Säljes: Klubbgård och träningsanläggning

Vid det här laget har de flesta av er säkert redan nåtts av nyheten. På fredag kommer ÖIS-gården att annonseras ut till försäljning. De uppgifter jag har fått gör gällande att gården kommer att annonseras ut till högstbjudande i Dagens Industri och IFK Göteborgs-Posten. Nu är – som alltid i Öisarens värld – väldigt goda råd dyra.

Det här är förstås en nyhet som skapar oro och ångest hos många medlemmar och supportrar. Vi vill därför ta tillfället i akt att kommentera den senaste utvecklingen kring Örgryte Fotboll AB:s konkurs. Att ÖIS-gården nu läggs ut för försäljning är nämligen helt i sin ordning. Det är helt i linje för vad som gäller enligt Konkurslagen (1987:672) (ni som vill läsa mer om lagen och hur den ”fungerar” kan göra det här):

- Mitt arbete regleras av Konkurslagen, och min uppgift är att avveckla bolaget på ett så fördelaktigt sätt som möjligt för fordringsägarna, säger Christian Andersch, konkursförvaltaren, till Sportsday.

I dagsläget är ÖIS-gården värderad till strax under 18 miljoner kronor och belånad till 12 miljoner. En eventuell försäljning av ÖIS-gården måste med andra ord dra in åtminstone 12 miljoner kronor. Om så inte sker lär Handelsbanken behålla ÖIS-gården. Enligt flera uppgiftslämnare förbereder Örgryte IS tillsammans med ett antal intressenter ett bud på ÖIS-gården:

- Först och främst ska det sägas att ÖIS-gården är belånad till rätt mycket pengar. Den som ska köpa gården måste med största sannolikhet övertrumfa vad gården är belånad för, annars behåller banken gården. Vi har kontakter som kommer att hjälpa oss att förvärva gården. Det har vi garderat oss för, säger Lars Ranäng till Sambadefensiv.

Lars Ranäng är alltså bombsäker på att ÖIS-gården inte faller Örgryte IS ur händerna. När vi intervjuade Ranäng i förra veckan gick han till och med så långt som att säga att han var helgarderade på den punkten. Problemet är väl bara att Ranängs förtroendekapital inte är så där överdrivet högt just nu. Men till saken hör också att vi inte bara fått dessa uppgifter från Ranäng. Uppgifterna om att Örgryte IS kommer att köpa tillbaka ÖIS-gården kommer från flera håll. I det här fallet tycks det faktiskt vara så att vi kan och bör lita på det som Lars Ranäng säger.

Tillsammans med ett antal externa intressenter förbereder ÖIS ett (tillräckligt högt) bud för att förvärva tillbaka klubbstugan och träningsanläggningen till föreningen. Och om man tänker till ordentligt måste man också fråga sig om det överhuvudtaget finns någon utomstående person som är intresserad av att lägga ett konkurrerande bud? ÖIS-gården kommer givetvis att gå till högstbjudanden, men frågan är om det finns någon som är beredd att konkurrera med Örgryte IS bud. Det går inte att sticka under stol med att ÖIS-gården är så mycket mer värd för ÖIS än vad den kan vara för någon annan part. På den mark där ÖIS-gården står finns en fastighet med tomträtt och arrendeavtal. Detta innebär att en utomstående part inte har möjlighet att göra precis vad som helst med ÖIS-gården och marken. Därmed sjunker också intresset och värdet för ÖIS-gården. Vi kan väl i alla fall hålla tummarna för det.'Säljes: Klubbgård och träningsanläggning' have 22 comments

 1. 16 februari, 2011 @ 07:20 Macky

  Var dock intresserad men logga in på fsb och hitta 3200 på kontot :)

  Svara

  • 16 februari, 2011 @ 07:31 Martin Johansson

   Attan också. Jag tror att jag har typ 2 papp på kontot. Om vi går ihop och några fler ansluter kan vi kanske köpa skiten.

  • 16 februari, 2011 @ 10:19 Robbban

   Idén är väl inte så dum, lite kort om tid bara. Tänk tanken. Gå ihop ett stort gäng, gör en bolagskonstruktion, sälj andelar. Det vore väl ändå helt grymt om ni supportrar ägde ÖIS – gården! En garant mot framtida dårskaper.

  • 16 februari, 2011 @ 11:32 Oskar Ängermark

   Jag har lite cash som jag sparat ihop till en resa för mig och tanten men…. att köpa Öisgården kanske kan vara en bättre idé.

  • 16 februari, 2011 @ 11:39 Martin Johansson

   Att köpa ÖIS-gården är givetvis en bra idé. Precis som Robban säger. Problemet är väl att man måste vara realistisk och inse att det är omöjligt att organisera något sådant på så kort tid. Som Håkan är inne på kommer en bank inte att säga nej till ett sådant lån. Men som sagt, lite kort om tid är det… :-)

  • 16 februari, 2011 @ 12:07 Håkan Wall

   Jag vet inte jag, hyresgästens historia borgar inte direkt för att hyran kommer betalas i tid :)

  • 16 februari, 2011 @ 13:18 Robbban

   Ni är väl ändå ett gäng med goda kontakter. Ser också svårigheterna men också möjligheterna. Om vi i GAIS supporterled (obs, inte sponsorer – eller partners, som dom numera kallas) har företagare med goda möjligheter att vara med så hur borde det inte vara hos er då?

   Det finns ju några stycken supporterägda klubbar, typ Ebbsfleet, men ni skulle ju vara den första anrika klubben i ett stort fotbollsland som gör en sådan sak. Genklang i hela fotbollsvärlden.

  • 16 februari, 2011 @ 13:33 Oskar Ängermark

   Jaså ni tänkte så ni. Jag tänkte att vi kunde ha det som någon lekstuga för oss själva. Sen kunde vi väl låta ÖIS få vara med och kicka boll lite då och då :)

   Men som sagt, det är tyvärr för kort tid för att kunna organisera något sådant här tyvärr.

  • 16 februari, 2011 @ 15:25 Robbban

   Intressant sätt att bemöta en ärligt och uppriktigt ställd fråga och uppmaning.

  • 16 februari, 2011 @ 15:31 Oskar Ängermark

   Vad menar du nu?
   Det är lite väl kort tid för att kunna organisera en sån här grej. Annars tycker jag det hade varit helt underbart att vara delägare i Öisgården.
   Jag tror du har missuppfattat mig på något sätt Robban.

 2. 16 februari, 2011 @ 07:21 Autonym

  Vad jag hört är marken vigd åt rekreation av olika sätt, vilket gör att säkert religiösa intressenter finns. Letar man inte mark åt en ny moské tex?

  Svara

 3. 16 februari, 2011 @ 07:55 PriMax_ÖIS

  Jag hoppas vi lyckas köpa loss gården billigt för annars fattar jag inte varför ÖFAB gick i konkurs. Hoppas på ~12miljoner

  Svara

 4. 16 februari, 2011 @ 08:29 Undrar ju

  PriMax_ÖIS>Man gick i konkurs för att man hade c:a 8 miljoner i skulder utöver att gården låg i bolaget. Skulder som man inte kunde betala.

  Det är väl inte så många andra som kan vara intresserade så man borde kunna få ett hyfsat pris men självfallet så kan ingen veta på förhand att ”vi skall lyckas köpa loss gården billigt” och utifrån det bestämma att sätta bolaget i kk.

  Svara

 5. 16 februari, 2011 @ 08:35 PriMax_ÖIS

  Om vi tvingas köpa loss gården till marknadsvärdet på 18miljoner så får ju i stort sett alla fodringsägare tillbaka sina pengar och kk var helt onödig. eller har jag missat något?

  Svara

 6. 16 februari, 2011 @ 09:25 Leifi

  Jag är säkert jätteokunnig och jätteopåläst men måste säga att det sticker i ögonen att Öis har muskler att betala 12 miljoner för att få tillbaka sin gård men inte mäktade med att betala sina skatteskulder som var av ett betydligt lägre belopp. Dessutom hade man säkrat miljonerna innan man valde att gå i konkurs. Det känns som om om viljan ”att göra rätt för sig” inte var den största.

  Och vad händer om/när Öis lyckats få kontrollen över Öisgården igen? Är man skuldfria då och kan börja om på ny kula? Som om inget har hänt mer än att man avknoppat sitt aktiebolag och dessutom sluppit betala en bunt fordringar på köpet?

  Svara

  • 16 februari, 2011 @ 09:35 Niclas

   Det är inte ÖFAB som har 12 miljoner, det är externa finansiärer.

   Det är inte så konstigt att man som extern finansiär inte är intresserad av att pumpa in pengar i ett dåligt skött IdrottsAB. Det är nog snarare så att dessa externa finansiärer är måna om att Öis kan bedriva ungdomsidrott på en fast punkt.

   Det är uppenbart så att de som ska finansiera köpet av gården har vissa krav.
   Öis har säkert viljan ”att göra rätt för sig”, men eftersom det inte är deras pengar har de inte mycket val.

  • 16 februari, 2011 @ 10:06 Håkan Wall

   Ni vet att man kan låna till att köpa en fastighet. Att låna 12M för att köpa en fastighet som är värd 18M är något som varje bank i Sverige lär gå med på. ÖIS har garanterat pratat med Handelsbanken och fått reda på hur mycket man får belåna ÖIS-gården för om så skulle behövas.

 7. 16 februari, 2011 @ 09:59 AuriSakraFame

  Mitt liv som öisare hade verkligen blivit fulländat om saudiarabiska finansiärer pungade ut x antal miljoner och ett moskébygge tog sin fart, vem vill inte ha två moskéer i Göteborg liksom? :)

  Svara

 8. 16 februari, 2011 @ 10:02 Håkan Wall

  Jag ska ju antagligen bygga en ny golfbana i år, eller rättare sagt jag hoppas det iaf. Därför är jag lite sugen på konstgräsplanen. Blir ni sura om jag köper den, snor gräset och använder till min nya golfbana? :)

  Svara

 9. 16 februari, 2011 @ 10:27 Mikael Carlsson

  Jag var precis på banken.

  Ser verkligen fram emot att glida ut på balkongen under ÖIS-emblemet, sätta mig ned vid mitt lilla cafébord där i vit morgonrock, dricka mitt svarta Karls kaffe (hoppas få till ett sponsoravtal…) och läsa morgontidningen till ljudet av 40:an strax intill… Bäst av allt – hämtmat från BK varje dag!

  Största problemet lär vara gräsklippningen. Det blir nog att slänga plastmatta precis framför ÖIS-gården också för att slippa skaffa sig åkgräsklipparen.

  Det kommer oavsett bli grymma söndagar när polarna kommer förbi och lirar lite fotboll på tomten… Ser verkligen fram emot det!

  Svara

  • 16 februari, 2011 @ 11:55 Anonym

   Dagens leende! den beskrivningen var fin ha ha

 10. 16 februari, 2011 @ 12:02 Anonym

  Fy sjutton vilken ångest/pinna spelarna och de jobbar på Öisgården måste ha dessa dagar.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se