Bevara – Avveckla – Utveckla #1: Bevara

Med säsongen – åtminstone den meningsfulla delen – körd i botten är det dags för Sambadefensivs årliga framåtblickande artikel där vi tar oss en titt på truppen, dess sammansättning och framtida behov för att utifrån denna lägesbedömning komma med förslag till förändring, utveckling och förbättring. Inspirerad av ett av mina nuvarande arbetsprojekt har jag i år valt (läs påtvingat övriga redaktionsmedlemmar) att utgå från tre möjliga ställningstaganden eller ageranden: BevaraAvvecklaUtveckla. Processen har helt enkelt gått till på så vis att jag – tillsammans med och med stöd av hela sambadefensiven – har gått igenom truppen – spelare för spelare – och med hänsyn till kontraktssituation, position, antal spelade matcher, prestation (uttryckt i individuell statistik) och genomsnittsbetyg för året m.m. gjort en bedömning huruvida spelaren ska bevaras, avvecklas eller utvecklas.

Att en spelare ska bevaras, avvecklas eller utvecklas må låta maskinellt och känslokallt, men låt mig säga att det har varit fullständigt nödvändigt att ta ner bedömningen och analysen på den nivån. Tänk er organisationsutvecklingskonsulterna i filmen Office Space och ni har mig under hela denna långa process (förutom att jag givetvis är så förbannat slipad och vass att jag aldrig skulle gå på Peters bullshit). Anledning till att jag varit tvungen att plocka ner det hela på organisationsutvecklingskonsultsnivå är att jag egentligen ”älskar” alla dessa spelare av hela mitt hjärta – de är trots allt Öisare och har gjort så gott de kunnat för klubben under ett eller flera år och för det ska de banne mig ha en stora djävla prinsesstårta och var sin kanna blandsaft. De är som Infinite Mass skulle sagt ”Mah Boyz”. Om det bara var upp till det känslomässiga skulle jag därför bevara och utveckla hela bunten.  Och det förstår ni ju själva, att så kan vi ju inte ha det.

Misslyckanden – och det kan vi väl ändå enas om att säsongen har varit, i alla fall sett ur ett rent resultatmässigt perspektiv – kräver huvuden på fat. Någon måste ställas till svars. Och någon måste givetvis avgå. Helst alla. Men eftersom vi är lugna och nyanserade snubbar här på Sambadefensiv har vi istället valt att bara avveckla vissa delar av verksamheten (och då mestadels genom naturliga pensionsavgångar och tidsbegränsade kontrakt).

Som ni förstår skulle det bli en väldigt omfattande text om vi valde att presentera vår fullständiga analys av hela spelartruppen på en och samma gång. För att göra det hela mer läsbart och lätthanterligt har vi därför valt att dela upp publiceringen i fyra delar. I dag publicerar vi delen ”Bevara” som fokuserar på de spelare i truppen som vi anser att ÖIS bör försöka behålla och som vi ska bygga framtida framgång runt. Det rör sig om spelare som vi – i alla fall förutom ett – betraktar som spelare som ska ingå i startelvan – om de är hela, friska och icke-avstängda – i alla matcher som spelas under de närmaste två till tre åren (och innan något smart ass kommer och säger ”hur fan ska det gå till när ni redan nu har tre mittbackar på er lista” vill vi säga att vi sa att det rörde sig om ett undantag, dessutom talar vi om en chansning i form av omskolning i just det fallet, det är helt enkelt ett long shot kick the bucket).

Under den kommande veckan kommer vi sedan att publicera delarna ”Avveckla” och ”Utveckla” som vi hoppas ska generera skön läsning och upprörda diskussioner som får en att tappa andan. Bring the ruckuz! Avslutningsvis kommer vi också att publicera en fjärde – mer framåtblickande – del där vi försöker fokusera på vad som måste till för att ÖIS 2011 ska bli ett lag som slåss om uppflyttning till Allsvenskan. Vi snackar helt enkelt om en lista med ”quick fixes” som Dick Last, Janne Andersson och Lars Ranäng kan använda som mall under det kommande silly season-arbetet med att förstärka truppen inför nästa år.

OK, är ni redo, för nu kör vi!

1. Peter Abrahamsson

Position: Målvakt
Ålder: 22 år
Kontrakt går ut: 2011
Antal matcher säsongen 2010: 27 matcher
Genomsnittsbetyg: 3,0

Det är väl näppeligen inte någon överraskning att vi vill behålla Peter ”Den Store” Abrahamsson. Om man ska vara helt ärlig är han i nuläget vår enda guldklimp. Den enda spelare som har visat sig vara något utöver det vanliga. En superman i samling av högst ordinära män. Som ni kommer att se under veckan finns det en del potential och en del utvecklingsbara spelare i truppen, men inget som går att jämföra med Peter Abrahamsson. Peter Den Store – som han faktiskt förtjänar att kallas, även om vissa av er finner detta smeknamn fånigt och ovärdigt, men vi utgår från att ni är unga och att ni därför aldrig upplevde OS 1992 med USA:s dream team i basket och därför aldrig utvecklat någon förkärlek för überfåniga smeknamn – har helt enkelt så pass mycket potential att den fullkomligt sprutar ur öronen på honom. Vi är många Öisare som redan nu ser honom som en given arvtagare till Andreas Isaksson i landslaget den dagen Erik Hamrén skaffat sig balls nog att säga till Isaksson att hans spel med fötterna är för bedrövligt och att det inte håller på högsta nivå. Enter Peter Den Store! Sett över säsongen som helhet har Abrahamsson varit riktigt stark och stabil. Nope, det blir inga Dr Alban-skämt den här gången. Den kvoten är fylld sedan lång tid tillbaka. Visst, han har kanske varit lite upp och ner. Och under delar av vårsäsongen hade Peter också en småtuff period – jag tänker kanske närmast på missarna mot Falkenbergs FF, Landskrona BoIS, FC Trollhättan och IK Brage – men allt sedan bortamatchen mot Brage har Peter lyft sig. Rejält. Tillsammans med Magnus Sehlström och Victor Skoglund har Peter slipat bort osäkerheten i luftspelet och nu för tiden finns det inget som kan oroa unge herr Abrahamsson. Lägg dessutom till att killen har visat att han har en makalösa förmåga att svara för räddningar som är ”out of this world”, och här tänker jag förstås på fantomräddningen mot Hammarby IF (h) och busterräddningarna mot Jönköpings Södra (b). Om ÖIS kan behålla och förlänga med Abrahamsson har man torrt på fötterna vad gäller målvaktspositionen för lång tid framöver. Glöm allt snack om att vi måste sälja spelare. Och ska det säljas så är det fan-i-mig inte Peter som ska säljas. Och den där grodätaren som var på ÖIS-gården för provträning för någon vecka sedan gör bäst i att flytta hem till Frankrike och öppna snigelfarm. Vi har vår målvakt och hans namn är Peter Abrahamsson.

Missa inte att läsa Håkan Walls fantastiska brev till Peter Abrahamsson efter matchen mot IK Brage. Bland det bättre som Sambadefensiv har publicerat under sin existens.

Räddningsprocent: 79 procent
Antal insläppta mål: 29 mål
Antal matcher med noll insläppta mål: 7 matcher
Antal matcher med ett insläppt mål: 13 matcher
Antal matcher med två insläppt mål: 5 matcher
Antal matcher med tre insläppt mål: 2 matcher

6. Alexander Mellqvist

Position: Mittback/mittfältare
Ålder: 24 år
Kontrakt går ut: 2010
Antal matcher 2010: 16 matcher
Genomsnittsbetyg: 2,4

Nu är det förstås många läsare som höjer rejält på ögonbrynen. Kanske suckar ni högt eller så sätter ni kvällskaffet i vrångstrupen, och lovar och svär att aldrig mer läsa Sambadefensiv under hela ert fortsatta, miserabla liv (jag hatar att blåsa i min egen trumpet, men hur skulle det kunna bli något annat än miserabelt om ni väljer att avstå från något så intrikat och delikat som Sambadefensiv). So. Fucking. What. Man vinner några, förlorar några andra. Det är så livet är. Saken är nämligen den att jag fortfarande tror på Alexander Mellqvist. Idiotförklara mig om ni vill. Kanske vill jag bara tro på att det han visade upp under hösten 2008 var något mer än något flyktigt. Kanske vill jag bara tro att den där förmågan att ligga rätt i position utanför motståndarnas straffområde och suga upp andrabollar som man trycker dit med sträckt vrist – lågt, otagbart invid målvaktens vänstra stolpe – går att utveckla och göra till något som på sikt kan bli oerhört nyttigt och användbart för ÖIS. Kanske är det inte alls så, och om det skulle visa sig vara så lovar jag att krypa till korset och göra avbön. Kanske rent av avgå. Med buller och bång. AIK-style! Men fram till att det är fastställt att Mellqvist är ett hopplöst fall väljer jag att tro på Mellis. Hellre fria än fälla. Trots sina blott 24 år är nämligen Alexander Mellqvist en av truppens mer rutinerade spelare med sina 108 matcher i ÖIS-tröjan (57 matcher i Superettan och 51 matcher i Allsvenskan). Och då ska man också ha i åtanke att jag inte räknat med samtliga cupmatcher som Mellqvist spelat för klubben. Dessutom är det faktiskt så att Mellqvist – när han används på rätt sätt – har mycket att tillföra. Problemet är bara att han fått finna sig i att spela ytter under Janne Andersson och det känns verkligen inte optimalt. Jag måste också erkänna att jag finner Vergilius förslag om att låta Mellis göra en Jon Jönsson kittlande. Det vill säga testa honom i rollen som spelande mittback. Särskilt om man kan para ihop honom med en något raskare backkollega. Varför skulle inte det fungera? Gör om. Tänk rätt. Mellqvist har tyngden, styrkan och spelförståelse för att greja det, för att inte tala om vilken tillgång han skulle kunna bli under speluppbyggnaden. Avslutningsvis anser jag att Mellqvist är värd en chans till då det vore intressant att se vad han går för om han får vara frisk under försäsongen. Jag har helt enkelt förbannat svårt att se att prestationen under 2008 bara var en tillfällighet.

Antal mål under 2010: 1 mål
Antal målgivande passningar under 2010: 1 målgivande passningar
Totalt antal skott under 2010: 20 skott
Antal skott på mål under 2010: 9 skott
Antal skott för att göra ett mål under 2010: 20 skott
Antal skott i målställningen under 2010: 0 skott

7. Björn Anklev

Position: Ytterback/mittfältare/anfallare
Ålder: 31 år
Kontrakt går ut: 2012
Antal matcher 2010: 25 matcher
Genomsnittsbetyg: 2,6

Klart som fan mannen med det gigantiska hjärtat och den enorma fighting spiriten ska stanna i klubben. För all framtid! Eller i alla fall så länge som Janne Andersson har för avsikt att använda sig av Björn Anklev som ytterback. Under året har vi fått nöjet att också se Anklev som anfallare och mittfältare och jag måste säga att han inte direkt rosat marknaden på dessa positioner. Visst, sejouren som anfallare inleddes starkt med sex mål på fem matcher, men efter det gick allt i stå och nu har Anklev gått mållös från planen i tolv raka matcher. Inte bra. Inte heller har Anklev lyckats något vidare i rollen som höger- eller vänsterbreddare. För svag förstatouch och lite för oren bollträff för att det ska fungera hundraprocentigt. Lite för många inlägg hamnar bakom mål istället för framför. Visst, det är bättre än Alex Perreira, men fortfarande inte tillräckligt. Trots detta ser jag gärna att El Pato stannar i klubben. När han spelar ytterback spelar han fotboll som Motörhead och Social Distortions låter. Rakt in i kaklet. Benhårt. Frenetiskt. Tatuerat. Utan pardon. Ursinnigt. Besinningslöst. Fullt ös, medvetslös. Och då är han också en fröjd att skåda. Då finns det inte heller någon som kan passera oskadd genom Anklevs yta.

Antal mål under 2010: 6 mål
Antal målgivande passningar under 2010: 2 målgivande passningar
Totalt antal skott under 2010: 40 skott
Antal skott på mål under 2010: 26 skott
Antal skott för att göra ett mål under 2010: 6,67
Antal skott i målställningen under 2010: 0 skott

8. Valter Tomaz Jr

Position: Mittback/mittfältare
Ålder: 32 år
Kontrakt går ut: 2010
Antal matcher 2010: 7 matcher
Genomsnittsbetyg: 2,5

Låt oss göra en sak klar från allra första början, Valter Tomaz Jr ska vara kvar i ÖIS av en enkla anledning: Attityden! Och han ska vara det som en enda sak: Mittback! Svårare än så är det inte. Rätt använd är Valter en pärla. En sådan där som man bara finner ett par gånger under livet. Men det är lika bra att Jannarna inser att det inte är någon pärlan som man kastar till svinen, som man gör om man väljer att spela Valter som vänsterback – då söker han sig centralt in i planen och ställer till det för ”sin” mittback – eller som central fältare – då sprider han bollar över hela inre vallgravsområdet. Men som mittback fungerar han mer än väl. Inför säsongen 2011 är mitt drömmittbackspar Valter Tomaz Jr och Robin Jonsson. Precis som det var inför säsongen 2010. Men tyvärr satte Valters skada i matchen mot Degerfors IF stopp för den saken. Valters attityd och arnoldschwarzeneggeraktighet kompletterar helt enkelt Jonssons lugn och mer genomtänkta och kontrollerade spel på ett föredömligt sätt. Som ni kan se av kontraktsinformationen här ovan går Valters kontrakt ut efter säsongen och jag hoppas därför att Dick Last sätter sig ner och förhandlar om Valters kontrakt så att han får en rimlig lön och inte någon uppblåst ”hemvändarefrånnorgelön”. Till rätt lön och på rätt position är Valter ett catch utan dess like.

Enligt våra källor har också Valter och ÖIS börjat förhandla om ett nytt kontrakt.

Antal mål under 2010: 0 mål
Antal målgivande passningar under 2010: 0 målgivande passningar
Totalt antal skott under 2010: 7 skott
Antal skott på mål under 2010: 2 skott
Antal skott i målställningen under 2010: 0 skott

9. Pavel Zavadil

Position: Mittfältare
Ålder: 32 år
Kontrakt går ut: 2010
Antal matcher 2010: 26 matcher
Genomsnittsbetyg: 3,2

Det kan knappast komma som en chock för någon att en spelare av Pavel Zavadils kaliber är attraktiv på den svenska spelarmarknaden. Om ÖIS inte agerar eller vill ha honom finns det många ”friare” som väntar i kulisserna. En sådan gubbe förblir inte ogift. Var så säker på det. Och jag måste säga att det skulle svida något oerhört att behöva se Zava springa in på Gamla Ullevi i en annan tröja än ÖIS-tröjan. En prestigeförlust av stora mått. Jag vill dock understryka att internt är defensiven lite kluven när det gäller Zavas vara eller inte vara i ÖIS. Några av oss – bl.a. undertecknad – anser att han är värd guld och gröna skogar och allt smör i Småland, medan några andra menar att vi inte ska spräcka budgeten för Pavels skull. Men om vi säger så här då; Dick, gör allt som står i din makt för att behålla Zava i ÖIS – hans symbolvärde som lirare är enormt och borde gå att marknadsföra på ett bättre sätt än vad som skett hittills – men se till att du håller dig inom rimlighetens gränser. Inget överpris med andra ord. Ge honom trygghet, stabilitet och ett prestationsbaserat kontrakt. Behandla honom som din största tillgång och se till att han stannar i klubben i åtminstone två till tre år framöver. Varför? Enkelt. För det första har han en sjuhelvetes vinnarskalle. Rätt attityd är som vi lärt oss under årets säsong a och o för att vinna matcher. 15 kryss är 15 kryss och jag vågar lova att Pavel har hatat varje enskilt kryss. Innerligt. Attityd har Pavel så att det räcker och blir över. Dessutom tror jag att man kan använda Pavel som mentor och läromästare för spelare som Markus Gustafsson och Markus Anderberg. Lirare som inte riktigt grejar skitgörat. Där kan Pavel lära ut mycket. Och vi får inte heller glömma bort att Pavel är ett proffs ut i fingerspetsarna. Kanske rent av truppen mest professionella spelare nu när Mackan Allbäck lagt skorna på hyllan. Och nu glömde jag kanske det viktigaste argumentet för varför Pavel bör stanna i ÖIS – han är helt enkelt förbannat bra. En man att bygga ett lag runt.

Antal mål under 2010: 4 mål
Antal målgivande passningar under 2010: 5 målgivande passningar
Totalt antal skott under 2010: 36 skott
Antal skott på mål under 2010: 15 skott
Antal skott i målställningen under 2010: 1 skott

17. Robin Jonsson

Position: Mittback
Ålder: 22 år
Kontrakt går ut: 2012
Antal matcher 2010: 25 matcher
Genomsnittsbetyg: 3,0

Robin Jonsson är ÖIS absolut bästa mittback. Punkt slut. Har du något att invända mot det kan du förvänta dig en ”permban” på forumet. Så är det bara. Det är lika bra att köra med öppna kort. Fuckar du med Robin Jonsson så fuckar du med mig. Och det är lite som att fucka med han den där killen som Franke fuckar med i Pusher. OK? Killen är bara 22 år (fyller förvisso 23 år i november), men har allt sedan Åge Hareide flyttade tillbaka honom in i mittförsvaret gått från klarhet till klarhet. Klok, lugn och städad. Allt som oftast välavvägd och rekorderlig. Skulle kanske må bra att slipa bort de värsta idiotbrytningarna på offensiva planhalva (jepp, jag tänker på idiotutvisningen i hemmamatchen mot Ängelholms FF). Med sin god spelförståelse har Robin en enastående förmåga att klara ut de allra mest knepiga situationerna med relativt små och enkla medel. Ett par rappa steg i rätt ögonblick och Jonsson är framför sin motståndare för att bryta ett uppspel. Ett enkelt kliv i sidled och en farlig två-mot-en-situation blir till en omställning för ÖIS. Ett snabbt ”fall” och det där fina läget för motståndarna blev till intet. Robin har (nästan) hela reportoaren. Har under den senaste tiden tagit ett par rejäla kliv och måste numera betraktas som mer eller mindre given i ÖIS centrallinje. Jonsson hade i och för sig kunnat föras upp på utvecklingslistan som kommer under veckan då han skulle växa en hel del som fotbollsspelare om han behärskade uppspelen lite bättre och hade lite bättre precision i det långa spelet samt om han utvecklade lite mer ledaregenskaper och tog för sig lite mer vad gäller styrningen av ÖIS defensiv. Men som sagt, överlag är Robin Jonsson ett fullgott alternativ som mittback. Lägg dessutom till att det är en tämligen erfaren spelare vi har att göra med. Jonsson gjorde a-lagsdebut redan som 19-åring och innan vi har nått halva säsongen 2011 kommer Jonsson att ha gjort över 100 seriematcher i den rödblåa tröjan. Inte illa pinkat av en pojke som varit så utskälld och förbannad som Robin Jonsson. Snack om att ta revansch!

Antal mål under 2010: 2 mål
Antal målgivande passningar under 2010: 0 målgivande passningar
Totalt antal skott under 2010: 3 skott
Antal skott på mål under 2010: 3 skott
Antal skott i målställningen under 2010: 0 skott

Där har ni den. Stommen i ÖIS årgång 2011. Det är de här snubbarna, tillsammans med de som sorterar in under ”Utveckla”, som ska se till att ÖIS är tillbaka i Allsvenskan 2012. Saknar du någon spelare eller har du andra funderingar kring hur truppen bör utvecklas är du välkommen att framföra din åsikt i kommentarsfältet. Låt diskussionen ta sin början!


'Bevara – Avveckla – Utveckla #1: Bevara' have 88 comments

  1. 13 september, 2010 @ 18:59 Norsken

    Tycker jag saknar Leinar i bevarafacket… Varför finns inte han på listan? Han har trots allt varit en av de mest pålitliga under årets gång..

    Svara

    • 13 september, 2010 @ 19:10 Martin Johansson

      Mmm. Det får du se under veckan som kommer. Spänningen är olidlig… :-)

    • 13 september, 2010 @ 19:50 1234-stege!

      Ja precis! går jue lixom inte att kommentera ordentligt innan man fått ”avveckla – utveckla” svart på vitt :D

      Ser väl bra ut, även om jag hostade upp kvällskaffet när jag såg Mellquist på listan :D

      imo är det Seb > Mellquist

    • 13 september, 2010 @ 19:55 Martin Johansson

      Jo, det kan man! Man får helt enkelt använda sin fantasi och slutledningsförmåga. Tänk så här: ”Hmm, är David Leinar en utvecklingsbar eller avvecklingsbar spelare?” Dessutom står det ju var och en fritt att sätta ihop sina egna listor eller att argumentera för att någon spelare borde varit med på Bevara-listan. Jag skulle älska att få se er övrigas listor. Det är ju det som är halva grejen: tjötet och meningsskiljaktligheterna. Come on and do it, do it ’til yo’ satisfied som BT Express skulle sagt.

    • 13 september, 2010 @ 20:03 Martin Johansson

      Och förresten, betyder Seb –> Mellqvist att du vill byta plats på Sebban och Mellis? Har också gått i de tankarna men lät mig övertygas om motsatsen.

    • 13 september, 2010 @ 21:48 1234-stege!

      Seb > Mellquist innebär att jag tycker Seb är bättre helt enkelt. Eller ”större än” :D

      Känns som Seb, trots att han börjar bli till åren, har mer att ge. Man vet vad man får osv..

      Väntar spänt med kommentaren till varför man bör avveckla Leinar också…

    • 14 september, 2010 @ 09:41 Voldemort

      Jag tycker Mellqvist har fått sina chanser att bevisa att han aldrig kommer att ta det steget som behövs för att vara dominerande i ett lag. Kan inte på något sätt förstå varför man ratar Seb och väljer Mellis. Även om Seb är äldre så har han mer utvecklingspotential än vad mellis har.

    • 14 september, 2010 @ 12:33 Anonym

      Och rutin han, har en inställning som är ovärdelig.Slutar aldrig spela innan domarn blåser av matchen. Att han blev skadad i år ,tror jag innebär att vi faktisk 2011 kommer få se en bättre Sebastian, ibland vinner man på att få ta ett steg tillbaka och i och med att det var en sån skada, tror jag om Sebastian använt tiden klokt och satt upp nya mål på förbättringar på annat plan så har vi en bra spelare ett par år till och en balans till dom yngre spelarna. Åter en favo i Öis som ni inte plockar bort.Du sviker väl inte mig nu Sebbe!

    • 14 september, 2010 @ 18:04 Vergilius

      Jag får väl klvia in och försvara Mellis vs Seb eftersom jag har drivit tesen litegrann.

      Jag tycker för det första Mellqvist får mer skit än han förtjänar, jag tycker att han har kvaliteter, tyvärr används han alldeles för ofta på fel position, antingen på en kant vilket är helt fel, eller som forward vilket är nästan lika fel och när han väl hamnar som innermittfältare så får han ständigt rollen som djupledslöpande fältare pga att han vid ett par tillfällen visat sig vara nyttig när han kommer med kraft in i boxen, vilket inte är helt fel i sak, men det optimerar inte hans spel i övrigt, personligen ser jag honom som en sittande, bollsamlande fältare längre bak i banan. Eller så skulle jag som nämns i texten vilja testa honom som mittback, tycker det känns som han skulle kunna funka utmärkt som spelande mittback, stabil i det långa passningsspelet, en av våra starkaste närkampsspelare, hygglig spelförståelse och rätt bra på huvudet. Oavsett tycker jag att han är en habil trupsspelare som trots att han bara är 24 år har gott om rutin och, som jag verkar vara ganska ensam om att tro, oförlöst potential.

      Rätt märkligt fö att Mellqvist alltid får spela antingen ytterfältare, forward eller djupledslöpande mittfältare tre roller där snabbhet är en väldigt viktig ingrediens när Alexanders stora brist är just snabbheten…

      När det gäller Seb så tycker jag han är en hygglig gnuggare med ett ok passningsspel och skulle läget vara som så att vi ska röja oss kvar i AS skulle jag gärna behålla Seb. Men om vi ska bygga upp ett lag i SE för AS tidigast 2012 känns Seb onödig. Åtminstone om vi ska ha kvar Pavel, räcker med en given, rutinerad, central mittfältare som jag ser det.
      Vi behöver nytt blod till centrala fältet, vi har flera spelare som kan spela i den defensiva mittfältsrollen, Seb är dyr, 30 år, har gjort en dålig säsong, är knappast ideal om man vill bygga ett spelande lag, dessutom tycker jag han har tappat massor i skärpa sen i höstas, frågan är om inte han har varvat ner i sitt undermedvetna. Han gick trots allt till ÖIS till viss del av logistiska skäl, känns inte som en kille som är beredd att lägga ner sin själ för att vinna fotbollsmatcher.

      Vi måste rensa lite bland de rutinerade om vi ska bygga nytt. Då tycker åtminstone jag att Seb måste offras.

  2. 13 september, 2010 @ 20:14 Ökänd

    Det här blir rolig läsning framöver. Sambadefensiv gör det roligare att vara Öis supporter
    och det är banne mig ingen lätt uppgift att vara. Hammarby får stryk av Väsby United än lever hoppet. Resultaten går onekligen Öis väg men inte våra egna.

    Svara

  3. 13 september, 2010 @ 20:39 Jettreno

    Bevara – Abrahamsson, Bildsköne, Robinjo, Valter, Pato, Seb, Mella, Dobro dobro, Steine.
    Avveckla – Dennis, Leinar, TvB, Alex, Elving, Seif, Alvaro
    Utveckla – Skoglund, Adam, Danny, Sehlen, Mackan G, Jonte, Jakobo, Steine, Anderberg, Luka, Nico

    De som jag slängt med på bevara som inte fanns på Sambadefensivs papper motiverar jag med att jag tycker det finns plats för Bildsköne och Seb ett par år till. Bildsköne är en riktig tillgång och tillhör en av de som faktiskt kämpar även när det är motvind och detsamma gäller för Seb. Vi kanske inte ska skriva några långa kontrakt med dem med tanke på deras ålder men åtminstone 1 eller 2 år till förtjänar dem.
    Avveckla då? Jag antar att det bara är de yngre spelarna som överraskar där så jag kör deras motivering bara. Elving har vi knappt fått se spela någon A-lagsmatch och jag tycker det känns som han ofta är småskadad. Känns det värt att slänga pengar på en spelare som mestadels är skadad även om klubben har försäkringar för detta. Det ger oss inget att ha honom helt enkelt. Seif ansågs vara en jättetalang när han kom men han håller fortfarande inne på den talangen eller så hade alla fel angående hans potential. Det finns ingen idé att behålla en spelare som inte kommer bli något bättre än medioker Superettanklass.
    Utveckla. Det är många killar här så jag motiverar bara de eventuella ”frågetecknen”. Jag tycker vi ska behålla Skoglund då vi behöver ha en andrekeeper som vi kan ha ett par år framöver. Victor är kanske ingen superspelare men jag tror inte att han är någon sopa heller. Varför inte behålla och se? Mackan G var jag inte helt hundra på att behålla om jag ska vara ärlig. Han har riktigt bra tekniska kvaliteter och kan få den hårdaste mittbacken på fall med hjälp av sina fötter. Men det hjälper inte när man har ett hjärta som en kolibri… Vi borde kanske skicka Mackan G till Skottland i 2 år för att sedan få tillbaka en kämpe som ger allt i varenda duell! Steine kanske är lite för gammal för att vara på den här listan men jag tror att vi kan få ut mer av honom än vad de kunde på Island. Den Isländska ligan är väl kanske inte den bästa ligan att utvecklas i och vad ni andra än säger så tror jag mycket på Steine och han har visat oss en del av vad han kan (stolpträffen mot… vilka det nu var. Öster?) och har nog ännu mer än det. Sen har han fantastiska inkast som vi kan utnyttja både som publikdragare och för att göra mål. Vi har redan gjort ett mål tack vare en sådan (Mellqvists mot FFF).

    Där har ni mitt bidrag!

    Svara

  4. 13 september, 2010 @ 20:45 Sjögräs

    Jag skulle verkligen vilja behålla Sebastian Johansson. När han är bra är han jävligt nyttig för laget, och jag vill tro att han har ett par riktigt bra säsonger kvar i sig, bara han kan få en klar roll i laget och startelvan. Jag tycker att han är ett riktigt bra komplement till Pavel Zavadil på det defensiva mittfältet i den älskade 4-2-3-1-formationen. Om vi kan få mittfältstriangeln Seb-Pavel-Mackan 2.0 att fungera kan det bli riktigt bra, det är viktigt att mittfältet, hjärtat i laget, fungerar och då tror jag att det skulle vara utmärkt att ha Seb som kötta-kriga-brytamotståndarnasben-spelare, Pavel som spelfördelare och Markus Gustafsson som släpande anfallare i en fri roll (där jag vill minnas att han gjorde det riktigt bra i slutet av förra säsongen).

    För övrigt ser jag gärna att vi behåller Leinar, han gör ju lite mål i alla fall, till skillnad från våra forwards ;)

    Álvaro Santos… Jag kan älska honom. Jag kan vara så jävla förbannad på honom. Om han någonsin kommer i form (högst osannolikt) är han ju så grymt bra. När han gör mål på mål på mål, som slutet av säsongen 2009. Han gjorde trots allt 9 mål på 16 matcher i allsvenskan (bra facit i ett bottenlag), så om han kan få det att stämma är det ju upplagt för succé i Superettan. Jag vill så gärna tro på honom! Men det är en risk att ha kvar honom med tanke på vad han kostar och att han förmodligen inte kommer att göra tillräckligt många mål.

    Det finns även många av de yngre spelarna jag vill ha kvar, men jag väntar med dem eftersom jag har mina små aningar om att de på något sätt ska utvecklas… :)

    Svara

  5. 13 september, 2010 @ 20:54 Yodabul

    En viktig sak är att få in en trupp med ett par spelare på varje position! 6 mittbackar och 2 ytterbackar, nja…

    Svara

    • 13 september, 2010 @ 22:43 Fred Holm

      Håller helt och hållet med. Denna lagerbäckska strategi är något ÖIS borde damma av för att få riktig kontinuitet i laget. Alltför många spelare testas i för många lagdelar.

  6. 13 september, 2010 @ 21:39 DrJonas

    Ansluter till Bevara Seb skaran. Som defmitt är han oerhört nyttig i en tuff serie som superettan. Han har misshandlats av JanJan positionsmässigt i år. Offra hellre mellis, som överpresterade å det grövsta hösten 2008.

    Svara

  7. 13 september, 2010 @ 23:17 Anonym

    Jag hoppas inte det är gamla upplevelser som gör att Valter är kvar på bevara listan. Dels har inte han charmat mig samt att arbetsgivareavgifter är högre pågrund av hans ålder.Lätt skadebenägen?
    Dock Saknar jag Sebbe på listan.Han har saknats de senaste matcherna.
    Robin är klockren! en av mina favo, Men skulle inte förvåna mig om något annat lag ser honom som utvecklingsbar spelare. Givetviss skall Ankan var HB.

    Svara

    • 15 september, 2010 @ 12:14 Martin Johansson

      Valter är med på bevara-listan av två skäl: attityden och att han ÄR en bättre mittback än David, Dennis och Tommy. Jag ser det dessutom som att det i nuläget är möjligt att förhandla om lön etc. (gäller förvisso David, Dennis och Tommy också om jag minns rätt). Gamla meriter kommer man inte långt på. Eller vänta… det vill säga om man inte heter Alexander Mellqvist. :-)

    • 15 september, 2010 @ 12:21 Lars

      Om nu Valter ÄR en bättre mittback än Leinar så undrar man ju varför han ej får spela där?
      Jag tycker också att attityden och viljan att vinna är några av Leinars starkaste sidor + att han känns som ett vassare vapen framåt än Valter. Leinar är väl också något år yngre.
      En fördel Valter har är väl att han är något snabbare än David.

    • 15 september, 2010 @ 12:32 Martin Johansson

      Enkelt, i nuvarande läge är Janne Andersson nöjd med paret D Leinar – R. Jonsson. Du vet, kontinuitet and all that jive som Bosse Pettersson snackar om i Viasat varje gång det är Champions League (”som tränare vill man att mittbacksparet är samspelt och känner varandra väl”). Dessutom behövs Valters tjänster på andra ställen i laget, t.ex. som vänsterback eller som brötare på mittfältet. Men för mig råder det inga som helst tvivel om att om vi började om på noll och körde säsongen i repris så skulle Valter gå före Leinar som mittback. Alla dagar i veckan. Alla veckor i månaden. Alla månader på året. Precis som han gjorde i våras, eller har du glömt bort att så fort Valter var spelklar var det han som tog plats bredvid Robin. Om Valter inte hade skadat sig i matchen mot Degerfors hade Leinar fått nöja sig med att göra inhopp som anfallare. Och visst, du har kanske en poäng i att Leinar är vassare framåt – har kanske att göra med att han har en annan roll vid fasta situationer än vad Valter har – men när det gäller alla övriga egenskaper väljer jag Valter nästan alla dagar i veckan. Nu framställer jag det som att det är mer clear-cut än vad det i själva verkligheten är, men det är bara för att driva in tesen ordentligt. Avslutningsvis, du sa det själv, snabbheten. Snabbheten.

  8. 13 september, 2010 @ 23:28 Magnus

    Angående mellis, så finns det i mina ögon väldigt liten anledning till att behålla honom i laget.
    Att hävda att han var lysande 2008 köper jag inte. Att killen kan skjuta råder det inget tvivel om, men allt han gör går så fruktansvärt långsamt.
    Det gjorde det redan 2008, men då var ÖIS i större grad det spelförande laget och motståndarnas backlinje befann sig i knät på den egna målvakten (Något överdrivet, men you get my point).
    Jag tror att mellis är ungefär lika bra nu som 2008, så när som på kondisen som av förståliga skäl kanske är något sämre.
    Skillnaden är att Superettan är bättre och snabbare i år.
    Sen håller jag med om vad många skriver om seb och att han kanske borde vara med på bevara-listan, men jag är inte helt säker.

    I övrigt håller jag med i sammanställningen än så länge=)

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 00:42 ...

      Kunde inte hålla med mer angående Mellqvist. När hann han upp en andraboll senast? 2008?

      Om man skall få göra två så totalt under isen säsonger och bli belönad för det borde TVB få ett sex årskontrakt. För visst har Tommys prestationer och bidrag på planen varit mil bättre än Mellis de senaste två åren. Killen hänger inte alls med, det är nästan pinsamt att titta på. Gamla meriter, bortförklaringar om försäsonger och ingrodd förlorarmentalitet håller inte alls i mitt nya ÖIS-bygge där allsvensk potential någonstans är och måste vara ledmotivet (utan hänsyn till kontraktssituationer).

      Bevara:
      Valter,
      Abraham
      Anklev
      Pavel
      Seb
      Robin
      (Alvaro, om han skulle börja ta fotbollen på allvar, diet och hårdträning, men det känns tveksamt att han är sugen på det)

      Utveckla:
      Jackie O
      Luka
      Margus
      Danny (som innermitt)

      Nico (lån till Norrby)

      Avveckla: Resten

  9. 14 september, 2010 @ 09:37 Mendel

    Vi lär nog få behålla alla vi vill utom , Peter, Pavel och Robin (förutsatt att vi har råd). Tyvärr är det ju just de tre vi behöver…. Tror tyvärr de enda guldklimparna vi har kvar till våren är Ervik och Adam…. Där har spelarna vi kommer få bygga vår framtid kring.

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 10:13 Anonym

      Håller med om Ervik och Adam

    • 14 september, 2010 @ 10:24 Jettreno

      Inte Jakobo, Nico och Luka alltså?

    • 14 september, 2010 @ 10:59 Mendel

      Jag behåller gärna Nico, Luka och Jacobo också… Allra helst Luka… Men jag tror det finns större slutlig potential i den först nämnda duon…

    • 14 september, 2010 @ 11:12 Jettreno

      Om jag fick rangordna våra största talanger skulle jag göra det så här:
      1. Jakobo
      2. Danny
      3. Luka
      4. Adam
      5. Nico

      Vad tycker ni andra?

    • 14 september, 2010 @ 11:24 Hox

      1. Peter
      2. Jakob
      3. Markus G
      4. Luka
      5. Danny

      Sedan hade jag plockat in två spelare från tipselit äldre på den listan också, men vi lämnar dem ifred tills vidare.

    • 14 september, 2010 @ 11:27 Jettreno

      Jag får väl ändra om min lista lite nu om vi räknar med Peter och Mackan G.

      1. Peter Den Store
      2. Jakobo
      3. Danny
      4. Luka
      5. Mackan G

      Mackan saknar vinnarinstinkten tyvärr…

    • 14 september, 2010 @ 18:08 Vergilius

      Anderberg då?

      Jag skulle nog ge följande lista:

      1.Peter
      2.Luka
      3.Anderberg
      4.Jackie O
      5.MarGus

    • 15 september, 2010 @ 18:43 Jettreno

      Helt rätt! Anderberg ska såklart räknas som en talang men jag tror han hamnar på sjätteplatsen tyvärr. Iallafall på min lista.

    • 15 september, 2010 @ 23:19 Seb JR

      Luka är en stortalang, det är bara att inse! Han har allt för att bli en grym forward, en stor och stark kropp, en grym teknik, ruskigt bra skott, och en vinnarskalle som få! Luka är nummer 1 på min lista.

    • 14 september, 2010 @ 20:05 AlexU

      1 Peter
      2 Margus( en spelförståelse utöver det vanliga)
      3 Jakobo
      4 Luka
      5 Adam

  10. 14 september, 2010 @ 10:38 Tjuvnyp

    Det här var ett najs ”tyckar” inlägg som kan debatteras i alla evighet. Kul.
    Själv skriver jag under på det mesta som den eminente Johansson förevigat i ovan text.

    Men samtidigt är ju fotbollsvärlden inte ett papper att vifta med. Utan betydligt mer mångbottnad än så. Så funderingarna kan gå åt många håll.

    Sitter och funderar på om inte det bästa kanske vore att splittra sönder den här stommen som nämns. Helt och hållet. Kanske det är det rätta?

    Ingen aning om hur truppens interna stämningar och grupperingar mår. Men när Zava säger och vi ser (15 kryss) att det är lite vinnarmentalitet som saknas. Då kan frågan om nuvarande ”stomme” är den sammansättning av gubbs som vi behöver för att nå framgång?

    Kanske man ska ruska om rejält istället. Släppa även de mest starka korten – för att ersätta med förhoppningsvis minst lika bra alternativ. Allt för att få en ny fräsch gruppdynamik och nya mentalt starka individer i förlängningen. Att bevara behöver inte vara en målsättning, efter två säsonger av icke-vinster.

    Självskrivna tunga rutinerade Leinar, Zavadil, Santos, Seb mfl. Män som kostar satan i en anstängd ekonomi. Kanske även de ska få flytta på sig? Hur ser egentligen motivationen ut inför nästa år hos de äldre gardet? Är de hungriga nog att dra med sig de andra? Vill de ens åka till en bortamatch mot Väsby nästa år? Jag är inte helt hundra. Kanske därför som ni inte har med Leinar, Seb och Santos i ovan sammanställning?

    Jag ser bara matcher, inga träningar. Har ingen aning om hur inflytelserika de äldre rutinerade är. Utstrålar de positiv eller negativ energi? Fuck knows…

    Men nåt behövs nog göras i spelartruppen. Karaktärslirare med ledaregenskaper bör kanske ersättas av andra. Som ger gruppen nya infallsvinklar och tänk.

    För att köpa ihop ett lag som är bättre än det vi har idag – det finns nog inte pengar eller kompetens att klara av hos dagens Öis. Vi har ändå tillräckligt vassa gubbar för att nå Allsvenskan. Det tror jag. Kan vi få dem lite mer hungriga och sugna på tre poäng. Då har vi jävla bra chans. Frågan är bara hur man får dem mer taggade..

    Lär vara många tunga huvuden på Öisgården under vinterhalvåret. Enklast att få dem att känna tilltro är nog att flytta undan bärande pjäser, ge andra (läs Ervik mfl) mer förtroende och krydda med lite nytt folk som tror, vill och har förhoppningar om en Öisar-framtid. Grabbar som skulle kunna döda för att få sitta på spelarbussen på väg till Väsby i ett regntungt September.

    I en enkel värld så fann vi 2-3 stycken nya gubbs med killer-attityd som dessutom kan motivera sin omgivning. Riktiga jävlar som leder på poäng redan i spelargången före avspark. Spelare som äter barn för att få in bollen i målhelvetet i den nittionde minuten. Sånt lyfter ett helt lag. Man tror på sig själv helt plötsligt.

    Men det lär vi aldrig ha råd med. Om vi inte byter ut någon av de givna.

    Avslutningsvis. Om Sebastian har motivation och vi väljer 4-2-3-1 inför nästa år (vilket verkar högst troligt). Då har jag jävligt svårt att se att det finns någon bättre än just honom som en av två def.mitt. – ska bli kul att se hur ni motiverar honom som avvecklad, utvecklad eller invecklad.

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 11:12 Mendel

      Kan hålla med till stora delar i Tjuvnyps resonemang.
      Vad är det som gör att vår trupp (som ÄR stark på pappret) inte lyckas i Superettan när målsättningnen är att gå upp direkt?? Vad är det som göra att spelare som Margus, Mellis, Chekorun, Seif, Boyd, inte tagit det där sista (?) utvecklande steget i ÖIS?? Vad är det om göra att spelare som Marek, Garnemyr och han kanlöparen i GAIS (har glömt namnet precis) blivit så mycket mer tongivande (bättre?) i annan omgivning efter att ha lämnat ÖIS?
      Och kanske viktigare:
      Vad är det som skall till för att Adam, Ervik, Margus, Mellis, Jakobo, Anderberg, Nico, Luca, Elving skall ta ett par utvecklande skutt i ÖIS? Vad måste bort – andretränare? kanslipersonal (nej, inte Ulrika)? massörer? supportrar? styrelse?

    • 14 september, 2010 @ 11:30 007

      Varför inte Ulrika?

    • 14 september, 2010 @ 16:27 Mendel

      Mer bara för att klargöra att det inte var just henne jag talade om, vilket många skulle utgått ifrån annars. Sen tror jag hon är bra för organisationen…

    • 14 september, 2010 @ 16:39 007

      Det finns folk som skrattar.Fråga Lerums IS hur glada var de att bli av med henne.Frågan är om de skrev en fin anställnings intyg eller ingen alls och typiskt Örgryte inte kollar med förra arbetsgivaren.Ännu ett ”felvärvning”???

    • 14 september, 2010 @ 17:01 Jettreno

      Berätta mer om Lerums IS och vad som hände där.

    • 14 september, 2010 @ 17:05 007

      Få se om hon stannar först…..

    • 14 september, 2010 @ 12:53 Anonym

      Tommy Lycen

    • 14 september, 2010 @ 16:27 Mendel

      Tack.

    • 14 september, 2010 @ 20:16 1234-stege!

      vem är det?

  11. 14 september, 2010 @ 12:06 Lars

    Jag tycker att det i en sådan här genomgång skulle vara väldigt intressant om man på något sätt vägde in lönekostnaden för spelarna i fråga. Med tanke på hur ekonomin ser ut så är det ju en väldigt viktig komponent i utformandet av nästa års trupp. Kanske kan vara svårt att få tag i officiella uppgifter vad gäller spelarnas löner, men kanske kan man dela in dem i olika grupper dyr, medel, billig. Vad som är klart är ju att vi måste banta kostnaden för a-truppen (från 26-27 spelare till ca. 20).

    Indelning (en vild gissning)
    Dyra: Zavadil, Santos
    Dyra/medel: Anklev, Alex P, Seb, Robin.
    Medel: Peter A, Dennis, Leinar, Valter, Margus, Steine, Mellis.
    Billig/Medel: Bengtsson, Adam, Danny, Tommy, Jakob(-11), Anderberg.
    Billig: Viktor, Felix, Elving, Seif, Jonathan, Jakob (-10), Luka, Nico, Bengt.

    Vi kanske t.ex. får välja lite vilka spelare i de olika kategorierna som är viktigast samt att det kanske är bättre att ta bort två-tre killar ur medelgruppen för att ha råd med en dyr?

    T.ex. Antingen Alex eller Steine, antingen Dennis, Leinar eller Valter, Seb eller Mellis.

    Kanske är det t.ex. bättre att ha kvar Santos och flytta upp en juniormittback (eller värva ny) istället för att ha kvar Dennis och Valter samt värva en ny anfallare med potential att leda oss nästa år, en potental som ju trots allt Santos helt klart har. Santos har väl också om jag förstått det rätt redan fått den största delen av sin lön i form av signing-bonus. Säljer vi Santos så anser jag att vi måste ha in en ny försteforward och vad kostar en sådan (pris och lön?

    Kanske plocka bort några ur medel och billiga kategorin för att ersätta med yngre spelare från tipselit eller inte ersätta alls??

    Frågor som man måste besvara i en sådan här process är ju bl.a. hur bra är spelaren, hur viktig är han, vad kostar han i lön, vad kan vi få för pris för honom, vilka alternativ finns i truppen, vad kostar en ersättare, hur ser det ut i tips elit, spelare som är kompetenta på flera platser?

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 14:14 Anonym

      Som jag var inne på tidigare skiljer det sig mycket i arbetsgivare avgiften nu, och det gäller de som är under 26år.Så ta enligt din (gissning) tex.Robin så blir han en medelbetald spelare,och Dennis kan bli en dyr spelare.
      Jag har funderat runt Alex då min känsla är att han dels är en av dom dyra spelarna i truppen och hur man inte kunnat behålla värdet i spelare.
      Sen har jag något annat och det är väl som att svära i kyrkan men jag tar det,
      Det är Anklev roll som lagkapten dels får han med hela laget eftersom vi kryssar? men sen han blev lagkapten(redan där tillkommer uppdrag) samtidigt uppgiften som el pato i Radio Öis vilket säkert tar 4-5 tim har prestationen på planen inte varit 100%. Ligger det för mycket på Anklev han är ju även familjefar och kan inte bara bry sig om sig själv om han behöver återhämtning. Det är kul att lyssna på el pato men kan skönja lite egensinne dels genom han att ge utrymme för andra i musikval och det kan ju avspegla även i gruppen.
      Santos undersöker jag om han går att sälja,trots att att han har egenskaper som ingen annan har,men jag har också sett blickar från medspelare som säger allt att de inte tycker han gör tillräckligt med jobb. För mig är inte Santos vad han varit i sin glansdagar även våra kollegor i Helsingborg har insett det jag behåller minnen som den bisonoxe han var då jag satt på Gamla Ullevi den matchen som vi även vann. Tyvärr gjorde han sig en otjänst när han gick ut i pressen och tala om att han var för bra för Supettan även för hela laget. Jag se inte att han kan tillföra mer 2011 än vad han gjort 2010, därför väljer jag släppa fram en ungdom eller frigör kostnader till en värvning av fordward. Samtidigt håller Santos på med rehab träning tillför han inte gruppen något under träning. Som jag ser det är inte Santos i balans med sig själv då hans kurva pekar nedåt och karriären går mot sitt slut. Så jag tycker på säljknappen om möjligheten finns.

  12. 14 september, 2010 @ 13:12 Ankan

    Kul diskussiontråd som garanterat väcker känslor. Lite lurigt dock det här med skillanden mellan att ”Bevara” och ”Utveckla”. Jag vet inte om jag vill att någon spelare i ÖIS ska ”bevaras”, dvs stanna i utvecklingen. Att t ex Mellqvist skulle bevara ”formen” från denna säsongen låter inget vidare. Eller så är det jag som har missförstått alt. ägnar mig åt hårklyverier?

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 13:46 AuriSakraFame

      ¨Tror ”Bevara” menar att man behåller spelare eftersom de utgör en viktig del i ett lagbygge. Under ”Utveckla” sätter man väl mer fokus på de lite yngre spelarna som är bra och har potential, men som ännu inte är på sin topp i utvecklingskurvan. Under ”Avveckla” placerar man väl helt enkelt spelare man inte har någon nytta av, eller som är för dyra i förhållande till prestationer osv..

      Så jag uppfattat det iaf.

    • 15 september, 2010 @ 12:20 Martin Johansson

      Ankan, det ska kanske inte tas så allvarligt. Det var bara ett sätt att strukturera ”tänket”. Bevara ska ses som ”Spelaren fungerar fullt ut i sitt nuvarande skick”. Klart som fan att en spelare på Bevara-listan också kan utvecklas men det är inte ett måste för att stanna ytterligare en säsong. Avveckla ska ses som ”Spelaren har utifrån rådande omständigheter och förutsättningar gjort sitt i ÖIS”. Utveckla tycker jag ger sig av sig själv.

  13. 14 september, 2010 @ 13:16 B. Guldfot

    Gillar ditt resonemang kring lönesättning Lars. Tycker att Öis problem senaste åren är att vi har varken värvat stabil toppklass eller riktigt lovande talanger, med några undantag självklart.

    Sedan skall man inte glömma att väga in vilka alternativ som respektive spelare har att söka sig till lika bra eller bättre klubbar.

    – Spelare som har alternativ och som vi verkligen bör försöka att behålla även om det kostar pengar:

    • Abrahamsson
    • Robin Jonsson
    • Anklev
    • Zavadil

    – Spelare (jag tror) tjänar relativ bra men som inte har så mycket bättre alternativ än Öis och som vi bör vara hårda emot i förhandlingar:

    • Leinar
    • Dennis
    • Valter
    • Seb
    • Mellqvist

    – Spelare som vi bör släppa helt:

    • Alvaro (sänker moralen)
    • Alex Perriera (för dålig, och dyr)
    • C Bengtsson (bra kämpare men har stått still i utvecklingen)

    – Bra potential som inte borde vara särskilt dyra att behålla:

    • Anderberg
    • Jakob Olsson
    • Luka
    • MarGus
    • Adam Eriksson

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 14:50 Anonym

      Den här uppställningen var riktigt bra.
      Alex är ju också en kille som stått still i utveckling.Är det för bra lön som är orsaken?Jakobs kontrakt går ut nu, där är en ”bondkille” som är värd att satsa på för hans del är ju att spela Superettan kanon så där får vi nog lägga på lite.
      Jag tror att det är bra att det försvinner lite av dem äldre spelaren,dels för då blir det en distans till dom Last har spelat ihop med. Då tänker jag när man går in i förhandlingar. Vill Mellis vara kvar så är det en sänkning i lön och där tycker jag Last skall vara stenhård, För Mellis har inte gått framåt och skulle så ske får man omförhandla om man ligger helt fel.Ut och kämpa framåt Mellis är mitt mål.Har han också haft för hög lön?

  14. 14 september, 2010 @ 14:51 Mäster S

    För ett tag sedan tog jag flera spelare i ”försvar” när kritiken haglade.

    Vill bara ge några tankar igen.
    Superettan är tuff. Definitivt stentuff.
    Spelarna har gjort så gott som de har kunnat – så är det.

    Där det brister är i den s k sista tredjedelen. Mr Santos har trots allt gjort 7baljor, ok straffmål inräknat. I andra lag är det en bra siffra, Hysén som är okritiskt hyllad i allsvenska har gjort 6…

    Vårt älskade öis är inte helt kassa, men förändringar i häraden 5-6 spelare räcker.

    Spelare som Santos bör säljas, han har ett värde på marknaden. Vi får sälja och ta den miljonen… Alex likaså, där är pengarna inte stora, men inbringar något.
    Pavel vill nog röra på sig, tyvärr inget nytt kontrakt.
    Han förtjänar bättre och i mina ögon har han varit för dominerande den här säsongen, allt har gått genom honom, vilket faktiskt hämmat lagets utveckling och vi har varit lättlästa. Pavel och Santos har varit heliga och istället för att ta eget ansvar så har man lämnat över bollen och ansvaret till… 0 överraskning och spelet har stannat upp.

    Syftet med mitt försvar av Santos är alltså, att han kan säljas och vi måste ta det beslutet nu – vi kan ta hem Ken nu när kontraktet upphör och bygga tillsammans med våra andra unga forwards. De kommer att leverera 2011.

    Valter tack för allt!!! Men du, dennis och tvb får nog röra på Er, synd på tvb som fått bita ihop och spela på en ovan plats, men så blev det.

    Ganemyr kan säkert komma tillbaka.
    Tror också att Friberg i Häcken kan bli aktuell, eftersom han hamnat lite i skuggan.

    En tränare lär det bli, fys och målvaktstränare dras ned till deltider eller helt bort. Dick får coacha målvakterna.
    VD-skapet har inte riktigt fallit ut får se vad som händer bland tj männen.

    DOCK!!!
    Jag är lika förhoppningsfull som jag var i ösregnet mot Dynamo Berlin – vi kommer igen!!!
    Allt är inte svart, det mesta är bra men vi måste upp två snäpp och det kan vi.

    Fasen vad jag gillar Sambadefensiv – tack Martin och alla som skriver här!

    & Ikväll får vi se Trollhättan briljera.

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 20:33 BISSE

      Ta hem Ken?Skojar du?

    • 15 september, 2010 @ 10:20 Mäster S

      Jag menar inte värva Ken.
      När hans kontrakt går ut, kan han komma hem och slicka såren, bygga upp sig till den spelare han kan vara.
      Han är ung och kommer att bli riktigt duktig, kanske stack han för tidigt och var inte mogen för det och under lånetiden hann han inte komma tillbaka.

      När det gäller vår nya Steinthor måste vi väl ha liiiite tålamod.
      han kom hit inför slutspurten från den isländska ligan.
      Låt honom vara med på en försäsong och spela in sig innan vi skriver hans betyg i bläck.

    • 15 september, 2010 @ 10:35 007

      Och han ska inte kosta nånting?Du tror att han kommer gratis,
      vet du inte hur det fungerar?
      Dessutom så händer lite grejer utanför fotbollsplan som gör att han är knappast välkommen tillbaka.

    • 15 september, 2010 @ 10:44 The Danster

      Tror nog att alla har hört ryktena om Kens problem vid sidan av planen men kan vi inte låta det stanna vid det. Onödigt att fortsätta spridningen utan att ha full koll. Det hela är tragiskt och det är bara att hoppas att Ken tar sig upp ur träsket. Jag kan i och för sig tycka att ÖIS borde spela en viktig roll här. Ken är bevisligen en duktig fotbollsspelare men behöver just nu stöd för att hitta tillbaka till fotbollen, spelglädjen och den nivån han var vid när han lämnade klubben. Här bör ÖIS räcka ut handen. Erbjud honom stöd och hjälp. Vi har förvisso dålig ekonomi för tillfället men nog fan måste en förening anse sig ha råd att hjälpa en av sina egna? Jag snackar inte om någon jättelön – det tror jag inte att Ken erbjuds från någon klubb i nuläget – men ett schyst kontrakt, professionell hjälp och en väg att hitta tillbaka till klubben, laget och fotbollen. Det är väl inte för mycket begärt?

    • 15 september, 2010 @ 11:34 bisse

      kanske det….,men det kommer ingen positiv stämmning med honom.

    • 16 september, 2010 @ 08:44 1234-stege!

      ”Erbjud honom stöd och hjälp”, wtf är detta socialkontoret eller? Öis har absolut noll skyldigheter gentemot honom, och även om han skulle nöja sig med en liten lön vore den lönen knappast ett incitament för honom att spela bra fotboll endå.Rooney-mentaliteten kan möjligen fungera om man klarar av att spela fotboll i världsklass…

    • 16 september, 2010 @ 11:56 Martin Johansson

      Herr Stege och jag har bevisligen olika åsikter i denna fråga. Inte så mycket mer att orda om det. Jag tycker att man kan ta ett socialt ansvar, även i utsatta lägen, medan Herr Stege anser att resultat och kostnadseffektivitet ska väga tyngre. Helt OK. Jag köper det. Överens om att vi inte är överens?

    • 16 september, 2010 @ 22:13 1234-stege!

      Överens :)

      Du, och många andra, har förmodligen 100 gånger bättre koll på hur Ken presterat i Danmark än vad jag har. Och fine, om han presterat ok/bra där borta, then by all means, bring him back. Men jag tycker inte hans (förmodade) utsatta livssituation är skäl nog att erbjuda honom kontrakt. Vi har ju trots allt lånetiden som möjlig referens, och att bortse från det sportsliga, det vore väl inte speciellt smart?

    • 16 september, 2010 @ 12:23 Anonym

      Detta är ju en fråga gemensamt för Öis dels spelartrupp ,tränare,övriga runt omkring har dom det extra att ge och om han tar mycket energi för truppen. Just nu behöver Öis spelartrupp få in så mycket energi som möjligt,för även påverkas dom om den förändring Öis är i.Som förhoppningsviss skall utmynna till något stabillt och gott i slutändan för Öis.
      För Ken del får han göra omstart,men givetviss har han med sig sin talang,och vissa grejer han lärt sig. Men han har mycket att jobba på,dels måste han bli medveten om de grejerna själv, Som jag förstått handlar om vad man har för umgänge utan för planen och hur man påverkas av det och låter sig påverkas. Om han skulle bli erbjuden den chansen om han i dag har den mognade så skulle han inse att den är värd mer än pengar. För det är tråkigt både för Ken själv och även för fotbollsvergie och oss Öisare att inte Ken är i harmoni i livet för att vara den fotbollspelare han har kapacitet till. Men han behöver vid sin sida en person han kan lita på och leda. Det är ett val han måste göra nu.Sen är det om Öis har den resursen. För det räcker inte bara med en tränare i detta fallet. Sen kommer alltid bakslag men dom måste bli mindre och komma allt sällan. Det finns ingen i livet som har en stadig uppåt gående formkurva, och man kan inte springa ifrån sina problem. Det är som Öis nu acceptera att man spelar i Superettan och hitta en stabbillitet där nu. Att moroten om drömmar och mål är att spela i allsvenskan att den finns kvar. Det är alltid svår när man för ta ett kliv tillbaka för man är kvar i den gamla tanken. Man umgås inte med samma människor(Gais,Häcken,IFK,Elsborg) Man får nya bekantskaper, nya platser som man besöker. Men en sak som är positiv och som gör att man inte stannar upp det är att man tvingas tänka nytt. Som gör att man utvecklas.
      Men har vi kvar attityden att vi är bättre och finare,Det gäller att vara ödmjuk och våga ta ett steg tillbaka iattityd, värna om Öisanda ta vara på medlemmar för jag tror det finns eldsjälar där ute som skulle kunna tänka sig hjälpa till ideellt för klubben. Stärka Öisandan det kan vara en sån simpel grej som anordna tipspromenad vid Öisgården varje Söndag kanske möjlighet till en enkel Koppkaffe efter med kaka, Saft och bulle till barn. En våromgång och en höstomgång.Det behöver inte vara några maffia priser,men man kan smyga in en och annan biljett eller tröja. Har man deltagit 9 av tio så kan man deltag i utlottning av ett säsongskort. Det blir inga stora pengar , men ändå något som inte behöver kosta så mycket.Som gör att det blir en social träffpunkt och det snackas om fotbollen, vem vet samtidigt pågår en träning.

  15. 14 september, 2010 @ 15:13 Anonym

    En annan tanke som smugit sig på, är det för många i truppen som inte vill vinna?För då är dom inte aktuella för spel i Allsvenskan, finns det något undermedvetet som spelar in.

    Svara

  16. 14 september, 2010 @ 15:24 Anonym

    Eller har för många spelare haft för hög lön och blivit bekväma inga personliga mål med sin fotboll ,eftersom man inte sett något utveckling , det är ju bara ett fåtal som har utvecklas.

    Svara

  17. 14 september, 2010 @ 18:41 ett fall framåt

    avveckla:tvb(vf?),dennis(lindome?)mellqvist knepig,som sagt,lååångsam…bara
    3 defmitt(seb,vtj före),
    bevara:seb,självklart,robin,leinar(meste fighter ihop med björn),PAVEL,peter,adam,BJÖRN,valter
    utveckla:bildsköne,ervik,luka,nico skulla nog bli bättre av att spela a-lagsfotboll
    i ettan,margus knepig,tekniskt briljant stundtals,men,närkampsspel a la knatte

    Svara

    • 14 september, 2010 @ 19:36 Håkan Wall

      Du får gärna strukturera upp dina inlägg med radbrytningar, stor bokstav och mellanslag. Det är väldigt svårt att förstå och läsa när du skriver på det här sättet. Bara ett vänligt tips.

    • 14 september, 2010 @ 23:16 DrJonas

      Fick du inte vara ordningsvakt i skolan Håkan? Ledsen, kunde inte låta bli. Haha
      Bästa öishälsningar till er alla från Tyskland. Sambadef livar upp det tyskdubbade hotellrummet.
      Hoppas, hoppas nu att margus inte dyker upp på utveckla listan…så att jag måste sluta med sambadef.

    • 15 september, 2010 @ 12:07 Martin Johansson

      Ledsen att säga det, Jonas, men this means goodbye! :-D Ha det så roligt i ditt nya liv fritt från Sambadefensiv.

    • 15 september, 2010 @ 18:12 DrJonas

      Bara för att jag tråkade Håkan-Bråkan lite grann? haha
      Jag kommer smyga tillbaks under annan synonom…du kommer aldrig kunna gissa att det är jag…eller

    • 15 september, 2010 @ 18:29 Martin Johansson

      Haha, näe. Mer att jag precis satt mig för att sätta samman utvecklalistan… and guess what!?!

    • 15 september, 2010 @ 19:39 Håkan Wall

      Jag har försökt få med Martin på att vi ska banna alla som säger emot mig men han påstår att vi inte skulle ha kvar några läsare då… :-)

    • 15 september, 2010 @ 22:58 DrJonas

      Ja ja, även du brutus. Skall bli spännande att läsa motiveringen. Kan bli Pulitzerpris på den. ; )
      Efter hur många ”jag-e-duktig-tekniker-men-spelar-som-en-junior” matcher/säsonger får man säga ”vad var det jag sa”?

    • 15 september, 2010 @ 23:30 Håkan Wall

      Jag kan tyvärr meddela att du har hela SD-redaktionen mot dig i detta fallet doktorn. Beslutet var enhetligt ;-)

    • 15 september, 2010 @ 23:36 DrJonas

      Blind leder blind tydligen. ; )

    • 15 september, 2010 @ 19:20 ett fall framåt

      h.wall,caps lock på björn och pavel betyder att dom är bäst;)ville
      markera det,jag vet,mitt inlägg var lite osammanhängande
      fast bara i texten
      glömde anderberg och alex,anderberg(bevara)alex(avveckla)

    • 16 september, 2010 @ 12:16 SB

      Mellanslag, motherfucker. Do you use it?

  18. 14 september, 2010 @ 20:00 Sjögräs

    Seb-Pavel har potential att bli ÖIS Khedira-Schweinsteiger!

    Svara

    • 15 september, 2010 @ 16:04 E

      Det är nog något annat än sjögräs du rökt…

  19. 14 september, 2010 @ 20:31 AlexU

    avveckla: Seb, TvB, Dennis, bengtsson, Santos, steine, Alex och Seif

    Bevara: Pato, Pavel, Peter, Anderberg, Robin, Valter, Leinar och mellis

    Utveckla: Margus, Jakobo, Adam, Danny, Luka, Nico, Viktor, Jonte och Elving

    så kan jag tänka mig en 11 likt fljande nästa säsong:
    4-2-3-1

    MV Peter
    HB Pato
    MB1 Robin
    MB2 Valter/leinar
    VB Adam
    DM1 Pavel
    DM2 Danny/Mellis
    HYM Jakob
    HM MarGus
    VYM Andererg
    F Luka eller Ny

    PS Seb går endast för brist på pengar :/ DS

    Svara

  20. 14 september, 2010 @ 21:18 Ökänd

    Ser bra ut AlexU

    Svara

  21. 15 september, 2010 @ 10:06 Tjuvnyp

    Sånt här pep-talk hade nog behövts inför mötet med Giffarna. Fast då hade väl hela laget sett det röda kortet efter 2-3 minuter… ;-)

    http://www.youtube.com/watch?v=yX39J_YyKbs

    Svara

  22. 15 september, 2010 @ 11:03 okänd

    Jag skulle vilja se Janne Andersson pep talk på video

    Svara

    • 15 september, 2010 @ 11:36 bisse

      det vill nog inte jag :-)

  23. 15 september, 2010 @ 12:33 Anonym

    Hur många har Öis på sin lönelista sammanlagt är det någon som vet? Vad har kommit till för tjänster sen 2008 då vi låg i Superettan senast? Har spelartruppen blivit större?
    Eller äldre, för vi har ju det med arbetsgivareavgiften som förnärvarande är lägre under 26år.
    Jag väljer att bevara av dom äldre spelarna Anklev,Sebbe,en av David(nr1) el.Valter(nr2).båda om Robin inte är kvar.
    Pavel är en önskan, men förstår om det inte går.
    Sen bör vi inte förlänga fler kontrakt av de äldre spelarna,Skulle det vara någon max 1år. Göra vad vi kan för att sälja Santos. Dels är det ekonomiska alvariga läget, sen att utvecklingskurvan pekar nedåt för dessa, och att dessa äldre spelare bromsar upp de yngre att få komma in och sitta bla. på bänken. Just därför har jag också så svårt med värvningen som i uppehållet med Steine det kunde väntat och kontraktet var ju 2,5år. Jag hoppas det inte är någon hög lön. Sen har vi Alex det är lite nja där, hur ser värdet ut idag? Har en uppfattning att han är en av de bäst betalda i truppen.

    Svara

  24. 15 september, 2010 @ 20:44 Magnus

    Borde det inte vara dags för nästa text nu?;)

    Svara

    • 15 september, 2010 @ 20:56 Martin Johansson

      Haha, det kan man tycka, men det är lite andra texter som måste upp först.

  25. 16 september, 2010 @ 01:01 Patrik

    Vad hände med Ken egentligen? Han var ju riktigt riktigt bra… är han så besviken på sig själv att han tar ut det på alla andra?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se