Att påstå att Pavel Zavadil har varit ÖIS absolut viktigaste spelare under de senaste tre åren låter fjuttigt. Det är inte att göra Pavel Zavadils betydelse rättvisa. Han har varit viktigare än så. Det finns knappt ord för att beskriva Pavels betydelse under säsongerna 2008 och 2010. Han har varit lagets hjärna, hjärta och lungor.
Under sin tid i ÖIS har Pavel spelat 76 av 83 matcher. Samtliga från start. Och under de här matcherna har han mäktat med att göra 12 mål (0,16 mål per match) – sju spelmål, tre straffmål och två frisparksmål – och 27 assist (0,36 assist per match) – 17 assist 2008, 5 assist 2009 och 5 assist 2010. Han har spelat vänsterytter, offensiv mittfältare och defensiv mittfältare. Oavsett vad hans tränare har begärt av honom så har han ställt upp. För att sammanfatta: Pavel Zavadil är en av Sambadefensivs absoluta favoritspelare i dagens Rödblått – No shit Sherlock! – och vi har länge varit sugna att få till en intervju med lagets speldirigent och assistkung. Tyvärr har det funnits vissa språkliga barriärer som ställt till det, men för någon vecka sedan fick vi ett trevligt mail från en av Pavels nära vänner och då passade vi på att be om översättningshjälp för en intervju. Och som tur var accepterade Pavel Klein vår förfrågan. Så, mina damer och herrar, framför era ögon har ni vad vi har valt att kalla ”Den stora Pavel-intervju”.
Innan vi bränner på för fullt med intervjun vill vi påpeka att inom en snar framtid går Pavel Zavadils kontrakt med ÖIS ut och vi förstår att det är många av er som är nyfikna på hur han ser på sin situation och sitt nuvarande kontrakt. Blir han kvar eller lämnar han för nya utmaningar? Vi kan väl kortfattat säga att som vi har förstått saker och ting har Dick Last och Pavel haft åtminstone ett möte om framtiden. Besked lär med andra ord komma inom kort. Av respekt för Pavel och för den situation som laget befinner sig i för tillfället valde vi att under intervjun inte ställa någon direkt fråga om Pavel har för avsikt att stanna i klubben eller inte. Om det kan man tycka både bu och bä, men det är det val som vi gjorde och det står vi för. I intervjun ställde vi dock frågor om hur han ser på sin framtid och sin tid i ÖIS. Det är det bästa vi kan erbjuda. Vi hoppas att det duger.
Jag tänkte att vi kunde inleda intervjun med en så pass enkel och grundläggande fråga som hur din fotbollskarriär startade?
Jag kommer från en fotbollsfamilj så fotbollen har alltid funnits där. Min pappa spelade i högsta ligan i Tjeckien och min bror, som är några år äldre än mig, gjorde det också, så man kan väl säga att jag har varit på fotbollsplanen sedan barnsben. Efter skolan gick jag till en fotbollsskola, en typ av fotbollsgymnasium. Jag har alltid varit intresserad av fotboll och när jag var liten var jag på planen hela dagarna.
Och när ungefär insåg du att du kunde leva på fotbollen; att det kunde vara ett karriärval?
Det har alltid varit mitt mål att spela fotboll på heltid. När jag fick mitt första kontrakt som ungdomsspelare så insåg jag att det skulle gå vägen.
I vilken klubb spelade du då?
Det första kontraktet jag skrev – det var ett ungdomskontrakt, ett juniorkontrakt – var i SK Sigma Olomouc, som också är min modersklubb. Sedan skulle jag göra lumpen, och som fotbollsspelare innebar det att man spelade fotboll och inte mycket annat, så då spelade jag i andraligan i en lokal klubb. Mitt första kontrakt i högsta serien var med Drnovice. Det var första gången som jag spelade i högsta serien och efter det hamnade jag i Sparta Prag. Det var direkt efter Drnovice.
Och hur gick det de där första åren i högsta ligan, du kan inte varit så gammal när du kom till Drnovice?
Jag var 21 år när jag kom till Drnovice, men det var annorlunda på den tiden. I dag har vi ungefär samma problem i Tjeckien som vi har i Sverige, det är massvis med juniorer och unga killar som får chansen att spela eftersom de erfarna och rutinerade spelarna försvinner till andra ligor. På den tiden när jag kom upp som ung spelare spelade de mer rutinerade spelarna fortfarande kvar i den inhemska ligan. När man kom som ung spelare till Sparta skulle man konkurrera med erfarna spelare som spelade i landslaget och så där. Det var inte så lätt. Sparta var en storklubb så jag fick verkligen anstränga mig för att visa att jag dög. Det var bara att försöka slå sig in i laget. På det sättet var det annorlunda mot vad det är i dag. I Sparta fanns det en etablerad förstauppställning så det var väldigt tufft att slå sig in där. Men det gick ju.
Hur många säsonger spelade du i tjeckiska ligan innan du hamnade i Mjällby?
Innan jag kom till Mjällby spelade jag fem säsonger i tjeckiska ligan och sedan hade jag ett halvår i Israel, i Maccabi Haifa, och sedan fick vi barn så jag flyttade hem till Tjeckien igen och spelade i Banik Ostrava, som också spelade i högsta serien. När jag kom till Mjällby hade jag bara ett kontrakt på tre månader. Det var en utlåning. Det var ingen övergång. Mjällby satsade på att gå upp och lånade in mig och jag gjorde tio eller kanske elva matcher för Mjällby den hösten.
Och hur kändes det att komma till Mjällby och göra elva matcher i nästhögsta serien i Sverige?
När jag kom till Mjällby hade jag egentligen ett tvåårskontrakt med Banik Ostrava. Men klubben hamnade i ekonomiska svårigheter och då kom de till mig och frågade om jag kunde tänka mig en utlåning. Om vi kunde hitta någonting eftersom klubben inte hade råd att betala de pengar som man var skyldig. Och då hittade min manager den här möjligheten att flytta till Mjällby i tre månader. Det var mitt i sommaren så jag tog det mer eller mindre som en semester. Jag tänkte att det blir något nytt, en ny erfarenhet, så jag åkte bara dit och spelade.
Efter tiden i Mjällby skrev jag ett treårskontrakt med Öster. Det var det året som klubben gick upp i Allsvenskan. Men efter ett år åkte vi ur och då spelade jag kvar i klubben ytterligare ett år innan jag blev utlånad till ÖIS 2008.
Jag förstår att det var år och dagar sedan du spelade i tjeckiska ligan, men om du skulle ge dig på att jämföra tjeckisk och svensk fotboll, vad ser du då för likheter och skillnader?
Det är inga större skillnader faktiskt. Det är lite mer fysiskt spel här i Sverige. Det är mycket spring och mycket närkamper här i Sverige, medan man hemma i Tjeckien spelar lite mer tekniskt och bollen går lite fortare – från fot till fot. Men det börjar också jämna ut sig. Det märker jag. Det är i och för sig länge sedan jag spelade i Tjeckien så det här är mer vad jag har sett på tv och när jag varit nere i Tjeckien och tittat på matcher.
Du har bland annat beskrivits som en typisk tjeckisk spelfördelare/playmaker av svenska tränare, är det en beskrivning som du gillar och känner igen dig i?
Hundra procent! *skratt* Nej då, jag skojar, men det är väl en beskrivning som jag känner igen mig i. I år har jag väl i och för sig fått ägna mig lite mer åt det defensiva spelet än vad jag har gjort tidigare.
Jag tänkte precis komma till det, du har nu varit i ÖIS i nästan tre år och din roll på planen har förändrats en hel del. 2008 spelade du i en fri roll till vänster på mittfältet och i fjol spelade du ofta centralt i en något mer framskjuten position och i år har du så här långt varit det defensiva ankaret på mittfältet, hur ser du på dessa olika roller och hur din roll i ÖIS har utvecklats genom åren?
Jo, det stämmer att jag spelade i en fri roll 2008. Det var egentligen inte det optimala för mig, egentligen vill jag gärna spela i mitten för det har jag alltid gjort. Men när Janne [Carlsson] ville ha det så ställde jag upp. Och det fungerade ju. Det var helt OK. I dag finner jag mig lika väl i den lite mer tillbakadragna rollen på mittfältet. Man får anpassa sig och som en av de mer erfarna och rutinerade spelarna i laget kan jag anpassa mig och spela i olika roller. Det är inget problem, det fungerar bra. Jag har absolut inget emot det.
Samtidigt, om jag jämför Superettan 2008 med Superettan 2010, så tycker jag att det är mycket bättre spelare i Superettan i år. Det är mycket tuffare och hårdare. Det är mycket bättre spel nu. De lagen vi möter i år är mycket, mycket bättre än de vi mötte förra gången vi vara nere. Det är en klar skillnad. Då [2008] kunde vi föra en match på ett helt annat sätt även om vi inte spelade jättebra. Men jag märker helt klart att det är en skillnad i kvalitet mellan de två åren. I år är det mycket mer kamp och fler jämna matcher.
Under dina tre år i ÖIS har du ju också haft tre olika tränare – Janne Carlsson, Åge Hareide och nu Janne Andersson – jag tänkte därför be dig jämför de tre olika tränarna och hur du ser på dem som tränare? Det är kanske en svår fråga och du får säga till om du inte vill svara på det, det är helt OK.
När jag kom till ÖIS så hade vi Janne Carlsson som tränare. Det var väl hans andra säsong som huvudtränare och han är också yngst av de tre tränarna jag har haft under tiden i ÖIS. Han var i början av sin karriär, men vi tog oss upp i Allsvenskan.
Med Åge Hareide märkte man att han var erfaren och en helt annan tränare. Han kom med nya idéer och han visade tydligt hur han ville att vi skulle spela och uppträda på planen. Där var det liksom inga tveksamheter.
Janne Andersson är också ny i klubben och han har inte riktigt hunnit forma några egna idéer, men han snackar väldigt mycket med oss spelare. Men han har inte hunnit sätta sin prägel på det hela än.
Ja, det där en sådan där fråga som jag även tog upp med Björn [Anklev] när jag intervjuade honom innan sommaren som jag gärna skulle ta upp, och det är det att jag har sett en viss skillnad i hur ni tränar nu jämfört med när Åge tränade er. Då tränade ni väldigt mycket uppställt spel över helplan. Och ni nötte uppspelsvägar och försvarsspel och var väldigt inriktade på hur ni skulle möta olika motstånd. Men i dag ser man nästan aldrig det, hur kommer det sig?
Man får tänka på att när Åge kom så rörde det sig om tre månader eller någonting sådant. Då var det bara att så snabbt som möjligt rätta till vad som var fel. Vi var tvungna att få till något snabbt så Åge fick jobba lite annorlunda. Det var mer kortsiktiga mål, medan Janne Andersson jobbar mer på längre sikt. Det är en längre process. Men visst är det skillnader i hur vi tränade då och hur vi tränar nu, men det har sin förklaring i just det.
OK, om du skulle förklara hur ÖIS vill spela fotboll 2010 hur skulle du då beskriva och förklara det?
Nu är vi i ett läge där det är fler och fler matcher där det är ren kamp. Det är inte så mycket fotboll. Det är inget godis för ögat. Det är kanske inte så mycket för åskådarna, men vi som är på planen, vi vill spela fotboll. Det är inte alltid vi kan det, men vi vill det. Själva spelidén är att vi ska spela fotboll, men det funkar tyvärr inte alltid. Det har i år varit fler matcher där det bara är ren kamp, inte så mycket fotboll. Istället för så här spelar vi, så har det varit kamp och så får vi köra på det. Vi behöver mer tid för att få det att fungera.
Och nu har vi återigen en sådan här fråga som om du inte vill svara på den så hoppar vi över den, men jag undrar lite över hur du ser på din framtid? Ditt kontrakt med ÖIS går ut efter säsongen och jag är lite nyfiken på hur du ser på din framtida karriär?
Det är riktigt att mitt kontrakt går ut snart. Jag ser inte slutet på min karriär än. Vi får se vad som händer med ÖIS, men jag vill inte vänta in i det sista på något besked, så därför planerar jag inför framtiden, men vi får se vad som händer med ÖIS.
På vår hemsida har vi efter varje match en omröstning om matchens bästa spelare och du vinner den eller ligger i topp i omröstningarn match efter match, samtidigt går spelet minst sagt knackigt. Hur ser du på att du som spelare får dra ett väldigt tungt lass och att ÖIS är väldigt beroende – kanske lite för beroende – av dig som spelare?
Det är kul att höra att jag vinner era omröstningar och allt beröm jag får och allt stöd under matcherna, men om laget är för mycket beroende av mig vågar jag inte säga. Det är vi kanske. Alla ska göra sitt på planen. Det jag saknar lite är de vinnarskallar som vi hade i [Magnus] Källander och [Anders] Prytz och [Marcus] Allbäck. Det är inte riktigt samma sak nu. Jag vet inte om vi har lite för unga spelare nu och om vi har fått till den här riktiga vinnarinstinkten i truppen. Säsongen 2008 kunde vi kämpa oss till en seger med 2-1, men det finns inte riktigt där i dag. Inte på samma sätt. Jag har själv väldigt svårt att smälta en förlust. Det tar lång tid. Det verkar inte som att alla i laget känner samma sak. När Källander och Prytz var med var inställningen att det ska vinnas även på träning. Om vi spelade fyra mot fyra på småmål så skulle man vinna matchen.
Men det saknas i dag? Jag tänkte på det att när Åge kom in förra säsongen la han stort fokus på att ni skulle vilja vinna i varje moment, även om ni så bara spelade tvåmål på en träning.
Jo, så var det på Åges tid. Det var full satsning. Man skulle vinna hela tiden. Det handlade om att lära sig att vinna och att vilja vinna, men i dag är det inte riktigt så. Det är inte så att inte Janne vill att vi ska vinna utan han vill det också, det är bara det att det inte riktigt finns där.
Hur kan man få fram det då?
Jag vet inte.
Nu är det sju matcher kvar [sex matcher nu], vad krävs – förutom fler vinnarskallar och att ni börjar vinna matcher – rent spelmässigt för att ni ska nå kvalplatsen – för det är väl den man får rikta in sig på – vad kan ni korrigera och göra för att vinna de matcher ni har kvar här på slutet?
Vi har sju matcher kvar och allting kan hända, men det känns också att vi inte har allt i egna händer. Vi är beroende av hur de andra lagen lyckas och vad de gör. Vinner Landskrona alla sina matcher som de har kvar spelar det ingen roll om vi vinner alla våra matcher. Det hjälper inte. Rent spelmässigt vet jag inte. Det finns inga råd som jag kan ge, att så här ska vi göra, vi ska ge allt och alla de här klicherna. Vi behöver få tid för att få spelet att fungera.
****
Vi valde också att avsluta intervjun med ett par snabbfrågor bara för att ni skulle få lite mer lättviktig och personnära information om Pavel.
Börjar du känna dig som Göteborgare?
Jag gillar Göteborg väldigt mycket.
Vad är det bästa respektive det sämsta med Göteborg?
Havet är det bästa. Vädret är det sämsta.
Om du fick välja vilken klubb som helst (förutom ÖIS) som du skulle få spela för, vilken klubb skulle du då välja?
Barcelona.
När du inte håller på och tränar och spelar matcher vad gillar du att göra då?
Jag har väl inga direkta fritidsintressen på det sättet, det är inte så att jag samlar frimärken, men när min son och flickvän är här så gillar vi att vara vid havet. Vi är tillsammans mycket, oftast ute. Det är de bra perioderna när de kommer hit.
Vilken arena spelar du helst hemmamatch på, Gamla Ullevi eller Valhalla?
Om underlaget vore bättre så skulle jag säga Ullevi.
Är du intresserad av att bli tränare när karriären är över?
Jag hoppas att min aktiva karriär varar ett tag till. Men efter karriären ser jag inte mig själv som tränare.
'Pavel Zavadil: ”Jag har varit på planen sedan barnsben”' have 45 comments
31 augusti, 2010 @ 15:25 Voldemort
Pavel, Pavel. Vad skulle vi gjort utan Dig?
Du pekar precis på det som jag har befarat hela tiden. Det finns för få vinnarskallar i gruppen. Sådan där tjuriga jävlar som hela tiden vill vinna allt. Jobbiga, men ack så viktiga att ha i ett lag.
Lyssnar du, JA? Säkerligen har du samma uppfattning…. Lyssnar du, Dick? Du verkar ju ofta ha din helt egen uppfattning…
31 augusti, 2010 @ 19:30 Anonym
Ja där får vi det bekräftat det många av oss sett och sagt länge. Den största anledningen till att vi ligger där vi gör och inte är med och fightas i toppen. Bristen på vinnarskallar. Alla matcher som alla pratar om som vi ”skulle” vunnit hade vi många gånger också gjort med rätt mentalitet.
Dick, du kan börja rensa nu. En ung lovande spelar men utan vinnarinstikt kommer ALDRIG att bli något. För många med sådan inställningen i ett lag och du har just ett lag som Öis. För dåligt Dick, för jävla dåligt Dick.
1 september, 2010 @ 07:20 Martin Johansson
Jag kände också att det där svaret var lite jobbigt. Har ju haft det på känn rätt länge faktiskt och att nu få det svart på vitt var tungt. Men som vi har sagt tidigare, kanske kommer det finnas anledning för Janne Andersson och Dick Last att se över truppen och spelarkaraktärerna. Jämför man med laget från 2008 känns ju årets lag bra mycket mentalt svagare. Jag vill dock minnas att jag gjorde någon jämförelse över medelålder etc. mellan de två säsongerna och det var ingen större skillnad. I år är vi väl kanske lite mer beroende av unga killar i startelvan än vad vi var då? På sistone har det ju inte varit ovanligt att vi har haft Robin, Danny, Jakob, MarGus och Anderberg i startelvan och det är klart så många unga killar hade vi nog aldrig i någon startelva under 2008. Rätta mig om jag har fel. Därmed inte sagt att de nu namngivna spelarna inte har vad som krävs. Däremot skulle jag väl vilja hävda att alla – förutom Danny – behöver ta för sig mer och agera med större pondus. Dags att höja rösten ute på planen! Spelet finns där, nu ska bara vinnarskallen skruvas på också.
31 augusti, 2010 @ 15:32 FC
Det är den typen av vinnarskallar och slitvargar vi behöver. Det ska göra ont i själen att förlora, och det ska inte skakas bort till dagen efter. Känslan att aldrig mer vilja förlora ska sitta i under de kommande träningarna så de fattar varför de ska träna och ge allt i varje kamp.
Ge Pavel ett nytt kontrakt och de pengar han kräver.
31 augusti, 2010 @ 16:50 Bellman
Instämmer. Pavel måste stanna, kosta vad det kosta vill.
För övrigt var intervjun lysande. Det här är Sambadefensiv när det är som bäst.
31 augusti, 2010 @ 16:52 Bellman
Martin: Den tjeckiska flaggan har varit fin på Gamla Ullevi. Har det tagits några beslut kring resten av pengarna ifrån Pavel-insamlingen?
31 augusti, 2010 @ 17:00 Martin Johansson
Ja, jag trodde det i alla fall, men jag är rädd att för att bråket mellan ÖIS och Inferno har kommit emellan. Planen var att det skulle genomföras ett tifo till Pavels ära i samband med matchen mot Falkenberg, men jag vet ärligt talat inte vad som hände och jag har inte hört något från de personer som jag har diskuterat tifot med. Kan dock meddela att alla pengar (minus kostnaden för flagga och frakt) finns kvar på kontot. Jag ska ta upp kontakten med tifogruppen igen för att se vad som hände (tappade lite energi och styrfart efter den omtumlande veckan). I värsta fall får jag väl göra arbetet på egen hand.
1 september, 2010 @ 14:16 Bellman
Martin: Hör av dig om du behöver hjälp med något.
31 augusti, 2010 @ 17:23 Jettreno
En för jävla bra intervju! Helt rätt frågor ställdes och helt rätt svar gavs också.
Det känns jävligt trist att det inte blev något tifo till FFF-matchen men förhoppningsvis kan vi väl få till det tills Giffarna kommer ner? Ifall det behövs hjälp så är det bara att annonsera här på Sambadefensiv så kommer säkerligen flera hjälpsamma själar, däribland jag själv, och hjälper till.
1 september, 2010 @ 07:22 Martin Johansson
Nja, vet inte om rätt frågor ställdes, men det var de frågorna jag hann med på den utsatta tiden. Tog lite längre tid än jag hade tänkt eftersom Pavel tolkade. Blev liksom två moment extra. Men det kan kanske bli en uppföljande intervju efter någon match.
31 augusti, 2010 @ 17:37 Johan
Bara att stämma in i kören. Skitbra intervju och Pavel måste bara stanna.
31 augusti, 2010 @ 21:03 Ökänd
Vinnarskallar ala Källander, Prytz, Allbäck. Ja det saknas helt klart något i dagens
Öis. Frågan är väl om Dick förstår detta. Han gottar väl sig fortfarande åt brakvärvningen
från Island
31 augusti, 2010 @ 22:18 Anonym
Glömmer aldrig den dagen när Allbäck presenterades som återvändare till Öis, på tvbilderna kunde man se en kille sitta till vänster med lite längre hår som inte fick så mycket uppmärksamhet då. Inte visste man då att han skulle komma att bli våran viktigaste och bästa spelare under kommande år. En lågmäld,hårt jobbande spelare som vi kommit att älska nu kan vi hans namn mer än väl Pavel Zavadil. Det vi framför allt hoppas på nu är att våra vägar inte skiljs åt nu.
Kul och överraskande intervju med Pavel, efter som man sällan hör något från honom mer än få ord. Tack
Hoppas Last inser allvaret att agera snabbt,så vi inte står med lång näsa till sist!
1 september, 2010 @ 07:24 Martin Johansson
Jo, vi kände att vi behövde en intervju med Pavel. Det var (både) han (och vi) värda. Kul att det var möjligt att genomföra. Pavel är en djävla skön snubbe måste jag säga och ingen skulle bli gladare än jag om han stannade i klubben. Det är bara att hålla tummarna.
1 september, 2010 @ 10:26 Tjuvnyp
Grym intervju! Tack till alla. Fan vad bäst ni är. Det jobb ni lägger ner på Sambadefensiv är få klubbar förunnat. Ni eldsjälar ska ha en eloge.
Zavadil är och förblir en kultikon. Större än de flesta som passerat revy på gräsmattorna där vi härjat de senaste åren. Jag är smått förälskad i hans sätt att lira boll. Personifierar Öis historia med teknik och lir på ett utomordentligt vis.
Får väl dock stå upp lite för dagens gäng. Avsaknad av vinnarskallar är lätt att hävda.
Men har man bara vunnit 13 av 54 seriematcher de senaste två åren så saknas det nog mer än vinnarskallar för att nå framgång.
Last & Co gjorde åtminstone en vinnarskalle-värvning inför året. Valter TJr har samma blodvittring för tre poäng som vilket tidigare tigerhjärta ni än nämner.
Men det är nog bra att Zava kräver mer blod av sina kamrater för att nå tre pinnar. Lär ju inte få någon av de som känner sig träffade att kämpa mindre i alla fall.
1 september, 2010 @ 11:09 För kort som målvakt
Jag tror att du är inne på något riktigt väsentligt här. Till viss mån är vinnarskalle något som sitter i personligheten, men vinnarskallar tror jag måste matas med vinster med i vart fall jämna mellanrum för att växa eller bibehållas. Det blir svårare och svårare att kräva vinnarskallar om ett lag inte vinner. Vad jag vill få sagt är att alla spelarna i dagens trupp nog har ett visst mått av vinnarskalle, kanske ligger problemet i att den delen av skallen inte matats tillräckligt. Att Zava nämner de rutinerade spelarna som vinnarskallar talar för att det kan vara en ”självförtroendegrej” det här med vinnarskallen. Med ålder och rutin påverkas en vinnarskalle inte lika lätt av tillfälliga motgångar. Detta leder mig vidare till en av mina favorituppfattningar, nämligen att det skall bli obligatoriskt med täta kontakter hos idrottspsykolog för spelarna i truppen. Ja, jag är till och med korkad nog att höja upp detta önskemål över frågan om ett nyförvärv.
1 september, 2010 @ 11:45 Bisse
De hade den där stollen hela 2009 som kom och predikade
1 september, 2010 @ 13:08 Hox
Finns det någon anledning till varför du tycker Olof Röhlander är en ”stolle” och att han ”predikar”?
1 september, 2010 @ 13:49 Bisse
Kollade hans hemsidan och kollade hans resultat med ÖIS
1 september, 2010 @ 15:08 Hox
Jag har ingen aning om hans resultat med ÖIS och då lusläser jag ändå hans blogg och hemsida för att dammsuga den på ÖIS-nyheter… Kan du förklara för mig vad du tror att han har gjort och vad du anser resultatet blev?
1 september, 2010 @ 15:17 Bisse
Uppenbarligen ingenting
1 september, 2010 @ 15:40 Hox
Jag förstår. Du är lite generellt sur för att det går åt helvete just nu och vill bara kasta lite skit överallt för att det känns bättre då. Du har min sympati, jag känner samma sak lite då och då. Jag rekommenderar Svenska Fans forum, det är mer uppskattat där.
1 september, 2010 @ 16:25 Voldemort
Att inte fortsätta med Olof tycker jag är en stor förlust. Det satsas oerhört mycket på musklerna men väldigt lite på hjärnan generellt inom fotbollen. Jag hade en dialog med Olof där jag bad honom ta upp frågan med Öis om att även använda honom där han kan påverka mest – på ungdomssidan. Av detta blev intet och vad jag vet så är väl Olof bortkopplad även från A-truppen? Det här är inget mätbart på det sättet att man kan använda ett beep test eller eller cooper test för att mäta progress. Det är något som kommer över tid i förändrade beteenden.
1 september, 2010 @ 16:33 timberhochmandie
Martin har ju skrivit tidigare om Röhlander. Så vitt vi vet finns väl samarbetet kvar, men nu är det frivilligt för spelarna. Han ska ju dessutom komma till Radio ÖIS, så nån koppling måste ju finnas kvar…
1 september, 2010 @ 17:23 Martin Johansson
Det stämmer. Det var i den tredje delen av ”Med bindel om armen”. Och här är vad jag skrev:
ÖIS har ju under ett par år arbetat tillsammans med den mentala coachen Olof Röhlander. Vad är Olofs roll i laget nu för tiden och tränar ni fortfarande ”den mentala biten”?
Vi har inte Olof lika mycket i år. Om man ska jämföra med ‘08 och förra säsongen så jobbade vi så att vi hade gruppträffar med Olof, plus att vi allihopa hade individuella samtal. I år är det mer så att vi har gruppträffarna, men i år är det mer frivilligt med de individuella samtalen.
Jag tycker att Olof är jättebra. Han jobbar ju på det sättet att han får en att fundera på de här grejerna som kan hjälpa en. Han har inga lösningar så klart, men han ger en tankeställare hela tiden om hur man ska kunna driva sin utveckling framåt. Han var bra för oss. Det tror jag. Jag tror väl att han är det fortfarande och de som går hos honom individuellt tror jag tycker att det hjälper väldigt mycket.
Är den här mental träningen viktigare i motgång än i medgång?
Ja. Det tror jag. I medgång – så är det ju med allting egentligen – då rullar det på. I motgång, det är ju då man börjar fundera, men man behöver fundera på rätt saker för att få det att stämma istället för att fokusera på fel saker. För det är ofta det som det handlar om [att man fokuserar på fel saker]. Sedan tror jag att det även i medgång kan vara bra att få de här små tipsen och idéerna om hur man bibehåller det.
Problemet för alla de här mentala coacherna är ju att ‘08 var det ju inte alls hans [Olofs] förtjänst att vi gick upp. Medan ‘09 så var det hans fel att vi gick dåligt.
Det är otacksamt att vara tränare helt enkelt.
Det är otacksamt, men så är det.
1 september, 2010 @ 20:33 Voldemort
Jag lovar att läsa bättre i fortsättningen, Martin……
1 september, 2010 @ 16:40 Voldemort
Vad skulle jag göra utan dig, timber… ;-)?
Samtidigt tror jahg inte på frivillighet i detta ärende utan som en del av ett större program precis som fysträning. Men för hjärnan…. man kan liksom inte börja och sedan bara lägga det på is. Det är ett arbete som kräver en lång process.
1 september, 2010 @ 16:47 Bisse
Man såg ju resultatet 2009,
1 september, 2010 @ 17:02 Voldemort
Som sagt; en lång process. Men du verkar ju vara rätt kortsiktig…
1 september, 2010 @ 17:13 timberhochmandie
Ah Voldemort, du kanske skulle läsa lite av det Martin skriver så behöver jag inte hålla koll åt dig. Det här är väl f.ö. ytterligare ett tillfälle då vi kan konstatera att vi är ganska överens. Jag tror absolut att det är bra för alla spelare att få mental träning. Inte minst de nyfikna gossar med dålig självdisciplin som springer här och smygläser…
Ps. Jag tog lite bilder på P97 (Var det väl???) när de spelade mot Häcken på ÖIS-dagen. Nån risk att du fastnade på plåten?
1 september, 2010 @ 20:30 Voldemort
Ah, timber…jag hinner inte läsa allt martin skriver. Han är så förb…produktiv.
Sedan måste jag göra dig ledsen. Tyvärr har min gosse slutat i Öis och gått till ett annat lag (där jag dessutom är tränare. Härliga duster med tonårssonen… ) Vi hade match i en annan del av staden samtidigt så det lär bli svårt att hitta mig på någon av bilderna. Om inte min ande svävar runt konstgräset däruppe. Han kan jag ju inte gå i god för…
1 september, 2010 @ 20:50 Hox
Fram tills Hareide kom hade Röhlander individuella samtal med spelarna. Nu har han väl bara föreläsningar för dem.
Bisse: Du såg inte resultatet 2008?
1 september, 2010 @ 23:50 Johan
Jag får kalla kårar då jag läser på hans hemsida. Påminner mest om en sån där amerikansk TV-pastor som tjänar stora pengar på att säga till folk att om man bara gör som han säger så kommer allt bli bra och man får inte cancer och får man det i alla fall så har man inte riktigt gjort son han sa.
Det finns betydligt seriösare sätt att bedriva mental träning än att vända sig till en sån här skojare.
2 september, 2010 @ 09:16 Anonym
Håller med Johan. Röhlanders credentials känns inte jättetunga, han behöver inte vara en dålig kille men det men det låter som kvacksalveri i mina öron. Jag gömmer mig under täcket när jag tittar på hemsidan, men, det är klart, alla går inte igång på samma grejer, det är jag medveten om.
Sedan kan man inte blunda för att året då samtliga spelare fick genomgå samtal på samtal även var året för en total mental genomklappning. Och det är inte heller så att Röhlanders magic resulterat i år heller. Han har på ett eller annat sätt jobbat med mer eller mindre samma lag i 3 år och att påstå att det är ett gäng vinnare, ett gäng som inte viker ner sig eller ett gäng som kan prestera när det krävs. Hade det gått bra hade det ju andra sidan varit helt och hållet Rölhanders förtjänst. Min poäng är att hans bidrag förmodligen inte gör till eller från.
Folk verkar glömma att det är ett kännetecken för en bra tränare att få ut det bästa av sina spelare. Tränaren är psykologen som räknas. Mourinho är inte där han är för att han taktiskt är överlägsen sina kollegor.
Det låter väl jättebra att spelare som VILL får någon att prata med. En spelare som det låst sig för eller blivit cementerad på bänken kan säkert få ut något av att tala med en extern kraft. Lets leave it at that. Men att tvinga på all på detta livscoacheri låter ju helt absurt.
2 september, 2010 @ 09:54 Danne E
Nu blir jag lite trött serru, om vi nu ska diskutera saker som vi inte har så där överdrivet bra inblick i är det väl bra om vi läser och tar till oss av den lilla information som finns att tillgå. Det vill säga SD:s intervju med Björn Anklev där El Pato kommenterar Röhlanders arbete med laget. I den intervjun anges bl.a. att:
1) Röhlander säljer inte en helhetslösning (han predikar inte hur du kan leva ditt liv för at slippa cancer). Bevis Anklevs ord: ”Han jobbar ju på det sättet att han får en att fundera på de här grejerna som kan hjälpa en. Han har inga lösningar så klart, men han ger en tankeställare hela tiden om hur man ska kunna driva sin utveckling framåt.”
2) Att påstå att Röhlanders arbete inte varit framgångsrik är inte heller helt korrekt eftersom han började jobba med truppen efter kaos-2007 och var därmed en stor del i framgångarna 2008. Återigen hittar vi beviset i Anklevs ord: ”Vi har inte Olof lika mycket i år. Om man ska jämföra med ‘08 och förra säsongen så jobbade vi så att vi hade gruppträffar med Olof, plus att vi allihopa hade individuella samtal. I år är det mer så att vi har gruppträffarna, men i år är det mer frivilligt med de individuella samtalen.” Anklev lägger sedan till ”[p]roblemet för alla de här mentala coacherna är ju att ‘08 var det ju inte alls hans [Olofs] förtjänst att vi gick upp. Medan ‘09 så var det hans fel att vi gick dåligt.” Någon som känner igen sina egna resonemang?
3) På en direkt fråga om den mental träningen är viktigare i motgång än i medgång svarar Anklev, ”Ja. Det tror jag. I medgång då rullar det på. I motgång, det är ju då man börjar fundera, men man behöver fundera på rätt saker för att få det att stämma istället för att fokusera på fel saker. För det är ofta det som det handlar om [att man fokuserar på fel saker]. Sedan tror jag att det även i medgång kan vara bra att få de här små tipsen och idéerna om hur man bibehåller det.”
Därmed inte sagt att det inte finns poänger även i kritiken av Röhlander och jag vet personligen inte om jag är helsåld på den här typen av mentala coacher. Min gissning är att tror man på det så fungerar det, tror man inte på det så fungerar det inte. Själv har jag svårt för den här amerikanska stilen. Är mer gråsosse själv, d.v.s. kan själv och kan jag inte det kan ingen annan hjälpa mig heller. Men för att återgå till det viktiga, ska vi diskutera saker och göra det på ett vettigt sätt är det nog rätt bra om alla försöker läsa på och ta till sig så mycket information som möjligt. Att kritisera Röhlander utifrån hans hemsida fungerar väl, men personligen tror jag att man då får en väldigt förenklad och naiv bild av vad det handlar om. Förhoppningvis vet vi mer framöver när Röhlander har varit med på Radio ÖIS.
Det är otacksamt att vara tränare helt enkelt.
Det är otacksamt, men så är det.
2 september, 2010 @ 10:10 Vergilius
Jag tror helt klart att det finns mycket att hämta ur mental träning, men kan väl tycka att det känts bättre om man hade nån som faktiskt var utbildad psykolog, nån som de facto har en licens.
”Mental coach” är mig veterligen en lite pseudovetenskaplig kurs på ett år som man kan ta på ganska hårt kritiserade kvacksalvarhäng som humanova et al.
Jag hade helt klart föredragit nån som kommer från lite seriösare bakgrund, finns så jäkla många skojare som flyger under självhjälpsflagg.
2 september, 2010 @ 10:52 Danne E
Jo, jag köper det. Jag sa också att jag var tveksam till det hela. Samtidigt måste det väl vara upp till Janne Andersson att välja den väg och den person som han tror kan göra störst nytta. En sak vet jag och det är att det finns många som har licens för sitt arbete men som ändå är fullständigt hopplösa på att utföra det. Jag vet också många som saknar licens eller har fuskat sig in på ett jobb men som ändå gör ett förträffligt arbete. Bara för att ytterligare nyansera snacket.
2 september, 2010 @ 11:42 Bisse
Jag säger inte att det är fel med mentalträning men fotboll är lagsport och det är tränaren som ska motivera först och främst.
Vet inte varför ska alla hänga sig just på Röhlander,det finns väl andra att anlita också.
2008 eller 2009? Vi vet ingenting hur det hade varit utan honom 2008.Vi kanske hade varit klara för allsvenska med 5 omgångar kvar.
2 september, 2010 @ 12:27 Anonym
Du påstår att Röhlanders arbete är framgångsrikt pga att han var med 08. I så fall borde det vara lika rätt att hävda att han är en del av lagets ras de senaste 2 åren?
Sedan predikar ”de vise” på detta forum att det hela handlar om långsiktighet. Ifall detta är sant så borde resultaten visa sig ganska snart? Är inte 3 år ganska lång tid med ett lag i en elitklubb?
Jag tror inte ett smack på den amerikanska mumbo-jumbo Röhlander verkar stå för, det är min åsikt. Jag tror det är tomt snack som på det stora hela varken gör till eller från. I fotboll tror jag tränaren är den viktigaste mentala tränaren. För att citera Hox: ”När Hareide kom slutade man med de individuella samtalen.” Den meningen accentuerar min poäng ganska väl. Jag hade satsat Röhlander kronorna på en kompetent tränarstab.
Sedan är Anklev och Rölhander goda vänner privat så man kanske ta hans ord med en nypa salt. 1. Han kommer inte skjuta sin polare i ryggen. 2. Hans åsikter om arbetet representerar inte vad laget tycker om Röhlanders arbete.
2 september, 2010 @ 13:15 Bellman
Jag har ingen större koll på Röhlander.
Men jag kan bekräfta vikten av att arbeta med de mentala bitarna som fotbollsspelare.
Både av egen erfarenhet som spelare och genom de otaliga personlighetspsykologi och socialpsykologi-kurser som jag själv har pluggat på GU.
Man ser oerhört ofta väldigt kompetenta spelare helt plötsligt göra grova misstag på planen och man märker snart att det har satt sig i huvudet. Man blir rädd för att göra fel och vill helst inte ha bollen osv. Sådana här mentala saker borde varje fotbollsspelare jobba med oavsett om det går bra eller dåligt.
Däremot så har jag ingen åsikt i frågan om exakt vem som ska bistå med dylik hjälp.
2 september, 2010 @ 13:57 Danne E
Dude, jag påstår inte att det har varit framgångsrikt, däremot säger jag att det inte enskilt har varit dåligt. Att det inte är svart eller vitt. Är så trött på att behöva göra det, men vissa lär sig aldrig att utveckla ett färgseende i bedömningar. Allt jag säger är att Röhlander var med 2008 då vi gick upp och han var med 2009 när vi åkte ner och han är med i år när vi är lite mittemellan. Vad hans resultatmässiga bidrag är har varken du, jag, Anklev eller Röhlander själv en aning om. Kunde du, jag, Anklev eller Röhlander avgöra det så skulle vi inte vara du, jag, Anklev eller Röhlander utan gud. Och eftersom gud inte finns får vi nog nöja oss i att läget är lite oklart. OK?
1. Jo, jag vet det. Det var därför frågan ställdes i intervjun.
2. Nej. Men vad den är har vi ingen aning om. Om jag ska vara ärlig förstår jag inte ens din poäng i denna punkt, men OK.
Och till sist, jag skrev att jag personligen inte tror ett skit på det hela, men att man för den saken skulle inte kan sabla ner hela skiten. Att det sannolikt är buää, inte bu eller bä. Ok-eli-do-ke-li?
2 september, 2010 @ 13:59 Voldemort
Det är väl knappast någon slump att Nanne Bergstrand själv utbildat sig i ämnet? Mig veterligen så vann väl KFF SM-guld för inte så länge sedan?
5 september, 2010 @ 16:30 Tjuvnyp
Vill bara påpeka en sak ang. mental coachning….
Att enbart använda psykolog vid kriser är fruktansvärt fel. Risken för kortsiktig motsatt effekt är uppenbar.
Antingen använder man psykolog under väldigt lång tid. Gör utvärderingar och analyser gemensamt under helst flera år. Eller så skiter man i det helt.
För snacka om fel signal om de sänder in honom enbart när det går/gått åt helvete.
Att hatta hit o dit med det mentala ger bara spöken i huvudet. Antingen eller. Punkt.
1 september, 2010 @ 17:06 Bisse
Ett långt hopp mellan Pavels intervju och diskutera om de behöver shrink.På tal om långsiktighet vad sägs om att byta sportchef?
1 september, 2010 @ 23:37 Felix
Alltid intressant med långa och djupare intervjuer med spelare. Efter detta får han ju bara inte lämna oss, betala boende i Göteborg för hans familj också eller vad han än kräver bara han stannar. Dock är det inte kul att läsa om att vinnarskallen saknas, själv hade jag gärna sett dels obligatoriska samtal med Olof R men sedan hade jag gärna sett någon gammal spelare i en hjälptränarroll, typ Prytz eller Källa eller varför inte Johannesson. För att få en som vet exakt hur det fungerar med sig på bänken för det är ju en av dom saker som våra tränare idag saknar, ingen av dem har särskilt mycket rutin från elitfotbollens ups and downs. Så att en förenklande öishjärta är vad som behövs tror jag, speciellt nu när det är så många unga i truppen.