Vad är Sambadefensiv?

Då det kommit till min kännedom att det finns läsare av Sambadefensiv som lackat ur och börjat tappa tilltron till det som vi håller på med – bl.a. med anledning av texten ”Därför var Inferno tysta mot Falkenberg” – har jag bestämt mig för att författa en förklarande text om vad för väsen som Sambadefensiv 2010 faktiskt är. Ett litet klargörande från min sida då jag har förstått att det finns en del personer som lever med föreställningen att jag personligen står bakom alla texter och åsikter som publiceras på Sambadefensiv.

Inledningsvis vill jag säga att det är olyckligt om man fått uppfattningen att Johan Gellermans personliga åsikt och inlägg i diskussionen kring supporteravstängningar och relationen/konflikten mellan ÖIS Säk och Inferno Örgryte var ett ”officiellt uttalande” från Sambadefensiv (något sådant kan av förklarliga skäl inte finnas). Så var givetvis inte fallet. Åsikterna var helt Johans egna. Sambadefensiven är bara forumet som texten publiceras i. Att lacka ur på Sambadefensiv och mig i det fallet är ungefär som att spöa upp brevbäraren för att han delar ut brevet om kravskatt från Skatteverket.

Personligen måste jag också säga att det måste ha framgått för alla som läser bloggen att jag inte delade alla Johans åsikter i texten även om jag supportar skiten ur hans ”rätt” att göra sin röst hörd när han anser att han och Inferno särbehandlas. Om man dessutom tog sig tid att läsa texten och den efterföljande diskussionen hade man också sett att jag i anslutning till Johans text hade jag ett flertal kommentarer där jag framförde min egen åsikt i frågan (vissa författades förvisso under signaturen Danny E, men det hade sina skäl vid just det tillfället). Det borde därmed varit tydligt att jag eller Sambadefensiv inte stod bakom innehållet i texten. Men bara för att summera och för att vi i framtiden inte ska behöva ödsla tid på rena missförstånd och feltolkningar:

1) Sambadefensiv hade inget med banderollen under matchen mot Falkenberg att göra.

2) För innehållet i texten ”Därför var Inferno tysta mot Falkenberg” stod Johan Gellerman. Åsikterna var helt skribentens egna. Sambadefensiv var endast plattformen där texten publicerades.

3. Sambadefensiv är ingen organiserad supporterfraktion. Vi är en löst sammanhållen ”redaktion” av engagerade Öisare som gillar att nörda ner oss i textform. Sambadefensiv har därmed ingen egen röst. Allt innehåll och alla åsikter som publiceras på bloggen är textförfattarens/nas egna.

Jag tror därför att det vore bra om alla insåg att Sambadefensiv 2009 och Sambadefensiv 2010 är två vitt skilda fenomen/bloggar. Förra året var Sambadefensiv detsamma som Martin Johansson. Allt som skrevs på bloggen stod jag bakom (även om Mikael, Johan G och Vergilius medverkade i dold form via mina ”Supporterintervjuer”). I år är Sambadefensiv ett forum för ett flertal olika röster. För närvarande är vi tio personer som skriver för bloggen, men framöver kommer det sannolikt att dyka upp ytterligare några röster. Jag har dessutom vid ett flertal tillfällen sagt att jag med glädje upplåter utrymme åt alla som har något att säga om ÖIS, så länge texten matchar våra kvalitetskrav och innehållet inte är helt out there kommer vi att lägga upp den under Sambadefensiv. Och det oavsett om det rör liret på planen, liret i styrelserummet eller liret på läktarna.

Min ambition – jag vågar inte skriva vår eftersom vi har inte diskuterat detta inom ”redaktionen” då vi inte är någon särskilt hårt sammansluten organisation utan består av en rätt brokig samling Öisare – är att Sambadefensiv ska bli ett nav för alla oss engagerade och drivna supportrar. Det ska vara ett forum där olika röster kring ÖIS, läktarkultur och supporterskap stöts och blöts. Som jag skrev för någon vecka sedan, allt sedan 2010 har jag haft som mål att försöka skapa ett ställe där supportrar som menar att Agne Simonsson var det bästa som hänt fotbollen kan möta supportrar som menar att Sören Börjesson var guds gåva till fotbollen som i sin tur kan möta supportrar som menar att det inte funnits någon större bollspelare än Marcus Allbäck eller Ken Fagerberg. Det bortre målet är en djupare och mer långsiktig gemenskap mellan medlemmar och supportrar från Gamla Ullevis alla hörn. Eller vad fan även om man är en engagerad text-tv-supporter eller exil-Öisare ska man vara en del av gemenskapen. Det är det som är själva grundtanken. Därför måste också olika röster ges utrymme på bloggen. Det finns inget ”Sambadefensiv”. Det finns inte en röst utan flera. OK?

Nog med fluff och stora ord, avslutningsvis vill jag dock göra en sak väldigt tydlig: det är skillnad på att ta ansvar för ett text och att stå bakom en text. Kanske uttryckte jag mig lite slarvigt när jag var med i Radio ÖIS i våras eftersom jag nog då sa att jag står bakom varje text som publiceras på bloggen. Om så är fallet så vill jag be om ursäkt och säga att jag fuckade upp. Vad jag menar är att jag tar ansvar för allt som skrivs på Sambadefensiv. Däremot står jag inte bakom allting. Det vore omöjligt eftersom jag vill att folk ska skriva om det som får dem att tagga i gång på alla cylindrar – texter blir bäst om de är engagerade och sprutar av entusiasm – och vi är alla relativt olika. Jag tror i och för sig att vi har har gjort klart detta på ett väldigt tidigt stadium:

För åsikterna och uttalandena i varje enskild text står textförfattaren. Det är också därför som vi skriver ut vem eller vilka som har haft ett finger med i en text även när vi använder den gemensamma signaturen Sambadefensiv.

Jag hoppas att detta ska vara klargörande för alla som har haft sina funderingar. Och om det ogillas så är det inte så mycket jag kan göra åt det. Om så skulle vara fallet kan jag bara uppmuntra er till att själva ta plats i debatten. Antingen via Sambadefensiv eller så drar ni i gång en egen blogg. Ingen skulle bli gladare än jag om fler engagerade sig och tog plats i snacket om ÖIS.


'Vad är Sambadefensiv?' har en kommentar

  1. 9 september, 2010 @ 20:58 E

    Har just varit ute och spöat skiten ur brevbäraren! Tack för tipset MJ, Skönt att få utlopp för min frustration över Öis missärartade prestation i höst,

    I övrigt så är Sambadefensiv med sitt normalt hövliga tonläge, initierade synpunkter och sunt Öispartiska framtoning en viktig del i mitt utövande av supporterskapet.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se