Manna från himlen eller bara en ny egengrävd grop att ramla ner i?

Av förståeliga skäl är det många medlemmar och supportrar som just nu känner en viss oro och ångest. Oro över Örgryte Fotboll AB:s – och i det långa loppet Örgryte Idrottsällskaps – situation. Oro över den senaste veckans förslag om ett sammangående med Qviding FIF. Oro över rapporterna om en förestundande konkurs för Örgryte Fotboll AB. Och oro över vad som händer med spelartruppen och ÖIS-gården vid en eventuell konkurs. På Sambadefensivs forum har det förts en diskussion kring detta. Ett inlägg (av skribenten Niclas) har dock stuckit ut mer än andra i denna diskussion eftersom det väcker och tar upp ett antal mycket intressanta frågor. Vi har därför valt att lyfta ut detta inlägg och göra det till en enskild post på Sambadefensiv. Något vi hoppas att ni inte har några invändningar mot:

Många frågor blir det

Jag tänkte dela med mig av min syn på detta ”spektakel”.

Jag ska vara ärlig och säga att när nyheten först dök upp blev jag positivt överraskad. Det Lars Ranäng sa i samband med presskonferensen och de efterföljande intervjuerna lät kanon. Nästan för bra för att vara sant. En perfekt fusion. Två klubbar som verkligen kompletterar varandra på ett utmärkt sätt.

Efter ett par timmars funderande började jag dock bli allt mer skeptisk. Först på ett emotionellt plan, och sedan på ett logiskt plan.

Första och största frågan är vilket pris ÖIS får betala?
Man talar om att behålla namn, klubbmärke och historia m.m., men vi måste komma ihåg att ingenting i världen är gratis.

Ingen människa med hyfsad verklighetsförankring kan tro att Qviding FIF, dess medlemmar och styrelse, bara ger upp allt för att få vara med och leka på lite bättre(?) villkor än tidigare utan eftergifter?

Det är inte omöjligt att tro att vi exempelvis får ge upp styrelseposter till folk från Qvidings styrelse. Är det något som vi verkligen vill göra? Är det bra att vi gör det? Vi talar trots allt om personer som inte har någon som helst tidigare koppling till Vår klubb.

Som jag ser det kan det inte ligga något annat än egenintresse i denna affär för de personer i Qvidings styrelse som gått med på detta. Vilken styrelse agerar som de gjort för föreningens bästa? Och vad säger att de kommer att agera för ÖIS bästa om de nu skulle bli en del av vår styrelse?

I den här diskussionen får man inte glömma bort att Qviding så sent som 2008(?) bytte sitt eget klubbmärke. Om det var samma personer som i dag sitter Qvidings styrelse som tog det beslutet eller inte vet jag inte, men det visar ändå på något sätt hur Qviding som föreningen ser på historia och tradition.

Sedan har vi det faktum att man trots allt är villig att sälja sig relativt billigt till ÖIS. Det säger också en hel del. Risken finns ju att den synen förs med till ÖIS och att vi därmed har Red Bull Örgryte om 10 år.

Som sagt, inget i världen är gratis.

En annan sak som gör mig lite illa till mods är tidpunkten för förslaget. Är inte timingen lite off? Mitt intryck är att det här förslaget om en sammanslagning mellan ÖIS och Qviding inte är allt för gammalt. Har verkligen ÖIS styrelse haft tid att utvärdera förslaget ordentligt eller agerar man på uppstuds? Det känns inte som att man har haft särskilt mycket tid för att förbereda detta. Nej, det känns mer som att Ranäng & Co – i vanlig ordning – skjuter från höften för se vad som händer.

Och det kan man väl till viss del förstå. Det ekonomiska läget gör dem pressade. Visst, så är det, men ett beslut av den här digniteten fattar man inte över en natt. Ändå verkar Lars Ranäng väldigt säker på sin sak när han sitter där bakom ÖIS-vimpeln under presskonferensen på Gamla Ullevi. Han har redan bestämt sig. Han vill inte vända och vrida på detta mer än en gång. Inställningen om att det finns för många föreningar kan vi vid det här laget.

Jag får känslan av att styrelsen ser detta som en skänk från ovan. Här kom livlinan som kan få dem att framstå i lite bättre dager än fallet hade varit om det ”endast” blivit en konkurs. De räddar sitt egen anseende genom att supporta detta fullt ut utan att granska det tillräckligt. Eftersom det finns en risk för att så är fallet menar jag att det här förslaget måste utredas ordentligt innan man ens uttalar sig i positiva ordalag om en sammanslagning.

Vad blir det sportsliga resultatet av en sammanslagning?
På kort sikt blir det troligtvis inga större förändringar när det gäller truppen. Några spelare från Qviding tar säkert plats i truppen och är med och slåss om en plats i startelvan. De som inte får plats går som fri transfer till övriga lag i närområdet. På så vis får vi en ny uppstickare till klubb – Qvidings plats i världsalltet ska ju fyllas av någon. Och helt plötsligt har status quo igen (samma diskussion som fördes vid FC Gothia) .

Sedan har vi ju det här med serietillhörighet. Jag väljer att inte spekulera i det eftersom det verkar råda delade meningar om vad som gäller. Jag skulle dock bli förvånad om att man ens hinner genomföra en sammanslagning innan seriestart 2011.

Det är påverkan på truppen på lång sikt som är det intressanta i detta fallet. Det sägs att Qviding har en bra ungdomssektion och att den skulle komplettera vår klubb på ett bra sätt. Personligen ger jag inte mycket för detta påstående. Självklart medför fler aktiva större chans att stöta på fler talanger. Men ärligt talat, vilka stjärnor har Qvidings ”fantastiska” ungdomsverksamhet fått fram.

Hannes Stiller?
Tobias Sana?
Björn Andersson?

Kom igen!

Jag är av åsikten att det framför allt är kvaliteten på träningen och upplägget på utbildningen för klubbens bästa ungdomar som är den största faktorn för att kontinuerligt få fram spelare som håller för Allsvenskan.

För övrigt ger inte ungdomsfotbollen så mycket som folk verkar tro. Ekonomiskt verkar det ju inte ge så mycket med tanke på att den inte kan dra runt Qvidings nuvarande trupp. Och det trots att medlemsavgifterna är skyhöga. Det bästa med hela detta förslag är att det troligtvis blir fler kids i den östra delen av stan som blir Öisare. Något som om ett par generationer kanske kan göra att folk från den delen av stan inte har något annat val än att bli Öisare.

När vi ändå är inne och talar om ekonomi så är nästa fråga vad en sammanslagning kan generera i stålar?

Jag tror ärligt talat inte att publikunderlaget förändras särskilt drastiskt. Qviding har ingen publik i dag. De som går är antagligen eldsjälar i föreningen som inte kommer att bry sig särskilt mycket om a-lagets matcher när/om Qviding blir ÖIS.

På lång sikt tror jag att man kanske kan se ett positivt resultat som jag skrev ovan.

Samtidigt finns det en risk att man tappar hardcore-öisare och puritaner som inte känner igen sig i sin klubb längre. Är vi villiga att ta den risken? Är belöningen värd insatsen?

Ranäng brukar tala om att lagen slåss om samma sponsorer. Frågan är hur många av Qvidings nuvarande sponsorer som är intresserade av att sponsra ÖIS i framtiden? Sex stycken gör det redan och de är nog inte sugna på att skjuta över ”Qvidings del” till ÖIS. I dag talar Qviding om en omsättning på 4,5 miljoner kronor (2011). Cirka 1 miljon av dessa är medlemsavgifter och sedan tillkommer andra ekonomiska bidrag. Så låt säga att sponsorpengarna uppgår till 3 miljoner.

Det är inga astronomiska summor direkt.

Sammanfattningsvis tycker jag att det hela känns skumt och något ogenomtänkt. En del ser det som att ÖIS ”förvärvar” Qviding, men jag tycker inte riktigt att man kan tänka så om föreningar. Föreningar är så mycket mer än bara siffror i en bokföring och 11 gubbar som springer efter en boll. Personligen skulle jag ha svårt att acceptera att gamla fina Örgryte Idrottssällskap blir något nytt. Inte nödvändigtvis nytt på pappret, men i alla fall i min hjärna.

Nej, som ni förstår är jag inte alls säker på allt det positiva i det här förslaget. Min önskan är i stället att Örgryte Fotboll AB sätts i konkurs och att vi Öisare tillsammans rider ut den här stormen och kommer tillbaka starkare än någonsin, som vi gjort så många gånger förr i vår 123 år långa historia. Faktum är ju att det inte var så längesedan vi spelade i division 1. Vi klarade av det då och vi kommer att klara av det nu och vi kommer att resa oss. Var så säkra!

Niclas


'Manna från himlen eller bara en ny egengrävd grop att ramla ner i?' have 19 comments

  1. 10 februari, 2011 @ 11:44 För kort som målvakt

    Jag håller med i stort sett allt det som framförs. Framför allt reagerar jag på (som jag anfört tidigare i debatten) retoriken i diskussionen. Påståenden läggs fram som om de vore fakta, att de inte behöver förklaras. Ta t.ex. påståendet om det positiva i att ”ta över” Qvidings ungdomsverksamhet. Hur vet vi att det är positivt? Kanske är/blir det positivt men någon måste kunna förklara för mig varför. Argumentet fler ungdomar ger ett större urval att vaska fram ”guldkorn” ur är heller inte glasklart om ni frågar mig. Hur många ”egna produkter” hade vi innan det ekonomiska hålet öppnade sig? Den eller de som når a-truppen är heller inte ”gratis” utan kostnaden för dessa motsvaras av kostnaden för att bedriva hela ungdomsverksamheten. Detta borde kunna gå att räkna på och ställas i relation mot kostnaden för att bedriva en lokal, aktiv ”headhunting”.

    Vad jag däremot bara delvis kan hålla med om är att sponsorutrymmet inte utökas i och med sammanslagningen. På kort sikt kanske vi inte kan räkna med att ”ta över” Qvidings sponsorer men eftersom det nödvändigtvis inte behöver vara så att Qvidings plats inom ”elitfotbollen” övertas av ett Göteborgslag så gissar jag att konkurrensen om de lokala sponsorerna minskar. Detta i sin tur skulle möjligtvis, i framtiden kunna leda till ökade sponsorintäkter.

    Svara

  2. 10 februari, 2011 @ 11:46 Jacko

    Kan faktiskt inte göra så mkt mer än att hålla med om det mesta som sägs i inlägget. Tyckte från början att detta var ett smart förslag och var allmänt positiv till det men i motsats till vad Ranäng och Nordh tycker så ”smakar” det sämre ju mer tiden går. Tror inte de positiva effekterna är så stora. Varken när det gäller sportsligt eller ekonomiskt.

    Det känns dessutom lite väl ogenomarbetat och oärligt. Helt ärligt, är det inte bättre att vi tar vårt straff för den misskötsamhet som varit och börjar om från noll i stort sett? Vore en visit i div 1 verkligen så hemskt? GAIS har varit där och spontant så verkar det som att de stärktes av dettta. Hmm, just nu lutar det åt att jag röstar NEJ på årsmötet.

    Svara

    • 10 februari, 2011 @ 11:50 Martin Johansson

      Jacko och Målvakten, förhoppningsvis kommer vi relativt snart (förhoppningen är under att under sen eftermiddag/tidig kväll) presentera lite mer kompletterande information. Ranäng har lovat att ställa upp på en kortare intervju. Mitt problem är att jag har ett frågebatteri långt som en mansarm. Ska försöka värdera frågorna och ställa de viktigaste nu. Resterande frågor får vi alla försöka hjälpas åt att besvara. Alla kan bidra och dra sitt strå till stacken i den här frågan.

  3. 10 februari, 2011 @ 12:13 Anonym

    Instämmer jag var positiv till när nyheten kom. men dagen efter kände jag mig inte lika säker. Jag har sett många mindre klubbar slås ihop och det har inte gjort att de högre upp i seriesystemet ,Det har lett till att barn och ungdomar har minskat att spela fotboll i områdena. Sponsorintäckter har inte blivit större.
    Sen är det Ranäng ,har tappat förtroende för denne herre tyvärr.

    Svara

  4. 10 februari, 2011 @ 12:15 skepparkrans

    Bra skrivet, du satte ord på mina tankar de senaste dygnet.

    Jag tror att alla Öisare fick någon form av positiv känsla när beskedet först damp ner och allt var guld och gröna skogar. Kanske för att man ända sedan slutet av förra årets säsong bara översvämmats av misär och dåliga nyheter. Kanske var det förhoppningen på något gott som gjorde att man fick detta att kännas så jäkla bra.

    Efter en närmare eftertanke och en djupare analys så har jag svårt att se vad som är så bra med detta att vi skall ens offra lite av det vi har idag..

    Svara

  5. 10 februari, 2011 @ 15:20 Bengt

    Jag fattar ärligt talat inte vad det vi egentligen tjôtar om. Här vill en av stans största fotbollsklubbar gå samman med ÖIS. De har insett att ensamna kommer de inte vidare. De fostar massa ungar som de ”stora” klubbarna tar och själva får de spela vidare i lägre divsioner. De har samma upptagningsområde som öis, troligtvis är de så att anledningen att de är så få som går på deras matcher är för att de håller på öis.
    De har en bredd i sin förening som vi öisare bara kan drömma om, och framför allt en jäkla massa tjejer som spelar väldigt bra och på sikt kommer bli nått stort, om de bara har en stor förening bakom sig.
    Jah håller med om att Ranäng inte har haft sina bästa dagar de senaste året och kommer väl inte att gå till historien som den bäste.
    Men den här sammanslagningen är klok och ju mer jag tänker på den ju klokare blir den. Och är de så att de finns några kloka människor i deras styrelse får de gärna sitta med i öis. Klokskap är något som har saknats där på senare år.

    Bengt

    Svara

    • 10 februari, 2011 @ 16:48 skepparkrans

      Men den väsentliga frågan är hur och om Öis som förening gynnas av en fusion.

      Vad säger dig att allt blir bättre av att vi får in 1000 nya medlemmar i klubben? Medlemmar som inte är Öisare och som kanske inte har samma värdegrunder som vi har när det gäller Örgryte kommer in och får makt i vår förening.

      Att ungdomssektionen ökar i kvantitet behöver ju inte betyda att kvaliteten ökar utan snarare finns det risk för det blir tvärtom. Och som niclas skriver i artikeln, hur många spelare i dagens elitfotboll har rötter i Qviding?

      Jag tror inte att vi kommer att bli Sveriges bästa ungdomsklubb bara för att vi får Sveriges största ungdomssektion. Bra ungdomar får man genom resurser. Se hur frölunda HC och blåvitt jobbar, de lockar till sig talanger med potential och ger dem rätt möjligheter för att utvecklas och bli ännu bättre..

      Det enda som jag kan se som riktigt positivt i en eventuell fusion är att vi får flera stora träningsanläggningar.

      Och damlag? Visst jag tycker inte att det är något negativt, men det är inget som jag tror kommer att gynna Örgryte ekonomsikt.

    • 10 februari, 2011 @ 17:48 Bengt

      Men Qviding är en förening som finns i de östra staddelarna. Dvs i Örgryte och närliggande stadsdelar. Och varför skulle inte dessa invånare hålla på ÖIS. Och vad är de för värdegrunder du skriver om? Är de inte samma som finns inom hela idrottsrörelsen? Varför skulle de inte följa dem?
      Nä de är dags att kliva ner från pedistalen, vi lever inte i den bästa av alla världar.
      Nä istället har vi chansen att vara med och bygga en förening som är djupt förankrad i Göteborg och hos dess invånare. Med aktiva medlemmar som tycker de är kul med idrott och vill vara och utveckla både sig och föreningen.
      Nä jag har ingen koll på hur många i toppskiktet som kommer från Qviding, men varför skulle de betyda att de alltid kommer förbli så?
      Istället för att se två föreningar försök att se en stor, stark förening som får behålla sina ungar och kan vara med och kämpa i den högsta serien

      Bengt

  6. 10 februari, 2011 @ 16:00 Tjuvnyp

    Härligt att folk redan nu börjar bli övertygade om att sammanslagningen är bra eller anus.

    Själv ser jag i alla fall orsaker till att det kan finnas jättebra sidor i det här. Magkänslan är i alla fall inte illamånde, a la FC Gothia.. Men övertygad? Absolut inte.

    Nyckeln sitter säkerligen hos båda klubbars huvudsponsor, Dunross & co, som säkert ligger bakom och är stenhårt ”på” för att få igenom sammanslagningen. Money talks, kära vänner.

    Att Qviding ser Öis som ett perfekt sätt att bibehålla och säkerställa återväxten bland barn och ungdomar genom att ha ett vassare, mer muskulöst (sponsorer) och publikdragande A-lag. De har väl nått vägs ändå i nuvarande form.

    Känns som att föreningsmentaliteten i Sverige är på väg att förändras i grunden. Inte lika enkelt som förr att få en förening att verka. Antalet klubbar minskar för varje år som går. Är inte alls övertygad om att försvunna klubbar ”ersätts” av andra lokala föreningar som får en gratischans. Jag tror exempelvis inte att Västra Frölunda skulle få en spänn mer i kassan bara för att Qviding/Öis gick ihop…

    Så kortsiktigt tror jag Öis, som förening, säkrar återväxten och blir mer robust att marknadsföra sig själva mot såväl ungdomar som mot sponsorer. Och långsiktigt en bättre förutsättning att ha ett penningsstarkare representationslag i högsta serien.

    Men övertygad om ovan? Nope. Vi får verkligen akta oss från att blanda bort oss i en förvirrad identitet. Ska det vara en sammanslagning finns ingen återvändo. Det ska ske fullt ut. Med bibehållet varumärke i form av Öis.

    För Qviding är just nu på toppen av sin förmåga i nuvarande form. Vi däremot, är långt långt därifrån. Så ska det slås ihop så är det Qviding som ska försvinna. Punkt.

    Slutligen, om vi bortser från det tillfälliga ekonomiska plåstret som Qviding kan erbjuda oss i Öis så kanske – bara en fundering – tror sig vår styrelse funnit en arvtagare i Qvidings ledare, Nordh. Här ser de en driftig herre, med rätt smålänsk fotbollsaccent (Lagrells Växjö) som säkerligen mer än gärna tar över ordförandeskapet.
    Bra eller dåligt? Your call…

    Svara

    • 10 februari, 2011 @ 16:42 Vergilius

      +1. För tidigt att säga exakt var man står, men är försiktigt positiv.

    • 10 februari, 2011 @ 16:47 Martin Johansson

      +2

  7. 10 februari, 2011 @ 16:57 Garotta de Ansjovis!

    Ju mer jag funderar… Tror jag att det är bättre vi tar en konk på ÖFAB.
    Börjar om i ettan själva…

    Svara

  8. 10 februari, 2011 @ 17:37 Magnus Börjesson

    Jag pratade lite med en ganska insatt qvidingit. Han var väldigt skeptisk till idén till en början, men betydligt mer entusiastisk efter att ha fått info från QFIF-ledningen. Tydligen är sponsorerna, i synnerhet Dunross och Stena, mycket positiva och ser samgåendet som en förutsättning för att kunna utöka sitt engagemang framöver. Det de vill sponsra är i första hand social och samhällsnyttig verksamhet, och ÖIS har för lite av den varan i dag. Sponsorerna är dessutom inte villiga att låta ÖIS fortsätta med nuvarande vanstyre, utan något måste förändras.

    Det Qviding tror sig vinna på sammanslagningen är alltså helt enkelt mer pengar att bedriva ungdomsverksamheten, i form av större sponsorintäkter. Att Qvidings A-lag försvinner på kuppen verkar få i QFIF sörja nämnvärt över. Snubben jag pratade med var övertygad om att U-verksamheten skulle komma att heta något i stil med Öis Qviding, alltså att namnet (och ev färgerna) bevaras på den nivån, och det tyckte han var fullt tillräckligt. Jo, och så var han utifrån den info han hade fått förvissad om att Ranäng inte kommer att sitta kvar som ordförande.

    Svara

    • 10 februari, 2011 @ 18:40 Magnus Börjesson

      Just det, glömde två saker min Qviding-informant hade att säga:

      * Projektet Härlanda Park ligger tydligen och väntar på att avgöras i regeringsrätten(!) efter att nåt stolpskott överklagat.

      * Snubben som är ansvarig för sponsring på Stena – har glömt vad han heter – har tydligen en egen knodd i Qviding, vilket är en ytterligare anledning till att han ser positivt på samgåendet… :)

  9. 10 februari, 2011 @ 17:41 Rompan

    ” Det ska ske fullt ut. Med bibehållet varumärke i form av Öis”

    . Detta är en springande punkt. Qviding med på klubbtröjan osv .nej och åter nej. Detta gäller även undomssektionen. Det får inte bli oklart i hur Öis skall se ut och marknadsföras.

    Men det smakar allt sämre ju mer man suger på karamellen.

    Svara

  10. 10 februari, 2011 @ 17:45 Garotta de Ansjovis!

    Jag har spottat ut min karamell…
    Men är beredd att ta upp den igen. Men skölden ska vara obefläckad…

    Svara

  11. 10 februari, 2011 @ 18:51 AlexU

    Min första tanke när jag hörde om saken var ”HELVETE”.. Fråga mig inte varför.. men det kändes inte bra, men sen fick jag se presskonferensen. Då blev det lite mer positivt men fortfarande mycket försiktigt. Men efter ett par sömnlösa nätter och mycket övervägande är jag extremt orolig. Frågan som återkommit i mitt huvet mycket den senaste tiden är.. vad gör jag utan Örgryte IS? .. vad fan gör man?( för att undvika missuppfattningar, vad gör jag utan att Örgryte IS har ett A-lag eller representativ-lag)

    usch, jag ryser när jag tänker på det..Nu kommer det inte att gå så långt.. men för mig är Öis/qviding eller Qvisling eller vad fan ni nu väljer, samma sak. Någon pratade om att lägga till något i emblemet, jag kan tänka mig (och älskar tanken) att ändra emblemet… Tillbaks till det ursprungliga! INGET annat!! eller att ändra färgen på tröjor, aldrig i livet.

    Läste också ngn kommentar att man aldrig förlorar sin Historia, Nej det gör man inte, inte det förflutna, men då kan man inte bygga på den Historian.. för mig är Örgryte IS något som skall finnas längre än någon av oss, till solen slutar lysa eller världen går under..och hur många vill vara de medlemmar som röstade in qviding i vår vackra förening?.. jag menar just nu rör de inte namnet,emblemet eller dressen.. men om 20-30 år då? Jag skulle aldrig kunna säga till mina barn att det var på ”min tid” man ”smutsade ner” Öis.

    Det finns väl inget som säger att så blir fallet.. vem vet jag kanske aldrig får barn..

    Örgryte IS – Mot oändligheten och vidare!

    Svara

  12. 10 februari, 2011 @ 21:19 Andreas

    Jag är förvånad över hur supporters köper och sväljer. Kanske är dagens fotbollssupporter mer intresserad över företagstekniska termer och allmän ekonomisk framgång. Självklart förstår jag vikten av hälsosam ekonomi. Men när varken styrelse eller supportrar tycks inse vad som är en hälsosam ambitionsnivå då bli jag så trött.

    ÖIS har en gedigen historia, och klubben är näst intill en instution i svensk fotbollshistoria samt föreningsliv i stort. Jag kan känna att vi skulle vandalisera denna historia om vi sökte desperat syrgas i form av Qviding.

    Kanske är detta ett resultat av en historielös styrelse som inte sett historien som en tillgång. Det råder ju inga tvivel om att klubben totalt skiter i sin i historia. För mig är det totalt oförställde hur prioriteringarna görs i styrelsen. De få krafter på öis-gården som värnar om historien är alla där idiellt. Det förklar kanske varför styrelsen utan att blinka kan ta sådana här beslut och fullständigt ställa historien på enda genom en fjuttig ekonomisk kris.

    Svara

  13. 10 februari, 2011 @ 22:08 Karl-Oskar

    Jag röstar NEJ till projekt Qviding ett lagom samarbete är bättre oavsett i vilken serie vi nu hamnar i tror också att ÖIS precis som GAIS kan ta avstamp i ettan mot nya höjder framöver utan ”hjälp” från Qviding våga och vinn men stå på egna ben när det blåser.
    Örgryte IS klarar detta på egen hand utan laget från Kålltorp de e la ÖIS ?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se