(IFK) Göteborgs-Posten svarar: ”Det körde ihop sig” (UPPDATERAD)

Det var fler än undertecknad som tog lite illa vid sig när det visade sig att stadens tidningsdrake, Göteborgs-Posten, inte behagade dyka upp till gårdagens match mellan ÖIS och Syrianska FC. Och det trots att ÖIS har häng på toppen och har spelat elva (tolv om vi räknar in gårdagens match) oavgjorda matcher denna säsong. Rekord och uppflyttning inom räckhåll. Det borde väl vara nog för en halvsida i sportdelen, inte sant?

Det sägs att Ulrika Rosén blev så förgrymmad över GP:s agerande och ointresse att hon drog i väg ett argt sms till GP:s sportredaktion.

Helt riktigt: Skit ska skit ha!

Och som vi har förstått det är det många Öisare som under dagen har hört av sig till GP och undrat vad tusan stadens förstatidning håller på med när man väljer att inte bevaka stadens mest klassiska fotbollslag och dess sexpoängsmatch mot en konkurrent om toppositionerna i Superettan. Det må så vara att det spelades ett derby på Rambergsvallen samtidigt, men nog fasen har GP resurser nog för att skicka åtminstone en skribent till Gamla Ullevi för att skriva om matchen. Hur svårt kan det vara?

Vi är som sagt några stycken som har hört av oss till GP under gårkvällen och dagen. Och det här är GP:s relativt lama svar om varför man valde att inte bevaka ÖIS-Syrianska:

Hej.

Vi försöker att alltid bevaka Öis i Superettan men det körde ihop sig den här helgen så vi var tvingade att ta matchen per telefon. Tidigare i veckan hade vi bevakat Öis-Ängelholm samt gjort en lång intervju med Janne Andersson.

M v h,

Lars Lundström
Sportchef

Ja, vad ska man säga? Inte det mest förtroende ingivande svar jag har sett. Kanske dags för fler Öisare att höra av sig till redaktionen för så här kan vi faktiskt inte ha det.

UPPDATERING: Och så har vi fått ta del av ytterligare ett svar från GP:

Hej!
Kopparbergs damer är topplag i högsta serien.
Öis i superettan.
Det är den hårda sanningen bakom.
Det går ju inte alltid att bara mäta uppmärksamheten i publiksiffror. Och handen på hjärtat, några publikfester är det inte när Öis spelar på Gamla i år.
När Öis går upp i allsvenskan igen kommer GP:s bevakning att öka. Det kan du vara lugn för.

M v h
Anders Hallerhed
Gp.se

Nu är ju inte de här svaren särskilt oväntade med tanke på hur medioker GP:s sportbevakning är, men jag måste ändå säga att jag ogillar tonen i svaren. Inte OK i min bok och jag undrar hur många Öisare som prenumeranter som GP har tappat när ÖIS är tillbaka i Allsvenskan. För egen del vet jag inte riktigt vad jag ska säga mer än att jag aldrig mer kommer att ta del av något som GP har att göra med. Så var det med den saken.


'(IFK) Göteborgs-Posten svarar: ”Det körde ihop sig” (UPPDATERAD)' have 40 comments

  1. 9 augusti, 2010 @ 14:50 Jettreno

    Jag kan säga att när jag ringde och sa upp min prenumeration på GP så sa jag att den enda egentliga anledning till att jag prenumererade på tidningen var att jag ville läsa om ÖIS i sporten. Då blev det ganska svårt för mig att behålla prenumerationen eftersom jag nästan aldrig fick läsa om ÖIS i den förbannade tidningen.
    Det har gått käpprätt utför med GPs sportdel, överlag, det senaste året tycker jag faktiskt.

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 16:37 Martin Johansson

      Helt rätt. Konsumentmakt och medvetna val är det enda som kan ändra på någonting. Så enkelt är det. För att citera ett gammalt favoritband:

      Be exactly who you want to be, do what you want to do
      I am he and she is she but you’re the only you
      No one else has got your eyes, can see the things you see
      It’s up to you to change your life and my life’s up to me
      The problems that you suffer from are problems that you make
      The shit we have to climb through is the shit we choose to take
      If you don’t like the life you live, change it now it’s yours
      Nothing has effects if you don’t recognise the cause
      If the programme’s not the one you want, get up, turn off the set
      It’s only you that can decide what life you’re gonna get

  2. 9 augusti, 2010 @ 15:07 Björn

    Länge sedan jag gav upp den tidningen. Utlösande faktor för 5 eller 6 år sedan (minns inte exakt) var när man helt enkelt glömde av en allsvensk ÖIS match men rapporterade från lillebrors träning. (Ponera det omvända !!!!!!) Rikspressen skriver mer initierat om ÖIS än kamratposten, som i princip fungerar som ett propagandablad för lillebror. Varje gång dom ringer och vill att jag ska bli prenumerant får dom samma svar. Att deras tidning är ointressent eftersom jag vill läsa om ÖIS.

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 15:13 Jettreno

      Så är det absolut. Jag tycker det är helt sjukt att man får mer att läsa om ÖIS om man köper Aftonbladet än om man köper IFK Göteborgsposten (Ett underbart och väldigt sant smeknamn för övrigt).

  3. 9 augusti, 2010 @ 15:31 Joakim G

    Jag kan tillägga att jag mailade den journalist som behagade att skriva om matchen på GP.se, Anders Johansson.

    Hans analys var fullständigt åt skogen och därför var jag tvungen att påpeka att man nog skall ”tagga” ner sin ambition till egen analys, när man inte ens är på plats.

    Jag fick ett svar att han såg den på TV och förbehöll sig då rätten att analysera. Dessutom tyckte han att om vår tränare behagade att svara på telefon, 22 min efter att matchen var slut, skulle hans analys varit bättre…

    Det var samma journalist som skrev om derbyt mellan BKH och IFK, ridå!

    Till sist svarade jag att det är inte ens i närheten, att vår tränare inte svarar GP på telefon, när dom inte ens behagar att visa sig på arenan, TROTS att dom ackrediterat sig…?

    Joakim

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 16:27 Martin Johansson

      Aha, han gjorde alltså en s.k. Nyheter24!?! Att sitta framför fem eller sex tv-skärmar med en match på varje skärm och utifrån det sedan skriva fem eller sex referat. Modern journalistik när den som allra vackrast. I think I’m in love!

    • 9 augusti, 2010 @ 19:38 Nikh

      Bra jobbat Jocke!

  4. 9 augusti, 2010 @ 15:39 Bosse

    Tyvärr, det är bara att konstatera att IFK-posten fortsätter att underprestera kraftigt (såvida det inte gäller de långrandiga) och att alla anhängare av andra lag, inkl det vackraste, gör samma iakttagelser.

    Svara

  5. 9 augusti, 2010 @ 15:53 Mattias

    GPs enda sportbevakning värd namnet är väl den av Indianerna? Kan intyga att som blåvit ger GP mig inte ett smack. Vill man läsa intressant och initierat om Göteborgsfotbollen har man inget att hämta hos gammelmedia. Kunskapen och passionen står istället att finna i bloggosfären. GPs sport kommer att vittra samman, för är de inte bäst på det lokala vilket existensberättigande har de i så fall?

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 16:31 Martin Johansson

      Mattias, jag tänkte precis på det där när jag läste några av kommentarerna. Har ett par bekanta som är hardcore-Blåvitt och om jag inte minns helt fel brukar de alltid gnälla som fan på hur usel GP:s bevakning är av stadens största lag. Tror i och för sig inte att det handlar om antalet artiklar eller omfattningen på bevakningen utan mer på tonen i artiklarna. Har varit väldigt mycket negativism kring Göteborgs-fotbollen från GP:s sida på sistone.

      I övrigt håller jag med dig om att det finns andra källor som tillfredsställer den fotbollsintresserade. För egen del måste jag säga att den mesta och den bästa informationen får jag från olika maillistor.

  6. 9 augusti, 2010 @ 16:02 Anonym

    För mig känns det förbaskat korkat att GP inte fattar att de måste nischa sig, att man med en så stor redaktion och dagens fria nyhetsflöde över internet inte lägger i alla fall 70 % av sina resurser på lokalidrotten. Man borde kunna läsa ett par rader om ÖIS (även GAIS, IFK och Häcken) varje dag. Istället satsar på att återge texttv-referat med plusmeny om vad som hänt i världen. Varför skall man betala för det när man får den överblicken genom att klicka sig in på vilken allmänna sportnyhetssida som helst.

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 16:33 Martin Johansson

      Kan inte göra annat än att hålla med. En anledning till att Sambadefensiv ens existerar är ju för att GP är så förbannat usla på att bevaka ÖIS och Göteborgs-fotbollen. Det fanns en anledning till att Sportsday dök upp och till att de är så saknade. Jag undrar hur många prenumeranter som GP missar på grund av sin tämligen mediokra bevakning av lokalsporten.

  7. 9 augusti, 2010 @ 16:50 Mikael Carlsson

    ”De körde ihop sig den här gången men vi ber om ursäkt och lovar att göra allt för att bättra oss” hade nog varit på sin plats istället för att klappa sig för bröstet om tidigare bevakningar om matcher och intervjuer. GP finns ju endast p g a sina läsare. Inget annat.

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 16:52 Martin Johansson

      Varför finns det ingen ”Gillar” knapp på Sambadefensiv. Damn you, WordPress, damn you!

  8. 9 augusti, 2010 @ 17:10 Jettreno

    Man kanske borde kolla om GP är intresserade av att någon här på Sambadefensiv skriver ett referat efter matcherna? Jag är iallafall övertygad om att ni duktiga grabbar kan skriva mer objektivt och bättre än GP någonsin kunnat.

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 21:37 Martin Johansson

      Nja, jag tycker att det fungerar ganska bra så här.

    • 10 augusti, 2010 @ 10:41 Jettreno

      För min del behöver jag inte mer än så här! Om man räknar bort de stora media-aktörerna så är vi ÖISare nästan bortskämda med bra material att läsa om vårat lag varje dag. Vi borde nästan vara bland de svenska lag som har bäst bevakning, om man räknar bort tidningar, TV och alla vinstdrivande medel.
      Jag tänkte mer på de som inte har upptäckt t.ex. Sambadefensiv eller inte är inne på ÖIS hemsida eftersom de inte använder sig av internet. Jag menar såklart de äldre supportrarna. Jag kan tänka mig att deras sätt att uppdatera sig om ÖIS, förutom att gå på matcher, är genom att läsa GP.
      Det är iförsig bara en teori och jag kan ha fel. Men jag vill poängtera att jag är riktigt nöjd och stolt över att vi ÖISare har så många supportrar som är så duktiga på att leta fram nyheter och skriver så många och bra texter. Varsågod för ryggklappningen, den är välförtjänt!

    • 10 augusti, 2010 @ 11:52 John

      Jag håller med. Det finns mycket bra att läsa om här på Sambadefensiv :)

    • 10 augusti, 2010 @ 17:51 Martin Johansson

      Jo, det har du förstås helt rätt i. Det finns många som kanske skulle få ut något av våra texter. Vad vet jag, jag trodde vi skrev för de allra mest inbitna, de som vet att Valter Tomaz Jr dricker bensin och pissar på motståndarnas lägereldar etc. Jag vet dock inte riktigt hur vi ska sprida informationen om Sambadefensiv så att fler hittar hit. Vi finns med i matchprogrammet och har stått och delat ut flygare utanför Gamla innan match, men det händer inte så mycket. Kanske har vi nått vår potential. Och de som inte orkar eller inte vill leta sig hit får då helt enkelt skylla sig själva. Jag har dessutom svårt att se att en tidning som GP skulle vara intresserade av det vi producerar. Vi är mer för nördarna. Då är det väl mer sannolikt att de plockar folk/texter från Stampenägda Svenska Fans?

    • 10 augusti, 2010 @ 18:21 Jettreno

      Det är garanterat så att Sambadefensiv är för nördarna. Jag vet själv att jag kollar Sambadafensiv och forumet flera gånger om dagen medans min bror, som också håller på ÖIS, bara har varit inne på Sambadefensiv en gång. Jag är ÖIS-nörd, det är inte han.
      Men jag hoppas att fler människor kommer börja läsa Sambadefensiv och ägna tid åt diskussioner på forumet. Det känns som att det här är ett väldigt bra sätt att få folk mer intresserade av ÖIS och jag tror det har funkat också. Desto mer information man får om något desto mer intresserad blir man av det. Sen tycker jag att Joakim G har gjort ett riktigt hästjobb på ÖIS-gården gällande information om laget också. Den senaste säsongen har ÖIS verkligen tagit ett stort kliv gällande att få ut information om klubben till sina supportrar. Då tänker jag på att hemsidan har blivit bättre och att radio ÖIS har kommit till. Det tillsammans med Sambadefensiv tycker jag gör ÖIS till en av de klubbar i Sverige med bäst övervakning faktiskt.

    • 10 augusti, 2010 @ 21:55 Tomas Levin

      Antagligen för nördar gjort av nördar…

  9. 9 augusti, 2010 @ 17:51 Anonym

    Jag har varit tjurig på GP för dom sponsra ofta IFK med läsvärdekortet (olika erbjudande) Men aldrig en gång är det ÖIS det tycker inte jag är rätt ,dom hjälper ju bara IFK att förbättra sina publiksiffror. Likadant är det med ICA kortet. Alla kunder är ju för fasiken inte IFKare

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 19:52 Hox

      GP-kortet är iofs inte direkt sponsring. När du får 50% rabatt på t.ex. en matchbiljett så är det inte så att GP betalar de resterande 50%en, utan det är ett vanligt rabatterbjudande som arrangören står för och man får då gratis marknadsföring via GP-kortet. När jag kollade upp det inför sommaren 2009 var jag dels tvungen att köpa ett annonspaket för att få vara med på GP-kortet och dessutom måste man ha en skylt väl synlig att man erbjuder rabatt för kortsinnehavarna. IFK har säkert en annan deal, men de får garanterat inga pengar för att någon utnyttjar en rabatterbjudande via GP-kortet på deras match.

  10. 9 augusti, 2010 @ 19:13 Nikh

    Svaret jag fick när jag mailade GP i går kväll är följande:

    ”Med begränsad tillgång på reportrar tvingas vi prioritera.
    Allsvenskan går före superettan.
    Ett göteborgsderby i allsvenskan, dessutom.
    Vi hade kort och gott inte folk att också bevaka Öis-Syrianska, som dessutom spelades exakt samtidigt.
    /Bertil Guslén”

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 21:36 Martin Johansson

      Där ser man. Låter med andra ord lite olika beroende på vem som svarar.

  11. 9 augusti, 2010 @ 19:54 Joakim G

    Jag vill ändå påstå att det är kass bevakning överlag på GP-sporten när det gäller fotbollen. Som någon skrev ovan, har man missat totalt när det gäller att spetsa sina artiklar och ”nischa” sig mer mot de populistiska sporterna.

    Det är tyvärr lite väl mycket ”Public service” över deras verksamhet idag.

    Att kalla tidningen IFK Göteborgs-Posten är kul (garvade gott åt den formuleringen, Martin) men det stämmer faktiskt inte överrens i verkligheten. Jag har sett deras artikelstatistik, baserad på allianslagen både i tryck och på internet och det är ganska jämnt mellan de tre klubbarna. Tro det eller ej…

    Det skall dock sägas att den statistiken grundades enbart på vartannat år och där var t.ex. inte IFK:s guldår, 2007 med.

    Men att dom (GP) inte dyker upp, trots att dom hade ackrediterats sig är enbart slapphet. Om man nu skyller på att det är ont om folk, ska man tamejfan inte ringa och boka pressplatser till våra matcher, på ren rutin. Skärpning GP!

    Glöm nu inte bort i debatten att stans kvällstidning, med rapporteringskrav till Expressen ej heller fanns på plats. Inte heller Aftonbladet. Bedrövligt…

    Joakim

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 21:33 Martin Johansson

      Ah, jag trodde att det var uppenbart att den formuleringen var ett skämt. Som jag skrev i kommentaren till Mattias så är jag gäfullt medveten om att de blåvita är lika missnöjda, om inte mer, än vad vi är. Bevakningen av fotboll är, precis som du skriver, medioker.

      Vill dessutom påpeka att jag i ursprungstexten även uppmanade till ”bojkott” av AB och GT.

    • 11 augusti, 2010 @ 08:42 Voldemort

      Dom skrev ju en notis om Norrköpingssegern så kan vi inte då iallafall enas om Kamratposten? ;-)

  12. 9 augusti, 2010 @ 20:31 Kuba

    Inser att det här inlägget kanske inte gör sig särskilt bra i sammanhanget, men ville ändå puffa lite för en nystartad blogg om ett liv som Öisare. Den heter Ankans armé och nås på länken här ovanför. Hoppas den faller någon i smaken! :-)

    Svara

  13. 9 augusti, 2010 @ 20:35 Kuba

    Eh, ja, man kommer till sidan om man klickar på mitt nick. Men det fattar ni säkert. :)

    Svara

  14. 9 augusti, 2010 @ 22:43 ffrancis

    Förövrigt så har GP ALDRIG haft en artikel om
    Öis på Iphone Appen… Runt åtta om blåvitt och runt tre om Gais…(Källa: Min egna bevakning av GPs Iphone App) :)

    Svara

    • 10 augusti, 2010 @ 17:54 Martin Johansson

      Ah, har GP en Iphone-app!?! Det hade jag helt missat. Den ska jag låta bli att ladda ner!

    • 10 augusti, 2010 @ 23:28 ffrancis

      Det gör du helt rätt i!

  15. 9 augusti, 2010 @ 22:49 ffrancis

    ”Han är tillbaka och han käkar spelare som Linus Hallenius till frukost!”
    Antar att du syftar på Ken.
    Dags att byta ut den? ;)

    Svara

    • 9 augusti, 2010 @ 23:29 malm

      han menar ju valter för fan! :D

  16. 9 augusti, 2010 @ 23:54 ffrancis

    Men spelaren på bilden är slående lik Ken ;)

    Svara

    • 10 augusti, 2010 @ 07:42 Martin Johansson

      Det är förvisso Ken på bilden i loggan, men du kan vara lugn, frasen avser Valter Tomaz Jr. De byter vi hela tiden.

  17. 10 augusti, 2010 @ 10:21 CS

    Alltså, det har ju alltid varit såhär. Det som fick mig att förstå det här var ju den legendariska ”Håkan milds dag”. Öis hade spelat en match men inte gråvitt,men dom lyckas ändå lägga upp två sidor om håkan milds dag istället på dom två första sidorna. Sedan var det väl den gamla vanliga notisen längst ner på sidan innan resultaten.
    Jag brukar också säga till försäljarna att jag inte vill köpa en tidning som dom inte skriver om öis i, deras svar var att ”ja men dom är ju i superettan nu” – Jaha? och det är inte lika många öisare som vill läsa om dom menar du då eller? ” uh,..eh…jo…

    Svara

  18. 11 augusti, 2010 @ 01:28 Gustaf

    GP-sporten dog i samband med att man gjorde sig av med den bästa sportjournalisten, nämligen Jan Hansson. Efter det att Hansson försvann till Borås har GP aldrig hämtat sig. Nu når emellertid sportredaktionen en historisk bottennivå. Tom Svenska Dagbladet är bättre än GP för närvarande, vilket säger det mesta om GP-sporten.

    G

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se