Skiten har träffat fläkten: Örgryte Fotboll AB i konkurs

Så gick det då som vi alla befarade. Örgryte Fotboll AB ansöker i dag om konkurs i Göteborgs tingsrätt. Signalerna har varit många. De har varit klara. De har varit tydliga. De har kommit med täta intervall. Och i dag står det klart att konkursen är ett faktum.

Sedan slutet av våren 2010 har Örgryte Fotboll AB försökt sälja spelare för att förbättra sin situation, men utan någon som helst framgång. Under hösten varslades en stor del av personalen och under de första vintermånaderna lämnade ett stort gäng ÖIS-gården. I samband med det såldes också spelare i form av Alex Perreira och Björn Anklev. ”The man who sold his soul” lånades ut till grannklubben och Peter Abrahamsson, Sebastian Johansson och Markus Gustafsson shoppades runt av klubbledningen.

Men ingenting hjälpte.

Surt sa räven, bestämde sig för att ge upp och lägga sig ner för att dö.

K-o-n-k-u-r-s. Smaka på ordet. Det smakar fan-i-mig inte bra. Inte alls. Tvi vale! Helst vill man spotta ut skiten och aldrig ta ordet i sin mun igen. Särskilt inte med tanke på omständigheterna. Det här är ett fullständigt misslyckande. Inte bara sportsligt och ekonomiskt utan även moraliskt. För en gångs skull är det inte skönt att vara Öisare. Men förhoppningsvis kommer vi tillbaka starkare och än mer lirande än tidigare. Jag vill i alla fall tro det.

Så vad innebär det egentligen att Örgryte Fotboll AB nu försätts i konkurs? För det första betyder det att spelrättigheterna återgår till föreningen Örgryte IS. Detta medför också att Örgryte IS degraderas till division 1 södra och att den nya samarbetspartnern Qviding FIF tar Örgryte Fotboll AB:s plats i Superettan. Men allt det visste ni ju redan.

Som en följd av konkursen upphör också samtliga kontrakt med spelare och tränare att gälla. Detta gäller enbart de spelare som ägs av Örgryte Fotboll AB. De spelare som har omförhandlat kontrakt eller som har skrivit kontrakt med Örgryte IS berörs inte av konkursen. Det är dock inte slut på skiten där för även övrig administrativ personal berörs av konkursen, vilket innebär att samtliga anställningar inom Örgryte Fotboll AB upphör att gälla. Skjortan är tom.

Sedan har vi då frågan om ÖIS-gården, vad händer med ÖIS-gården och hur påverkas ungdomsfotbollen av en konkurs för Örgryte Fotboll AB? I dagsläget är det svårt att avgöra, men enligt det pressmeddelande som Örgryte IS har gått ut med kommer föreningen tillsammans med närstående intressenter/investerare att snarast lägga ett bud till konkursförvaltaren för att förvärva ÖIS-gården. Enligt Örgryte IS kommer ungdomsfotbollen därmed inte att påverkas av konkursen.

Vid konkurstillfället uppgår Örgryte Fotboll AB:s skulder till drygt 20 miljoner kronor. De största skulderna på drygt 11 miljoner kronor innehas av Handelsbanken (med säkerhet i ÖIS-gården )och svenska staten (cirka 6 miljoner kronor).

Vad händer egentligen nu? Även det är förstås en svår fråga att besvara, men sannolikt kommer styrelserna i Örgryte IS och Qviding FIF att fortsätta arbetet med att förbereda ett sammangående mellan klubbarna. Om alla planer går i lås kommer de två klubbarna att inom kort gå samman i föreningen Örgryte Fotboll. Ett sådant sammangående skulle medföra att föreningens seniorlag tar Qvidings plats i Superettan.

Fortsatt spel i förrummet till svensk fotbolls finrum blir på så vis en realitet. Under den kommande säsongen kommer laget i sådana fall att spela under namnet Örgryte Fotboll. Med detta följer också att Örgryte IS seniorfotbollslag – Örgryte Fotboll – kommer att bestå av spelare från både Örgryte Fotboll AB och Qviding FIF.

***

Allt det här är givetvis skit och man skäms som en liten hund för att man inte gjort allt som stått i ens makt för att förhindra det här (vad i helvete nu jag skulle kunna göra vet jag inte men någon gång måste man ju ge uttryck för lite storhetsvansinne och nu känns som en bra tidpunkt för det). Men jag antar att man kan se på den här konkursen på två sätt:

1) Det är skit. Nu går allt åt helvete. Det är lika bra att vi lägger vi oss ner för att dö.

2) Det är skit. Nu spottar vi i nävarna, går man ur huse och engagerar oss i föreningen på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort och skapar något som förenings-Sverige aldrig tidigare skådat.

Jag vet vilket av de två alternativen som jag väljer.

Låt den här dagen bli den första dagen på något nytt. En nysatsning mot en ny framtid. Allt som betyder någonting är att föreningen Örgryte IS finns kvar och att vi nu har en möjlighet att tänka om och tänka rätt.

Uppåt! Framåt!


'Skiten har träffat fläkten: Örgryte Fotboll AB i konkurs' have 165 comments

  1. 11 februari, 2011 @ 15:05 PriMax_ÖIS

    Känns som att man var så förberedd på detta att man knappt blir ledsen. Så här i efterhand hade det nog varit bättre om ÖFAB gick i konkurs direkt efter sista matchen för då hade vi haft tid på oss att slicka såren innan nästa säsong. Nu blir det väldigt mycket att lösa på kort tid. Tror att ett samgående med Qviding kan vara positivt för då får vi in folk som kan hjälpa till.. (samtidigt är jag lite kluven för varför skulle dem vilja var med och rädda vår anrika klubb?) Hoppas att det finns kvar tillräckligt många eldsjälar som kan tänka sig göra stora insatser för små ersättningar

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 15:08 Martin Johansson

      Man kan se det på två sätt:

      1) Det är skit. Nu går allt åt helvete. Nu lägger vi oss ner och dör.

      2. Det är skit. Nu spottar vi i nävarna, går man ur huse och engagerar oss i föreningen på ett sätt som vi aldrig tidigare har gjort och skapar något som förenings-Sverige aldrig tidigare skådat.

      Jag vet vilket av de två alternativen som jag väljer.

    • 11 februari, 2011 @ 15:20 Polaren Per

      Nu hoppas jag mest på att ÖIS-gården säkras och att vi gör rätt för oss ekonomiskt mot staten och fordingsägarna. Känns inte ok att bara skrika konkurs för att sedan fortsätta som inget har hänt. Fick en dålig magkänsla efter västnyttinslaget.

      Dock ser jag positivt på qviding-gate. Detta är det första långsiktliga satsning jag sett i ÖIS. Vi kan lura oss själva och påstå att vi har en bra ungdomssektion men i långa loppet så måste vi växa på ungdomsidan(både dam och herr) för att vara en elitklubb. V har gått på konstgjord andning länge nu tack vare sponsorer. Det som känns bra är att detta tvingar oss till att göra ngt drastiskt och få en riktig nytändning då vi kan bygga upp vårt kära sällskap igen.

    • 11 februari, 2011 @ 15:24 Martin Johansson

      Jag är ledsen men jag litar på Ranäng i den här frågan. Jag vet att många av er inte gör det, men jag är övertygad om att det finns stålar nog för att säkra gården. Jag känner ingen oro. Kalla mig naiv, korkad och blåögd.

    • 11 februari, 2011 @ 16:34 Mikael Carlsson

      Jag ställer in mig i ledet bakom Martin i kortbyxa, bamse T-shirt och en överprisbelagd Lördagsgodispåse från Fazer och vågar också naiv och blåögd lova till 99% att vi har kvar vår ÖIS-gård oavsett vad som händer.

      Precis som namnet har sitt marknadsvärde och sin tradition så är ÖIS-gården hjärtat. Det finns ÖIS-folk som inte skulle vilja se den gå förlorad helt enkelt.

    • 11 februari, 2011 @ 21:02 Felix

      Jag ställer mig gladerligen i ledet, sväljer alla Ranängs ord som om de vore dom där snaxen man tryckte i sig på bowlingkalasen i trean. Vi får inte glömma att den gode Lars har fler liv än en katt och verkar ha en jävla hållhake på den feta damen för hon har inte börjat sjunga nån gång även om hon har nynnat lite tyst hela året.

      En av anledningarna till detta är att Joachim Nordh själv sa att det var just Örgrytes varumärke man ville åt bl.a så det känns som att man därför båda jobbar för att behålla klubbens namn och historia. Vet vi förresten helt säkert att leinars kontrakt är med bolaget?

    • 12 februari, 2011 @ 09:15 För kort som målvakt

      Jag vill lita på Ranäng, men … Vad händer om en spekulant sätter igång och bjuder på gården? Konkursförvaltaren lär knappast få, med mindre än att samtliga skulder täcks av köpeskillingen, tacka nej om en utomstående intressent bjuder över våra mecenater. Nu kanske det inte är realistiskt att tänka sig att någon bjuder fantasisummor men vad jag menar är att Ranäng än en gång uttalar sig kategoriskt om saker som han inte vet och inte själv styr över.

    • 11 februari, 2011 @ 15:23 PriMax_ÖIS

      Klart jag väljer alternativ 2 också. För att stödja föreningen tänker jag jobba en timmas övertid idag och pengarna jag får för det tänker jag ge Örgryte Fotboll eller vad nu fötbollssektionen kommer heta. Känner att jag måste göra något en dag som denna ;) Synd att man inte var börs-VD bara

    • 11 februari, 2011 @ 20:26 Hampus

      jag har bara en fråga till den som kan svara vi kommer väll fotfarande ha kvar vårt klubbmärke och våra underbara färger ?

      Vi reser oss igen ende bakom samma sköld!

    • 11 februari, 2011 @ 20:32 Johan Gellerman

      Ja det kommer vi.

  2. 11 februari, 2011 @ 15:11 Jonathan

    Tvångsförflyttas vi ner till div 1 redan denna säsong!? Så uppfattar jag det

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 15:22 Martin Johansson

      Ja.

    • 11 februari, 2011 @ 15:25 Malte

      Då blir det några klassiska matcher. Någon som har koll på spelschemar. Johan.g?

    • 11 februari, 2011 @ 16:33 Johan Gellerman

      Jag vet inte om spelschemat ändras om vi åker ur (det är ju trots allt inte helt hundra än) men med tanke på att det är majoritet helgmatcher så tror jag ÖIS helst hade sett att några av dessa flyttades.

      Blir det Superettan så fuckar det här upp planeringen utav bara helvete.

    • 12 februari, 2011 @ 00:03 Jonathan

      Dessa är lagen i div 1 södra

      Husqvarna 0 0 0 0 0 0
      Kristianstad FF 0 0 0 0 0 0
      LB07 0 0 0 0 0 0
      Lunds BK 0 0 0 0 0 0
      Motala 0 0 0 0 0 0
      Norrby 0 0 0 0 0 0
      Oddevold 0 0 0 0 0 0
      Qviding 0 0 0 0 0 0
      Rosengård 0 0 0 0 0 0
      Skövde AIK 0 0 0 0 0 0
      Sleipner 0 0 0 0 0 0
      Sylvia 0 0 0 0 0 0
      Trollhättan 0 0 0 0 0 0
      Varberg BoIS 0 0 0 0 0 0

      Ser ut att bli ett par riktigt roliga matcher och varje bortamatch blir trots allt förhållande vis nära..

      Första matchen om vi kapar Qvidings plats rakt av är Skövde lördag den 16:e April. Drygt 2h resa med bil om man har trafiken på sin sida.

  3. 11 februari, 2011 @ 15:12 Magnus Börjesson

    Ända fram tills alldeles nyligen hette det att konkursen skulle kunna avvärjas genom kapitaltillskottet från hotellinvesteraren, och att det bara var fråga om att få lite förlängd rekonstruktion tills bygglovet var slutgiltigt klart. Är det något som gått åt h-e med de planerna, eller är det snarare så att man frivilligt väljer konkurs därför att man ändå vill avveckla bolaget och det här är ett mer ekonomiskt fördelaktigt sätt att göra det på? Det känns just nu som om det är det sistnämnda som gäller. Snyggt är det inte.

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 15:20 Martin Johansson

      Magnus, din analys är korrekt.

    • 11 februari, 2011 @ 15:32 Magnus Börjesson

      Det är en väldigt obehaglig känsla att behöva skämmas för sin klubb. Hoppas det var sista gången.

    • 11 februari, 2011 @ 15:37 Martin Johansson

      Ja. Det är ingen skön känsla. Nästan så att man funderar på en time out, samtidigt är inte läget det rätta.

    • 11 februari, 2011 @ 15:46 JP

      Håller med om att det inte ser snyggt ut och att vi kommer att få kritik(rättmätigt) från flera håll.

      Samtidigt så tror jag att flera av dom
      som kommer att kritisera och skratta åt oss,
      kommer att se sina egna klubbar tvingas till moraliskt tveksamma lösningar för att rädda sin ekonomi.

      När till och med topplagen i Allsvenskan blöder ekonomiskt, där framgången inte
      leder till ökade intäkter från sponsorer och publik och där marknaden för att sälja
      spelare inte direkt är gynsam, då är det allvarligt.

      Det kanske visar sig i framtiden att vi hade tur i oturen att vara först i kön av lag som drabbas.

    • 13 februari, 2011 @ 13:18 x-et på räcket

      Inte bara ekonomin i toppklubbarna i allsvenskan som ’oroar’ i motsvarande grad. Hur ser det ut hos klubbarna i superettan?? Tänker på Assyriska, Sundsvall och Landskrona….om vi har problem borde de rimligen också stå med skulder att bearbeta?!? För att inte tala om Ängelholm, Brommapojkarna, Åtvidaberg…..

    • 12 februari, 2011 @ 10:06 biise

      det kan ha varit sista gången

    • 11 februari, 2011 @ 15:35 Benhinnan

      Det handlar snarare om att hela hotellfrågan har dragit ut på tiden så att det inte är rimligt att få rekonstruktören att vänta på det. Hela cirkusen började med vägtullarna. Dessa fick mölndals kommun att dra om framtida vägar och platsen på hotellet fick bytas (ska ju bli pendelparkering på den gamla platsen). Där hade vi allt klart med bygglov och hotellkedjan hade plånboken framme. När mattan drogs undan och de fick börja om så räcker inte tiden till. Enkelt.

      Vi har haft en jävla otur, samtidigt som alla säkert är puckon på ett eller annat sätt. Nu knyter vi näven och börjar om.

    • 11 februari, 2011 @ 15:56 Martin Johansson

      Jo, det är det jag menar. Hotellet skulle lösa hela skiten. När det ”sket” sig – blev put on hold – ”hade” vi inget annat val än konkurs. Otur, lite sjabbel kombinerat med att nya möjligheter har öppnat sig.

    • 11 februari, 2011 @ 16:42 Magnus Börjesson

      ”samtidigt som alla säkert är puckon på ett eller annat sätt” – klockren formulering! :)

      Den här artikeln i Sportsday, skriven för bara några veckor sedan, långt efter Mölndals kommuns trilskande, tyder på att konkursen hade kunnat undvikas om man hade haft lust till det.

    • 13 februari, 2011 @ 15:41 markus

      Jag kan ingenting om konkurser men jag har fundering. När ÖFAB gick i konkurs tillfaller Öisgården konkursboet, Öisgården är värd 18 miljoner och I ÖFAB fanns tillgångar på ungefär 1 miljon. Skulderna i konkursboet var 20 miljoner varav 11 var belånade i Öisgården. Min fråga nu är, om Öisgården säljs av konkursförvaltaren för 18 miljoner och det fanns i 1 miljon i ÖFAB, borde inte det betyda att fodringsägarna inte förlorar något? Någon som har kunskap om detta får gärna förklara för mig, och rätta mig om jag tänker fel. Men om ÖIS då, med eller utan externa finansiärer, köper tillbaka Öisgården, ändrar väl detta det moraliska dilemmat i konkursen en aning?

    • 13 februari, 2011 @ 18:53 E

      Och vem köper då Öisgården för dessa pengar? Tror du att det är föreningen Öis? Om inte så är Öisgården förlorad till andra intressen…

  4. 11 februari, 2011 @ 15:12 Anonym

    Vad händer efter säsongen 2011? kommer Öis fotboll aldrig kunna bli Örgryte Idrott sällskap?

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 15:37 Benhinnan

      AAAAH, Jag orkar inte!

      Örgryte Idrottssällskap (ÖIS) är inte berörda av konkursen. Örgryte Fotboll är en sektion inom ÖIS. Precis som bowling och allt annat.

      Allt är ÖIS, ÖIS är allt.

    • 11 februari, 2011 @ 15:49 Martin Johansson

      Släpp det där nu. Man kan inte vinna alla strider. Vill folk leva med den föreställningen så får de väl göra det.

    • 12 februari, 2011 @ 02:04 Benhinnan

      Vill ni att Benhinnan (vilket jävla alias, när valde jag det??) drar åt helvete så drar Benhinnan åt helvete. Tyst som en mus.

    • 12 februari, 2011 @ 02:07 Black Francis

    • 12 februari, 2011 @ 07:42 Martin Johansson

      Varför skulle vi vilja det? Förstår inte riktigt varifrån den idén kommer. Jag menade mer att det alltid kommer att finnas folk som inte orkar läsa och sätta sig in i olika saker. Om man hela tiden ska hålla på och korrigera deras vanföreställningar blir livet jobbigt. Jag tänkte mest för din egen del. Att det blir jobbigt och att du kanske har bättre saker för dig än att upplysa de oupplysta.

  5. 11 februari, 2011 @ 15:15 ÖIS

    Helvetteshora…

    Svara

  6. 11 februari, 2011 @ 15:23 2011

    Sammanslagning med Qviding innebär en ny klubb, vi går från att vara Sveriges äldsta klubb till Sveriges yngsta. Fan.

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 15:25 PriMax_ÖIS

      Fattar inte var ni kommer ifrån. Debatten är redan avklarad. Om sammanslagningen blir av kommer föreningen fortsätta att heta Örgryte IS

    • 11 februari, 2011 @ 15:28 Martin Johansson

      Det där är väl inte riktigt klart. Jag kan hålla med om att det är oklart men jag vill vänta och se hur det faktiska förslaget ser ut innan jag går så långt som att dra den slutsatsen. Samtidigt kan man ju säga som så att det där är en djävla gråzon/bedömningssport och jag känner mig hoppfull att det löses på ett sätt som inte påverkar ”historien”.

    • 11 februari, 2011 @ 15:31 Magnus Börjesson

      Skulle det scenariot bli aktuellt – vilket Ranäng redan lovat är uteslutet – så röstar vi helt enkelt nej till sammanslagningen. Svårare är det inte.

    • 11 februari, 2011 @ 16:47 Benhinnan

      Word.

  7. 11 februari, 2011 @ 15:28 erik

    Sant, vi blir tyvärr sveriges yngsta klubb nästa säsong. MEN vi ska tillbaka!

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 15:42 je

      Tyvärr innebär ett namnbyte det, men vi kommer att komma ihåg den historia vi har haft.

    • 11 februari, 2011 @ 17:06 Anonym

      Nej!!! Ge er! Vi bildades 1887 och kommer alltid vara det! Sluta snacka om ungdom, det är fel fakta och folk kanske tror på det!

    • 11 februari, 2011 @ 18:47 Black Francis

      Det blir inget namnbyte!!!!! Örgryte IS kommer att heta Örgryte IS även nästa säsong. Däremot upphör Örgryte Fotboll AB och istället bildas Örgryte Fotboll som blir en sektion av Örgryte IS.

  8. 11 februari, 2011 @ 15:32 Christopher

    Absolut enda positiva i detta är att kontraktet med Bosse Backman upphör. Kan man vara glad en stund innan dom signar honom till ÖIS igen.

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 18:33 DrJonas

      Ha ha Good point. Lasse Ternström som tränare vore något, till trots att han tillhör skaran av kattmatsätande faktumsförsäljare. ; )

  9. 11 februari, 2011 @ 15:34 Joakim G

    Det är NU ÖIS skall tvåla in sig i stål, tvaga sig ordentligt och komma tillbaka till elitfotbollen renade och hungriga.

    Förutsättningen för att fusionen med Qviding skall kunna genomföras, är att ÖFAB lämnar in men ATT den sker är fortfarande en öppen fråga. Det är ju inte säkert att det går igenom, då bägge föreningarnas medlemmar fortfarande kan rösta nej till förslaget.

    Det positiva är att det numera finns fler spår att välja på, helt beroende på VEM eller VILKA som skall driva fotbollssektionen om ett par månader. Personligen hoppas jag att man först med inblick i historia och framtid, försöker sätta en egen prägel, innan man gifter sig med Qviding.

    Börja om från början i Div 1, bygg långsamt med en röd tråd som innebär att man på lång sikt tar upp kampen med sina trätobröder. Intergrera supportrarna till föreningen och låt dom vara delaktiga i det nya ÖIS. ”Tillsammans är vi starka” – ni hajar? Bygg den nya kulturen kring ÖIS på det som redan finns. Dom som skall föra arvet vidare är inte enbart sponsorer med nya pengar, utan de viktigaste är de som fortfarande stångas på läktaren i ur och skur. ÖIS har en enorm kraft på läktaren som måste utnyttjas, se bara inne på det här forumet.

    Ta fram en uttalad spelfilosofi som skall genomsyra hela föreningen ända ner till lägsta ålder. I ÖIS SKA man spela en rolig och attraktiv fotboll där anfall är bästa försvar. Konsultera in den Holländska modellen från ruta 1 och lägg grunden till en luckrativ framtid för spelare och ledare i alla åldrar.

    Gå emot strömmen fullständigt och skapa en mer familjär känsla kring hemmamatcherna. Låt våra innersta fans sköta programblad, försäljning av souvenirer och sköta korvstånden. Varför inte på Valhalla IP?

    Starta en stiftelse, ett projekt med Social sponsring (Karl Lundén vid rodret) där alla företag, spelare, ledare, föräldrar i föreningen är inblandade.

    Kom igen nu, det finns hopp och det finns framför allt en enorm chans att på ett snyggt sätt för ÖIS att komma tillbaka till finrummet på sikt.

    Kämpa nu!

    Joakim G

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 16:39 Johan Gellerman

      Håller med fullt ut. Jag vill spela i Söderettan!

    • 11 februari, 2011 @ 16:47 Joakim G

      Jag tror tamejfan att du platsar också ;)

    • 11 februari, 2011 @ 16:49 Johan Gellerman

      Tar tjänstledigt ett år så ser jag till att komma i gott slag inför Superettan nästa år istället. :)

    • 11 februari, 2011 @ 16:44 Magnus Börjesson

      Geigert for president!

    • 11 februari, 2011 @ 21:35 Macky

      Instämmer med Börjesson…

    • 11 februari, 2011 @ 16:50 JP

      Det bästa vore att skjuta upp beslutet till efter säsongen.

      Ta fram olika alternativ för framtiden där samgåendet kan vara ett alternativ
      av förhoppningsvis flera.

      Det är bättre att ta god tid på sigoch hitta den bästa lösningen än att bara rusa in i ngt nytt, som dessutom inte ger ngt extra ekonomiskt tillskott.

      Det skulle även vara intressant att veta hur våra huvudsponsorer ser på framtiden.
      Vilket ÖIS är dom beredda att stötta?

    • 11 februari, 2011 @ 16:57 Martin Johansson

      Fast det är ju just extra ekonomiskt tillskott som är det tungt vägande argumentet för ”nya” ÖIS. Och jag tror nog att vi alla vet vad de flesta av de stora sponsorerna supportrar. Och jag tror inte att det här beslutet kommer att skjutas upp till efter säsongen. Det är nu eller aldrig. Det är nog lika bra att vi inser det. Det är bara att se till att jobba skiten ur allting så att vi får ett bra och säkert underlag. Som alltid, gilla läget!

    • 11 februari, 2011 @ 17:18 Johan Gellerman

      Vad händer om medlemmarna röstar ”fel” då? Kommer sponsorerna vara så storsinta att man respekterar medlemmarnas åsikt och kör på med ÖIS i division 1 eller bryr man sig mer om sitt egenintresse och skiter i det? Det är en intressant fråga.

    • 14 februari, 2011 @ 09:50 Kardinaltetran

      Du är en vis man, Joakim. Gillar dig!

    • 15 februari, 2011 @ 20:07 Bullen

      Så jävla bra!!!

  10. 11 februari, 2011 @ 15:41 För kort som målvakt

    Life ain´t nuthin’ but bitches and money.

    Det värsta är att det inte finns något vackert i sättet ÖFAB dog. Det var inte hjältedöden som drabbade oss där vi stod på post med vapen i hand utan det var den feges usla sorti. Vi förrådde alla våra nära och kära, vi ljög och bedrog inte för att nå en kick, inte ens för att stilla vår abstinens utan för att förlänga livet ytterligare en dag. Ett liv som vi visste var utmätt. Sången ljöd; Det finns inga verkliga problem, i själva verket är problemen vi ser tillfälliga hägringar som kommer att försvinna bara … På väg till bårhuset stjäl vi de anställdas plånböcker.

    Svara

  11. 11 februari, 2011 @ 16:13 Anonym

    Var Janne C anställd av fotbolls ab:et?

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 16:15 Martin Johansson

      Han finns med på listan över den statliga lönegarantin så det är sannolikt. Tror i stort sett alla förutom ett fåtal spelare var anställda av ÖFAB. Utgår dock från att alla nya avtal är skrivna med ÖIS.

    • 11 februari, 2011 @ 16:48 Benhinnan

      Förutom Leinar

    • 11 februari, 2011 @ 16:55 Martin Johansson

      Är det så, man har alltså skrivit ett nytt kontrakt med Leinar med bolaget? Där ser man, det trodde jag aldrig. Det måste ju ändå innebära att man in i det sista trodde att man skulle fixa det här, eller?

    • 11 februari, 2011 @ 17:02 Black Francis

      Eller så trodde man in i det sista att en konkurs skulle innebära div 1 och det ville man undvika. Men så dök Qviding upp och man såg plötsligt en möjlighet att konka, slippa skulderna och ändå spela kvar i superettan.

    • 11 februari, 2011 @ 19:26 Voldemort

      Right on taget, svarte frank.
      Det är precis så det har gått till.

    • 11 februari, 2011 @ 23:37 Benhinnan

      Ja alltså leinar skrev på för ÖIS. Sorry för förvirringen.

  12. 11 februari, 2011 @ 16:14 Jacko

    Jag slutar inte älska ÖIS för detta. Spontant känner jag bara att nu jävlar kör vi!
    Nu börjar vi från grunden, skit i Qviding och kör vårt eget race. Är övertygad att vi med de krafter som finns runt vårt Sällskap kan bygga upp något riktigt bra. Detta är ju trots allt bara en liten del av vår historia.

    Låt oss spela våra matcher på Valhalla och ge oss medlemmar möjligheten att hjälpa till. Sedan så tar vi söderettan med storm!

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 16:31 Martin Johansson

      Jacko, hur bra ditt förslag än låter så tror jag att det finns starka skäl att verkligen överväga lösningen med att låta Qviding FIF gå upp i Örgryte IS. Vi har vid upprepade tillfällen prövat att köra vårt eget race och det har visat sig att vi inte är så bra på det. Och då är jag snäll i min beskrivning. Dessutom har vi nu fått klara bevis för att de sponsorer som vi är oerhört beroende av har tröttnat. Bara för att det finns en person med en stor plånbok som kan tänka sig att rädda gården åt ÖIS betyder inte det att sponsorerna står i kö för att stödja ett ÖIS som knallar på i gamla invanda fotspår. Något nytt måste sannolikt till och en satsning på kidsen är kanske inte helt fel? Jag tycker därför att alla gör rätt i att invänta medlemsmötet och den information som olika intressenter kommer att ta fram innan man bestämmer sig för ett ja eller nej. Det är så djävla lätt att bestämma sig för någonting och sedan bara köra fast på det spåret. Det är ju precis den typen av beteende som tagit oss till konkursen. Om man sedan vid medlemsmötet bestämmer sig för att rösta nej då gör man det, men jag tycker åtminstone man kan invänta ”utredningen” innan man bestämmer sig. Just my two cents eller hur fan man nu säger…

  13. 11 februari, 2011 @ 16:14 Anonym

    Hade det inte med facit i hand varit bättre att ansöka om konkurs direkt istället för att dra på sig en massa onödiga lönekostnader?

    Svara

  14. 11 februari, 2011 @ 16:24 Björn

    Hoppas inte Ranäng blir omvald i ÖIS.låt oss nu vara Öis gå Inte ihop med Q.
    Är det så viktigt att spela i Superettan?
    Se nu till att göra rätt,låt det ta tid.

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 18:21 Rompan

      Bra? Han är ju fan inte påläst! Bosse Backman
      Har kontrakt med Örgryte IS. Tråkigt att en klassisk klubb
      Går i stöpet Vad menas Örgryte is lever vidare
      Men inte som AB utan som förening

    • 11 februari, 2011 @ 18:28 Johan Gellerman

      Var väl mer resterande del jag åsyftade, även om jag inte orkade förklara det.

  15. 11 februari, 2011 @ 17:15 JD1887

    Om nu Öis och qviding går ihop och ÖIS spelar i superettan, vad händer då i söderettan? Vilket lag ska det hejas på? Dessutom så är jag tveksam och orolig över att våran älskade gamla klubb blir en ”ny” förening, vad talar för respektive emot?

    Längtar däremot till den nya säsongen, heja ÖIS<3

    Svara

  16. 11 februari, 2011 @ 17:16 Black Francis

    Det är lite märkligt, för bara några veckor sedan så såg det ljust ut med hotellet som skulle lösa alla skulder, man signade Leinar till ÖFAB och det sades att det inte skulle vara några problem att förlänga rekonstruktionen till dess att hotellet fått OK. Sen ringer Qvidings ordförande, man håller en presskonferens, man undersöker möjligheten att spela i superettan även om ÖFAB går i konkurs, och så fort man fått klart för sig att det går bra under namnet Örgryte Fotboll så konkar ÖFAB och slipper ifrån alla skulderna.

    Det luktar riktigt jävla illa det här. Om IFKs skattefiffel luktade skit så luktar det här kadaver, insmort i skit. Det som möjligen kan rädda Öis heder nu är:

    1. Det visade sig att hotellplanerna sprack. Det blir inget hotell och därmed var konkursen oundviklig.

    2. Man börjar om i div 1, med eller utan Qviding. Att fortsätta i superrettan som om inget hade hänt (förutom att ”AB” försvunnit i lagnamnet) hade bara varit för magstarkt. Tror varken supportrar eller sponsorer skulle vilja förknippas med något sådant.

    Svara

  17. 11 februari, 2011 @ 18:10 C

    Är det inte rimligt att Öis uttalar sig i ansvarsfrågan i konkursen? Om jag förstått rätt så bör Handelsbanken komma helskinnade ut i o m panten i gården och i övrigt är det staten som får ta smällen. Låter därmed om det är relativt få andra som blir drabbade. Låt oss hoppas det.

    Det här är inte snyggt. Vd har lämnat/fått lämna (kommer inte ihåg). Är det fler som bör ta sitt ansvar?

    Joakim G – snälla engagera dig i klubben igen oavsett om det blir Div 1, superettan, med eller utan Qviding! Du behövs!

    Svara

    • 11 februari, 2011 @ 18:14 Björn

      J G kom igen vi behöver dig

  18. 11 februari, 2011 @ 18:25 Rompan

    JG for president!

    Svara

    • 12 februari, 2011 @ 16:04 bisse

      lägg av

  19. 11 februari, 2011 @ 22:09 Pär Eliaeson

    Man kan se det såhär: Qviding-upplägget är Ranängs (sista?) manöver. Skall vi hänga med på den? Har inte Ranäng gjort nog med ÖIS Fotboll?
    ÖIS:s (och Qviding:s) medlemmar har nu sista ordet. Ta vara på det ansvaret…
    Kan hålla med om att ta fullt ansvar (utan skumma sammanslagningsabrovinscher) och börja om i div 1 kan vara klokt, både för klubbens och lagets skull. Men, det är ingen lätt lösning. I vilket fall som helst måste vi ha tydliga (och realistiska) idéer och riktlinjer om vad ÖIS är och kan bli. Kan ge Olof Lundh rätt i att ÖIS haft orealistiska föreställningar om sin förmåga under ett flertal år.

    Svara

  20. 12 februari, 2011 @ 00:57 Lars.67

    Nu måste Ranäng bort så långt från klubben det bara går. Hur kan någon lita på den mannen?

    Svara

  21. 12 februari, 2011 @ 10:16 Tjuvnyp

    Om siffrorna stämmer i GP, då är de flesta och största skulderna banken och statens. That I can live with…

    Men om det nu är andra företag, som små enmansfirmor som dragit el på Öisgården, kört buss runt halva Sverige för att få A.laget till och från matcher, städfirman på Öisgården etc….Ja då ska de fan ha betalt.

    Annars är det bissart att vi tar över Superettanplatsen av oss själva och bara går vidare. Det är för osmakligt….

    Lever nu fotbollsklubben vidare, vare det är i ettan i S-ettan borde ett konto sättas åt sidan så de leverantörer som väntar betalt av ÖFAB verkligen får pröjs… Förr eller senare…

    Svara

    • 13 februari, 2011 @ 01:17 1894

      Vid ev. tillgångar i en kk så gäller, om jag inte är helt fel ute;
      1 Staten
      2 Banker
      3. företag
      4. privatpersoner

      Hoppas att pengarna för öisgården, som vad jag förstått är er enda tillgång, kommer att täcka skulderna. För om de inte gör det och ni ”finns kvar” som inget har hänt i SE så skäms väl varje äkta öisare?

    • 13 februari, 2011 @ 07:39 Martin Johansson

      Thank you for stating the obvious!

    • 13 februari, 2011 @ 10:23 Tjuvnyp

      Gaisare…

    • 13 februari, 2011 @ 16:01 1894

      tjuvnyp, det var för din skull.. Det verkade inte som du hade riktig koll ang. vad som gäller ev. pengar i en kk.

      Jaja, lämnar er nu. Lycka till.

    • 13 februari, 2011 @ 16:28 Martin Johansson

      Men kom igen, om du ska vara här inne och ”moralisera” med ett ”GAIS-nick” får du väl tåla lite skav i hälarna. Min invändning var inte mot den information du delade med dig av utan om att du förde fram vad vi ”bör tycka/känna”. Sådant klarar jag mig bra utan. Min skalle fungerar. Dessutom har alla klubbar skelett i garderoben och dagens fotboll är inte direkt den goda moralens högborg. Du kan väl titta på din egen klubb och se att ni har likartade händelser i er egen historia. Lite tjockare skinn på nästan måste du väl ha. OK?

      Robban, vad är det med nutidens Gaisare, är det inget gry i grabbarna längre?

    • 13 februari, 2011 @ 19:48 1894

      Det är lugnt Martin, att moralisera var inte syftet(att skriva mitt i lördagsnatten är inte det smartaste, jag vet) utan hjälpa tjuvnyp. men när han inte insåg det så..

      p.s. som Gaisare föds man hårdhudad!

    • 13 februari, 2011 @ 19:22 Tjuvnyp

      Du Gaisaren, jag har koll på det där. Det var ju det jag menade med hela inlägget. Att företagare och privatpersoner får sina pengar sist – och de är nästan alltid dem som drabbas vid en konkurs – i det här fallet lär de inte få en spänn.

      Då det kan tyckas en smula osmakligt, även för mig som Öisare, att klubben kan bli kvar i Superettan ändå så tycker jag fanimej att Öis efter ombildning kan försöka ersätta de företag och privatpersoner det finns skulder till. Retroaktivt.

      Skit i stat och bank om de har fodringar kvar efter konkursförvaltaren gjort sitt. De överlever ändå. Men de företag som har fodringar lär vara företag som Öis behöver använda sig av även framledes…

  22. 12 februari, 2011 @ 11:03 Björn

    Blandar man Qvidings vinröda tröjfärg med Öis röda får man något som närmar sig ”blodrött”, vilket kan spegla tillståndet i svensk elitfotboll…lite blodstänk på byxorna så är symboliken fulländad.
    Östra Göteborg, behöver en väl fungerande ungdomsverksamhet inom fotboll, detta står Qviding för…att sen en elitsatsning bör vara fungerande utan inblandning av diverse spekulativa lån för att klara ekonomin är numera allom känt.
    Örgryte IS är regionens historiskt sett ”första fotbolls klubb” där stolthet över namnet borde få människor att ta i lite extra i stället för att gråta över spilld mjölk…så länge man trampas ner av ekonomins villkor där det är ett rent helvete att bedriva elitverksamhet…så länge fordras extraordinära lösningar, däri ligger en sammanslagning av Örgryte fotboll och Qviding.
    Man samlar sina ”härar”, går ihop för att bli ännu starkare och bättre.
    Att man sen behöver ta strid med statens stöd till elitidrotten, det kan Örgrytes ”skuld till staten” stå som symbolik för.

    Svara

  23. 12 februari, 2011 @ 12:15 C

    Om vi tar fram spåkulan och tittar in i framtiden, låt oss säga tio år, hur många konkurser och sammanslagningar av klubbar och idrottsföreningar på elitnivå (eller strax under) tror ni då att vi kommer fått se? Hur många internationella klubbar hade klarat sig utan gigantiska kapitaltillskott under resans gång?

    Min bedömning är att de ekonomiska utmaningarna att bedriva elitverksamhet i fotboll idag är sådana att det tvingas fram nya lösningar än de vi hitintills sett. Örgryte Fotbolls inkliv i Qviding är ett naturligt steg mot bakgrund av detta. Bra för båda då de kompletterar varandra. Kommer vi supporters och klubbarnas medlemmar att acceptera detta (redan nu)? Det är väl för tidigt att säga och även klubbarna behöver få mer information på bordet.

    Hade jag fått möjlighet att påverka detta utredningsarbete så hade jag utvecklat den styrgrupp som nu tillsatts med ytterligare personer än de två ordförandena. Detta för att öka förtroendet för utredningsarbetet. Det är många som sliter på ideel basis nu – låt dem få chansen och låt inte supportrars missnöje med personerna i styrgruppen komma beslutet till last!

    Tack Martin och Sambadefensiv gänget för uppdateringar och rapportering i ärendet – ni spelar en viktig roll nu och för klubbens framtid. Ni ökar intresset för klubben och det är det som spelar någon roll om vi skall ha ett berättigande i framtiden. Publiksiffran måste på sikt öka, annars är det som nu sker något vi kommer få se oftare… Eller så är elitsatsningen över.

    Svara

  24. 12 februari, 2011 @ 13:08 Garotta de Ansjovis!

    Personligen tycker jag bolagstrixandet var smart gjort, nu när det gått som det gått…
    Snyggt, nej! Moraliskt, hemskt…
    Skötseln av ÖFAB, katastrof!
    Men nu är det som det är, bara gilla läget.
    Örgryte IS lever!

    Svara

  25. 12 februari, 2011 @ 14:12 Anonym

    Med hjälp av Qvidings ungdomsspelare tillkommer drygt tusen Öis supportrar lägg sedan till familjer osv.

    Kan Örgryte Fotboll lyckas locka med de flesta i ungdomssektionen så kommer det bli drag på Öis hemmamatcher. Detta kan smitta av sig och locka fler soffliggare till helst Valhalla eller Gamla Ullevi.

    Svara

    • 12 februari, 2011 @ 18:04 AuriSakraFame

      Med hjälp av Qvidings ungdomar tillkommer ca 1000 ungdomar. Att dessa skulle bli ÖIS supportrar är dock inte givet.

    • 12 februari, 2011 @ 20:30 rale

      Det är nog först om 5-10år som en ev. sammanslagning ger resultat i form av nya supportrar.
      Ungarna i Qviding har redan valt lag och kommer inte sluta bara för att de byter tröjor. Alla nya kids kommer däremot ges ett lätt val när det gäller framtida supporterskap.
      Såvida ÖIS inte ser ut som Qviding gör nu då.

    • 13 februari, 2011 @ 13:21 x-et på räcket

      De går ju inte ens på QFIF’s matcher….hur skall vi då som sammanslagen klubb kunna tillgodoräkna oss dem som potentiell publik?!?

  26. 12 februari, 2011 @ 23:01 Anonym

    Vad har det har det skrivits om konkursen i papperstidningarna i dag som GT resp GP?
    I BT stod det att aktiebolaget hade ca 50 anställda ,var det verkligen så många. De hade också snackat med målvakten Fredrik Andersson som provtränar med konkursdabbade Örgryte som fortfarande hoppas på en övergång.

    Svara

    • 13 februari, 2011 @ 10:40 bisse

      Martin och Sambadefensiv vore inte på plats och skriva vad som gick fel 2008-2011
      Det skulle kunna vara en hel artikel serie.Varför inte skriva om alla som bidrog till detta.Alla skäller på Santos men ikonen Allbäck vågar ingen säga nånting om,den värvningen var väl inte så lyckat heller,plus att det är indirekt han som släpade hit Santos och som om det inte räckte även Geigert

    • 13 februari, 2011 @ 11:01 Anonym

      Menar du att Geigert var en dålig värvning ?

    • 13 februari, 2011 @ 11:17 bisse

      onödig därmed dålig

    • 13 februari, 2011 @ 11:23 Martini

      Tvärtom enligt mig. En av de bästa värvningarna Öis administration har gjort på många år. Synd att han inte kunde vara kvar.
      35 papp i månaden + tjänstebil är inte mycket att säga om. Klart prisvärt.

    • 13 februari, 2011 @ 11:27 bisse

      så klart!

    • 13 februari, 2011 @ 19:28 AuriSakraFame

      Att Geigert tog emot x antal kronor i lön kan man ju inte ge honom skulden för.Även om han hade fått en lön på 100k+/mån så hade han varit dum om han inte tagit den. Han är ju en mediamänniska, och han är bra på det också för den delen. Att anställa en PR-ansvarig i ett smålag med dåliga ekonomiska förutsättningar som ÖIS, ÄR däremot under all kritik. Men som sagt, det är inte Jockes fel.

    • 15 februari, 2011 @ 09:18 Tjuvnyp

      Utan media, inga sponsorer – inga sponsorer, inga spelare, ingen framtid…

      Är det någon som verkligen skulle varit kvar så är det väl han? Det hjälper inte att producera världens bästa produkt – om inte någon säljer den…

      Kul att folk tänker tvärtom även om jag är för dum för att förstå deras argument…

    • 13 februari, 2011 @ 11:41 Martin Johansson

      Fast nu tycker jag att du är orättvis, jag har varit på dig tjugo gånger off-SD för att få mer information för att skriva även den berättelsen, men jag får ju alltid tillbaka att du inget kan säga. I alla fall inte nu. Om du pekade mig/oss i rätt riktning kunde vi även skriva om denna sida av historien. Du vet att jag verkligen vill skriva en bra serie om ”varför gick det som det gick”. Utan input från de som kan berätta en annan sida av saken är det dock omöjligt. Så länge jag inte har något mer konkret än dina foruminlägg att gå på kan jag inget skriva. Upp till bevis!!!

    • 13 februari, 2011 @ 18:23 bisse

      O.K.vi tar det på mail…..eller över en kopp kaffe

    • 13 februari, 2011 @ 13:10 Anonym

      Hallo du har nog inte läst alla inlägg här på SD, jag skrev redan i somras att det startade när vi tog hem Allbäck.
      Man börja åka runt i en Audi A6 ,när man bara hade råd att åka i en Audi A1. Vi vet alla idag hur det slutade. Det satsades på kompistjänster ,dyra tränare ( om inte supportrar trackat Janne C om avgå,hot ) studio Öis ,amerika inspirerad Vd mm. Men det viktigaste att satsa på fotbollspelare fick strykas ,När vi gick upp skulle det förstärkas med en i varje lagdel, Dicken har man ju undrat vad han gjort,fokuserat på fel saker bestämt.
      Man kan ju inte skälla på att Joakim gjorde dåligt arbete så, men man måste ställa det mot det som är viktigt en spelare på planen och då blir svaret enkelt. ÖFAB verkar aldrig tittat vad har vi i kassan, som jag ser det tagit ett dåligt ansvar handla massa lyx fast man inte äger skiten under skorna ens. Varför ta rman inte kontakt med ett gymnasium där ungdomar går medialinjen så kunde dom fått värdefull praktik och fått användning för sin kunskap dom lär sig och hade fått visa upp sig. Så hade man inte bundit upp sig på en informatörs lön för det var lyxigt enligt mig.
      Man måste söka andra vägar det finns många kompetenta ungdomar på gymnasium som man kan arbeta tillsammans med.

    • 13 februari, 2011 @ 14:15 JP

      Skall man hitta när det började gå fel får du gå längre bak i tiden. När ÖIS kom tillbaka till Allsvenskan 1995 så gick dåvarande styrelse ut och sa ”Aldrig mer nedflyttning”.

      Man valde att köpa in 5-6 spelare (Matovac, Khilberg m fl) som med dåvarande mått kostade en hel, både transfer + lön.

      I mina ögon var det då som gamblingen med vår ekonomi började.

      Går du ännu längre tillbaka så kan man konstatera att klubben inte lyckades förvalta SM-guldet 1985 utan lyckades på sex år att ramla ner i dåvarande div 2.

    • 13 februari, 2011 @ 22:44 Black Francis

      Jävligt sant. 2006 hade vi över 40 miljoner i skulder och hade gått i konkurs utan våra stora sponsorer. Då var det föreningen som skulle konkat, intget AB. Det hade således varit slutet för Örgryte som Idrottssällskap. Det var ett resultat av orimliga budgetar under ett antal år. Så att problemen skulle börjat 2008 är skitsnack. Snarare har det gått något mindre uselt de senaste tre åren jämfört med övriga år under 2000-talet.

    • 13 februari, 2011 @ 16:35 Martin Johansson

      Jo då, jag läser alla inlägg här på SD. Och det där har jag läst förut, men det var inte det vi diskuterade. För att vi ska kunna skriva om något behöver vi lite mer än att någon påstått något i en kommentar här på SD. Dessutom måste jag säga att jag redan tidigare skrivit om att Mackan har en del i det här. Jag skulle dock aldrig – vilket du gör då och då – lägga hela skulden där. Det är alldeles för förenklat. Som jag ser det är de två största felbesluten under de senaste åren Dick Last som sportchef och Kristian Sundborn som VD. De två gubbarna höll inte vad de lovade och om man ska vara helt ärlig gjorde de inget vidare jobb. På vilket sätt menar du att Allbäck är ansvarig för de anställningarna? Nej, det där – som så mycket annat – måste styrelsen ta på sig. Och som JP påpekar också glömmer du bort att saker och ting går längre tillbaka i tiden än när Pavel kom till klubben.

  27. 13 februari, 2011 @ 10:48 bisse

    Ni kan vinkla det så att det hela var Pavels fel för utan honom ingen allsvenska 2009 :-)

    Svara

    • 13 februari, 2011 @ 16:39 Martin Johansson

      Det är väl inget som har vinklat det som att det skulle vara Pavels fel. Sluta tramsa!

      Utan följande spelare skulle det inte blivit någon allsvenskan 2009:

      Dick Last
      Christofer Bengtsson
      Marcus Dahlin
      Anders Prytz
      Alexander Mellqvist
      Björn Anklev
      Martin Dohlsten
      Anton Holmberg
      Patrik Elmander
      Marcus Allbäck
      Tommy von Brömsen
      Simon Chekroun
      Mentor Zhubi
      Robin Jonsson
      Markus Gustafsson
      Erik Svensson
      Christian Lindström
      Seif Kadhim
      Boyd Mwila
      Pavel Zavadil
      Victor Skoglund
      Henrik Lawenius
      Dennis Jonsson
      Peter Abrahamsson
      Magnus Källander

      Svårare än så är det inte. :-)

    • 13 februari, 2011 @ 18:33 bisse

      du kör med det svenska sättet att se på saken, dvs. kollektivet men du vet att sanningen ligger nånstans därmellan

  28. 13 februari, 2011 @ 13:24 x-et på räcket

    Har iofs ’nödscrollat’ ner och halvläst kommentarerna, namnet Fiorentina har helt missats….de tvångsnedflyttades, bytte namn och kom sedan tillbaka i gammal skrud med nya krafter och det har fungerat väldigt bra för dem!
    Kan en klassiker, kan en annan;=).

    Svara

    • 13 februari, 2011 @ 13:34 nytko

      För att inte glömma Napoli!

  29. 14 februari, 2011 @ 11:29 Martin Johansson

    En text värd att begrunda eller åtminstone att läsa:

    http://www.idrottensaffarer.se/blogg/dan-persson/2011/02/satt-dit-dem-de-har-lekt-bolag-med-vara-pengar

    Svara

    • 14 februari, 2011 @ 11:36 Nya ÖIS

      Kändes som han inte riktigt läst på innan han skrev det. Bristen i konkursboet blir knappast hela skulden, det finns något som heter tillgångar också. OPm ÖIS-gården värderas till 18 msek och det finns dessutom lite kassa så är den ”formella” bristen inte så stor. Dock, vad är verkligt marknadsvärde på fastigheten?
      Frågan om styrelsemedlemmarnas ansvar kan dock bli lite intressant….

    • 14 februari, 2011 @ 11:39 Martin Johansson

      Nej, den var lite rörig i vissa detaljer, men jag tänkte mer på den grundläggande frågan kring det här med vinstdrivande och styrelsens ansvar etc. Skit samma att han inte nailade alla detaljer.

    • 14 februari, 2011 @ 20:27 Black Francis

      Skall man vara ärlig så finns bara Öis kvar för att man hade ett bolag som kunde konka så att allmänheten fick ta smällen för Öis orealistiska drömmar. Rent moraliskt så finns inte Örgryte IS längre.

      Man kanske skulle byta till Qviding. Även om de inte har Öis långa historia så har de i alla fall en betydligt stoltare historia (senaste veckan tar liksom bort allt som Öis samlat på sig under 123 år). Fast då finns ju risken att Qviding äts upp av Öis så blir det samma skit igen.

    • 14 februari, 2011 @ 20:50 Håkan Wall

      Ska vi vara ärliga har du helt fel. Hade ÖIS elitfotboll inte drivits i aktiebolag hade vi inte gått i konkurs.

    • 14 februari, 2011 @ 22:01 Black Francis

      Jo, om vi gjort samma satsning. Bolaget har gjort att vi kunnat göra en satsning som vi egentligen inte har råd med. Sen kunde vi enkelt sätta bolaget i konkurs och därmed låta samhället ta kostnaden.

      Visst, hade vi inte haft bolaget hade Öis antagligen inte vågat gå ”all in” på det här viset. Men det är av akademisk betydelse. Om vi ville tillgodoräkna oss en eventuell uppflyttning till följd av bolagets satsning så borde vi också ta de smällar satsningen ger. Därför är det, moraliskt sett, så att Örgryte IS inte finns mer. Sen att vi fortfarande finns kvar på pappret pga extremt oetiskt agerande lättar inte hjärtat direkt (jo, lite).

    • 14 februari, 2011 @ 22:38 Håkan Wall

      Nej, du är som sagt fel ute. Hade ÖIS haft exakt samma ekonomiska sits som ÖFAB var i så hade ÖIS inte gått i konkurs.

      Om du tror att vi satsat mer bara för att vi är ett AB så undrar jag hur du tänker. Vi har redan gjort det en gång tidigare.

    • 14 februari, 2011 @ 23:25 Black Francis

      Vad som hänt med Örgryte IS i exakt samma situation är helt ointressant. ÖFAB har, de facto, gått i konkurs och därmed smitit ifrån alla sina skulder. Det är möjligt att det fanns vägar att undvika detta. Vägar som man valt om det gällt Örgryte IS istället för ÖFAB.

      Men faktum kvarstår, man valde konkursen. Moraliskt sett är det därför jävligt svårt att försvara Öis framtida existens i elitfotbollen.

    • 15 februari, 2011 @ 01:20 Håkan Wall

      Du skrev ovan, vilket jag också svarade på, att ÖIS bara finns kvar för att man fanns i bolag. Det påståendet är felaktigt. Inse det och gå vidare i livet. Det gör inte din grundtes om ÖIS existensberättigande ur ett moralperspektiv felaktigt, utan bara ditt argument för det i denna tråd.

      När det gäller moraldiskussionen så kan man väl iofs också framföra synpunkten att den egentligen också är ointressant. Först och främst så är den ju enbart baserat på egna värderingar och ingenting annat, men för mig känns den mer ointressant eftersom oavsett vad vi tycker och tror så kommer ÖIS att leva kvar inom elitfotbollen. Så jag vet inte… Vad ger en sådan diskussion förutom utlopp för sina känslor?

    • 15 februari, 2011 @ 08:28 Undrar ju

      Vad menar du skulle hänt om Öis istället haft samma ekonomiska situation som ÖFAB har/haft?

      Frågan är ärligt menad , jag är inte 100% insatt i hur konkursförfaranden fungerar, försöker undvika sådan sammanhang :)
      Nedflyttning hade vi åkt på eftersom man inte får ha skatteskulder, så långt är jag med,men mer?
      Vi hade ju knappast kunna kört på som vanligt och fortsatt bli skyldiga samhället mer pengar…

    • 15 februari, 2011 @ 17:55 Black Francis

      Det är gissningsvis spekulationer, men jag är rädd att det är sant. Det betyder i så fall att konkursen är ännu äckligare eftersom det antyder att det fanns en väg ut men man valde att låta fordringsägarna ta kostnaden istället.

      Förhoppningsvis händer ett mirakel de närmsta månaderna. Örgryte IS betalar ÖFABs skulder eller att Öis gör en nystart med Qviding från Div 1. Men om inget sådant händer så blir det jävligt svårt att i framtiden rakryggat säga att man håller på Öis.

      Men vi får se, än är inte alla fakta kända. Men just nu luktar det riktigt illa om Öis, och jag är rädd att det inte bara är vi som står närmst som känner det.

  30. 14 februari, 2011 @ 18:08 Kardinaltetran

    Säsongen 2008 är i stort sett den enda säsongen som vi gått ur med en budget i balans. Tyvärr fick den ansvariga för detta (mirakel..?) gå då han hade den ofantligt dåliga smaken och omdömet att driva Gothiagate. Frågan är om inte (och jag vet att jag svär i kyrkan…) det är dags för Rydhede att göra comeback..? Han lär ju knappast vara dum nog att babbla och gajs och röva igen, eller..?

    Svara

    • 14 februari, 2011 @ 18:46 Håkan Wall

      2008 backade vi 16 miljoner på driften. Nej det var ingen budget som var balans, utan det var Ken Fagerberg och de 12 miljonerna som FCM köpte honom för som räddade det bokslutet. Och så hade ju Rydhede avgått i oktober 2007.

      Däremot så gillade jag de åtgärderna som man påbörjade 2007 och som fick ett abrupt slut iom att Rydhede försvann. Det talades om ett lönetak och siffran man talade om var under 20k. Tyvärr så fattade ju inte folket, och då talar vi kanske klacken i störst utsträckning, vad en sanering av ekonomin skulle innebära på fotbollsplanen (och ingen fattade heller hur nödvändig den egentligen var). Så till 2008 var nu ska vi satsa-mentaliteten tillbaka, ivrigt påhejad av satsa-falangens största supporters – familjen Allbäck. Och allt var frid och fröjd i supporterleden för ingen jäveln kan läsa en årsredovisning ändå…

    • 14 februari, 2011 @ 19:55 bisse

      du är nästan där….
      mycket ligger i det du säger.Egentligen enkelt, ta papper och penna och räkna,och hur du än räknar så spelar ÖIS högst superettan utan skulder resp.
      privata plånböcker.Lite överskott de åren vi säljer nån spelare.

    • 14 februari, 2011 @ 21:25 bisse

      och vem betalade själva Allbeck?

    • 14 februari, 2011 @ 18:46 Black Francis

      1. 2008 gjorde vi ett minus på över 10 miljoner.
      2. Ryhede lämnade efter 2007 (då vi gjorde ungefär samma minus)
      3. Gothia drevs av Ranäng.

    • 15 februari, 2011 @ 13:58 Kardinaltetran

      Ursäkta mig! Blandade ihop 07 och 08….

  31. 14 februari, 2011 @ 21:17 Niklas

    Verkar som att det finns ett massivt motstånd från Qviding-supporters…

    Svara

  32. 14 februari, 2011 @ 23:54 Anonym

    En ifkare har ikväll stillat sina nerver efter insider information om Qviding och Öis.

    Svara

  33. 15 februari, 2011 @ 10:46 DK Gôtet

    Är det någon här som vet vad som sades på mötet på ÖISgården igår kväll?
    Vore mycket spännande att veta! Var inbjuden men kunde tyvärr inte gå.. :(

    Svara

    • 15 februari, 2011 @ 10:58 Sambadefensiv

      OK, nu söker vi någon som kan ge information om vad som sades på gårdagens möte. All information tas emot med ett hästskojargrin och krökt rygg! Det är OK att vara anonym och det går att maila till kontaktadressen (kontakt@sambadefensiv.se). Do it! Do it! Do it! All information som supportrar och medlemmar kan få i det här läget är guld värd. Som det verkar i nuläget ligger man lågt från ÖIS.se när det gäller information i det här fallet. Något som är minst sagt olyckligt (kanske är det så att man inte kan säga så mycket).

      Vi är till och med villiga att gå så långt så att vi erbjuder ersättning för riktigt bra information. Så djävla storstilade har vi blivit på den här bloggen.

    • 15 februari, 2011 @ 11:10 DK Gôtet

      Var inte någon i sd eller bh inbjudna?

    • 15 februari, 2011 @ 11:13 Sambadefensiv

      Vi var definitivt inte inbjudna. Inte officiellt i alla fall. Det är om någon enskild av oss var det (men det vet vi inget om). Vi är out of the loop. Not trusted. Etc. Fånigt, men det är så det är. Vi är the bad guys. Alltid. Det spelar ingen roll vad vi gör eller säger.

    • 15 februari, 2011 @ 11:14 Sambadefensiv

      Om BH var inbjudna – vilket vi utgår från – borde de ju gå ut med information till medlemmarna så snart som möjligt.

    • 15 februari, 2011 @ 13:14 timberhochmandie

      BH var inte där.

    • 15 februari, 2011 @ 15:11 Voldemort

      Var Du där då, timber….. ;-)

    • 15 februari, 2011 @ 15:20 timberhochmandie

      Hehe, nej jag var inte där jag heller… :-) Tyvärr!

    • 15 februari, 2011 @ 13:13 Niclas

      hmm… ett möte alltså?
      Spännande.

      Vem var inbjuden? Vilket urval gjorde man?

      Vad diskuterades? Diskuterades det ens något eller var det bara förmedling av information?

      Varför har det ännu inte varit något allmänt informationsmöte? QFIF hade ett samma dag som presskonferensen…

      Kommer Öis kalla till medlemsmöte innan årsmötet för att få ett bredare perspektiv? Om inte, varför?

      Åhh! Jag blir fruktansvärt nyfiken och en aning konspiratorisk på samma gång.

    • 15 februari, 2011 @ 13:28 Mattias

      Hej!
      Nej, vi har inte varit inbjudna till något möte. Oss veterligt har det inte heller hållits något möte förutom det informationsmöte som konkursförvaltaren höll med de anställda i går eftermiddag på ÖIS-gården.
      Kan dock inte svara på om t ex Ungdomssektionen haft något eget möte för sina ledare / föräldrar etc, men eftersom inget är klart så kan det knappast ha varit speciellt matnyttigt isåfall.

      Enligt Lars Ranäng så pågår nu arbetet med de små arbetsgrupperna med folk från både ÖIS och Qviding för att utreda förutsättningarna för ett samgående.
      Deras arbete skall vara klart i god tid (eller åtminstone en vecka iaf) innan årsmötet för att medlemmarna skall kunna sätta in sig i materialet.

      Med vänlig hälsning
      Mattias Andersson
      Balders Hage

    • 15 februari, 2011 @ 15:04 DK Gôtet

      Har varit i kontakt med en av sponsorerna och enligt denna person sades det inget nytt..förutom att det lät som om ÖISgården inte lika säkert skulle gå att behålla..:(
      Hur illa det va var svårt att tolka.

      Inbjudna var antagligen bara den inrekretsen + de större sponsorerna.

    • 15 februari, 2011 @ 15:08 Anonym

      Det där är djävligt upprörande nyheter. Om Gården inte går till ÖIS vad i helvete händer då? Det vore helt sjukt om något sådant hände.

    • 15 februari, 2011 @ 15:13 Voldemort

      dom får väl sälja den till någon som sedan hyr ut den till dom? Vi har ju några byggherrar i leden….

    • 15 februari, 2011 @ 15:44 Magnus Börjesson

      Lars Ranäng till Sambadefensiv 10/2:

      Först och främst ska det sägas att ÖIS-gården är belånad till rätt mycket pengar. Den som ska köpa gården måste med största sannolikhet övertrumfa vad gården är belånad för, annars behåller banken gården. Vi har kontakter som kommer att hjälpa oss att förvärva gården. Det har vi garderat oss för.

      Du är helt säker på den punkten? Helgarderad?

      Ja.

      Nu stämmer alltså inte det heller? Karln går från klarhet till klarhet.

    • 15 februari, 2011 @ 23:27 Anonym

      Är det någon som har förtroende för Hr Ranäng längre? Sponsore eller kontakter kanske inte vill ha honom vid rodret och vill inte gå inoch satsa så länge han är kvar.
      Jag tror inte på det han säger längre han kanske borde avgå självmant det börjar bli en parodi nu.

    • 15 februari, 2011 @ 15:54 Nya ÖIS

      Men vem vill köpa ÖIS-gården om inte Örgryte IS gör det? Vad är marknadsvärdet? Det finns väl knappast någon annan klubb som kan vara intresserad. Pengarna måste fram.

    • 15 februari, 2011 @ 21:12 Niclas

      Det rörde sig alltså om ett tiggarmöte. Inte så spännande som jag hoppats.

      Någon kunnig som vet när konkursförvaltaren försöker sig på en försäljning av Öis-gården?
      Hinner den säkras upp av Öis-intressenter innan årsmötet eller kommer det råda ovisshet?
      Känns ganska angeläget att veta vad resultatet blir med tanke på att årsmötet i stort sätt är det enda tillfälle att ifrågasätta styrelsen.

    • 15 februari, 2011 @ 23:55 John

      Har hört lite om att Bosse var arg på dom som röstade nej till matchen och de som inte vill spela på onsdag.

    • 15 februari, 2011 @ 23:59 John

      Dessutom har jag hört en annan sak som jag helst inte vill ta offentligt.

    • 16 februari, 2011 @ 06:22 Johan Gellerman

      Skriv det som anonym!

    • 16 februari, 2011 @ 06:31 Martin Johansson

      Uppmuntra inte till en massa lös ryktesspridning nu. :-) Känns som att det blivit lite för mycket av den varan på sistone. Men det är väl så det blir när det är knäpptyst från ÖIS-gården. Kommunicera mera!!!

    • 16 februari, 2011 @ 09:07 John

      Det jag redan skrivit är sant men jag har hört lite annat som inte är säkert men dock ganska känsligt.

    • 16 februari, 2011 @ 09:10 Martin Johansson

      Jo, att spelarna har röstat nej till att spela matchen stämmer. Det kommer nu från flera håll. Men man jobbar på en lösning där.

      När det gäller övriga rykten/snack så är det kanske bäst att hålla det för sig själv om det nu är känsligt och obekräftat.

  34. 15 februari, 2011 @ 11:28 AuriSakraFame

    Är ju fan tur att denna bloggen finns, annars hade man ju verkligen inte fattat någonting :S

    Svara

    • 15 februari, 2011 @ 11:30 Sambadefensiv

      Bra om vi fyller någon funktion. Mer än tidsfördriv och ångestavverkning.

  35. 15 februari, 2011 @ 11:41 Blue Jim

    hmm..

    Hittade en positiv sak med att spela i div 1 södra. Det betyder att jag kommer att kunna se min älskade klubb oftare än på länge då matcher mot Rosengård och Limhamn/Bunkeflo samt möte med Lund hägrar :)

    Svara

  36. 15 februari, 2011 @ 13:21 Robbban

    I pappersbilagan av dagens GT är det en helsida om kontrakten i ÖIS trupp och en – haltande – genomgång av vilka som har kontrakt och vilka som letar nya klubbar. Segt nog för er är det rätt många – Tommy von Brömsen har fått kontraktsförslag från klubbar utanför stan (FFF?) men vill fortsätta i ÖIS. Jakob Olssons agent letar nu klubbadress. Osv. Kolla det. Även en artikel om hur Örgryte IS betalar bortaresans buss och matkostnader på söndag till Jönköping. Ranäng ställde in ett skåp och bestämde att IS skulle betala när konkursförvaltaren inte ville att laget skulle åka dit. Intressant.

    Svara

    • 15 februari, 2011 @ 13:43 Anonym

      Hur många anställda har drabbats av konkursen?

    • 15 februari, 2011 @ 17:34 Anonym

      Matchen mot Jönköping är i morgon. Enligt uppgift står Balders Hage för bussresan.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se