Thomas Askebrand: ”Vi har spelat bra fotboll, men inte lyckats göra mål”

I morgon väntar ett möte med Falkenbergs FF på Gamla Ullevi. Och inför den matchen prövar vi på Sambadefensiv en litet nytt grepp. Den här gången har vi inte bara fokuserat på ÖIS utan vi har även tagit ett snack med Falkenbergs tränare Thomas Askebrand. I denna ”exklusiva” och djuplodande intervju pratar Askebrand lite om Falkenbergs problematiska försäsong – något som många Öisare säkert kan känna igen sig i – om hur laget har fått spelet att stämma allt bättre under de senaste åtta omgångarna. Askebrand tipsar också om att vi i morgon bör hålla koll på spelare som Emil Johansson och Mikael Boman.

Många hade på förhand tippat Falkenberg relativt högt upp i tabellen efter att ni knutit till er Daniel Alexandersson, Christoffer Carlsson och Emil Jensen, men i stället har det blivit en kamp i botten av serien, hur vill du sammanfatta er säsong så här långt?

Det är egentligen inte så konstigt med tanke på den försäsong vi har haft. Hela vintern bestod av mycket skador. Alex [Daniel Alexandersson], som kom från Blåvitt, opererade höften och kunde därför inte köra någon försäsongsträning överhuvudtaget, mer än att sitta på cykel. Robin Ganemyr, som är vår playmaker, opererade axeln och gjorde inte heller några träningsmatch under försäsongen. Både Alex och Robin har fått spela sig i form, om man nu ska hårddra det lite grand. Dessutom var Stefan Rodevåg borta under de sex sista veckorna innan säsong och sedan var det lite annat smått och gott. Vi hade väl ingen optimal försäsong.

Det tog ett tag innan vi fick i gång spelet. Vi har spelat bra fotboll, bl.a. mot er, men inte lyckats göra mål. Så har det väl sett ut under hela året. Vi har inte gjort så mycket mål. Målskyttet har väl börjat släppa och nu har målen kommit. Under de senaste sju-åtta omgångarna har det sett bättre ut.

Ja, över de senaste sju matcherna har ni ett relativt imponerande snitt, 1,71 poäng per match, det är väl bara serieledande IFK Norrköping som har ett bättre snitt, hur kommer det sig att det har lossnat så för er på sistone?

Ingen aning om det där med snittet faktiskt, men på de sista åtta [omgångarna] har vi i alla fall bara torskat en match. Så man kan väl säga att det börjar rätta till sig. Matchen mot Syrianska, som vi torskade, känns väl lite halvbitter, eftersom både den matchen och matcherna innan mot Ljungskile och Degerfors hade vi sjukdom i laget. Vi fick byta många spelare. Alla gick igenom det. Folk fick spela halvsjuka och dylikt eftersom vi inte har så många spelare i truppen.

Ja, jag undrade lite över det faktiskt, ena veckan förlorar ni med 4-0 mot Syrianska, och andra veckan vinner ni med 4-0 mot Landskrona BoIS, det svänger en hel del om Falkenberg den här säsongen?

Ja, men där har du ju anledningen. Till matchen mot Syrianska fick vi ihop 14 spelare, tror jag att det var. Vi fick t.ex. ha med Alexandersson på bänken trots att han hade ont och att han inte ville spela. Att han hade en bristning, det visste vi inte då. Men vi hade inga andra spelare så han fick sitta med på bänken i alla fall. Omgången innan var ju båda våra forwards, Rodevåg och [Mikael] Boman, sjuka. Den ena var dödstrött i halvlek och den ena ville inte hoppa in för att han var så sjuk. Bara för att ta några exempel.

Det låter som att det har varit en rätt jobbig säsong?

Ja, de sista veckorna har inte varit så optimala som man skulle önskat sig. Men det gäller att gilla läget. Man kan ju inte sitta och lipa över det utan man får ju göra det bästa av saken.

Om du skulle förklara Falkenbergs spelidé 2010 för en person som aldrig har sett er spela, hur skulle du då beskriva den?

Till skillnad från tidigare år är vi i år ett lag som vill äga boll och spela boll. Och som gör det väldigt, väldigt bra under långa stunder. Fast samtidigt är vi duktiga på vårt omställningsspel även om vi inte vill utnyttja det lika mycket som vi har gjort tidigare. Vi försöker kombinera de två spelsätten på ett bra sätt. I det defensiva är vi ett lag som jobbar väldigt hårt för varandra och som är väldigt lojala mot varandra. Vi har en bra gemenskap och en bra laganda som man kommer långt på. Framförallt när det är tunga tider.

Hur är läget i laget inför matchen mot ÖIS i morgon?

Vi har åkt på två korsbandsskador det sista vi har gjort. Det är väl de två, Niklas Johansson och Johan Svahn, som är borta. Sedan är ju även Daniel Alexandersson borta. Han har en bristning i ljumsken. Sedan ska vi se, vi har varit så många på slutet (här ger sig Thomas Askebrand in i en uträkning om han saknar någon spelare) men Mohamed Yussuf är skadad också. Han har haft en bristning i framsidan av låret, men i övrigt är alla med.

Vem i Falkenberg – förutom de mest givna namnen – bör Öisarna på läktaren hålla ögonen på i morgon?

Har vi några givna namn? *skratt* Vi har många bra spelare. Det är inte så många som är kända. Men många är duktiga och om de lägger manken till kan de bli väldigt bra. Erik Johansson är en kille, och Christoffer Carlsson en annan. Vi har en ung kille som får hoppa in då och då som heter Johannes Vall som kan bli riktigt bra om något år. Mikael Boman på topp är en riktigt bra forward, som håller samma klass som Stefan Rodevåg. Boman var ju den som startade serien som forward och spelade från start hela tiden när Alex och Rodevåg var borta. Och han gjorde det fantastiskt bra. Det är en fantastiskt spännande spelare, Mikael Boman. Han ska bara få flytet att sätta in bollarna så kommer han gå långt. Det är många som tittar på honom och det gör de rätt i.


'Thomas Askebrand: ”Vi har spelat bra fotboll, men inte lyckats göra mål”' have 3 comments

  1. 24 augusti, 2010 @ 07:57 DrJonas

    Kul att läsa. Han låter sympatisk Thomas Askebrand? Kanske ett namn att lägga till på önskelistan (efter Syrianskas träffsäkra one-liner analytiker till tränare). ; )

    Svara

    • 24 augusti, 2010 @ 08:01 Martin Johansson

      Han var extremt sympatisk också, även om han körde med några fulingar som att undvika att svara på vissa frågor, men det får man väl låta honom komma undan med. :-)

  2. 24 augusti, 2010 @ 10:26 DK Gôtet

    Undrar om ÖIS är med och rycker i dessa spännande spelare i fff, t.ex. Boman?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se