Äras den som äras bör

Så var då årets sista match här. Äntligen får man väl ändå säga. Säsongen 2010 har varit en enda lång prövning av tålamodet och den goda smaken. I år skulle ÖIS bli ett topplag. Vi skulle bjudas på målkalas och ett flärdfullt lir. Vi skulle göra över 100 mål var det någon som lovade. Men framförallt skulle vi utmana om uppflyttning. Vi var många som trodde på snacket. Och det var väl egentligen inget lustigt med det; särskilt inte med tanke på att vi i stort sett fick behålla den trupp som gjorde en heroisk upphämtning under hösten 2009 intakt. Men som vi alla vet fick vi se och uppleva något helt annat. Något fullständigt väsensskilt från det utlovade. Risigt och uddlöst spel. Håglöshet och nonchalans. En oförmåga att lösa upp lag som inte bjöd upp till dans. Plattmatcher och fiaskon. En nästintill obegriplig oförmåga att stänga matcher. Förtvivlan, hopplöshet och en känsla av att famla omkring i mörkret. Och så förstås de där förbannade kryssen. Som om inte det var nog var det med andan i halsen som vi undslapp kval till division 1. Det är dumt att tala om underprestation, men något har helt klart gått fel denna säsong. Vad det är kommer vi sannolikt att ägna november månad åt att fundera över och skriva om. Håll ut. Allting har sin tid.

Hälsning från våra kära vänner i BK Häcken. Meddelandet lär finnas på Söderstadions bortasektionen.

Samtidigt som att det är skönt att den här helvetessäsongen är över är det också lite sorgligt att dagens match mot Hammarby IF är sista gången på mycket lång tid som man får se ÖIS lira boll. Vi vet alla att abstinensen kommer att sätta in om två till tre veckor. Och det enda vi har att prata om då är den där förbannade fåniga säsongen och alla dess rykten. Med tanke på det ekonomiska läget finns det emellertid en viss risk att det kommer att vara få rykten om spelare och nyförvärv runt ÖIS. Det kan bli en lång och kall vinter det här. Därför gäller det att suga på karamellen så länge som möjligt och det vore inte helt fel att avsluta säsongen med tre poäng.

Inför dagens match mot Söderkamraterna har ÖIS stora skade-, avstängnings- och sjukdomsproblem. Hela sju spelare är indisponibla. Danny Ervik och Pavel Zavadil är sjuka, Alex Perreira och Sebastian Johansson har problem med baksidan av låret, Robin Jonsson är avstängd, Jonathan Lindström dras med ljumskproblem och Felix Sehlström har fortsatt ont i ett lår. Janne Andersson har därför ”bara” tagit ut en 17-mannatrupp till dagens match. Samtidigt ska det sägas att dessa problem med spelare som missar matchen öppnar upp för spelare som Niclas Elving och Luka Miljaljevic som varit utanför truppen en längre tid.

ÖIS trupp till matchen mot Hammarby IF

1. Peter Abrahamsson
2 Christofer Bengtsson
3 Adam Eriksson
5 Markus Gustafsson
6 Alexander Mellqvist
7 Björn Anklev
8 Valter Tomaz Jr
13 Steinthor Thorsteinsson
15 Niclas Elving
18 Álvaro Santos
19 Markus Anderberg
20 Luka Mijaljevic
23 Jakob Olsson
25 Nicolas Sandberg
26 Dennis Jonsson
30 Victor Skoglund
44 David Leinar

Givet truppen kan startelvan nästan bara formeras på ett sätt. Det enda lilla frågetecknet är väl om Dennis Jonsson får spela från start eller om Jonsson återigen får inleda matchen på bänken. Om våra uppgifter stämmer behöver Dennis nämligen bara göra en match till i ÖIS-tröjan för att ha rätt till extra ekonomisk ersättning. En bonus som skrevs in i kontraktet när Dennis kom till klubben inför säsongen 2008. Min gissning är att ÖIS egentligen inte är så sugna på att betala ut en bonus denna säsong. Det är ju inte direkt så att kassakistan svämmar över av guld. Samtidigt får man väl säga att Janne Andersson knappast har något annat val än att spela Dennis bredvid David Leinar. Något annat vore väl tjänstefel? En tränares uppgift är att ta ut det bästa laget. Det lag som har bäst chans att ta tre poäng och som jag kan se det har vi inget annat alternativ än att spela Jonsson från start. Kanske att Andersson skulle kunna spela med Valter Tomaz Jr som mittback, men frågan är om inte Valters driv, styrka och tuffhet behövs på mittfältet i just denna match.

Om det blir Leinar och Jonsson som bildar mittlås lär de flankeras av Björn Anklev (höger) och Adam Eriksson (vänster). Såtillvida Andersson inte låter Christofer Bengtsson spela från start i sin sista match för klubben. I sådana fall tar väl Bengtsson hand om högerbacksplatsen och Anklev flyttar upp i anfallet.

Den här veckan har a-laget dess värre ändrat lite på sina träningsrutiner så jag har inte haft någon möjlighet att se någon träning denna vecka. När jag var uppe på ÖIS-gården i torsdags för att kolla in träningen fick jag beskedet att man hade ställt in träningen och istället begett sig ner på stan för att spela bowling. Därmed sitter jag inte på någon säker information om hur Janne Andersson och Janne Carlsson har tänkt att formera laget. Vad ni läser här är enbart spekulationer och välgrundade gissningar. Jag hoppas att ni har överseende med det och att ni står ut.

På mittfältet lär vi väl sedan få se Alexander Mellqvist och Valter Tomaz Jr som defensiva ankare och bollvinnare. Och innan ni suckar och stönar över detta vill jag påminna er om att Mellqvist faktiskt gjorde en ruskigt bra andra halvlek mot IK Brage förra helgen. Det var först när Mellqvist kom in som det började smälla på mittfältet och Mellqvist var helt klart den spelare som sprang mest på planen under den andra halvleken. Om han kan ta med sig detta till matchen mot Bajen finns det alla förutsättningar i världen för att detta ska bli ett fullgott alternativ till Sebastian Johansson och Pavel Zavadil. Visst vi tappar lite i spelskicklighet, men vi vinner förhoppningsvis i löpvilja och tuffhet.

Framför Mellqvist och Valter ska vi nog inte förvänta oss några stora förändringar. Steinthor Thorsteinsson har gått från klarhet till klarhet i de senaste matcherna och lär inleda matchen till höger på mittfältet. Den centrala positionen lär Markus Gustafsson ta hand om samtidigt som Jakob Olsson fyller upp ute till vänster. Nu gäller det bara att man fortsätter att springa på samma sätt som man har gjort mot Assyriska och Brage. Men framförallt att man fortsätter att våga lira och dra upp tempot. Nyckeln till framgång mot ett lag som Bajen är högt bolltempo och mycket löpningar in bakom den stabbiga och något osynkroniserade backlinjen. Eller som den gamle Bajentränaren, Tony ”The Tiger” Gustavsson, skulle sagt: ”det gäller att Thorsteinsson, Gustafsson, Olsson och Sandberg ställer frågor i djupled till Bajens backlinje”.

Som ensam anfallare får vi sannolikt se Nicolas Sandberg. Ett val som känns helt rätt med tanke på hur långsam och orörlig Bajens backlinje är. Här bör Nico kunna riva upp stora hål och skapa fina ytor för mittfältarna att leka i. Dessutom har Nico gjort två rätt hyfsade matcher mot Assyriska FF och Brage. Och det vore inte helt fel om Nico fick avsluta säsongen med ett mål. Alternativen till Nico som ensam anfallare är Björn Anklev och Álvaro Santos. Om Janne Andersson väljer att spela med Christofer Bengtsson som högerback finns det en chans att Anklev inleder som anfallare, men i nuläget är mina pengar på Nico. Ge framtiden tid att utvecklas redan i dag! Álvaro Santos är fortsatt halvskadad och bör därför inleda matchen på bänken. Rimligtvis blir det ett inhopp sista 20-25 men inte mer än så.

ÖIS förmodade startelva till matchen mot Hammarby IF

Avslutningsvis kan man konstatera att det är en hel del spelare i dagens matchtrupp som kan göra sin sista match i den rödblå tröjan: Christofer Bengtsson, Alexander Mellqvist, Valter Tomaz Jr, Dennis Jonsson, Jakob Olsson, Victor Skoglund och David Leinar sitter alla på utgående kontrakt (även om det ryktas om att ÖIS inlett förhandlingar med Valter, David och Jakob). Det är bara att hoppas att detta inte är något som stör laget utan att man gör allt som står i dess makt för att ta tre poäng och avsluta säsongen på ett stilfullt och Öisigt vis.

Äras den som äras bör!


'Äras den som äras bör' have 4 comments

  1. 23 oktober, 2010 @ 11:37 Jonathan

    Fy fan vilken mega-ångest man sitter på nu. Säsongens sista match och man ligger hemma i lunginflammation.

    Hur fasen kan hela startelvan vara skadad!? Där är något vi måste se över inför nästa säsong och det sade vi redan förra. Hur fasen är försäsongsträningen och fysträningen uppbyggd!? Eller Träningen överlag för det verkar som om alla skador är överansträngningar och som jag ser det verkar dessa inte uppstå under match.

    Hade varit intressant att få statistik på hur många av lagets skador som har uppstått på träning respektive match och i så fall under matchen, har det varit i duell eller har spelaren bara småluffsat lite på planen.

    Har svårt att förstå texten på bilden då vi knappast lär hamna på bortasektionen på våran egna arena men en liten rättelse Martin. Sektion G är Häckens supportrar. Deras ståplats där klacken står är Sektion G.

    Svara

    • 23 oktober, 2010 @ 12:14 Martin Johansson

      Jonathan, surt att ligga hemma och vara sjuk en dag som denna. Vi ska försöka göra en sammanställning av alla skador som drabbat laget denna säsong.

      Johan G har också upplyst mig om att det är en hälsning från Häcken. Texten är korrad. Och meddelandet finns alltså på Söderstadions bortasektion. Det är därför som bilden är publicerad i den här texten. Har haft bilden sedan i våras då jag fick den skickad till mig från en Bragesnubbe. Enligt honom var det en hälsning från GAIS. Men nu är allt korrekt.

    • 23 oktober, 2010 @ 12:31 Jonathan

      Då är jag med… Som sagt. Mitt huvud är inte riktigt klart men det är tur att man kan få ett snabbt och klart svar så man slipper nöta mer på det lilla som fortfarande fungerar.

  2. 23 oktober, 2010 @ 17:57 Jonathan

    Fy fasen vad skönt med vinst!! Tänkte fan vad typiskt öis med kvittering 1-1 efter bara 5 sekunder som vanligt men kom också att tänka på att det är typiskt öis att vinna med udda målet på övertid bajen borta!!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se