En match av mer akademiskt intresse

Ni får ursäkta den hegerforska rubriken, men jag har nu släppt drömmen om Allsvenskan 2011. Rätt eller fel? Ingen djävla aning, men det är i alla fall realistiskt. Kvar finns bara en enorm besvikelse över grusade förhoppningar och en gnagande oro över en misskött ekonomi och förening. Och så förstås fem matcher av mer akademiskt intresse. Först ut i denna serie av matcher är bortamötet med FC Trollhättan. Bottengänget som vi är skyldiga en rejäl djävla propp efter senaste mötet som slutade 3-3 efter att Trollywood haft ledningen med både 0-2 och 2-3. Allt vi har att spela för är äran och en hedersam mittenplacering. Hur lustigt det än kan verka så känns det som vi är tillbaka där vi var hösten 2007. Bara att hoppas att vi slipper en likartad säsongsavslutning som den vi hade 2007 månaden efter Gothiagate.

Om de rapporter som jag har fått stämmer kommer ÖIS att ställa upp med ett riktigt hårdfört gäng på mittfältet i morgon. Tidigare under året har ÖIS allt som oftast varit lite för tunna centralt i planen, men det är något ni kan glömma till matchen mot Trollhättan. Ett köttigare, bitigare, elakare och mer smälla-på-av-bara-helvete-glatt gäng än det som ÖIS ställer på planen i morgon får man leta efter med ljus och lykta. Enligt uppgift kommer nämligen ÖIS att fortsätta på den inslagna 4-2-3-1-vägen och den här gången kommer man till spel med följande tre spelare centralt i planen:

  • Den flärdfulle liraren som hatar att förlora och som gör allt som står i hans makt för att vinna (Pavel Zavadil),
  • den brutala kämpen som käkar spelare som Tom Pettersson till mellanmål (Sebastian Johansson), och
  • den defensive elegant som aldrig lägger fingrarna emellan och som har ett gäng motståndarbenbrott på sitt cv (Valter Tomaz Jr).

I morgon kan vi därmed verkligen räkna med att det kommer att flyga Trollhättanspelare åt både höger och vänster. Kan man inte spela ut motståndarna kan man kämpa ner dem i Edsborgs gräsmatta. Det enda som kan te sig något oroande med detta lite mer kraftfulla och kampvilliga mittfält är att Sebban och Valter kan komma övertända till matchen. Jag menar helst vill vi väl slippa psykbryt av den typ som Sebastian Johansson visade upp sist vi hade äran att möta Trollhättan.

ÖIS förmodade startelva i matchen mot FC Trollhättan

På topp sägs det att vi återigen kommer att få se mannen som har det kinesiska tecknet för ”orörlig, trög och långsam” tatuerad över vänster bröstmuskeln, Álvaro Santos. Det sägs dock att det här med Santos orörlighet har tagits med i beräkningarna den här gången och att Santos därför fått en något förenklad roll inför morgondagens match. Skräddarsydd. Optimerad. Framgångsrik? Låt oss i alla fall hoppas det. Istället för att göra allt det som en anfallare förväntas göra ska Santos i morgon koncentrera sig på att agera target player och ge ÖIS en första säker uppspelsposition i offensiven.

Allt som kan tänkas komma därutöver får ses som en bonus. Vänta er med andra ord inte särskilt många djupledslöpningar från Santos i morgon. Förhoppningsvis kan det dock leda till att Santos befinner sig på rätt plats vid rätt ögonblick och stänker in en eller annan pyts i morgon. Den här förenklade rollen ställer givetvis oerhört höga krav på de två yttrarna på femmannamittfältet, Björn Anklev och Markus Anderberg. Med Santos i en något mer begränsad roll måste helt enkelt Anderberg och Anklev löpa ofta och rätt för att på så vis utgöra ett ständigt hot mot Trollhättans backlinje. Annars kan Trollhättan bara koncentrera sig på att låsa Santos och så kommer ÖIS få stånga sig blodiga mot ett uppställt försvar. Som tur är så är det något som både Anderberg och Anklev kan, så är det att löpa.

När det gäller backlinjen kan man konstatera att Janne Andersson fortsätter att köra vidare med David Leinar och Robin Jonsson som mittbackar. Och konstigt vore väl annat då David och Robin fungerat riktigt tillsammans, allt sedan David kom in i startelvan i den tionde omgången. Även Adam Eriksson ser ut att få förnyat förtroende efter sin hyfsade insats mot GIF Sundsvall för en och en halv vecka sedan. Den enda nyheten i backlinjen är Danny Ervik som nu är helt återställd efter sin förkylning och som därför ersätter Christofer Bengtsson till höger i backlinjen. Bengtsson har enligt rapporter från ÖIS-gården en bristning i en lårmuskel och är därför satt i rehabiliteringsträning.

I övrigt kan väl tilläggas att vi just nu är inne i en oerhört tung och ledsam period. Både ekonomiskt, resultatmässigt och mänskligt. Om jag har förstått saker och ting rätt och riktigt så är missnöjet med hur ÖIS styrelse har skött ekonomin och verksamheten stort uppe på gården. Det räcker kanske med att konstatera att Lars Ranäng och hans agerande i diverse media inte står högt i kurs och att vår käre styrelseordförande sannolikt går en tung höst till mötes. Dessutom ryktas det om att personer på relativt höga positioner kommer att få lämna klubben inom kort. Och som inte det var nog sägs det också att Janne Andersson och Janne Carlsson kommer få minskade medel till nästa års spelartrupp. I värsta fall så pass liten att det kommer att bli ruskigt svårt att behålla en lirare som Pavel Zavadil.

Men som man brukar säga: ledare, spelare och tränare kommer och går, men klubb och supportrar består. Det är därför viktigt att vi i morgon går man ur huse, sätter oss i bilar eller på bussar och tåg och åker upp till Trollhättan för att sluta upp bakom spelarna och visa dem att vi aldrig ger upp. Att vi aldrig viker ner oss! Att ÖIS alltid kommer tillbaka. Att det är skönt att vara Öisare!

Alla till Edsborgs IP!


'En match av mer akademiskt intresse' have 34 comments

  1. 19 september, 2010 @ 18:14 Vergilius

    Kan inte säga att jag är sådär jätteförtjust i idén att istället för att försöka tuffa till relativt skickliga men mesiga spelare så väljer man att lasta in begränsade men naturligt tuffa spelare. Tyder på tränare utan fantasi och tro på den egna truppen. Låter dessutom som om man gett upp helt att försöka spela fotboll utan kör en ganska grovhuggen uppmedbollenochkötta-taktik. Inget försök att börja bygga en spelmodell inför nästa år där inte. Hej och hå.

    Svara

    • 19 september, 2010 @ 18:35 Voldemort

      Men lille San Siro har väl fått tillräckligt med chanser för i år utan att visa framfötterna något nämnvärt? Dessutom kan man väl ana en viss kamp i trollhättan där dom kämpar för sina liv? Kommer nog smälla ordentligt därifrån också och då gäller det att inte ha några primadonnor på plan som är rädda om benen.
      Spelmodell? Vi vet ju fan inte ens vilka spelare vi har kvar nästa år och med tanke på hur det verkar funka däruppe – vem VILL vara kvar? Nä, nu blir det nog att käka nävergröt för både supportrar och Öis. Då spelar det faktiskt väldigt liten roll vem som står på planen imorgon. Det jag tycker man kan konstatera är att Jannarna ställer upp med det bästa dom har för att ta tre poäng.

    • 19 september, 2010 @ 23:03 Vergilius

      En majoritet av spelarna lär trots allt vara kvar och nog borde man fått signaler från ledningen vilka som kan tippas stanna så visst borde det finnas utrymme att försöka sätta ett spel. Nu har ju Janne inte lyckats visa nåt som liknar en spelidé så här långt in i säsongen så det lär vi nog aldrig se men hoppet är ju som bekant det sista som förloras.
      Sen har jag inget emot att bänka MarGus men det finns ju andra spelare som visat form, tänker främst på Jackie O, att han inte får starta är beyond me.
      Nu ska vi väl kunna slå Trollhättan ändå men det känns sådär inför framtiden om tänket är att vi ska spela grottfotboll. På sikt är det inget framgångsrecept.
      Men visst, jag kanske är gnällig i överkant, är bara så less och frustrerad på avsaknaden av charm och glöd i Jannes lagbygge.

    • 20 september, 2010 @ 08:01 Voldemort

      Men vergilius, det är väl ändå ett fall framåt att man i säsongens eflte timme nu försöker spela in 4231? Det blir ju i min värld mindre grottfotboll och klarare linjer när man sätter det på allvar. Grottfotboll har vi ju spelat under hela tiden under JC och det har bara fortsatt tillsammans med JA. När t o m ett lag som Ljungskile spelar mer fotboll än vad vi gör så har vi sjunkit djupt..,,,ned i grottan. Vi kan ju bara konstatera att Öis fortfarande är inne i försäsongen och vi är ju alla lika spända på när JA bedömer att vi har kommit ur den…..Någonstans lagom till 2012, kanske?
      Jag delar dina åsikter mer än vad du tror men den här säsongen är körd åt helvete iallafall. Då kan man lika gärna ställa upp ett köttargäng på plan med benknäckar Valter som ledargestalt. Vi kan väl tillsammans konstatera att lirarnas lag med klacksparkarna som signum och lustgas sedan länge har upphört att existera. Mer idag ett lag utan profil men som tror sig, i alla dokument på öisgården, spela en publikfriande, effektiv och rolig fotboll.

    • 20 september, 2010 @ 09:11 Hox

      Den stora frågan är bara isf vem som ska spela ensam toppforward nästa år när Alvaro är borta. (För jag hoppas och förutsätter det)

      Luka är alldeles för dålig bollmottagare för att spela där och i princip alla hans positiva egenskapar försvinner som ensam anfallare. Anklev är högerback och inte tillräckligt teknisk för att spela där heller. Då återstår Nico som förvisso kan spela positionen bra, men är för vek och har missat alldeles för mycket målchanser i a-laget. Leinar? För orörlig. Mellqvist? Har väl visat att han inte klarar positionen.

    • 20 september, 2010 @ 09:48 Voldemort

      Det måste ju finnas en tung pjäs som kan spela target och gå djupt även i Sveriges nedre regioner? typ div 1?
      Om inte annat kanske Janne A kan svälja stoltheten och ringa upp Ajsel Kujovic? han har ju börjat träna med LBOIS precis och verkar ha fått iordning på knäet. Borde väl inte kosta mer än en spottstyver jämfört med santos.

    • 20 september, 2010 @ 10:39 Jettreno

      Hannes Sigurdssons kontrakt går ut vid nyår…

    • 20 september, 2010 @ 22:56 Vergilius

      Johan Eklund i Brage är väl annars en hygglig target. Nu tycker jag annars att Luka definitivt har förutsättningar att fungera som ensam forward med lite utveckling och smartness, men det kan man iofs aldrig räkna med. Tycker heller inte att ”ettan” alltid måste vara en klassisk targetspelare, det beror på hur man väljer att spela systemet.

      Nu verkar iofs Janne snöat in på att hissa boll så det lär väl dyka upp nåt monster på två meter som knappt gör tre på foten och hundra meter på 20 sekunder.

      Voldemort, det faktum att säsongen är körd tycker jag är en anledning att skita i grisandet och försöka återinföra nån slags fotboll. Försöka återinföra nån slags tro på det man gör.

      Men då krävs att man har en tränare som har kapacitet att göra det. Herr Andersson verkar just nu ha snöat in på att skeppa långt och sen skylla på dåliga planer, dåligt väder, spelare som ”inte riktigt är där än”, otur, domare, en fjäril som fladdrade i Peking och Kanadas prutthumor när man förlorar. Känns inte som en vinnande strategi.

    • 20 september, 2010 @ 23:01 Martin Johansson

      Ord och inga visor!

    • 21 september, 2010 @ 08:03 Martin Johansson

      Var det någon mer än jag som tyckte att Tobias Mikaelsson i Trollhättan var rätt hyfsad i går? Ensam anfallare, OK i mottagningarna, relativt stor och kraftig men ändå rörlig. Under första halvlek underhöll han hela ÖIS backlinje. Dessutom bara 21 år. Ska en sådan kille verkligen spela i Division 1 nästa år?

    • 21 september, 2010 @ 09:24 Egon

      Känns rätt bittert att en sån som Gabbe Altemark gör sån succé i Ljungskile 12 spelmål i sin debutsäsong i superettan ! Killen ville till Öis men fick nobben av Jannarna/Dick.

    • 21 september, 2010 @ 11:37 Voldemort

      Ja. men det är väl inte så konstigt….? Vi har ju en av världens bästa anfallare – Alvaro ”Buffeln” Santos. Inte kan väl en liten parvel vars farsa har spelat i Öis göra fler mål än honom… ;-)?

    • 21 september, 2010 @ 09:46 Voldemort

      Jag håller med. Dessutom tycker jag Viktor Sköld också visar kvaliteter som vi saknar. Jag tror vi har gjort ett omställningsmål på hela säsongen. Varför? det går för långsamt och är för omständigt och vi har inga riktiga löpare som går direkt på mål när lägena visar sig. Fan vet vad dom gör på anfallsträningarna….

    • 21 september, 2010 @ 10:45 Tomas Levin

      Nej, Mikaelsson ska spela i Superettan (tillsammans med Sköld)… ;)

    • 20 september, 2010 @ 23:31 Voldemort

      Vergilius:

      ….och ditt resonemang köper jag fullt ut efter debaclet idag. men jag är rädd att de kommer knipa igen brunögat ännu mer nu när det bara är 4 p ner till kval. Det blir nog att lyfta upp Leinar på topp och banka långt som gäller i fortsättningen. Jag tycker det är väldigt märkligt av Janne A som jag alltid har sett som en bollspelande coach med filosofin att spela efter backen och komma runt på kanterna. Kanske har han en så jävla felbalanserad trupp att han känner sig maktlös…

    • 20 september, 2010 @ 07:55 Martin Johansson

      Jag kan förstå det, men samtidigt så menar nog Janne Andersson att han bara fortsätter på den inslagna vägen med att vilja spela Pavel och Sebastian tillsammans på mittfältet men att han nu förstärker det centrala fältet med Valter eftersom ÖIS varit undertalig där i de flesta matcher som spelats detta år. Problemet tidigare har ju varit att han inte velat spela Álvaro som ensam anfallare eftersom Álvaro är så orörlig och han har då fått ”slösa” en spelare bredvid Álvaro. Hur det är med fantasi och tro låter jag vara osagt vid det här tillfället, men man skulle kunna hävda att han faktiskt tror på sin idé men att han gör vissa små förändringar för att stärka upp dess genomförande.

      Och när det gäller det där med att spela ihop en spelmodell för nästa år så är det faktiskt så att man i nuläget inte vet vilka spelare som blir kvar. Det är sant. Truppen kommer att bantas rejält och min gissning är att man även kommer att försöka göra sig av med vissa kontrakt även om de inte går ut. Dessutom kör ju Janne stenhårt med att hans jobb är att ta ut bästa möjliga lag till varje enskild match och det är väl det han har gjort i dag. Sedan kan jag tycka att det är synd att en spelare som Jakob Olsson får stå tillbaka. För att inte tala om Luka Mijaljevic.

  2. 19 september, 2010 @ 18:28 Jonathan

    Samtidigt som , och jag hatar att säga det, har vi en teoretisk chans. Vi kan behöva ett par tuffa spelare på mittfältet. Jag har gett upp säsongen totalt men än så länge finns fortfarande chansen. Kan vi knipa en kvalplats och ta oss upp samtidigt som vi genomför de besparingar som är på G kan vi kanske rädda klubben.

    Svara

  3. 19 september, 2010 @ 20:32 Rompan

    Den här uppställningen är det fan inget fel på MarGus har fått sina chanser
    match efter match nu gäller det att ta tre poäng med det bästa som finns
    att tillgå

    Svara

  4. 19 september, 2010 @ 20:43 DocentJonas

    Herren hör bön. Tog ett tag dock. Hade gärna bytt ut Valter mot Ervik på mitten

    Svara

    • 20 september, 2010 @ 07:59 Martin Johansson

      Jo, men Danny behövs som högerback i den här uppställningen. Bengtsson är skadad och Janne vill ha Björns löpningar längre upp i planen.

    • 20 september, 2010 @ 10:38 DocentJonas

      Jo, men Björns springande passar bättre i backlinjen. Det skulle ge utrymme för JackieO på flanken. Men lite väl crazy för JanJan.

  5. 19 september, 2010 @ 20:59 Ökänd

    Ja det är möjligt Docenten

    Svara

  6. 19 september, 2010 @ 21:49 Gustaf

    Den här elvan hade jag gärna sett från början av säsongen. Det kommer att bli kul att se vad de här gossarna gemensamt kan åstadkomma.
    Sammanfattningsvis tycker jag således att det här troligtvis kommer att bli roligt :)

    Må bäst och väl mött under morgondagen.

    G

    Svara

  7. 19 september, 2010 @ 21:53 skepparkrans

    Hoppas verkligen inte att Santos får spela istället för spelare som Luka..

    Svara

  8. 19 september, 2010 @ 22:14 1887

    Jag gillar det du skriver Martin! Men på laguppställningen hade jag gärna sett att Seb och Pavel bytte plats för att få mer tyngd på mittfältet också kan Pavel vara mer spelfördelare för framrusande Anklev och Anderberg. Är jag fel ute eller förstår ni lite tänket här?

    Svara

    • 20 september, 2010 @ 07:56 Martin Johansson

      Vi diskuterade det där positionsbytet i går uppe på ÖIS-gården och fick då till svar att det inte riktigt fungerar eftersom Pavel inte håller sin offensiva position utan hela tiden vandrar ner i planen för att hämta boll. Därför är det bättre att börja med honom i den defensiva rollen. Om det är rätt eller fel kan jag inte avgöra, men man måste säga att det ligger något i resonemanget.

    • 20 september, 2010 @ 10:52 Tjuvnyp

      Pavel kanske vandrar neråt. Det ligger säkert något i resonemanget.

      Men han vandrar ju bara neråt när han inte får bollkontakt. Så felet ligger knappast i hans vandrande utan att han inte får boll av sina kamrater när han ligger högre upp.

      Spelarna verkar sakna mandat från Jannarna, eller så saknar de självförtroende, att spela kort till central offensiv spelare.

      Nu, med Seb som central mittfältare känns kortpassningsspel centralt som en utopi.

      Det verkligen lyser långboll över ett lag som sätter den förnämste liraren som def.mitt. Och att sedan välja en extrem spelförstörare som spindeln offensivt stärker det intrycket än mer.

      Sebastian som off.mitt gör Öis till ett tjonglag som försöker vinna terräng genom fysik styrka.

      Det formligen osar Långbolls-galore, med något enstaka kant-ryck och inlägg som variation.

      Men kortpass på sista tredjedelen, ja det lär vi inte se mot FCT heller.
      Vi fortsätter på inslagen väg. Warrior-style… Säger inte att det är fel. Men visst blir det återigen genom tjong och fysik som vi ska vinna matchen. Inte genom att vara ”Öisare”.

  9. 20 september, 2010 @ 00:00 Anonym

    Ta med svenska spels kort 1000 första fri entre. Kom igen och stötta Öis ,Vi skall avsluta 2010 med flaggan i topp!

    Svara

  10. 20 september, 2010 @ 00:05 Jettreno

    Vi kanske borde låta Trapattoni lära några av våra spelare hur man kämpar på en fotbollsplan?
    http://www.youtube.com/watch?v=Bqp64q7kHmw

    Svara

  11. 20 september, 2010 @ 20:55 Anonym

    Jag har sagt att vi måste vara rädda om kryssen.

    Svara

  12. 21 september, 2010 @ 11:47 Hox

    Visst, Mikaelsson var bra igår. Däremot ser jag inte någon direkt potential i honom, och framförallt inte i Viktor Sköld. Med de ytorna som vi bjöd på så ser alla bra ut… Så fort tempot drogs upp och de fick spelare nära sig så var de inte särskilt bra.

    Svara

    • 21 september, 2010 @ 12:11 Martin Johansson

      Fast, Håkan, vi har ju knappt anfallare som klarar av att vara bra även om de får gigantiska ytor att jobba med. I nuläget måste vi nog erkänna att vi skulle behöva ha in en eller åtminstone två anfallare till i truppen. Och vi måste också inse att vår plånbok är tunnare än Rasmus Jönsson. Vi kommer med andra ord inte ha råd att värva in något säkert kort utan vi måste titta oss omkring och se vad som går att få billigt och som är möjligt att utveckla. Personligen kan jag inte efter en match avgöra om Mikaelsson har tillräcklig potential eller inte. Allt jag säger är att en spelare som är så pass stor och som ändå rör sig så pass bra och har hyfsat drag under galoscherna intresserar mig. Sedan är det mycket möjligt att du har rätt i att han hade problem när tempot drogs upp. För mig räcker det med att han skapade tillräckligt många chanser för att göra tre mål i går.

      Å andra sidan, som Boyd spelade i går vill man ju även ha tillbaka honom. Och det borde väl säga något om hur desperat jag är i nuläget. :-)

    • 21 september, 2010 @ 12:21 Magnus Börjesson

      Jag gillar formuleringen ”en eller åtminstone två”. :)

    • 21 september, 2010 @ 13:30 Hox

      Tre matcher Martin. Tre. Försäsong, hemmamatch och så gårdagen. Som hobbyscout så måste du ju förstå att det är vårt jobb att döma ut/in folk på så kort tid. ÖIS har värvat spelare på mycket mer lösare grunder :-)

      Boyd var bäst på plan igår, men du behöver inte oroa dig för att han kommer tillbaka. Vi har inte råd med honom…


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se