Kallt och djävligt i mörkret på Valhalla

Livet med en klubb på dekis har många avigsidor. Bland annat kan man få värma upp i beckmörker bara för att Valhalla IP:s vaktmästare har glömt bort att dra på elbelysningen. Skit händer. Så är det alltid. En kvart in i dagens träningspass kom dock ljuset i gång och tur var väl det för fram till dess var det nästintill omöjligt att urskilja spelarna i mörkret. I mörkret såg Markus Gustafsson ut som Bengt Kristensson och Oskar Wallén som Markus Anderberg och Fredrik Andersson som Peter Abrahamsson. Listan över de spelare som deltog i dagens träningspass fick uppdateras ett antal gånger efter att strålkastarna slagits på.

Med på dagens träning var David Leinar, Christofer Bengtsson, Robin Jonsson, Fredrik Andersson, Peter Abrahamsson, Seif Kadhim, Sebastian Johansson, Valter Tomaz Jr, Dennis Jonsson, Nicolas Sandberg, Jakob Olsson, Mathias Johannesson, Pontus Otterstedt, Mikael Odin, Niclas Elving, Jonathan Lindström, Markus Gustafsson och Oskar Wallén. Saknades gjorde Tommy von Brömsen, Adam Eriksson (knäproblem), Danny Ervik, Steinthor Thorsteinsson (skadade sig i samband med torsdagens träning), Luka Mijaljevic (stukad fot), Markus Anderberg och Valon Gashi (hemma i Mellerud?).

Större delen av dagens träningspass ägnades åt matchspel. Bosse Backman och Bengt Kristensson delade upp spelarna i två lag, nio om nio. Det kan dock rapporteras att matchspelet inte bjöd på något direkt upphetsande. Det mest minnesvärda som hände var väl Christofer Bengtssons kanon från strax utanför straffområdet som fick Peter Abrahamssons vänstra kryss att stå som en strut. Ett riktigt praktfullt mål. Utöver det måste väl Sebastian Johanssons köttiga tackling på Jakob Olsson nämnas. Mitt på planen tryckte Sebban till för kung och fosterland och Jakob flög som en vante. Och som om det inte var nog slutade fallet i en rejäl krock med David Leinar. Båda spelarna reste sig dock utan några som helst problem. I spelet i övrigt såg Markus Gustafsson riktigt het ut. Mackan hade ett par riktigt fina inlägg från högerkanten och ett par riktiga mörsare från mittplan, bland annat en klockren ribbträff.

Som de flesta av er säkert har koll på så spelar ÖIS årets första träningsmatch nästa söndag. För motståndet står Qviding FIF som i går grejade 0-0 mot GAIS. Qviding, som sägs ha ett riktigt bra lag denna säsong, lär bli en bra värdemätare för ÖIS.

Frågan är dock hur Backman och Kristensson tänker formera laget i matchen mot Qviding. Om man utgår från de spelare som fanns tillgängliga på dagens träning kan man väl tänka sig att de satsar på Peter Abrahamsson i mål och en backlinje bestående av Christofer Bengtsson, David Leinar, Valter Tomaz Jr och Pontus Otterstedt. Nu undrar förstås många av er varför Robin Jonsson lämnas utanför startelvan.

Och det är ju en bra fråga.

I nuläget verkar det emellertid som att Backman och Kristensson gärna ser Valter på plan. Han har den där fighting spiriten och förmågan att smälla på stenhårt i varje närkamp som ett lag som ÖIS behöver i nuläget. Dessutom är han ett givet kaptensämne. I nuläget verkar det också som att Leinar går före Jonsson. Därmed hamnar Jonsson på bänken.

Rätt eller fel? Ingen aning. Ett alternativ till detta skulle vara om man väljer att spela med Valter som central fältare i stället för som mittback. Om så sker skulle Jonsson kunna fortsätta att kampera med Leinar i mittförsvaret, något som trots allt fungerade riktigt bra under fjolårssäsongen. En annan möjlig lösning är att man placerar Jonsson som vänsterback fram till dess att Adam Eriksson är tillbaka från sin knäskada. Eller vill man det? Vill Jonsson det med tanke på erfarenheterna från säsongen 2009. Helt klart är att man gärna vill ha Valter, Jonsson och Leinar på planen samtidigt. Samtliga tre är helt enkelt för bra för att lämnas utanför startelvan.

På det defensiva mittfältet skulle man sedan kunna tänka sig att man ställer upp med Sebastian Johansson och Jonathan Lindström eller möjligtvis låter man Mathias Johannesson visa vad han går för. Om man nu tror att han är redo för den uppgiften? Lindström har trots allt haft en del problem med skador och gjorde väl årets första hela bollpass i samband med dagens träning.

En lösning med Lindström eller Johannesson bredvid Johansson (som jag nog räknar som given så länge han tränar med ÖIS) är emellertid bara tänkbar så länge som Danny Ervik saknas i truppen (varför Ervik saknades i dag vet jag inte, men enligt Backman går det magsjuka inom truppen). När Ervik väl är tillbaka lär han som sagt gå in bredvid Johansson. Dessutom har vi ju den tidigare diskuterade lösningen där Valter tar ett steg upp på mittfältet. Det som talar för en sådan lösning är att ett mittfält bestående av Valter och Sebastian Johansson kommer göra det oerhört tufft för motståndarna att närma sig ÖIS straffområde. Tyvärr känns det dock som att man tappar en hel del i passningskvalitet och kreativitet med en sådan lösning. Det ska därför bli intressant att se hur Backman och Kristensson väljer att lösa detta ”problem”.

I de offensiva positionerna på mittfältet lär vi väl sedan få se Niclas Elving, Markus Gustafsson och Jakob Olsson. Vem som spelar till vänster, centralt och höger är inte så viktigt i detta fall eftersom samtliga dessa spelare klarar av samtliga positioner. Under dagens träningspass visade Elving, Gustafsson och Olsson upp ett dynamiskt spel där man hela tiden växlade positioner med varandra. Framför dessa tre får vi rimligtvis se Nicolas Sandberg löpa skiten ur Qvidings backlinje. Med tanke på att vi i nuläget har det lite tunt på anfallssidan ser jag inget annat alternativ än att Sandberg startar matchen mot Qviding. Han har helt klart gjort sig förtjänt av sin plats.

Om man i stället för att bara titta till de spelare som fanns tillgängliga på dagens träningspass tittar på ”truppen” som helhet kan man väl tänka sig att Adam Eriksson går in i backlinjen i stället för Pontus Otterstedt; att Danny Ervik går in på mittfältet och att Valter i sådana fall tar ett steg ner i backlinjen eller att Jonathan Lindström flyttar ut på bänken; sedan får man väl också utgå från att Steinthor Thorsteinsson har en plats i startelvan, och om man ska gå på tidigare säsonger blir det väl i sådan fall Niclas Elving som får stiga åt sidan. I sådana fall får man en startelvan som ser ut ungefär på följande sätt:

Hur det i själva verket blir? Ja, det får får ni vänta på att få reda på till nästa söndag.


'Kallt och djävligt i mörkret på Valhalla' have 19 comments

  1. 6 februari, 2011 @ 20:25 timberhochmandie

    Är Robins fot back in business?

    Svara

    • 6 februari, 2011 @ 20:35 Martin Johansson

      Han var med och tränade i dag i alla fall. Såg helt OK ut.

  2. 6 februari, 2011 @ 20:49 Anonym

    Tack för träningsrapporten! Dennis Jonsson är inte med alls startelvan? Det blev inget kontrakt för Valon Gashi? Eller har du hört något Martin?

    Känns som en bra trupp som kan bli ännu bättre med Steinthor ,Danny och Anderberg

    Kan Öis behålla denna truppen kan dom gå långt i årets superetta och överraska

    Svara

  3. 6 februari, 2011 @ 21:22 Danne

    Hur blir det med Valon Gashi?
    Han verkar riktigt spännade! en sån typ Öis behöver..

    Svara

  4. 6 februari, 2011 @ 22:16 Sörn

    Det ser ut som vi lappat ihop backlinjen och mittfältet helt ok , men frågan är vem skall göra målen ? Nico,Luka, Anderberg inget ont om dem men kan inte se att någon av dem leverar 10 mål. Nej men om vi nu får några slantar över på någotsätt så måste vi ha in en forward ! Luka som target och Nico ( ev Anderberg ) som djupled tror jag kan funka , hoppas jag !

    Svara

    • 6 februari, 2011 @ 22:55 Danne

      Eller så försöker vi få hit Valon Gashi då han såg riktigt vass ut!

    • 6 februari, 2011 @ 23:36 Sörn

      Ja det verkar som en bra gubbe men han är ju som dem andra. Ung men inget säkert kort. Hoppas få in en stabil gubbe från typ div 1 som levererar ;)

  5. 6 februari, 2011 @ 22:23 Anonym

    Ja men nico kommer börja leverera

    Svara

  6. 6 februari, 2011 @ 23:00 Benhinnan

    Ujuj, imorgon händer det grejer.. Som inte minst gör lördagens match högintressant. Ujuj.

    Svara

    • 6 februari, 2011 @ 23:31 Danne

      ???

    • 7 februari, 2011 @ 10:12 Anonym

      Om man har lite koll på Benhinnan så vet man att han har en inside i klubben. Han brukar ofta ha information som senare visar sig stämma. Han hade t.ex. rätt summa när det gällde Anklevs övergång och han hintade långt i förväg att Alex Perreira var på väg till Syrianska. För att inte tala om att han gav ordentligt med ledtrådar när det gällde Peters övergång till Portsmouth. Om Benhinnan säger att något händer i dag så lär det göra det. Ska vi gissa på att ÖIS lånar tre spelare från GAIS eller att man har signat Valon Gashi till ett treårskontrakt?

    • 7 februari, 2011 @ 00:11 Anonym

      Har man sagt A så får man säga B!

    • 7 februari, 2011 @ 10:01 Martini

      En någorlunda kvalificerad gissning är att vi säljer (nåja) någon av våra spelare till Qviding som vi då ställs emot i helgen.
      Det motsatta, att vi skulle värva någon därifrån, känns inte lika hett..

  7. 7 februari, 2011 @ 00:12 Anonym

    Hel sjukt om Robin skall ut på bänken.

    Svara

  8. 7 februari, 2011 @ 00:30 gogol

    3-5-2:

    Peter

    Robin – Leinar – Valter

    Steinie Ervik – Seb – Adam

    Elving MarGus Jakob

    Nico

    Svara

    • 7 februari, 2011 @ 00:31 gogol

      eller 3-6-1 snarare… nytt och spännande om inte annat…

  9. 7 februari, 2011 @ 09:38 Ökänd

    Lördagens match? Söndagens menar du

    Svara

    • 7 februari, 2011 @ 09:45 Anonym

      Ja, det är nog rätt troligt att han menar söndag. Men det har varit lite oklart. På ÖIS.se har både 12 och 13 februari stått, men det senaste är väl 13 februari. Det är också det som står angivet på Qvidings sida. Jag går dit på söndag i alla fall.

  10. 7 februari, 2011 @ 10:12 Ökänd

    Vem kan tänkas hamna i Qviding tro?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se