Tre poäng och säkrat kontrakt mot Assyriska

Nu måste väl ändå kontraktet var säkrat. Något annat vore väldigt lustigt. Efter 3-1-seger och tre poäng mot Assyriska FF på bortaplan är ÖIS uppe på 39 poäng och det ska mycket till för att man ska hamna på kvalplats nu. Trots att man under långa stunder var under rejäl press lyckades ÖIS i dag resa sig och visa att man trots allt kan spela en rätt effektiv fotboll när allt vill sig väl. Dagens hjältar var Steinthor Thorsteinsson, Sebastian Johansson och Nicolas Sandberg, som alla tre gjorde mål för ÖIS och fixade så att vi spelar i Superettan även nästa år.

Matchen börjar i ett ursinnigt tempot. Bland de högsta vi har sett denna säsong. Och det är Assyriska FF som tar tag i taktpinnen direkt. I den tredje minuten får Stefan Batan en djupledsboll att löpa på och tar sig tämligen enkelt runt Adam Eriksson innan han lyfter in ett inlägg mot Andreas Haddad. I en hård duell med Robin Jonsson visar Haddad kraft och precision. Det är inte mycket Jonsson kan göra mer än att störa Haddad i nickögonblicket. Trots det sitter nicken klockrent i Peter Abrahamssons vänstra stolpe. Svettig inledning, minst sagt.

Assyriska fortsätter sedan att mala på i ett väldigt högt tempo och ÖIS har stora problem att hänga med och blir därmed rejält tillbackatryckta under de inledande 20 minuterna. Under denna period har Assyriska en rad chanser att ta ledningen i matchen, bl.a. slår Kevin Walker ett inlägg som vållar Peter Abrahamsson så pass stora problem att han tvingas släppa retur mitt framför fötterna på Stefan Batan. Abrahamsson reder dock ut situationen innan Batan hinner fram till bollen.

ÖIS första skott mot mål kommer i den tolfte minuten när Jakob Olsson testar jaktlyckan från drygt 30 meter. Magnus Bahne i Assyriskas mål är dock inte särskilt imponerad, utan plockar enkelt ner distansskottet. Istället är det Assyriska som vänder på spelet och Stefan Batan skjuter ett skott som tvingar Peter Abrahamsson till en riktigt avancerad räddning.

Med 20 minuter spelade av matchen jämnar spelet ut sig en aning och ÖIS tar för första gången kontroll över spelet på Assyriskas planhalva, men som så många gånger förr denna säsongen brister precisionen i spelet i och omkring motståndarnas straffområde. Björn Anklev och Jakob Olsson försöker till exempel spela sig fram på vänsterkanten, men Kyle Konwea bryter – något turligt – den sista passningen innan ÖIS kommer till avslut.

I den 32:a minuten ställer ÖIS om blixtsnabbt. Från Peter Abrahamsson går bollen upp till Björn Anklev, som direktbröstar vidare till Markus Gustafsson, som tar med sig bollen i farten och spelar in centralt till Steinthor Thorsteinsson. På lätta, kvicka fötter utmanar Thorsteinsson Assyriskas backlinje och gör ett ryck ut mot högerkanten. Precis i steget sticker Thorsteinsson ut en passning på Gustafsson, som tagit en löpning in i straffområdet till höger om Thorsteinsson. En riktigt snygg vändning som påminner en hel del om en handbollsrullning från kant till kant. Thorsteinssons passning är också perfekt och Gustafsson får helt öppet skottfält. Lite dålig vinkel kanske, men ändå ett riktigt bra läge för ÖIS att ta ledningen i matchen. Skottet blir lågt, mot det bortre hörnet. Magnus Bahne hinner dock ner för styra ut skottet till en resultatlös ÖIS-hörna.

Efter Gustafssons chans mattas matchen en aning och det händer egentligen inte så mycket att rapportera om förrän i den sista minuten, när Assyriska slarvar med spelet i egen backlinje och ÖIS vinner tillbaka bollen bara några meter utanför offensivt straffområde. Och med bollen vid fötterna ser Björn Anklev att Steinthor Thorsteinsson hittat en fin och öppen löpväg in i Assyriskas straffområde. In i slottet som det heter på hockeyspråk. Anklevs passning sitter precis på läppen och Thorsteinsson har hela målet att skjuta på. En touch senare klipper Thorsteinsson till. Och det finns inget som Magnus Bahne kan göra. 0-1! Steinthor Thorsteinssons första mål i den rödblå tröjan.

Assyriska hinner sedan bara sätta i gång spelet innan det är dags för paus. Mål i slutsekunden, snacka om psykologiskt viktigt. Trots att spelet jämnade ut sig ju längre den första halvleken led var det ändå hemmalaget som förde matchen och som skapade merparten av de riktigt heta chanserna (Steinthor Thorsteinssons mål undantaget) ÖIS hade under långa stunder förtvivlat svårt att komma till några heta lägen. Skam den som ger sig, och så mycket mer än en riktigt bra chans krävs inte för att ta ledningen i matchen.

I den andra halvleken sätter Assyriska högsta fart och det dröjer inte mer än 30 sekunder innan Kyle Konwea lyfter fram en lång passning från sin högerbacksposition, som David Leinar felbedömer, vilket leder till att Andreas Haddad kommer helt ensam med Peter Abrahamsson. Abrahamsson kommer ut för att nypa bollen innan Haddad hinner få den under kontroll, men missbedömer avståndet till situationen och Haddad lobbar bollen över Abrahamsson. Mot det vidöppna målet! Och alla på läktaren reser sig upp för att jubla över kvitteringen. Men precis i sista sekunden dyker Leinar upp och reparerar sitt tidigare misstag genom att rädda ett givet mål. Bara någon halvmeter framför egen mållinje.

Efter Assyriskas jättechans mattas spelet rejält och spelet är mestadels förlagt till mittplan. I den 62 minuten får dock Stefan Batan tag i bollen ute på Assyriskas vänsterkant, utmanar Björn Anklev och slår in ett inlägg framför mål. På vinst och förlust. På ren chans. Och efter en hel del om och men hamnar bollen framför fötterna på Nahir Besara, och trots att skottet inte är så mycket mer än en strumprullare letar det sig in bakom Peter Abrahamsson. Det är kvitterat och ÖIS är ånyo under press.

ÖIS svarar emellertid direkt. Bara minuten efter Assyriska kvittering får man ett inkast i närheten av den högra hörnflaggan. Steinthor Thorsteinsson svarar för ett av sina patenterade monsterinkast som styrs vidare över mot vänsterkanten där Sebastian Johansson tagit position. Johansson sätter bollen under kontroll och lyfter sedan kyligt bollen mot mål. Över samtliga spelare i straffområdet, över Magnus Bahne och in i mål. ÖIS är åter i ledningen.

Mot slutet av matchen går Assyriska över på trebackslinje och flyttar upp Ken Fagerbergs gamla nemesis, Mikael Thorstensson, i anfallet och börjar lyfta långt. Riktigt långt. ÖIS försvarar sig bra och fram till och med den 90:e minuten mäktar hemmalaget inte med så mycket mer än två skott som helt bommar sitt mål. Låt vara att man också har en boll inne, men målet döms bort för offside.

Istället är det ÖIS som punkterar matchen i den 84:e minuten, när Markus Gustafsson hittar fram med ett långt svepande inlägg till David Leinar, som sökt sig upp till straffområdets vänstra del. Leinar timar sitt upphopp perfekt och skickar bollen mot mål. I stolpen. Och när returen går över Magnus Bahne håller sig Nicolas Sandberg framme och petar bollen över mållinjen. 1-3 och tre säkra poäng in på kontot.

Det spelar sedan inte så stor roll att Andreas Haddad har ytterligare en nick i stolpen i den 90:e minuten, utan ÖIS håller tätt hela vägen in i mål. Och nu har ÖIS ett riktigt bra läge att säkra kontraktet hemma på Gamla Ullevi mot IK Brage om lite knappt två veckor.

'Tre poäng och säkrat kontrakt mot Assyriska' have 5 comments

1. 4 oktober, 2010 @ 08:34 Tjuvnyp

Lite flax. Tänk att vi kunde ha lite flyt. Hitta rätt i avsluten och spela för varandra. För en gång skull behövde inte ens Zavadil vara överallt. Vi räckte till ändå. Skönt. Och med tanke på säsongens makalösa kryssningar – det här var suveränt!

Jannarna coachade perfekt. Ervik överbelastades sönder på slutet, direkt kom Anklev till undsättning på initiativ från bänken. Helrätt, klockrent. Precis som det ska va!

Så enkelt det blir när alla jobbar för varandra. Last & Co som fått så mycket skit, den där islänningen har ju bara blivit vassare o vassare för varje match. Kommer vara jättenyttig i vår. Och Seb. Målskytt och allt. Hoppas han vill köra ett år till i rödblått. Kändes som han äntligen tyckte det var kul med fotboll igen.

Trist på Islännurs skada och Anklevs gula. Två tunga avbräck mot Dalarnas grönvita.

Hoppas på full fart framåt och in med än fler ungtupps i laget. För framtiden är redan här. Vi är rödblått och nästa år ska vi fan upp!!

• 4 oktober, 2010 @ 14:42 Anonym

Jag håller inte med dig att kravet att nästa år skall vi fan upp för det är just det som blir en snara runt halsen på spelarna så dom knappt kan andas.

Helt underbart ,dom poängen var värda sin vikt i guld. Ett lag som kämpade och sprang mycket med en helrätt inställning och det syntes att dom hade en underbart rolig dag.

Tänk om vi kunde göra sista matchen hemma mot Brage till en fest, helt enkelt fylla arena med dom vackraste färgerna röda och blå. Med en stor publik bestående av åskådare i flera generationer och med mer kvinnligt inslag på läktare visa att vi går mot en ny riktning både på läktare och med många nya spirande unga spelar förmågor på fotbollsplanen ( där får vi hoppas att de finner en lösning angående underlaget snart). Lämna hån, burop hemma visa våra spelare respekt, stötta och visa att vi tror på dom ge dom energi. Vara den 12 medspelaren helt enkelt. Givet viss kan man inte ropa hej innan säsongen är slut och sista matchen är spelad och Anklev avstängning känns ju igen från förra året ,men jag hoppas att den inte får stora konsekvenser i år. I kväll kommer man följa Superetta matcherna med spänning. Jag tycker vi skall vara ödmjuka och stolta att Öis klarar kontraktet för att spela på elitnivå i Superettan ändå. Vi kommer få åka runt i en Audi A1 under nästa år och finnas med att synas i media bruset som är nog så viktigt i dag för att en klubb skall existera. Sen gäller det att nästa år att utveckla ny saker som också genererar pengar och ökad publik.

• 5 oktober, 2010 @ 09:04 Tjuvnyp

Snara runt halsen? Lägg av. De är elitspelare. De vill vinna. Om inte, då ska de inte spela i Öis. Så enkelt är det.

De måste vilja vinna mest av allt. Vi är en elitklubb och ska så förbli. Alla har rätt att ställa krav.

Lovar dig att det inte finns en enda kille i nästa års trupp som inte har som målsättning att gå upp. Den yttre pressen är fan ingenting mot vad de vill prestera själva.

Vi behöver skapa en vinnarmentalitet runt hela föreningen. Efter två år av fler kryss och förluster än vi vunnit. Inget jävla daltande. Det ska lukta seger i omklädningsrummet. Finns inget annat.

Sen visst, dras plånboken åt – vi tappar halva a-laget och inte har råd att värva in ens halvhyfsat, då blir det ett litet annat läge. Men vi ska ändå gå med högt huvud och du kan vara säker på att varenda Öisare vill vinna varje match. Oavsett motstånd.

Gnägga om att sänka krav och ge dem smekmånad. My ass. Se på Liverpool numera. Ny tränare som gick ut och begärde tid för att få ordning på laget. Vad fan sänder det för signaler? Nu ligger de under strecken. Tro fan det när tränaren inte tror på sina adepter.

Peking, Giffarna, Syrianska, Assyriska – alla hade de krav som minst motsvarar de krav vi supporters och spelarna själva. Varför är det ingen snara runt deras halsar? Är de mentalt starkare än våra mesar, eller vad menar du?

Vi har haft för låga krav. Inte, besvisligen, spelat för tre poäng tillräckligt mycket. Vi har inte trott på oss själva efter att fått sargat självförtroende efter fjolåret. Det som behövs nu och hade behövts redan tidigare är fan tron på sig själv. Du vinner inte ett skit om du sänker krav. Höj ribban istället.

• 6 oktober, 2010 @ 12:46 Anonym

Hur skall mesar komma till allsvenskan,det är ju din syn på våra spelare inte konstigt att dom inte har något självförtroende. Ändå ställer du kravet högt,var är logiken i det.
      Klart som tusan att spelarna vill vinna varje match annars skulle väl dom inte gå ut och spela, det vill jag också. Men att ställa kravet vi skall bara upp är upp till dig. Skall du köpa ihop ett lag med som du redan vet håller allsvensk kvalite på alla platser och att du vet att ingen blir skada under säsongen eller inte leverera som förväntat. Fundera på hur många spelare vi har idag som har allsvensk kvalite som går rakt in i en startelva i dag. Sen skall ju givetviss målet för Öis att spela allsvenskt så snart som möjligt. Men jag undrar om vi kan bygga upp en trupp så snart. Så inser du inte det kommer du antagligen vara mycket besviken för man kan ju inte driva runt något flott som man inte har pengar till innan man hittat hur man skall skapa inkomster.För jag undrar om inte tiden är förbi att bara förlita på sponsor pengar.

Vi kan ju börja med att palla oss till Gamla Ullevi mot Brage och dra med släkt och vänner så vi får lite inkomster.
      Men det kanske blir ännu mindre folk nu efter tv4 Kalla Fakta, det är ju så många som känner sig stötta nu.

2. 4 oktober, 2010 @ 17:15 Andreas 1887

Liknar inte denna säsong lite superettan 07?
    Norrköping vinner och vi slutar på undre halvan.