Spelarbetyg GIF Sundsvall-ÖIS 2-1

2-1 mot GIF Sundsvall. Och årets första streck i förlustkolumnen. Nja, det var väl inte riktigt så man hade tänkte sig sin lediga lördag. Men nu blev det som det blev och då är det inte så mycket att göra än att gilla läget. Tabellen ser väl inte så där överdrivet kul ut just nu men då ska man ha i åtanke att ÖIS har en match mindre spelad än övriga lag. Allt som krävs för att vi ska vara tillbaka i toppen av tabellen är en seger i hängmatchen mot Ängelholms FF (spelas den 1 juli).

Som jag skrev i gårdagens text så nådde ÖIS inte upp till normal standard och man hade under långa stunder oerhört svårt att få tryck på Sundsvall och skapa några som helst hot i och omkring Sundsvalls straffområde. Under den första halvleken hade Sundsvalls backlinje det oerhört enkelt. ÖIS bjöd inte på en enda smart löpning. Inte heller hade man någon tyngd eller något lir. Det fina spelet från matchen mot Gefle IF var som bortblåst.

Markus Gustafsson fladdrade omkring i sin roll som släpande anfallare bakom Ken Fagerberg. Ken Fagerberg hittade aldrig rätt i duellerna med Sundsvalls backlinje. Alex Perreira gjorde så gott han kunde på sin vänsterkant, medan Björn Anklev var blekare som högerytter. Nej, i den här matchen saknade ÖIS verkligen tyngd i offensiven. Hur kan det vara så att ett förväntat topplag står och faller med en enda spelare? Det kan väl knappast vara OK.

Den här gången är det bara undertecknad som har satt spelarbetygen. Övriga skribenter har varit upptagna med annat så ni får hålla tillgodo med en något smalare bedömningen denna omgång. Jag hoppas att det är OK. Och du, var nu snäll och försök att komma ihåg att sifferbetygen inte är så förbannat viktiga. Stirra er inte blinda på dessa utan koncentrera er istället på den efterföljande kommentaren.

Peter Abrahamsson 2

ÖIS målvaktstränare, Magnus Sehlström har just nu ett enda uppdrag. Att lära Peter Abrahamsson hur man tajmar sin utrusningar och hur man kommer rätt på inlägg. I gårdagens match mot Sundsvall hade nämligen Abrahamsson ånyo problem med bedöma inläggens höjd och hastighet. Vid ett tillfälle höll det dessutom på att gå riktigt illa när Abrahamsson totalt missbedömde ett inlägg från Emil Forsberg och bara fick en tafatt hand på bollen. Och fösningen blev förstås till en perfekt passning till Ari Skulason som spelade in bollen i mitten till Mirza Durakovic. Som tur var hann Sebastian Johansson in för att täcka bort Durakovics bomb. I övrigt får man väl säga att Abrahamsson inte ställdes på några större prov och de få gånger han fick skott mot sig stod han välplacerad och gjorde sitt jobb. De två målen är det verkligen inte mycket att göra åt. Det första målet är ett hårt skott invid stolpen från nära håll – det är det inte många målvakter som räddar. Skulasons andra mål kommer efter en tilltrasslad situation där Abrahamsson inte riktigt hunnit tillbaka i position. Skottet går dessutom genom en skog av spelarben och om jag inte såg helt fel tog det dessutom på en täckande Öisare. Som sagt, inte mycket att göra där.

Christofer Bengtsson 2

Jag är ledsen att jag är tvungen att fortsätta skriva negativt om Christofer Bengtsson, men om han fortsätter att spela som han gjorde i matchen mot Sundsvall är han inte någon lämplig ersättare för Björn Anklev på högerbacken. Så trist är det. Offensivt är han väl hyfsad och skön att se, men defensivt sett är han tyvärr allt för svajig för att hålla måttet. I går var han dessutom inblandad i Sundsvalls båda mål. Det första målet är han direkt inblandad i då Skulasons 1-0-mål kommer i en yta där Christofer Bengtsson (eller Dennis Jonsson) bör befinna sig. Var Bengtsson höll hus har jag inte en aning om, men sannolikt var han väl ute på en av sina berömda offensiva raider. Sundsvalls 2-1-mål – det mål som fäller avgörandet i matchen – är Bengtsson indirekt inblandad i då det är han som ordnar fram hörnan som Sundsvall gör mål på. I mina ögon är det en boll som Bengtsson inte behöver skicka ut till hörna. Han har förvisso Pontus Silfver i ryggen, men det är en situation som utspelar sig en halvmeter från kortlinjen och någon meter in i ÖIS straffområde. Visst tusan borde Bengtsson kunna släppa den bollen till Silfver för att direkt sätta press. Istället fegar Bengtsson ut och nickar ut bollen till hörna. Och så gick det som det gick. Sammantaget får man väl ändå säga att Bengtsson gör en hyfsad match. Lite ringrost och svårigheter från man nästan räkna med efter ett år som bänk- och läktarnötare.

Dennis Jonsson 2

Under matchinledningen fick Dennis Jonsson sig en rejäl tryckare från Hannes Sigurdsson och fick lämna planen under ett par minuter. Av allt att döma groggy och med en rejäl nackvärk. Jonsson reste sig dock och fick sedan dra ett riktigt tungt lass i arbetet med att hålla Sigurdsson under kontroll. En uppgift som Jonsson också löste rätt fint. Med ett undantag när han i den 24:e minuten blev lite väl lätt ifrånsprungen av Sigurdsson. Turligt nog fick inte Sigurdsson skottet på mål. Jonsson var på sätt och vis också inblandad i Sundsvalls 1-0-mål då Skulason tilläts stå och sikta in sig i en yta som Jonsson normalt sett bör äga (tillsammans med Christofer Bengtsson). Om jag inte missminner mig var dock Jonsson allt för upptagen med att brottas med Sigurdsson framför mål för att hinna ut och sätta press på Skulason. Och så gick det som det gick. Jonsson gör överlag annars en rätt OK match och sett över matchen som helhet släpper ÖIS inte till många chanser. Åtminstone inte förrän man går över till att spela med en trebackslinje mot slutet av matchen. Då får Sundsvall ett och annat bra läge, men det är sådant man får ta när man jagar kvittering.

Robin Jonsson 3

Gör som vanligt en starkt framträdande. Har faktiskt utvecklats till en av lagets mest stabila spelare. Under gårdagens match gör inte Jonsson många misstag. Kanske någon panikrensning och något felbeslut här och där men överlag är det en godkänd insats. Bör kanske förbättra sitt passningsspel och sina uppspel något för att ta ytterligare ett kliv i sin utveckling. Jag måste erkänna att jag i går saknad David Leinar i försvaret eftersom Sundsvall bestämde sig för att låsa ÖIS uppspel via Pavel Zavadil. Och man måste nog erkänna att Jonsson inte är riktigt lika precis och känslig i det långa spelet som Leinar är. Är dessutom inblandad i Sundsvalls 1-0-mål då han lite olyckligt är på och touchar Emil Forsbergs inlägg som på så vis går fram till Ari Skulason.

Tommy von Brömsen 2

Så där ja, nu har vi det svart på vitt. Tommy von Brömsen är inte världens bästa passningsspelare. Om mina nedkritade streck och uträkningar stämmer hade von Brömsen i gårdagens match mot Sundsvall en passningsprocent strax under 50 procent. Det kan väl knappast vara OK? I övrigt får man väl säga att von Brömsen blandade och gav. Ena stunden resoluta brytningar och smart spel i en-mot-en-duellerna med Emil Forsberg. Bara för att i nästa stund gå bort sig fullständigt eller göra något okontrollerat som att gå in för brytning men avbryta mitt i brytningen och (turligt) släppa ut bollen över sidlinjen. På läktaren var vi dock osäkra på hur mycket som var beräknat och hur mycket som var tur i just den aktionen. Det är nämligen helt möjligt att von Brömsen bara missbedömde bollens hastighet och längd och därmed inte hann in i situationen i tid. Och så där höll det på matchen igenom. Upp som en sol, ned som en pannkaka. Allt var med andra ord sig likt.

Pavel Zavadil 3

Det här kan knappast ha varit Pavel Zavadils roligaste match i karriären. Specialbevakad och hårt ansatt under stora delar av matchen. Sundsvall hade konstant en spelare som låg och skavde Pavel i hälarna. Inte en lugn stund fick han den käre Pavel. Därmed hade han också svårt att sätta sin prägel på ÖIS offensiva spel. Och inte helt oväntat blev offensiven därefter. Åtminstone under den första halvleken när ÖIS egentligen inte hade någonting förutom ett par hyfsade inlägg från Alex Perreira, en soloräd av Ken Fagerberg och Pavels hörnor och inlägg. Även om Pavel kanske inte kreerade lika mycket som han brukar göra gjorde han ändå stor nytta som bollvinnare och passningsalternativ för backlinje och yttermittfältare. Är dessutom inblandad i ÖIS mål då han med tur och viss skicklighet serverar Alex Perreira ett friläge.

Björn Anklev 2/3

Björn Anklev som mittfältare – Njae. Björn Anklev som anfallare – JAAA! Ungefär så kan man väl sammanfatta Anklevs match mot GIF Sundsvall. Första halvlek när Anklev spelade högerytter var han mer eller mindre osynlig. Knappt delaktig i spelet mer än i slutminuterna när han så när hann fram på ett inlägg från Alex Perreira. I övrigt ingenting. Tyvärr. Nu är jag kanske inte riktigt rättvis mot Anklevs första halvlek eftersom det näppeligen kan sägas vara Anklevs fel att ÖIS inte fick fast bollen på offensiv planhalva. Anklev är precis som övriga spelare i ÖIS offensiv beroende av att Pavel Zavadil fungerar och när han inte gör det är det lätt att allting låser sig. I den andra halvleken när Anklev fick ta ett kliv upp i planen och spela anfallare bredvid Ken Fagerberg såg det helt annorlunda. Det var som att Anklev hade fått ny energi, tagit steget från människa till cyborg och opererat in ett par robotben. Djävlar vad han sprang under den andra halvleken. På precis allting. Och det höll så när på att betala sig. Närmare än en petning i ribban via ett motståndarben kom dock inte Anklev och ÖIS.

Sebastian Johansson 3

Jag måste säga att jag trots allt tycker att Sebastian Johansson gör en bra match. Han kämpar och sliter, skär av passningsvägar för Sundsvall, smäller på, krigar, köttar, skrämmer slag på junisar och vårdar boll när han väl får den vid fötterna och spelar allt som oftast smart när han väl har bollen i en offensiv position. Det finns en hel del läktarcoacher och förståsigpåare som har gnällt på Sebastians passningsspel under säsongen. Det har varit uselt, under all kritik och jag vet inte vad. Allt jag kan säga att är att jag tycker att det är synd att dessa kritiker inte såg gårdagens match för där visade Sebastian verkligen att han besitter ett vårdat spel. Vid ett flertal tillfällen stod Sebastian för härliga svepande passningar som satte medspelarna i bra lägen eller skapade möjligheter för ÖIS att attackera. Visst, det var kanske inte de där geniala insticken och korta väggspelen som man har vant sig att se efter Magnus Källanders storhetstid, men det var högst funktionellt och allt som oftast ledde de till att någon av ÖIS yttermittfältare hamnade i läge för inlägg. Inte så illa pinkat av en häst med träben? Skulle kanske kunna förbättra sitt djupledsspel så att han blev än mer delaktig i offensiven. I nuläget utgör han inget riktigt hot i och omkring motståndarlagets straffområde.

Alex Perreira 3

Offensivt sett gjorde Alex Perreira en riktigt vass match mot Sundsvall. Frågan är om han inte var inblandad i allt som ÖIS åstadkom offensivt sett. Jo, jag tror nog det. Eller vänta, jag inte bara tror, jag vet! För en gångs skull satt mer än var tredje inlägg där det skulle. Faktum är att merparten av Alexs inlägg i gårdagens match var bedårande. Ofta låga, hårda och skruvade mot den bortre stolpen. Helt enkelt utsökta. Och hade ÖIS bara haft åtminstone en anfallare som tog en löpning in i Sundsvalls straffområde under den första halvleken hade Alex kunnat lämna planen med åtminstone tre assist. Två gånger om serverade Alex perfekta inlägg som Björn Anklev bara hade att springa in i för att det skulle bli mål. Vid det första av dessa inlägg hann inte Anklev fram i tid och vid det andra läget stoppade ett motståndarben och ribban Anklev från att bli målskytt och Alex från att få en assist. Visade dessutom upp en fin skärpa vid kvitteringsmålet. Kyla och precision. Rakt upp i nättaket. Precis som det ska se ut.

Markus Gustafsson 2

Vad är det här? Jag känner inte igen den där spelaren som spelar som släpande anfallare bakom Ken Fagerberg. Va!?! Menar du att det är Markus Gustafsson. Samma kille som i tisdags gjorde en av sina absolut bästa matcher i cupmötet med Gefle IF? Nej, det köper jag inte. Den killen var ju snorbra. Den här snubben är ju likblek. Nej, det kan verkligen inte stämma. Markus Gustafsson försökte och försökte och försökte, men han kom aldrig riktigt in i matchen mot Sundsvall. Han försökte spela smart och visa upp sin fina teknik, men fick aldrig det där utrymmet som han behöver för att skina som en sol. Blev följdaktligen utbytt i halvtid till förmån för Alexander Mellqvist. Ingen skada skedd.

Ken Fagerberg 2

Egentligen skulle jag väl kunna upprepa vad jag skrev i går direkt efter matchen, men det gör jag inte. Det blir för tråkigt. Istället nöjer jag mig med att konstatera att Ken Fagerberg har en lång bit kvar till 2007-års form. Och jag vet fan i mig inte hur han ska hitta dit igen. Just nu känns allting omöjligt. Av den där talangen som vi såg på Valhalla IP 2007 syns inte ett spår. I nuläget räcker Ken helt enkelt inte till. Han spelar som en junior som vill för mycket. Därmed försöker han också göra allt för mycket på egen hand. Han kommer ner djupt i planen och möter boll. Han försöker vara spelbar utanför straffområdet. Han försöker sig på omöjliga soloräder som oftast slutar nere vid hörnflaggan eller med att motståndarnas backlinje vinner boll. Det enda som han inte gör är att vara på plats inne i straffområdet när bollen väl befinner sig där. Och det är väl inte riktigt så det är tänkt att det ska vara. Tyvärr tror jag att Ken vänder tillbaka till Danmark när kontraktet går ut i sommar. Det där lyftet som Ken hoppades skulle komma ha inte kommit och då tror jag knappast att han kan tänka sig att vara kvar i ÖIS.

Alexander Mellqvist 3 (inbytt istället för Markus Gustafsson i den 46:a minuten)

Alexander Mellqvist stod för ett riktigt piggt inhopp. Glädjande. Nu är det bara att hoppas att han snart är tillbaka i matchform och kan ta en plats i startelvan. Visst, högerytter är väl inte en roll som är som klippt och skuren för Mellqvist, men han gör det ändå bra med sin tyngd och styrka. Dessutom lämnade Mellqvist ofta sin högerkant för att fylla på centralt vilket gav extra tryck i ÖIS offensiv. Tog sig på egen hand till ett bra skottläge men skottet täcktes undan av en hemmaspelare. Utgör helt enkelt en annan form av hot än vad ÖIS hittills visat upp och kan därmed bli oerhört nyttig när han återigen är redo för 90 minuter. Som det var nu mattades Mellqvist något efter 25 minuter och då tappade ÖIS återigen skärpa i offensiv och Sundsvall kunde ta över matchen igen.

Nicolas Sandberg spelade för kort tid för att betygsättas (inbytt istället för Ken Fagerberg i den 81:a minuten)

Kommer in i matchen när Sundsvall backar hem och gör allt för att försvara sin ledning. Och det är väl inte riktigt Nicolas Sandberg idealmatchbild. Sandberg vill ha ytor att löpa i, där han kan blixtra till mot stabbigare mittbackar. I går fick han mest försöka sig på att vinna nickdueller mot Fredrik Jonsson och Kristian Ek eller att spela felvänd. Vi kan väl säga att det gick så där.

David Leinar spelade för kort tid för att betygsättas (inbytt istället för Christofer Bengtsson i den 83:e minuten)

Kom in i slutet av matchen när Sundsvall ledde med 2-1, ÖIS gick över till trebackslinje och tre anfallare och började tjonga långt. Om jag ska vara helt ärlig är jag tveksam till om David Leinar hade mer än två till tre bollkontakter under sina tio minuter som anfallare. Ska dock ha en eloge för att han finner sig i sin roll som bänknötare och att han kämpar och sliter när han väl får chansen och det oavsett om det är på fel position eller inte. Med tanke på hur matchen utvecklade sig hade jag gärna sett Leinar i backlinjen. För när Sundsvall låser ÖIS uppspelsvägar via mittfältet är Leinars högerdoja ett av våra vassare uppspelsvapen. Den är i alla fall bra mycket bättre än Dennis och Robin Jonssons motsvarigheter.


'Spelarbetyg GIF Sundsvall-ÖIS 2-1' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se