ÖIS och Qviding blåser av sammanslagning

Sammanslagningen mellan ÖIS och Qviding är avblåst. Och konstigt vore väl annat med tanke på hur outvecklat förslaget verkade i samband med presskonferensen då de två klubbarna presenterade förslaget. När man presenterade förslaget fanns till exempel inte någon ekonomisk kalkyl för sammanslagningen och man hade inte heller någon koll på hur namn- och klubbmärkesfrågan skulle hanteras. När man nu haft lite tid att tänka efter och kolla upp de allra mest grundläggande sakerna har man kommit fram till att nackdelarna väger tyngre än fördelarna. Skälet till den avblåsta sammanslagningen sägs vara att man inte törs riskera de två klubbarna egna identiteter och unika särdrag. Det här – tillsammans med Örgryte Fotbolll AB:s konkurs – betyder att ÖIS spelar i Division 1 Södra under den kommande säsongen, medan Qviding FIF återfinns i Superettan.

Jag vet inte vad ni tycker, men personligen känner jag att det här är helt rätt beslut. Förslaget och presskonferensen kändes forcerad. Framstressad. En pressad ordförandes sista utväg. Ta bara en sådana sak som att ÖIS under fem dagar hann ”gå samman” med Qviding FIF och gå i konkurs (jo, så såg det ut för gemene man, vi som är hardcore vet att så inte var fallet, men för alla andra var det precis så som det framstod). Dessutom vill jag hävda att vi lämnades med fler frågor än svar efter presskonferensen. Och efter intervjun med Lars Ranäng kände jag mig inte mycket klokare. Förslaget om ett sammangående med Qviding innehöll förvisso en hel del fördelar, men i och med ÖFAB:s konkurs och allt det negativa som det innebar för Örgryte IS namn och ära var det här beslutet det enda rätta.

Nu kan ingen beskylla oss för att köpa tillbaka vår plats i eliten. Nu får vi en chans att göra rätt för oss. Nu får vi en chans till nystart. Som jag skrev för någon vecka sedan så finns det två sätt att se på de senaste veckornas händelser:

1) Det är skit. Nu går allt åt helvete. Det är lika bra att vi lägger vi oss ner för att dö.

2) Det är skit. Nu spottar vi i nävarna, går man ur huse och engagerar oss i föreningen på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort och skapar något som Föreningssverige aldrig tidigare skådat.

För mig är valet lätt. Jag har inget emot att hugga i och göra allt jag kan för en god sak. Så låt nu den här dagen bli den första dagen på något nytt. En nysatsning mot en ny framtid. Allt som betyder någonting är att föreningen Örgryte IS finns kvar och att vi nu har en möjlighet att tänka om och tänka rätt.

Nu djävlar kör vi så att det ryker! 5-0 till ÖIS! Hattrick av Leinar!


'ÖIS och Qviding blåser av sammanslagning' have 22 comments

 1. 22 februari, 2011 @ 16:37 ÖIS

  SÅ GÖTT!!!

  Svara

 2. 22 februari, 2011 @ 16:37 Magnus Börjesson

  Lustigt – medan det var aktuellt var jag inte riktigt säker på hur jag skulle ställa mig, men nu när det är avblåst känner jag bara en stor lättnad. Det blir bättre så här!

  Svara

  • 22 februari, 2011 @ 16:38 Martin Johansson

   Magnus, det är för att du ser fram mot att spela i Division 1 Södra. Så enkelt är det. Du ser fram mot den här chansen till nystart. Återigen tror du på ÖIS. Är det inte härligt!?! Känner du hur engagemanget kommer tillbaka? :-)

   Nu djävlar kör vi så det ryker!

 3. 22 februari, 2011 @ 16:43 Björn

  Känns riktigt bra detta ,hoppas resten av ÖIS tycker detta är bra också.

  Svara

 4. 22 februari, 2011 @ 16:43 Anonym

  Nu kan ÖIS gå vidare och bygga ngt som kommer att finnas kvar i minst 125 år till.

  Steg 1 är att ta fram en vision som inte är lika intesägande som dagens ”vi skall vara en elitklubb”.

  Svara

 5. 22 februari, 2011 @ 17:00 SFYF

  Nu har väl Ranäng ändå gjort sitt hos er?

  Svara

  • 22 februari, 2011 @ 20:40 SB

   Ja, det har han. Say no more.

  • 22 februari, 2011 @ 21:00 Anonym

   Han Avgår vid årsmötet.

 6. 22 februari, 2011 @ 17:18 Lanslarke

  Äsch, det är inte hela världen att behöva spela i Division 1. Både Kalmar och GAIS har gjort det för inte så hemskans länge sedan. Kalmar har till och med vunnit Allsvenskan efter gärdsgårdsbesöket. En nedflyttning kan vara ett bra sätt att sanera en defekt organisation.
  Det betyder inte att jag tror att det blir enkelt att gå upp. Ett spelarmaterial som är bra nog kan vi nog få ihop, men det blir betydligt svårare att skapa ett vinnande lag.

  Qviding-idén tycker jag annars var rätt bra. Det var tajmingen som sög. Nu blev det bara ett sätt att fuska bort konsekvenserna av konkursen. För att projektet ska bli aktuellt igen, krävs det nog att vi och Qviding byter division.

  Svara

 7. 22 februari, 2011 @ 17:18 Blue_Jim

  Härligt! Att allt är satt på plats och att man nu kan rikta fokus, och att jag nu Kan se mitt vackra Örgryte fler gånger i sommar! (Rosengård, Lund och Limhamn/Bunkeflo)

  Svara

  • 22 februari, 2011 @ 17:45 DJ-CJ

   Det där har jag inte tänkt på, men jag är ju också boende i södra Skåne, så det är ju utmärkt :)

  • 23 februari, 2011 @ 01:49 Rude Boy

   ERa själviska svin! ;-)

 8. 22 februari, 2011 @ 18:00 Mendel

  Och nu kanske vi kan signa någon mer spelare – även om divisionen har försämrats så vet de i alla fall vad som gäller… Och om (nästan) alla som är med på träningen nu skriver på så borde sejouren bara behöva bli ettårig…

  Svara

 9. 22 februari, 2011 @ 23:29 Anonym

  Jag är inte överraskad hade ställt in mig på div 1.

  Svara

 10. 23 februari, 2011 @ 08:30 Cor.g

  Mats Härd skriver ett nytt lågvattenmärk (http://www.gp.se/sport/fotboll/1.557164-ois-skot-sig-sjalv-i-foten)

  ”I den sanslöst misskötta klubben fanns en plan, den gick ut på att föra alla bakom ljuset, flagga för en sammanslagning med Qviding och alla dess fördelar, därefter rensa föreningen från belastande skulder genom att gå i konkurs, förvånat upptäcka att vakansen i Superettan går – hör och häpna – till Qviding, som enligt planen skulle upphöra till namn och färger.”

  Texten avslutas med följande ord om ÖISgården:
  ”Den skall då säljas till högstbjudande. Kanske köper Blåvitt den, bygger om den till vandrarhem med tillhörande minigolfbana.”

  Mats – jag hatar dig!

  Svara

  • 23 februari, 2011 @ 09:19 Voldemort

   Men om du tittar på det här utifrån med andra glasögon än öisglasögon så luktar hela den här soppan med Qviding jävligt illa. Å sanslöst misskött skriver iallafall jag under på….
   Så what´s the big problem? Att tråkvitt skulle bygga om den till minigolfbana? ett skämt tål du väl. Du har ju stått ut med skämtet Öis såpass länge nu…
   Nu finns det en chans att bygga nytt, fräscht och försöka skaka ut lite av de gamla lössen ur gården som suttit där och förvaltat pengar som marjasin förvaltade kvitton…
   Det som är intressant i Härds alster är ju att vi sålt spelare för 100 miljoner sedan 1995. Borde vi inte haft något bättre utfall då än att stå på konkursens brant 2006 och få ett tillskott med 30 millar för att klara oss? för att sedan (ranäng – the one and only glappkäft) lova att vi nu har lärt oss läxan och nu skall vi minsann ha ordning på finanserna? Sedan går vi i konken 2011…….
   Misskött klubb? Jajjemänsan…. men nu är det som sagt dags att lägga det bakom oss, bygga något nytt och fräscht. Hoppas nu att alla de som slog sig för bröstet 2007 i Gothiagate kommer att komma på matcherna. De som skulle följa Öis ned i div 6……..upp till bevis nu då!

  • 23 februari, 2011 @ 09:24 Anonym

   Vi ses i Motala, Norrköping, Kristianstad, Lund, Rosengård, Skövde, Varberg, Trollhättan, Malmö, Husqvarna, Borås och Uddevalla!

  • 23 februari, 2011 @ 10:05 Cor.g

   Jag har dessvärre bara ett par glasögon, på dem är den vänstra linsen röd och den högra blå, kan inte göra något åt den saken.

   ”Sanslöst misskött” etc. har jag inga synpunkter på, det är snarare Mats raljerande och hans självgoda sätt jag stör mig så förbannat på. Det stinker blåvitt och storebrorskomplex.

   Lovar att släppa ämnet Mats Härd nu, för oavsett är jag förbannat sugen på avspark.

  • 23 februari, 2011 @ 10:20 Voldemort

   det köper jag cor.g.
   att han är ett sanslöst ouppskattat rövhål visste vi från början. Därför skall vi inte uppröras över honom…. ;-)

 11. 23 februari, 2011 @ 08:40 C

  Nu kör vi – se nu till att vi snabbt har en elva och en bänk att tillgå!

  Svara

 12. 23 februari, 2011 @ 10:28 Voldemort

  ” Det är skit. Nu spottar vi i nävarna, går man ur huse och engagerar oss i föreningen på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort och skapar något som Föreningssverige aldrig tidigare skådat.”

  Det finns ett alternativ till, Martin….

  Det är skit. Nu spottar vi i nävarna, går man ur huse och engagerar oss i föreningen på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort och skapar något som Föreningssverige aldrig tidigare skådat. Å sedan lägger vi oss ned och dör…. ;-)

  Svara

 13. 23 februari, 2011 @ 13:30 B. Guldfot

  Jag tycker det är synd att Öis och Qviding inte går samman även om jag håller med om att förslaget var forcerat och alldeles för sent påkommet. Men på sikt behöver Örgryte en stabil bas och tydlig hemvist i GBG och stor egen ungdomsverksamhet för att överleva.

  Jag tycker att snacket om att vi är Sveriges äldsta klubb och det måste vi bevara är tröttsamt. Självklart skulle vi vid en ev sammanslagning med Qviding behålla Örgryte som namn. Men det finns inget självändamål med att vara en gammal klubb även om tradition givetvis är fint, så betyder det ingenting för att attrahera supportar, publik och sponsorer.

  Öis behöver utvecklas för att överleva precis som vilket annat företag eller varumärke som helst.

  Bra att Ranäng avgår. Man måste ta konsekvenserna av felbeslut.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se