Ett mynt i önskebrunnen: Kampen om kvalplatsen

Syftet med denna texten är att ge en bild av den sista delen av Superettan. I topp finner man Norrköping och Sundsvall, tillsammans har de parkerat sig med nio respektive sex poäng ner till kvalplatsen. Det är alltså ganska säkert att säga att upplösningen av Superettan 2010, för ÖIS del i alla fall, kommer att handla om kvalplatsen. Sambadefensiv vill därför ge er en mer analyserande blick och har tippat med både hjärta och hjärna i kampen om kvalplatsen. Sätt er bekvämt, luta er tillbaka och dröm om guld och fina segrar. En sak kan man säkert säga om Superettans avslutning. It’s gonna be one helluva ride!

Syrianska FC

Syrianska gör sitt andra år i Superettan. Det märks knappt. Förra årets fyra har ockuperat kvalplatsen för stunden ledda av en pånyttfödd Peter Ijeh. Med en match mindre spelad och tre poäng mer än ÖIS är de laget alla jagar. Peter Ijeh, gammal som gatan, gör målen för Syrianska. Sju mål har det blivit för den förra Malmö- och IFK-spelaren. Bäst känd för oss ÖISare som mannen som klev ur röken med nummer 100 på ryggen och nästan sänkte IFK som förening och skickade två man i fängelse. En man helt i Sambadefensivs smak. Och mål, det gör han! Eller som Peter Simpson skulle säga: ”Även en fet kobra hugger”.

Bästa målskytt: Peter Ijeh, 8 mål.

Syrianskas spelschema:

Trollhättan (b) 3 poäng

Öster (h) 3 poäng

Norrköping (h) 0 poäng

Assyriska (b) 1 poäng

IK Brage (h) 3 poäng

Hammarby (b) 0 poäng

Jönköping (h) 1 poäng

Väsby (b) 3 poäng

Slutpoäng: 51 poäng

Landskrona BoIS

Landskrona tillsatte inför säsongen Henrik Larsson som tränare och gav honom fria tyglar. Vad som följde var en total utrensning av deras trupp och mannen som gjort sig mest känd för att inleda varje mening med en neauaue… värvade spelare som passade hans sätt att se på fotboll. Hans skånska mini-Barca satsar nu allt på ett kort, med Fredrik Svanbäck i Xavi-rollen och Fredrik Karlsson som någon form av målsprutande Zlatan-Messi-Villa-klon är man i nuläget Syrianskas främsta utmanare. 0-0 borta mot Landskrona är ett av de få oavgjorda resultat i år man ändå får säga sig vara nöjd med.

Bästa målskytt: Fredrik Karlsson, 10 mål.

Landskronas spelschema:

Sundsvall (b) 0 poäng

Trollhättan (h) 3 poäng

Norrköping (b) 1 poäng

Assyriska (h) 1 poäng

IK Brage (b) 0 poäng

Hammarby (h) 1 poäng

Jönköping (b) 1 poäng

Slutpoäng: 43 poäng

Örgryte IS

Allas vårat Örgryte har kryssat fram i omgångarna 2010. Vi kanske inte är bäst i Sverige på att spela fotboll men att spela oavgjort, det kan vi! Här har vi slängt all logik åt sidan och tippat med hjärtat men som ni vet så är vi på Sambadefensiv eviga optimister. Allsvenskan 2011 och Champions League 2012, här kommer ÖIS!

Bästa målskytt: Alvaro Santos, 7 mål.

Örgrytes spelschema:

Ängelholm (b) 3 poäng

Sundsvall (h) 1 poäng

Trollhättan (b) 3 poäng

Norrköping (h) 3 poäng

Assyriska (b) 3 poäng

IK Brage (h) 3 poäng

Hammarby (b) 1 poäng

Slutpoäng: 51 poäng

Hammarby IF

Hammarby åkte ur Allsvenskan med buller och brak. Det snackades kris, det snackades konkurs, det snackades division 1. Nu i slutet av säsongen kan Hammarby 2010 sammanfattas bäst med ett ord: ”blandat”. Det har blandats resultat, prestationer och en STOR anledning till att Hammarby ens är med i snackat om kvalplatsen stavas Linus Hallenius. Alla kan historien, Linus var nära ÖIS när laget låg tvärsist och Linus valde Hammarby med motiveringen att han ”ville spela i Allsvenskan även nästa år”. Man kan lugnt säga att man smålog när vi passerade Hammarby i tabellen och såg att spelaren som ”ville spela allsvenskt även nästa år” fick finna sig i att möta sin gamla klubb i landets andradivision. ”Haha” skrattade Öisarna med hela svenska folket (med undantag av lodisarna, hipstersarna och reklamfolket på Södermalm). Inför årets säsong så var det få som trodde att han skulle blomma ut. För att citera Martins text från den 16:e Januari i år ”Vem ska göra Hammarbys mål? Linus Hallenius? Nej!”.

Bästa målskytt: Linus Hallenius, 17 mål.

Hammarbys matcher:

Jönköping (h) 1 poäng

Väsby (b) 3 poäng

Degerfors (h) 1 poäng

Ljungskile (b) 0 poäng

Syrianska (h) 3 poäng

Landskrona (b) 1 poäng

Örgryte (b) 1 poäng

Slutpoäng: 44 poäng

Assyrsiska FF

Under vårens Silly Season värvades det friskt och rutinerat till Assyriska. Spännande spelare på alla positioner som kryddades med ”superturken” Ceyhun Eris. De tippades, tillsammans med ÖIS och Norrköping, till att vara en av de främsta utmanarna till uppflyttningsplatserna och därför får den nuvarande sjundeplatsen ses som en besvikelse. Tuffa matcher återstår och de kommer nog inte räcka ända fram.

Bästa målskytt: Göran Marklund, 7 mål.

Degerfers (h) 3 poäng

Ängelholm (b) 3 poäng

Ljungskile (b) 1 poäng

Syrianska (h) 1 poäng

Landskrona (b) 1 poäng

Örgryte (h) 0 poäng

Falkenberg (b) 0 apoäng

Ängelholm (h) 3 poäng

Slutpoäng: 46 poäng

Ängelholms FF

Inför säsongen så värvade Ängelholm många intressanta spelare. Robin Nilsson lånades in från Malmö, Robin Staaf lånades från Örebro och rutinerade Daniel Andersson värvades från Helsingborg och de sågs som en ”dark horse” i kampen om uppflyttning. I Roar Hansen har de en tränare med grym fingertoppskänsla. Tanken med att ha med Ängelholm i denna analysen är dock att sammanfatta Ängelholm, Ljungskile, Brage och Degerfors. Rent poängmässigt finns de med i kampen om kvalplatsen men de kommer ändå inte hålla ända fram. Det är vad vi tror alltså…

Bästa målskytt: Jonas Lindh, 4 mål.

Ängelholms spelschema:

Örgryte (h) 0 poäng

Assyriska (h) 0 poäng

Falkenberg (b) 1 poäng

Öster (h) 3 poäng

Sundsvall (h) 0 poäng

Trollhättan (b) 3 poäng

Norrköping (h) 0 poäng

Assyriska (h) 0 poäng

Slutpoäng: 39 poäng

Sammanfattning:

Syrianska 51 poäng

Örgryte 51 poäng

Assyriska 46 poäng

Hammarby 44 poäng

Landskrona 43 poäng

Ängelholm 39 poäng

Ja, enligt våra (väldigt optimistiska) försök till att spå Superettan så placerar sig Syrianska och ÖIS på samma poäng. Det blir alltså en fråga om målskillnad och i skrivande stund så har båda lagen +9 i målskillnad. Det blir en nagelbitare. Nu gäller det för ÖIS att sluta kryssa och börja vinna. Resultat måste gå våran väg men med lite flyt så kan allt hända. Eller vad tror ni? Hur slutar det?


'Ett mynt i önskebrunnen: Kampen om kvalplatsen' have 12 comments

  1. 28 augusti, 2010 @ 13:47 John

    ÖIS tar nog tre hemme mot Sundsvall :) Då blir det kvalplats:D

    Svara

  2. 28 augusti, 2010 @ 15:45 Jettreno

    Min mor fick två barn. Min bror, den största pessimisten som världen skådat, och mig. Som tur är så kom min bror före och snodde alla tvivel som man någonsin kan ha och lämna all glädje och optimism. Jag tog det han lämnade och därför tror jag på en kvalplats för ÖIS och en lång, lång sorg för Syrianskas supportrar världen över.
    ÖIS TILL ALLSVENSKAN!

    Svara

  3. 28 augusti, 2010 @ 17:23 Tomas Levin

    Släng en slant uti brunnen och önska dig nånting.
    Tänk på något speciellt, som du vill ha.
    Släng en slant uti brunnen, kanske just din dröm slår in.
    Tja, kanhända den blir verklighet idag!

    Svara

  4. 28 augusti, 2010 @ 17:48 Magnus Börjesson

    På de sju resterande matcherna tippar ni fem segrar och två kryss? Det är förstås helt orealistiskt med ÖIS nuvarande form, men ändå räcker det inte längre än till en målskillnadsaffär. Och då har ni ändå låtit Syrianska kryssa hemma mot Jönköping. Nej, detta känns inte bra…

    (Nej, det är inte jag som är Jettrenos storebror, men man skulle kanske kunna tro det. :))

    Svara

  5. 28 augusti, 2010 @ 21:11 timberhochmandie

    Aj, det har redan spruckit… Landskrona vann över Sundsvall.

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 00:10 Martin Johansson

      Äh, det är lugnt. De förlorar mot Trollhättan istället. Vår kalkyl kommer att hålla. Vi har råd att ha fel på BoIS. Tricket är att tippa Syrianska och ÖIS rätt. :-)

    • 29 augusti, 2010 @ 00:17 Anonym

      Haha, jo jag räknade snabbt ut att även 46 p skulle vara för lite. ;-)

    • 29 augusti, 2010 @ 00:21 timberhochmandie

      Oj, datorn hade glömt bort mig. Men det var jag… :-)

    • 29 augusti, 2010 @ 00:23 Martin Johansson

      Haha! Det framgick. :-)

  6. 25 oktober, 2014 @ 21:46 Christina Andersson

    Jag vill bli stora styga vargen

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se