Tacka gud för Álvaro Santos!

Jo, så är det nog. Vi har helt klart Álvaro Santos att tacka för gårdagens tre poäng. Álvaro Santos och en usel hemmamålvakt.

Och givetvis tackar, bugar och bockar vi.

För visst tusan måste vi kunna erkänna att gårdagens seger inte var särskilt rättvis. Åtminstone inte sett till den första halvleken. Då var ÖIS stundtals helt utspelade. Surt! Av någon konstig anledning hade ÖIS-spelarna lämnat själ och hjärta i omklädningsrummet eller på hotellet. Oinspirerat. Nervöst. Plottrigt. Osynkat. Lojt. Och allt detta medan Syrianska tilläts göra lite som de ville och behagade. ÖIS jagade mest boll på egen planhalva och när man väl fick tag i bollen slarvade man bort den genom ett passningsspel och en bollbehandling som var under all kritik.

Helt allvarligt, vi bör nog vara nöjda med att det inte stod 3-0 efter första halvlek. Efter matchen var också Syrianskas Robert Massi mäkta förbannad och besviken över att man inte klarat av att stänga matchen under den första halvleken. Enligt Massi borde man gått till halvtidspaus med ett par måls ledning.

Efter den första halvleken hade Syrianska skjutit tio skott. Samtliga på mål. Nog för att statistikföraren även bokförde snett-inåt-bakåt-passningar som skott på mål (ja, det stämmer Besim Kunic, jag tittar i din riktning!), men visst fan var ÖIS rejält tillbakapressade under den första halvleken. Vad var det – hade Syrianska haft tre bollar i trävirket med kvarten spelad? Jag tror faktiskt det. För att inte tala om att man hade 1-0 efter ett pinsamt svagt försvarsspel från ÖIS sida.

Detta medan ÖIS hade ett skott på mål under den första halvleken. Eller skott och skott. Pavel Zavadils frispark var mer som en smekning. Knappast hårdare än en sommarbris. En kyss från en blyg och återhållsam älskare. A kiss of death? Ett inlägg som borde varit ”a piece of cake” för Syrianskas målvakt, Christian Frealdsson, men som på något lustigt vis hittade in i mål. Nesligt, och inte det minst rättvist, men också otroligt skönt.

1-1 i paus var verkligen inte välförtjänt. Och låt mig bara säga att åsk- och blixtavbrottet kom lägligt. ÖIS behövde tid för att samla sig och korrigera sin taktik.

Efter det halvtimmeslånga avbrottet spelade ÖIS bra mycket smartare. Man sjönk ner med laget på egen planhalva och krympte på så vis de spelbara ytorna för Syrianska. Och när man väl vann boll försökte man lira. Det var kanske inte Lirarnas lag men det var i alla fall bra mycket bättre än de tafatta anfalls- och kombinationsförsök som vi fått se under den första halvleken. Lovande.

Kanske har vi också en osedvanligt pigg Markus Anderberg att tacka för segern. Så här livfull, fokuserad och företagsam var det länge sedan man såg Anderberg. Som en bekant skrev i ett mail efter matchen: ”har Anderberg dopat sig eller vad är det som har hänt?” Av det strulande ledbandet märktes inget.

Förarbetet fram till Santos 1-2-mål var en riktigt skön klang- och jubelföreställning. Precis så som vi vill att ÖIS ska spela. Rena rama handbollsupprullningen. Barca-style!?! Nja, men snyggt var det. Luka Mijaljevic bröt in från högerkanten, tråcklade sig förbi en motståndare och fick vidare bollen till Pavel Zavadil. Och för en gångs skull valde Zavadil inte att trampa på bollen eller att köra någon av sina patenterade finter, utan Zavadil valde att fånga dagen – smida medan järnet var varmt – och skickade på ett tillslag (tack Hox!) ut bollen till Markus Anderberg på vänsterkanten. Dessutom framför Anderberg, som kom i hög fart, och tog med sig bollen i steget. Perfekt! Anderberg skar sedan in i straffområdet och pressade bollen i stolpen. Och som ni alla redan vet gick returen till Álvaro Santos. Resten är av mer akademisk karaktär, som kommentatorerna sa under det tidiga 2000-talet.

Sedan är det skit samma att vi tappar koncentrationen direkt efter målet. Det bjuder vi på! Peter Ijeh kan gärna få göra mål. Det gör mig ingenting. Åtminstone inte när Santos är på målhumör. Det ska dock erkännas att även 2-3-målet var något tursamt. Återigen en smekning mot straffpunkten signerad Pavel Zavadil. Den här gången tror jag dock att det var Tommy von Brömsen som gick upp och störde sin motståndare så pass mycket att Santos fick chansen att briljera med ett volleyskott.

Biff!
Bang!
Pow!

Game! Set! Match!

Bye, bye Syrianska.

Vi ses i augusti!

Med vänlig hälsning

Serieledarna

Innan match var jag fullkomligt övertygad om att ÖIS skulle bli överkörda av ett formtoppat Syrianska. När jag dessutom fick höra talas om att Syrianskas tränare, Özcan Melkemichel, dömt ut ÖIS lag som allt för långsamt och orörligt kände jag mig som en man som väntar på sin egen avrättning. Butter. Uppgiven. Fuck all! Det här kunde väl aldrig gå vägen. I efterhand måste jag säga att jag känner mig oerhört nöjd med de tre poängen. Det är precis den här typen av viljesegrar som behövs för att ÖIS ska lyckas få lite självförtroende igen. Vind i seglen är precis vad vi behöver. Medgång. Nu har vi trots allt spelat fyra matcher av Superettan 2010 och vi är fortfarande obesegrade. Inte illa pinkat av en trähäst, eller hur det nu är man säger. Och det trots att spelet inte riktigt har stämt, och att Ken Fagerberg är i ungefär samma form som hela Blåvitts startelva. Att vägra förlora är trots allt en djävligt god egenskap. Precis en sådan egenskap som kan ta ett lag riktigt långt. Nu är det bara att hoppas att spelet börjar fungera igen för då kan ÖIS bli riktigt farliga.

På grund av en hög arbetsbelastning och allsköns djävligheter kan vi inte ge er några spelarbetyg förrän till kvällen. Vi hoppas att ni står ut.


'Tacka gud för Álvaro Santos!' have 19 comments

  1. 30 april, 2010 @ 08:09 C

    Vi står ut, vi står ut med det mesta en sån här dag. Varje kaffekopp känns som en segerskål! Snart, snart hoppas vi att hela elvan eller i alla fall 75% av den börjar leverera och då kan det se riktigt bra ut.

    Svara

  2. 30 april, 2010 @ 08:30 Mikael Carlsson

    Fantastiskt! Segern gjorde igår min kväll, och förhoppningsvis idag min dag. Exakt som du säger Martin, detta är vad ÖIS behöver! Medgång.

    Tyvärr kunde jag inte se matchen igår på TV, men lyckades se lite i den förlängda pausvilan och intervjun med Özcan Melkemichel och Janne Andersson. Jag måste säga att Özcan Melkemichel analysförmåga imponerade på mig och med din återberättelse av första halvlek så känns det som att han har rätt bild av ÖIS. Min bild av årets ÖIS är precis vad Özcan säger – trögt. Det går lite för långsamt i spelvändningarna och när man skall spela upp boll. Glädjande att höra att Zavadil lyckas leverera bollen med fler tillslag än 5-10 touch.

    Jag lyckades knipa de sista 15 min igår framför TVn och lyckades se några raider av Anderberg. Han såg, trots slutminutrar i matchen, pigg och koncentrerad ut och fick gjort några små läckerbitar på kanten. För mig har Anderberg annars varit en spelare som sprungit sig trött redan i första halvlek. Det är glädjande att se att han har utvecklats! Hoppas detta inte var en engångsföreteelse.

    Något som för mig är uppenbart efter vad jag såg från matchen igår är att fotboll skall spelas på plant underlag och inte rabattjord. Det blir bättre fotboll helt enkelt. Jag är mer än någonsin kluven till hur man bör göra på Gamla Ullevi. Jag är inte längre helt säker på att naturgräs är det självklara valet där.

    Svara

    • 30 april, 2010 @ 08:31 Mikael Carlsson

      Rättning: Glädjande att höra att Zavadil lyckas leverera bollen med FÄRRE tillslag än 5-10 touch.

    • 30 april, 2010 @ 11:20 Hox

      Rättning 2: Pavels pass till Andeberg var faktiskt en pass på ett tillslag och inte två som Martin skriver. Dessutom satt den perfekt framför Andeberg som därför fick ett steg på Syrianskas back.

  3. 30 april, 2010 @ 09:09 G.C

    Det såg mycket bättre ut idag nere på plan. Anderberg imponerade grymt mycket när han gång på gång oroade Syrianskas högerback. Álvaro såg också bättre ut än förut och Tommy höll en hög Von Brömsen-klass idag.

    Riktig skön seger gubbar! Vi ger aldrig upp, vi älskar ÖIS.

    Svara

  4. 30 april, 2010 @ 09:13 Berra

    Hehe..

    ”…Ken Fagerberg är i ungefär samma form som hela Blåvitts startelva”.

    Classic!

    Svara

  5. 30 april, 2010 @ 09:38 Tml

    Oroväckande 1: Santos mkt bättre så fort Ken inte är på plan.
    Oroväckande 2: Peter i mål, sjukt många osäkra ingripanden

    glädjebesked: andra halvlek, Santos, Anderberg, Pavel.

    Med tanke på säsongsinledningen: margus ut, Anderberg höger, Alex vänster?

    Svara

    • 30 april, 2010 @ 11:55 Anonym

      Låter som en intressant tanke att ha fart på båda kanterna, kanske kan det få igång anfallsspelet. Frågan är om Janne vågar vara så offensiv. MarGus tror jag i vilket fall det gör gott att få börja på bänken, allt för duttigt, orörligt och valpigt generellt sett 2010.

  6. 30 april, 2010 @ 10:03 E

    En skön seger. Delar Tmls uppfattningar.

    Jag fick flashbacks från förra årets passivitet i försvaret. Vi har gjort jobbet och är på plats, men går inte in i situationerna. Lägg till att Peter överarbetar..

    Positivt dock att vi lyckas med ett antal omställningar som inte sker i slow-motion och att vi får in bollen några gånger i straffområdet!

    En seger som manar till ödmjukhet men som också ger hopp om framtiden.

    Någon som tror att Alvaro petas från start i nästa match? För Alvaro som gammal Helsingborgare bör ju Landskrona utgöra lite extra tändvätska.

    Dock mycket synd att vi nu återvänder till sandtaget. Bäst vore om förbundet förklarade planen som otjänlig. Jag antar att Valhalla är reservalternativet?

    Svara

  7. 30 april, 2010 @ 10:09 Chrille

    Att en tursam seger mot ett etno-lag från en hockeymetropol kan kännas så bra.

    Svara

  8. 30 april, 2010 @ 10:12 Hasta La Vista

    TML & ni andra som klagar på Peter Abrahamsson. Jag håller inte med att det var sjukt många osäkra ingripanden. Han gör en kanonmatch! Han får 15 skott på mål och släpper in 2 det kan inte anses vara dåligt. Jag har fullt förtroende för honom! Positionssäker på skott. Kan bli bättre i luftrummet dock.

    Svara

    • 30 april, 2010 @ 10:30 Tml

      Som mj sagt i inlägget, alla 15 skott var inte skott.. Sen gör han ingen kanonmatch, alla skott han tar SKA han ta. Däremot så var det oroligt i stort sett varje gång so ett inlägg kom.

      Sen hoppas jag också mkt på Peter men bara för det är han inte untouchable. Hoppas det var en mindre bra dag på jobbet bara (även om tendensen fanns mot Väsby också). För detta försvar behöver verkligen en trygg kraft längst bak

  9. 30 april, 2010 @ 10:36 Ola

    En underbar seger! Igår hade man förmodligen kunnat slå IFK Värnamo! Glöm inte bort inhoppet av Luka. Helt plötsligt fick vi en annan speed i anfallen. Jag tror att den gode Fagerberg får vila sig i form ett tag. Men hur har föreningen lyckats värva så många mittbackar, och alla lika taffliga? Tveksamma ingripande, osäkra med boll, trots ett helt plant underlag.

    Svara

    • 30 april, 2010 @ 11:07 Tjuvnyp

      Håller med om Luka. Han var betydligt vassare än den förvånansvärt bleke Ken.

      Men vad gör det? Alla får ha mindre bra dagar. Vi vann ändå. Och Alvaro Santos visade att bjuder motståndaren upp med lite sambafotboll – då dansar Santos hem med poängen.

      Några ord om motståndaren också. SFC var sanslöst naivt. De verkade ha drabbats av hybris. Spelade skön boll framåt men tog inte jobbet bakåt. De ser ut som ett lag som kommer ta många poäng så länge de har chansen att bli Allsvenskar. Men rasa som en sten om chansen försvinner. Precis som folk trodde inför serie-starten.

      Finns det något värre än att som offensiv kraft tappa boll, bestämma sig för att filma och spela skadad… Istället för att försöka vinna tillbaka förlorad boll, så ligger de där. Lipandes. Jag hade varit vansinnig som coach… Pratar om SFC’s mittfältare sista halvtimmen.

      Fula tröjor hade de också. Jävligt fula. Men de spelade otroligt läcker anfallsboll. Mer sånt i Superettan!

  10. 30 april, 2010 @ 10:45 Anonym

    Vilken skön avslutning det blev på gårdagen.Det bästa av allt Öis ger inte upp utan fortsätter att ta kampen. Alla gjorde misstag igår ,men det viktigaste är att alla också gjorde något bra som lede fram till segern. Pavel var lysande,man jubla när Santos börja ta löpningar och kort och gott gjorde mål inte en utan två gånger. Robin undan nick när man tro bollen var på väg in i mål. Anderberg lura skjortan.Luka ser lovande ut Sebbe var bättre.Yes det går framåt!

    Svara

  11. 30 april, 2010 @ 11:07 Egon

    Skrev senast att Andeberg har varit långtidsskadad men att han kommer att bli bättre o bättre,han har speed och teknik och behövs verkligen på en av kanterna. Tyvärr fungerar inte våran hö.kant med Markus G. skall han spela så ska det vara central mittf.
    Markus var enligt mig sämst på plan igår ! Kantspelet är nyckeln till bra anfallspel därför behöver vi två bra yttermittf.Våga flytta upp Anklev !! Spela Bengtsson eller Jakob O på hö back. Anklev ger understöd i defensiven han orkar.Ken är ur form just nu Luka är ett bättren komplement till Santos.Sen får inte våra mittb.tappa i markering och de var allför passiva vid första målet. Brömsen vä. back virrig och dåliga uppspel.
    Skönt med 3 poäng Trevlig Helg !!! önskar Egon

    Svara

    • 30 april, 2010 @ 12:12 C

      Skulle gärna se Anklev ett steg upp i banan. Det skulle kännas giftigare än nuvarande alternativ. Problemet är att jag inte tycker vi har råd att tappa Anklevs löpstyrka och fart i backlinjen. Annars skulle det kännas bra att det åtminstonde på en kant fanns en spelare som har ordentlig vana att spela på positionen. TvB, MA och MG känns alla som alternativ i bristen pà annat och de har alla andra positioner de är ”uppväxta på”.

  12. 30 april, 2010 @ 12:49 Anonym

    Tack vare Luka kom santos och andeberg in i spelet på ett helt annat sett. Tackar Luka extremt mycket för igår!

    Svara

  13. 30 april, 2010 @ 13:02 Lanslarke

    Det hackas på Gustafsson rent slentrianmässigt numera, men jag tycker han var helt OK igår. Visst, han skulle fungera bättre i mitten, men så länge vi har Seb och Zav kommer det inte att hända. Får han vara kvar i startelvan kommer han bara bli bättre och bättre. Bänkas han blir han aldrig någonting. Gus kan bli hur jädra bra som helst och det kanske redan i år. Alex blir knappast så mycket bättre än han är nu. Sådant måste man också väga in.

    Hade vi vunnit igår om inte Fagerberg tvingats gå ut? Ärligt talat tror jag inte det. Det är möjligt att Álvaro och Ken kommer att kunna fungera tillsammans längre fram, men nu stör de ut varandra fullständigt. Eller är det snarare så att Ken inte skulle fungera ihop med någon just nu? Hur som helst blev det ett lyft när Luka kom in.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se