We All Live In A Yellow Summary

Tillbaka efter några dagars ÖIS-vila. Brukar behöva det efter förluster, åtminstone de som är sura och onödiga. Nu torskade vi inte i måndags, men det kändes surt och onödigt att tappa poäng. Räknade definitivt med att spelet skulle hacka, men hoppades och trodde på tre pinnar ändå.

Men men, så är det ibland. Tillbaka på hästen bara. Något som är osedvanligt lätt just idag. Har haft en smått lysande dag. Man vet att det är en bra dag när man öppnar lägenhetsdörren och möts av en otroligt söt fotomodell endast iklädd bikini. På riktigt. Vissa dagar är verkligen bättre än andra.

Hoppas morgondagen blir ännu bättre.

Tänkte dra min egen lilla reflektion av första omgången och sen se fram emot den omgång som inleds imorgon på Behrns Arena. Det blir dock ingen noggrann summering av hela omgången, Martin har ju redan summerat första omgången så väl man kan tro han är född i Sumer.

Tack för det Arne Hegerfors!

Det började onekligen knackigt för de tre största favoriterna. Hammarby verkar visserligen fått liv i Linus Hallenius, vilket är lite oroväckande med tanke på all oförlöst talang som finns i den kroppen, men samtidigt rasar försvaret ihop fullständigt och tunga pjäser som Rami Shabaan och Patrik Gerrbrand ser sådär sugna ut på Superettan. Omöjligt vinna en serie utan vettigt försvarsspel. Man möter dessutom GIF Sundsvall i nästa omgång, Giffarna som förvisso avgjorde först i 86e men vann skotten med 14-7 och var hyggligt överlägsna mot Brage. Trots Hannes Sigurdsson på bänken. Kan den orutinerade backlinjen bara hålla ihop och usle coach Åkeby inte klanta sig alltför mycket kan Sundsvall bli jobbiga i år. Torskar Bajen eller ens tappar poäng nästa omgång kommer pressen bli oerhört tung från supporterhåll och då kan Hammarby faktiskt vara borta från toppstriden redan i juni.

Assyriska visade väl inte heller upp sig från sin bästa sida, skapade tydligen noll och intet av värde framåt mot Trollhättan, utan tydligen var istället blixten från Zambia den stora behållningen. Dessutom har man oerhörda skadebekymmer, den elvan man ställde upp med mot FCT såg mer ut som ett lag för 7-8e plats i årets stentuffa superetta, den offensiva frälsaren Mikael Thorstensson lirade mittback och man åkte dessutom på ytterligare skador i backlinjen under matchen. Kan få en tuff inledning, bör nog vinna på hemmaplan mot Peking i nästa omgång om man inte som lök på laxen ska få de egna supportrarna mot sig.

IFK Norrköping ja. Jag skrev i ett tidigare inlägg att de kändes överskattade. 3-0 i premiären och bra spel tyder på att det kanske snarare är jag som underskattat laget. Men det är mycket marginaler. Öster bränner straff vid 0-0 och sen gör Russell Murawararallaaraia (var det rätt?) vad som beskrivits som ett slumpmål just före paus. Hade för övrigt glömt att Russell Mwafulirwa (detta är faktiskt rätt!) spelar i Peking, hittar malawiern formen från afrikanska kan han utmana om skyttetiteln och då slår nog Snoka mig på fingrarna. Blir spännande att se mot Assyriska, klar skrällvarning.

En annan afrikansk måltjuv är nigerianen Peter Ijeh. Han visade direkt att näsan finns kvar hur gammal han nu än må vara. Syrianska spelade tydligen bländande i andra halvlek av premiären och är väl det enda ordentligt topptippade laget som glänste. Blir spännande att se hur laget hanterar riktigt gräs på Värendsvallen.

HenkeBoIS vann. Henke får arbetsro och en sjuttonårig målskytt. Tänk att som forward kunna ha Henke som läromästare, en av världsfotbollens absolut klokaste anfallare de senaste tjugo åren. Coolt. Varningen för Landskrona kvarstår.

Av de tre största favoriterna tar jag nästan helst ÖIS öde trots allt. Vi är det enda av de tre tunga som får med sig lite positiva grejer från matchen. Vi visar moral och vänder ett underläge med en man mindre. Gör mål på övertid. Det mål vi släpper in är på en tveksam straff. Psykologiskt är det bättre än att tappa två ledningar till förlust efter dassigt försvarsspel eller att knappt få några avslut på mål på nittio minuter.

Vi har för övrigt släppt in sju mål på de tre senaste matcherna men bara ett spelmål.  Märkligt?

Enbart en poäng mot Väsby ÄR för dåligt, men det ska sägas att de AIK-kryddor som ströddes över deras grundtrupp, Daniel Gustavsson och framförallt Kevin Walker, är rejält bra grejer. Svårt att tänka mig att inte AIK kallar upp Walker under säsongen, bör höra till SEs bästa centrala fältare om han lirar kvar hela året.

Gillar för övrigt inte att Janne hade en uttalad strategi att slå långt och enkelt på grund av den dåliga planen. Jag förstår tanken och givetvis måste man spela lite rakare än vanligt när planerna ser ut som de gör. Men. Det blir för det första lätt väldigt enkelspårigt när man har som klar ambition att spela på det sättet, för det andra så känns det som man ger planen åt helvete för stor betydelse, något som kan göra att spelare tänker för mycket och blir obestämda i sitt passningsspel. Föredrar personligen att man försöker spela sitt grundspel och låter spelarna själva ta beslut om vilka passningar som eventuellt omöjliggörs av planen.

Dock helt idiotiskt att träna på plastgräs när man vet att man ska ut på en åker.

Det bästa med första omgången var definitivt publiken, imponerande. Och nästa omgång spelar både Hammarby och Assyriska hemma. Blir en fantastiskt rolig Superetta i år. Jag hoppas vi kommer härifrån så snabbt som möjligt.

Folk verkar helt glömt bort att MarGus var riktigt bra på högerkanten i höstas.

För MarGus handlar det nog mer om att han måste vakna och lukta på kaffet än att han prompt måste spela centralt även om han kanske trivs bäst där.

Valter från start imorgon!!!

Dubbla benskydd rekommenderas Johan Bertilsson.

Dessutom Danny. Kul att se att han jobbat sig tillbaka in i elvan. Go Danny Boy!

I övrigt hoppas jag att Alvaro börjar varva upp imorgon. Annars kan en idé kanske vara att börja med att ge honom ett par trettiominuters inhopp, det var så vi fick fart på världens dyraste köttbulle i fjol. Han var riktigt vass när han fick komma in mot trötta försvarare. Låt Anderberg alternativt Nico löpa sönder grabbarna och släpp sedan in goalgetter Santos i slutet. Men visst nån till startchans kan han väl få.

Tanken var att det här skulle bli ett kort litet inlägg.

Mycket Mats Olsson nu.

Degerfors kommer nog inte spela helt olikt Väsby. Eftersom vi saknar riktig speed i laget måste vi vara tunga och nöta ner motståndet. Mycket folk i boxen och kvalitet på inspelen. Och skjut för helvete.

Ken och Alex gör mål imorgon.

Apropå sumererna så skulle landets alla planskötare kanske kunnat lärt sig ett och annat. Även om konstbevattning kanske inte är det största behovet just för tillfället…

Apropå planerna så börjar jag bli jäkligt trött på allt tjat och alla bortförklaringar. Visst det måste bli bättre och debatten är viktig, kommer garanterat tas upp mer på den här bloggen. Men sluta gnäll så förbannat. Fotbollsmatcher avgörs av kvalitet, fokus och vilja, inte av planen man lirar på. Båda lagen spelar på samma yta, fotboll är en komplex sport och man ska kunna hantera alla möjliga situationer om man vill vinna fotbollsmatcher. Så sluta gråta som små barn och börja lira som de yrkesmän ni är istället. Det går att spela bra fotboll på nästan vilket underlag som helst. Det vet alla som sett Romario spela strandfotboll.

Jag vill inte höra ett ord om dåliga planer som anledning till dåligt spel från någon av ÖIS spelare, ledare och supportrar under resten av säsongen!

Deal?

Låtom oss krossa Degen!


'We All Live In A Yellow Summary' have 16 comments

 1. 16 april, 2010 @ 07:17 Martin Johansson

  Det bästa som finns #1: När man vaknar på morgonen och det finns en ny Vergilius-text på Sambadefensiv. Yes!

  Ett par korta kommentarer innan arbetsdagen startar:

  1. Patrik Gerrbrand skadad. Blir borta 4-6 veckor pga bristning i lårets baksida. Med tanke på de skador Bajen har i backlinjen samt att Filip Bergman och David Johansson visar upp en galen tröghet och bristande intresse/självförtroende kan de komma att få det tungt i de kommande omgångarna då man möter Sundsvall (hemma), Trollhättan (borta), Snoka (hemma) och Assyriska (borta). Vad ska vi säga? Tar man mer än sex poäng där? Det är en tuff serie matcher. Bajarna får hoppas på att Monday James hinner tillbaka eller att Linus Hallenius vräker in mer mål än sållet släpper igenom.

  2. Kevin Walker satt faktiskt på AIK:s bänk i mötet med Halmstad i onsdags. Han var väl mer där för att se och lära än att spela men visst fan är killen en bra fotbollsspelare.

  3. Halleluja! Jag vill inte heller höra ett ord till om planernas kvalitet. Skit i gräset, fixa liret!

  Svara

 2. 16 april, 2010 @ 09:07 Jimmy

  Well Said!
  Planerna är inte bra men alla vet det nu, so SHUT UP!

  Ser mycket fram emot matchen ikväll. Önska jag kunde vara på plats…

  Och ja du.. Två bra sätt att starta en fredagsmorgon på. Jag fick en och jag håller med
  Martin. Denna är klockren! Men en bikinimodell är inte helt dumt det heller. Vart beställer man sånna?

  Svara

 3. 16 april, 2010 @ 09:19 Tjuvnyp

  Nu är man nästan sjukligt laddad. Artikeln fick bägaren att rinna över. Hur fan ska jag få nåt gjort på jobbet nu? Vergelius är farlig att läsa timmarna före avspark…

  Tack TV4 Sport (trodde aldrig jag skulle skriva det!) för att ni visar Superettan!

  Bolaget nästa, måste bunkra single malt. Det och DIF-Öis till efterrätt – mumma.

  Svara

 4. 16 april, 2010 @ 10:49 Anonym

  Är också sjukt trött på klagosången kring planerna. Ordet ”potatisåker” har verkligen missbrukats de senaste månaderna. Hör jag det en gång till kommer det verkligen rinna över.

  När även allt som är fel ständigt skylls på de hemska förutsättningar ÖIS haft under försäsongen och det ställs i paritet till att Degerfors faktiskt tränat på grus denna försäsong är det kanske dags att knipa. För kom igen, det är inte många lag i superettan som har haft så bra förutsättningar som ÖIS har haft inför den här säsongen.

  Svara

 5. 16 april, 2010 @ 11:07 Anonym

  Man får ett leende på läpparna efter din text och kommerntarerna. Om inte anfallarna leverera idag heller, hoppas jag att backarna får in målen på någon fast situation. I den interna måltävlingen är det 1-0 till backarna! Det blir som att vänta på jultomten till match start i kväll. Till grabbarna det är bara att lira skiten av DIF i kväll ,vila får ni göra i bussen hem,och jag skiter om det ser snyggt ut bara ni skjuter bollen i mål.(Alternativ kan vi ta efter åt.) Till er supportar som åker upp ge inte upp innan domarn blåser av matchen. Min magkänsla är positiv idag./förra matchen var den mer tveksam.Ja det återstår och se, vi får önska varandra lycka till!

  Svara

 6. 16 april, 2010 @ 14:36 E

  Den största bortaseger jag kan hitta i Superettastatistiken är Gunnilse-Djurgården 0-6, år 2000.

  På pappret är det resultatet påväg att raderas ut inom några timmar….

  Hybris?

  Svara

 7. 16 april, 2010 @ 15:38 Anonym

  ”Vi har för övrigt släppt in sju mål på de tre senaste matcherna men bara ett spelmål. Märkligt?”

  Nej, inte särskilt. Våra backar hänger inte med när det slås bollar som skapar löpdueller. Hoppas Valter kan bidra med den snabbhet som vi så akut behöver längst bak. Ska för övrigt bli fantastiskt kul att se honom comebacka ikväll.

  Svara

  • 16 april, 2010 @ 16:36 Martin Johansson

   Men om det vore som du skriver skulle vi ju släppt in fler spelmål. Nu har vi ju bara släppt in mål på fasta situationer. Det är ju ingen som har utnyttjat våra backars tröghet. Det är ju det som är lustigt. Om jag förstår Vergilius rätt.

  • 16 april, 2010 @ 16:52 Tjuvnyp

   Martin & Vergilius har ju naturligtvis rätt.
   Men Anonym menar säkert att de fasta situationerna föregåtts av en frispark/straff som orsakats av en trög backlinje som tvingats till ojusta metoder…

   Hur många av dessa sju mål har föregåtts av en hörna, alltså en juste blockering av vårt försvar?

   En utopiskt perfekt backlinje orsakar inga fasta situationer för motståndaren att göra mål på.

  • 16 april, 2010 @ 17:06 Anonym

   Det var precis så jag menade. Onödiga frisparkar för att man inte hänger med sina motståndare och 3 straffar på tre matcher gör att denna statistik skall tas på allvar.

   Men det är klart. Man kan se det positivt och säga att vi släppt in några spelmål.

   Å andra sidan, hade vi inte tagit alla dessa tjuvnypsfrisparkar för att vi inte hängt med och inte sparkat ner folk i straffområdet så kanske andelen spelmål istället varit mycket högre.

  • 16 april, 2010 @ 17:15 Martin Johansson

   OK. Då är jag med. Straffen mot Väsby var väl inte riktigt för att man inte hängde med utan att man inte fick undan bollen från egen straffområdesgräns. Övriga två straffar har jag inte sett själv. Har inte frisparksstatistiken framför mig så jag vet inte om vi drar på oss onödigt mycket frisparkar på egen planhalva.

  • 16 april, 2010 @ 17:44 Anonym

   Finns nu bilder på straffen och det är som du säger. Extremt virrigt rensningsförsök föranleder situationen.

   http://www.youtube.com/watch?v=8124URn2wUQ

   Solklar straff för övrigt.

  • 16 april, 2010 @ 18:19 Magnus

   Meningslöst att älta, men jag är mer tveksam till straffen.
   Svårt att se på den här videon, man jag anser att det ärr en 50/50-situation där båda använder väldigt mycket armar men Robin är den starkare av de två och står upp.
   Ska också tilläggas att där ifrån jag satt på läktarn, såg det ut som att Väsbyanfallaren halkar när han sätter ner stödjebenet och att det är därför han går ner.

   Det Videon dock visar tydligt är hur Dennis missbedömmer studsen när han ska rensa innan straffsituationen uppstår. Och där kan men faktiskt skylla på planen och ovanan att spela fotboll på en potatisåker. bollen tar en helt annan riktning än vad den borde göra. Studsar förmodligen på en tuva.

  • 16 april, 2010 @ 18:23 Magnus

   Robin ska det naturligtvis vara. Inte Dennis.

  • 16 april, 2010 @ 19:04 Martin Johansson

   Jag tycker faktiskt att Tommy von Brömsen hänger i axel på väsbyiten. I mina ögon är det straff. Dock är det Robins mål som missar rensningen. Där ska bara bollen bort.

  • 16 april, 2010 @ 17:11 Martin Johansson

   Två hörnmål mot Landskrona. I övrigt är det väl inga hörnmål.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se