Spelarbetyg ÖIS – Östers IF 2-0

Äntligen seger. Äntligen tre poäng. Äntligen kvalplats. En svag halvlek. En riktigt stabil halvlek. En taktisk omdisposition. En felaktigt dömd straff (som ÖIS har jobbat ihop till kan man väl säga). En distinkt straff av Álvaro Santos. Och lite skönlir och en riktig bomb av David Leinar. Mer än så krävdes inte för att ÖIS skulle skicka tillbaka Östers IF till Småland med svansen mellan benen. Äntligen levererar man som man ska mot ett bonkegäng.

Skit samma att spelet inte fungerade som ett schweiziskt urverk. Tre poäng och kvalplats var det viktiga. Att få stänga en match. Att få hålla en ledning. Att få känna segerns sötma. Nu är det bara att hoppas den här matchen innebär vändningen. Det är nu åtta matcher kvar av Superettan och vill ÖIS ha en chans att spela i Allsvenskan nästa säsong måste man vinna åtminstone fem eller sex av dessa matcher. Kom igen Rödblått!

Ni röstade fram David Leinar som matchens bästa Öisare:

  1. David Leinar 35 procent
  2. Pavel Zavadil 17 procent
  3. Markus Anderberg 11 procent

Spelarbetygen är den omgång satta av Hox, Martin Johansson, Mikael Carlsson och Tomas Levin. Kommentarerna är i första hand skrivna av Hox och Mikael , men Martin har också pitchat in ett och annat ord.

Peter Abrahamsson 3 (samtliga 3)

Det är Dr Alban-stabilt hela matchen igenom. Faktum är att Peter Abrahamssons spel i gårdagens match mot Östers IF var så stabilt att till och med Dr Alban hade blivit avundsjuk. Abrahamsson är vaken och går in i alla situationer så säkert som det bara går att göra på en regntung plan och ett slipprigt underlag. Peters spel är nu så stabilt att vi inte ens blir oroade eller skräckslagna när motståndarlagen får frilägen. Äh, låt dem komma, vi har Peter Den Store i mål. De kan bomba och lira hur mycket de vill, Peter är en vägg. Fast å andra sidan, när Öster skjuter 14 skott under hela matchen och bara träffar mål tre gånger så kanske det inte är så konstigt att Peter håller nollan.

Danny Ervik 3 (samtliga 3)

Danny Ervik gjorde i går en helt OK insats även om han också stod för ett och annat hårresande misstag. Var det någon mer än vi som lade märke till situationen mitt på ÖIS planhalva mot slutet av matchen där Ervik bestämde sig för att satsa på en huvudlös chansbrytning och inom loppet av en sekund befann han sig tjugo meter från den position där bollen befann sig. Vi har inte sett en försvarare gå bort sig så mycket sedan Afonso Alves glansdagar. I går flyttade ÖIS-försvaret över mer än vanligt och Danny hade då lite svårt att hinna med i sidled. Det gjorde också att han fick relativt många ”en mot en-lägen” där hans motståndare kom med fart. Det ska dock betonas att Ervik löste dessa situationer på ett väldigt bra sätt. Offensiven? Nja, den sparar vi till nästa match.

David Leinar 3,5 (Hox & Tomas 4, Martin & Mikael 3)

Novembermånad. ÖIS har precis grejat allsvenskt avancemang genom att spöa upp och läxa skiten ur krisklubben AIK. Stämningen är på topp när Sambadefensiv håller sin stora gala där priser för ditten och datten och allsköns olika insatser delas ut. Det är dags att dela ut pris till årets vinnare av den interna skytteligan. Vem har vunnit: Álvaro Santos eller Björn Anklev… Fel, fel, fel! Det rätta svaret är David-fucking-Leinar! Med tanke på att det är åtta matcher kvar att spela och att Santos och Anklev fortsätter att vara lika iskalla som det där paketet vegetarisk lasagne som du har glömt längst in i frysen är inte detta scenario någon omöjlighet. Leinar är helt klart ÖIS mest pålitliga målskytt just nu. Gårdagens mål var dessutom riktigt djävla snyggt. Utan pardon! ”Jag siktade inte utan ville ha den hårt och högt.” Så. Djävla. Underbart. Ett klassiskt Leinar-mål! Förutom mål gjorde Leinar också en riktigt bra insats i defensiven. Visst, ÖIS mittbackar hamnade i en del trängda och svåra lägen, men vi måste säga att Leinar redde ut merparten av situationerna på ett föredömligt sätt.

Robin Jonsson 2,5 (Mikael & Tomas 3, Hox & Martin 2)

Gårdagens matchbild borde egentligen ha passa Robin Jonsson, men av någon konstiga anledningen gjorde den inte det, kanske för att vår bäste försvarare har en liten formsvacka för tillfället. Fast är detta en formsvacka, ja, då är man ändå rätt bra. Uppspelen? Nja, årets sämsta match på den fronten. En på tio hade rätt adress kanske? Jonsson har dessutom en ambitionsnivå som i bland inte stämmer överens med bedömningen av läget i vissa närkamper, men som vanligt så är det ändå stabilt. Verkade dock ha lite problem under den första halvleken men växte in i matchen ju längre den led. I andra så var det i alla fall inte centralt som Öster skapade sina halvchanser.

Valter Tomaz Jr 2,5 (Mikael & Tomas 3, Hox & Martin 2)

Valter, sluta fuska i försvarsspelet! NU!!! I den fysiska form som Valter är i just nu så blandar och ger han allt för mycket. Har ett par lägen där han kliver fram istället för att falla när det inte är press på bollhållaren vilket skapar ett par farliga lägen för Öster. Och det här kan väl inte vara någon nyhet för Valter. Vi snackar trots allt om ”Försvarsspel 101″. I övrigt får vi väl säga att Valter glidtacklar bättre än Anklev. Anklev träffar bara bollen. Valter träffar boll samt allt annat inom en meters radie från bollen. Så djävla vackert att se. Till skillnad från ÖIS övriga ytterbacksalternativ har Valter dessutom en blick för spelet och väljer hellre att spela längs med backen än att slå upp den långt längs med kanten. Hans bredsidepassningar är som Rocky Balboas slag mot Dragos välväxta haka. Raka och precisa och med ett ljud som hörs ända upp till Pontus Kåmark på kommentatorsplats. Det är ljuv sång för örat!

Steinthor Thorsteinsson 2,5 (Mikael & Tomas 3, Hox & Martin 2)

Vi är ledsna att säga det men under den första halvleken var Steinthor Thorsteinsson sämst på planen. Det var ett under att han inte fick bege sig till duschrummet innan domare Fredrik Lundberg blåste av för paus. Men det är klart, han räddades av Lundberg och av den billiga straffen. Därmed blev det inget byte. Hängde du inte med? Vad bra, då vet du hur det kändes att spela i Östers försvar när ”Island” kom forsandes längs med högerkanten under den andra halvleken. Oavsett vad Janne Andersson sa till Steine i pausen så tog det skruv. Aktionen i samband med skottet i stolpens insida var värd ett bättre öde.

Pavel Zavadil 4 (samtliga 4)

Bara så att ni vet, Pavel Zavadil gillar inte Öster. I första halvlek gillade inte Pavel någonting. Han skrek på Danny, Valter, Leinar, Steine (på vilket språk undrar vi) och Santos. Precis alla som var på planen fick en släng av sleven. Med rätta. Och när Pavel inte skrek på allt och alla så sprang han. Minst lika mycket som resterande mittfältare gjorde sammanlagt. Öster försökte genom att sätta två olika spelare på honom, men efter en kvart såg det ut om dessa två spelare var i behov av syrgas. Tyvärr ledde det till att Pavel tog slut och inte orkade hela matchen. I övrigt kan vi bara konstatera att utan Pavel hade ÖIS inte haft ett mittfält värt namnet. Han styr och han ställer i uppspelsfasen och han är förste man på utsparkar offensivt samt defensivt. Han är överallt. Och så får han gärna fortsätta i många år framöver.

Markus Gustafsson 2,25 (Tomas 3, Hox, Martin & Mikael 2)

Pill, pill, pill och dutt, dutt, dutt. In i närkamper med krökt rygg och slutna ögon. Hoppas på det bästa! Som en liten gosse som precis har börjat skolan. Uj, vad skäll Markus Gustafsson fick i första halvlek av Pavel Zavadil. Ujujujujuj. Snacka om hårtork! Markus lekte helt enkelt på fel plats under hela första halvlek och jagade boll istället för att täcka ytor. Och så kan vi ju inte ha det. Det ska dock sägas att Gustafsson har otroligt trevligt bollteknik när han väl får till det, men tyvärr krävs det mycket, mycket mer än så för att bli en stabil allsvensk spelare. Det gäller att kriga över hela planen. Markus, titta på Pavel och försök sedan göra samma sak. I gårdagens match kändes det som om att Gustafsson var vår svagaste länk i defensiven vilket gav Öster ett visst övertag på mittfältet. Som tur var så var Österspelarna inte av högsta kvalitet så misstagen där straffade aldrig ÖIS.

Markus Anderberg 3,25 (Mikael 4, Hox, Martin & Tomas 3)

På sätt och vis var Markus Anderberg en av gårdagens bästa lirare. Med betoning på lir. En sak är klar och det är att killen måste lära sig att lyfta blicken och att passa bollen! Allt för ofta påminner Anderberg om Boyd Mwila. Inte bra. VI snackar om en liten, kvick spelare, irrationell, som dribblar konstant, men som inte tittar upp och som står för avslut som är helt ofarliga. Suck. Men när han väl sätter en passning så blir den ofta genial, men just den kvalitén är något som Anderberg behöver förbättra. Trots allt detta får han ändå ett bra betyg, det händer saker med Anderberg och han tvingar motståndarna att reagera och ändra i sitt försvarsspel varje gång han är i närheten av bollen.

Álvaro Santos 2,25 (Tomas 3, Hox, Martin & Mikael 2)

Det går inte att sumpa fler chanser nu och fortfarande kalla sig för anfallare. Hör du det, Álvaro Santos! Vi trodde aldrig att vi skulle sakna Boyd Mwilas avsaknad av kyla och teknik i avsluten, men med Santos uddlöshet och rostighet färskt i minne framstår Boyd som rena ram Didier Drogba. Då fattar ni hur illa det är just nu. Tur att Santos faktiskt har börjat visa lite bättre takter ute på planen i de senaste matcherna. Straffen? Ja, den gick ju i mål så då var den väl bra. Men han borde aldrig fått slagit den. Det räcker dock inte. Santos får inte godkänt. Man har större krav på honom i en sådan här match. Så är det bara. Sett över matchen så ser vår älskade lilla bisonoxe väldigt trög ut och ofta så väntar han på hälarna vid uppspelen. Lite bättre kan du?

Björn Anklev 2,25 (Mikael 3, Hox, Martin & Tomas 2)

I går kändes timingen lite bättre. Vi får väl se det positiva. Framförallt djupledslöpningarna bakom ytterbackarna satt bra. Avsluten satt som vanligt. Det vill säga inte alls. Det är lite synd om Björn, vilka skitbollar han får att jobba med under den första halvleken och även en bit in i andra. När väl lägena dyker upp så är han så het att marken under honom blir sotsvart av värmen! I går hade han ett par lägen som han borde kunna göra lite mer av och borde även som ålderman veta att när man är tre mot två i straffområdet så behöver man nödvändigtvis inte skjuta själv. Men men, det är förståeligt att Björn vill visa vad han går för efter alla dessa matcher utan ett mål.

Jakob Olsson 3 (samtliga 3)

Jakob Olsson kämpar och sliter och är faktiskt en frisk fläkt framåt när han kommer in istället för Álvaro Santos. Den riviga stilen skapar faktiskt en hel del problem i Österförsvaret, men tyvärr så får han aldrig till det där sista som skiljer ett OK inhopp från en succé.

Alexander Mellqvist 2 (samtliga 2)

Alexander Mellqvist saknar tyvärr timingen för tillfället. Kommer in och åker på en varning. Det positiva var att han bidrog med lite tyngd och att det faktiskt började göra lite ont att spela på Östers mittfält.

Nicolas Sandberg spelade för kort tid för att betygsättas

Vi väntar fortfarande på att Nico skall ta för sig, springa rätt och en göra mål. Problemet är väl att Nico vill alldeles för mycket i nuläget.


'Spelarbetyg ÖIS – Östers IF 2-0' have 17 comments

  1. 21 augusti, 2010 @ 13:33 ökänd

    Fan vad skönt med en trepoängare tillslut, dock var nog denna matchen by far den mest ointressanta för året. Hände verkligen INGENTING. Varken från öis eller östers sida. Såg mest ut som att spelarna ville att matchen skulle ta slut så dem kunde spendera resten av fredagkvällen på krogen.

    Vårat nyförvärv stod förövrigt för en pinsam insats. Som ni nämnde var han sämst på plan första halvlek. Undrar fan om han inte var det även i andra. Inte många rätt där. MarGus får ju obv en del kritik för att han är lite plottrig och fjollig, men i steinedottir, där har öis skaffat sig en riktig brud.

    Grattis Dick!

    Svara

  2. 21 augusti, 2010 @ 14:32 Anonym

    Eloge till Leinar som verkligen tagit sig i kragen, jag hade totalt övergivit hoppet om honom när jag såg träningsmatcherna i vintras. Riktigt starkt. Tror hans offensiva form på fasta kan bli guld värd ju längre in i hösten vi kommer och planerna blir sämre och sämre.

    Sen konstaterar man samma sak match eller match. Vi behöver få in bättre speluppfattning och passningsspel per gubbe för att detta någonsin skall bli bra. När man blir så exalterad som jag blir när Valter slår en enkel distinkt bredsida, då står det inte bra till.

    Är för övrigt genuint nyfiken på hur mycket kött på benen man hade när man valde att investera i Steine i detta prekära läge vi befinner oss i. Var det mer än videon med monsterinkasten? Känns lite sådär när Janne A på hemsidan säger att han inte vet vad Steine är för spelartyp. Ska inte basha men konstaterar att Steine inte är startelva-material än och att han måste börja slicka kant i mycket högre utsträckning.

    Svara

  3. 21 augusti, 2010 @ 16:32 Krilliano

    Era betyg och kommentarer idag känns helt uppåt väggarna. Att Leinar va en av dom bättre och Margus va direkt usel i första håller jag med om. I övrigt så. Nja.. Men skit det samma.. Öis tre poäng underbart! Nu jävlar blir det mera treor.

    Svara

  4. 21 augusti, 2010 @ 19:43 Johan

    Santos betyg känns ganska missvisande? Så länge han var på planen var han inblandad i allt Öis skapade. Nicken i stolpen var hans, frispelningen som ledde till straffen var hans. Han sög in och fördelade bollar så det stod härliga till. Klacken som frispelade Anklev var ögongodis som det var länge sen en Öisare fick uppleva. Att han skall få samma betyg som Anklev (som väl inte var vän med bollen en enda gång) känns som ett hån.

    Svara

    • 21 augusti, 2010 @ 21:09 Martini

      Kvack!
      Jag tänkte precis samma sak som du Johan. Nicken i insida stolpen och den grymma framspelningen till Steine plus en hel del annat snyggt – och det ger samma betyg som Ankan…
      Där ser man hur det går när man betygsätter favoriter. Hade insatserna varit omvända hade El Pato fått 4 och Santos 1,5…

    • 21 augusti, 2010 @ 21:32 Martin Johansson

      Som jag alltid säger, gillar ni inte betygen, skicka in era egna betyg och kommentarer. Istället för att gnälla, var med och påverka.

    • 22 augusti, 2010 @ 09:55 Martini

      OK, jag har ett konstruktivt förslag.
      Istället för, eller som ett komplement till att kryssa i ”matchens lirare” så kunde läsarna få kryssa i 1-5 för varje spelare. Gärna med tillägget ”såg matchen live”, ”såg på tv”, lyssnade på radio”.

      För övrigt vet jag själv hur lätt det är att dras med i en massa egna subjektiva värderingar om enskilda spelare. En spelare som man känner med ”försöker ju, vill så gärna…” medan en som man inte känner för ”får hur många chanser som helst, lyckas inte med nånting…”.
      Känslor helt enkelt. Rätt mänskligt. :)

    • 22 augusti, 2010 @ 00:30 ------

      Martin! Måste komma på ett annat smeknamn till Anklev, då smeknamnet ”Ankan” redan är tilldelat Nico Sandberg. Yeah that’s right, han ser ut som en och springer som en :D

      Tycker förövrigt betygen höll en ganska bra slass idag. Härligt att Olsson fick lite högre betyg än vanligt, trots den korta speltiden osv. Också kul att spelare som Andeberg nästan når upp till Pavel-betyg ;)

    • 22 augusti, 2010 @ 09:58 Martini

      OK streckgubbe. ;)
      Ska försöka sluta bidra till spridandet av detta smeknamn. Finns ju många fler att sätta på vår lagkapten.

    • 22 augusti, 2010 @ 14:04 Bisse

      springer man som en anka då är man inte fotbollspelare,ännu ett av D.L. skyddslingar ……

  5. 22 augusti, 2010 @ 17:18 E

    Kul att se Ervik fylla ut ytterbackskostymen, behovet att förstärka truppen med ytterbackar har minskat avsevärt.

    Svara

  6. 22 augusti, 2010 @ 23:57 Gustaf

    En liten kommentar bara: Ni skriver att Björn får skitbollar att arbeta med och ger honom därmed högre betyg än Santos. Menar ni alltså att Santos för bättre bollar att jobba med och förvaltar lägena sämre? I min värld ska Björn ha en etta i betyg de senaste matcherna. Har han gjort ngt rätt överhuvudtaget? Jag hade hellre flyttat ner Björn till mitten eller back för att ge plats åt Luca på topp. Björn är den värsta målsumparen jag sett i ÖIS, bortsett från P Fredholm….

    G

    Svara

    • 23 augusti, 2010 @ 00:01 Gustaf

      Rättelse: Inte den värsta målsumparen, en av de sämsta forward vi haft. Han har väl knappt ens kommit i närheten av en målchans. Björn har bra 1a touch, men troligtvis Superettans sämsta 2a och 3e touch. Man vet med en gång att bollen kommer att försvinna på läktaren efter det att Björn ev gjort en löpning med boll. Däremot är Björn nyttig på backplats, då han springer som en tok och inte behöver sikta och agera spelgeni.

      G

    • 23 augusti, 2010 @ 00:29 jeppe

      Håller med. Tycker anklev/santos har förbrukat sina chanser nu faktiskt.

      Vad gör man?

      Santos är ju trots allt given, despite what all the haters say! Sen förstår jag inte riktigt det där resonemanget som Janne A förde om att varken Luka eller Sandberg skulle vara redo att starta matcher. Menar, kan man verkligen påstå att Luka spelat såpass mycket att han hunnit visa vad han verkligen går för? imo är det bara bra om ett par nya,pigga ben kommer in brevis Santos. Ska ju trots allt mycket till om effektiviteten skall försämras. Björn har dessutom så sjukt mycket att tillföra laget, så tror det är bra om han får tillbaka självförtroendet, vilket han mycket väl kan få om han gör ett par bra insatser längre ner i plan.

  7. 23 augusti, 2010 @ 08:24 Krilliano

    Tycker absolut inte Björn va briljant mot Öster men om jag inte såg i syne så hade han två kanonfina inlägg från kanten efter fina löpningar. Tror en va till Anderberg som gav mer eller mindre öppet mål. Likadant på det andra men jag minns inte till vem det va.
    Och han gjorde dessutom ett bra jobb defensivt med att springa på Allbäckst maner och störa målvakt med blåslampa.
    Riktigt så illa är det minsann inte tycker jag.
    Santos va absolut också bättre än han varit de senaste matcherna. Lite mer på det.

    Svara

  8. 23 augusti, 2010 @ 10:26 Anonym

    Vi står inför viktiga slutmatcher , jag har funderat på att Öis skulle frikoppla eller skära ned tiden för El pato lägger på Radio Öis . Det blir ju åtskilliga timmar per vecka han lägger där. Jag tror det vore bra han fick komma från fotbollen lite mer nu för att återhämta sig. Och fokusera på det som är viktigt spelet på planen! Det finns andra spelare som kan bistå Joakim tex, Sebbe ,Niklas m.fl Man kan låta spelarna och de som jobbar på Öisgården att välja var sin låt.
    Sen har jag även tagit mig en funderare vem skulle passa som lekkamrat till Alvaro och det blev Mackan G .Jag tror nämligen att deras fotbolls tänk och ser saker mest lika i dagens Öis. Att inte A&B läste varandra syntes direkt i Jönköpingsmatchen. Det skulle gynna laget att vi gick ner och spela på 1 forward Alvaro så låg högt upp och fiska på topp. Sen vill jag ha in en köttande Mellqvist på mittfältet som vinner bollarna högt upp på plan (eller Valter)Saknar Sebbe .Jag hade idag flyttat ner Björn på högerbacken.Han kommer skönt upp på högerkanten.
    Nästa lag som vi skall överlista Falkenberg, som kämpar vilt för att komma upp på säker mark och chockade Landskrona fullständigt med snabbt spel och träffsäkerhet i att förvalta målchanser.
    Jag ser fram mot att se Öis-Falkenberg, dom är klart ett bättre lag än tabellläget visar ,dom kommer inte nöja sig med att inte ta med någon poäng hem. Matchen kommer bli en av året eldprov kan jag lova. Dom kommer ligga och fiska på kontringar. Så bli inte missnöjda om matchen slutar lika. Men lycka vore ju en 1:a

    Svara

  9. 23 augusti, 2010 @ 19:26 Gustaf

    Schysst om man för höga betyg eller anses som bra spelare om man lyckas ”Störa målvakten”. Hade vi haft 9 klasspelare där ute kanske vi hade haft råd att ha en spelare vars enda uppgift är att störa målvakten. För tillfället saknar vi emellertid 8-9 klasspelare, vilket innebär att varje plats i startelvan är livsviktig.

    Jag har inget personligt emot Björn, men för tillfället är han fullkomligt ur form och bör således inte få spela. Titta vad som hände med Sebastian efter att han blev petad. Jag tror att Björn är kille som kan ta en petning på rätt sätt.
    Björn håller på att få alldeles för hög status med tanke på vad han uträttat det här året.

    Prova med att peta Björn och lämna över kaptensbindeln till Walther istället. Då bör det bli åka av. Björn verkar för övrigt sakna de där pådrivande egenskaperna vilket är ett oerhört nyttigt redskap när ngn på plan börja hänga med huvudet. Just nu har kaptenen för mycket att tänka på i sitt eget spel för att han skall kunna hjälpa andra.

    Bort med bindeln och bänka karln.

    G

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se