Spelarbetyg Östers IF-ÖIS 1-3

Vi har sagt det förr, men vi har inget emot att säga det igen, det var klasskillnad när Östers IF och ÖIS möttes i den sjätte omgången av Superettan. Under den första halvleken fanns det bara ett lag på planen, ÖIS. Man pressade tillbaka hemmalaget så det stod härliga till och det är absolut ingen överdrift att säga att det kunde ha stått uppemot 0-5 i paus. Tyvärr fortsatte Markus Gustafsson, Álvaro Santos och Alex Perreira att slarva bort bra lägen. Som tur var fanns det andra spelare som förvaltade sina chanser (Robin Jonsson och Luka Mijaljevic) eller fixade straffar (Ken Fagerberg) till sina anfallskollegor.

Nu låter det kanske som att spelare som Perreira, Santos och Gustafsson stod för dåliga insatser men det stämmer inte. Vi skulle snarare vilja hävda att de stundtals var alldeles underbara att skåda. Överlag måste man nog säga att ÖIS gjorde sin absolut bästa match för året. Och om man bara ser till att sätta alla de lägen som man skapar kan man fortsätta att ånga på i toppen av tabellen. Frågan är hur länge laget klarar av att hålla sin svit av matcher utan förlust.

OK, då var det väl äntligen dags för de där spelarbetygen som ni har väntat på så länge. Och precis som vanligt är det de efterföljande kommentarerna som betyder någonting. Betygen är mer där för syns skull och för att vi ska kunna göra en summering efter säsongens slut. Den här gången är sifferbetygen satta av Johan Gellerman, Tomas, Hox och Martin Johansson. Kommentarerna är ett sammelsurium av Hoxs och Martins åsikter.

Peter Abrahamsson 4 (4 av samtliga)

Målet är inget att säga om. Det är inte Peter Abrahamssons fel att ÖIS inte hinner upp i press på Elmin Nurkic eller att bollen styrs in i ÖIS-målet av Sebastian Johansson. I övrigt står Abrahamsson för en mer eller mindre felfri insats. Plockar i stort sett varenda inlägg eller långboll som kommer in i det egna straffområdet. Och är det inte så att han gör det så når han högst på bollen och sätter sina utboxningar i ytor som motståndarlaget inte kontrollerar. Med tiden kan det här kan bli riktigt, riktigt bra. Om det inte redan är det.

Räddar ÖIS vid åtminstone två tillfällen. I den första halvleken visar han en enorm kyla när Oliver Karekezi kommer helt fri, skär in i straffområdet och försöker skruva in bollen i Abrahamssons vänstra hörn. Men Abrahamsson står bara kvar och utmanar Karekezi att göra första draget:

– Bring it on, bitch. I dare you!  In fact, I double dare you! Bring. It. On.

Och när Karekezi inser att han inte kan vänta längre står Abrahamsson för en underbar benparad. Så enkelt. Så effektivt. Så vackert. I den andra halvleken är han dessutom på hugget när Freddy Borg springer ifrån Björn Anklev och så när hinner upp en djupledsboll inne i ÖIS straffområde. Abrahamsson är dock först på bollen och nyper till precis framför fötterna på Borg. Vågat, påpassligt och stormålvaktsaktigt. Det känns tryggt att kunna skriva att Abrahamsson börjar närma sig storformen.

Björn Anklev 3,25 (4 av Johan och Tomas, 3 av Martin och 2 av Hox)

Vi vet inte om det bara är vi som är orolig i överkant men visst tusan har Björn Anklev inte varit sig lik på sistone. Allt för ofta hamnar han fel i position eller blir ifrånsprungen eller bortfintad av sin motståndare. What’s up with that? I matchen mot Öster var Anklev dessutom inblandad i hemmalagets farligaste chanser. I den första halvleken tappar han bort Oliver Karekezi vilket leder till ett friläge och det är egentligen bara Peter Abrahamssons storspel i målet som stoppar Öster från en kvittering. I den andra halvleken tappar Anklev bort Freddy Borg, men räddas återigen av att Abrahamsson är vaken. Det är tufft att sätta låga betyg på El Pato, men detta var faktiskt inte någon av hans bättre matcher. Inläggen lämnar som vanligt mycket att önska. I övrigt var Anklev lika stabil och glidtacklingsbenägen som vanligt.

Dennis Jonsson 3,75 (4 av Johan, Hox och Martin, 3 av Tomas)

Säsongen 2010 går Dennis Jonsson från klarhet till klarhet. Är det verkligen så stor skillnad mellan anfallarna i Superettan och Allsvenskan? 2008 var han seriens bästa mittback, 2009 var han ett stort fett, illorangt rundningsmärke. Nu är han återigen kanske seriens bästa mittback. Helvirrigt! I matchen mot Östers IF stod Jonsson för ytterligare en riktigt fin insats. Håller ihop försvaret, styr och ställer, tar ansvar och kompletterar sin mittbackskollega på ett förtjänstfullt sätt. Och som det inte var nog har Jonsson dessutom utvecklats till ett riktigt hot på offensiva fasta situationer.

Robin Jonsson 3,5 (4 av Johan och Hox, 3 av Tomas och Martin)

Robin Jonsson står ånyo för en stabil insats i mittförsvaret. Tar allt som oftast rätt beslut om han ska ”fronta” sin anfallare, falla eller gå upp i press. Gårdagens fina insats kröntes följaktligen med årets tredje mål. Under denna säsong ser det ut som om Robin har utvecklat sitt huvudspel och han vinner fler nickdueller än föregående år. Ska man anmärka på något så är det väl att han mot slutet av matcherna när orken tryter säljer sig lite väl billigt. Det är inte så att han går bort sig rejält, men han har en tendens att chansa lite i brytningarna när han blir trött. Ser då oslipad ut och blev under slutet av gårdagens match rejält uppsnurrad av Östers Alexander Henningsson. Å andra sidan revanscherade Robin sig när han i slutet av matchen slet hund, jagade ifatt Niklas Moberg och satte in en klockren petbrytning just när Moberg skulle kruta bollen mot mål.

Tommy von Brömsen 2,75 (3 av Tomas, Hox och Martin, 2 av Johan)

Under den korta tid som Tommy von Brömsen spelade hade ÖIS fullständig kontroll över matchen. Försvarsmässigt sattes  von Brömsen därmed aldrig på prov på sin vänsterkant och offensivt sett gjorde han precis vad man kan förvänta sig av honom. Andra raka lovande insatsen från von Brömsens sida. Han växer i rollen! Fick dess värre kliva av efter en halvtimme på grund av en ljumskskada. Enligt rapporter från ÖIS-lägret skall det dock inte vara någon fara med von Brömsen.

Markus Gustafsson 3,5 (4 av Johan och Martin, 3 av Hox och Tomas)

Trots att Markus Gustafsson blandar makalöst påhittiga instick, fin bollbehandling och kvicka finter med risiga inlägg, konstiga felbeslut och ett stundtals valpigt närkampsspel gör han årets hittills bästa insats mot Östers IF. Fram till 0-2-målet är Mackan 2.0 bäste Öisare efter Zavadil. Skapade mycket offensivt och hade två bra lägen själv som han kanske borde förvaltat bättre. Spelade dessutom ett felfritt försvarsspel där han dels plockade bort Östers vänstermittfältare helt samtidigt som han hjälpte Pavel och Sebban med innermittfältet. Efter det andra målet började Mackan dock slarva med passningarna och avslutade matchen rätt svagt.

Sebastian Johansson 3,75 (4 av Johan, Hox och Martin, 3 av Tomas)

Ytterligare en spelare som gör årets match. För första gången såg det ut som Sebastian Johansson börjar hitta rätt i sin roll som offensiv bollvinnare. Sure thing, det offensiva spelet har fortfarande sina brister, men tillsammans med Pavel Zavadil och till viss mån Markus Gustafsson såg Sebastian till att Öster inte kunde spela bollen genom mittfältet. ÖIS ägde verkligen mittens rike och det ser allt mer ut som att Sebastian hittar rätt i timing och närkampsspel. Självmålet glömmer vi dock…

Pavel Zavadil 4,25 (5 av Martin, 4 av Johan, Hox och Tomas)

I matchen mot Öster flyttade Pavel Zavadil tillbaka sin utgångsposition några meter till jämfört med tidigare matcher och det blev än mer uppenbart att han spelar defensiv mittfältare den här säsongen. Men som han spelar det! Planens gigant. I en klass för sig själv. Vilken kämpe. Vilken dominant. Vilken lirare. Ett tag under den första halvleken såg det ut som om det var 21 schackpjäser och Pavel som flyttade runt pjäserna efter eget behag. Han bar hela matchen på sina axlar. Det var fullständigt underbart att se. Gåshudsgenererande. Euforisk. När Pavel är så här bra är han en fröjd att skåda. Säsongen 2008 blev Pavel vald till Superettans bäste spelare. Av allt att döma är Pavel än bättre denna säsong. Kroknar kanske något sista 15 och missar därmed sin femma.

Alex Perreira 2,75 (3 av Johan, Tomas och Martin, 2 av Hox)

Alex Perreira är för djävla oslipad. När han finns på planen är hela vänsterkanten som vilda västern. Ingen ordning och reda. Fullständigt laglöst. Anarki? Och pang-pang-fotboll är så där kul att titta på. Det är bara att erkänna att Alex har en bra bit kvar till toppformen. Kommer förvisso till en hel del inläggslägen, men nästan samtliga inlägg fastnar på den första försvararen. Och vi vet alla vad Janne Andersson har sagt: inläggen får inte  fastna på den första försvararen. De få inlägg som Alex får förbi sin försvarare är allt som oftast otajmade och slagna innan anfallarna har påbörjat sina löpningar in i straffområdet. Resultatet blir också därefter. Inget vidare. Alex står dessutom för matchens mest huvudlösa tackling. I första halvlek. I en relativt ofarlig situation. Med raka ben. Och dobbarna före. Så onödigt. Hade Alex träffat Alexander Henningsson hade det blivit rött kort. För att inte tala om ett allvarligt benbrott för Henningsson. När Anderberg är tillbaka i spel får Alex nog räkna med att sitta på bänken.

Ken Fagerberg 2,75 (4 av Hox, 3 av Martin, 2 av Johan och Tomas)

OK, betygsättarna är väldigt oense om Ken Fagerbergs insats i matchen mot Öster. En person ger en fyra medan två person delar ut en tvåa. Fegisen bakom tangentbordet ger en trea. Hur kan det komma sig att vi ger så olika betyg? Såg vi verkligen samma match? Sannolikt, men jag tror den enkla förklaringen ligger i att vi helt enkelt ställer andra krav på Ken Fagerberg än vad vi gör på övriga spelare. Vi drömmer alla om ett lag av Fagerberg och hittills har Ken inte riktigt levt upp till ramsan.

Och det stämmer att han inte är i sitt livs form, men trots det gör han faktiskt en oerhört stor nytta som bollmottagare och löpare i ÖIS anfallsspel. Visst, han är kanske lite väl ego ibland, lite otajmad i avsluten och samspelet med Álvaro Santos stämmer inte riktigt, men i matchen mot Öster gjorde nog Fagerberg sin bästa match för året. Han fixar straffen som Santos gör 0-1 på och han får med sig en helvetes massa frisparkar på offensiv planhalva. Av de 17 frisparkar som ÖIS fick vågar jag nästan sätta en tusing på att Ken var inblandad i mer än hälften. Killen är ostoppbar om man inte tar till oschystheter. Frisparken som leder fram till Robin Jonssons 0-2-mål kommer efter att Österförsvaret inte mäktat med att stoppa Ken med schyst medel utan tvingats ta till med hårdhandskarna. Måste vara oerhört tung att möta och blev också utsedd till matchens lirare av matchsponsorn. Om han bara kunde hitta rätt i avsluten så kunde det kanske lossna på allvar. Och djävlar vad bra han kommer att vara då!

Álvaro Santos 3,5 (4 av Johan och Martin, 3 av Hox och Tomas)

Härligt! Underbart! Extraordinärt! Álvaro Santos är på väg mot toppformen. Det är han banne mig. I matchen mot Öster såg det rent spelmässigt ut som att han redan har hittat den. Samtidigt får man inte bränna så många lägen som Santos gör. Där dras betyget ner något. Och om vi ska vara ärliga borde Santos gjort åtminstone ett mål till. Rycket och finten när han skjuter målvakten i huvudet gör emellertid gällande att FCK-Alvaro står och knackar på dörren. Öppnar vi bara dörren och bjuder in honom på en kopp kaffe med dopp, ja då snittar han sannolikt ett mål per match och då spelar vi i Allsvenskan säsongen 2011 år. Santos ”framspelning” till Luka Mijaljevics 0-3-mål är dessutom utnämnd till grej of the day!

Christofer Bengtsson 2,75 (3 av Johan, Hox och Martin, 2 av Tomas)

Christofer Bengtsson blev inbytt redan i den 31:a minuten när Tommy von Brömsen fick kliva av på grund av en ljumskskada. Andra inhoppet som vänsterback i år för den bildsköne. Och det måste nog sägas att det ser lite avigt ut när en så utpräglat högerfotad spelare som Bengan spelar vänsterback, men det hindrar inte Bengtsson från att göra en fin insats på sin kant. Trots matchovanan så klarar han av sin kant bra och släpper inte till några lägen bakåt. Kanske, kanske är Bildsköne Bengtsson på väg mot 2008-års form.

Luka Mijaljevic 3,5 (4 av Johan och Martin, 3 av Hox och Tomas)

Underbart att Luka Mijaljevic fick gör sitt första mål i en tävlingsmatch för ÖIS. Och vilket mål det var sedan. Ett riktigt klassmål. Från inlägg till nedbröstning till avslut. Klockrent! Mijaljevic stod överlag för ett riktigt piggt inhopp. Hade även bud på ytterligare ett mål efter fint förarbete av Zavadil. Nicken gick dock någon meter utanför. När ÖIS mattas mot slutet av matchen försvinner också Luka ur matchbilden och får mest inrikta sig på att täcka ytor defensivt. Ska man anmärka på något så är det väl att han måste bli bättre på att täcka bollen felvänd.

Nicolas Sandberg – spelade för kort tid för att betygsättas

Kom in mot slutet av matchen och fick ungefär lika mycket uträttat som vanligt. Det vill säga nada. Samtidigt ska det sägas att det inte är någon vidare lätt uppgift som Sandberg får när han kommer in då han blir mer eller mindre ensam på topp och är tillsagd att jaga på varenda boll som backlinjen sätter upp på Östers planhalva.


'Spelarbetyg Östers IF-ÖIS 1-3' have 11 comments

  1. 10 maj, 2010 @ 10:29 Erik

    Tack för bra betygsfeedback! Vill inte vara någon milimeterfi**a men, tror att Robin skall ha 3,5 i betyg om ert snitt skall stämma.

    Svara

    • 10 maj, 2010 @ 11:30 Tomas

      Tack, jättebra att du säger till! Rätt ska vara rätt…

  2. 10 maj, 2010 @ 10:58 G.C

    Tack för den fina läsningen!

    Svara

  3. 10 maj, 2010 @ 11:42 timberhochmandie

    ”Gårdagens fina insats kröntes följaktligen med årets andra mål.” Tredje! Även om ni inte räknar försäsongen så måste ni väl ändå räkna cupen? Om inte Sambadefensiv tar cupen på allvar, vem ska då göra det?

    Sen tycker jag att ni är lite snåla mot Nico. Även om han spelar för kort tid för att få en siffra och även om han inte hinner göra mål i slutet av matchen när ingen av de andra spelarna ens orkar slå en rimligt farlig passning till honom så kan ni väl försöka kasta ett öga på det han faktiskt GÖR när han är inne? Han sliter hårt när han väl får chansen, även om det som sagt är jäkligt otacksamt. Han jagar inte bara de bollar som kommer från vår backlinje, han jagar också de bollar motståndaren skickar runt inom laget. Som den där leken där alla utom en står i en ring och kastar en boll och där en ensam stackare i mitten ska försöka fånga bollen för att få vara med i ringen… Nico springer som en idiot där i mitten, och även om han inte lyckas fånga bollen så ser han i alla fall till att motståndaren får så lite tid som möjligt att måtta inlägg eller överväga olika passningsalternativ. Dessutom tycker jag att han ser ut att ha blivit lite tyngre än förra året. Han har inte precis Fagerbergs kroppsbyggnad men lyckas ändå stå emot lite nu när motståndarna klättrar på honom.

    Så, redaktionen… Ge Nico en ärlig chans att få lite cred nästa gång han får hoppa in!

    Svara

    • 10 maj, 2010 @ 11:51 Martin Johansson

      Men vad fan! Jag skrev ju att han fick en svår uppgift. Och att de andra slår av på takten. Dessutom skrev jag på flera ställen att spelare som Markus G och Pavel tröttnade/vilade sista kvarten. Visst Nico springer och jagar boll som en blådåre, men det gör min morsas hund också, och kom inte och påstå att du skulle kalla Smulan för fotbollsspelare? Jag är ledsen men jag förväntar mig mer av Nico än vad jag har sett hittills. Framförallt tycker jag att han är alldels för valpig och klen i närkampsspelet. Nu hade han i och för sig de flesta av sina dueller på din sida så det är möjligt att du har sett något som jag inte har sett. Avslutningsvis vill jag hävda att Sambadefensiv ger alla spelare – förutom David Stenman – en ärlig chans. :-)

    • 10 maj, 2010 @ 11:57 Martin Johansson

      Och givetvis räknar vi Cupen. Vet inte vad som flög i mig. Dumstrut och clownnäsa på. Ses vid skampålen!

    • 10 maj, 2010 @ 19:44 Martin Johansson

      Glömde skriva en sak. Hade Nicolas Sandberg fått ett sifferbetyg av mig hade han fått en trea med tanke på matchbilden. Jag är ledsen om min kommentar var allt för kritisk mot Nico.

  4. 10 maj, 2010 @ 12:18 Anonym

    Ni kan läsa mer om matchen Öster-Öis på http://www.smp.se passa på och njut.

    Svara

  5. 10 maj, 2010 @ 13:31 Hox

    Appropå Ken och att fega ur i betygsättandet. Jag hade honom som en ganska stark trea, men eftersom matcharrangören satte honom som ”man of the match” så valde jag att tro att jag missat något och höja honom ett steg. Eftersom Pavel hade bollen hela tiden så tyckte ju jag att det var omöjligt att inte märka hur dominant han var, och väljer man då Ken före honom så måste han ju gjort något jävligt bra. Från och med nu ska jag inte lyssna på någon annan och lovar bättring i betygssättningen – redan till U21 ikväll!

    Nico… Springer på allt och lite till, om han fått välja hade han nog både varit anfallare och bollkalle samtidigt så han fick springa lite extra efter bollar. Får väl en riktig boll att jobba med under hela matchen när han springer ikapp en omöjlig boll nere vid hörnflaggan nedanför klacken. Har sedan lite otur när Östersspelaren lyckas tackla bort bollen och på honom så han inte ens får inkast, men samtidigt så var han ensam mot tre-fyra spelare. Luka gav honom ingen hjälp alls under hela matchen utan såg rätt nöjd ut i sin defensiva position och gjorde inte direkt några försök att anfalla de sista fem minuterna. Martins Nico-text verkar nog mer negativ än den egentligen är eftersom han börjar med sågningen och inte anledningen till varför Nico inte fick ut någonting.

    Svara

  6. 10 maj, 2010 @ 14:08 DrJonas

    Citat ”Markus Gustafsson blandar makalöst påhittiga instick, fin bollbehandling och kvicka finter med risiga inlägg, konstiga felbeslut och ett stundtals valpigt närkampsspel” är verkligen spot on! Liraren i mig älskar de positiva, men frågan är om han någonsin kan slipa bort det negativa, sånt sitter i generna?

    Svara

    • 10 maj, 2010 @ 15:05 Magnus Börjesson

      Pavels utveckling ger hopp. Han var ju ungefär likadan, men titta så mycket stabilare han har blivit i år! Och Markus är yngre, så det borde vara lättare för honom.

      Fast jag är fortfarande orolig att han blir förstörd av att bara matchas på fel plats. Han är fortfarande ingen kantspelare, och det tror jag inte han kan lära sig att bli heller. Åtminstone är hans högstapotential betydligt högre på en mer central plats.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se