Tre viktiga poäng på spel när mitten möter mitten

Ja, så blev det då så att det förväntade topplaget ÖIS befinner sig på en nionde plats efter en dryg tredjedel av säsongen. Samma position som klubben rasade ner till den ångestladdade katastrofsäsongen 2007, efter att FC Gothia-affären hade avslöjats, och de sista åtta matcherna slutat med en inspelad poäng och en målskillnad på åtta gjorda och 27 insläppta.

Hemska minnen, men än känns det inte fullt lika hopplöst som det gjorde då.

Även om ÖIS åker till Borlänge efter att ”bara” ha tagit tre poäng av tolv möjliga i de fyra senaste matcherna har ÖIS alla möjligheter i världen att ta igen de poäng som skiljer mellan en nionde plats och en kvalplats. Det är bara att bita ihop och att börja kämpa för Allsvenskan 2011.

Och varför inte börja klättringen mot toppen redan imorgon, när klassiska IK Brage står för motståndet. Brage har precis som ÖIS spelat in 16 poäng denna säsong och ligger i dagsläget på en elfte plats i Superettan. Laget förlorade sin senaste match mot Landskrona BoIS och är säkerligen ute efter revansch. Under säsongen har Brage blandat och gett en hel del: imponerande segrar mot Jönköpings Södra och Hammarby IF har blandats med förluster som den mot Ljungskile SK som slutade 1-5.

Det är ett tämligen skadeskjutet och decimerat ÖIS som åker till Borlänge. Saknas gör mittbackarna Dennis Jonsson och Valter Tomaz Jr, anfallaren Ken Fagerberg, som är avstängd efter incidenten med Mikael ”Mitt samvete har varit vitt sedan barnsben” Thorstensson under den andra halvleken mot Assyriska FF. Saknas gör även vadskadade Álvaró Santos. Skadorna på Jonsson och Santos samt avstängningen på Fagerberg gör att Janne Andersson tvingas ställa upp med samma startelva som i matcherna mot IFK Norrköping och Assyriska FF.

ÖIS förmodade startelva i matchen mot IK Brage

Alla skador och avstängningar till trots så finns det all anledning att se positivt på framtiden. Visst, ÖIS har inte alltid fått resultaten med sig denna säsong, men man får inte glömma bort att laget bara har förlorat en enda seriematch denna säsong – och då ska det också sägas att det var en extremt onödig förlust då laget borde åkt hem från Norrland med en poäng – och att man har spelat oavgjort med mersmak mot konkurrenterna om uppflyttningsplatserna, IFK Norrköping och Assyriska FF. Om det är bra eller dåligt handlar kanske om vad man är för personlighetstyp – är glaset halvtomt eller halvfullt – men en sak tror vi nog att vi alla kan enas om och det är att ÖIS anno 2010 är oerhört svåra att besegra vilket är något som vi måste ta med oss och göra något riktigt bra av under de 18 återstående matcherna.

Vi kan alltid dividera om spelet finns där eller inte, men det går inte att sticka under stol med att ÖIS i de senaste tre matcherna har skapat tillräckligt många chanser för att göra åtminstone 15 mål. Eller vad säger ni om följande chanser:

Volley från Alex Perreira som är halvvägs inne när en trollhättanspelare sträcker ut sig i sin fulla längd och fredar målet (66:e minuten ÖIS – FC Trollhättan): I efterspelet av en högerhörna hamnar bollen framför Alex Perreira. Bollen studsar upp och Alex drar till på volley. Mot den öppna delen av målet. Helt obevakat så när som på killen vid stolpen. Den går in! Den måste bara gå in! Attans också. I precis sista stund hinner en trollhättanspelare vräka sig fram och få ut bollen till en ny ÖIS-hörna. Väldigt, väldigt nära.

Pavel Zavadil får se sin mörsare räddas av Tobias Wennergren (67:e minuten ÖIS – FC Trollhättan): Efter att ha kvitterat pressar ÖIS tillbaka Trollhättan rejält och Pavel Zavadil får skottläge strax utanför straffområdet. Stora kanonen. Pressat. Lågt. Lurigt. Mot Tobias Wennergrens högra stolpe. Den. Ser. Ut. Att. Gå. In. NEJ!!! Wennergren hinner precis ner i sista sekunden för att limma Pavels rökare.

Björn Anklevs nick rensas undan precis framför mållinjen (68:e minuten ÖIS – FC Trollhättan): Björn Anklev når högst i samband med en ÖIS-hörna och får bra träff. Och bollen ser ut att gå in men i sista stund hinner en trollhättanförsvarare rensa undan bollen.

Björn Anklev når nästan fram på Alex Perreiras fina inlägg (5:e minuten IFK Norrköping – ÖIS): En snabb omställning resulterar nästan för ÖIS, när Björn Anklev missar Alex Perreiras svepande inlägg med någon tiondel. En träff där och Niklas Westberg hade varit helt ställd.

Alexander Mellqvist tar i för kung och fosterland och dundrar en boll på desperat täckande hemmaspelare (10:e minuten IFK Norrköping – ÖIS): Luka Mijaljevic och Björn Anklev jobbar fram en boll strax utanför Norrköpings straffområde som Alexander Mellqvist tar med sig i farten. Mellqvist stormar in i straffområdet och knallar på för allt han är värd. Skottet tar dock på en täckande hemmaförsvarare och går ut till hörna.

Alex Perreira bränner mål trots att han är helt ren från två och en halv meter (25:e minuten IFK Norrköping – ÖIS): Christofer Bengtsson kastar ett monsterinkast som David Leinar skarvar vidare vid den första stolpen. Bollen dimper ner framför fötterna på Alex Perreira som har fritt skottfält och inte mer än två och en halvmeter fram till mållinjen. Alex blir dock alldeles till sig över det fina läget och bränner bollen över ribban. Svagt? Svagt! Definitivt svagt.

Alex Perreira missar mål från nära håll. Igen. *suck* (31:a minuten IFK Norrköping – ÖIS): Ett nytt inkast från Christofer Bengtsson hittar fram till Alex Perreira. Alex tar emot bollen och går på direktskott. Skottet täcks dock undan av en hemmaförsvarare.

Markus Gustafsson kan inte hålla ordning på fötterna och får stödbensträff (38:e minuten IFK Norrköping – ÖIS): Christofer Bengtsson trampar runt på sin högerkant, tittar upp och ser Markus Gustafsson i höjd med straffpunkten. Passningen är som klippt och skuren. Skräddarsydd! Och Gustafsson har fritt fram till mål, men lyckas in hålla koll på både fötter, boll och motståndare så när han bara har att sätta bollen på mål missar han bollen helt och får en stödbensträff och en riktigt vass chans går om intet.

Markus Gustafsson är helt fri och skjuter i stolpen (70:e minuten IFK Norrköping – ÖIS): Ken Fagerberg tar emot en passning strax utanför Norrköpings straffområde, håller emot den första attacken och när nästa hemmaspelare sätter in sin stöt vrickar Fagerberg in bollen i mitten till Markus Gustafsson som med en enkel kroppsfint snurrar upp sin försvarare. Gustafsson vänder in i Norrköpings straffområde, har inget läge att lägga bollen i det bortre hörnet och väljer därför att sätta upp den mot den första stolpens kryss. Klang! Klockrent i stolpen.

Markus Gustafsson har halva målet öppet och skjuter tio till femton centimeter utanför (82:a minuten IFK Norrköping – ÖIS): Markus Gustafsson ligger och fiskar på gränsen till Norrköpings straffområde och med mer tur än skicklighet kommer han över en boll, tar med den sig med låret och har halva målvaktens högra hörn att lägga in bollen i. Ett sure shot? Absolut! Kan inte vara något annat… Gustafssons skott missar sitt mål med några enstaka centimeter.

Alexander Mellqvist skjuter en volley över (1:a minuten ÖIS – Assyriska FF): Alexander Mellqvist skär in från sin högerkant, tar sig förbi sin motståndare samtidigt som Luka Mijaljevic stör sin mittback så pass mycket att bollen når fram till Mellqvist som befinner sig i höjd med straffpunkten. Öppet läge! Mellqvists volley går dock ett par meter över.

Luka Mijaljevic når så när fram med en tå (3:e minuten ÖIS – Assyriska FF): Alex Perreira bryter ett uppspel på mittplan och sätter av längs med vänsterkanten. Alex slår ett hårt lågt inlägg mot ytan mellan straffpunkt och målvakt som Luka Mijaljevic så när får en tå på. Hade Mijaljevic bara fått kontakt med bollen hade det stått 1-0 till ÖIS redan i den tredje minuten.

Luka Mijaljevic tar sig fram längs med vänsterkanten och skjuter utanför via en täckande försvarare (29:e minuten ÖIS – Assyriska FF): Luka Mijalevic tar emot en passning några meter in på Assyriskas planhalva, utmanar sin försvarare och försöker komma runt på vänstersidan. En bit in i straffområdet låter Mijaljevic vänsterfoten tala, men en assyriskaspelare lyckas få in en fot i skottets bana och bollen går ut till hörna.

Björn Anklev tar sig förbi Pierre Bengtsson och lyfter bollen över Magnus Bahne, men missar mål med någon halvmeter (52:a minuten ÖIS – Assyriska FF): Pavel Zavadil hittar fram med en smäcker djupledsboll till Björn Anklev som rycker förbi Pierre Bengtsson. Magnus Bahne i Assyriskas mål kommer ut och Anklev försöker lyfta bollen över Bahnes vänstra axel och lyckas, men missar tyvärr målet med någon halvmeter. Synd på en så pass utsökt utförd aktion.

Björn Anklev är sånär förbi sista försvararen, men dras i både tröja och arm utan åtgärd från domaren (83:e minuten ÖIS – Assyriska FF): För andra gången på kort tid får Björn Anklevs kvicka fötter det att se ut som om Mikael Thorstenss vadar runt i kvicksand. Thorstensson – som aldrig gjort något ont i hela sitt liv – drar Anklev i både arm och tröja vilket gör att Anklev inte hinner upp bollen före Magnus Bahne. Målchansutvisning? Nej då!

Som ni kan se har ÖIS skapat tillräckligt mycket för att avgöra samtliga dessa tre matcher. Nu gäller det med andra ord att spelarna taggar till och att de blir lite hetare inne i straffområdet för att ÖIS ska klara av att omvandla alla enpoängare till trepoängare. Spelare som Markus Gustafsson, Alex Perreira, Björn Anklev, Luka Mijaljevic och Alexander Mellqvist måste helt enkelt skärpa till sig ytterligare när lägena väl infinner sig. Det handlar om att hålla uppe koncentrationen och att se till att få bollarna på mål istället för utanför och över. Och om man börjar med det redan i morgon så ska det mycket till för att ÖIS inte ska ta det första steget i färden mot toppen och Allsvenskan 2011. Nu djävlar, nu höjer vi tempot och kör över allt som står i vår väg! I morgon ska vara första matchen i en lång rad av matcher som slutar med tre poäng för ÖIS.

Härmed förklarar vi ”Operation ångvält” inledd!

1. 27 juni, 2010 @ 19:45 Rompan

Är det inte dags för Öis att värva en ny rutinerad forward. IFK Norrköping har värvat ytterligare en målskytt Bruno Santos. Öis litar på Alvaro Santos det är som att spela rysk roulette tyvärr.

• 27 juni, 2010 @ 19:57 Martin Johansson

Bruno Santos… Hmm… Har inte han spelat i Peking tidigare? Kan det vara någonting?

Tror nog även att ÖIS kommer att värva en anfallare i sommar. Allt beror väl på ekonomin. Som jag skrivit någon annanstans här på bloggen så ryktas det att ÖIS blivit erbjudna en hyfsad forward med hyfsade meriter (i alla fall bättre än vad Bruno Santos har).

2. 27 juni, 2010 @ 20:02 Rompan

Det låter spännande. Vem kan detta vara?

3. 27 juni, 2010 @ 21:32 Hox

En fråga… Var ni på sista träningen och kollade och är säkra på Margus>RöttkortSeb? Känns som en coinflip utan att ha access till Jannes hjärna.

• 27 juni, 2010 @ 21:43 Martin Johansson

Vi har sett träningen och är säkra. Janne har ju dessutom sagt att Seb varit petad av Markus G även om han inte varit avstängd. Det här är elvan. :-)

4. 27 juni, 2010 @ 22:42 Elfström

Seb är återigen petad av Janne A, bara jag som blir lite orolig för spänningar? Seb erkände ju faktiskt att han inte direkt jublade när Janne presenterades som tränare. I och för sig skrev Seb på sitt kontrakt när Janne redan var tränare men men.

5. 27 juni, 2010 @ 23:19 Rompan

Seb gjorde ju en riktigt bra u-21 match senast som defensiv mittfältare det är väl där han borde spela. Det är hög tid att gå över till Åge uppställning 4-2-3-1 då kan både Seb och Pavel vara defensiva

• 27 juni, 2010 @ 23:23 Martin Johansson

Men vem spelar anfallare? Känns inte som att det går att gå över till en sådan uppställning förrän Álvaro Santos är tillbaka i full form. Vi saknar spelartyper för att spela 4-2-3-1 just nu. Varken Björn eller Luka funkar som ensam anfallare. Ledsen, att vara en tråkmåns men det är så jag ser det.