Nu går vi för kvalplatsen!

Resultaten fortsätter att gå ÖIS väg. Konkurrent efter konkurrent om kvalplatsen går antingen på pumpen – läs Degerfors IF (förlust med 1-0 mot FC Trollhättan), Hammarby IF (förlust med 2-0 mot IK Brage), Landskrona BoIS (förlust med 4-0 mot Falkenbergs FF) och Ljungskile SK (förlust med 3-2 mot GIF Sundslvall) – eller spelar oavgjort – läs Assyriska FF (0-0 mot Jönköpings Södra), Syrianska FC (0-0 mot Ängelholms FF) och Ängelholms FF (0-0 mot Syrianska FC). Om man undantar seriesuveränerna IFK Norrköping och GIF Sundsvall, som återigen plockade full pott, gick samtliga resultat i den 22:a omgången ÖIS väg. Snacka om att ha flyt med vädret när man är ute på kryssning. Nu återstår det bara för Janne Andersson och hans glada mannar att tvåla till Öster IF på hemmaplan för att den 22:a omgången ska bli perfekt.

Och det skulle väl vara själva fan om man inte klarade av det. Nu ska vi bara upp på den där förbannade kvalplatsen.

Sist ÖIS och Öster möttes – söndagen den 9 maj – var ÖIS numret för stort för Öster. Det var rent av tal om utklassning och resultatet 3-1 var helt klart i underkant. Det hade lika gärna kunnat bli 6-1. Åtminstone sett till de chanser som ÖIS skapade. Vårmötet med Öster är annars en match man minns mest för att Luka Mijaljevic gjorde sitt första mål i a-laget. Samtidigt som det rörde sig om utklassning i våras får vi inte glömma bort att Öster är ett helt annat lag nu efter tränarbytet. Räkna därför inte med att Öster kommer att försöka spela fotboll på Gamla Ullevi, som man gjorde hemma på Värendsvallen, utan det kommer snarare att bli tal om att man ställer upp nio man plus målvakt i och omkring eget straffområde och så chansar man med murbräckan Freddy Borg på topp. Det ska dock sägas att Öster är i samma situation som ÖIS; det gäller att börja vinna nu om laget ska börja klättra i tabellen. Med hedersamma kryss kommer man – som vi Öisare vet – ingenstans. Janne Andersson har dessutom höjt ett varningens finger för Öster. Enligt Andersson är Öster bättre än vad tabellen visar och det gäller därför för ÖIS att se upp i kväll.

Frågan är då hur Janne Andersson kommer att formera laget mot Öster. Och här vill jag poängtera att på grund av livets lustiga omständigheter har jag denna vecka inte kunnat se någon av lagets träningar så vad som följer här och nu är rena spekulationer. Ni får ta allt som skrivs med en nypa salt eller så får ni använda eget huvud för att flytta runt pjäserna bäst ni vill. Alla förslag är bra (även om mitt sannolikt är det korrekta). Det här är mina tankar och det är så här jag tror att Janne Andersson kommer att formera laget. Det är så här jag skulle gjort.

En sak är i alla fall klar och det är att Andersson förfogar över exakt samma spelartrupp som i matchen mot Landskrona BoIS. Det avslöjar också en hel del skulle jag vilja säga. Janne Andersson är, som ni alla vet, Herr Kontinuitet. Principen bör därför – som alltid – vara ju färre förändringar i startelvan desto bättre.

Vi kan väl därför utgå från att Andersson låter stommen i laget vara intakt. Och med det menar jag att Peter Abrahamsson fortsätter i mål; att David Leinar och Robin Jonsson bildar mittbackspar; att Pavel Zavadil och Markus Gustafsson bemannar det centrala fältet; och att Markus Anderberg är så djävla given i startelvan att vi knappast hajar det. No shit! Är ni lika överraskade som jag över den slutsatsen? Inte. Åh fan!

Är då övriga platser ”up for grabs”? Nja, det skulle jag inte tro. Ta bara en sådan sak som att Adam Eriksson återigen inte är med i truppen. Det säger oss något. Eller det säger i alla fall mig att Andersson är nöjd med Danny Ervik och Valter Tomaz Jr som ytterbackar. Räkna därför med att de får förnyat förtroende i matchen mot Öster. Visst, Christofer Bengtsson är med i truppen, men i och med att han stod över tisdagens b-lagsmatch mot BK Häcken är det inte sannolikt att han är aktuell för startelvan mot Östers IF. Nej, Ervik och Valter it is.

Kvar har vi då tre platser: de två forwardspositionerna och platsen till vänster på mittfältet. I matchen mot Landskrona BoIS var det åtminstone två spelar som inte kom upp i normal standard. Jag snackar förstås om Björn Anklev och Jakob Olsson. Det finns även vissa supportrar och läktarcoacher som vill hävda att Álvaro ”Buffalo Springfield” Santos hör hemma i denna grupp, men jag vill be dessa damer och herrar att gå tillbaka till bevismaterial 1A – Höjdpunkter från Landskrona BoIS. Det rörliga bildbeviset visar nämligen med önskvärd tydlighet att Santos är inblandad i åtminstone 75 procent av de chanser som ÖIS skapar i matchen. Och jag tror därför att vi återigen får se buffeln ströva över de öppna vidderna i norr.

När jag intervjuad Janne Andersson efter BoIS-matchen sa han också att Santos är skyldig ÖIS ett par mål och att han tror att det kommer att lossna för Santos (och för Anklev) inom kort. Andersson gav i alla fall ingen antydan om att Santos kommer att bänkas eller att man kommer att gå över till att spela med en anfallare. Räkna därför med Santos på topp i kväll.

Åter till lagkapten och unge herr Olsson. Inget ont om dessa två spelare, men i matchen mot BoIS stämde det inte riktigt. Därmed risk för bänkning? Ja, kanske i ett fall. Sannolikt nej i det andra. Jag menar, tror ni verkligen att Janne Andersson bänkar sin lagkapten bara för att det går lite trögt ute på plan. Inte en chans. Inte en chans i helvete. Nej, vi kan nog kallt räkna med att ankan och buffeln fortsätter att kampera på topp. Snart måste det lossna. Det kan inte fortsätta så här i alla evighet. Måltorkan har nu pågått i sju matcher, men frågan är om det inte lossnar i kväll. Jag tror banne mig det!

I Olssons fall tror jag dock att det kan bli tal om en bänkning. Olsson har stått för relativt svaga insatser mot Syrianska FC och Landskrona BoIS. Och det finns dessutom konkurrens som står och knackar på dörren. Jag tänker förstås på Steinthor Thorsteinsson och Alex Perreira. Islänningen med de spektakulära monsterinkasten vill in i startelvan. Detsamma kan man säga om Perreira. Så är det ju. Men, men, men, Steinthor spelar ju till höger på mittfältet, tänker du. Ja, det stämmer, men om Thorsteinsson går in till höger flyttar Janne Andersson över Markus Anderberg till vänsterkanten. Och där tror jag också att ni har förändringen i startelvan, mina vänner. Jakob Olsson får finna sig att göra Alex Perreira (som var extremt osynlig i tisdagens b-lagsmatch) sällskap på bänken. Steinthor Thorsteinsson går in i startelvan.

Med Thorsteinsson till höger och Anderberg till vänster lär det bli åka av på båda kanterna mot Öster. Varning för 4-2-4! Och nu skulle det väl vara själva fan om målskyttet inte lossnade! Kvalplatsen här kommer Rödblått!

ÖIS förmodade startelva i matchen mot Östers IF

Och du glöm nu inte bort att det är gratis på Gamla Ullevi i kväll. Om alla släpar med sig åtminstone en person extra dubblar vi publiksiffran. Och det vore väl skönt!


'Nu går vi för kvalplatsen!' have 17 comments

  1. 20 augusti, 2010 @ 09:27 Mikael Carlsson

    Om den här startelvan stämmer så skall det bli mycket intressant att se hur Valter – som tycks ha kört den mesta av sin konditionsträning med 40-åringen J-O Waldner – sköter sin vänsterbacksplats i en match där ytterbackarna mer än än gärna får/skall vara med och trycka upp laget och pressa motståndarna. Ser fram emot matchen grymt mycket!

    Svara

  2. 20 augusti, 2010 @ 09:27 Bob Dobalina

    Nästa år vill jag ha in Martin Johansson i tränarstaben!

    Svara

  3. 20 augusti, 2010 @ 13:47 Polarojd

    Den här elvan är bra, sånär som på att vi skall dra ner Ankan till höger mittfält och köttbullen ensam på topp… Problemet är fortfarande att vi skapar lite för lite (oavsett vad jan-jan säger) och får bullen bara vara kvar där uppe utan att behöva jaga allt för mycket så är han fortfarande en bra sniper… Och framförallt, Ankan behöver delta mer i spelet, han blir för passiv när han står 42 min/halvlek och pillar sig i näsan…

    Seså Jan-jan, gör om gör rätt…

    Svara

  4. 20 augusti, 2010 @ 14:12 Vergilius

    Fast frågan är väl om man startar med långkastaren från vulkanutbrottsland med tanke på att han inte direkt visat sig vara ett under av kondition så här långt, vore ju lite pinsamt med ett byte efter 25 minuter…

    Svara

  5. 20 augusti, 2010 @ 14:48 E

    Dags att ställa in skorna på planen. Öster är ett bonkegäng (har aldrig försökt stava det ordet) som lätt besegras för halv maskin. Valter kan hålla igen i närkamperna, Anderberg behöver inte hjälpa till hemmåt, Zavadil kan hålla i bollen i lugn och ro och vi har råd att släppa in några enkla bakåt. Årets lättaste vinst är bara några timmar bort!

    Svara

    • 20 augusti, 2010 @ 14:50 Ankan

      Ungefär som Trollhättan hemma….?

    • 20 augusti, 2010 @ 15:25 Vergilius

      Do I smell sarcasm?

      Aldrig försökt stava till hemåt heller?

      (ber om ursäkt för den dryga stavningskommentaren men du gav faktiskt öppet mål där)

    • 20 augusti, 2010 @ 15:59 E

      Facilis descensus Averno…

      Ber också om ursäkt för felstavningen, men bonkegäng var alltså rättstavat?

    • 20 augusti, 2010 @ 16:54 Nikh

      …eller Väsby,,,,,,,

      ….eller Jönköping……

  6. 20 augusti, 2010 @ 14:51 För kort som målvakt

    Jag gick förbi fiskdisken på ICA vid lunch idag. Där låg en abborre på is som vände blicken mot mig och viskade med låg stämma: ”2-1 till ÖIS i kväll”

    Svara

    • 20 augusti, 2010 @ 15:35 Polarojd

      Du är säker på att det inte var en makrill..? För de ljuger ju alltid!!

  7. 20 augusti, 2010 @ 14:54 DK Gôtet

    Sätt Valter på Borg så vet vi att öif inte gör några mål idag..! ;-)

    Mackan Gustavsson: VÅGA SKJUT!!!!!!!!!

    KRIGA som bara den, idag!!

    Svara

  8. 20 augusti, 2010 @ 14:57 1887

    Va e det för underskattning jag hör?
    Underskatta inte några lag, vi har ju märkt hur det går då… Trollhättan, Visby osv.

    Svara

    • 20 augusti, 2010 @ 15:38 Polarojd

      Nä, Visby är ett tufft gäng har jag hört… ;)

  9. 20 augusti, 2010 @ 16:18 1887

    Tjaa ÖIS kryssade ju mot visby så:)

    Svara

    • 20 augusti, 2010 @ 16:24 Polarojd

      Har Visby verkligen något lag överhuvudtaget??

    • 20 augusti, 2010 @ 16:25 Polarojd

      …förutom i stångstöttning..?


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se