”Vi älskar våra fans”

ÖIS försöker med en kampanj för att dra folk till sommarens hemmamatcher: kom och se högklassig fotboll för 50 kronor. Ptja, det kan man ju säga vad man vill om. Bättre för ÖIS hade väl varit om man uppmanade alla att spela 50 kronor på X och sedan skänka vinsten till ÖIS, hade antagligen genererat betydligt mer pengar. Men nu det är inte vad den här texten ska handla om.

ÖIS skriver i samma nyhet att man älskar sina fans.

Som ett enda stort kollektiv kanske det är sant.

På gruppnivå, absolut inte.

På individnivå, inte en chans i helvete.

Det var match i går. Åtta personer tar semester och vaskar fram en femhundring som man inte kunde lägga på något bättre för att sätta sig fem och en halv timma för en enkel resa till Borlänge. Välkomstkommittén består av dubbelt så många ordningsvakter och poliser som det är ÖIS-are på bortaläktaren och när man löst entré så står ÖIS Säkerhetsansvarige Björn Nilsson på andra sidan spärren och tar helkroppsporträtt av en. Jag kan slå vad om tusen kronor att det där var ett sånt kort som man senare ska kunna jämföra med om det sedan blir stök inne på arenan, och man skulle behöva jämföra kläder och annat. Var det inte ett sånt kort vill jag aldrig veta i vilket sammanhang det kommer användas. Vi snackar om åtta personer som åker till Borlänge, en by där lokalbefolkningen ger bort sina flaggor till bortasupportrarna men där man trots detta ser en hotbild som man anser rättfärdigar integritetskränkningen att först fota supportrarna för att sedan sätta två poliser/ordningsvakter per supporter.

Kärlek my ass. Trakasserier av klubbens mest engagerade supportrar skulle jag kalla det. Vi som åker land och rike för att stötta det här högst mediokra fotbollslaget. Vi som endast får krädd i såna här sammanhang, tillsammans med alla andra, men som grupp eller individer är vi inget som man vill röra vid annat än med tång och skyddsdräkt.

Vi betraktas som samhällets fiende nummer ett, för jag tvivlar på att det går lika många poliser/ordningsvakter per presumtiv våldtäktsman eller mördare som det går på vår supporterskara på en vanlig bortamatch. Det är ett märkligt sätt att uttrycka sin kärlek på (ja, jag är övertygad om att ÖIS kan påverka polisinsatsen)…

Individer som på något sätt står i beroendeställning gentemot Björn kan helt plötsligt bara finna sig helt ignorerade när man försöker få tag på honom. Först lovas det guld och gröna skogar och att man ska kontakta honom senare för att lösa saker och ting men när man sedan försöker få tag på honom så får man kalla handen. Det kan gå månader utan att han svarar i telefonen och om man bemödar sig med att besöka ÖIS-gården så har han med största sannolikhet inte tid. Och möter man honom i samband med så får man vara nöjd om han ens tittar åt ditt håll. Det är service det. Och kärlek.

Det här handlar dessutom om personer som inte har bevisats vara skyldiga för något. Man bryr sig så lite om vissa individer, som lägger ner en stor del av sitt liv på att stötta ÖIS, att man kan stänga av dem bara för att man håller på att utreda om dessa kanske har gjort någonting som bryter mot något reglemente. Det känns skönt att vår förening bedriver ett säkerhetsarbete som kan betecknas som rättssäkert, att oavsett vem man är, vilken gruppering man tillhör och vilka värderingar man står för så kan man alltid räkna med att man inte räknas som skyldig förrän det är ställt utom allt rimligt tvivel. Det gör ju att man på allvar kan ta snacket om att man är älskad.

Det här påståendet är ett enda stort hån mot oss som lägger ner en ofattbar stor del av våra liv till att följa den här klubben. Den kärleken som visas tillbaka, den uppskattningen vi får för vår villkorslösa kärlek är så skamligt dålig att den som skrev ovanstående text på ÖIS hemsida borde skämmas över att vederbörande ens kan med att kalla det för kärlek. Det närmaste vi upplever som kärlek är när vi blir klämda lite varstans i samband med kroppsvisitationen, men jag skulle ju inte låta det ta till uttryck som ”älska”.


'”Vi älskar våra fans”' have 38 comments

  1. 29 juni, 2010 @ 22:57 Joakim G

    Hej Johan,

    Jag var också i Borlänge igår. Lägger inga aspekter på det vår säkerhetsansvarig gjorde, för det har jag inget med att göra. Däremot ställde jag mig också väldigt tveksam till det massiva polisuppbådet på plats. Med tanke på att stan i samma stund, invaderades av 15-20.000 festivalbesökare och var tvungen att höra mig för bland polis och brandmän.

    Det visade sig helt enkelt att så är det varje gång Brage lirar hemma. Poliser, brandmän och ambulanspersonal glider in vid spelarporten och ställer sig kollektivt och kollar på laget. Dessutom var hälften av dem f.d. spelare i laget.

    Det värsta var en ambulansförare som sa till mig i 78:e min att det kommer bli 2-2 ändå på brett dalmål och när slutsignalen gick höll han sina händer som ett X. Ridå…

    MVH

    Joakim
    Öisgården

    Svara

    • 30 juni, 2010 @ 06:26 Johan Gellerman

      Det var rätt många poliser i Norrköping också och 90% av polisstyrkan var mer intresserade av tio personers förehavanden än Norrköpingssupportrarnas pyroteknik på andra sidan arenan.

    • 30 juni, 2010 @ 15:10 Joakim G

      Johan,

      Det kan jag inte svara på eftersom jag tyvärr inte var i Norrköping. Men det du skriver…

      ”Vi snackar om åtta personer som åker till Borlänge, en by där lokalbefolkningen ger bort sina flaggor till bortasupportrarna men där man trots detta ser en hotbild som man anser rättfärdigar integritetskränkningen att först fota supportrarna för att sedan sätta två poliser/ordningsvakter per supporter.”

      … stämmer inte överens med vad poliserna sade själva om sin närvaro på Domnarsvallen. Av nyfikenhet frågade jag dom kritiskt varför dom är så många och fick till svar att det var enbart fyra poliser + en ambulans på plats i tjänsteärende (standard) och resten, bl.a. 2 brandbilar, gled in ”på en räkmacka” med sina uniformer för att kolla på fotboll…som dom tydligen alltid gör.

      Joakim
      Öisgården

    • 30 juni, 2010 @ 21:46 Johan Gellerman

      Men dom ansåg det tydligen befogat att mer än dubbla styrkan framför oss efter slutsignalen. Sedan spelar det mindre roll om det är poliser eller ordningsvakter, på tok för många var det i vilket fall som helst. Antar att det bara är att vänja sig, ÖIS verkar ju inte ha någon vilja att göra det trivsammare för sina supportrar att gå på fotboll så.

    • 1 juli, 2010 @ 12:25 Joalar

      Jag förstår inte riktigt nu. Det är väl inte ÖIS som beslutar hur många poliser och ordningsvakter det ska vara på bortamatcherna?

    • 1 juli, 2010 @ 13:04 Johan Gellerman

      Vi som åker på matcherna ser det oproportionerliga antalet poliser och ordningsvakter som en ren provokation och det är sjukt att vi betraktas som några första klassens förbrytare. Det vet ÖIS om men man gör ingenting för att minska bevakningen av oss, vilket inte går att tolka på något annat sätt än att ÖIS skiter i vad fan vi tycker.

      På hemmamatcherna har dessutom ÖIS fler ordningsvakter än vad man måste ha, och dessutom placerar man dem på läktaren där de inte heller måste vara. ÖIS anser tydligen att den här extra utgiften och provokationen mot sina mest engagerade supportrar är väl värd den summan det kostar.

      Förra året blev det handgemäng mellan några från Klanen och några från Inferno men då stod ordningsvakterna bara och tittade på utan att ingripa. När vi sedan pratar med Björn så är tydligen alltihop vårt fel och vi får skylla oss själva att några från Klanen väljer att börja rycka och dra i vår gubbe på räcket.

      ÖIS har absolut ingenting kvar i supporterväg om vi i Inferno skulle skita i att göra det vi gör men ÖIS har noll vilja att använda supportrarna i marknadsföringssyfte och hade nog inte brytt sig ett skit om man hade haft lika kass stämning som det är i Halmstad, Trelleborg, Trollhättan eller annan byhåla. Ta matchen som Malmö förra året som exempel, så hade det kunnat se ut varje hemmamatch och på bortaplan hade bortasektionen varit lika tom som den har varit på Gamla Ullevi vid ett flertal tillfällen i år.

  2. 30 juni, 2010 @ 13:52 Magnus Börjesson

    Så mycket älskar ÖIS sina fans att de ”belönar” de trogna årskortsköparna genom att släppa in de andra, hobbysupportrarna med lösbiljett, billigare. (Kan tillägga att jag själv är en sådan hobbysupporter i år. Men jag tycker ändå att det borde löna sig mycket bättre med årskort jämfört med lösplugg.)

    Svara

    • 30 juni, 2010 @ 16:04 Mikael Carlsson

      Håller med. Jag tycker ordvalet man har gjort på annonsen är ett fruktansvärt olyckligt tilltag. Vi som har köpt årskort och som ställer upp med pengar redan innan skitsäsongerna startar borde väl vara dem som åtminstone får en korv i paus för att vi står för ett X antal 50-kronorsbiljetter sammanlagt per säsong.

      Förstår att läget är panikartat på ÖIS-gården vad gäller bristen på intäkter för annars hade man väl åtminstone tänkt efter före man uttryckte sig som man gör i annonsen. Love!

    • 30 juni, 2010 @ 21:44 Johan Gellerman

      Personligen så struntar jag i om man sänker priset, det behövs ju alla pengar som går att uppbringa för att täcka våra gigantiska underskott år efter år. Nu undrar jag i och för sig om man tjänar några pengar på detta då det ändå går tre och en halv 50-kronors åskådare på en ordinarie 180-kronors åskådare, och jag tror inte att det är så många extra som lockas för att det ska bli lönsamt. Kommer nog istället bli så att ett gäng bajare köper billiga sittplatsbiljetter istället för att stå bakom mål (eller betala ordinarie pris), och då blir det direkt en förlustaffär då dom inte åker hit för att vi har billiga biljetter.

  3. 30 juni, 2010 @ 14:27 Johan Gellerman

    Sedan kan man ju fråga sig varför man inte låter klacken inkluderas i det erbjudandet. Det är ju ändå arenans sämsta platser och det är ju högst otroligt att någon betalar hutlösa 120 kronor när man kan gå in för 50 på en annan sektion. Man ska allt vara bra sugen på att stå i klacken för att göra detta. Men spelar stödet till laget ingen större roll så gör det ju inte så mycket, huvudsaken är ju trots allt pengar in och det är ju onödigt att försöka skapa något mervärde för den summan.

    Svara

    • 30 juni, 2010 @ 14:48 timberhochmandie

      På sätt och vis kan det ju vara bra att klacksektionerna inte ingår, varken L3 eller ståplatserna, eftersom det är där årskortsinnehavarna finns. Snacka om slap in the face om årskortet visar sig kosta Xhundra kronor mer än lösbiljetter på samma platser…

      Sen är det ju en annan sak att det är ett enda stort skämt att ståplatserna finns där de gör, och inte mitt på östra läktaren där de borde ha funnits. Men så går det när det sitter ett gäng kontorsråttor och designar en arena för någon helt annan än den göteborgska fotbollspubliken… Lagom billiga ståplatsbiljetter längs långsidan, där man dessutom kunde få ta del av stämningen från klacken och kanske sjunga med i en sång eller tre även som vanlig ”hobby-fotbollssupporter” hade nog kunnat få ytterligare några göteborgare att dyka upp på matcherna, så väl ÖIS som GAIS och IFKs. Det är väl bara att jämföra gamla Gamla med nya Gamla… När kom publiken och var föredrog de att hålla till?

    • 30 juni, 2010 @ 22:04 Johan Gellerman

      Blåvitt ville inte (förståeligt då de hade förlorat miljoner varje år) och den enda riktiga röst som höjdes från ÖIS supportrars sida ville ha det som det är nu. Vi får börja vara med i diskussionerna på allvar medan de fortfarande ligger på ritbordet istället för att komma och klaga när det är klart och inte en jävel brytt sig på vägen.

  4. 30 juni, 2010 @ 14:37 E

    Noterar att klubben fortfarande talar om ”våra fans”. Dags för Öis att fundera över vad detta begrepp heter i singularis… Ett fan, ett fans eller möljigen en fans?

    Den tappra hårt prövade skara supportrar som hissar den rödblå fanan land och rike kring vid bortamatcherna är värda stor respekt och beundran. De ca 30 som var med vid Sönderfallet i Borlänge 28 juni 2010 bör kunna skicka reseräkningen till Öisgården.

    Svara

  5. 30 juni, 2010 @ 17:55 Jens Z

    Jag står helt och hållet bakom dig i detta inlägg, Gellerman.

    Är det här med fotografering ÖIS egen uppfinning? Hade vi varit en större klubb med fler bortasupportrar hade ju den behandlingen inte ens varit möjlig, p g a tidsbrist. Verkar mycket märkligt att fota folk på det här viset, kan det ens vara lagligt?

    Svara

    • 30 juni, 2010 @ 22:02 Johan Gellerman

      Ja det här var ÖIS egen uppfinning, vi har ju blivit filmade av ordningsmakten både mot Norrköping borta tidigare i år och mot Djurgården borta förra året men det här var första gången som jag sett att någon som lyfter lön från ÖIS har gjort det. Antingen så springer Björn polisens ärenden (de var ju underbemannade så det är ju klart de behövde lite hjälp…) eller så kände han själv för att trakassera lite på eget bevåg. Oavsett anledning så gör det ingen större skillnad, det är vidrigt.

      Sedan har ÖIS Säkerhet aldrig brytt sig speciellt mycket om i fall man har stöd av lagboken eller inte. Efter matchen mot Häcken 2007 tog Ulrika Rosén initiativet till att, med hjälp av ordningsmakten, fota alla män under 25 bärandes mörka kläder för att kunna identifiera ett tiotal bengalbrännare. 30-40 personer slussades in som något jävla boskap och fick uppge namn och personnummer samt ställa upp på ett personporträtt.

      Lägg därtill att man med ljus och lykta jagar anledningar till att stänga av folk. Riktiga bevis är ingenting som behöver användas för att stänga av någon utan det räcker med att någon publikvärd såg att någon på läktaren gjorde något. Ju fler avstängningar man kan stoltsera med dess bättre är, om det sedan är någon som inte har gjort spelar mindre roll.

      Vi har mängder med anledningar till att göra sådana tysta protester som gjordes mot Malmö hemma förra året, och det spelar ingen roll vilken match det är eller hur jävla bra vi är på planen. Hade vi varit rationella borde vi egentligen skita i att lägga ner den tiden, energin och pengarna på att stötta den här klubben då vi inte möts av någon som helst uppskattning förutom i vissa sammanhang där man försöker vinna billiga poäng. Tro inte att det var på eget initiativ som ÖIS lade upp den här artikeln efter premiärmatchen mot Väsby. Bilden skickades till Geigert från en i Tifo-gruppen och Geigert skrev en text och lade upp den.

      Att vi inte bara skiter i allt beror till stor del på att vi ändå är relativt respekterade på Sveriges supporterscen och hade vi gett fan i det hade vi inte varit mer än typ Halmstad och Trelleborg, vilket vi som engagerade ÖIS-are hade skämts över.

  6. 30 juni, 2010 @ 18:18 Anonym

    Hålla alla ,jag förstår att ni som köpt årskort och åker på långa borta resor känner sig missnöjda ,men förhoppningsvis har ni fått en plats ni önskar att sitta eller stå på.
    Jag tycker det är bra att Öis agerar och gör saker för att få mer publik och intäkt. Bra att det satsatsa på långsidorna så det ser bra ut vid TV sändningarna som kommer. Arena är stor och ödlslig så kan vi alla hjälpas åt att sprida det med sommarmatcher 50kr så kännar vi alla på det i långa loppet. Hela familjen kan gå på match utan att det kostar skjortan.
    Jag kan berätta att i våras hade Helsingborg sittplatser från 49kr och ståplatser från 29 kr allt för att fylla arena och att alla skall få möjlighet att uppleva live fotboll. Jag kommer iallfall tipsa bekanta om 50kr matcher och marknasföra Öisgårdens camping. Hoppas att fler gör det samma för läget är bra.

    Svara

    • 30 juni, 2010 @ 19:15 okänd

      Detta med ÖIS-camipngen är ju bara ännu ett tecken på att flera IDIOTER (läs; icke kompetenta) personer inom ÖIS måste bort. Ranäng kan säkert sitt om ekonomi med mera, men kan man inte fotboll så kan man heller aldrig jobba inom en fotbollsklubb med ett lyckat resultat. Hur mycket kostar denna camping, med 7 st anställda som skall håla till där. Hur mycket plus kan man gå på det?

      Geigert som jag tror skrev de första komentarera här (?), vad har han för reell funktion inom klubben? Mediaansvarig eller vad dem kallar det, vaf f*n innebär det i realiteten för en liten och till synes ointressant klubb som ÖIS?

      Fick han jobbet genom sin kontakt med Allbäck tro? Haar vi någon egentlig nytta av honom?

      Rensa upp!

    • 30 juni, 2010 @ 21:06 Anonym

      Nämen ge dig nu, Geigert gör en mängd viktiga saker för den här klubben. Radio ÖIS, Studio ÖIS, Intervjuer m.m. Känns som han ger allt!

    • 30 juni, 2010 @ 22:41 Jens Z

      Sluta. Du minns kanske inte hur dött det var kring ÖIS innan Patrik Källström började skriva på ois.se, när sedan Geigert kom ökade informationsflödet ytterligare. En funktion som blir än viktigare när klubben ligger i Superettan och de klubbrelaterade artiklarna i pressen får räknas i spaltmillimeter.

    • 1 juli, 2010 @ 08:15 Tjuvnyp

      Word!

    • 1 juli, 2010 @ 09:42 Yodabul

      Håller med flera andra! Klaga inte på varken campingen eller Geigert!

      Tror campingen kan bli en suverän inkomstkälla varje sommar så länge det når ut till t.ex. Gothia Cup-lagen att det finns en camping där!

      Allt handlar om marknadsföring, dock så har jag faktikt inte sätt någon reklam. Än vill säga…

    • 1 juli, 2010 @ 11:07 Anonym

      Håller med, så länge campingen ger mer pengar än vad den tar så ser jag inget negativt med det. Geigert tycker jag defenitivt inte att vi ska gnälla på, han har iallafall varit med ( såklart inte ensam) och gjort att det händer saker kring klubben och radio öis är faktiskt riktigt bra. Och hur många ur klubben är det som är här på sambadef. Och svarar på kritiken? Däremot håller jag med om att det känns fördjävligt att årskortet inte lönar sig, okej att man vill locka folk till matcherna igenom billigare biljetter men då ska fan vi som följer laget utan rabatt oxå få nån jävla fördel.

    • 1 juli, 2010 @ 15:59 Mikael Carlsson

      Håller också med. Det finns inga dåliga förslag om de inbringar någon form av pengar eller annan positiv marknadsföring för ÖIS. Personligen har jag inte lika lätt att relatera till ÖIS camping, men det blir säkert bra om det sköts på ett snyggt sätt och dessutom kan konkurera bra mot de andra campingalternativen man har i och runt Göteborg. Med det innebär att man inte skall behöva betala ockerpriser bara föra att få kampa på ÖIS camping t ex… Men det hoppas jag att man har koll på på ÖIS-gården.

      Vad gäller Geigert så tycker jag att han har lyft ÖIS förbannat mycket medialt sett om man jämför med hur grådassigt ÖIS har framstått genom åren. Han är säkert inte ensam om att rodda detta men han är givetvis en stark frontfigur nu på ÖIS-gården när det blåser upp till reportage och för att inte glömma det ypperliga initiativet med Radio ÖIS. Att klaga på Geigert är inte rättvist.

      Att marknadsföring kostar pengar är inget nytt och det är något man får räkna med. Det kostar att synas idag om man inte vill drunkna i den grå massan. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på att alla de här bäckarna små ger det guldpengar som klubben faktiskt behöver i slutänden. Om nu ÖIS som klubb inte nödvändigtvis styrs av folk som förstår sig på fotboll så borde ju entreprenörskapet vara just ÖIS starka sida med tanke på vilka som nu är inblandade i klubben. Gör man det inte rätt på plan så borde ju dessa personer iallafall göra något rätt nu?

    • 1 juli, 2010 @ 16:01 Mikael Carlsson

      Oj, nu hamnade detta som ett svar på Yodabul, när det var ett svar på okänd. Sorry.

    • 1 juli, 2010 @ 16:02 Mikael Carlsson

      … och jag håller inte med okänd utan Yodabul och alla andra som tycker det är bra initiativ med camping och Geigert. :) (Problem när man inte kan redigera tidigare inlägg…)m

    • 1 juli, 2010 @ 16:21 Martin Johansson

      Mikael, du kan redigera inlägg/kommentarer. Du måste bara vara inloggad på ditt konto.

  7. 1 juli, 2010 @ 11:02 Anonym

    Att Björn är en inkompetent säkchef är knappast någon nyhet.

    Värna om er supportrar ÖIS, för nu börjar fan jag tröttna på ert jävla agerande. Och då ska vi inte ens tala om det som händer rent fotbollsmässigt…

    Svara

  8. 1 juli, 2010 @ 22:08 Anonym

    Campingen är ett förbaskat bra initiativ, likaså anställningen av Geigert. Det finns mycket som man just nu tröttnat på kring ÖIS och mycket som kan ifrågasätta, men dessa två grejer är för mig i alla fall saker lyser upp det hela lite grand i alla fall.

    Svara

  9. 1 juli, 2010 @ 22:16 AlexU

    Instämmer helt med Johans mening i detta, respekt och uppmärksamhet åt oss supportrar!
    Kan också tycka att Geigert är den ENDA länken mellan supporter och förening, känns som de flesta andra spelare mm tar avstånd från supportrarna likt man tar avstånd till kriminella! Ändring ÖIS!

    Svara

  10. 2 juli, 2010 @ 08:55 Jacko

    Tycker att Geigert gör ett kanonjobb! Som sagt, han är den ende som är inne på supportersidor och för en dialog samtidigt som han verkligen har lyckats med tex Radio ÖIS. Glöm heller inte att de är mycket små medel han har att röra sig med.

    Svara

  11. 2 juli, 2010 @ 11:35 BN

    Jag börjar undra om Gellerman försöker slå något rekord i att vara den mest negativa människan som existerar på detta klot.

    Varenda gång han skriver på Sambadefensiv eller på svenska-fans-forumet så är det idel kritik och i negativa ordalag som han skriver om ÖIS. Sådana människor har inte jag något lust att ha något att göra med och det är väl därför som jag också för ett par år sedan lämnade klacken för sittplats när Inferno gjorde sitt intåg på ståplats och knuffade bort oss gamla klackrävar. Stämningen gick ifrån att ha kul och vara glada i klacken till att bli råare och mer negativ.

    Jag är här på Sambadefensiv mer intresserad av att läsa om personer som i en positiv anda vill förändra ÖIS och som kommer med goda idéer, istället för att bara kasta skit på den klubb som vi alla ändå önskar framgång.

    Svara

    • 2 juli, 2010 @ 13:05 Johan Gellerman

      Du anser att en klubb som inte har gått med plus på minst 12 år, som är högst mediokra sportsligt och dessutom behandlar sina trognaste kunder som skit inte förtjänar kritik? Det låter vettigt, frågan är om du tycker det är lika skoj när vi inte har några pengar kvar, spelar i en gärdsgårdsserie och det inte finns något engagemang hos supportrarna. Eller ja, eftersom du inte anser att det finns något så är det ju uppenbarligen där du vill att vi ska vara någon gång i framtiden.

      Det är den totala avsaknaden av kritik och den här förbannade jävla ryggdunkarmentaliteten som har gjort att vi är där vi är idag. Årsmötena har varit ett möte för inbördes beundran där man närmast hotar folk som försöker ändra på detta, på klotterplanken har det alltid varit fult att kritisera och man stämplas som en negativ fjant som inte förtjänar att vara ÖIS-are.

      Hur kan man på något sätt påstå att det här är bra och sunt? På vilket sätt förbättrar det något? Hade kejsaren verkligen så vackra kläder som alla hans rådgivare hela tiden sade eller blev han utskrattad när han visade sig för någon som inte hade någon anledning att säga det? Det här sättet att tänka och agera på har gett oss en gravt misskött förening där de anställda är cementerade för att man är så jäkla bra kompisar med varandra att man inte kan med att sparka någon.

      Stämningen i klacken gick från att ha varit gemytlig, ryggdunkande och fullständigt kravlös till att folk började inse att det inte är något dåligt med att ställa krav på spelare och tränare som inte gör vad de har betalt för. Visst kan det kännas obekvämt för er som hela tiden levt i vanföreställningen att ÖIS är ofelbara, att det inte finns något att kritisera och att allt är guld och gröna skogar.

      Genom åren har jag skrivit spaltmeter med konstruktiv kritik, men till vilken nytta då? Hur mycket av idéerna som skrivs på diverse forum har ÖIS tagit åt sig av? En procent? Nej det låter mycket. ÖIS är totalt ointresserade av att få medlemmarna och supportrarnas åsikter. Det är svårt att förändra ett system om man inte vet hur systemet fungerar och det har man ingen aning om man inte har försökt påverka något på ett årsmöte eller blivit bemött av det förakt som man gör av vissa av ÖIS anställda.

      Du är dessutom hjärtligt välkommen att bemöta min ”skitkastning” i sak och du kan börja med det här inlägget. På vilket sätt kastar jag skit genom att fullständigt köra över ÖIS påstående om att man älskar sina fans genom att rada upp händelser som klart och tydligt bevisar motsatsen. Det räcker om hälften av det jag skrivit är sant för att det ska vara beklämmande uselt. Nu är det så att jag inte har någon anledning att krydda till någonting, det finns så fruktansvärt mycket skit att delge så det räcker och blir över.

      Förväntar mig inte ett svar, men det hade varit skoj om du tog dig tid att bemöta något i alla fall.

    • 2 juli, 2010 @ 14:46 Anonym

      Kan det vara så att ÖIS helt enkelt blivit chockade och inte alls beredda på att supportrarna på allvar vill vara med och förändra och förbättra saker i klubben? Dom har ju alltid varit vana vid att löst och fixat allting själva. Kanske tar ett tag att ställa om.
      Vet inte riktigt hur länge det har varit som det är nu men när tog den här ryggdunkarmentaliteten slut bland många supportrar egentligen?

    • 2 juli, 2010 @ 15:02 Johan Gellerman

      Tvivlar på det. Redan när det var FC Gothia-möte på ÖIS-gården 2007 så var det uppe på tapeten och nu har det gått snart tre år utan att något har hänt.

      Det började ju röra lite på sig redan 2004 och fick lite mer fart när Inferno bildades 2005 men det var väl inte förrän 2007 som det på allvar hände något i samband med vår bedrövliga säsong och FC Gothia.

    • 2 juli, 2010 @ 14:51 BN

      Det handlar om attityden. För mig är fotboll glädje och för mig är ÖIS klubben i mitt hjärta sedan en massa år och jag är glad och stolt över att ÖIS, trots att man är en mycket liten klubb med få supportrar har lyckats vara ett topplag i allsvenskan under flera år under början av 00-talet.

      Nu är vi inne i en sämre period, men jag är övertygad om det kommer att vända upp igen och vända ner igen och åter vända upp igen, som för de allra flesta lag.

      Men för min del förtar det glädjen när klacken t.ex buar åt laget när det har gått dåligt. Jag tror inte att det tillför något alls. Istället bör all kraft läggas på att stötta och hjälpa i motgång. Positiv energi är extra viktigt när det går sämre. Då orkar både spelare och personal att ge lite extra. Möts man istället av burop, så känns allting istället ännu jobbigare och det den negativa trenden blir ännu jobbigare att vända.

      Jag har personligen aldrig blivit behandlad som skit av ÖIS och då ser jag samtliga hemmamatcher och vissa bortamatcher. Att man blir fotograferad när man står i klacken känns inte särskilt märkligt med tanke på den hårdnande attityden som finns bland många supporterklackar. Det borde väl bara vara bra om vi kunde identifiera personer som förstör. Även om ÖIS-klacken sällan tillhör den värsta skaran, så händer det ju då och då att ÖIS får böter osv på grund av supportrar, vilket aldrig får vara acceptabelt.

      För min del och jag vet att det gäller många andra, så är vi många som föredrar gemytlighet och glädje på läktarna och som inte vill ställa oss bakom ”hata-ramsor” och liknande som aldrig förekom förut, men som nu är relativt vanliga.

    • 2 juli, 2010 @ 15:32 Öisare

      Jag håller med dig att det känns jättetråkigt när laget blir utbuat efter dåligt spel. Dom vet ju om det själva och att gå in i omklädningsrummet i pausen, eller efter matchen med ”Vi ger aldrig upp vi älskar ÖIS” är nog oerhört mycket mer inspirerande!

    • 2 juli, 2010 @ 23:18 SB

      Du ser alltså inget som helst problem i att en handfull personer som rest 50 mil för att se sitt lag blir behandlade som potentiella kriminella? Du ser inget som helst problem i att medarbetare inom klubben inte sköter sitt jobb så som det beskrivs i ursprungsinlägget?

      Att du inte har upplevt fotbollens ”baksida” betyder inte att den inte finns. Think – It’s not illegal yet.

      Därutöver bör ett par frågeställningar beröras.

      a) Du talar om en hårdnande attityd bland fotbollsklackar. På vilket sätt är den hårdnande? När såg vi en fullskalig kamikazerusning senast? När brann byggnader ner senast i samband med fotboll? När dog folk i samband med fotboll senast? Just det: många år sedan. Att det händer saker är en sak. Det har det alltid gjort och det kommer det alltid att göra. Att det däremot skulle vara någon form av ”hårdnande” miljö sett över tid är dock enkom, i sin monumentala enfald, en kvällstidningsmyt.

      b) Du skriver vidare om att det förtar glädjen att höra klacken bua.
      Den uppenbara frågeställningen är huruvida sånger som ”Vi ger aldrig upp” är något man förtjänar eller något som alltid skall finnas oavsett hur det ser ut på planen? Ibland är burop befogade. Så enkelt är det. Ibland måste folks avgång krävas.
      Så var det 2009 och det ryktas om att en viss avgångsramsa aktualiseras mer och mer för varje omgång, och varje gång en viss ”forward” byts in, även i nådens år 2010…
      Ditt påstående aktualiserar också frågan om huruvida du känner glädje när laget underpresterar katastrofalt, det är ju då som buropen i enskilda fall kommer fram. What it all comes down to är om det verkligen är rimligt att klacken skall stötta laget i alla väder och ta vilken skit som helst eller om de breda lagren skall ta sin enda chans att visa sitt samlade missnöje? När det väl gått så långt som att man buar så är glädjen redan förbytt mot ångest och passionerad plåga (vilket i sin tur inte förtar den kärlek man har till klubben utan tvärtom härstammar från den).

      c) Slutligen så talar du om ”hata-ramsor”. Hur vanliga är de? Deras existens är relativt begränsad. Ja, de utgör en minimal del av den (ständigt växande) repertoar som klacken har att erbjuda idag. Att man hatar gais och blowit samt anser att Jonas bör lägga sig ner är inget annat än ett friskhetstecken. Att dessa ”hemska” känslouttryck jagar iväg dig till en annan sektion är givetvis tråkigt, men för den sakens skull inte beklagligt.

      Fotboll är passion och kärlek. Säg det kärleksförhållande som inte genomgår kriser och som stundom inte är en plåga… Det ingår och då måste också den negativa stämningen som ibland, med rätta, infinner sig anses befogad. Om ingen ifrågasätter det uppenbara och visar sina känslor och åsikter så sitter det ju 2500 Bagdad-Bobs på läktaren. Bryr man sig så är det inte happy days och goa gubbar på läktaren oavsett vad som händer. Bryr man sig så älskar man alltid, stöttar i motgång och ifrågasätter vid behov.

    • 2 juli, 2010 @ 14:53 Anonym

      Var det när Inferno kom till som kritiken mot klubben började komma? 05 va? Har ju gått bra efter det…:P

      Skämt åsido, men vet inte riktigt vad jag tycker. Är väl inte tillräckligt insatt men knyter väl näven i fickan och hoppas på att det vänder snart.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se