Varför märkte ni inget?

Örgryte Fotboll AB har lämnat in en begäran om företagsrekonstruktion hos Göteborgs Tingsrätt. Trots att det nu nästan gått två veckor sedan det blev känt så kan jag ibland undra om det faktiskt är sant eller om jag vilken sekund som helst ska vakna ur denna mardröm. Nyp mig någon!

Jag måste erkänna att jag redan före säsongen förstod att vi skulle skuldsätta oss kraftigt denna superettasejour. Under succésäsongen 2008 så visade Örgryte Fotboll AB ett driftsunderskott på ca 12 MSEK och räddades endast av försäljningen av Ken Fagerberg. Förra årets resultat var liknande och vi räddades av Ola Toivonen-pengar. Precis som jag och Martin Johansson skrev i samband med de första varslen så beräknade jag att vi skulle omsätta ca 25 MSEK mindre i år än förra året. Lägg då till det faktum att Öisgården redan var belånad med ca 8 MSEK när året började så var det uppenbart att ÖIS ekonomiska manöverutrymme var väldigt begränsat. Det är ju lätt för mig att sitta här med tårar i ögonen som en Japansk bankdirektör och ursäkta mig varför jag inte gjorde mer för att undersöka och belysa den ekonomiska situationen. Ett par mail till ÖIS (som aldrig besvarades) med intervjuförfrågningar om ekonomin och månadsvisa kontroller hos Kronofogdemyndigheten är ju inte mycket att stoltsera över direkt. Nej, det jag vill belysa är att anledningen till att vi just nu har begärt företagsrekonstruktion är att det allvarligt brustit någonstans i det ekonomiska styrsystem som finns inom Örgryte Fotboll AB och det måste göras en utredning om hur detta kunde ske.

För att kunna göra en analys av ÖFABs ekonomiska situation så får vi titta på de offentliga ekonomiska rapporter som finns. Dels finns årsredovisningen från 2009, men det finns även två redogörelser från aktieägarträffar som skrivits av Mattias Andersson (ordförande i Balders Hage) och dessa kan läsas här och här. Det är framförallt den andra träffen som var i samband med begäran om företagsrekonstruktion som är intressant och det är den jag vill kommentera. Här talas det om att utgiftsbudgeten i stort sett hållits men att intäktssidan tappat ca 12 MSEK jämfört med budget där marknad står för 5 MSEK, spelarförsäljning till externt bolag 4 MSEK och resterande (SEF-pengar, publik) står då för resterande 3 MSEK av den minskningen. Den totala budgeterade omsättningen var 29 MSEK och den kommer sluta runt 17 MSEK.

Om vi tittar på när inkomsterna genereras och när de kan förutspås så är det uteslutande under första halvåret. För de sponsoravtal som måste förnyas så skrivs de i början av året. Publikintäkterna bör man också kunna förutspå relativt tidigt och med tanke på att man sålde ut biljetter för 50 kr under sommaren så var man medvetna om de minskade publikintäkterna i ett tidigt stadium. Inkomsterna från SEF-pengar är beroende på placering i serien och det skiljer runt 1 MSEK på förstaplatsen och en mittenplacering. Även om man hade en förhoppning om att klara kval så måste man ju tidigt insett att sannolikheten för det minskades allteftersom säsongen pågick och att även den budgeten skulle spricka. Slutligen har vi spelarförsäljningarna till ett externt bolag. Här kan jag ju förstås inte säga något om när detta kontrakt skrevs, men man nämnde detta redan i årsredovisningen som skrevs klart i februari. En inte alltför djärv gissning sätter även den intäkten under första halvåret.

På utgiftssidan har man då alltså hållit budget förutom Valters och Steinthors lön. ÖFABs överlägset största utgifter är ju löner till personal (dit spelare räknas) och även dessa kan man förutspå tidigt på säsongen, förutom då Steinthors som man ju köpte in i slutet av juli.

Vad kan vi dra för slutsats av detta? Jo, att det redan i början av sommaren fanns tillräcklig ekonomisk information för att ÖIS skulle kunna förutse denna krasch. Hade någon plockat ut en resultatrapport ur bokföringen och jämfört med budget (eller tidigare år) så hade vem som helst med lite ekonomisk kunskap sett vart vi var på väg. Vi talar ändå om en intäktsminskning på 40%. 40%! Det är en så markant skillnad att den är omöjligt att missa. Den är faktiskt så stor att den är omöjlig att missa även utan ett bokföringsprogram.

Så frågan vi måste ställa är varför man inte agerade både tidigare och kraftfullare. De ekonomiska förutsättningarna var klara redan före transferfönstret i juli. Trots detta valde man inte att dra hårt i handbromsen och göra sig av med spelare från Superettans största trupp utan man värvade istället ytterligare en spelare i Steinthor Thorsteinsson. Av alla beslut som togs under året måste detta vara det konstigaste. Visste man inte om hur illa ställt det var? Hur kan man ha missat det? Eller var det helt enkelt så att man valde att chansa på att man skulle få in kapitaltillskott för det hotell man inte ens ansökt om bygglov för?

Det Örgryte som vi lärt känna och älska kan sluta att existera och tvingas börja om i någon gärdesgårdsserie om någon vecka. Tyvärr är det i dagsläget en reell risk. Det finns anledning att titta på anledningen till varför man agerade som man gjorde under sommaren. Någonstans har kommunikationen brustit och det måste utredas. Det är min förhoppning att ÖFAB tillsätter en utredning för att undersöka hur detta kan ha skett och se till att det inte ska kunna hända igen och att denna utredning offentliggörs för Örgryte IS medlemmar. Det är för många som berörts av det som hänt för att den informationen ska förbli intern.


'Varför märkte ni inget?' have 23 comments

  1. 23 november, 2010 @ 23:22 Black Francis

    Jag kanske har missat något, men att årets satsning mot allsvenskan var en all-in satsning med klubbens existens som insats har väl varit känt sen långt innan säsongen ens började?

    Var inte motivet till detta att Öis behövde ligga i allsvenskan, med de intäkter det genererar, för att kunna bedriva elitfotboll. Således var valet att satsa och kanske gå under nu, eller spara och definitivt gå under inom några år.

    Svara

    • 24 november, 2010 @ 00:22 Håkan Wall

      Jag har aldrig hört något om att vi skulle satsa ett år och går vi inte upp så är vi konkursmässiga. (Faktum är att vi ju skulle vara konkursmässiga även om vi gick upp men skit samma) Janne Andersson har garanterat inte hört det. Inte heller Björn Anklev eller den spelare som enligt uppgift grät när han fick ett kuvert med ett papper där det stod att han skulle säljas. Nej, jag tror ingen har förstått riktigt hur illa det varit. Jag har levt på hoppet att man antingen fått in någon snäll privatperson som sponsrat ett år till eftersom det fanns uppgift om en känd rik ex-sponsor synts till ett par gånger på Öisgården eller också att man fått en större summa pengar för försäljning av spelartruppen (som då tydligen bara slutade på 3 MSEK). Så nej, jag tror inte att någon vetat om detta. Jag kan inte minnas ett enda inlägg som förutspått konkurs före årsskiftet. Kan du?

      Förresten, har inte du signaturen Black Francis på Svenska Fans forum också? För där har någon med samma nick skrivit den 13:e september: ”Jag tycker inte man skall ta till ord som missköts just nu eftersom klubben varit öppna med att man gjort en satsning mot allsvenskan för pengar man hade kvar sen tidigare spelarförsäljningar. Att vi då gör ett stort minus i år är bara väntat.” Eller kanske lite mer kompromitterande, 27:e augusti: ”Om jag inte är helt ute och cyklar så har väl Öis råd att satsa ett år till utan att riskera konkurs. Därefter blir det att dra i nödbromsen och banta organisationen och spelartruppen rejält så att vi blir ungefär lika stora/små som andra klubbar med vårat publikunderlag (typ degerfors, brage, J-södra).”. Så du visste inte iaf;)

    • 24 november, 2010 @ 17:51 Black Francis

      JAG kände inte till vilken naiv budget Öis lagt förrän för ett par veckor sedan. Öis ledning lär däremot varit medvetna om detta hela året. Jag är övertygad om att det var en medveten nu-eller-aldrig satsning och att det var därför man inte drog i någon nödbroms i somras utan körde ända in i kaklet.

      Men med facit i hand så kan jag väl konstatera att jag hade helt fel tidigare. Satsningen var inte alls för pengar vi hade på banken. Satsningen var för pengar vi hade på banken och pengar vi låtsades att vi skulle få i år.

  2. 24 november, 2010 @ 08:12 Jester

    Jag misstänker att en stor del av årets misskalkylering kommer från de ”heta” månaderna innan säsongsstart när Åge var nära och Janne kom istället. Fartblindhet och full satsning inför ”historiens intressantaste superetta”.

    In kom även en ”americana-style-VD” som lovade XX MSEK i nya sponsorintäkter som styrelsen sen köpte (puckat) och la budget efter. En lika offensiv sponsor lovade XX MSEK till spelarköp som man även de budgeterade efter. När sen bägge dessa dubbel X blev till små, små singel X MSEK så är det svårt att hålla budget.

    Detta uppmärksammades säkerligen i sommarmånaderna och därför har jag hört att man var ute och försökte sälja det som säljas kunde redan i somras. Marknaden var död, dvs inga spelare försvann. Att Steine kom till är externt kapital helt o hållet, och lönemässigt ingen tung post i sammanhanget.

    VD fick även vid denna tiden (tidig sommar) i uppdrag att varsla o sparka personal men av diverse anledning drog det ut på tiden, och senare försvann istället VD. Tätt följd av de andra avgångarna.

    I mitten, en ideell styrelse som sliter stenhårt för att styra upp i härket, och om det är något de skall beskyllas för – enligt mig – så är det naivitet när de trodde på VDs utfästelser, sponsorns muntliga lovsång, att vi skulle nå samma publiksiffra som serieseger-året på valhalla 2008 (lät väl inte osannolikt innan årets iofs), samt att avgångna sportchefen fått fria händer att skriva vilka kontrakt han velat (bägge Jannarna fick väl nya 3-års kontrakt i våras?).

    Summasummarum, nu sitter vi här och hoppas på ett mirakel. Ett mirakel vi behöver inom två veckor typ.

    Bara min två ören.

    Svara

    • 24 november, 2010 @ 18:05 Black Francis

      Vi nådde faktiskt ungefär samma siffra som 2008. Problemet var att man budgeterat med en betydligt högre siffra. Ranäng förklarar detta med att GU är en bekvämare arena som lockar mer folk (vilket osökt leder till frågan varför ingen informerat Ranäng om Öis publiksiffror 2009).

  3. 24 november, 2010 @ 10:18 Anonym

    Man har ju inte förståt det här att satsningen var upplagd så, Men jag förstod det när Janne A lämna hur risken för konkurs var. Men jag har reagera mot värvningar som gjorts , Man ser ju nu att Dick har varit i en annan värld än verkligheten och att det funnits folk som jobbat eller sitter i styrelsen och det är skit samma om Öis finns på elitnivå eller inte. Ingen har tagit yttersta ansvaret. Skeningen börja när Mackan kom hem igen. Sen varför ökar man på med en ny mittback varje år,Vi hade nu 8st.1/3 ! En utalad Gaisare som VD! Det är ledsamt man tänker också på spelarna förstår om dom är ledsna, Det är bara att hoppas dom får utvecklas någon annastans att vi får vara stolta över dem.

    Svara

  4. 24 november, 2010 @ 11:01 S Gerarrd

    Länktips: http://gt.expressen.se/nyheter/1.2225828/nytt-bakslag-for-orgryte

    Tyvärr verkar det som att klubben haft ytterligare motgångar de senaste dagarna. Ranäng vill dock inte berätta vad det handlar om och han verkar vara väldigt bitter över hur media behandlar ÖIS. Kan det vara så att klubben fått ett negativt förhandsbesked angående hotellbygget???

    Svara

    • 24 november, 2010 @ 13:15 Anonym

      Gissar att vi fått avslag på bygglovet på den nya tomten, troligen p.g.a ÖFABs ekonomiska problem.

      Precis som folk har svårt att skilja på Volvo Cars och AB Volvo än idag har väl Mölndals kommun svårt att förstå att ÖIS har ok ekonomisk grund medan ÖFAB har dålig. ÖIS friidrottssektion har väl t.o.m. mkt pengar?

      Man vågar inte ge ÖIS bygglov då man blandar ihop det med ÖFAB? Samtidigt kommer dagen D närmare och om ingen smart lösning, t.ex. på gårdens ägande uppkommer är det nog kört. Gissar att förbundet sätter likhetstecken mellan konkurs och rekonstruktion också?

      Men om jag förstått rätt innebär ”kört” tvångsnedflyttning till div 2 och konkurs för ÖFAB. Men laget ÖIS får väl chansen att rulla på ifrån div 2 istället, och då blir det ju unga pigga gossar istället.

      Jag kommer iaf fortfarande gå på matcherna, oavsett division.

    • 24 november, 2010 @ 13:45 Anonym

      Dom måste använda rätta namnet ÖFAB och förklara detta. ÖFAB ger ju bad godwill för Öis. Samma som Allbäck ger Öis bad goodwill nu. GT hade ju härom dagen en medveten bild från Öisgården på S Allbäck när det handlar om mutskandalen i GBG.
      Artikeln med Stena Lines Olsson i GP tror jag får ringar på vattnet också att även andra säger nej till att hjälpa företaget ÖFAB. Det kommer nog att följa efter av fler företag att man vill värna om barn, ungdomar.

    • 24 november, 2010 @ 22:55 Jens Z

      Bygglov har ingenting med ekonomi att göra. Denna del sköts helt och hållet mellan Beställare (ÖIS) och byggfirman samt eventuella externa finansiärer.

    • 25 november, 2010 @ 10:18 Anonym

      Rätt, men om ngn av beslutsfattarna på kommunen har t.ex. läst att ÖFAB har det jobbigt och därmed säger nej slentrianmässigt pga att man blandar ihop ÖFAB o ÖIS så tar det ändå tid att förklara sammanhangen för denne. Och det är nog tid man inte har?

      Känns ju troligt att det är typ så när man läser ranängs senaste utfall i GT?

      Det är nog fett kört är jag rädd.

      Det värsta i en konkurs är väl att gården då går ut på exekutiv auktion? Den ägs väl av ÖFAB? Undrar om inte ifk plockar upp den då till kraftigt underpris o den spillra som finns kvar av ÖIS i div 2 får hanka runt o leta lediga träningsplaner. Kan ingen köpa den innan konken o hyra ut den till oss? Vanligt tillvägagångssätt i liknande situationer där man äger fastigheter. Men det är väl där det saknas intressenter.. Men vad vet jag. Spekulationer spekulationer.

    • 26 november, 2010 @ 15:03 Anonym

      Ranäng, Ranäng…så nu är det helt plötsligt medias fel att Öis ekonomi inte går att rädda? Bäste Ranäng om uppgifterna i media är felaktiga bör du klara av att bestrida dom. Dessutom kontrollerar du informationsspridningen från Öis och din senaste radiointervju som knappast är klippt eller manipulerad är förmodligen det värsta mediainlägget efter rekonstruktionsnyheten. Gothiasvamel och hänvisningar till historiska misstag…

  5. 24 november, 2010 @ 12:16 Elfström

    Det här känns riktigt oroväckande…

    Svara

  6. 24 november, 2010 @ 12:50 Anonym

    *Öis har blivit en väckarklocka för både Gais och IFK, dom ser verkligen över sina grejer nu.
    Finns det ingen annan som Ranäng kan delegera mediekontakten till. Det skulle nog vara bra nu, för det funkar inte med Ranäng på den positionen.
    Det kommer väl en ny obehaglig överraskning.

    Svara

  7. 24 november, 2010 @ 15:13 Kardinaltetran

    Att skylla på VD:n är rent ut sagt naivt. Styrelsen och dess ordförande är ALLTID ytterst ansvarig för driften av ett företag och/eller förening. En vd är en anställd tjänsteman och behöver ha styrelsen mandat att agera. OM det är så att årets ekomonomiska situation är p.g.a. Kristian Sundborn tar det inte bort något som helst ansvar från styrelsen och dess ordförandes axlar, speciellt som det var styrelsen som anställde Kristian. Sundborn framstår som en mycket lämplig och tacksam ”scape goat”, ty han är Gaisare och redan avskedad.

    Svara

  8. 24 november, 2010 @ 16:34 Håkan Wall

    Jag ser ingen anledning att ens fundera på att peka fingrar på personer hit eller dit och framförallt inte på ett semianonymt internetforum som detta. Det är klart att fel har begåtts men vi måste först och främst ta reda på varför det blev som det blev. Att driva ett företag till ruinens brant och inte vidta några synliga åtgärder förrän det är mer eller mindre för sent är extremt allvarligt och det har hänt två gånger i ÖIS. Vi måste utreda det med en inställning att försöka identifiera felen i organisationsstrukturen istället för att leta syndbockar. För det är ingen enskild person som ensamt orsakat detta och att bara ersätta en person som gjort fel med en annan kommer att resultera i att samma fel uppstår igen. Så det är ett väldigt viktigt steg för att strukturera upp den framtida organisationen. Annars är vi tillbaka här igen om fem år.

    Svara

    • 24 november, 2010 @ 17:59 Black Francis

      Sant, det är nästan lite så att man hoppas att ÖFAB konkar och att vi får börja om i Div 2. GAIS lyckades ju reda ut sin ekonomi (nåja) i lägre divisioner. Det är kanske den vägen man måste går för att lyckas skala ner organisationen och kapa allt dökött.

  9. 25 november, 2010 @ 11:54 Anonym

    Är det någon som vet något om våra spelare, ser att Leinar har samtal med LSK, Att Abrahamsson vill inte Öis ha kvar.enl kommenter på sportdays. Man tänker ju på dem, kan inte vara kul att gå på semester i morgon.

    Svara

  10. 25 november, 2010 @ 20:29 Ökänd

    Ja även om Öis räddar sig undan konkurs så kommer det bli svårt att kontraktera spelare. 5 miljoner är budgeten till spelarlöner delat på 18 man 277000 kr per spelare/snitt inkl sociala avgifter. Puh!

    Svara

    • 25 november, 2010 @ 20:54 Magnus Börjesson

      Arbetsgivaravgiften låg sist jag hörde på 31,42 procent. Drar vi bort det så får vi en total årslön per spelare på ca 211 000 pengar. Det blir 17 614 kr/mån brutto. Det är inte glassigt, men det går faktiskt att leva på, även utan att jobba vid sidan om! Om vi dessutom tänker oss att några av de aderton är unga spolingar som får betydligt mindre, då blir det pengar över för att betala några högprioriterade spelare en åtminstone halvvägs anständig lön.

      Hmm, det ser faktiskt inte fullt så illa ut som väntat. Tack för räkneövningen!

  11. 25 november, 2010 @ 21:57 Ökänd

    Nej det kanske finns lite medel över till att ge några mer rutinerade spelare lite extra alla har nog inte 17614 per/månad

    Svara

  12. 26 november, 2010 @ 15:25 E

    Vad som än händer förtjänar vi supportrar ett vettigt svar på Håkans fråga! Att bara hänvisa till historiska problem med ekonmin känns helt absurt. Om Håkan så bara räknar rätt till häften är ju ÖFABs ekonomiska katastrofsituation även det troligaste utfallet om vi hade nått avancemang till allsvenskan.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se