Och så satte ÖIS ett nytt rekord

Fjorton. Kryss. Rekord. Smaka på orden. Smakar det bra? Inte? Jag förstår dig. Verkligen. Flesta antal oavgjorda matcher på en säsong (i svensk elitfotboll) är inget rekord att vara stolt över. Verkligen inte. Mest gjorda mål eller flest antal vunna matcher på en säsong – visst! Då snackar vi kul grejer. Sådant man firar med skumpa och storslagna fester ute på lokal. Men det här – det är inget att vara stolt över. Tyvärr. Och dess värre kostar de här ständiga kryssen enormt mycket. Efter 1-1 på bortaplan mot Ängelholm kan det till och med vara så illa att kvalplatsen är ÖIS ur händerna.

ÖIS inledde matchen med en för dagen ny taktisk disposition: 4-2-3-1. Om det hade med den taktiska nyordningen eller om det hade med de spelare som var tillgängliga att göra vill jag låta osagt, men till skillnad från många tidigare matcher denna säsong lyckades ÖIS i dag fylla på med rejält med folk inne i offensivt straffområde. Tidigare under säsongen har detta vanligtvis varit så att Álvaro Santos och/eller Björn Anklev varit ensamma inne i straffområdet när inläggen väl kommer. Under dagens match fanns helt plötsligt Santos, Alexander Mellqvist, Markus Anderberg, Markus Gustafsson och Steinthor Thorsteinsson på plats inne i straffområdet. Alla redo att hugga på inläggen, vilket stundtals skapade ett intensivt tryck mot Ängelholms försvar och målvakt.

Matchens första skarpa målchans blev dock hemmalagets. Med tio minuter spelade av matchen halkade Robin Jonsson till i det blöta gräset och Björn Westerblad fick fri passage in i ÖIS straffområde. Med Jonsson satt ur spel tvingades David Leinar ta ett kliv in i planen och i samma stund som det skedde släppte Westerblad ut bollen till Robin Staff, som tagit en löpning in från vänsterkanten. Och Staffs låga pressade skott strök den bortre stolpen.

Strax efter Robin Staffs ”friläge” satt undertecknad och svor som en borstbindare på läktaren efter att dagens domare, dansken Peter Kjaersgaard, blåst frispark för Adam Eriksson, och det trots att Álvaro Santos sannolikt borde fått fördel av boll. Men som så många gånger förr satte jag svordomarna i halsen. På något lustigt vis lyckades nämligen Markus Gustafsson skruva frisparken direkt in i mål. Hur det gick till? Ren flyt och en rejäl dos oskärpa i Ängelholms försvar och från Ängelholms målvakt, Daniel Andersson. Och så var Álvaro Santos och David Leinar inblandade förstås. Santos och Leinar störde helt enkelt Ängelholmsspelarna så pass mycket att Gustafssons frispark kunde smita in vid den bortre stolpen. 0-1!

Krigarnas krigare - Valter Tomaz Jr

Efter ÖIS ledningsmål tog Ängelholm över allt mer av spelet och i den 29:e minuten hittade Sebastian Andersson fram till en djupledslöpande Björn Westerblad med en skarp genomskärare. Peter Abrahamsson hann dock ut från sitt målområde och kunde sätta bollen under kontroll precis framför fötterna på Westerblad.

I Skåne är det vanligtvis inte brukligt att blåsa straff för handboll inne i straffområdet. Ni minns säkert den uteblivna straffen i Landskrona för någon vecka sedan. I dag hade man dock bestämt sig för att bryta mot de skånska traditionerna. I den 33:e minuten tog Jonas Lindh emot ett inkast på Ängelholms högerkant och spelade en passning in bakom Adam Eriksson. David Bennhage sög in passningen, utmanade Robin Jonsson och spelade bollen snett inåt bakåt. På Robin Jonssons utsträckta arm! Straff. Och kvitterat (Mikael Dahlgren). Till råga på allt valde skånepågarna att fira kvitteringen med rena rama hockeypajaserier. Rökmaskin liksom, vilka tror de att de är: IFK Göteborg? Baha!

Mot slutet av halvleken fick ÖIS en möjlighet att ställa om snabbt. Några meter in på offensiv planhalva snubblade Steinthor Thorsteinsson fram bollen till Markus Anderberg som direkt spelade vidare till Markus Gustafsson. Med ett eller två steg tillgodo på sin försvarare satte Gustafsson fart mot straffområdet och strax utanför straffområdet stack han in bollen på Alexander Mellqvist som följt med upp i anfallet. Mellqvist valde dock att hoppa över bollen, och vips hade Anderberg ett friläge! Dess värre hamnade Anderberg i tidsnöd och Kodeexpressen hann därför inte mycket med mer än en lös tåfjutt. Som Daniel Andersson räddade, något turligt ska sägas.

Mycket mer under hållning än så bjöd inte den första halvleken på utan några minuter efter Anderbergs heta chans var det dags för halvtidsvilan. Den första halvleken kan annars sammanfattas med mycket bollinnehav och ett stort spelövertag för Ängelholms FF och ett förvirrat och oorganiserat ÖIS-försvar. Minst sagt oroande. Hemmalaget visade gång på gång prov på ÖIS-försvarets bräcklighet. Stundtals var luckorna i defensiven lika många och lika stora som gluggarna mellan Shane McGowans tänder.

Andra halvlek började ungefär som den första slutade, med mycket bollinnehav för Ängelholm och ett par snabba omställningar för ÖIS. I den 52:a minuten fick också ÖIS ett fyra-mot-tre-läge, men Alexander Mellqvists passning fram till Steinthor Thorsteinsson blev lite lång och det bästa man mäktade med var att få till en hörna. I samband med den efterföljande hörnan fick Markus Anderberg skottläge strax utanför straffområdet. Över och utanför. Så typiskt!

Undan för undan tog ÖIS sedan sig in i matchen. Med dryga halvtimmen kvar bytte Janne Andersson in Jakob Olsson och det dröjde inte länge innan Olsson kombinerade sig igenom Ängelholmsförsvaret tillsammans med Björn Anklev. Avslutet blev dock halvdassigt och Daniel Andersson kunde rädda tämligen enkelt. Så typiskt!

I den 70:e minuten tappade Ängelholm boll mitt på egen planhalva och Markus Gustafsson vände upp och sökte sig ut mot vänsterkanten innan han hittade fram till Álvaro Santos med en passning. Skjut! Det är tufft att göra mål! Trots att Santos fick bra träff i skottögonblicket hann Daniel Andersson med att styra ut skottet till en ÖIS-hörna. Så typiskt!

Efter matchen var Janne Andersson också väldigt besviken på att ÖIS inte utnyttjade de fina lägen till omställningar som man trots allt fick:

– Det brister i precisionen i sista passningen. Vi har ett par fyra-fem lägen där vi kan ställa om och där vi ska såra dem men det gör vi inte.

Matchen hann dock byta skepnad ytterligare en gång innan slutsignalen. Med knappa kvarten kvar att spela fick Ängelholm ett rejält grepp om ÖIS. Och den 80:e och i den 81:a minuten vaskade man också fram två hyfsat farliga hörnor. ÖIS redde dock ut situationen. Den gången. På övertid fick nämligen Ängelholm en högerhörna som letade sig fram till Björn Westerblad. Fritt skottfält! Men Westerblads skott missade målet med en hårsmån. ÖIS försökte sedan ställa om direkt men Jakob Olssons inlägg nådde aldrig fram till Álvaro Santos och matchen var över och rekordet ett faktum.


'Och så satte ÖIS ett nytt rekord' have 63 comments

  1. 29 augusti, 2010 @ 20:13 Yodabul

    Aha, vad gör man nu då? Ge upp? Jag känner mig inte ens besviken längre…

    Det gäller att satsa på 2011 nu! Det krävs nog ett år i Superettan för att komma igång, frågan är snarare om Janne ska vara kvar: Jag tycker inte det… Det krävs en ”öisig” tränare och inte en ”Janne, Janne C eller än Lagerbäck”

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 20:23 Martin Johansson

      Jag tycker Janne ska vara kvar. Jag pratade med Pavel i går och frågade då vad som ska till för att ÖIS ska greja en återkomst till Allsvenskan. Hans svar var ”tid”. Janne Andersson måste få tid på sig att sätta sin prägel på trupp och spel. Och det har han inte fått. Därmed anser jag att Janne ska vara kvar. Jag går aldrig emot Pavel. Aldrig!

    • 29 augusti, 2010 @ 22:55 Hox

      …och kära läsare, det var vad vi på SD kallar för ”en ofrivillig teaser” :-)

    • 31 augusti, 2010 @ 13:24 Jettreno

      När kan man förvänta sig den här förmodade intervjun med Pavel då? ;)

    • 31 augusti, 2010 @ 13:45 Martin Johansson

      Soon, very soon.

  2. 29 augusti, 2010 @ 20:22 Anonym

    Avgå Jannex2

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 20:26 FC

      Hur mycket skulle det hjälpa? Det är ju inte J&J som missar varenda j-a chans att få bollen i mål.. Sätt killarna på att träna avslut så kanske det händer något.

    • 29 augusti, 2010 @ 20:47 Martin Johansson

      Nej, nu får du väl nyansera dig en aning. Än är det inte (helt) kört. Dessutom bör man nog ge Andersson minst ett år till innan man utvärderar. Jag tror att det är viktigt med kontinuitet nu. Endast då kan vi nå framgång. Om Andersson är rätt man eller inte är jag tyvärr inte rätt man att avgöra just nu.

    • 29 augusti, 2010 @ 23:27 Hox

      Just nu är det kört och det kommer så vara ett tag framöver. Nästa gång som det inte är (helt) kört är den 8:e september, dvs dagen innan nästa match. Sedan på matchdagen är läget snarare så att ”det kan gå om allt bara går med oss”. Efter matchen då? Ja, då är det kört igen…

    • 30 augusti, 2010 @ 06:05 Martin Johansson

      Dagens!

  3. 29 augusti, 2010 @ 20:30 malte

    En undran om träning! Hur fasen kan det komma sig att vi har så jävla många spelare skadade varje år! Hur är träningen upplagd!? Är det meningen att spelarna skall sträcka ljumskar och få känningar i låret så fort de sätter sin fot på öisgården!? Tänker senast på Islänningen som inte äns fick träna 2-3 pass utan att skada sig!

    Svara

  4. 29 augusti, 2010 @ 20:32 Ökänd

    Det inte mycket som stämt denna säsong. Vart skall man börja? Besviken är bara förnamnet

    Svara

  5. 29 augusti, 2010 @ 20:33 Jettreno

    Jag skrev förut att jag alltid är en optimist men just nu börjar jag faktiskt tappa tron. Hur mycket ska man behöva lida igenom för att få se sitt älskade ÖIS lyckas ordentligt någon gång?
    Senaste gången jag minns helt klart och tydligt att jag var överlycklig efter en ÖIS-match var efter Tryggvis övertidsmål som räddade oss från Superettan 2004(?) och då ska det sägas att resten av den säsongen så grät man mestadels.
    Ska man tapetsera lägenheten med bilder av Hamrén och diverse andra bilder från ”de gyllene åren” och drömma att man lever i år 2002 kanske?

    Svara

  6. 29 augusti, 2010 @ 20:39 Ökänd

    Öis måste värva en forward som har speed och kan göra mål. Med andra ord motsatsen till Santos

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 20:45 Macky

      Öis skulle ha värvat Gabbe när han spela i Jonsered! hans far lira ju i sällskapet när jesus gick i kortbyxor..

  7. 29 augusti, 2010 @ 20:42 timberhochmandie

    Att vara supporter är 95% lidande och 5% glädje. Gilla läget eller börja ägna er åt knyppling istället…

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 20:46 malte

      95 % lidande hade jag gått med på men just nu har vi 99,999999% lidande och det är alldeles för mycket för att jag skall orka med. Tyvärr finns det inget som glädjer en när man ser på denna säsongen. Man skall inte behöva ha ångest inför och efter varje match!

    • 29 augusti, 2010 @ 22:50 timberhochmandie

      Nä, nu får du lära dig räkna… 3 segrar av 24 möjliga – det ger 12,5% glädje. Vi har massor av lidande att vänta ännu. ;-)

    • 29 augusti, 2010 @ 20:58 DrJonas

      Nä nu du ute och cyklar timber. Så talar inte en vinnare. Så är tyvärr med årets trupp. För få Mellbergare

    • 29 augusti, 2010 @ 22:46 timberhochmandie

      :-) Jag tror inte att vi fotbollssupportrar är vinnare. Jag tror att vi är mer som den unge Werther…

    • 30 augusti, 2010 @ 06:36 Jettreno

      Fast i rött och blått förstås :)

    • 30 augusti, 2010 @ 08:11 DrJonas

      Jaja, du får vara Werther om du vill. Bara du inte ger upp och slutar som honom – sällskapet behöver dina pengar…och ditt engagemang! ; )

  8. 29 augusti, 2010 @ 20:49 Jacke

    Det suger såklart hejdlöst att inte nå allsvenskan (även om en liten gnista av hopp dröjer sig kvar). Dock måste vi nu se det positiva i läget. Jag har varit av intsällningen från början att Janne inte riktigt ”klickat” med ÖIS. Dock så tycker jag att ett år kanske inte gör honom rättvisa. Däremot en ny assisterande coach, en ”Hamrén-typ” som kan friska upp lite. För säga vad man vill om J&J men så jättefärgstarka att man blir färgblind är de ju inte. Sen kanske vi kan läka lite sår och satsa från start på att slå nytt rekord nästa år i flest antal segrar på en säsong. Sen hoppas jag för klubbens ekonomis skull att vi spelar på Valhalla nästa år. Lite några tunga värvningar på väl valda positioner i kombination med ett år mognare spelare nästa år så blir detta hur bra som helst.

    Svara

  9. 29 augusti, 2010 @ 20:52 Gustaf

    Okej, superettan nästa år är ett faktum om inget under inträffar.
    Lika bra att börja se om huset inför kommande säsong i bonkaserien igen.

    Ett litet moln håller på att hopar sig över Allsvenskan. Under hösten kommer det att diskuteras hur många lag som ska spela i Allsvenskan framöver. Vad jag förstått pratar man om 10 lag, vilket innebär att den säsongen ändringen sker blir det givetvis ännu svårare att ta steget upp till finrummet.
    Att man sedan har idéer om att spela vår-höst säsong är för mig en gåta? Fotboll ska givetvis spelas under HELA sommaren då det är anständig temperatur utomhus och planerna är i bäst skick. Jag har svårt att förstå hur man tänker när man vill spela fotboll i 5 graders värme???

    Beträffande rekordet är rekord till för att slås. Vi får hoppas att vi kan lämna över stafettpinnen inom åskådlig framtid. Just nu känns det aningen bittert.

    Om Pavel säger att han vill ha Janne kvar känns det bra uf fler synvinklar.

    1. Pavel öppnar upp för en kontraktsförlängning?
    2. Pavel tror på detta, vilket är bra då han tillsammans med ett par till spelare är de enda som håller riktigt bra klass.

    Må bäst allesammans, trots det inträffade.

    Mvh

    G

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 22:45 Nikh

      Skär Allsvenskan ner till 10 lag det är det INTE bara det året som nedskärningen görs som blir extra svårt…

  10. 29 augusti, 2010 @ 21:01 AlexU

    Nu är det väl dags för vår alles Allbäck att kliva in å tipsa om ett par lovande spelare? känns som om vi har ett bra lag … förrutom längst fram, med ett till år i S1 kanske vi kan bygga ngt mycket lovande… vi har trots allt många unga killar.
    jag har nu på senare tid ställt mig frågan: Om vi skulle gå upp, skulle vi klara oss mer än en säsong? ofta. jag tror inte det, så då kan det vara bra ( ur ett framtidsperspektiv) att bygga upp ett vinnande lag i S1. Få killarna att känna sig stolta med stjärnan på bröstet, då kommer dem kämpa!

    Svara

  11. 29 augusti, 2010 @ 21:17 Jettreno

    Nu har min tillfälliga pessimism och sorg lagt sig lite och jag ser det positiva i att vi kommer spela i Superettan nästa år (vi kommer stanna kvar och så är det bara).
    Ett år till i Superettan kommer ge våra unga spelare (MarGus, Luka, Nico, Jakobim) chans att växa i en serie som passar deras utveckling på ett bra sätt. Säga vad man vill men jag har svårt att se MarGus eller Luka som två stycken bra Allsvenska spelare redan nästa år. Vi kommer också få en chans att bygga upp en stabil trupp under nästa år. En trupp som är samspelta och som inte kommer behöva förstärkas nämnvärt när uppflyttningen kommer om ett år.
    Det finns alltså bra saker i att vi blir kvar i serien med mest hjärta i ett år till.

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 21:29 Yodabul

      Helt rätt! Vad ska vi upp och göra? Åka ur igen och börja om igen…

      Finns det någon anledning till att just Sundsvall eller Syrianska och Peking troligen går upp, ingen press och lugn och ro.

      Det är svårt att gå upp direkt, jag är nästan glad att vi inte går upp…

  12. 29 augusti, 2010 @ 21:29 Mendel

    Och använd för helvete hösten och vinter till att bygga upp laget – fysiskt! Mellqvist måste komma under 15 sek på 100 m – och han är inte ensam. Alla skulle behöva mer spänst och explosivitet. Skicka hela truppen till friidrottssektionen tre dagar i veclan från november till mars. Fotboll kan de kicka på övriga tid (20 timmar per dygn).

    Svara

  13. 29 augusti, 2010 @ 21:46 Anonym

    Avgå Janne

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 21:53 Martin Johansson

      Skärpning nu! Jag har full förståelse för all frustration, men vi kan väl skippa de rena SF-kommentarerna. De hör inte hemma på Sambadefensiv. Det är helt OK att slänga ur sig ett ”Avgå Janne” men då vill jag fan-i-mig har en motivering också. Varför och vem vill du se istället? Kom igen, var konstruktiv! Det är väl det minsta man kan begära? Ingen tjänar på att det bara blir en massa negativt tjafs runt klubben just nu. Repa mod!

  14. 29 augusti, 2010 @ 21:50 Anonym

    för klubbens ekonomis skull att vi spelar på Valhalla nästa år.

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 21:56 Martin Johansson

      Mmm, det är nog ingen dum idé om du har rätt i att man tjänar stålar på det. Å andra sidan vill väl spelarna helst spela på Gamla så man måste kanske ta hänsyn till det också.

    • 29 augusti, 2010 @ 22:32 Cyban

      På vilket sätt menar flera utav er att ÖIS tjänar mera på Valhalla? Gamla Ullevi har ju kostat ÖIS, ja jag vet inte hur mycket pengar? Att då efter två säsonger gå till Valhalla känns ju bara fel?

    • 29 augusti, 2010 @ 22:35 Martin Johansson

      Nu hänger jag inte med? Hur kostat ÖIS? ÖIS betalar väl bara en hyra (baserad på antalet besökare) för GU? Jag antar att det är möjligt att man skulle kunna tjäna på en flytt till Vippen om hyran är billigare där än på GU?

    • 29 augusti, 2010 @ 22:41 Hox

      Det är klart sämre ekonomiskt för klubben att spela på Valhalla.

    • 29 augusti, 2010 @ 22:44 Anonym

      ?

    • 29 augusti, 2010 @ 22:54 Anonym

      sämre???

    • 29 augusti, 2010 @ 23:21 Hox

      Yes. Hyran på Valhalla är förvisso lägre, men det är inkomsterna också. Om inte marknadsavdelningen kommer på några innovativa lösningar, som t.ex. att kränga de gröna bajamajorna som ”loger med privat toalett”. :-)

    • 29 augusti, 2010 @ 22:49 Martin Johansson

      Då så! Då behöver vi inte älta det mer.

  15. 29 augusti, 2010 @ 23:17 Pess

    Asså.

    Det är väl ändå ÖIS man håller på? Jag vill att J&J sticker all världens väg, inte för att dom har gjort så dåliga resultat, Superettan är tuff och vårt lag är inte så bra, utan för att det är för jääääävla tråkigt.

    Det går att spela oavgjort, ja, till och med förlora – om man bjuder upp. Om det inte vore att Janne A från första början bestämt sig för att metoden framför alla är: GNET.

    Jag går inte med på det. Jag vill knappt vara med då. ÖIS behöver inte klacka bollen vid varje bollkontakt, men nog ska vår spelfilosofi vara bland seriens offensivaste? Sakta men säkert håller vi på att glida in i nån slags anonymitet.

    Om det fortsätter såhär, om tänket ska vara att slita oss upp i Allsvenskan och sen bara klamra sig kvar, kommer ÖIS vara en grå mus om tio år.

    Den matchen jag oftast kommer att tänka på under regniga dagar är en match mot Helsingborg under Hamréntiden. Afonso gjorde typ hela helsingborgs startelva, drog målvakten, men förlorade fart och på mållinjen rensades hans skott bort. Matchen slutade 2-2 – tror också Santos gjorde båda målen för HIF.

    Men det var okej. Det var fan kul att gå på fotboll. Det hände saker. I dagens ÖIS händer ingenting. Det försöks och försöks men det går ju inte. Har vi en enda gång spelat mer än lovande? Har vi en enda gång visat att vi varit förtjänta att gå upp? Har vi en enda gång fått någon upphetsad?

    DET ÄR SKANDAL. ÖIS är inte en förening där en trökkille som Janne A kan sitta och klaga på domarna efter matchen. I ÖIS ska vi ha en charmkille som tränare, och vi ska tjusa med vår fotboll. Just det!

    Det känns som åratal, men det är det inte, för under Hamrén var ÖIS det roligaste och skönaste gänget i hela Sverige. Enda laget som kunde tycka illa om oss var IFK, för att vi var en riktig konkurrent – resten av fotbollssverige älskade oss.

    Och är det någon som egentligen surar över att vi inte vann guld med Hamrén? Skulle inte tro det. För vi blev tjusade, vi gick hem med leenden på läpparna, vi slog mästarna Djurgården både hemma och borta, i matcher som utan tvivel hetsade upp åskådarna.

    Vi var fan hela Sveriges moraliska mästare. Nu är vi istället ett av landets tråkigaste lag. Därför, inte för att resultaten varit magra, ska Janne A gå. Han kan säkert få oss upp i Allsvenskan igen, men det kommer fortfarande vara samma skit. Han är inte ÖIS någonstans.

    Snälla snälla, som ett slut på detta svammel, låt ÖIS bli ÖIS igen.

    Svara

    • 29 augusti, 2010 @ 23:26 Magnus Börjesson

      Pess for President! Riktigt bra skrivet!

      (Därmed inte sagt att jag nödvändigtvis håller med om att allt är Janne A:s fel. Det går inte att spela sambalir med spelare som inte klarar att slå en tremeterspassning. Och det går inte att värva spelare som kan lira med en budget baserad på våra publiksiffror. Vi har en lång, lång väg att vandra, och tränarvalet är bara en av alla saker vi måste få ordning på.)

    • 30 augusti, 2010 @ 06:09 Martin Johansson

      Dudes et dudettes, ta lärdom av detta inlägg! Så här ska ett upprop om avgång vara formulerat. Det finns ett krav men också en motivering till varför (som inte bara är allt är så djävla dåligt och öken). Därmed inte sagt att jag håller med om kravet på avgång. :-)

      Pess, väldigt bra skrivet, vi tackar och bockar, precis den här typen av inlägg gör Sambadefensiv värd all tid i världen. En liten undran bara, jag minns inte Halmstad som något gnetgäng under Janne Andersson. Minns jag fel? Visst det var inte samma flärdfulla och sköna spel som ÖIS spelade under Erik Hamrén men det var rätt kvickt och påhittigt och allt som oftast effektivt. Vissa år vräkte man väl dessutom in mål. Spelade verkligen Halmstad någonsin så mycket långa bollar som ÖIS gör i dag? Nja, du har en poäng i valet av grundfilosofi, där håller jag med dig, men jag håller också med Magnus om att det är mycket som måste till om vi ska tillbaka till 2000-2003:s glansdagar. Vi har en lång väg att gå.

      Dessutom vilka djävla spelare vi hade då. Visst, alla vara inte stjärnor när de kom till ÖIS med de hade potentialen och en tränare som kunde utveckla den. Framförallt hade samtliga spelare rejäla vinnarskallar på den tiden: det var rejält sura humör i dagar efter en förlust (inte för att man någonsin förlorade). I dag är jag inte säker på att det är på samma sätt hos samtliga spelare. Men de får gärna motbevisa mig under resterande matcher av säsongen. Och det är faktiskt Jannes uppgift att se till att laget vinner matcher och plockar poäng. Kommer 2010 att sluta värre än 2007 – det är den stora frågan just nu.

    • 30 augusti, 2010 @ 10:05 Tjuvnyp

      Pess har helrätt. Klockrent!

      Fanns en anledning till att man blev Öisare. Lirarnas lag. Ett epitet som Afzelius i sitt lilla manifest synliggjorde klarare än någon annan. Nu finns det inte mycket lir kvar.

      Zavadils fasta på Leinars skalle känns mer IFK och går liksom emot hela vår klubbs historiska arv. Självklart inte fel att utnyttja. Tvärtom. Men när det känns som spelidén bygger på långbollande och att avsluta anfall med en höjdboll mot uppflyttad mittback – då tror jag vi får svårt att dra både de äldre och nykläckta Öisare till arenan.

      För allvarligt talat. Vi spelar ju för fan tjongboll. Och det utan att ens ge spelarna förtroendet att försöka göra något annat. Fan. Det är ju trõkboll av värsta sorten.

      Tjong och kuta jävulen. När Syrianskas tränare till och med säger i TV-sändning att han tycker vi slår långt i onödan, trots våra tekniska spelare – då förundras jag…

      Saknar den där lilla extra modet/förtroendet hos gubbarna att göra den där finessen, liret, kortpassen som vi är bortskämda med sen Simonssons tid. Det där lilla extra som gör oss till Öis.
      I med- som motgång.

      Allt kvävs av en ”slå långt så vi alla är på rätt sida boll ifall passningen misslyckas”-mentalitet som gör att vi känns som vilket sketgäng som helst.

      På 6-7 år har vi lyckats sudda ut det som gjorde oss till Sveriges coolaste fotbollslag. Nu strax laget som saknar mest lyster av alla elitlag i Sverige. För vad fan ska man annars kalla ett kryss till?

      Vi håller på att förlora vår själ.

    • 31 augusti, 2010 @ 14:30 Pess

      Det handlar självklart om mer än tränaren. Det handlar om att bestämma hur vi vill spela, vilka vi vill vara. Sen kan man rekrytera spelare och tränare som passar in i konceptet.

      Det finns talanger vars styrka ligger i tekniken och spelsinnet, snarare än brunkandet. Jag tror till och med vissa spelar hos oss. Det gäller ju bara att plocka in det som passar bäst till ens koncept, och ha en tränare som kan utveckla det.

      Jag tror det är viktigt för oss fans att kunna identifiera oss med laget som ligger närmast hjärtat. Viktigare än att vinna, till och med.

    • 30 augusti, 2010 @ 12:38 Ankan

      Fy fan va bra skrivet!! Tänk att vi inte för särskilt länge sedan kallade oss för ”Lirarnas lag” och gjorde skäl för det? Nu spelar Örebro (åtminstone delvis av det lilla jag sett) av alla lag den sorts fotboll som ÖIS ska stå för, medan ÖIS allt mer ser ut som den svensk fotbolls Volvo 242 som så många svenska elitlag gjort de senaste 25-30 åren….

    • 1 september, 2010 @ 10:49 För kort som målvakt

      Herregud, vilka primadonnor ni är allihop! ;) Bu-hu-hu, vi förlorar, bu-hu-hu vi spelar tråkigt. Vi vill ha hela kakan och dessutom äta upp den.

      Hela resonemanget haltar dessutom. Samma personer som vill se vinnarskallar à la grande vill se klackande, leende charmörer. I min värld går detta endast ihop om vi samlar in gräddan av spelare i världsklass. Är det då realistiskt att ÖIS lyckas locka till sig dessa spelare? Javisst, den dagen ÖIS vinner matcher, vinner serien och till och med väcker uppmärksamhet i Europa.

      Hur skall vi då göra för att vinna? Att ställa krav på spelarna, samma spelare som inte hittar rätt med en 3-meterspassning, att de skall klacka sin väg genom motståndarförsvaret? Att målen antingen skall vara från minst 30 meter och placerade som mest 10 cm från stolpe eller ribba, eller en tjusig cykelspark? Är det så enkelt att våra spelare helt enkelt inte tänkt på att producera på dessa sätt? Är det där skon klämmer?

      Kan det vara så att våra spelare inte är tillräckligt skickliga till att spela den ”propagandafotboll” som många här vill se? Om det är på det viset finns, enligt min uppfattning, två alternativa vägar att gå;

      1. strunta i att vi inte behärskar spelet men vi ska klacka ändå. Bollen skall rulla utefter gräset till varje pris, aldrig tjonga, även om det innebär att motståndaren erövrar bollen och gör mål. Detta linje tror i vart fall jag kommer att leda till fler förluster.
      2. Upphöj vinsten till övergripande mål. Vinna skall alltid vara prio 1. Till vilket pris som helst. Även om det skulle kosta i form av o-ÖISigt spel med grisfotboll och ”långa bollar på Bengt”. Lyckas vi med detta, att vinna alltså, kan detta komma att medföra större attraktionskraft hos laget, alltså att fler duktiga spelare vill spela i ÖIS-tröja.

      Japp, kära vänner. Jag har lagt upp bollen för repliken ”det ena utesluter inte det andra”. Jag påstår att detta IDAG är fel. IDAG, med dagens trupp, kan vi inte spela ”den tjusiga fotbollen” vi vill spela. Att bara påstå att vi SKA spela offensivt är inte konstruktivt, förklara hur detta skall ske (med en realistisk trupp)!

      Som avslutning till alla ”början-av-2000-talet-romantiker”: Det var alltid bättre förr, till och med framtiden var bättre förr.

    • 1 september, 2010 @ 17:34 Pess

      Jag är helt övertygad om att man kan ha en offensivare grundtanke, både till taktiken på plan och till sina rekryteringar. Trots det läge man är i.

      Jag menar ju också i mitt inlägg att jag inte har en jävla aning om det kommer vara mer framgångsrikt, men jag menar att jag hellre följer ett ÖIS som vill spela fotboll, än ett ÖIS som krampaktigt kvalificerar sig till Allsvenskan.

      Det handlar alltså inte om vinnarskallar och artister – som sagt, det var svårt att kombinera även under början av 2000-talet. Det var ju därför vi aldrig vann ligan.

      Men vad man visserligen kan kräva är väl att tränaren ska vara en vinnarskalle, såsom Hamrén. Det verkar ju tyvärr inte som att Janne A är det, om man läser intervjun med Zavadil.

      Man brukar säga att det är svårare att följa linje 1, att försöka spela längs marken. Men jag tror det är härligare när man lyckas.

    • 2 september, 2010 @ 07:13 För kort som målvakt

      OK, jag är med dig helt och hållet. Jag var helt enkelt på lite dåligt humör och tolkade medvetet ditt inlägg som den gamla vanliga visan om ”sambalir” till vilket pris som helst. Jag ber om ursäkt för detta.

      Visst ser jag hellre en tränare som har en offensiv fotboll som grundfilosofi. Med ditt svar förstår jag att du menar att man faktiskt kan spela offensivt utan att göra det alltför svårt. Man måste alltså inte klacka sig fram men man skal li vart fall sträva framåt. Är det rätt uppfattat? i Så fall är jag med dig broder (även om jag alltid ser en uddamålsvinst till följd av grisfotboll framför en ”hedersam förlust även om man spelar bra).

      Lyckas man med offensivt spel där bollen ”håller sig på mattan” är fotbollen något av det vackraste som finns och visst är det härligt.

  16. 30 augusti, 2010 @ 18:38 Martin L

    Alltså, Tjuvnyp har ju huvudet på skaft. På sex-sju år har Sällskapet förlorat allt det som titeln lirarnas lag står för. Som jag ser det ligger vår förenings konsekventa inkompetens gällande spelarförsäljningar till grund för bekymren. Jag menar, har vi fått skäligt betalt för någon av våra klasspelare förutom Ailton? Afonso, Paulinho, Toivonen, listan kan göras lång över spelare som under inga omständigheter borde fått säljas för struntsummor till en allsvensk konkurrent.

    Beslutet att låta Janne C fortsätta som huvudtränare inför återkomsten är också oförlåtligt. Jag vet inte, det kanske bara är jag, men i mitt huvud är fotboll det gröna fältets schack(!) inte det gröna fältets svälta räv och då behöver man inte någon som frustar ”In å kötta!” på varvsgöteborgska. Man behöver en ledare som är metodisk, noggrann, påläst och inspirerande. Claudio Ranieri, kom hit, vi behöver dig! Eller snarare, vi har behövt dig hur länge som helst…

    Svara

    • 30 augusti, 2010 @ 19:03 Hox

      Jag tycker vi fick skäligt betalt för samtliga de spelare du räknade upp förutom Afonso. Afonso ägde vi inte och således var det inte vi som sålde honom. Sedan fick vi ju definitivt överpris för både Ken och Markus Johannesson. Då är det enklare att hoppa på värvningarna istället.

    • 30 augusti, 2010 @ 20:53 Martin L

      Hade vi inte en andel i Afonso, typ 25%? Var det Mineiro som skötte hela ruljangsen med MFF? Och det är också en grej, Öis var ju pionjärer och föreningen som drog igång hela brassecirkusen i svensk fotboll men det bara försvann, rann ut i sanden. Hur hemskt är inte det? Och varför? Frågor, frågor, frågor. Men du har helt rätt med Ken, även om det bara återigen belyser problemet. Om man kan få 13 miljoner för Ken Fagerberg till Danmark, hur mycket kunde man då inte fått för Toivonen och Paulinho om dom gått utanför Sverige? Det är sportsligt och ekonomiskt självmord att sälja inom Sverige!

    • 30 augusti, 2010 @ 22:00 Rude Boy

      Det var Mineiros spelare och vad jag kan minnas var det budgivning mellan MFF, FCK och Bröndby.
      Vad gäller Mineiro så fick vi ju sämre och sämre spelare eftersom de skaffade avtal med flera klubbar (läs bättre skyltfönster).

    • 31 augusti, 2010 @ 00:40 Hox

      Det var Mineros spelare och vi hade 25% i försäljningen vad jag minns, så du och Rude Boy får båda poäng – åtminstone om mitt minne är rätt. Har för mig att ÖIS t.o.m gick ut och sa att man inte hade råd med Afonso men man hade råd med Paulinho.

      Samarbetet med CAM var ju unikt på sitt sätt att ÖIS ju faktiskt hade ett ensamrättskontrakt på spelare från början. Det var då som de skickade över Afonso, Paulinho, Ailton och Bosco (gissa vem av dessa som hade överlägset störst meriter*). När sedan ensamrättskontraktet upphörde var CAM inte så intresserade att förlänga ensamrättsklausulen och helt plötsligt kunde vi inte välja och vraka som vi fått göra tidigare. Så då rann det ut i sanden av förståeliga skäl.

      Sedan är det inte alls varken sportsligt eller ekonomiskt självmord att sälja inom Sverige. Att jämföra med fallet Ken är ju helt absurt, vi talar en av de bästa affärerna som gjorts post-Bosman i Sveriges historia (Tahirovic vinner dock den kategorin va?). Min uppfattning är iaf att Paulinho såldes till marknadsvärde, eller kanske lite över med sina 4,5 miljoner. Toivonen kostade väl Malmö någonstans mellan 6 och 8 miljoner (har läst lite olika uppgifter) plus en ganska stor vidareförsäljningsklausul och det var i runda slängar hans marknadsvärde också. Det är möjligt att man fick någon miljon mindre än förväntat, men att det kompenserades av vidareförsäljningsklausulen samt ett löfte att få låna spela av Malmö (wooohooo, Samuel Barlay!!!). Dessutom visste alla att Toivonen ville bort och det gjorde säkert det svårare att få ut pengar för spelaren. Jag tycker verkligen inte att ÖIS fått dåligt betalt för någon av dessa spelare och hade jag fått erbjudandet som beslutsfattare i ÖIS hade jag accepterat samtliga.

      * Japp, det var Bosco. De andra var inte ens nära Boscos meriter.

    • 31 augusti, 2010 @ 13:34 Jettreno

      Inte för att det har något med diskussionen i sig att göra men jag tänkte att Bosco kan få lite credd då han sällan får det.

      Jag pryade på ÖIS-gården en gång i tiden (2003?) när Bosco spelade hos oss och efter en träning så låg han och stretchade samtidigt som han babblade på, som han gillade att göra i omklädningsrumet. Men helt plötsligt tystnar han tvärt och två sekunder efter lägger han av den största jävla brakskit jag någonsin hört och bryter ut i ett brasilianskt garv av klassen megastor. Detta gjorde alla glada förutom Anegrund/Bärkroth som satt bredvid honom och fick känna på kraften av brakskiten.

    • 31 augusti, 2010 @ 14:12 Anonym

      Kan du defeniera vilken ;)

      Prutten
      Den vanliga, korta, ofarliga och lätt komiska varianten. Roar små barn. Blir pinsam i kyrkor och andra tysta lokaler. Döljs med lätt hostning.

      Smygaren
      Ofarlig. Tyst och luktfri. Inleds med magknip och kan därför planeras och dras iväg omärkligt genom att man vrider lite på kroppen. En harkling döljer lätt eventuella ljudeffekter. Uppträder när man sitter ensam och ser på fotbollsextra eller bingolotto, har femton par rena kalsonger bredvid sig samt 3 meter till muggen, jämför med ”stänkfjärten”.

      Lönnmördaren
      Lömsk, tyst och dödlig. Varnar med magknip och förväxlas därför lätt med ”smygaren” men överraskar sedan med sin dödliga lukt när det är för sent. Avslöjar dess bättre inte den skyldige. Dyker upp när man har gäster eller själv är gäst.

      Äggmöken
      Liknar ”lönnmördaren” och ”smygaren”, är oväntat illaluktande och dessutom ljudlig så att ingen misstar sig på den skyldige. När man tror att man lugnt kan dra iväg sin fjärde ”smygare” för kvällen så förvandlar den sig blixtsnabbt till en ”äggmök”. Kan ej döljas med hjälp av en hostning.

      Stänkfjärten
      Överraskande och ytterst otrevlig. Kräver omedelbart toalettbesök och kalsongbyte men inträffar givetvis när toaletter är svåråtkomliga och när närmaste rena kalsong finns 10 mil bort. Pendeltåg, biosalonger, småbåtar m.fl är vanliga ställen där ”stänkfjärten” helst förekommer. Har en otrevlig bieffekt att lukta länge.

      Alkolåset
      Har sitt ursprung i mäktiga jäsningsprocesser. Långvarig och ljudlig. Känns av i god tid och varnar även med konstiga ljud. Kan därför lämpligen avsläppas utomhus eller på muggen om man föredrar spännande eko-effekter.

      Ärtsoppan
      Tar aldrig slut. Påminner mest om tungt artilleri. Kommer sig av olämplig föda. Kan därför undvikas genom god planering. Medför annars inställda middagar och biobesök mm. Uppträder oväntat då vännerna bjudit på ”något exotiskt från Turkiet” till middag.

      Knallskottet
      Rolig effekt vid nyårsfirande. Annars inte rolig. Oftast luktfri men desto ljudligare. Avslöjar direkt den skyldige med sitt skarpa ljud. Åtföljs av fnitter eller rena gapflabb. Dyker oväntat upp vid ansträngning, framåtböjningar mm, t.ex. när man skall hjälpa en vacker flicka med hennes bagage på Arlanda, eller stiga in i en taxi med Hanna Graf.

      Brakskiten
      Överraskar och är ljudlig som ”knallskottet” men är mer utdragen. Låter helt enkelt otrevlig. Behöver inte lukta illa. Väcker i allmänhet kommentarer i stil med: ”För h-e! vad håller du på med? Gå på muggen för f-n!”

      Benvärmaren
      En klassiker. Innehåller ofantliga mängder varm naturgas. Sprider sig långsamt nedåt. Kan vara skön att lägga av utomhus kalla dagar, annars obehaglig.

      Slappröven
      En märklig och lite ovanlig variant. Utdragen. Varierar i tonhöjd och karaktär genom att inleda med ett högt knatter och sedan avsluta med ett dovt fladdrande ljud. Avnjutes bäst i skogshuggarkojor en torsdagskväll.

      Oskulden
      Utdragen som ”slappröven” men gäll och vass. Inleds med ett ljust utdraget knatter och avslutas med ett pip.

      Svidaren
      En lurig rackare. Liknar ”stänkfjärten” men är långsammare och kan därför hejdas innan alltför stor skada skett. Kräver dock besök på muggen inom närmaste tiden för att inte ge upphov till babianarsle. Tar man inte ”svidaren” på allvar kan man senare råka ut för en ”stänkfjärt”.

    • 31 augusti, 2010 @ 16:54 Jettreno

      Jag kan inte definiera exakt vilken men det står mellan Stänkfjärten, Brakskiten eller Slappröven. Det var ett par år sedan och den som med 100% skulle kunna säga vilken det var är tyvärr bara Bosco, men jag har tyvärr svårt att tro att han kommer ihåg den…

    • 1 september, 2010 @ 07:48 Anonym

      HA HA, GOTT ATT ROA NÅGON I DESSA X-TIDER

    • 31 augusti, 2010 @ 23:07 Anonym

      Skrattar så jag för magknip och tårarna kommer. Du har fått till bra beskrivningar.

    • 31 augusti, 2010 @ 23:35 SB

      Anon: Internet… Inte för alla tydligen.

    • 31 augusti, 2010 @ 14:20 Martin L

      Hox, jag vevar vit flagg. Jag går inte i klinch mot kunskap. Men om det inte är vare sig ekonomiskt eller sportsligt självmord (jag som var så nöjd med dessa kraftuttryck) så är det iaf FÖRBANNAT JÄVLA STÖRANDE, om du ursäktar, att se Öis bästa spelare försvinna till MFF för att 1-2 säsonger senare säljas för 3-4 ggr så mycket. Det är detta jag vänder mig emot. Och vad gjorde man för pengarna? Eller, det vet jag kanske egentligen, dom försvann väl ner i det avgrundsdjupa svarta hål kallat skulder som är Örgryte IS ständiga följeslagare. Är det bara jag som varje kväll ber en stilla bön om att: shejker, oligarker – unite and take over!

    • 31 augusti, 2010 @ 17:07 Hox

      Du är inte ensam om att vilja låna ÖIS bokföring i ett par dagar och kolla… Ujujuj, jag hade betalat mycket sponsorpengar för det. Får ta upp det med Henrik Svartborn om de kan tänka att sälja ett sponsorpaket med ”matchbiljetter och kopia på huvudboken” :-)

  17. 30 augusti, 2010 @ 21:41 Anonym

    Tjong och kuta jävulen

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se