Janne Andersson: Vi utnyttjar Pavels och Sebastians egenskaper på bästa sätt

Under dagens Radio ÖIS tog vi tillfället i akt att fuska lite genom att indirekt ställa lite frågor till Janne Andersson via Radio ÖIS Facebooksida. Anledning var att vi var lite intresserade av att få höra Janne Anderssons syn på lösningen med Pavel Zavadil i en något mer tillbakadragen roll på mittfältet, medan Sebastian Johansson har en något högre utgångsposition. Vår tanke var helt enkelt att en gång för alla få svar på den kritik mot denna lösning som dykt upp på diverse ÖIS-forum under den senaste tiden. En kritik som handlar om att det skulle vara ett slöseri att använda en så pass offensivt skicklig spelare som Pavel längre ner i planen och att Sebastian Johansson inte är en tillräckligt duktig passningsspelare för att spela offensiv mittfältare i en 4-4-2-uppställning.

De frågor vi ställde till Janne Andersson via Radio ÖIS var:

1) Hur har tankarna gått kring valet att dra ner Pavel Zavadil ett steg i planen

2) Hur ser du, Janne, på den ”kritik” som menar att det är slöseri med ”offensiva krafter” att ha Pavel så långt ner i planen.

Och Radio ÖIS Joakim Geigert var vänlig nog att ta upp båda våra frågor. Det tackar, bugar och bockar vi för. Och som en följd av detta har vi även tagit oss tid till att transkribera hela den del av intervjun som behandlar dessa frågor. Och det här är de svar vi fick i dagens sändning av Radio ÖIS:

Joakim Geigert: Hur har tankarna gått kring att dra ner Pavel ett steg i planen och hur du ser på kritiken, inom citationstecken, att det är slöseri?

Janne Andersson: Ja, kritiken har jag ingen koll på. Jag läser inte eller kollar inte så mycket på kritik. Alltså mitt jobb som tränare är att utifrån de spelare vi har formera ett lag som fungerar på bästa sätt. Tittar man då på Pavels egenskaper, så är han en väldigt duktig passningsspelare. Han är en klok fotbollsspelare. Eftersom jag har valt att spela 4-4-2 så här långt eftersom vi har två forwards som vi vill ha på planen så behöver man ha fysik och passningsskicklighet på mitten.

Det är klart lägger man Pavel högre upp i planen och Sebban längre ner så får man en annan balans. Det vi får med Pavel längre ner i planen är att vi får en förstastation när vi vinner boll som får i gång ett bra passningsspel. Och när vi tappar boll så får vi Sebban lite högre upp i planen. Han är också en skicklig djupledslöpare och tar sig in offensivt i straffområdet.  Han är dessutom en bra närkampsspelare så han blir ofta ett förstastopp när vi tappar boll. Och då tycker jag att vi utnyttjar bägge [spelarnas] egenskaper på ett för laget sett bättre sätt.

De matcherna som resten av laget också har fungerat bra – Öster borta, Syrianska borta, Gefle och så vidare – så har ju också Sebban och Pavel varit jätteduktiga i de rollerna [som] de har fått. Jag tycker att Pavel gör det riktigt bra i den rollen. Som sagt, när vi spelar bra är Pavel väldigt mycket inblandad i vårt spel. Man ska ju veta att de flesta lagen i dag väljer att ha mycket folk centralt på mittfältet. Man spelar 4-2-3-1 och 4-3-3-varianter och då är det ganska tjockt framför motståndarens backlinje. Det finns väldigt lite utrymme att spela i och jag tycker att det är lite slöseri att lägga Pavel där.

Joakim Geigert: I gröten där?

Janne Andersson: Ja, han får betydligt mindre boll i gröten där. Han får mer boll lite längre ner i planen. På så sätt kan han styra vårt spel på ett annat sätt. Sedan är inget hugget i sten. Det här är inte fastlåst på något sätt, men det är så vi har resonerat. Och jag tycker som sagt att i de flesta matcherna när resten av laget också har fungerat så tycker jag att vi har fått en bra balans med Sebastian och Pavel.

Joakim Geigert: Det kom följdfrågor också, om vem som ska driva vårt spel, kan man säga då att du ser den kombinationen med Pavel och Sebban som motorn i mitten? Det är där du vill ha spelet och hur det ska styras?

Janne Andersson: Dels det, men vi vill också har rätt så mycket kantspel. Det är ju en idé vi har, att få in mycket boll i motståndarnas straffområde. Det innebär egentligen att vi spelar med två forwards och att vi då ska utnyttja att vi har två forwards. Annars kan man lika gärna spela med en [forward]. Det innebär att vi måste sysselsätta forwards. Det är klart att är vi då i numerärt underläge centralt på planen så ska vi ju inte spela så himla mycket centralt för där är vi två mot tre. Motståndrarna vill ju spela där för de är tre mot två. Så det krävs mycket löpande där inne och det krävs mycket närkampsspel och det krävs mycket bollvinster för att vi sedan förhoppningsvis ska kunna attackera lite mer på sidorna då. Och sedan då som sagt sysselsätta forwards.

[…]

Återigen ingenting är hugget i sten, men jag tror väl att man väljer en grundväg lite hur man spelar, sedan ska spelarna hitta en trygghet i den vägen, inte att hålla på och ändra och röra om för mycket både i hur man spelar och i positioner. Jag tror att det är bättre att skapa en grundmodell. Och jag tycker att det sätt som vi har valt att spela på har funkat hyfsat så här långt och haken har väl lite mer varit kontinuitet och att vi har fått byta lite på forwardssidan. Vi har inte riktigt fått utdelning i de matcher där vi kanske var lite bättre.

Här kan ni lyssna på hela Radio ÖIS intervju med Janne Andersson:

Radio ÖIS intervju med Janne Andersson

All musik är bortrensad och intervjun är klippt en aning i slutet när man bytte samtalsämne till sådant som inte hade direkt med fotbollen att göra. Om ÖIS har invändningar mot att vi publicerar en redigerad del av Joakim Geigerts intervju med Janne Andersson så får ni gärna höra av er till oss via mail eller någon annan kontaktväg som ni finner lämplig så tar vi bort filen med en gång.

Play

'Janne Andersson: Vi utnyttjar Pavels och Sebastians egenskaper på bästa sätt' have 3 comments

 1. 3 juni, 2010 @ 20:39 Joakim G

  Inga problem Martin, glad att vi kan hjälpa till…
  Tack för bra frågor!

  Joakim

  Svara

 2. 3 juni, 2010 @ 22:43 Hasta La Vista

  Världsklass!

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se