You may say I’m a dreamer

SB skrev det bra i kommentatorsfältet till Vergilius senaste alster. Det är alldeles för lite aktivitet här inne just nu och det håller inte. Jag har inte levt upp till mina egna förväntningar gällande hur många artiklar jag skulle publicera under året, vilket jag tycker är tråkigt men tiden och lusten för att skriva har helt enkelt inte infunnit sig. Men nu är jag sugen så då blir det åka av.

Vi har inte sammanfattat säsongen än, och det borde ju egentligen varje blogg med självaktning göra men jag känner inte för att gräva ner mig i det just nu utan det får bli vid ett senare tillfälle. Jag kan dock konstatera att jag inte var någon vidare spågubbe. Jag orkar inte kontrollera alla nu men jag satte några enkla och missade väl samtliga när jag gav mig ut på lite djupare vatten. Missade också den givna att Alex skulle göra över 100 överstegsfinter men hade han fått ett par matcher till så hade han löst det. Skyller på Janne A helt enkelt.

Men nu ska det handla om något helt annat.

Valhalla kontra Gamla Ullevi.

Den diskussionen har florerat i supporterkretsar ett antal gånger under säsongen men alltid har man fått höra; ”vi kan sluta diskutera det för det är redan bestämt att vi ska vara kvar på Gamla ett par hundra år till för det är billigare och arenan är ny och fräsch”. Det har alltså känts rätt lönlöst att diskutera arenafrågan i någon större utsträckning då läget alltid verkat vara rätt hopplöst för oss som tycker att Gamla Ullevi är en askass arena och att den till slut kommer bli vår död.

Nu har ÖIS dock ändrat åsikt i frågan och har enligt Sportsday.se lämnat in en förfrågan att få flytta till Valhalla redan från början nästa säsong, (old news men vi ligger lite efter…) och inte bara när det var tänkt att Häcken skulle flytta in på Gamla Ullevi under nästa höst. Rent spontant så är det här hela årets bästa nyhet, dock inte utan vissa förbehåll.

Gamla Ullevi är en skitarena för vår del. Och även om vi hade varit 10 000 på matcherna hade jag tyckt illa om det då det är en fullständig idiot som har projekterat skiten. Regnar det och blåser från fel håll så blir man blöt om man sitter på stolsraderna högst upp. Det hade kunnat vara okej på gamla Gamla Ullevi, men på en ny arena för 350 miljoner? Nu är vi dock inte 10 000 och även om man inte kan bortse från att arenan är byggd på ett sånt värdelöst sätt som den är så är det inte den största problematiken.

  • Gemenskapen i klacken har dött nästintill helt och hållet.

Boskapsfållorna till kombiläktare gör att rörligheten har begränsats kraftigt och att man inte får den goa känslan av att man står på varandra. Även om man står tillsammans så har man en hel ocean av yta emellan vilket inte är bra överhuvudtaget. Klackläktaren på Gamla Ullevi är, som läktare sett, Sveriges klart sämsta. En vanlig ståplats utan räcken hade varit att föredra alla dagar i veckan framför det vi har nu. Att läktaren begränsar möjligheterna till att skapa en tight kärna har ju också fått till följd att klacken blivit sämre. Visst var det bra under förra säsongen men då fanns det lite vilja, nu när det, av okänd anledning, var dåligt från match ett så gick det inte att rädda situationen på något bättre sätt. Årets topp-5 läktarinsatser är alla från bortamatcher, då vi har fått möjligheten att stå på en vettig ståplatsläktare/sittplatsläktare. Bortsett från volymen i sången, ingen sketen IP kan mäta sig med Gamlas akustik.

  • Det ser tomt ut.

No shit, Sherlock. På gamla Gamla Ullevi kunde 3000 se helt okej ut, i alla fall om man själv stod på Östra Stå och det var hyfsat med folk på sittplats. Nu är det bara misär all the way through. Förslaget att koncentrera alla på sittplats till en sektion hade förvisso varit lite bättre än att sprida ut dem på två långsidor och både övre och nedre etage, men samtidigt hade det ju varit helt tomt på övriga arenan. Nej, det är bara mer publik som kan få Gamla Ullevi att på något sätt kännas trevlig och hyfsad välfylld ut.

  • Sveriges sämsta gräsmatta.

50-55 seniormatcher per säsong samt juniorturneringar fungerar inte. En skribent på Baraben var inne på det, att varför i helvete upplät Higab Gamla Ullevis redan påfrestade matta åt juniorturneringar och Gothia Cup-finaler. Är inte det att ställa sig och urinera på de fasta hyresgästerna? Vi fick ju spela ett par matcher i somras när planen var helt nylagd men mellan match två och tre (eller om det var ett och två) så hade det varit någon juniorturnering där och det syntes alltför väl att gräsmattan inte mått bra av det. Det här är paradoxalt nog ett bra argument för att vi ska få lämna Gamla Ullevi.

* * *

Arenan är anpassad för blåvitt, det har man inte behövt vara raketforskare för att förstå, och märkligt vore väl annat då blåvitt trots allt är den största klubben i stan och det är ännu mer idioti att bygga en alldeles för liten arena. Även om jag anser att arenan är kass även för dem, men det blir inte lika påtagligt.

Vad är egentligen bra med Gamla, vad finns det för argument för att vi inte ska dra därifrån snabbare än ögat?

  • Akustiken

Den är relativt obefintlig på Valhalla, även fast man ibland kan få en go studs mot berget. Samtidigt har det mest varit frustrerande att vara medveten om vilken bra ljudkuliss vi hade kunnat skapa om klacken inte varit högst medioker hela säsongen. Men akustiken är bra och utnyttjas det på rätt sätt så blir det grande som fan!

  • Loger och sånt.

Inget jag bryr mig om i någon större utsträckning men det är ju alltid bra om sponsorerna trivs, även fast det verkar som att det inte var så lönsamt jämfört med vad man har hört tidigare i år. Då har ett av huvudargumenten till att inte lämna Gamla varit att man inte har samma sponsorutrymmen på Valhalla, men tydligen finns det pengar att spara där ändå.

* * *

Sedan finns det ju bättre faciliteter under läktaren men jag vettefan hur viktigt det är egentligen. Vem går på fotboll för att kunna köpa samma dyra korv och folköl ur en fint integrerad kiosk med längre kö än korvståndet på Valhalla?

Gamla Ullevi funkar i brist på alternativ men, och som jag tidigare nämnt, så kommer det antagligen bli vår död. Vad finns det för framtid i att spela i Superettan inför 2000 personer på ett fullständigt ödsligt Gamla Ullevi? Oavsett om vi gör som Häcken och pumpar ut ett par tusen gratisbiljetter, vad gör upplevelsen där att man ska bli en trogen, betalande supporter? Det bjuds på högst medioker fotboll och stämningen kommer antagligen inte vara något att skriva hem om. Och ja, även fast stämningen på arenan är något som vi kan påverka på riktigt så känns det som att vi inte kommer komma upp i samma nivå igen. Antagligen inga sportsliga framgångar, massa tomma stolar, en stor grå betongkoloss och bostadsfållor. Nej fyfan.

Vi som vill flytta tillbaka till Valhalla IP (om än inte i befintligt skick) kan nu se över möjligheterna, och spånar man så kan det bli förbaskat bra. Det som vi målar upp framför oss är en ombyggd arena som är godkänd för spel i Allsvenskan och som ÖIS i så stor utsträckning som möjligt har bestämmanderätt över, men samtidigt får upplåta åt klubbar som Kopparberg och Qviding. Att flytta fram och tillbaka mellan olika arenor är ohållbart (även om det kanske är ekonomiskt försvarbart), och förhoppningsvis har Ranäng något större syfte med Valhalla än att bara spela där under tiden i Superettan. Tyvärr finns det dock vissa jobbiga komplikationer som gör att det kanske inte går att stadga sig på Valhalla.

  • Få ÖIS styrelse att förstå att det är något att jobba för.

Eftersom Ranäng är en svårläst herre så är det svårt att veta om han har någon djupare orsak att flytta till Valhalla mer än att det är ekonomiskt fördelaktigt. Kanske att styrelsen redan funderar på banor på att göra Valhalla till permanent spelplats, eller så är allt de ser bara ett lite mindre budgetunderskott 2011. Hursomhelst får man försöka få dem att förstå nyttan av att, först och främst, slippa Gamla Ullevi. Kanske inte blir det enklaste, och det kanske inte heller är en allmän uppfattning att Gamla är bajs och att vi måste därifrån.

  • Eventuellt nytt Scandinavium.

Man anser att Trum-Tommy är i behov av en större scen. Det är en stor skam att det bara ska vara 12 043 som ska få njuta av 60 minuters trumsolo 27 gånger om året så därför behöver han något nyare, fräschare och flådigare. Tänkbar plats har varit på Valhalla IP och det är också det som är det absolut största problemet. Får vi fem-tio år på Valhalla så känns det alldeles för kostsamt att göra några större ingrepp då allting ändå kommer försvinna. Frågan är ju om Göteborgs Stad tänkt hysa in Kopparberg och Qviding på Rambergsvallen, för någonstans måste ju de också kunna bedriva sin elitverksamhet/satsning mot eliten. Att Kopparberg och Qviding behöver någonstans att vara är klart, och det är förhoppningsvis något som gör att man inte kan göra sig av med Valhalla för då får man ett jobbigt problem.

  • Få tillstånd att arrendera marken.

Om det nu blir så att Göteborgs Stad förlägger Trum-Tommys scen på något annat ställe än Valhalla så måste man få tillstånd att arrendera marken. För att någon sponsor ska vilja putta in en krona i ett arenaprojekt så måste det vara ”säkert”. Med tanke på hur arena-situationen ser ut i Göteborg och snacket om belastningen på Gamlas gräsmatta (som absolut inte ska vara konstgräs) så känns det som att det borde ligga i kommunens intresse att vi håller oss därifrån. Vi kan nog inte förvänta oss ekonomiska bidrag i någon större utsträckning med tanke på att man bygg Gamla Ullevi och rustar upp Rambergsvallen, men att få arrendera marken borde ju gå. Tror jag i min enfald i alla fall. I gengäld så måste vi antagligen tillåta att den fotbollsverksamhet som bedrivs där kan fortsätta med det, så konstgräs kommer vara ett måste.

  • Sponsorer som pumpar in dolares.

Ja, det här är lika nödvändigt som de tre punkterna ovan. Då kommunen knappast kommer lägga en spänn på Valhalla så behöver det komma pengar någonstans ifrån, och som vi alla vet är pengar inget som ÖIS har i överflöd. Men det finns det ÖIS-are som har (kanske inte i överflöd, men de har peningar i alla fall) och det är väl dessa man får rikta sig till. När kommuner bygger idrottsarenor brukar priset ofta skena iväg utav bara fan så därför är siffror från kommunala byggen inget man ska stirra sig blind på då de egentligen inte säger ett skit. Borås Arena gick väl på 150-170 miljoner, förvisso med lägre materialpriser då men samtidigt vill jag minnas att Guldfågeln Arena (första bra företagsnamnet någonsin) var budgeterat på runt 130, så att bara slänga upp några enkla ska inte behöva bli så fasligt dyrt.

* * *

Det är som synes många faktorer som spelar in och som den lekman jag är så har jag säkert missat en massa väsentligheter som gör att punkterna ovan egentligen bara är att slänga i papperskorgen då de ändå inte betyder ett skit. Men jag intalar mig själv att det inte är så jäkla krångligt!

Nu blir det ju förhoppningsvis Valhalla till nästa säsong, oavsett om inställningen är att vi ska slå oss till ro där eller att vi ska leka zigenare och alternera mellan Valhalla och Gamla beroende på situationen. Dock är det framförallt en viktig sak som behövs för att jag verkligen ska vilja lämna Gamla Ullevi.

  • Ett tak över ståplatsläktaren.

Vi har stått på den läktaren i typ 35 matcher och aldrig blivit pisseblöta, vilket inte har varit något annan än ren flax. I och för sig är det mindre viktigt, det viktigaste är att vi får lite akustik. Det märktes mot Ängelholm i augusti, att det blir jobbigt att sjunga när man bara hör sig själv. För egen del funkar det bra med en resonanslås som inte är vattentät, men jag tror det är enklare att smälla upp ett tak.

Sedan finns det ju sånt med lägre prioritet som ändå hade varit trevligt.

  • Göra lite kirurgiska ingrepp på ståplatsläktaren.

Taket är ju det absolut viktigaste, men det hade inte varit fel om man hade kunnat sänka mittdelen (delen ovanför avbytarbåsen) så att man får en läktare som är lika låg överallt. Underlättar framförallt vid tifon men hade även ökat publikkapaciteten en aning (som om det skulle vara ett problem…).  Är man ändå igång hade man kunnat sätta upp ett capo-torn med. Och gör man inget ingrepp på läktaren får man se till att sätta upp ett capo-torn ändå.

* * *

Får vi ett tak på ståplatsläktaren så har vi en klacksektion som är milsvid bättre än den på Gamla Ullevi. Vi får riktig ståplats, långsida så vi slipper ha två klackar som hamnar i osynk med varandra (vilket aldrig har hänt men ändå) och en fantastisk känsla som man aldrig kommer få på Gamla Ullevi. Det hade varit underbart!

Ett Superetta-år till på Gamla Ullevi känns spontant som att det hade varit höjden av misär medan ett Superetta-år till på Valhalla nog fan hade kunnat bli rätt trevligt även om vi antagligen inte kommer gå upp. Det kommer kännas som att vi ändå har tagit ett steg i rätt riktning mot att på något sätt profilera oss, ett år till på Gamla hade känts som ett steg ner i avgrunden.


'You may say I’m a dreamer' have 7 comments

  1. 10 november, 2010 @ 22:52 Fredrik

    Väldigt bra text Johan, vi tycker som bekant väldigt lika. Vad som skulle vara riktigt intressant är att veta om verkligen alla aktiva ÖISare föredrar ett upprustat Valhalla framför GU?

    Svara

  2. 10 november, 2010 @ 23:33 SB

    Jag föredrar ett upprustat Valhalla framför Gamla Ullevi elva gånger av tio.
    Med några lösningar som tak etc. är den helt ok.
    Gamla Ullevi har ingen själ. Så faktum är att jag även föredrar ett icke-upprustat Valhalla framför Gamla Ullevi.

    För detta finns dessa huvudsakliga orsaker:

    Publikupplevelsen på Valhalla är bättre. Vi står bättre och vi gör det på en långsida.
    Vi kan vara tighta i klacken. Gamla Ullevi har designats för den moderna sittplatsfotbollen och tar således effektivt död på allt som supporterkultur heter om man är färre än 10-15000. Huvudargumentet är ändå, förutom allt detta ovan, att det är väldigt demoraliserande att vara 2000 på en arena som tar 18000. På sikt kommer Gamla Ullevi bli vår död. Den urholkar själen och publikunderlaget. Därtill lyckas den med konsstycket att drivas av en kommun där ”Göteborgsandan” genomsyrar all verksamhet. Den kommer således aldrig ha en vettig gräsmatta och kommer sålunda att bidra till att ÖIS inte kan tjäna på att vara det spelförande laget mot brödgäng i Superettan. Det sista spär på dödsångesten. Jag delar Johans åsikt och menar att Gamla Ullevi dödar oss sportsligt och läktarmässigt på längre sikt.

    I min fantasi så bygger vi nytt i Örgryte eller tar över Slottskogsvallen (vilken jävla sydkurva den har…). Men det är som sagt bara fantasier. Vad som är verklighet är emellertid att vi behöver en tight arena med 4-6000 platser. För detta är Valhalla en mycket god grund. Den är inte heller omöjlig av historiska eller geografiska skäl.

    Jag vill aldrig mer se ÖIS på Gamla Ullevi. Förhoppningsvis är inte Ranäng så kortsiktig i sitt tänkande som jag misstänker. Skulle han ändå vara det så är hans tid som ordförande i våra händer.

    Svara

    • 11 november, 2010 @ 09:05 Björn

      Se GP vi kanske aldrig ser Öis mer någonstans

  3. 11 november, 2010 @ 09:33 Anonym Öisare

    Jag vet inte hur jag skall börja men en flytt till Valhalla känns helt rätt och logisk. kära Öisare tänk er följande scenario: Alla kontrakt skall omförhandlas, även de som har kontrakt och har nyligen skrivit på. Truppen med kontrakt skall bantas rejält. Öis letar efter en ”räddare” eller om ni så vill investor. Denna person kanske har krav som till exempel att lönebudgeten för ca 8 spelare skall vara ca 140000-160000 i månaden. Det innebär att månadslönen kommer kanske ligga mellan 15000-20000 kr i månaden. Detta innebär troligtvis att killarna måste ha ett arbete vid sidan om och att de måste börja träna på eftermiddagar/kvällstid. Janne A måste gå ned i lön rejält från det han har nu. Hur många spelare tror ni att vi har kvar till 2011 efter detta ? Kan lägga till att ingen vet någonting utav spelare eller ledare hur framtiden kommer att se ut efter den 26 i denna månad då de går på semester. Det kanske bara är Lars Ranäng och några andra lounge Öisare som vet hur det egentligen är ställt med Öis ?

    Svara

  4. 11 november, 2010 @ 13:31 E

    I hope I am a dreamer! Wake me up from this nightmare…..Vem går in och räddar Öis i detta läget??? Herr Ordföranden talar kryptiskt om en plan-B om någon inte går in och stöttar ekonomiskt just nu. Vad innnebär då en sådan plan B? Egna sedelpressar, bankrån eller en chokladask till fogden med hopp om nåd? Hur kan vi sätta allt på ett kort och bygga en kostnadsstruktur som innebär att klubben går under om vi inte går upp till allsvenskan direkt? Eller är det ännu värre, vi hade även med avancemang varit i total ekonomisk kris, dvs eventuella sportsliga framgångar hade fått firas på klubbbegravningen? Dags för Mr Ranäng att ställa sin plats till förfogande. Vill han engagera sig i föreningen framöver så är säkert jobbet som campingvärd på Sveriges mest meningslösa camping ledigt…

    Svara

  5. 11 november, 2010 @ 15:36 Joakim G

    Valhalla vore en prefekt lösning för ÖIS. En upprustning av långsidan med tak (läs ny läktare där planen flyttas några meter in, för att även hålla Allsvenska mått), fasta läktare på bägge kortsidorna och intima mötesplatser (tält?) för olika grupperingar (sponsorer, supportrar, familjer etc) vore en väl anpassad mötesplats för ÖIS anda. En kapacitet på ca 5-6000 vore en våt dröm.

    MEN det finns kobbar och skär utlagda för VIP:en i framtiden. Kommunen sitter och planerar in ett nytt Scandinavium och där ligger Valhalla halvpyrt till i en rockad innefattande Valhallabadet och Kålleseum.

    Nyckeln ligger hos Got Event och Kommunen, som sitter och planerar Göteborg som Eventstad 20 år framåt. För dom är VIP en ”finne i röven” i deras planering av innerstans faciliteter. Kan man påvisa vikten av att ha en alternativ fotbollsarena mitt i stan med uppvärmt gräs, är hälften vunnet. Kriga på alla ÖIS-are, jag tror att era röster ända upp till högsta hönsen är viktiga om ni vill ha Valhalla…

    Joakim

    Svara

  6. 11 november, 2010 @ 17:26 bisse

    Yes you are….

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se