Gott och blandat från veckan som gått

Och nej, rubriken syftar inte på att Alexandra Pascalidou äntligen fått lämna Let’s Dance eller att Muammar Gaddafi ser allt svettigare ut på bilder och i tv-sända tal. Inte heller på att Martin äntligen fått tag i ett mint-exemplar av originalutgåvan av The Moontrekkers ”Night of the Vampire” utan om diverse iakttagelser och betraktelser från den gångna ÖIS-veckan. Dess värre måste vi nog erkänna att allt som hänt under veckan inte är särskilt positivt; merparten är faktiskt av det mer tragiska slaget.

***

Vi börjar väl med de två viktigaste saker som hänt under veckan. För det första har ”Örgryte Fotboll” fått en ny (tillfällig) ledning. I måndags meddelades att Martin Larsson (Svenska Garantiprodukter), Christer Hult (Swedish Open), Conny Bjärnlind (Smålandssnickerier) och Ulf Larén (GotEvent) tillträder som interimsstyrelse fram till årsmötet den 9 mars. Det talas dessutom om att åtminstone Martin Larsson kommer att ingå i förslaget till ny fotbollsstyrelse.

I och med detta kan ÖIS nu (äntligen) påbörja arbetet med att förhandla om och skriva kontrakt med spelartruppen och bearbeta sponsorer och partners. Vem vet, kanske betyder det här att vi snart får ett besked i arenafrågan och att vi därmed snart får en möjlighet att köpa årskort för säsongen 2011. Inte en dag för tidigt om ni frågar oss.

***

Dagen efter beskedet om interimsstyrelsen – tisdagen den 22 februari – meddelade ÖIS och Qviding FIF att man inte går vidare med den sammanslagning som aviserades med dunder och brak i samband med en presskonferens på Gamla Ullevi den 7 februari. Orsaken till att sammanslagningen blåses av sägs vara att Qviding sent omsider krävt att få med sitt namn i den ”nya” föreningens namn. Något som ÖIS hela tiden varit mycket tydliga med är en ”deal breaker”. Sagt och gjort. Förslaget om en ny storklubb i östra Göteborg gick samma väg som förslaget om FC Gothia. Och lika bra var väl det. Nu gäller det för ÖIS att samla styrkorna och se det här som en möjlighet till nystart. Gör om, gör rätt eller som Barak Obama skulle ha sagt ”Vi kan göra det!”.

Läs mer:

Sambadefensivs liverapportering från presskonferensen

ÖIS och Qviding blåser av sammanslagningen

Ingen allians mellan Öis och Qviding

Qviding + ÖIS = inte sant

***

Samma dag som beskedet om den avblåsta sammanslagningen med Qviding träningsmatchade ÖIS mot IF Elfsborg på Borås Arena. Ett allsvenskt topplag mot ett lag som ingen vet vad det går för. Klasskillnad? Jajamensan. Under i stort sett hela matchen var ÖIS utspelade. Efter noter. Stundtals var det Peter Abrahamsson mot IF Elfsborg. Abrahamsson var dock rena rama väggen och hur många avslutslägen knallarna – vissa pratar om att hemmalaget hade över 30 avslut – än tog sig till så gjorde man ”bara” tre mål. Något som Elfsborgstränaren, Magnus Haglund, var mäkta missnöjd med:

Vi skapar mycket och borde ha gjort ytterligare 5-6 mål i andra halvlek. Mot en bättre motståndare hade alla missar straffat sig. Sen är det inte okej att släppa in mål mot ett lag som Öis.

ÖIS mål var dessutom riktigt snyggt och gjordes av Jakob Olsson, efter förspel av talangen med stort t, Joakim Olausson. Så här beskrev Sambadefensivs Håkan Wall målet i sitt referat:

Joakim Olausson får kontroll på bollen strax utanför Elfsborgs straffområde och slår ett instick efter backen till Jakob Olsson. Jakob tar emot bollen med Andreas Augustsson i ryggen och med första touchen får Jakob kontroll på bollen och så vänder han upp samtidigt som han håller undan för Augustsson med armen och trycker iväg ett avslut. Bollen går i en vacker båge upp i målvaktens högra kryss och Jakob konstaterar att han nu gjort mål i de två senaste matcherna.

Det var dock inte bara Jakob Olsson och Peter Abrahamsson som var duktiga i matchen mot Elfsborg utan även Dennis Jonsson, David Leinar och Joakim Hall bör nämnas för sina insatser. Hall som gjorde sitt första inhopp i a-laget imponerade också stort på Bengt Kristensson:

Vi har Joakim Hall som kommer in och spelar magnifikt. Han har en go touch på bollen och är stabil. Det är tufft för honom att gå in här och möta allsvenska spelare som han kanske bara har sett på TV. Man får se det roliga i det här och det är att vi kommer få se massa unga spelare som kommer upp.

***

Dagen efter matchen mot Elfsborg kunde vi sedan läsa att Bosse Backman bestämt sig för att lämna ÖIS. Eller lämna är nog fel ord, ta ett steg tillbaka är sannolikt en mer korrekt beskrivning. Dessutom ska det sägas att det här är en lösning som ÖIS har skissat på under en längre tid. Att Roberto Jacobsson skulle tillträda som tränare i ÖIS organisation är något som man har arbetat med ända sedan slutet på förra året. Ni kommer väl ihåg alla rykten som gick under december?

Enligt den information som vi har fått från ÖIS kommer Jacobsson att vara ansvarig för den praktiska fotbollsträningen, medan Bosse Backman kommer att fortsätta att vara chefstränare. Vad exakt detta innebär återstår dock att se, men en sak är klar och det är att från och med den 1 mars så kommer Backman inte att vara involverad i den dagliga verksamheten på samma sätt som han varit fram till i dag. Hur det sedan kommer att se ut på matchdagen och vem som tar ut och coachar laget får vi nog se vartefter säsongen lider.

Läs mer:

Backman kliver av

Bengt tror inte att Bosse lämnar

ÖIS förstärker på tränarsidan

Roberto Jacobsson blir ny ÖIS-tränare

***

Om vi i stället fokuserar på de mer positiva sidorna av tillvaron kan vi meddela att det tycks som att Joakim Hall fick betalt för sitt fina inhopp mot Elfsborg. För när a-laget tränade på Valhalla Idrottsplats i fredags kväll fanns Hall med i truppen. Kanske är det så att han nu belönas med en plats i truppen. Vi är ju många som ställt oss något frågande till varför den unge ytterbacken inte fått chansen när man ändå valt att flytta upp Pontus Otterstedt, Mathias Johannesson och Mikael Odin. Kanske gör vi nu om och rätt. Det vore la änna gôtt!

***

Från gårdagens träning kan annars rapporteras att det fortsätter att falla från spelare från truppen. På gårdagens träning medverkade enbart 17 spelare: Fredrik Andersson, Peter Abrahamsson, Robin Jonsson, Dennis Jonsson, Joakim Hall, Pontus Otterstedt, Niclas Elving, Mikael Odin, Mathias Johannesson, Sebastian Johansson, Danny Ervik, Seif Kadhim, Jonathan Lindström, Luka Mijaljevic, Jakob Olsson, Nicolas Sandberg och Oskar Wallén.

Träningen avslutades med tvåmålsspel, åtta mot åtta. I det orangea laget spelade Fredrik Andersson, Mathias Johannesson, Pontus Otterstedt, Joakim Hall, Danny Ervik, Niclas Elving, Jakob Olsson och Oskar Wallén. I det blå laget spelade Peter Abrahamsson, Dennis Jonsson, Mikael Odin, Sebastian Johansson, Seif Kadhim, Jonathan Lindström, Luka Mijaljevic och Nicolas Sandberg. Matchen vanns med 1-5 av det blåa laget efter att Nico Sandberg öst in (kontrings)mål.

Och för er som är intresserade kan vi berätta att Roberto Jacobsson inte ledde träningen (vilket också är helt enligt plan då han börjar sin ”anställning” den 1 mars) utan allt var precis som vanligt med Bosse Backman och Bengt Kristensson i förarsätet.

***

Veckans Öisare är annars Danny Ervik. Utmärkelsen får han för att han mitt i IFK Göteborgs-Postens alla skriverier om kris, tränaravgång, ekonomiskt stålbad, 3-1 i baken och att ÖIS var totalt utspelade av IF Knalleland, misär och allmän spelarflykt slänger ur sig: ”Jag tror på klubbens nya styrelse. Jag tänker avvakta och se vad de har att komma med, efter det får jag ta ställning till vad jag ska göra.” Som någon skrev på Facebook: ”Best. ÖIS-snubbe. Ever.”. Vi här på Sambadefensiv kan inte göra annat än att hålla med.

Läs mer:

Spelarna ger ÖIS en chans

***

Sedan kommer vi då till en av de mer tragiska nyheterna. Det ser nämligen ut som att Peter Abrahamsson kan vara på väg att lämna ÖIS. Enligt uppgifter till Fotbollstransfers.com har Abrahamsson hört av sig till Ängelholms FF. Som de flesta av er säkert känner till är Ängelholm i skriande behov av en ny målvakt efter att inom loppet av två säsonger tappat både Pär Hansson och Daniel Andersson. Nu ser det alltså ut som att Abrahamsson kan tänkas fylla den positionen.

Läs mer:

Ängelholm har flera målvaktsalternativ

***

Och dess värre är det inte slut på de tråkiga nyheterna. I förra veckan gick nämligen Tomas Lundberg bort. För er som inte vet det var det Tomas som under de senaste 20 åren körde runt ÖIS över hela Sverige. Tomas är den andra ”Öisaren” som går bort inom loppet av ett par veckor. Tidigare i vinter lämnade Jörgen Gustavsson oss. I samband med morgondagens träningsmatch kommer det att hållas en tyst minut för Tomas.

***

För er som går i gång på sådant kan det också meddelas att allas vår favoritislänning Steinthor Thorsteinsson i dag gör sin första match för Brann. När Brann i dag möter Fredrikstad i La Manga startar bänkpress- och inkastspecialisten till höger på Branns mittfält. Det börjar allt mer kännas som att vi kommer att få klara oss utan Steine Line denna säsong. Surt sa räven och blev arg, som en viss Sambadefensiv-skribent brukar säga.

Läs mer:

Steinthor Thorsteinsson provspelar med Brann

Steinthor startar mot Fredrikstad

Den isländske akrobaten showar

***

Det tycks dessutom som att Valon Gashi – ni vet han som går under namnet Melleruds-Pippo – inte är aktuell för ÖIS denna säsong. Enligt Ttela har Gashi bestämt sig för att stanna i Mellerud under den kommande säsongen. Något som givetvis är trist givet ÖIS något oprövade anfallsbesättning (inte för att Gashi är mer prövad). Frågan är om vi inte hade behövt en notorisk målskytt denna säsong. Men nu gäller det för Nicolas Sandberg (om han skriver på), Luka Mijaljevic (om han skriver på) och Oskar Wallén att bevisa att de klarar av att leverera mellan tio och femton mål var över en säsong i Division 1 Södra.

Läs mer:

Gashi stannar i Mellerud

***

Avslutningsvis har vi också lagt märke till att det var länge sedan vi såg Janne Carlsson på en ÖIS-träning. I och med Örgryte Fotboll AB:s konkurs har Carlsson sannolikt fått lämna klubben. Genom åren har Janne C fått mycket skit – förtjänt och oförtjänt – men sättet som han nu smygs ut ur klubben på är inte riktigt snyggt. Är det tacken man får för en lång och trogen tjänst? Ja, i sådana fall är det kanske inte så konstig att vi befinner oss där vi gör. Hur man än vrider och vänder på det är Janne C en hjälte. Mycket kan sägas om Janne C:s tränargärning under åren i ÖIS, men en sak är säker och det är att snubben aldrig vek ner sig. Hur hårt det än blåste så ställde Janne upp för klubben. Hot, trakasserier och historiens sämsta vårresultat. En bit kaka! Kan jag få en bit till! En som är lite mer hårdsmällt! Ge mig något utmanande! Till skillnad från tränarkollegor som Michael ”Hårding” Borgqvist vek sig Janne C aldrig för påtryckningar och hot från förvirrade och uppstressade individer. Säga vad man vill men snubben hade balls. The biggest balls of all?

En annan herre som det var länge sedan man såg på en ÖIS-träning är Tommy von Brömsen. Hur det står till med von Brömsen har vi ingen riktig aning om, men det är nog så att han satsar på den civila karriären i och med ÖIS fall genom seriesystemet. På sätt och vis är det synd för von Brömsen har erfarenhet av spel i Division 1 Södra och vet sannolikt vad som är att vänta.

***

Och glöm nu inte att det är match mot Ljungskile SK i morgon. Alla till Vippen! Be there or be Bob SquarePants!

***

Sist men inte minst, ni har väl inte missat ÖIS senaste Phoneblogg med David Leinar? Om ni har gjort det bör ni åtminstone kolla upp den. Vem vet kanske dyker något liknande upp på Sambadefensiv inom kort.


'Gott och blandat från veckan som gått' have 17 comments

  1. 26 februari, 2011 @ 11:25 timberhochmandie

    Valberedningens förslag till styrelse är Dan Cameras (ordf.), Anna Bertilsson, Per Rosén och Gunilla Svanström, men det visste kanske de flesta redan. Styrelse för ÖIS alltså; Örgryte Fotboll finns ju inte än.

    Leinar var ledig från träningen igår.

    M Henriksson jobbade igår, men han och sjuklingarna höll sig väl hemma i sjukstugan på ÖIS-gården…

    Svara

  2. 26 februari, 2011 @ 11:41 nytko

    Mycket bra inlägg Sambadefensiv!

    Som sagt: ALLA till Vippen imorron!

    Svara

  3. 26 februari, 2011 @ 12:47 Felix

    Riktigt bra inlägg, nu har ju denna veckan varit otroligt händelserik men det hade varit kul om man hade ett inlägg som detta varje vecka, Nån slags hänt i veckan sambadefstyle. Om tiden finns då.

    Alla till Vippen!

    Svara

  4. 26 februari, 2011 @ 13:56 Rompan

    När skall det börja signas kontrakt med spelarna?

    Svara

  5. 26 februari, 2011 @ 13:59 Vinz

    Fan vad nice Leinar!

    Svara

  6. 26 februari, 2011 @ 15:10 Johannes

    OM Peter nu skulle lämna, är det då Wibrån som ersätter eller är den idéen nerlagd?

    Svara

    • 26 februari, 2011 @ 15:39 Martin Johansson

      Vet inte. Men det kan vi väl anta. Samtidigt kan vi inte ta något för givet. När den ”dealen” gjordes upp var läget helt annorlunda. Mycket har ändrats och vad talar egentligen för att Wibrån är intresserad av ÖIS nu?

  7. 26 februari, 2011 @ 18:13 JP

    Tycker det är dags att sätta ner foten när det gäller spelartruppen. Ge spelarna ett kontraktsförslag och ge dom max sju dagar att bestämma sig. Passar det inte kan dom ställa sig i kön hos arbetsförmedlingen.

    Jag är less att se och höra att det är synd om spelarna pga av konkursen och att sammanslagningen med Qviding inte blev av.

    Visst, dom har haft ett tuff läg pga den uppkomna situationen men man skall inte glömma att dom har en ganska stor del att vi befinner oss där vi gör.

    Mediokert spel och resultat de senaste två säsongerna är högst bidragande till att vi nu befinner oss i division 1.

    De spelare som vi kommer att starta säsongen med har chansen att skapa sig legendstatus om man hjälper klubben upp genom seriesystemet igen.

    Det borde locka mer en några kronor mer i lönekontot och en plats på avbytarbänken i ngt annat lag.

    För att citera Leinar ”Stand up for fuck sake”

    Svara

    • 27 februari, 2011 @ 09:38 Bullen

      Jag håller med, Leinar blir bara större o större!!

    • 27 februari, 2011 @ 11:09 Håkan Wall

      Det är snarare dags att släppa inställningen att vi är störst, bäst och vackrast och börja behandla våra spelare som folk igen. Sättet som de blivit behandlade på är pretty fucking far from ok och jag hoppas att allt detta kommer att ändras i och med den nya ledningen och de nya ekonomiska förutsättningarna.

    • 27 februari, 2011 @ 16:12 JP

      Konkursen har självklart drabbat spelarna men det är dags att sluta skämas och hålla på och be om ursäkt.

      Det är sex till sju veckor kvar till seriestart.

      Resterande träningsmatcher måste vi ställa upp med de spelare, förutsatt att dom inte är skadade, som kommer starta säsongen med oss.

      Att ställa upp med spelare som har ambition att spela ngn annanstans är inte ok.

      Min poäng handlar inte om att vara störst bäst och vackrast utan att de spelare som skall representera oss kommande säsong skall få chansen att komma så förberedda som möjligt.

      Roberto och spelartruppen måste få chans att sätta en målsättning för kommande säsong. Handlar det om att vinna serien, blir det ett mellanår där unga spelare skall skolas in, handlar det om att undvika ytterligare nedflyttning?

      Så länge truppen inte är spikad är det svårt att sätta ngn målsättning.

    • 27 februari, 2011 @ 17:55 Håkan Wall

      Nej, det är inte alls dags att sluta skämmas och be om ursäkt till spelarna. Det arbetet har bara börjat.

      Att vi måste försöka spika truppen och allt sådant är självklart, men det måste ta den tid som det tar. Spelarna måste ges tid att ordna upp sitt sociala och ekonomiska liv också. Du kan inte kräva att spelarna ska skriva på när de inte vet vilka förutsättningar som gäller – vilka som kan tänkas spela kvar, hur organisationen ser ut, vem den nye tränaren är mm. Rom byggdes inte på en dag som det så fint heter och det kommer inte laget göras i år heller.

    • 27 februari, 2011 @ 18:56 Martin Johansson

      Håller med Håkan här. Jag tycker Dennis säger det bra i sin intervju med Patrik Källström på ÖIS.se:

      – Jag har varit arbetssökande sedan den 1 januari så det har varit mest fokus på det. Sedan ringde Bosse och frågade om jag ville komma och träna och det har varit positivt att göra det. Vi får se vad som händer. Först och främst försöker jag lösa det civila. Jag vill ha en fast inkomst så att jag kan betala räkningarna. Det är prio ett.

      Det där med att kunna betala räkningarna får man ha förståelse för. Om jag inte hade ett studielån och räkningar att betala hade jag ägnat mig åt helt andra saker än vad jag gör i dag. Det kan jag lova.

    • 27 februari, 2011 @ 21:11 JP

      Håller med dig att det ”nya” ÖIS komm er att ta en lång tid att bygga.

      Men man måste börja någonstans och bland de saker som ligger närmast i tiden
      är ett deltagande i division 1.

      Även om vi är nere i skiten för tillfället och livet känns tungt och ovisst, så kan vi inte
      dyka upp till varje match med en skylt runt halsen där det står ”Ursäkta röran, vi bygger om”.

      Med så få veckor kvar till seriestart är det inte acceptabelt, i mina ögon, att matcha spelare
      som inte vill vara kvar. Det går ett tag men till slut måste man sätta ner foten.

      Jag har ingen vetskap vilka krav respektive spelare ställer för att spela kommande säsong i ÖIS.
      Några saker behöver man dock acceptera
      -spel i division 1
      -vesentligt lägre ekonomiskt ersättning än tidigare
      -jobb alt. studier vid sidan om fotbollen
      -färre träningstillfällen, vilket kan begränsa den egna utvecklingen

      Vissa uttalanden tyder på att flera spelare inte accepterar detta.

      Om någon av dessa saker är helt oaccepterbart för en spelare, så är det bättre att dom meddelar
      klubben detta redan nu, och lämnar,
      än att man väntar till ett par dagar före seriestart.

      Ovannämnda villkor, med undantag för vilken division ÖIS kommer att tillhöra,
      kommer säkert att bestå i flera år framöver.
      Ur den aspekten känns förutsättningarna för spel i ÖIS ganska klara.

      Är man osäker så finns alltid möjligheten att skriva under ett 1-års kontrakt.

      Jag tror ändå inte ÖIS är intresserade av att skriva långa kontrakt för tillfället.

      Möjligheten att tjäna några större pengar på spelarförsäljningar känns rätt så begränsade,
      med några få undantag.

      Jag är inte ute efter att klanka ner på spelarna, jag har full förståelse att deras situation är jobbig,
      men jag är mer intresserad av ÖIS framtid.

      Skall vi ha någon framtid så går det inte att tycka synd om sig själv och älta det som hänt, även om konkursen bara är ett par veckor gammal.

      Ett första steg är att klubben ger sig själv bästa möjliga förutsättning att komma så
      väl förberedd till seriestarten som det bara går.

      Även om det innebär att sätta press på människor i en tuff situation.

      Det finns personer som skall skämmas och be om ursäkt för den situation som ÖIS befinner sig i.

      Men inte dom som nu har ansvaret att bygga klubbens framtid.

      Om, och hur länge, övriga vill skämmas över ÖIS situation och agerande överlåter jag till var
      och en att bestämma.

      PS.
      Är det någon som vet om det utgår någon form av ersättning för att spelarna deltar i träning
      och matcher i nuläget?

    • 27 februari, 2011 @ 22:19 Håkan Wall

      Det är inte så att vi förespråkar att man inte ska agera, men det ska göras på ett bra sätt. Inte på det sättet som du föreslår. Först och främst, om du sätter en deadline på en vecka så kommer runt tio av de spelare som finns i a-truppen att lämna. Det innebär att vi inte ens skulle ha tillräckligt med folk för att genomföra träningarna, utan man skulle vara tvungna att slå ihop tipseli med a-laget. Sedan kommer ÖIS att få ett väldigt dåligt rykte för hur vi behandlar spelare, vilket skulle göra att vi skulle få svårare än tidigare att rekrytera in nya spelare. Som om det inte skulle vara svårt redan nu…

      När det gäller ditt påstående om att vi ska sluta matcha spelare som inte kommer spela i ÖIS nästa år så visst, de bör få mindre speltid än de som vill spela. Problemet är nu att vi dels inte vet om vilka som inte kan tänka sig att spela i ÖIS och vilka som kan det. Vissa letar efter bättre kontrakt, men de kan fortfarande tänka sig spela i sällskapet om det inte får något erbjudande som är tillräckligt mycket bättre. Sedan ska du alltid ta uttalanden som står i tidningen med en nypa salt.

    • 28 februari, 2011 @ 12:24 timberhochmandie

      AMEN! Det är helt sjukt att vi alls har folk alls dyker upp på träningarna… Men det visar väl hur död spelarmarknaden är.

      Sen är det ju svårt att sätta upp en tidsgräns när de inte ens har fått bud än, allihop. ”Förra veckan” hette det ju så tjusigt, men det höll ju inte (den här gången heller)!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se