    Han är tyvärr ingen back som jag iallafall kommer att skriva in i min bok över hjältar. Och tyvärr säger det en hel del om vilken svag upplaga dagens öis är om vi kan höja honom till skyarna.

    Svara

  3. 5 april, 2010 @ 16:40 Anonym

    Tycker att Dick har stirrat sig blind på att behålla alla spelare och då tänker jag främst på backlinjen. Hade de varit så bra hade vi inte varit där vi är idag, vissa förtjänade faktiskt att få lämna. Tycker det är märkligt att inget har gjorts åt den fabulöst dåliga ytterbacksbesättningen, den höll division 1 klass i allsvenskan.

    Svara

  4. 5 april, 2010 @ 20:17 Anonym

    Mycket bra inlägg än en gång. Någon som vet om man kan köpa SE matcher någonstans på nätet? Befinner mig i utlandet och skulle vilja se ÖIS premiär via datorn, går det?

    Svara

    • 5 april, 2010 @ 21:06 Johan Gellerman

      Eftersom matchen inte är tv-sänd tror jag det är helt kört att ens få tag på en dassig stream. TV4 erbjuder ju heller inte någon internettjänst så även matcherna som är tv-sända tror jag man inte kan se om man inte har tillgång till TV4/TV4Sport.

    • 5 april, 2010 @ 21:22 Vergilius

      Rättigheterna till webbsändningar från SE ägs av Medge Consulting, samma tomtar som köpte rättigheterna till Premier League. Vet dock inte om de planerar att sända matcherna, sälja vidare som de gjorde med PL eller äger bara för ägandets skull.

  5. 5 april, 2010 @ 21:38 Anonym

    Varför allt detta skitsnack om bred trupp?
    Vi har inga reserver på anfallssidan. Vi har inga ytterbackar. Vi har en yttermittfältare av ojämn klass. Övriga truppen består av mittbackar, centrala mittfältare och juniorer. Bara för att man har många spelare som är mer eller mindre dugliga på andra positioner än sina naturliga dito så betyder det ju inte att truppen är bred.

    Men vi har TvB på fel position! Alltid något, eller? Hur många gånger skall det bekräftas innan även folk som heter Jan inser fakta? Vi kan ju lika gärna plocka in Rocco Siffredi på den ytterbacken… Senast jag kollade var han i Ryssland och sköt filmer. Bara att ringa!

    Min poäng är att truppen är extremt känslig för skador på viktiga spelare. Lägg då till att den här förbannade förlorarmentaliteten verkar sitta kvar. ÖIS fortsätter förlora matcher i slutminuterna. År efter år. Och nu skall vi till allsvenskan med VTJ ur form, felbalanserad trupp, Santos som vill bort och Ken som kanske bara stannar halva säsongen. Lägg då till att vi förväntas gå upp i år. Och vår kassa förväntar sig det också. Minst sagt. Det här är ju som upplagt för att allt skall gå åt helvete. Åtminstone om man är negativ lagd. Men allt detta vet vi redan, något tidigare inlägg berörde ju allt som kan gå åt helvete i år.

    På pluskontot finns spelare som Jacob Olsson, Anderberg och Luka. Grym utvecklingspotential där. Tecken på mycket god mentalitet också. Skulle vi kunna knyta till oss Ken igen så har vi stommen i ett framtids-ÖIS där. Och för att polemisera lite med Martin Johansson så tycker jag inte att han skall lugna ner sig. Antingen ser man det som juniorbeteende och då har Martin rätt. Eller så ser man det som ett embryo till en egen liten Joey Barton (nåja). Och detta är precis vad ÖIS behöver för att lämna den här ingrodda vi-släpper-in-bollar-i-nittioandra-minuten-mentaliteten som fortfarande sticker upp huvudet då och då.

    Med bakgrund i allt detta är jag, om än förhoppnignsvis felaktigt, lätt oroad inför säsongen. Nu fick jag i alla fall ur mig dessa allmänna tankar. Kanske beror det på nervositeten inför premiären, men fan vet.

    Svara

  6. 5 april, 2010 @ 21:41 Anonym

    Rättelse: ”han” syftar självklart på Jacob Olsson i ovanstående inläggs näst sista stycke.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se