Nu måste första hemmasegern komma

Läget blir bara allvarligare och allvarligare. Efter att sex av åtta matcher av den tolfte omgången av Superettan är spelade ligger ÖIS på tionde plats. I nuläget är man åtta poäng efter IFK Norrköping och nykomlingen Degerfors IF, och sju poäng efter trean GIF Sundsvall. Det var väl inte riktigt så vi hade tänkt oss säsongen?

Nu är goda råd dyra. ÖIS måste verkligen börja plocka poäng. Trepoängare! På allvar. Förhoppningsvis har Janne Andersson tagit ett allvarlig snack med spelarna och meddelat att från och med nu är det bara full satsning som gäller. Står en motståndare mellan dig och bollen och målet ska du skicka in fanskapet i mål, tillsammans med bollen. Ställer man inte upp på det kan man anmäla sitt intresse till ÖIS oldboyslag eller BK Skottfint. Det håller inte att lägga fingrarna emellan längre. Fram med köttyxan. In med bollen i mål. Ni kan snacket, show no mercy! Insatser som den som laget stod för i första halvlek i matchen mot Trollhättan duger inte, utan från och med nu är det blåställ på och hårt arbete från första minuten som gäller.

Capisce!?!

Bra!

För om vi ska vara helt ärliga mot oss själva så måste vinsterna börja trilla in om inte ÖIS ska hamna allt för långt efter övriga topplag. Framförallt håller det inte att fortsätta att spela oavgjort hemma på Gamla Ullevi. Ett par matcher till i samma anda som de mot Väsby, Ljungskile, Landskrona och Trollhättan och vi kan glömma drömmen om Allsvenskan 2011. Dess värre har ÖIS nu tre riktigt svåra matcher framför sig där det sannolikt krävs åtminstone sju poäng för att man inte ska tappa kontakten med tätklungan och den gula ledartröjan.

Under eftermiddagen genomförde ÖIS ett lättare träningspass uppe på ÖIS-gårdens naturgräs. Något oroande inledde Björn Anklev och Luka Mijaljevic träningen inne i gymmet medan övriga spelare körde kvadraten och fotbollstennis. Anklev och Mijaljevic kom ut först när det blev dags för startelvan att träna fasta offensiva situationer. Om man ska utgå från dagens pass tycks ÖIS ha ett par riktigt vassa varianter i rockärmen. Gång på gång satt bolluschlingen i nät efter precis inspel, inlägg och skott.

I nuläget ser det dessutom ut som att ÖIS kommer till spel med exakt samma startelva som i matchen mot IFK Norrköping. Som vi har rapporterat tidigare är Álvaro Santos och Dennis Jonsson skadade och Sebastian Johansson är avstängd (i fredags fastslog Disciplinnämnden att Johansson får ytterligare en matchs avstängning efter den danska skalle som Johansson delade ut till Marcus Dahlin för en dryg vecka sedan). Även Ken Fagerberg ser ut att missa matchen mot Assyriska FF. Fagerberg medverkade inte i dagens träningspass på grund av magsjuka, men kan bli aktuell för ett inhopp i morgon.

Med Santos och Fagerberg borta har inte Janne Andersson så mycket annat att välja på än att fortsätta att spela Björn Anklev i anfallet bredvid Luka Mijaljevic. Inte för att det är någon försvagning på något sätt. Anklev och Mijaljevic har gjort två riktigt bra halvlekar tillsammans och om man bara klarar av att spela på samma nivå som i första halvlek mot IFK Norrköping bör man kunna ställa till en hel del oreda för Rikard Norlings manskap.

På mittfältet får Markus Gustafsson och Alexander Mellqvist förnyat förtroende. Och det är väl lika bra det. Det är bara att hålla tummarna för att Mellqvist orkar mer än 55 minuter och att Gustafsson sätter sina chanser den här gången. För visst tusan såg det ganska lovande ut under första halvlek mot Peking? Jag vill i alla fall hävda att det är en av ÖIS absolut bästa halvlekar så här långt.

I övrigt fortsätter Janne Andersson och Carlsson på den inslagna vägen med Christofer Bengtsson, David Leinar, Robin Jonsson och Tommy von Brömsen i backlinjen och Pavel Zavadil som balansspelare och spelfördelare. Och jag måste säga att det ska bli oerhört intressant att följa mötet mellan Zavadil och Assyriskas så kallade Superturk.

Målet vaktas förstås av Peter Abrahamsson och platsen som vänsterytter går till Alex Perreira.

ÖIS förmodade startelva till matchen mot Assyriska FF

Startelvan ser som sagt lovande ut. Mycket hjärta, det rätta virket och löpvilja, vilket känns helt rätt mot ett lag som Assyriska. Ska ÖIS greja tre poäng i morgon gäller det att man inte viker ner sig utan att man skrämmer och springer skiten ur motståndarna. Precis som vi vet att man kan göra när allt stämmer för laget (något vi förvisso inte är bortskämda med denna säsong).

Det gäller också att ÖIS ska lyckas hålla uppe spelet och pressen även efter den 60:e minuten. I matchen mot IFK Norrköping tappade ÖIS det mesta av sitt spel och sitt grepp om Peking när det hade gått tio minuter av den andra halvleken. Därefter blev laget alldeles för långt och Norrköping fick en hel del ytor att lira runt i med ett antal distansskott, halvfarliga fasta situationer och en straff som följd. Frågan är om en liknande matchbild håller mot ett så pass spelskickligt lag som Assyriska.

Assyriska har precis som ÖIS haft en relativt svängig säsong. Storsatsning och storfavoriter inför årets serie. Men när serien väl kom i gång har Södertäljes förstalag inte imponerat. Inte det minsta måste man nog säga eller vad sägs om oavgjort mot FC Trollhättan och IK Brage. För att inte tala om storstryk mot krisgänget Numero Uno, Bajen, och förlust i årets första, hetlevrade, Södertäljederby och mot jumbon Väsby United. Problemet tycks som alltid vara att Assyriska har en idé om att man är Sveriges Barcelona och att man alltid ska ha mycket bollinnehav och lira runt kring motståndarnas straffområde som om det vore en handbollsmatch. I bland får man betalt, men i bland får man betala. Särskilt när man möter taggade och defensivt slipade lag riskerar man att bli sönderkontrade och så vitt jag kan förstå har Assyriska fortfarande en oförmåga att spela lite väl naivt och på så sätt bli av med bollen i fel lägen, vilket öppnar upp för motståndarlagen. Kanske något för ÖIS att utnyttja i morgondagens match?

I senaste omgången imponerade dock Assyriska rejält. 4-1 hemma på Södertälje arena i matchen mot Landskrona BoIS. Det är rätt skarpt, det måste man ändå erkänna. Och det ska sägas att Assyriska faktiskt förfogar över ett gäng riktigt duktiga spelare denna säsong. Ser man enbart till startelvan i de senaste matcherna så inser man att det här är ett lag som bara behöver få ordning på några små detaljer för att vara med och utmana om seriesegern. I de senaste matcherna har den Ceyhun Eris varit fullkomligt briljant – snacka om att Assyriska kommer att sakna Eris om det blir så att han flyttar tillbaka till den turiska ligan redan under sommaren – eller vad sägs om tre mål och två assist på fem matcher. Förutom Eris har även spelare som Stefan Batan och åldermannen Göran Marklund börjat hitta formen. Batan slipper vi dock i morgon då han är avstängd.

I morgon har dessutom ÖIS revansch att utkräva efter förnedringen hemma på Valhalla IP 2008. Och jag måste erkänna att I don’t give a fuck om det blir en nesliga och orättvis 1-0-seger likt den som ÖIS tog hösten 2008 så länge det blir seger. I morgon måste helt enkelt årets första hemmaseger komma. No retreat! No surrender!


'Nu måste första hemmasegern komma' have 19 comments

  1. 20 juni, 2010 @ 20:04 Anonym

    Ja Ceyhun Eris måste vi verkligen akta oss för. Han är på tok för bra för Superettan och hade förmodligen också dominerat i Allsvenskan. Sätter vi mycket press på denne man och inte tillåter han driva med bollen så kan det nog gå bra för han är absolut det största hotet!

    Svara

  2. 21 juni, 2010 @ 09:11 Lanslarke

    Hur hade vi egentligen tänkt oss säsongen? För mig kändes det fullständigt ovisst. Det kunde gå precis hur bra eller dåligt som helst. Får vi ordning på det kan vi gå upp. Får vi inte ordning på det kan vi åka ur. Större än så är inte skillnaden mellan topp och botten.

    Även i mitt framgångsscenario trodde jag inte på en särskilt bra start. Hur skulle man kunna göra det efter en sådan försäsong? Nej, det handlade mer om att börja knackigt och sedan växa allt eftersom säsongen framskred. Så, där tycker jag allt att vi är på banan.

    Nu skall jag inte låta allt för positiv. Det vore mig fullständigt främmande…
    Även i mitt mest nattsvarta scenario trodde jag på en knackig start. När sedan avståndet till toppen bra ökade, skulle luften gå ur gubbarna fullständigt och lagbygget rasa ihop. Precis som det gjorde 2007 alltså. Den gången hade vi redan samlat ihop nog med poäng när raset kom, för att det skulle bli riktigt oroligt.

    Sammanfattningsvis, det kan gå hur som helst. Vi har bara spelat en tredjedel av säsongen. Skit i tabellen. Det enda viktiga är prestationen. Det är det som ger resultat i det långa loppet.

    Svara

  3. 21 juni, 2010 @ 09:44 Mathias Nordlander

    Måste först ge en komplimang till frenesin och ambitionen i din krönika…alla behöver ambitiösa killar i leden, inte minst ÖIS…sen måste jag dock få lägga in en invändning mot ditt användande av BK Skottfints klubbnamn…

    BK Skottfint är Gbg:s i särklass roligaste klubb och vi är, i skarp motsats till Janne Anderssons manskap just nu, vinnare! Efter snabbt avancemang från 6:an till 4:an innehar vi för tillfället en stark andraplats i div 4B efter Luka M:s f d klubb Velebit…något som renderar kval till div 3…

    Du är sålunda ruggigt dåligt påläst…Vi må ha en hög medelålder men vi lägger f-n inga fingrar emellan…tror oxå det finns mer allsvensk rutin i Skottfint än i rödblått…

    Efter denna match får vi oxå tillbaka Mr Prytz efter 2 månaders utlåning till Kållereds SK och han längtar enligt egen utsago tillbaka till Gbg:s stolthet, BK Skottfint.

    Ni kan somna om och ta det lugnt…ÖIS kommer att gå upp men troligen inte under Janne Anderssons ledning (mannen som sponsorerna efter flera års försök äntligen lyckades jaga bort från HBK)…

    I värsta fall är ni välkomna till Ruddalen säsongen 2012 då vi kanske möts i tvåan…

    mvh
    Mathias Nordlander
    Sportchef
    BK Skottfint

    Svara

    • 21 juni, 2010 @ 09:58 Drjonas

      Kul Mathias. Dock lite svårt att ta kommentarer på allvar från en banan-i-pyjamas-kille som dig…och framförallt när man kikar in på er hemsida ser ”Lika som Nordlander”. Seriöst. Ha ha.
      http://www.skottfint.nu/skottfint.nsf/0/1CFC17E56EB04B95C1257465004A4841

      Keep it up min vän. ; )

    • 21 juni, 2010 @ 10:01 Danny E

      Mata inte trollen!

    • 21 juni, 2010 @ 10:20 DrJonas

      Så rätt, så rätt Danny E. Men Mathias kan levera citat så att Maradonas presskonferenser ser ut som en dagissamling. Roligt, men svårt att ta på allvar.

  4. 21 juni, 2010 @ 11:53 Robin Malbäck

    Ikväll vinner ÖIS lätt mot Assyriska, ASS är på deken och kommer inte att orka 90 minuter mot ett köttande vilt kapande & tacklande ÖIS, hög press och låt ytterbackarna gå riktigt högt med fina inlägg så blir det ett röblått målkalas vem saknar egentligen tröga mossiga Santos?
    Fagerberg gör säkert minst tre mål och Zavadillen tre till.

    Svara

  5. 21 juni, 2010 @ 11:55 Robin Malbäck

    Leinar kommer att knäcka många assyriska ben ikväll huvaligen, DET GÖR ONT !
    David håller aldrig igen och släpper ingen över bron utan ett gult eller rött kort, KÖTTA KÖTTA!

    Svara

  6. 21 juni, 2010 @ 14:47 voldemort

    Jag har en dålig känsla inför matchen ikväll. Lyckas man inte kapsla in Eris och stänga marklund är jag rädd att vi har ytterligare en förlust i röven. Det enda som glädjer mig är att batan är avstängd för han var sjujävlig mot Landskrona. Riktigt, riktigt bra….
    Upp till bevis Öis. Det är dags för tre poäng eller hissen ner….

    Svara

    • 21 juni, 2010 @ 17:19 Martin Johansson

      Ssshhh! Nu ska vi inte vara sådana. Jag har haft en dålig känsla sedan innan Falkenbergsmatchen och se vad det har lett till. Från och med nu är det bara positivism som gäller från min sida.

    • 21 juni, 2010 @ 18:20 voldemort

      Nej, Martin. Börja för fasen inte med positivism….då får vi stryk. En öisare är född till att lida.. :-)

    • 21 juni, 2010 @ 18:24 Martin Johansson

      OK! Då säger jag väl vad jag känner och det är att jag inte har någon bra känsla inför dagens match. Ingenting fungerar just nu. Där jag sitter ser det ut som att det är omkring 1 000 person på plats. VM på tv och tv-sänd match ger inga vidare förutsättningar för mycket folk på läktaren. Blir en rejält ekonomisk smäll, klarar vi även en sportslig smäll? Vad är egentligen break even för ett arrangemang på Gamla Ullevi.

    • 21 juni, 2010 @ 21:14 E

      Eris inkapsling hade samma hållfasthet som ett Kinder-egg…Kvitteringsmålet föregicks av väldigt passivt försvarspel…

      Assyriska åkte hem nöjda idag!!

    • 21 juni, 2010 @ 21:34 Martin Johansson

      You can say that again, även om Rikard Norling inte hade hållit med dig. På presskonferensen tyckte han att de kunde tagit tre poäng. Vet inte om jag håller med. ÖIS har tillräckligt med chanser för att vinna den här matchen.

    • 21 juni, 2010 @ 22:32 Anonym

      vi får ju inte in bolluslingen i mål, trots alla skott.

    • 22 juni, 2010 @ 05:29 voldemort

      Som jag ser det så är det ingen slump att vi inte får in bollen. Det är för mycket happy go lucky fotboll där vi har ca. 80% av uppspelen som är långa. Det finns ingen profil i spelet och det har jag efterlyst sedan Hamréns dagar. Många av de skott du pratar om går faktiskt 12 meter utanför och det är lite för mycket alibi för min del. Tyvärr känns det här rätt kört nu. Kvalplats – ja. Direktuppflyttning? knappast. Slappna av nu, Öis. Se till att köpa in en anfallare och en vänsterback som kan gå framåt (även om Tvb inte gjorde bort sig igår). Och prata om det här med onödiga utvisningar. Det som Ken blev provocerad till igår får inte ske. Man måste vara kyligare i det läget. Har en teori; Ken kanske medvetet spelar så jävla uruselt att inte Midtjylland vill ha tillbaka honom utan säljer honom billigt till öis? Konspirationstankarna går varma… :-)

    • 22 juni, 2010 @ 11:47 Martin Johansson

      Håller inte med om att det är alibi, däremot är det djävligt dåligt att inte få bollen i och på mål i de lägen som ÖIS skapar just nu. I de senaste tre matcherna har ÖIS skapat tillräckligt många hundraprocentiga chanser för att göra åtminstone fem eller sex mål till. Här måste man skärpa till sig eller så måste man värva en eller två målskyttar av rang. Sätt Alex på avslutsträning och ge Mellqvist ett koordinationsprogram och Luka en lektion i att kunna gå åt både höger och vänster och att avsluta med bägge fötterna så ska du få se att det blir annat ljud i skällan. Personligen tror jag fortfarande att det här kan gå vägen. Spelet finns där.

    • 22 juni, 2010 @ 13:06 voldemort

      Spelet finns inte alls där martin. Vet inte riktigt vilken fotboll som du hyllar men uppenbarligen är det inte samma som den jag hyllar. Det är alldeles för mycket slumpspel i sista tredjedelen och uppspelen är på tok för dåliga. Den enda gång som det händer något som kan antas intränat är när dom får fasta situationer. Förresten, Du glömde lägga till en post i önskelistan. En ny kropp till Santos… ;-)

    • 22 juni, 2010 @ 16:36 Martin Johansson

      Jag ber om ursäkt, jag uttryckte mig otydligt. Helt klart. Vad jag menar är att spelet finns i spelarna. Det har bara inte kommit till uttryck på plan. Därför tror jag att det kan vända, framförallt eftersom man redan nu när spelet inte sitter skapar så pass mycket målchanser som man ändå gör. Det måste ses som en styrka och något positivt.

      Förresten, Santos, hade vi inte gett upp honom? Åh fan, jamen då är det givet att jag önskar mig en ny kropp till Santos också. Får man önska ett nytt temperament och psyke till Ken Fagerberg också? OK! Bra, då gör jag det.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se