Spelarna blir tränare: Danny Ervik

Förlåt, förlåt för att det har tagit en sån otroligt lång tid för mig att knåpa ihop den sista intervjun i den här serien. Jag skyller ifrån mig på alla er som gjort mig så upptagen under mellandagarna. Det är ett hårt liv när man håller till i en klädbutik under de dagarna.
För att komma till ämnet så säger jag bara så här: Danny Ervik som lagkapten? Gärna. Iallafall om man ska tro honom själv.

Hallå där Danny. Vad säger du om att snacka fotboll en stund?

Det gör jag så gärna.

Vilket spelsystem hade ÖIS spelat om du var tränare nästa år?

4-3-2-1.  Tre centrala mittfältare och två sjukt offensiva yttrar alltså.

Hur tyckte du att Janne Andersson var som tränare och hur hans spelfilosofi löd?

Ja, vi började med 4-4-2 och sen blev det ett byte till 4-2-3-1 och det gick mycket bättre med 4-2-3-1 tycker jag. Sen så var Jannes filosofi väldigt mixad. Vi blandade mellan att slå kortpassningar till att slå långa bollar och det gick verkligen i perioder. Ibland spelade vi bra och körde med kortpassningar och ibland slog vi bara upp bollen och jag vet inte varför det  var så egentligen. Men sen var Janne väldigt noga med fasta situationer också. Både offensivt samt defensivt och det fungerade väldigt bra också. Men långa inkast och att vi ska se det som en fast situation gillar jag inte. Jag tycker man tappar rytmen och det blir statiskt då. Det tar så lång tid att vänta in mittbackarna. Då är det bättre att kasta snabbt och spela in bollen tycker jag.

Hur viktigt är det för er att veta vilka siffror som gäller då?

Det är väldigt viktigt. Jag menar, sätter du upp ett 4-5-1 så märker man direkt att tränaren vill att man ska spela defensivt. Spelar man istället 4-3-3 så vet man att det är offensiven som gäller. Men det viktigaste  blir väl att man har en spelidé som går igenom hela laget. Sen kan man såklart flytta en gubbe någonstans utan att det blir en jättestor skillnad men att spelidéen går igenom hela laget är väldigt viktigt.

Hur stor blev skillnaden mellan 4-4-2 och 4-2-3-1 för dig som ytterback?

När vi började spela 4-2-3-1 så blev jag mer ensam på kanten och fick spela en-mot-en oftare. I 4-4-2 så följer yttermittfältare med mer och hjälper till mer defensivt. Men å andra sidan så får man mer att göra på kanten än i 4-4-2. Man kan komma med offensivt mycket mer.

Ja, det märktes verkligen att du kom upp mer och kunde slå fler inlägg på slutet. Var det roligare tycker du?

Ja, det var absolut roligare tycker jag.

Hur stor del av träningen lägger ni på att nöta in olika spelsystem?

Tränaren väljer egentligen ett på försäsongen och sen kör man det igenom hela försäsongen och säsongen. Sen räcker det med att bara nöta in ett egentligen tycker jag.

Brukar man inte nöta in något att ha i reserv då?

Med Janne så hade vi att Leinar flyttades fram ifall det vägde på slutet och då hade vi ett slags spelsystem som vi nötte lite på och det funkade ganska bra det också faktiskt. Han gör en del mål den där Leinar.

Om vi går tillbaka till spelsystemen igen. Vilka är nyckelrollerna och kommer ÖIS klara av att spela 4-3-2-1 nästa säsong?

Jag tycker att innermittfältet är den viktigaste delen i de flesta spelsystem egentligen och speciellt i ett 4-3-2-1 där det år så många innermittfältare. Jag tycker att det ska vara en defensiv och sen två lite mer blandade offensiva.

Vart vill du helst spela då? Vill du fortsätta på ytterbacken eller vill du hellre spela på innermittfältet?

Jag vill hellre spela innermittfältare faktiskt. Eller kanske mittback. Vi får ordna någon annan som kan ta högerbacken nästa år. Jag får ta och lura någon helt enkelt. Haha.

Ja, Leinar kanske skulle vara intresserad?

Haha, det hade varit något det. Då kommer han upp lite oftare och kan nicka mer. Haha.

Hur tycker du att ÖIS ska utveckla sin spelidé i det långa loppet?

Jag tycker man ska gå efter en modell som börjar redan när man är liten. Då blir inte steget så stort mellan U-lag, J-lag och A-lag eftersom man spelar på ett liknande sätt i alla åldersgrupper.

Hur tycker du att spelidéen borde lyda?

Ja, jag tycker att det ska vara kortpassningsspel men även att man får killarna att kötta också. Man kan inte bara finlira. Speciellt inte här i Sverige med tanke på hur planerna ser ut som de gör. Så det blir att blanda lite men i grunden så ska alla ha ett bra passningsspel.

Det har varit lite snack på vårat forum att du borde vara lagkapten nästa år.

Jaså!?

Jajamänsan. Vad säger du om det?

Ja, det var väldigt roligt att höra. Det känns väldigt hedrande får jag säga.

Skulle du kunna tänka dig det?

Ja, det skulle jag kunna tänka mig faktiskt.

Vilka viktiga egenskaper tycker du att man borde ha som lagkapten och tycker du att du innehar dem?

Ja, jag har väl kanske inte åldern och rutinen för det men ÖIS är på väg mot något nytt så det spelar väl kanske inte någon roll. Det kommer kanske inte vara så många killar som är äldre än mig heller så. Men sen blir det en ganska svår lucka att fylla efter både Allbäck och Björn. Där har vi två stycken riktiga ledargestalter.

Vad skiljde dem åt som lagkapten?

När Allbäck sa något så lyssnade man verkligen. Björn var mer avslappnad och som en kompis kan man säga. På planen var ingen en sån där som står och skriker på en. Egentligen behövde ingen av dem ha en kaptensbindel för man visste ändå vem som var kapten. Det är väl lite det som kännetecknar en bra kapten, kan jag tänka mig. De hade det verkligen i sig.

Om du fick välja lagkapten inför nästa år, vem skulle du välja då?

Då skulle jag nog välja Valter. Vi kan låta honom vara kapten så länge med mig som assisterande. Vi kör en mjukstart kan vi säga. Haha. Han är fantastisk och hade passat perfekt tror jag.  Men han får klippa sig först. Haha.

Eller så får han skaffa valrossmustaschen?

Haha. Ja, kanske det. Jag ska tjata på honom.

Vart ser du dig själv och ÖIS om fem år då?

Då är vi ett stabilt Allsvenskt lag och jag är en stabil Allsvensk spelare i ÖIS. Som innermittfältare är viktigt att poängtera.

Nästa år då? Är du kvar då?

Jag tror det. Det är inte helt säkert men jag tror och hoppas det. Jag ska plugga också.

Vart ska du plugga då?

IHM. Det är en säljutbildning kan man säga.

Då kanske du kan köra en praktik på ÖIS-gården?

Det är inte omöjligt det. Det skulle passa bra tror jag och det skulle de nog bli glada över där uppe.

Det låter bra och jag får tacka dig för pratstunden, Danny.

Tack själv.


'Spelarna blir tränare: Danny Ervik' have 3 comments

 1. 5 januari, 2011 @ 20:09 Mendel

  OK. Elving och Ervik klara! Där har vi en del av ett mittfält…

  Svara

 2. 6 januari, 2011 @ 11:15 Anonym

  Vad får dig att tro att Ervik är klar? Man kan ju alltid hoppas

  Svara

 3. 10 januari, 2011 @ 14:27 Anonym

  Det hör inte hit till denna artikeln. Men är det ingen som kan lära Lars Ranäng säga orden inga kommentarer till pressen. Vad som skrivs om tex. Santos tror jag inte ett ord på innan något är klart. Var tyst Ranäng tills du har något konkret att säga. Jag blir så anti till bla.bla som inte har någon substans.
  Övrigt Santos måste tagit mycket tid/energi i anspråk för Öis utöver att han kostat pengar skall bli skönt när han är frånkopplad Öis för det vi hoppades han skulle vara för Öis infriades aldrig mer än vid ett fåtal små stunder. Ingen man kommer sakna.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se