En optimists bekännelse, igen

Efter en rad sura och en smula bittra inlägg på diverse forum har jag bestämt mig. Det här är det bästa som kunde hända! Missförstå mig rätt. Styrelsen agerande det senaste året (om man nu vill begränsa sig till den tidsperioden…) är under all kritik. En sund människosyn och moral har uppenbarligen inte varit ledord för de personer som skött om vårt älskade ÖIS. Konkurs är ett misslyckande! Och mitt hjärta blöder för de småföretagare som i de flesta fall gjort affärer med ÖIS utifrån ett sponsor/supporterperspektiv. Om det finns någon känsla för att göra rätt för sig bör en fond omedelbart upprättas med syfte att samla in pengar till dem som står lottlösa efter konkursförvaltarens arbete är färdigt. Jag gillar inte tanken på en alliansförening, av både känslomässiga skäl (vi är mer än en liten fotbollsklubb, vi är ett idrottssällskap) och föreningsdemokratiska anledningar.

Men va fan, det är ÖIS, vad annat kunde man ha förväntat sig. Nederlag och besvikelser har en förmåga att ena de älskandes skara!

Om Qviding blir vår nya sambo får vi en stor och fungerande ungdomssektion. Som dessutom är regionalt förankrat. Vi får äntligen ett område som är vårt.

Om Qviding blir vår nya sambo får vi (äntligen!) en damsektion. Det är inget annat än skamligt att vi, som äldst, inte har lyckats med det tidigare. Och innan någon börjar tjata om att damfotboll inte är riktig fotboll, så kan jag meddela att det skiter jag i! Damerna har lika stor rätt att ta del av det vackra som är ÖIS. Att neka dem de är inget annat än inhumant!

Om man bortser från de moraliska tvivelaktigheterna i konkursförfarandet, så är det en skuldsanering som heter duga.

Situationen på spelarmarknaden gör att vi kallt kan räkna med att mönstra en i det närmaste intakt trupp, oavsett division. 2011 kan bli en kul säsong för oss på läktarplats!

Stålbad och möjlighet att bygga från grunden, har det någonsin varit mer passande fraser än nu? Med avstamp i Magnus Börjessons eminenta artikelserie från föregående år, har vi möjlighet att återta positionen som vackrast igen. Vi är bättre, det är dags att visa det också! Men vi måste börja diskutera identitet och moral på allvar. Det är vi mogna för!

”Det är enormt för mig att få spela i Örgryte IS!”

Örgryte IS. Lite Rikare, lite bättre!!


'En optimists bekännelse, igen' have 41 comments

 1. 17 februari, 2011 @ 17:21 Kardinaltetran

  Det föll visst bort en punkt.

  David ”5-0, Hattrick av Leinar” Leinar leder laget som kapten. Det är inte kattskit!

  Svara

 2. 17 februari, 2011 @ 17:28 Bengt

  Äntligen någon som har funderat lite längre än de vanliga surmupparna som är inne och skriver här.

  Svara

  • 17 februari, 2011 @ 17:45 Martin Johansson

   Bengt, om du nu inte gillar det som skrivs på Sambadefensiv, varför bidrar du inte med egna texter? Det måste väl ändå vara bättre än att mullra och gny i kommentarfältet? På vilket sätt bidrar du till att något blir bättre genom att såga folk som faktiskt engagerar sig och lägger ett par timmar per dag på att skriva och gräva fram nyheter om ÖIS?

  • 17 februari, 2011 @ 18:09 DrJonas

   Bengt måste vara snurrig. Ta inte åt dig MJ. Du och din sambadef crew är så bra, så bra att ni nog inte själva förstår.

  • 17 februari, 2011 @ 18:24 Magnus Börjesson

   Som framgått av hans tidigare kommentarer är Bengt 100% positiv till Qviding-samgåendet. Han är därför putt på alla som har reservationer mot samgåendet, medan alla som är positiva bejublas. Svårare än så är det inte. Inget att ta åt sig av alltså, Martin!

  • 17 februari, 2011 @ 18:35 Martin Johansson

   Magnus och Jonas, ni vet att jag är en känslig kille som tar åt mig av allt. :-) Och så negativa har vi väl ändå inte varit till förslaget? Eller har vi det?

  • 17 februari, 2011 @ 19:01 Bengt

   Nä inte till 100%. Men jag skall inte sticka under stol med att jag gillar förslaget och tanken på en starkare fotbollssektion under Örgrytes fana.

  • 17 februari, 2011 @ 18:34 Bengt

   Jag uppskattar Sambadefensiven väldigt mycket och tycker de är en kanonsida, är nog inne och läser varje dag. Men i de här fallet med Qviding har de varit mycket negativt och ”vi vet vad vi har, men inte vad vi får”.
   Och självklart skall den här saken belysas från alla håll, tillgang för alla medlemmar, i båda föreningarna. Jag har saknat lite funderingar på vad som skulle kunna istället. Vad är de för förening som vi vill ha? Är de något i ÖIS som saknas eller skulle kunna göras bättre? Jag är övertygad, jag nästan i alla fall att Örgryte blir ingen sämre förening om vi tar ombord medlemmar från en annan förening som bor i Örgryte eller dess närmaste omgivning och som vill skapa en förening som spelar fotboll på högsta nivå med sina talanger.

  • 17 februari, 2011 @ 18:38 Martin Johansson

   Bengt, jag tar med glädje emot en text på det ämnet! Du når mig på mail. :-)

 3. 17 februari, 2011 @ 17:44 Magnus Börjesson

  Mycket smickrande att bli omnämnd i såna här sammanhang! Om någon undrar vad det är för artikelserie som åsyftas så skrevs den i fyra delar här på Sambadefensiv i höstas, men finns även samlad i en PDF:
  http://media.sambadefensiv.se/jakten.pdf

  Själv har jag inte riktigt bestämt mig än vad gäller Qviding-historien. Det känns för oklart vad som egentligen gäller; hur upplägget skulle bli, hur organisationen skulle bli om man kombinerar det med förslaget att dela upp ÖIS i juridiskt fristående sektioner, vad den nya skapelsen får för stadgar, målsättningar, styrelse, osv. Och inte minst har det ju börjat ryktas att Nordh inte kommer att få igenom förslaget hos Qvidings medlemmar. Massor av frågetecken finns det! Men det finns definitivt stora potentiella fördelar också. Förhoppningsvis får vi veta betydligt mer innan det blir dags att rösta.

  Svara

 4. 17 februari, 2011 @ 18:28 Felix

  Grymt bra text, alltid roligt med texter som denna som mer åt krönikahållet. Efter att ha läst dagens GP och framförallt spelarintervjuerna i öisartikeln så känns det som att ett sammangående med Qviding är det bästa alternativet, detta är bara min egen uppfattning som jag grundar i de intervjuade spelarnas svar. De flesta spelarna verkar inte speciellt sugna på söderettan, då detta skulle vara ett för stort steg tillbaka i karriären. Jag tror därför att vi inte har råd att gå ner en division då vi skulle tappa flera spelare som vi ändå måste ersätta när/om vi går upp igen detta skulle då bara bli en större kostnad för oss och kanske skulle sätta oss i nya skulder.

  Svara

  • 17 februari, 2011 @ 18:41 Martin Johansson

   Men nu tycks det ju som att sammangåendet inte kan ske förrän nästa säsong i alla fall. Åtminstone om man tolkar kallelsen till årsmötet som att det krävs två ”årsmöten” med två månader emellan för att godkänna ett sammangående. Kan någon bekräfta att det verkligen stämmer?

  • 17 februari, 2011 @ 19:05 Kardinaltetran

   Jag tolkar kallelsen som att det är frågan om alliansförening som kräver två årsmöten, men jag kan ha missförstått det hela….

  • 17 februari, 2011 @ 19:11 Martin Johansson

   Då är vi två. Jag läste den så först också, men sedan började diskussionen om att det också berörde sammangåendet med Qviding och då blev jag lite osäker.

  • 17 februari, 2011 @ 19:47 Torgny

   …..och ett extra årsmöte MINST 2 månader därefter står det kallelsen

  • 17 februari, 2011 @ 19:50 timberhochmandie

   Ah, folk har hämtat ut kallelsen på ÖISgården… Är det många ärenden?

  • 17 februari, 2011 @ 19:13 Magnus Börjesson

   Jag har inte läst GP, men samgående eller inte samgående måste som jag ser det bedömas helt och hållet utifrån sina egna meriter, och absolut INTE utifrån vilken division vi råkar hamna i i år. Ett samgående är för evigt, då skall inte såna triviala och kortsiktiga detaljer spela in.

   Dessutom har vi ärligen förtjänat att flyttas ner en serie pga konkursen, och det vore omoraliskt att krångla oss ur det bakvägen. Och dessutom #2 bör ett så här stort beslut inte stressas fram bara för att hinna färdigt i tid att ändra årets serietillhörighet.

   (Och dessutom #3 så ser jag av någon anledning rent supportermässigt verkligen fram emot ett år i Söderettan. Shoot me, men så är det. Det känns väldigt mycket roligare än ännu ett tröstlöst år i Superettan. :))

  • 18 februari, 2011 @ 09:56 Johan Gellerman

   +1 på #3. Dock kommer kommer jag bara se bortamatcher om vi ska spela hemmamatcherna på GU!

  • 18 februari, 2011 @ 10:29 Oskar Ängermark

   Men tänk vad kul det blir för killarna som spelar i Rosengård, Sleipner, Varberg och alla andra skitlag i serien. Det här blir förmodligen deras enda chans att spela på en arena av den storlek. Vanligtvis får de spela på skitställen med plats för 500-1000 personer.

   Man måste tänka på andra och är man stor så måste man vara snäll. Senast jag kollade så var du en stor kille Johan. Då är du supersnäll! Eller hur? :D

   Fast ja… det är skittråkigt att behöva se ÖIS spela Division 1 på Gamla Ullevi. Det känns lite som att skaffa sig världens fetaste jävla Lamborghini och sen bara köra 5 min till Ica en gång i veckan med den.

  • 18 februari, 2011 @ 10:44 Anonym

   ICA= IFK Göteborg för att se allsvensk fotboll?

  • 18 februari, 2011 @ 10:55 Oskar Ängermark

   Haha, nej. ICA är just ICA i det här fallet :-)

  • 17 februari, 2011 @ 19:26 Rude Boy

   Den typen av standardkommentarer av spelarna ger jag inte mycket för. Ingen av dem håller för närvarande allsvensk klass. De ska vara glada om de överhuvudtaget kan spela fotboll på halvtid.

 5. 17 februari, 2011 @ 19:01 Göran, Sthlm

  Sambadefensiv är oerhört viktigt för oss supportrar som är på distans, i förskingringen. Här finns de intressanta kommentarerna, analyserna och ofta även nyheterna. Stort tack Martin och övriga som lägger ner massa tid på skrivandet!

  När det gäller Kardinaltetrans text så måste jag säga att jag är svag för positiva krönikor om ÖIS. I silly season ska det va positiva drömmar, ok, att de nästan alla kraschar irl season senare men den här tiden är drömmarnas tid.

  Ett sätt att göra verklighet av drömmarna är att ta fasta på Magnus Börjessons eminenta texter nämnda ovan som är baserade på en gedigen analys och en mycket sympatisk slutprodukt. Har sista veckan tänkt på att jag vill ha Magnus Börjesson i den nya styrelsen som väljs i mars, frågan är dock om han själv är intresserad och om han är, är det möjligt att få honom inröstad? Han har tänkt igenom vad han vill med ÖIS, han vill något som jag tror nästan alla öisare (och qvidingar) vill ställa upp på. För att travestera en miljöfloskel, han vill skapa en förening baserad på ett uthålligt, ideologiskt, moraliskt, gott fundament. En filosofi som ska genomsyra föreningen och göra den i möjligaste mån immun mot stolligheter och dikeskörningar.

  Svara

  • 17 februari, 2011 @ 19:06 Kardinaltetran

   Göran, sthlm; jag sekunderar den nomineringen!

  • 17 februari, 2011 @ 19:21 Jens Z

   Då får han i alla fall tre röster. Vad säger du, Magnus?

  • 17 februari, 2011 @ 20:26 Magnus Börjesson

   Vad säger jag? Tja, för det första är jag förstås mycket smickrad över att bli påtänkt! Tack för de fina orden, Göran!

   Spontant är jag dock skeptisk. Jag är tveksam till om min flämtande ÖIS-låga är stark nog för att vilja engagera mig till den grad. Jag hade till exempel halvkläckta planer på att följa upp den där artikelserien med en serie intervjuer på samma tema, men har inte itts komma till skott. Och vinterns totala kaos och moraliska tveksamheter från ÖIS-håll har inte precis inspirerat heller…

   Den enda styrelse jag någonsin har suttit i är Balders Hages, så jag medger att jag inte har någon riktig känsla för vad en styrelseposition i ÖIS medför. Vilken kompetens krävs? Vad sysslar man rent konkret med i styrelsen? Vilken arbetsinsats innebär det? Vilket ansvar tar man på sig? Och om sektionerna skulle delas upp i olika juridiska personer, har de då var sin styrelse?

   Någon som vet får gärna reda ut de frågorna innan jag ger ett definitivt svar! :)

  • 17 februari, 2011 @ 20:44 Torgny

   Efter att ha läst igenom dina 30 sidor så behöver Du nog inte bekymra dig om kompetensen eller annat, när det gäller ansvaret vågar jag inte uttala mig men det verkar ju inte som nurvarande styrelse i ÖFAB haft några funderingar om detta så jag har full förståelse för Din fråga.

  • 17 februari, 2011 @ 21:52 Göran, Sthlm

   I en styrelse ska finnas olika typer av kompetens. De viktigaste i ÖIS styrelse är kanske sunt förnuft, en stark känsla för klubben och en idé vad man vill åstadkomma med sitt engagemang. Ekonomisk, juridisk och annan kompetens finns säkert. Men se vart ÖIS har barkat med på papper stark kompetens. Vad som helt, till synes iaf, har saknats är en genomtänkt filosofi för föreningen, ett fundament, att bygga på. Magnus Börjessons kompetens tror jag är unik och oerhört viktig för klubben. Magnus har en dokumenterad kompetens; en stark känsla för föreningen, en genomtänkt, klok strategi för framtiden samt kanske inte minst, en stark förankring i klubbens supporterled. Magnus har kännedom om hur vi supportrar i allmänhet tänker och känner efter många år då han följt klubben nära.

   Detta skrev jag spontant nu, det finns säkert fler saker som talar för att Magnus vore en bra ledamot. Det minsta problemet som jag ser det är kompetens. Ett större problem kan vara att det möjligen tar tid att förändra en förenings tänk. Det krävs uthållighet och att kanske vara nöjd med med de små stegens evolution. Vi kan inte förvänta oss att det säkert kommer att hända mycket för att vi får en klok ledamot men vad annat kan vi göra? Om Magnus bestämmer sig för att ställa upp tänker jag skriva en fullmakt.

  • 17 februari, 2011 @ 22:01 Göran, Sthlm

   Det lutar väl åt att det blir en alliansstyrelse och separata sektionsstyrelser. De separata sektionernas styrelse har säkert en representant i alliansstyrelsen.

   Det mesta arbetet i styrelsen kommer antagligen med att sitta i någon arbetsgrupp. Med Magnus i en fotbollsstyrelse skulle det vara lysande om en arbetsgrupp med Magnus noga går igenom hans förslag, de redan skrivna 30 sidorna, (dvs mycket av jobbet är redan gjort) och kommer med konkreta förslag att implementera tankarna.

   Utöver en arbetsgrupp eller specifika uppdrag som man kan få i en styrelse så kan jag tänka att flera i styrelsen inte lägger ner många timmar i månaden på sitt styrelseuppdrag. Men det kanske kan vara en idé att tala med någon tidigare styrelsemedlem.

  • 26 februari, 2011 @ 00:45 AlexU

   I din artikelserie kan man läsa ”ÖIS måste göra ett vägval nu.”

   Jag (och säkerligen många med mig/oss) håller med, jag säger också: Nu har vi chansen! Nu måste ändringen ske, för att ”nya Öis” inte ska fastna i vad vi är idag.

   I din kommentar ovan skirver du, angående dig själv i Öis (fotbolls) styrelse
   ”Jag är tveksam till om min flämtande ÖIS-låga är stark nog för att vilja engagera mig till den grad.”

   Men i din artikelserie (introduktionen) kan man läsa att, vad som står i artikelserien kan få din Öislåga att pånytt tändas och brinna igen. Eller som du själv uttrycker det återuppväcka ditt eget intresse.

   ” I tre kommande artiklar skall jag försöka resonera mig fram till vad ÖIS fotbollssektion skulle behöva göra för att återuppväcka mitt eget intresse.”

   Men hur ska vi introducera dessa fantastiska ideérna, om du inte ”leder” oss.
   Vem om inte du är rätt person att introducera en sån ideé i styrelsen.Hur ska det ske om det bara förblir en abition på papper?

   Jag sitter inte här och försöker ”tvinga” dig att försöka gå med i styrelsen, jag har full förståelse om det inte funkar av diverse anledningar.
   Men nu har vi Äntligen chansen att bygga om från grunden, det är minst 2 år innan allsvenskan igen, så vi måste ta vara på stunden och inte gå miste om allt vi hade kunnat vara pga ”lättja”, blyghet eller att gnistan inte riktigt finns.
   Om vi skulle lyckas med en ”reboot” av Öis som förening och ideologi, så kommer gnistan tillbaks garanterat, och inte bara hos dig!

   Och vem passar bättre än du Magnus? Jag är inte först med att säga det! Du har sunt förnuft, Ideér med konkreta lösningar och ett enormt Öishjärta (lite nedbrunnet kanske men på med nya vedklabbar så tar det sig). Du har ju till och med erfarenhet av en rödblå styrelse :P
   Du ser också supportrarna och vad vi betyder för Öis, du uppskattar inte bara det som görs, utan du uppmärksammar det också, vilket är väldigt viktigt!

   Jag hoppas att du hängde med i mitt lilla kärleksbrev och förstod vart jag vill komma. Tanken av att ha någon som dig i styrelsen värmer i kroppen!

   P.S Jag ska också säga att jag inte håller med om dina abitioner till punkt och pricka, men konstigt vore väl annat. Det är ju saker som går att finslipa eftersom tiden går, Rom byggdes inte på en dag. Däremot tycker jag att ideén som helhet är fantastisk! D.S

 6. 17 februari, 2011 @ 19:28 Rude Boy

  Härligt med positivism.

  Svara

  • 18 februari, 2011 @ 01:21 Black Francis

   Ja, fakta äger!

  • 18 februari, 2011 @ 09:04 SB

   Black Francis… Du kunde inte hålla dig, va? :)

  • 18 februari, 2011 @ 17:30 Black Francis

   Jodå, det kunde jag.

 7. 17 februari, 2011 @ 22:18 Jonathan

  Jag tror att det är viktigt att vi får in en person i styrelsen som ser till just klubbens samt supportrarnas bästa och tar ner de övriga på marken igen. Lite realism med en röd tråd. Nomineras det en person på årsmötet med förankring inom öis supporterkretsar vet jag vad jag kommer lägga min röst på.

  Svara

 8. 17 februari, 2011 @ 22:45 Bellman

  Hej Martin!

  Det var längesen nu.
  Vill bara pigga upp stämningen med att påminna om vilken fantastisk blogg Sambadefensiv är. Det tål att sägas då och då. Personligen är jag här och tittar in oftare än vad jag besöker ois.se.

  Superkort sammanfattning av min vinter:
  – Har legat lågt med skrivandet på samtliga öisforum och enbart läst
  – Har sakta men säkert accepterat läget och upplever nu en känsla av att nu kan det faktiskt bara bli bättre
  – Gläds fortfarande när jag tänker på Pavel-tifot i höstas
  – Är positiv till Qviding-frågan så länge laget heter ÖIS och klubbmärket och färgerna förblir orörda.
  – Längtar tills serien drar igång oavsett vilken det blir

  Svara

  • 18 februari, 2011 @ 10:14 Yodabul

   Kom på precis att vi måste skaffa en tjeck till laget! Vad ska vi annars göra med flaggan?

   Sen kom jag på att vi har gott om ”käcka” killar i laget så det löser sig nog ;)

  • 18 februari, 2011 @ 10:29 Anonym

   Var du anställd av Arne Hegerfors och Ingvar Oldsberg tidigare?

  • 18 februari, 2011 @ 16:41 Bellman

   Den tjeckiska flaggan är ju i vilket fall rödblå. :)

 9. 17 februari, 2011 @ 22:57 S Gerrard

  Magnus B har visioner, engagemang och intresse av att utveckla föreningen inför framtiden. I mina ögon är detta viktiga egenskaper för en person som är aktuell för att få en plats i en framtida styrelse. Att han dessutom har ett har ett supporterperspektiv gör att han absolut borde vara en het kandidat om han själv är intresserad. Jag hoppas verkligen att Magnus kan tänka sig att engagera sig i ett eventuellt styrelsearbete och han skulle definitivt få min röst.

  Svara

 10. 26 februari, 2011 @ 10:51 bukowski

  annars kan vi ju värva chek-roun…

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se