Spelarbetyg ÖIS – Falkenberg 1-2

Tut-tut-tut-tuuuuuuuuuuut! Tut-tut-tut-tuuuuuuuuuuut!!! Hör ni det? Gör ni det? Ser ni röken bakom krönet? Det är det det allsvenska tåget som precis har dragit runt kröken. Och vi hann förstås inte med! Som så många gånger förr står vi kvar på perrongen, med andan, besvikelsen och ilskan över den egna oförmågan att leverera när det gäller som mest som en klump i halsen. För att inte tala om gråten och hoppet om bättre tider. Nu är säsongen i värsta fall körd i botten.

Ta bara en sådan sak som att ÖIS nu har tagit en poäng på två matcher mot Falkenbergs FF. Det kan knappast betraktas som godkänt av ett lag som säger sig ha som ambition att ta sig upp i Allsvenskan. Illa, illa. Hur illa? Skitilla! Usch! Usch! Usch! Som så många gånger förr denna säsong gjorde ÖIS en riktig plattmatch när man verkligen var i behov av att börja sy ihop en stilfull vinstsvid. Vi skulle ju bara hoppa in i den färdigpackade bandvagnen och ställa in cruisecontrollen på 200 knyck och rulla över allt kvarvarande motstånd. So far, so good, so what. Men det tycks vara som förgjort i år. Det brister i så mycket denna säsong. Inställning, glöd, vilja, snabbhet, passningsspel, precision, spelidé, avslutsförmåga, exakthet, rörelse, pondus, etc. Just nu känns det som att den där listan över lagets alla fel och brister kan göras oändligt lång. Och hur kul är egentligen det?

För varje omgång som går blir det dessutom bara svårare och svårare att uppbringa den energi och det engagemang som krävs för att ta nya tag. Men vad fan ska man göra? Har man egentligen något val? Skulle inte tro det. Det är bara att bryta ihop, slicka såren, käka lite taggtråd, samla mod och komma igen mot Ängelholms FF på söndag. Kom ihåg den rödblå fågeln som ska resa sig ur askan. Sista gången gillt! En seger mot halvdanskarna på söndag och hoppet om kval lever igen (med reservation för att Syrianska FC och Landskrona BoIS kanske vaknat och bestämt sig för att rada upp trepoängare på trepoängare). Kom ihåg, det är fan i mig inte över förrän den feta tanten i kiosken har sjungit färdigt sista versen på Hank Williams ”I never get out of this world alive”. Glöm aldrig det!

Ni röstade fram Peter Abrahamsson som matchens bästa Öisare. Är det någon som är förvånad?

  1. Peter Abrahamsson 39 procent
  2. Valter Tomaz Jr 9 procent
  3. Markus Gustafsson & Álvaro Santos 8 procent

Spelarbetygen är den här gången satta av Bellman, Hox, Krilliano, Martin, Martini, Mikael och Tomas. Kommentarerna har Bellman, Hox, Krilliano, Martin och Mikael stått för.

Peter Abrahamsson 3,4 (Bellman, Hox & Martin 4, Krilliano, Martini, Mikael & Tomas 3)

Kanske inte en helt perfekt dag på jobbet för Peter Abrahamsson, men han stod ändå för en helt makalös räddning på Stefan Rodevågs friläge i slutet av den första halvleken och såg ruskigt stark och säker ut i luftspelet i eget straffområde. Och det är klart, inte fan hade Abrahamsson mycket att göra på de två te med scones och blodapelsinmarmelad-bjudningar som ÖIS-försvaret bjöd in Falkenberg på. Vad ska han göra liksom? 0-1 är ett bitigt skott från kanske sex meter som går ribba in. Inte ens Peter Parker  – än mindre Peter Den Store – hade räddat den bomben. Och 1-2-målet såg fullständigt otagbart ut då det går djävligt snabbt, samtidigt som Peter måste göra en sidledsförflyttning, och när skottet sedan sitter som gjutet i cement intill Peters högra stolpe är det inte mycket att göra. Visade annars stort mod trots den dåliga planen. Och du, glöm aldrig det, det var inte Peters fel att ÖIS förlorade i går.

Danny Ervik 1,6 (Bellman, Hox, Krilliano & Mikael 2, Martin, Martini & Tomas 1)

Fråga: Hade Danny Ervik kunnat försvara sin kant om han hade fått en polisbatong och ett frikort från domarens långa arm till sin hjälp? Allvarligt talat, det är faktiskt mycket tveksamt om han hade klarat av det. Nej, Ervik hade verkligen inte någon av sina bättre kvällar under matchen mot Falkenberg. Passiv, okoncentrerad och djupt förvirrad. Var sen in i de flesta dueller och situationer – hela kvällen – och bjöd helt klart på alldeles för många misstag som kunde ha straffat ÖIS ännu hårdare om hans motstånd hade varit något piggare i att utnyttja det katastrofala försvarsspelet på ÖIS högerkant. Är inblandad i båda baklängesmålen och drar dessutom på sig ett gult kort för en väldigt onödig tackling på Stojan Lukic i offensivt straffområde. Det enda goda med det är väl att Ervik är avstängd i den viktiga matchen mot Ängelholms FF. Dags för Christofer Bengtsson att visa framfötterna och det fina spelet från säsongen 2008.

David Leinar 2,6 (Bellman, Martin, Martini & Mikael 3, Hox, Krilliano & Tomas 2)

På gränsen till godkänd, men ändå godkänd. I matchen mot Falkenberg hade David Leinar svårt att hänga med i de snabba omställningarna och lyckades aldrig komma underfund med Stefan Rodevågs smarta rörelsemönster och löpningar. De offsidefällorna som ÖIS backlinje försökte sig på, de var ett ständigt hot för Falkenberg. Ok David, vi tar detta igen: Press på bollhållaren, håll backlinjen högt. Ingen press på bollhållaren, fall med backlinjen. Inte stå kvar och vifta till domaren om att blåsa för offside. OK? Det är egentligen inte så svårt. I många lägen frustrerad, felplacerad och fucked. Ska dock ha en stor eloge för att han återigen ligger bakom ett viktigt ÖIS-mål. Nicken som går i stolpen – vars retur Alexander Mellqvist trycker in – var precis så där exakt som vi vill att Leinars huvudspel inne i motståndarnas straffområde ska vara. Fick gå upp som tredje anfallare mot slutet av matchen, men drog då mestadels på sig en massa frisparkar som gjorde att Hallands stolthet kunde fördriva än mer tid i dödlägen.

Robin Jonsson 2,1 (Bellman & Mikael 3, Hox, Martin, Martini & Tomas 2, Krilliano 1)

Skiten fortsätter. Och Robin är ändå en av de spelare vi tror och hoppas på. Men just nu ser det inte bra ut. I nuläget är Robin inte övermänskligt stabil och han är – som så många andra i det rödblå laget – inne i en formsvacka och det märks speciellt på timingen i brytningarna och det problematiska positionsspelet. Ni vet, precis allt det där som är nyckeln till ett fungerande och stabilt försvarsspel. Det är dessutom färdigheter som vi vet att Robin besitter. Åtminstone i vanliga fall. Nej, den här matchen gör vi och Robin bäst i att glömma så snart som möjligt.

Valter Tomaz Jr 2,0 (Tomas 3, Bellman, Hox, Krilliano, Martin & Mikael 2, Martini 1)

Vi får hjärtklappning varje gång som bollen hamnar i närheten av Valter Tomaz Jr. Anledningen är att man aldrig kan förutspå vad som ska hända eller var någonstans på planen som bollen ska hamna. Många gånger händer dess värre ingenting. Valter väntar och väntar och väntar bara för att sedan slå en passning som är lite, lite för sen och med felaktig postort: Falkenberg istället för Örgryte. Det ska dock sägas att han varvar detta med helt fantastiska uppspel. Ni, precis som vi, minns säkert den underbara genomskäraren till Anderberg under den första halvleken, där snackar vi fotbollsporr av den brasilianska skolan. En sak är klar och det är att Valter måste öka marginalerna i sitt passningsspel. Valter är dessutom inblandad i Falkenbergs 1-2-mål där han markerar en spelare som redan har markering och därmed får Christoffer Carlsson öppet läge och tillräckligt mycket tid på sig för att braka in spiken i kistan. R.I.P. Here lies ÖIS. Superettan 2010-2012. Är dessutom inblandad i förspelet till 0-1-målet där han sjabblar till det så att ÖIS tvingas ge bort ett inkast på egen planhalva. Vi kan också konstatera att Valter inte är någon kantspelare och under delar av matchen vägrade han att gå in mer än två meter på Falkenbergs planhalva. Som ytterback måste man väl ändå följa med upp i anfallen. Åtminstone ibland. Det enda positiva med gårdagens match var väl att Valter inte såg lika trött och sliten ut som han gjort tidigare matcher. Kanske är han snart redo för att ta klivet upp som brötare och benknäckare bredvid Pavel Zavadil i en 4-2-3-1-uppställning?

Steinthor Thorsteinsson 2,0 (samtliga 2)

Han är knappt tre äpplen hög, väger inte mer än en sådana där liten påse salt och vinegärchips som de säljer på The Rover, men han fixar en hel djävla massa frisparkar. Tyvärr bidrar han inte med så mycket mer, den gode Ribbur. Det är snart ställt bortom all tvivel att Dick Lasts och ÖFAB:s isländska chansvärning inte är all that and a bag of potato chips. Om ni fattar vad vi menar. Den här värvningen är helt enkelt inte någon fjäder i hatten eller en grann kula i julgranen. Inkasten är kanske farliga, men påminner de inte en hel del om Alex Perreiras inlägg? Det går liksom inte att leva på endast en kvalitet.

Pavel Zavadil 2,4 (Bellman 4,Hox & Mikael 3, Martin, Martini & Tomas 2, Krilliano 1)

Det kanske är så att positionen som Pavel Zavadil spelar på är den lättaste på hela plan? För oavsett om han gör en, med hans mått mätt, halvdan match, så är han ändå bland de bättre på plan. Sedan får Vergilius se vad han vill. Å andra sidan säger kanske det mer om övriga Öisare och kvaliteten på Superettan än om Zavadil. I går var Pavel inte riktigt lika het på fasta situationer och han tog något enstaka defensivt felbeslut, men gjorde i det hela en helgjuten insats. En insats som dessutom kryddades med en läcker och flärdfull tvåfotare som siste man när han vikarierade som mittback. Onödigt att ta en varning för snack, men den varningen har varit på gång under ett par matcher nu. Och det är bättre att Pavel är avstängd mot Ängelholm än mot GIF Sundsvall, inte sant?

Markus Gustafsson 2,0 (Hox & Martin 3, Bellman, Mikael & Tomas 2, Krilliano & Martini 1)

Det är ett par saker som man börjar bli rätt trött på att konstatera och skriva, bl.a. att Markus Gustafsson behöver bli lite mer stursk och att han behöver lära sig att ta tag i spelet bättre. Han har de kvaliteter som krävs, med det gäller också att våga mer. Att sticka ner tån i vattnet fast det fortfarande ligger is och snö längs med strandkanten. I går kom Gustafsson bort sig relativt ofta och hade allt som oftast svårt att hitta tillbaka. Det ska dock sägas att samarbetet mellan Zavadil och Gustafsson såg bättre ut i går än vad det gjorde senast mot Östers IF och det berodde till stor del på Gustafsson. Dessutom gick han faktiskt in i flera närkamper. Visst, han förlorade i stort sett samtliga, men det stoppade åtminstone upp Falkenbergs anfall lite grann. Visar dock en tendens att falla lite för långt ned i det defensiva jobbet vilket gjorde att Falkenberg fick en alldeles för stor yta att leka i mellan ÖIS mittfält och anfall där man också kunde snappa upp andrabollarna och sätta i gång nya anfallsvågor.

Álvaro Santos 1,9 (Bellman, Hox, Krilliano, Martin, Mikael & Tomas 2, Martini 1)

Håglös, tung och trött. Trots det såg Álvaro Santos piggare ut i denna match än vad han gjort i många av de tidigare matcherna. Om det är Santos fel  eller hans lagkamraters fel vet vi inte. Men visst hade det varit skönt om någon i laget fattade att Santos kommer att skarva bollen offensivt i banan och att de också faktiskt vågade löpa åt det hållet istället för att stanna upp och se vad Santos skall hitta på på egen hand hela tiden. Det är inte Santos fel att alla hans passningar faktiskt inte leder till mycket i första halvlek och inte heller i andra. Däremot så ser vi vad som händer när väl Santos tar ned bollen på bröstet och håller i den. Då händer det grejer och vi får tryck. Varför skall då ÖIS envisas med att gång på gång spela långt på huvudet på Santos? Vi tror att Jannarna får ta sig en riktig funderare över hur man skall utnyttja Santos. För som det är nu så fungerar ingenting. I gårdagens match lyckades Santos dess värre inte att komma till lika många lägen som i tidigare matcher. Och visst fan borde han ha satt sitt hundraprocentiga läge i den 57:e minuten. Hur många sådana lägen har han bränt nu. Det kostar fan mer än vad det smakar.

Björn Anklev 1,4 (Bellman, Mikael & Tomas 2, Hox, Krilliano, Martin & Martini 1)

Nja, Björn. Eller rättare sagt: nej, Björn. Detta var inte alls bra. Att Anklev var iskall framför mål det visste vi, men nu blev det åka av även i försvarsspelet när han försökte byta matchtröja med en falkenbergare mitt under pågående match. Hade överhuvudtaget svårt att hänga med Christoffer Carlsson och var vid ett par tillfällen när att släppa till frilägen. Om Danny Ervik nu är avstängd nästa match så måste det bli ett högerbacksuppdrag för Björn Anklev. Back to basics liksom. Det är nog enda lösningen.

Alexander Mellqvist 2,7 (Bellman, Hox, Martin, Martini & Tomas 3, Krilliano & Mikael 2)

Mellis målar igen! Fy tusan vad härligt. Och mot Ängelholms FF på söndag spelar han sannolikt från start i och med Pavels avstängning. Kom in och tillförde tyngd och kraft på mittfältet och höll sig som sagt påpassligt framme vid ÖIS kvittering. Har en hel del kvar att bevisa men kan förhoppningsvis bidra till att hela laget lyfter sig. Det behövs verkligen.

Alex Perreira spelade för kort tid för att betygsättas

Är inne för kort stund för att betygsättas. Men att komma in och slå en hörna i huvudhöjd lagom till en rumpnisse när man har en av få heta fasta chanser i form av en hörna säger ju det mesta om det inhoppet. Tyvärr. Vad säger du, Dick, är det inte dags att låna ut eller sälja av den här ”resursen” nu?


'Spelarbetyg ÖIS – Falkenberg 1-2' have 11 comments

  1. 25 augusti, 2010 @ 08:31 debacle

    Valter är egentligen inblandad i båda målen, då det är han som sjabblar till det så att ÖIS tvingas ge bort ett inkast.

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 08:34 Martin Johansson

      Jo, det stämmer faktiskt. Missade att få med det i kommentaren. Å andra sidan, är det ju Erviks bedrövliga ingripande som skapar den verkliga chansen. Känns nästan lite magstarkt att ge Valter skulden för Erviks misstag, inte sant?

  2. 25 augusti, 2010 @ 08:39 Bisse

    Dags att börja betygsätta tränare också…d.v.s. 0

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 08:43 Martin Johansson

      Jo, men det är sådant man får göra efter säsonger tycker jag. Är så svårt att avgöra vad han ska påverka under match. Dessutom fäster vi väldigt mycket vikt vid tränarna, men frågan är om det är korrekt. Det är väl mer en långsiktig inverkan? I går sa Janne att det var mycket som flög genom hans huvud och att han tänkte mycket kring byten och hela tiden kom han fram till att han inte skulle göra några fler byten än Mellqvist. Sedan tycker jag att du och flera andra har en poäng i att det är en tränares uppgift att få spelarna att tända till och att få fram den där glöden och offerviljan, men Janne tycks inte riktigt lyckas med det. Det gör mig verkligen orolig i nuläget. Känns som att det kan bli en mörk och lång höst.

    • 25 augusti, 2010 @ 08:52 Bisse

      Kan nån förklara att vi har 11 man i eget straffområde när motståndaren har hörna?Kolla vad som händer även om vi få bort bollen

  3. 25 augusti, 2010 @ 10:42 Joachim

    Inget betyg på anderberg? nån som tatt sig en sorgesup?

    Svara

    • 25 augusti, 2010 @ 10:45 Martin Johansson

      Oops! Får skylla på allmän depression och för lite sömn. Får korra det på lunchen.

  4. 25 augusti, 2010 @ 13:21 Anonym

    Ja den här förlusten måste varit extra skämmig för Janna. Personligen tror jag Janna får lägga om stillen och gjuta mod i spelarna att dom kan. Byta taktik det hjälper inte att bli förbannad, det blir inte bättre på planen av det utan komma med nya möjligheter. Janna har släppt in för många ”nya” spelare på en gång ” gratis liksom” De är inte samspelta håller inte positionerna,skall nu bära fram laget till vinster funkar inte. Samarbetet var inte bra i går . Grunden i hörnena var inte stabil igår, då är det inte lätt att ha bra balans för mittbackarna heller.Det blir för liten yta att stå på. Det tror jag kan smita av sig på tex. på Robins spel att han inte känner tryggheten med ytterbackarna.Tråden har tappas där så det är back till basic tack.
    Pavel var ju ursur igår bl.a skällde han på Robin rejält. Sen visade Alvaro igår efter målet ,att han snabbt ville sätta igång spelet. Vi skulle ju göra ett till! Vissa grejer får man som spelare medan matchen pågår tona ner och ta ut efteråt ,annars blir man jäkligt sårbar och det vissa sig mycket riktigt igår. Så där är något man bör ta med sig.
    Värvningen av Iskall tycker jag sätter de tidigare likvärdiga spelare och talanger vi har åt sidan och är inte schyst med dem eller laget. Han är inte ett skit bättre, 25år. Satsa på Jakob istället tack. En onödig lönekostnad.
    Ge er inte spelare och summera ihop efter sista matchen så får vi se hur långt det har räckte, De andra lagen kan sumpa matcher också. Även om vi inte skulle nå kvalplats är det ju bra att komma så högt som möjligt inför nästa år.Få igång ett fungerande spel och en bra känsla,styrka är också lika viktigt. Så förkasta inte kryss för det är bättre än förlust killar och det har tagit oss upp i tabellen trots allt. Besvikelsen är stor hos många ,men Falkenberg har haft jäkligt otur med sjukdom, dom har fått åka med sjuka spelare till matcher och är inte så dåliga som placeringen visar. Så jag är inte chockad över resultatet. Mer över att Jannea verkar se till enskilda spelare, utan att de fungera i lag. Det gäller få ihop lag ,då kan vara så att en spelare som är lite sämre passar bättre i laget som helhet för att få ett bättre resultat. Det är bara att hänga med dom och stötta sista matcherna och se hur dom löser detta. I året Superetta är det inget att skämmas över om man kommer på 4 eller 5 plats så svår,jämn är årets serie även om det inte är roligt. Ny match på söndag nya möjligheter och en målvakt som vi inte behöver vara orolig för vår fader Abrahamn. Nu gäller det att Jannea sätter sig ner lungt och tänker till för att få in stabilitet igen.

    Svara

  5. 25 augusti, 2010 @ 14:50 Joachim

    Tycker inte att Steinthor är en dålig värvning. Han var väl bland de bättre igår? De senaste tre målen har han ju legat bakom.
    Han fixade straffen, han sköt skottet som leinar dunka in, och igår var upprinnelsen till målet ett låååångt inkast från Steinthor.

    Tror det kan bli bra det här.

    Svara

  6. 25 augusti, 2010 @ 16:09 Mikael Carlsson

    Min snabba reflektion är att det var en bedrövlig insats igår och förmodligen den sämsta match jag har sett med ÖIS på mycket mycket länge. Det är fruktansvärt dåligt att inte lyckas samla sig och åtminstone gå in i närkamperna och vinna bollarna. Ok att inte lira fotboll i vädret som var, men kunde FFF spela boll så förstår jag faktiskt inte varför inte ÖIS skulle klara av det minst lika bra. Nej, jag hoppas på en rejäl uppryckning i nästa match, annars går det här käpprätt åt h…

    Svara

  7. 25 augusti, 2010 @ 18:25 Gustaf

    När ni betygsätter Danny vill ni att Bengtsson skall spela nästa match.
    Beträffande Björn tycker jag en etta är i överkant. Streck vore mer passande. Vidare lägger jag märke till att även Björn ska spela högerback i nästa match???

    Ska det verkligen vara två högerbackackar på plan samtidigt ;) ???

    Man kan skälla hur mkt som helst på Santos, men som sagt. VARFÖR envisas med att skicka höjdbollar. Är det verligen så svårt att hålla bollen på backen? Det här är ÖIS och inte blåv…!!!

    Jag skulle inte ha ngt emot att se Danny E på Zavadills plats och därigenom få upp Pavel lite högre upp i banan. Nu tycker jag vi försökt tillräckligt länge med Pavel som defensiv herre. Det är inte speciellt konstigt om Pavel missar ibland, då han ständigt får täcka upp för resterande spelare vilka allt som ofast brister i markeringsspelet.
    Att Zavadil överhuvudtaget har energi att tänka framåt är helt obegripligt, då han måste vara dödstrött…

    G

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se