Kallelse till ÖIS årsmöte

Det dök upp på ÖIS hemsida idag så det är väl lika bra att lägga upp det här med.

ÖIS årsmöte

Det verkar krävas en stadgeändring (vilket inte jag hade uppfattat det som) för att ett eventuellt samgående med Qviding ska bli av, och då är det två tredjedelar av årsmötet som måste stödja förslaget vid två separata tillfällen. Samtidigt innebär ju det att en sammanslagning inte kan bli av förrän tidigast i maj, och då bör det ju inte bli aktuellt förrän till nästa säsong. Det kanske är lika bra.

Vill du påverka klubbens framtid? Bli medlem!

Medlemspriset är 350 kr, men är du under 18 år eller pensionär betalar du endast 175 kr. Vill du inte bara anmäla dig själv utan också hela din familj så är priset 800 kr (så länge det är du, din partner och två barn).

När du nu bestämt dig så sätter du in korrekt belopp på PlusGiro 920 65 43-2.

Viktigt är att inte glömma skriva Namn, personnummer och adress i meddelandefältet.


'Kallelse till ÖIS årsmöte' have 16 comments

  1. 16 februari, 2011 @ 10:52 Kardinaltetran

    Gillar inte det här med att sektionerna skall bli egna juridiska personer. Då begraver vi verkligen vår historia. Vilka sektioner är egentligen de som skördat framgångar, inte fan är det fotbollen! När nu äntligen gården fattat det och plockat in Steen och Tregaro för att hjälpa till med träningsupplägget skall de belönas genom att sparkas ut ur föreningen. Inte snyggt! Den biten kommer jag argumentera och rösta emot på årsmötet. Var har hjärtat tagit vägen?

    Svara

    • 16 februari, 2011 @ 11:59 Niclas

      Någon som vet på vilka grunder man vill att varje sektion ska vara en egen juridisk person?

    • 16 februari, 2011 @ 14:52 Alexander

      Bland annat så vill man inte att andra sektioner skall drabbas om en sektion får ekonomiska problem, nu räddade ÖFAB övriga ÖIS men om vi inte hade haft ÖFAB skulle hela ÖIS vara i riskzonen

    • 16 februari, 2011 @ 12:19 Håkan Wall

      Det är friidrotten som är drivande i frågan. Att de skulle bli utsparkade ur föreningen är ju inte direkt tanken eller den korrekta beskrivningen av vad som kommer att ske (eller hur det har skett). Och om du tycker att ÖIS är ett organisationsnummer, då är ju uppenbarligen elitfotbollens historia väck eftersom den då inte längre existerar. Nej, man kan säga att jag inte håller med dig alls och jag tycker att det här är ett väldigt bra och genomtänkt förslag som jag verkligen hoppas går igenom. Vi får en tydligare uppdelning av vår organisation och varje enskild sektion får en klarare roll, större eget ansvar och man kan mer fokusera på den del av ÖIS verksamhet som man kan (och är mer intresserad av).

    • 16 februari, 2011 @ 19:45 Kardinaltetran

      Att friidrotten är drivande tvivlar jag på. Ranäng har gaggat om detta i flera år. Men om det är så faller det i annat ljus. Problemet är att brottning inte kommer överleva som egen förening, så en uppdelning på egna juridiska personer innebär i praktiken att brottningssektionen läggs ned. Det är inte ok. Med tanke på alla turer inom moraliska mööörkgrå zoner den senaste tiden kan vi inte bara diskutera ur ekonomiska och administrativa perspektiv. ÖIS är ett idrottssällskap inte en jävla fotbollsklubb! Vi är mer än så! Vi är en del av svensk idrottshistoria och vi är flera idrotter! Om Vi inte börjar diskutera moral och identitet NU, är vi förlorade… Ledningens agerande det senaste halvåret-året har fått mig att skämmas! Lura hit en stackars islänning när konkursen stod runt hörnet? Vad för jävla människosyn handlar det om? FAN VA TRÖTT JAG ÄR PÅ DETTA!!!

      Ber om ursäkt för ett ofokuserat inlägg, men jag orkar inte med mer speciallösningar. Handlingsplan – handling – konsekvens. Det är allt jag vill ha…

    • 16 februari, 2011 @ 23:13 Håkan Wall

      Jag har hört det om friidrotten från två personer på gården, men Ranäng är den ena av dem så kan vi säga att jag hört det av 1,5 personer då?:) Anledningen till att jag tror på det är att det är att friidrotten borde ju vara fruktansvärt besvikna/lurade/arga etc efter att de blivit av med sin miljon i ÖFABs konkurs. Jag har inte riktigt 100 koll på spelet bakom det hela, men jag undrar vad de egentligen sa för att få friidrotten låna ut de pengarna. Förutom att de skulle tvingas i konkurs om de inte fick pengarna… Hur som helst, om inte det är ett incitament för att kräva separata orgnummer och ledningar så vet jag inte vad det är. Så jag tror definitivt på det. Sedan sparkas ju fotbollen ut ur ÖIS lika mycket som alla sektioner så jag förstår inte den tanken du hade.

      Om brottningen inte skulle klara sig på sin egen hand så får man försöka lösa det på något sätt, helst ett sätt som inte ger sken av att brottningen ”snyltar” på övriga sektioner. Jag vet inte vilken storlek deras underskott skulle vara på så jag kan inte direkt föreslå någon bra lösning.

    • 17 februari, 2011 @ 00:02 Magnus Börjesson

      Lars Ranäng skrev själv en del om detta i sin kolumn i Öisaren 2/2010:

      Under mer än ett sekel har Örgryte IS bedrivit verksamhet inom flera idrotter. Allt har hållits samman i en och samma förening under en gemensam huvudstyrelse.
      Sedan några år bedriver vi dessutom elitfotbollen i bolagsform.

      Det är naturligtvis viktigt att hålla samman föreningen, men kanske närmar vi oss ett läge där den juridiska formen måste omprövas. Vid olika tillfällen har frågan aktualiserats om var och en av våra fyra sektioner skall vara ”var sin juridiska person” eller om vi skall fortsätta som idag, med en och samma förening. Flera faktorer talar för en uppdelning i enskilda juridiska personer och mest känslomässiga skäl talar för en sammanhållning i en förening.

      De olika sektionerna har anläggningar och lokaler på många olika platser i Göteborg. Fotbollen håller i huvudsak till på egen anläggning i Kallebäck. Över en miljon kronor läggs årligen på lokal- och anläggningskostnader och för en del av detta utgår stöd från samhället. Men detta stöd har ett tak som räknas per förening, d.v.s. per juridisk person och Örgryte IS slår ganska snart i detta tak. Hur mycket förlorar Örgryte IS på att inte ha detta tak för var och en av de olika verksamheterna?
      Huvudstyrelsen kommer nu att låta utreda konsekvenserna av detta faktum att vi är en förening och se över möjligheterna att verka i en s.k. paraplyorganisation. En förening som under föregående år lät göra detta är vår äldre broder Gefle IF och flertalet flersektionsföreningar har idag sina olika sektioner i egna juridiska sektioner. Målet är att till nästa årsmöte komma med ett utrett förslag.

      Min spontana reaktion är att vilja vara emot allt som Ranäng är för. Men jag vet alldeles för lite om vilka nackdelar en sådan här uppdelning skulle innebära i termer av sammanhållning etc. De fördelar man tror sig se tycks i alla fall vara helt och hållet ekonomiska.

      De planerade alltså (i höstas, innan världen exploderade) att komma med ett utrett förslag på årsmötet. Ingår den typen av utredning i de ”övriga handlingar” som kommer att finnas att hämta på Öisgården från 2/3? Som medlem måste man väl rimligen ges en chans att läsa på innan man ombeds ta ställning.

    • 17 februari, 2011 @ 07:08 Kardinaltetran

      Jag har förvisso i grunden ett känslomässigt ställningstagande, men det finns reella negativa effekter av en s.k. alliansförening. Föreningsdemokratin blir än mer trögrörlig och ogenomskinlig. Det är ett problem de har haft i AIK. Motioner som styrelsen i FF inte gillat har hänvisats till Alliansstyrelsen och tillbaka, vilket skjutit upp beslut i flera år vid flera tillfällen.

  2. 16 februari, 2011 @ 10:58 Jacko

    Trots medlemskap i dryga 10 år så kommer detta bli mitt första medlemsmöte. Det är självklart under all kritik men nu kan man inte ligga i soffan längre. Nu gäller det att vara med och påverka! Hoppas att många sluter upp till detta möte.

    Svara

  3. 16 februari, 2011 @ 11:02 Hugge

    Antar att samma procedur måste genomgås i Qviding för att fusionen skall gå igenom och med tanke på hur det verkar storma kring detta i den föreningen så lär det bli svårt att få till sammanslagningen. Inte tusan lyckas Nordh få 2/3 av medlemmarna att vilja att Qviding skall käkas upp av ÖIS? Det är väl knappt att han har majoritet ens…

    Svara

  4. 16 februari, 2011 @ 11:40 För kort som målvakt

    Nu är jag lat, förlåt mig. Finns stadgarna på nätet att ladda ner? Kan Du länka Johan?

    Svara

    • 16 februari, 2011 @ 11:57 Niclas

      http://www.ois.se/ois_data/documents/Örgryte%20IS%20Stadgar.pdf

      §8 som gäller.

      Vid ett samgående med QFIF som sker på ett sådant sätt att Öis i praktiken försvinner, låt säga att vi skulle gå upp i QFIF, skulle man säkert kunna åberopa §9 också.
      Frågan är om QFIF har en likvärdig paragraf som vår §9 i sina stadgar?
      Har letat efter dem på nätet men inte hittat.

      Hur som helst så kan en sammanslagning lika gärna dröja till mars 2012(eller när du QFIF har sina årsmöten) om QFIF har stadgar som säger att ett upplösande av föreningen kräver två på varandra ordinarie årsmötens godkännande.

  5. 16 februari, 2011 @ 14:54 Alexander

    Får man närvara utan medlemskap?

    Svara

    • 16 februari, 2011 @ 16:18 Martini

      Nej, du måste vara medlem i Örgryte IS.

  6. 16 februari, 2011 @ 23:06 polarojd

    Är det inte lite märkligt att ordföranden inte har koll på stadgarna..? Det står ju relativt tydligt att det sammangående som Herr ordförande föreslagit strider emot en av stadgarnas första paragrafer…

    Nä, nu får det vara nog Herr Ranäng, tack för visat intresse, men vi är inte längre intresserade av dina tjänster…

    Joakim Nordh, vill du bli vår näste ordförande?

    Se till att få med dina medlemmar i en sammanslagning, med förhoppningsvis en öisgård att bedriva satsning på ungdomar och elitlag, och en torpavall för barnidrotten. Det skulle kunna falla i god jord i de nordöstra stadsdelarna??

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se