Pliktskyldig trea mot Öster

Efter en första halvlek som var lika seg som inledningen på Tarkovskys ”Solaris” och en andra halvlek som aldrig riktigt ville tända till, men där ÖIS hade fullständig kontroll på sin motståndare, kunde ÖIS äntligen bärga en ny trepoängare i jakten på den allsvenska kvalplatsen. Femte gången gillt! Och nu har vi för tillfället den där åtråvärda kvalplatsen. Nu gäller det bara att hänga tag i den hela vägen in i mål.

Samtidigt ska det betonas att det var en vinst som satt långt inne. Under långa stunder – framförallt under den första halvleken när Öster vann kampen om mittfältet – såg det rätt illa ut. I det dåliga vädret hade ÖIS oerhört svårt att få något rejält grepp om matchen och sin motståndare. Som så många gånger förr denna säsong var spelet tempofattigt och kladdigt.

ÖIS inledde emellertid matchen relativt piggt och redan i den fjärde minuten gjordes Álvaro Santos ner ett par meter utanför Östers straffområde. Pavel Zavadil måttade in siktet och klippte till. Och frisparken blev tillräckligt hård och välplacerad för att ställa till bekymmer för Rasmus Rydén i Östers mål. Men Rydén lyckades hålla situationen under kontroll och kunde boxa ut bollen till hörna för ÖIS.

Nästa farlighet blev bortalagets, när Elmin Nurkic och Daniel Petersson kombinerade sig fram längs med vänsterkanten där Steinthor Thorsteinssson och Danny Ervik inte hängde med för fem öre. Petersson spelade sedan en passning snett inåt bakåt som Nurkic mötte direkt och bollen smet förbi Peter Abrahamssons vänstra stolpe som en lätt bris.

I den tolfte minuten smekte Markus Gustafsson fram en smäcker passning till en Markus Anderberg som hade tagit en smart löpning in mellan ytterback och mittback. Dess värre lyckades inte Anderberg komma till avslut utan läget rann ut i sanden. Strax därefter fick Valter Tomaz Jr ett hyfsat läge i höjd med straffpunkten efter en högerhörna från Pavel Zavadil. Valter fick tyvärr se sitt skott landa långt upp på sittplatsläktaren över ”bortastå”. Fel person på fel plats vid rätt tidpunkt.

Öster var dock inte helt ofarliga. I mitten av den första halvleken slarvade Markus Gustafsson i passningsspelet på mittplan och helt plötsligt fick Freddy Borg ett bra läge framför Peter Abrahamsson. David Leinar visade dock offervilja och vinnarskalle när han kastade sig in och tog död på anfallet innan Borg hann komma till avslut. Och strax därefter fick Borg en ny chans, när Östers målvakt bestämde sig för att tjonga långt. Riktigt långt. Och en nickskarv senare befann sig Borg helt fri med Abrahamsson i ÖIS-målet. Abrahamsson kom emellertid ut snabbt och gjorde sig stor vilket fick Borg att pinka på sig. Avslutet blev också därefter. En bra bit utanför.

Med en kvart kvar av matchen började ÖIS hitta rätt i positionerna på mittfältet och man kunde undan för undan ta över mer av spelet. Och i den 36:e minuten fick Björn Anklev tag i en boll strax utanför offensivt straffområde. Anklev rundade en motståndare och tog sikte på ytan vid den bortre stolpen. Lättningen hittade också fram till Pavel Zavadil som visade kyla och spelsinne när han istället för att sätta bollen på mål nickade in bollen till Álvaro Santos som befann sig i ett ännu bättre läge. Trist nog fick Santos se sin nick gå i stolpens insida och returen tog bortaförsvaret hand om och rensade undan. Det bör betonas att det nog var svårare att träffa stolpen än nätmaskorna i just det läget.

I första halvleks sista minut bjöds ÖIS på en straff. Och konstigt vore väl annat med tanke på hur många straffar man blivit berövade under de senaste matcherna. Det här var dock en riktig bjudning. Álvaro Santos slog en perfekt avvägd passning fram till Steinthor Thorsteinsson som någon halvmeter utanför straffområdesgränsen klev in framför sin spelare, hakades upp och föll. Som en fura. Tungt. Hela Gamla Ullevi höll andan. Men visst tusan blåste domare Fredrik Lundberg för straff.

Ett inte helt korrekt domslut om du frågar Östers tränare, Ludvid Erntsson:

– Jag ser själv på reprisen att det är en felaktig situation. Det är precis på linjen eller strax utanför straffområdet. Det är inte straff, sa Erntsson efter matchen.

– Är det på linjen så är det ju straff. Linjen tillhör det område som den begränsar. Så det måste vara utanför om det inte ska bli straff, kontrade Janne Andersson.

Trots straffmissen mot Ljungskile SK och de brända frilägena mot Landskrona BoIS fick Álvaro Santos ta hand om straffen. Den här gången gjorde Santos inget misstag. Den här gången blev det ingen finess eller finlir utan straff satt stenhårt upp i målvaktens vänstra hörn. Rasmus Rydén hade aldrig en chans.

Efter straffen hann Öster bara göra avspark innan Lundberg blåste för paus. Ett oerhört viktigt mål för ÖIS. Efter målet kontrollerade man matchen totalt. Bland annat genom att balansera om mittfältet och flytta upp Markus Gustafsson ett steg i planen så att Östers Charles Andersson inte gavs så stort utrymme och mot slutet av matchen gick man till och med över till att spela med en forward och fem man på mittfältet vilket tog död på matchen helt och hållet.

ÖIS inledde annars även den andra halvleken starkt och det dröjde inte mer än fem minuter innan Álvaro Santos och Björn Anklev finlirade sig fram på ÖIS högerkant. Anklev ryckte loss från sin försvarare och såg hur Markus Anderberg smög upp mot den bortre stolpen. Och som ni säkert känner till så söker kaka maka. Anklevs inspel satt perfekt på Anderbergs panna. Tyvärr hittade inte Anderbergs nick maskorna utan smet ut till inspark för Öster.

Och bara några minuter senare startade Danny Ervik ett anfall på egen planhalv, sökte sig upp mot mittlinjen och spelade ut en passning till Steinthor Thorsteinsson som tagit en löpning längs med högerkanten. Och precis som i anfallet innan satt inlägget som hand i handske. Enda problemet, Björn Anklev hade inte ställt in siktet och nicken gick ett par meter över Östermålet.

I den 67:e minuten var det dock dags igen. För ett stolpskott alltså. Markus Gustafsson spelade upp en passning mot Álvaro Santos som befann sig någon meter in på ÖIS planhalva. Santos skarvade direkt vidare bollen i djupet till Thorsteinsson som kom forsande som en isländsk fjällbäck längs med vänsterkanten. En petning var sedan allt som behövdes för att Thorsteinsson skulle få öppen gata mot mål. Thorsteinssom ställdes sedan inför två alternativ: att gå på eget avslut eller att passa till Björn Anklev som tog en löpning in i den bortre ytan. Thorsteinsson valde förstås det första av de två alternativen. Och ÖIS hade därmed ett nytt avslut i stolpens insida.

Och frågan är om det inte hade varit bättre att spela Anklev i det läget. Från min plats på läktaren såg det ut som att Anklev skulle haft öppet mål om Thorsteinsson inte hade agerat så själviskt.

2-0 kom dock drygt tio minuter senare när 93 kilo David Leinar visade kvicka fötter och fin teknik i efterspelet av en hörna. Leinar sög in bollen – efter att Thorsteinsson jobbat fram en andraboll – och drog en Österspelare innan han skickade upp bollen stenhårt i nättaket. Hur läckert som helst. Ett riktigt klass- och viljemål. Ett typiskt David Leinar-mål skulle man kunna säga även om det inte gjordes med huvudet den här gången.

Leinar är just nu ÖIS hetaste målskytt. Tre mål på fyra matcher. Det är bara att hoppas att Anklev, Santos, Nicolas Sandberg och Luka Mijaljevic drar lärdom.

Att påstå att matchavslutningen blev spännande och nervpirrande vore att ta i. Efter 2-0-målet stod ÖIS rätt i positionerna och bjöd inte Öster på några egentliga chanser. Det hetaste som hände under den avslutande kvarten var nog att ÖIS hade ytterligare en boll i mål, men att målet dömdes bort eftersom både Nicolas Sandberg och Jakob Olsson befunnit sig i offsideposition.

Avslutningsvis måste man väl kommentera publiksiffran. Chans på kvalplatsen och gratis entré! Och knappt 3 000 personer behagar dyka upp. Det är banne mig under all kritik. Om vi dessutom tänker oss att samtliga personer tog med sig åtminstone en person extra betyder det att en djävla massa Öisare stannade hemma framför tv:n i kväll. Inte OK. Verkligen inte OK. Sådan publik, sådant lag. Kanske är det så enkelt att vi inte förtjänar bättre än ett mitten/strax under toppen-lag.

Om du har lust, tid och ork så får du gärna rösta fram matchens Öisare:

'Pliktskyldig trea mot Öster' have 17 comments

1. 20 augusti, 2010 @ 23:19 CJ

Tillhörde tyvärr den skara som inte var på plats, men det berodde helt enkelt på att jag inte har varit i Göteborg de senaste dagarna. Får ta igen den uteblivna hemmamatchen med bortamatch mot Ängelholm.

Hur som haver, ruggigt skönt med 3 poäng. Nu är vi trots allt på kvalplatsen, vilket förvånar mig efter alla kryss. Tur att serien har varit såpass jämn att vi inte har missat tåget. ÖIS har ju de allra bästa lägena i matchen (Santos nick i stolpen efter mönsteranfallet, Steinthors stolpskott på friläget) och segern känns rättvis. Däremot tycker jag inte att spelet fungerar särskilt bra. Lågt tempo och vi vinner inte alls mittfältet. När Mellqvist kommer in och vi spelar en 4-5-1 vid ställningen 1-0 börjar vi få tag i mittfältskampen igen och det ser relativt OK ut. Personligen är jag för en 4-2-3-1 uppställning med Santos som target och snabba yttrar á la Anderberg på kanterna. Sedan tre centrala mittfältare för att vinna mittfältskampen.

Får se hur det blir framöver, men det viktigaste var 3 poäng idag. Tycker att vi fortsätter på det spåret mot Falkenberg och Ängelholm och lägger beslag på kvalplatsen.

2. 20 augusti, 2010 @ 23:24 1887

För Santos del var hans mål hyperviktigt för resten av hans säsong. Han har ju varit hyfsad dem senaste matcherna så det var bara bra. Publikmässigt var det löjligt dåligt… Jag tror det kommer vända rejält för ÖIS nu, en match man vann fastän man inte spelade jättebra var nog sjukt viktigt för fortsättningen!

• 21 augusti, 2010 @ 01:10 Johan Gellerman

Publikmässigt var den andra halvleken säsongens överlägset bästa klackinsats. Att det sen inte kommer mer folk spelar egentligen mindre roll, även om det alltid är roligt med mycket folk men ÖIS förlorade inga större intäkter på det samtidigt som det regnade och matchen gick på tv. Klacken visade var skåpet ska stå, bara hoppas att vi kan hålla det säsongen ut.

• 21 augusti, 2010 @ 09:03 Anonym

Kunde själv bara närvara sista kvarten pga egen match i Uddevalla. Tyvärr kunde jag bara komma in på sittplats när jag väl kom men måste säga att klacken var ruggigt bra igår även om jag tror att många igår tog chansen att sitta istället för att ställa sig på sin vanliga plats i klacken. Världsklass!

3. 20 augusti, 2010 @ 23:28 AlexU

syntes att Anderberg hade lite tufft med att spela på ”fel” sida, men gjorde det mycket bra när han fick byta. Annars tycker jag att MarGus gör en stark insatts och visar åter igen prov på sin gudomliga touch.(undantaget fel passen till freddy borg) Men jag måste erkänna att jag var mycket nervös under stora delar av matchen då vi hela tiden är tvåa i dueller och på boll. Tur att alla i öster värkar ha två vänster dojjor.

4. 20 augusti, 2010 @ 23:42 anton

Kan någon väcka ÖIS 1994?

5. 20 augusti, 2010 @ 23:57 1887

Vi behöver få tillbaks Sebastian.

VI BEHÖVER NÅGON SOM KAN RÖKÖTTA PÅ MITTEN OCH VINNA LUFTDUELLER!! :O

6. 21 augusti, 2010 @ 00:46 DrJonas

Åh va underbart med tre pinnar, men jäklar vad det ekade tomt på mitten, rena autostradarn. Inte var det enbart MarGus fel. Mer systemet. Är det inte dags för jan-jan att lämna åttiotalets 442 helt, och anpassa sig till den moderna fotbollen?! Gick ju lite bättre sista kvarten. …och vad är fredag kväll för tidpunkt att lägga en match. Itte helt optimalt.

7. 21 augusti, 2010 @ 06:46 Rompan

Byt till 4-2-3-1 Vi spelade bäst sista kvarten. Dags för Jannarna att ta åt sig innan det är för sent
    Vi har inte materialet att vinna mittfältet i en 4-4-2 uppställning

8. 21 augusti, 2010 @ 08:44 Janne

Tillhör de som bara ser någon match då och då men ofta läser sambadefensiv. Gör ändå en ganska god insats då jag sett till att min 6-åring kan hela texten till ”Balladen om brassarna”. Vi var på plats igår.

Hur som helst, visst var klacken riktigt duktig igår!? Kändes som ni faktiskt hade matchavgörande inverkan när ni malde på ÖRGRYTE IDROTTSSÄLLSKAP i en evighet under andra halvlek. BRA KÄMPAT.

9. 21 augusti, 2010 @ 10:16 Mikael Carlsson

Att ÖIS inte lyckas få mer publik på matcherna när det t o m är GRATIS är skandal. Men precis som Martin skriver i sitt matchreferat – Sådan publik, sådant lag. Visst kan man kritisera ÖIS för att ”ge” ÖISarna en match mot Öster av alla namnkunniga lag, men ändå. Som tabelläget är nu så borde det vara en vinstmatch (vilket det också blev) som kanske fler folk skulle orka masa sig till för att se. Men icke!

Det är bara att konstatera. Även om det går troll i publiken mellan säsongerna för alla lag oavsett serie så måste jag säga att ÖIS-publiken är mycket lat. Samtidigt så är vi väl inte smartare än fiskmåsar än att vi bemödar oss att flyga till en plats om det verkligen ger något. ÖIS rosar ju inte marknaden spelmässigt och tillställningarna kanske inte alltid är bländande. Men ändå. Fler som kallar sig ÖISare borde ju gå på matcherna. Speciellt när det är GRATIS även om det är ösregn och tv-match.

• 21 augusti, 2010 @ 14:09 Anonym

Visst är det trist att det inte kom mer än 3000 men är det så himla konstigt egentligen? Svinkall regnig fredagskväll, superettan, TV-sänd match, ett ÖIS som spelar allt annat än publikvänlig fotboll. Ett ÖIS som har häng på kvalplatsen visst, men det har egentligen 8 andra lag också.

Som du säger är medgångs-öisarna (eller vad man skall kalla dem) lata och det krävs betydligt mer för att locka dem till arenan än en ljummen match i superettan. Det krävs bra spel, fix-namn och resultat under en period för dem att resa sig från soffan (läs afonso-eran). Ens en procent av en sådan hype har vi inte byggt upp under detta år. Samtidigt tror jag även att intresset svalnat ganska rejält i det skikt mellan hardcore och medgång under säsongens lopp.

Väderleken spelar även en stor roll när man vill nå ut till soffpotatisarna. Ett strålande solsken och jag tror vi hade varit uppe i en 3700, det skall man inte glömma.

10. 21 augusti, 2010 @ 14:02 Lanslarke

Tycker inte man kan klaga på att Steine skjuter i det omtalade läget. För det första är det inte helt lätt att få fram bollen till Ankan mellan back och målvakt. Det är stor risk att någon av dessa får en extremitet i vägen och så blir det ingenting. För det andra ligger El Pato i misstänkt offside-läge. Tveksamt om det är därför islänningen inte passar, men det är onödigt av Björn att inte ha bättre marginal där.

• 21 augusti, 2010 @ 14:25 Vergilius

Aldrig fel att skjuta i ett sånt läge och som du säger ganska många saker som kan gå fel om man försöker passa. Avslutet är för övrigt riktigt stiligt, bara missflyt att den inte landar nån decimeter innanför stolpen. Han verkar ha en ganska hygglig högerdoja islänningen, det och långa inkast är väl det enda av kvalitet han visat thus far.

• 21 augusti, 2010 @ 15:08 Johan Gellerman

Samtidigt måste man undra varför han kastade ett vanligt inkast istället för att göra en handvolt innan. Handvoltsinkasten känns ganska mycket mer effektiva.

• 21 augusti, 2010 @ 15:19 Anonym

Det berodde tydligen på regnet. Slintrisken för hög.

11. 21 augusti, 2010 @ 22:40 Anonym

Stort tack till klacken som gjorde ett strålande arbete igår. För matchen var riktigt seg i början så ni behövdes verkligen.
    Bästa på hela matchen när David gör målet, otroligt glädje känner man. Det målet kommer inte jag glömma.