Superettan 2011 jämfört med 2010 – bra eller anus?

Hela situationen är rätt tragisk egentligen. Det är mindre än tre månader kvar tills Superettan sparkar igång och när man ska försöka planera säsongen så är det helt oundvikligt att prata i ”om”-termer. ”Ska vi ha en kick off-fest veckan innan Superettan? Vilka spelare ska vi försöka få dit? Är det säkert att vi spelar i Superettan? Är det ens säkert att vi har några spelare då?”. Och så vidare och så vidare och så vidare tills någon säger att vi ändå får räkna med att vi spelar i Superettan i år och planerar efter det.

Med den utgångspunkten så hade jag tänkt jämföra lagen i serien i år kontra förra året, och eftersom det inte har hänt så mycket med de lagen som är kvar så tänkte jag nöja med mig med att spana in de fyra nykomlingarna, och jämföra dessa med det laget som de ersatte. På så sätt kommer jag komma fram till om serien är mer bra eller mer anus jämfört med förra året. Notera att det inte är lagen som sådana jag kommer bedöma, utan mer klubbarna och hur sexiga de kan betraktas. Det känns dessutom helt meningslöst att bedöma några klubbar när man inte har en blekaste aning om var vi står och vilka vi främst ska komma att konkurrera med. Nörderier som att bedöma alla ointressanta lag överlåter jag till Martin att göra.

Åtvidabergs FF <-> Syrianska FC
Okej, jag ska försöka bedöma Åtvidaberg och bortse från den traumatiska upplevelsen jag hade där 2007 när Janne Carlsson för andra matchen i rad valde att starta med Iheb Hamzeh på topp och vi förlorade med 3-0 i ett av många brutala bottennapp den säsongen. Ska också försöka bortse från att de förstörde min 18-årsdag med ett sent segermål 2008.

Syrianska är å sin sida ganska lätta att bedöma. Trots att de var en toppkonkurrent förra året (även fast vi inte låg i toppen…) så hade jag problem med att bry mig om dem i någon större utsträckning. De har väldigt många likheter med Assyriska, liknande supporterskara/klack, ungefär samma fotbollsfilosofi, antagligen lika mycket svarta pengar och är klubbar som fungerar på samma sätt. Till det råkar båda två komma från Södertälje och spela på en arena som jag inte vet om jag gillar eller inte. En riktig fotbollsarena möter idrottsplatsen på landsbygden och helhetsintrycket blir varken att det är modernt eller gemytligt. Assyriska är det lätt att bry sig om med tanke på kvalmatchen på förskräckliga Bårsta IP (att man har fått spela Allsvensk fotboll där är fortfarande ett under), kvalmatchen på Nya Ullevi och att vi kom 20 minuter efter matchstart 2005 (vilket inte var Assyriskas fel, men det hamnar på deras konto). Lägg därtill överkörningen på Valhalla 2008 och Mellqvists segermål 2008. Det finns lite grejer att ta fasta på. Dessutom var det fantastiskt roligt när vi spelade bort dem från Allsvenskan nu i höstas och det efter matchen kommer fram en Assyriska-supporter som frågade om vi fått pengar av Syrianska eftersom vi vann.

Syrianska har inget sånt, och har därför heller ingenting som jag intresserar mig av i någon större utsträckning. Det är en klubb som vilken som helst.

Åtvidaberg däremot är ju ändå ett klassiskt kapitel i svensk fotboll, och det är något jag är svag för. Dessutom är Kopparvallen, trots mina oangenäma upplevelser där, jävligt charmig trots att det är en jäkligt sunkig idrottsplats som till råga på allt numera har konstgräs. Små hålor är dessutom fantastiskt bra i den bemärkelsen att man inte behöver vara speciellt många för att väcka uppståndelse. När AIK var i byn för sista matchen förra året var kön till pizzerian och effekterna av ett vanligt lugnt köande förstasida i lokalpressen dagen efter. Jag ser fram emot bortapremiären fruktansvärt mycket.

BRA!

Brommapojkarna <-> IFK Norrköping
BP är Sveriges tråkigaste klubb i varenda jäkla kategori. Grimsta IP är det enda resmålet under hela året som det inte går att hitta något positivt med, oavsett hur man vrider och vänder på det. Cheerleaders, Stockholm, ingen publik, konstgräs och Sveriges tråkigaste motstånd. But a man´s got to do what a man´s got to do, så det blir nationaldagsfirande på Grimsta i år.

Peking är dessutom en av Sveriges mest intressanta klubbar så det hade fått vara någon väldigt intressant motståndare för att det inte skulle bli anus. Samtidigt hade allt varit bättre än BP.

ANUS!

Västerås SK <-> Väsby United
Väsby är ju egentligen som BP, bortsett från att man saknar konstgräs, cheerleaders och kommer från en kranskommun till Stockholm. Folket som går och kollar på BP är nog till 99% lokala gnagare som vill hålla koll på AIK:s prospects och det finns nog inte en enda genuin supporter till Väsby.

Vilundavallen tycker jag dock är ett trevligt inslag. Som bortasupporter får man stå på långsidan, vilket man inte är alltför bortskämd med. Detta har ju gjort att man fått bra överblick på spelet och kunnat njuta av den fantastiska 3-0-segern i cupen 2008, samtidigt som man kokat över efter den fullständigt hemska 1-2-förlusten där i serien samma år. En match där min höga stämma hördes så tydligt att ÖIS, bakom kulisserna, diskuterade någon form av repressalier.

Men är det något lag som jag har kvar att uppleva innan jag tycker att jag upplevt allt av intresse i Sverige så är det Västerås. De konkurrerar nog med oss och Bajen om vilken klubb som har varit mest misskött de senaste 10-12 åren, och de borde ju finnas en viss hausse kring klubben efter misär-åren i division 1 Norra. Under de 12 år som jag har gått på ÖIS (varav nio som medveten supporter) har ÖIS aldrig mött Västerås i något sammanhang, så jag tycker det är riktigt roligt att de gick upp, och ännu roligare är det att bortamatchen mot dem är på en lördag i juli.

Västerås har dessutom lyckats med en väldigt ung trupp, och det gör ju det hela än mer intressant.

BRA!

IFK Värnamo <-> FC Trollhättan
Trollhättan gjorde nästan en fjärdedel av alla sina mål mot oss förra året.Det är fullständigt uselt. Sedan regnade det när vi mötte dem i Trollhättan. Men vi fick stå under tak i alla fall så det gick väl an. Att Trollhättan i någon mån betraktas som ett intressant motstånd beror på att avståndet inte är speciellt långt. Hade Trollhättan och Väsby bytt plats rent geografiskt hade jag valt Väsby före. Tycker det är lite tråkigt att vi tappar en av få matcher vi har med derbykaraktär (i alla fall geografiskt).

Vi spelade ju cupmatch mot Värnamo förra året. På en konstgräsplan en snespark från Finnvedsvallen där man skulle ha 80 spänn i inträde (men jag var busig och plankade!). Kände till att Jonas Thern var tränare men det var allt. #5 avgjorde avgjorde fullständigt orättvist efter en tämligen medioker tillställning. Sedan tog det ungefär en och en halv timma tillbaka till stan, vilket inte är ett avstånd i sammanhanget.

Ska inte säga att jag följde division 1 Södra något speciellt men när jag någon gång i augusti fick höra att Värnamo hade en medelålder på typ 20 år så började det bli lite intressant, för i periferin hade jag ju lagt märke till att de gick jävligt bra i Söderettan. I slutspurten höll jag lika mycket på Värnamo som på Qviding, visst hade det varit roligt med ett derby men samtidigt är det jäkligt intressant att se vad Värnamo kan åstadkomma i Superettan. Man har förvisso tappat några spelare till Helsingborg och Jonas Thern är inte längre huvudtränare men det känns ändå som han har satt sin prägel på laget och det är rätt fräckt det han har åstadkommit. I det nya numret av Offside finns det ett riktigt intressant reportage om honom som alla borde läsa.

BRA!

Slutbetyget blir ett rungande BRA! Det är gött att någonting är det i dessa tider.


'Superettan 2011 jämfört med 2010 – bra eller anus?' har en kommentar

  1. 21 januari, 2011 @ 23:44 SB

    Värnamo och Västerås känns spontant som två mycket goda ersättare till det skräp som lämnat serien. Nya lag och nya kommunisthålor att besöka. Spännande!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se