Spelarbetyg ÖIS – Hammarby IF 3-0

Vi vill inledningsvis varna känsliga läsare. Den svenska skolans betygsinflation har nämligen nått Sambadefensiv. Och hur tusan skulle det kunna vara på något annat sätt?

3-0 mot Hammarby!

Ett till hälften nykomponerat försvar nollar Linus ”Jag vill spela allsvenskt 2010″ Hallenius!

Årets första seger hemma på Gamla Ullevi!

Klart som fan att vi hyllar allt och alla!

Hur skulle vi kunna göra något annat? Förra veckan var allting svart. Den här veckan vandrar vi omkring på rosa moln och sjunger glada sånger om kärlek och drömmer om Allsvenskan 2011. Livet leker. Är det inte härligt!

Innan vi avslöjar vår spelarbetyg från matchen vill vi presentera resultaten från omröstningen där ni läsare har röstat fram matchens lirare. Inte helt oväntat blev det Björn Anklev som tog hem priset:

  1. Björn Anklev 58 procent
  2. Peter Abrahamsson 14 procent
  3. Robin Jonsson 8 procent
  4. Pavel Zavadil 6 procent
  5. Danny Ervik 6 procent

Spelarbetygen är den här gången satta av Hox, Johan Gellerman, Kardinaltetran, Martin Johansson, Mikael Carlsson och Tomas. Samtliga har även bidragit med kommentarer och expertutlåtanden.

Peter Abrahamsson 4 (samtliga 4)

Upp och ner, ner och upp, grisen gal… Att livet har sina ”ups ’n’ downs” vet Peter Abrahamsson vid det här laget. För en vecka sedan utbuad och utdömd av alla: ”In med Bengan”, ”Nu får det vara slut på alla misstag” och ”En gång till, det är inte sant!”. Mycket ska man höra innan öronen trillar av. I går blev dock Peter hyllad som matchhjälte. Och med all rätt. För utan Peter Abrahamsson i målet hade matchen mot Hammarby kunnat slut i moll istället för i dur. Och för det är vi evigt tacksamma.

Vi hade antecknat 0-1 till Hammarby när Linus Hallenius bröt in från vänsterkanten och frispelade Maic Sema. Vilken sanslös räddning Abrahamsson gör på det skottet. Hox vill till och med ha det till att det är den svettigaste räddningen han har sett live. Någonsin. Och då är Dickens räddning mot Samuel Wowoah 2002, dubbelräddningen mot Manchester City 2008 och Peters enhandsräddning på Paulinhos offsideläge i vinterträningsmatchen mot Häcken (i år) inkluderade.

Den här räddningen var verkligen helt sjuk. Vi låter Peter själv beskriva situationen: ”Hallenius kom runt på kanten och spelade snett-inåt-bakåt. Sema hade ryckt ifrån vår försvarare och kom ganska ren. Jag försökte komma i förflyttning och göra mig stor. Jag får upp en hand och han skjuter mitt på. Så det är bara att tacka och ta emot. 0-1 där och det hade sett annorlunda ut.” Vi kan inte göra annat än att instämma. Tack så mycket Peter! Du är en hjälte! De här tre poängen är dina. Du var helt enkelt grym hela matchen igenom.

Det finns en klyscha som säger att det går snabbt i fotboll. Frågan är om den klyschan inte borde ändras till ”det går snabbt när supportrar byter åsikt”? Något som vi alla kanske bör tänka framöver.

Danny Ervik 3,17 (Johan G & Kardinaltetran 4, Hox, Martin & Tomas 3, Mikael 2)

Danny Ervik fick en förhållandevis tuff uppgift under den första halvleken. Hade det svårt mot Simon Helg, men även Linus Hallenius som flyttade över för att utnyttja Erviks orutin som ytterback. Under den första halvleken fick Ervik inget grepp om sin kant och gick vid ett antal tillfällen bort sig rätt rejält. Det lilla som Bajen skapade under den första halvleken kom på ÖIS högerkant. I andra halvlek spelade Danny upp sig. Osäkerhet byttes till säkerhet, glöd och en självklarhet som vi inte har sett sedan David Mareks glansdagar. Löpningen och förspelet till Björn Anklevs 3-0-mål var grillkryddan på pommes fritesen! Vi tackar och bockar och ser gärna att det här experimentet fortsätter.

David Leinar 3,83 (Hox, Johan G, Kardinaltetran, Martin & Tomas 4, Mikael 3)

Så där ja! Så ska det se ut! Fan vad härligt! Underbart! Grandiost! Etc! I matchen mot Hammarby visade David Leinar prov på sin förmåga att läsa spelet. Något som var nödvändigt om Leinar skulle hänga med mot Hammarbys starka djupledsspel (med tanke på Leinars brist på speed). Men det löste sig fint. Efter den inledande halvtimmen hittade Leinar djupet och relationen till Bajens anfallsspel och efter det hade Bajen inte en farlighet. Gôtt! Fick dessutom göra mål för andra matchen i rad. Börjar nu ta ut sin rätt på offensiva fasta situationer. Det tackar vi för!

Robin Jonsson 4,67 (Hox, Johan G, Kardinaltetran & Martin 5, Mikael & Tomas 4)

Gjorde Robin Jonsson ett enda misstag under gårdagens match (förutom när han tog en onödig frispark på mittplan i en duell med Sebastian Castro-Tello och när han inte riktigt hann med Linus Hallenius i den 37:e minuten [borde det ha varit målchansutvisning och rött kort?)?

En gigant bland giganter. Och ja, Robin Jonsson var bäst på planen i går. Inget snack om saken. Killen var fullkomligt briljant och ägde hela ÖIS försvarszon. Den resoluta dubbelbrytningen på Linus Hallenius inne i ÖIS straffområde i den 18:e minuten var försvarsporr. Så klockrent! Så starkt! Så vacker! En fröjd för ögat. Vem fan är Linus Hallenius? Stockholmsmedia borde snacka om Robinho istället!

Robin Jonsson var helt enkelt alldeles strålande. Fantastisk. Vi vill nog hävda att det här var den bästa match som vi har sett av en ÖIS-mittback sedan Johan Anegrunds glansdagar i början av 2000-talet. Robin bröt i princip alla Hammarbys anfall och var i princip över hela banan, och alltid ett steg före sin anfallare. Miaow! Assisten fram till Björn Anklevs friläge i den 50:e minuten var dessutom underbar att skåda. Robin Jonsson, vilken lirare! *gråter av lycka*

Adam Eriksson 3,33 (Hox & Kardinaltetran 4, Johan G, Martin, Mikael & Tomas 3)

Adam Eriksson gjorde verkligen inte bort sig när han väl fick chansen. Spelade lugnt och stabilt och har en bra uppspelsfot som kan komma till stor nytta framöver. Spelar allt som oftast enkelt vilket är precis vad han förväntas göra. Samarbetet med Robin Jonsson fungerade dessutom ypperligt vilket var skönt att se efter Tommy von Brömsens och Robin Jonssons problem i matchen mot Brage. Eriksson visade dessutom prov på en fin placeringsförmåga och styrde sin motspelare bra i sina en-mot-en situationer. Tryckaren som Adam bjöd Sebastian Castro-Tello på i eget straffområde under den första halvleken var rent ögongodis. Mer sådant! Mer eld! Mer ”till Gamla Ullevi ska inte en djävel komma och tro att de är någonting – this is our house, beeaaatch!” Med beröm godkänt!

Alexander Mellqvist 2 (samtliga 2)

Inte helt oväntat gjorde Alexander Mellqvist en rätt svag match. Frågan är om Janne Andersson verkligen borde ha chansat med Mellqvist efter helgens allergichock. Såg blek, tam och orkeslös ut och gav inte Ervik det rätta understödet under den första halvleken. Men det är bara att bryta ihop och komma igen. Med sina matchen mot IFK Norrköping, Assyriska FF och IK Brage har Mellqvist trots allt visat att han hör hemma i startelvan. Det här var bara en parentes. OK!

Pavel Zavadil 3,33 (Kardinaltetran & Johan G 4, Hox, Martin, Mikael & Tomas 3)

Vem kunde för två år sedan tro att Pavel Zavadil skulle utvecklas till vår bästa defensiva mittfältare? Inte vi i alla fall, men så tycks nu vara fallet. I gårdagens match hade dock Pavel stora problem under den första halvleken och det var egentligen inte förrän Sebastian Johansson kom in i paus som ÖIS fick grepp om mittfältet. Ska dock ha en stor eloge för att han avlastade övriga spelare väldigt mycket då han var den enda som vågade hålla i bollen. I den andra  halvleken styrde Zavadil sedan upp spelet på ett paveleskt maner och låg bakom både 1-0 och 2-0.

Markus Gustafsson 2,33 (Johan G, Kardinaltetran & Mikael 3, Martin & Tomas 2, Hox 1)

Fan, fan, fan, säger vi. Markus Gustafsson är som en ond tomte på julafton. Han kommer glad i hågen och delar ut paket. Problemet är att det till viss del är tomma paket. Fan! Ännu en gång blandar och ger MarGus. Fina mottagningar varvas med katastrofbeslut, felpassningar på egen planhalva och ett förbaskat valpigt och pilligt närkampsspel. Sett över hela matchen skapade MarGus två bra lägen framåt, men gav bort lika många bakåt med huvudlösa passningar centralt på egna planhalvan. Vann inte en närkamp i första halvlek, och max en i andra. Inte OK.

Om MarGus bara hade lagt på sig sju kilo muskler så hade vi förmodligen haft en guldkalv i föreningen. Nu vet i fan hur det är med den saken. Ytterligare en talangfull, lättviktig dribbler, är det verkligen vad vi behöver? Det är upp till MarGus att bevisa att han faktiskt fixar det fysiska spelet bättre. Orörd går igen spelare på elitnivå och man måste klara av axel-mot-axel-tacklingar och sen också ta för sig bättre utan att behöva sparka ned motståndaren. Skärpning? Skärpning!

Alex Perreira 2,67 (Hox, Kardinaltetran, Martin & Mikael 3, Johan G & Tomas 2)

Ett råd till Alex Perreira: Det går inte att ta sig förbi sin motståndare om man står still. När ska du lära dig det, Alex? Det är inte så svårt att förstå. Det är tämligen grundläggande. Offensivt hade Alex Perreira inte någon av sina bättre dagar, men får ändå godkänt betyg för att han faktiskt gör en bra match defensivt sett. Alex bra defensivt!?! Vad händer härnäst? Ska David Leinar vinna en löpduell, Nicolas Sandberg göra mål i Superettan och Álvaro Santos sluta gnälla?

Luka Mijaljevic 3,17 (Kardinaltetran 4, Hox, Johan G, Martin, Mikael & Tomas 3)

Vi vet inte riktigt vad det är, men vi fullkomligt älskar Luka Mijaljevics riviga stil och härliga bollbehandling. Det är inte finslipat än, men det vi tycker oss se är en potential som med rätt uppmuntran och träning kan bli hur bra som helst. Det gäller bara att han håller med ökad träningsintensitet och sitt fysiska spelsätt att söka kontakt med sin markerande motspelare. Var i går mycket mer delaktig i spelet än i någon annan av hans tidigare matcher, vilket måste ses som ett plus. Det negativa är förstås att han inte kom till någon målchans förutom den misslyckade tillbakanicken av José Monteiro. Löper fruktansvärt mycket och ställer stundtals till med stora problem för Hammarbys backlinje. Nu är det bara målen som fattas!

Björn Anklev 4,17 (Kardinaltetran 5, Hox, Johan G, Martin, Mikael & Tomas 4)

Kungen av Gamla Ullevi! En sann hjälte. Vilket hjärta! En sådan krigare var det länge sedan vi fick se i ÖIS. Och se bara på glädjen och viljan att fira sina mål med supportrarna. Så ska det se ut. Ahh, vad vi älskar den här spelaren. Björn Anklev är en sann ledare och Öisare. Killen kan verkligen bli hur stor som helst. Vi vill till och med sträcka oss så långt som att säga att Anklev är den bästa kaptenen som ÖIS har haft sedan Johannes Dräparens dagar. Och det är inte att säga lite! I går var Anklev fullkomligt mästerlig. Två mål och en otroligt uppoffrande spelstil både defensivt och offensivt. Just nu är Anklev inne i en riktig formtopp; synd bara att han är avstängd mot Jönköpings Södra. Och det gula kortet var ju väldigt onödigt.

Sebastian Johansson 3,5 (Hox, Johan G & Martin 4, Kardinaltetran, Mikael & Tomas 3)

Det är så han ska spela! Precis så. Hårt, resolut och precis lagom fult. Sebastian Johanssons inhopp i matchen mot Hammarby var helt strålande. Lika strålande som Sebbans framspelning till Danny Ervik i samband med 3-0-målet. Så. Djävla. Snyggt. Gör om det om du kan Andreas Dahl. Gör om det om du kan Sebastian Bojassén. Om det var Sebbans förtjänst att ÖIS vände matchen låter vi vara osagt, men det känns som att matchbilden vände till ÖIS fördel efter det att The Sebster beträdde Gamla Ullevis matta inför den andra halvleken. Helt plötsligt hade ÖIS ett innermittfält som krigade, vann boll och som satte sig i respekt hos motståndarna. Härligt! Efter det åt ÖIS in sig i matchen och vann helt plötsligt andrabollar och Pavel Zavadil tilläts delta mer i offensiven. När Jakob Olsson kom in bytte också Pavel och Sebban position, vilket gav Sebban ännu större möjlighet att glänsa med tacklingar och sådär lagom elakt spel. Janne Andersson, så ska en slipsten dras.

Jakob Olsson 2,8 (Hox, Johan G, Martin & Tomas 3, Mikael 2)

Valp. Ungdom. En jävla vilja. Det är inte alltid fy skam, men även om Jakob bjuder på en del fina tekniska nummer, speed och vackra dribblingar så räcker han inte riktigt till. Inte än i alla fall, men det kommer. Olsson kommer in och spelar med ett infernaliskt tempo och river av hela kalorikontot på tio minuter. Efter det har han inte ens krafter kvar att springa ikapp Jesper Blomqvist. Det säger en del. Nja, det får nog bli lite fler träningar för Jakob innan han är aktuell på riktigt för en match från start i rödblått. Men han har ju framtiden för sig och vi får hoppas att han orkar att hänga i.

Nicolas Sandberg 2 (samtliga 2)

Plats: Gamla Ullevi, Göteborg. Tid: 20:12. Gamla Ullevis högtalarsystem: ”Det här är ett servicemeddelande! Får vi be om er uppmärksamhet: kan U21-Nico var snäll att infinna sig på Gamla Ullevis gräsplan omedelbart. U21-Nico var snäll att bege dig till planen så snart som möjligt. Din närvaro är efterfrågad!”


'Spelarbetyg ÖIS – Hammarby IF 3-0' have 20 comments

  1. 6 juli, 2010 @ 14:47 Sjögräs

    Man kanske skulle kunna jämföra utvecklingen av Pavel Zavadils spelstil och position med Bastian Schweinsteigers?

    Svara

  2. 6 juli, 2010 @ 17:51 Anonym

    Bara jag som är villig att ge Danny ännu en chans från start på högerbacken framför bengtsson?

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 10:11 Martin Johansson

      Nja, vet i fan, kanske, ehh, jag vet inte, jag har helt enkelt inte bestämt mig än. ÖIS har ju inte vunnit i seriesammanhang med Christofer Bengtsson i startelvan sedan den 19 oktober 2008 (hemmamatchen mot Väsby United när vi gick upp i Allsvenskan). Det måste vara knepigt som spelare att inte ha vunnit en enda match på så lång tid. Hur fan hanterar man något sådant? Måste vara oerhört tungt. Kanske kan Danny vara ett alternativ till Bengtsson och Anklev.

  3. 6 juli, 2010 @ 19:44 Svenne Rubin

    Tack alla på Sambadefensiv för heltäckande reportage och väl genomanalyserade spelarbetyg. Vilken fröjd det är att läsa upp sina förväntningar inför match och att ställa sina egna uppfattningar mot era efter match.
    Och så välgörande det är att slippa kvällstidningarnas snuttefieringar och kändisporr för att i stället få njuta av era sakkunniga analyser. Jag ryser … av välbehag !

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 10:06 Martin Johansson

      Vi bugar och bockar för berömmet. Kul att du gillar det. Som vi brukar säga, we aim to please!

  4. 6 juli, 2010 @ 20:15 Anonym

    Underbart att Adam och Danny tränat på så bra att dom var beredda att ta sig an ytterbacksplatserna med bravur igår.
    Robin helt enorm utvecklingskurva, och i kanonform en riktig klippa att luta sig mot.
    Pavel,Anklev gör ett jätte jobb Sebbe tack för den energi du kom in med! Till er Övriga ingen av er har jag glömt ni tog det avgörande extra löpningen igår och det gav vinst igår.
    Tack!

    Svara

  5. 6 juli, 2010 @ 23:03 björn

    Apropå ”Jag vill spela allsvenskt 2010″ Hallenius!..så satt Ajax och spejade på ”superettan”.
    Vad säger Santos om det skyltföstret?

    Svara

    • 6 juli, 2010 @ 23:10 Bob Dobalina

      Alvaro Santos är ändå alldeles för bra för Ajax och holländska ligan.

    • 6 juli, 2010 @ 23:17 björn

      Ja, jo..just det

  6. 6 juli, 2010 @ 23:13 björn

    Enligt en vän till mig (tysk skall tilläggas ”gammal” och mycket fotbollskunnig) så är det mycket bättre intensitet och spel i superettan jämfört med allsvenskan..ja jag vill tro det.
    Jag tycker det..det är tufft hårt och oftast bra spel.

    Svara

    • 6 juli, 2010 @ 23:58 Tomas

      Heter din vän möjligen Peter Antoine? ;=)

    • 7 juli, 2010 @ 06:29 E

      Har han några vänner?

    • 7 juli, 2010 @ 06:43 björn

      Allt annat är………………bollat!?

    • 7 juli, 2010 @ 21:31 Glasse

      Är det Silvia?

    • 7 juli, 2010 @ 09:25 Jester

      För att följa upp det hade jag en tysk kollega på plats mot Bajen o han sa att det var bra mycket bättre drag i spelet i Superettan än Zweite Bundesliga. Sen sa jag iofs att just denna matchen var bra mkt bättre och snabbare än de flesta vi sett i år.

      Men kul.

      Kul också för Peter, har en känsla att det kommer hända ngt kring honom under sommaren.

  7. 7 juli, 2010 @ 06:38 E

    Är det rättvist att bedöma Nico efter ett så kort inhopp? Han fick ju inte mer än knapp kvart. Hade han levererat en frispelning i kvarten (av den sort han serverde Anklev) under 90 minuter hade han varit matchens lirare.

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 10:13 Martin Johansson

      Kanske inte. Jag vet inte. Han känns alltid så kaotisk när han kommer in och det är aldrig någon riktig struktur i något han gör. Svårbedömd spelare.

    • 8 juli, 2010 @ 09:16 Bylin

      Fantastiskt att det finns plats för en så lättviktig och virrig fotbollsspelare som Nicolas. Han måste vara jävligt grym på träningarna för det han presterar på matcherna är inge bra. Jag vill inte hänga ut honom, men det känns som om att han vill för mycke när han kommer in och springer som en yr höna för att vara alla till lags. Med den fysiken han har ska han ligga o samla krafter, hålla sig och motståndarlaget i rörelse och löpa i luckor och utnyttja sin snabbhet. Då kommer han att göra en o annan balja.

      TA DET LUGNT NICO.

  8. 7 juli, 2010 @ 07:41 tml

    Blir stressad varje gång som MarGus får bollen. Verkar bli totalstirrig när han får bollen och den enda tanken jag kan ha när han vandrar i sidled med boll är ”kommer han slå bollen rätt nu!?!?!”…

    Den ende i ÖIS som är mer uppstressad är Nico som springer runt och ser ut som han undrar vart han hamnat (inte bara bedömt på detta korta inhopp).

    Nu ska jag öppet erkänna att jag inte sett Jakob mycket men han gav ett lugn som är värt mycket… Kan bli bra om han får fler chanser, eller vad säger ni som följer ÖIS U21 och reservlag och allt vad det heter nu för tiden?

    F.ö. känner jag att Danny får mycket lovord efter matchen medan Adam inte fått fullt lika mycket cred (vet att han fick högre betyg men jag menar textmessigt både här och på SF). Tycker Adam gjorde en underbart stabil insats som vi inte är direkt bortskämda med från en vänsterback i den rödblå tröjan… Förhoppningsvis får han fler chanser och så han till slut kan sno platsen från allas favorit (ironi) von Brömsen…

    Till sist och något off topic. Keep up the good work Martin. Dina texter förgyller vardagen…

    /tml

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 10:19 Martin Johansson

      Jo, MarGus ger ett något stressat intryck, men jag tror att det bara är så det ser ut. Han känner väl pressen från Sebastian och tror väl att han måste leverera något fantastiskt varje gång han har bollen. Han måste bli lite tryggare och lära sig att spela enklare. Ger bort för mycket boll och tar för lite i kampspelet. Kommer sannolikt att bänkas mot J-Södra.

      Fan, du tycker alltså att vi ger Danny mer beröm än Adam? Så upplever jag det inte. Tycker Adam får riktigt bra kritik den här matchen. Han är allt det han ska vara. Men kanske är det så att vi förväntar oss det av Adam, det var inte han som var orosmomentet mot Bajen utan Danny, därmed blir Danny lite extra hyllad efter matchen. Sedan får vi kanske skämmas lite för att vi inte lyfte fram Adams assist på samma sätt som vi lyfte fram Dannys assist.

      Sist men inte minst så tror jag (tyvärr) att både Christofer Bengtsson och Tommy von Brömsen är tillbaka i startelvan mot J-Södra på måndag. Bara de är hela så spelar de. Janne har sin stomme och i den är Adam en bänkspelare och Danny en mittfältare. Det tror i alla fall jag. Nu är det väl tveksamt om Bengtsson kan spela på måndag. Det såg ut som han hade rejält ont i måndags. Frågan är om det hinner gå över på en vecka.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se