Whatever happenend to?

I dag inleder vi en ny artikelserie som vi har valt att döpa efter Buzzcocks gamla slagdänga ”Whatever happened to?”. Vad vi gör i denna serie är att vi tar en resa längs med minnenas aveny och ”återbesöker” gamla ”legender” och ”kultlirare”. Det må så vara att det inte alltid rör sig om de allra mest skönspelande och namnkunniga lirarna, men det är också lite av charmen. De misslyckade värvningarna, halvmesyrerna och träbenen är en lika stor del av en klubbs historia som lirarna, legenderna och vinnarna.

Först ut är tre lirare som alla gjorde var sin (tämligen misslyckad) säsong i den allra finaste av tröjor. I ett fall varade sejouren inte mer än ett halvår. Samtliga spelade i ÖIS under mitten av 2000-talet. Och nej, ingen av dem rosade marknaden, men de är trots det förtjänta av vår uppmärksamhet. De tre spelarna är…

Whatever happened to twin sets?
Whatever happened to Hi-fi?
Whatever happened to TV sex?
Whatever happened to Samuel Barlay?

Samuel Barlay kom från Malmö FF och spelade 18 matcher för ÖIS säsongen 2007

Samuel Barlay, eller Big Sammy som han kallas hemma i Sierra Leone, kom till ÖIS från Malmö FF som en delbetalning i Ola Toivonen-affären. På lån för en säsong. Barlay kom emellertid inte direkt från Malmö utan från IFK Mariehamn dit han blivit utlånad efter att han hade haft svårt att ta plats i Iff-Iff under guldsäsongen 2004 och den högst mediokra säsongen 2005.

I ÖIS var det tänkt att Barlay skulle ösa in mål och lära den unge anfallstalangen, Ken Fagerberg, alla tricks i boken. Efter bara några matcher stod det dock klart att förhållandet snarast skulle bli det omvända. Under sitt år i ÖIS floppade Big Sammy rejält. Sammanlagt blev det 18 matcher och fem mål. De allra flesta minns nog Barlay som tung, trög, orörlig och kantig. Vissa skulle säga att han var uddlös. Det spelade ingen roll var Janne Carlsson och Tomas Östlund försökte placera Barlay; anfallare eller offensiv mittfältare. Det vill sig inte riktigt. Det gick till och med så långt att Barlay petades av division 5-spelaren Andreas ”Kocken” Clarholm under den andra halvan av säsongen. Något som jag gissar att Big Sammy försökt förtränga under de senaste åren på fotbollens bakgård.

Efter året i ÖIS återvände Barlay till Åland och IFK Mariehamn där han spelade under 2008 och 2009. Inför säsongen 2010 värvades Barlay till Syrianska IF Kerburan i Division 1 där han gjorde fyra mål på tio matcher. Det blev dock bara ett år i Syrianska för Barlay, strax innan det internationella transferfönstret stängde skrev han på för FC Mughan i Azerbajdzjan. Innan han skrev på för Mughan var Barley på provspel hos vår seriekonkurrent Västerås SK.

Whatever happened to pick-up trucks?
Whatever happened to yellow pages?
Whatever happened to burning books?
Whatever happened to Nadir Benchenaa?

En gång i tiden var Nadir Benchenaa lika glödhet som britpopbandet Cast

Jag vet inte om det är någon som minns det, men en gång i tiden var Nadir Benchenaa svensk fotbolls motsvarighet till britpopbandet Cast. Han skulle vara Zlatan återuppstånden, men karriären har mer liknat Tony Flygares. När Nadir Benchenaa var 16 år såldes han från Hammarby IF till Stade Rennes. En framgångsrik karriär skulle ta sin början. Fem år – och en kortvarig Bajen-sejour – senare hamnade Benchenaa i ÖIS. Mitt i krisen. Året var 2005 och nyrekryterade tränaren Zoran Lukic tyckte att ÖIS hade lite väl tunn trupp för Allsvenskan. Goda råd var dyra. Enligt Lukic stavades lösningen på ÖIS problem N-A-D-I-R B-E-N-C-H-E-N-A-A och klubbledningen bestämde sig för att låna in den talangfulle vänsteryttern från Bajen.

För att vara diplomatisk kan man väl säga att Benchenaa lyckades så där i ÖIS. Trots ett idogt slit och en fin blick för spelet lyckades Benchenaa aldrig skaffa sig Zoran Lukics förtroende. Totalt blev det tio matcher (fem matcher från start och fem inhopp) och fyra assist. När jag nu sitter och försöker dra mig till minnes Benchenaas insatser i den rödblå tröjan kan jag bara minnas ett enda av dessa assist, framspelningen till Paulinho Guara i vårmötet med Djurgårdens IF FF. Christian Hemberg och Edwin Phiri finlirade sig fram på kanten. Väl i läge skickade Phiri in ett inlägg som Benchenaa stilfullt bröstade fram till Paulinho som givetvis gjorde processen kort. På volley! Ribba in! 2-2!

Även om just matchen mot Djurgården slutade i dur (eller nåja, en poäng är i alla fall bättre än ingen poäng) slutade Benchenaas år i ÖIS i moll. Och efter det har karriären bara gått neråt. Stuprätt. Efter den misslyckade sejouren i ÖIS gjorde Benchenaa en säsong i Assyriska i Superettan, en säsong i Gröndal i division 1 samt ett par gästspel i riktiga b-lag i Tyskland, Belgien och Azerbajdzjan? Under 2009 försökte Benchenaa sig på en comeback i storsatsande Dalkurd FF i division 1. Även det gick så där och i dag spelar Benchanaa i WA Tiemcen i den algeriska ligan.

Whatever happened to Chairman Mao?
Whatever happened to God above?
Whatever happened to the cow?
Whatever happened to Carlos Espinosa?

Carlos Espinosa gör just nu succé i den chilenska klubben Cobresal

Carlos Espinosa gjorde (provspels)debut i ÖIS träningsmatch mot Manchester City i juli 2007. Och det tog inte lång tid innan den nätta mittfältaren med den brislätta bolltouchen blev en publikfavorit på Valhalla Idrottsplats. Helt plötsligt var det många supportrar som kände igen Lirarnas lag. Äntligen hade laget fått tag i en spelare som kunde förse Ken Fagerberg och Boyd Mwila med de rätta bollarna.

Tyvärr blir inte livet alltid som man tänkt sig och Espinosa kom aldrig till sitt rätt i fysiskt tuffa Superettan. Det spelade ingen roll att Janne Carlsson valde att formera laget med tre defensiva mittfältare (Ivica Skiljo, Magnus Källander och Alexander Mellqvist) för att låta Espinosa få fritt spelrum i offensiven. Säsongen 2007 är en säsong som de flesta av oss vill glömma. Säsongen från helvetet. Under sina 13 matcher (tio från start och tre som inhoppare) i ÖIS lyckades Espinosa skrapa ihop tre poäng (ett mål och två assist).

Kontraktet mellan ÖIS och Espinosa skrevs på ett och ett halvt år, men redan efter ett halvår rämnade äktenskapet och Espinosa flyttade hem till Chile. Väl hemma i Chile har Espinosa gjort succé som regissör på mittfältet i klubbar som Deportes Melipilla (2008), Rangers (2009-2010) och Cobresal (2010-). Och för er som saknar den lille kvicke teknikern kan vi bjuda på följande klipp (många härliga strutar och assister utlovas, men man kan lugnt konstatera att det är en viss skillnad på den chilenska ligan och Superettan: var i helvete är närkamperna och försvarsspelet?):

Har du förslag på en spelare som du vill läsa om i ”Whatever happened to?” eller vill du själv lämna in ett bidrag kan du maila till oss på Sambadefensiv. Alla bidrag tas emot med öppen famn och ett brett bilhandlarleende.


'Whatever happenend to?' have 62 comments

  1. 1 februari, 2011 @ 20:12 Håkan Wall

    Det närmaste en närkamp man kom i det klippet var ju när de kramade om varandra efter ett mål.

    Svara

  2. 1 februari, 2011 @ 22:22 Jocke

    Ja varför inte höra lite om våra mindre lyckade brassar. så som Paulo Roberto,Marcelo Sá Och Roberio. Även våra Zambier Clifford Mulenga och W Pihri? (inte edwin utan den andra som jag inte minns förnamnet på)

    Svara

    • 2 februari, 2011 @ 12:58 Jacko

      Angående Roberio så har jag för mig att han tog beskedet att ÖIS inte ville satsa på honom väldigt hårt och att Jukka I. hjälpte honom med något korttidskontrakt i Finland. Dessutom så var han väl i Falkenberg en vända? Skulle vara väldigt kul att höra var denne man som gladde i sitt inhopp mot bajen gör idag.

    • 2 februari, 2011 @ 13:00 ÖIS

      Vadå Marcelo Sa misslyckad? Han var ju asgo!

  3. 1 februari, 2011 @ 22:46 Anonym

    Samuel Barlay gick som bosman 27/1 2011 från Syrianska IF till FC Mughan.

    Svara

  4. 1 februari, 2011 @ 22:50 Heisenberg

    Du menar Whyson Phiri?

    Själv här jag undrat över Scheweleff som verkade ha potential men inte fick mycket uträttat i ÖIS.

    Svara

    • 1 februari, 2011 @ 22:56 Jocke

      Ja precis Whyson, jag trodde de stavades så men vågade inte skriva ut de då jag tyckte de såg fel ut.

      Ja Henri håller jag med om att de vore kul att se hur det gick för honom.

    • 2 februari, 2011 @ 19:45 Sjögräs

      Bröt inte Scheweleff benet, eller minns jag fel?

  5. 1 februari, 2011 @ 23:25 bukowski

    jonus bartholdsson,ismo lius,iheb hamzeh,vad hände sen?

    Svara

  6. 1 februari, 2011 @ 23:37 bukowski

    bosco?hugo perez?sammy mcillroy?

    Svara

  7. 2 februari, 2011 @ 00:37 Black Francis

    Fredholm? Lohm? Andersson? Owusu?

    Svara

    • 2 februari, 2011 @ 04:12 Dr. Gniden

      Andersson? Vilken Andersson?

    • 2 februari, 2011 @ 19:38 Black Francis

      Hur många finns det?

    • 3 februari, 2011 @ 15:29 Dr. Gniden

      Bengan?

    • 3 februari, 2011 @ 19:27 Black Francis

      Jag syftade inte på någon särskild utan alla Andersson som spelat i Öis. Samma med Owusu.

    • 2 februari, 2011 @ 07:17 Fredrik

      Kanske menar Ståle Andersen?

    • 2 februari, 2011 @ 19:39 Black Francis

    • 2 februari, 2011 @ 20:20 Niklas

      Lohm kan nog fortfarande beskådas i Göteborgsområdet. I alla fall kunde man det förra året då han spelade för Rannebergen i division 4.

  8. 2 februari, 2011 @ 08:10 Danne

    Janne Andersson?
    Bengt Andersson?
    Sven Andersson?

    Svara

  9. 2 februari, 2011 @ 09:05 Anonym

    Efter att ha sett klippet säger det sig självt att det inte var lätt för Espinosa att acklimatisera sig till superettan på en halvsäsong. Det brukar vara ett minimum för spelare som går till premier league från valfri liga i Europa. Att ha en tränare som Janne C hjälpte säkert inte vid transitionen till europeisk fotboll.

    Svara

  10. 2 februari, 2011 @ 11:19 Heisenberg

    Tobias Löfgren?

    Svara

  11. 2 februari, 2011 @ 11:24 Håkan Wall

    Våra pengar?

    Svara

  12. 2 februari, 2011 @ 11:58 Martini

    Vår publik?

    Svara

  13. 2 februari, 2011 @ 12:01 Anonym

    Kul ide! Varför inte Ze Rony eller Alexandro Pappas

    Svara

  14. 2 februari, 2011 @ 12:05 J

    Tryggvi!

    Svara

  15. 2 februari, 2011 @ 12:46 Robbban

    Jonus Bartholdson? Han var ju i GAIS 96-97 har jag för mig. Sagolikt seg och, tråkig.

    Svara

    • 2 februari, 2011 @ 13:31 Anonym

      Han spelade i GAIS 96. Kom tillbaka till ÖIS men lämnade väl klubben kort därefter.

  16. 2 februari, 2011 @ 13:11 Garotta de Ansjovis!

    Savo Drobac ? Han gick Ytterby men sen då ?
    Daniel Lohm var är han, fet tydligen…

    Svara

    • 2 februari, 2011 @ 13:18 Jacko

      Boom-Boom-Lohm gick la till Gunnilse och är väl typ kvar där?

    • 2 februari, 2011 @ 20:21 Niklas

      Rannebergen, åtminstone förra året

  17. 2 februari, 2011 @ 14:27 J

    Boom-boom lohm håller numera till i Rannebergen . Mötte han senast inomhus i tomtecupen och det gick fanimej inte undan. JÄVLAR vad usel han var.

    Svara

    • 2 februari, 2011 @ 18:26 Macky

      Han tränar/spelar rannebergen nu

  18. 2 februari, 2011 @ 16:59 Anonym

    Storken?

    Svara

  19. 2 februari, 2011 @ 17:17 Yodabul

    Jukka Ikäläinen! Var är den finska martyren?

    Svara

  20. 2 februari, 2011 @ 17:36 Anonym

    Kom bara ihåg Espinosa av de 3 :)

    Svara

  21. 2 februari, 2011 @ 18:49 Tjuvnyp

    Jag vill gärna ha en intervju med Bärkroth, där han förklarar hur han som far kunde fostra en IFK’are…

    Annars är väl Scheweleff ett utmärkt utvik nästa gång? Kändes som det fanns något där som vi sumpa bort…

    Till sist får väl jag rabbla några godingar då, som ex. Grandelius, Poletten Larsson, Henke Bertilsson, Ulf Ryberg, Stefan Vennberg, Martin Strömberg, Kocken Clarholm mfl….

    Svara

  22. 2 februari, 2011 @ 19:52 Fredrik

    Ja för fan, Henrik Bertilsson är ett solklart måste!

    Länktips:
    http://hn.se/livetsgang/1.608766-matchvinnaren-har-hittat-nya-mal

    Svara

    • 2 februari, 2011 @ 20:02 Anonym

      Bertil är en legend. Hans ”50-50″ duell med Dick Last i ett derby är oförglömlig. Nån som minns den?

    • 2 februari, 2011 @ 20:23 Anonym

      Järelöv…

    • 2 februari, 2011 @ 21:02 Black Francis

      Ja, man hoppades att IFK skulle få sätta in tredjemålvakten där, men om jag inte minns fel så reste sig Dicken igen. Kommer dock inte ihåg om Bertilsson klarade sig undan utan att få rött.

      När var detta? 95-96 någon gång?

    • 2 februari, 2011 @ 22:58 Anonym

      Borde vart nått sånt. Bland det grövsta jag sett en öisare göra (kanske överdriver jag). Det roliga var att Bertilsson kallade det hela en ”50-50 duell”.

      Karatesparken smakade iaf mumma på derbydagen vill jag minnas. Good times…

    • 2 februari, 2011 @ 23:00 Anonym

      Och visst slapp Bertil oförklarligt det röda.

    • 2 februari, 2011 @ 23:14 Anonym

      Det var på Järelöv och inte Dicken om jag minns rätt. Bertil klarade sig för att Valter just fått rött tror jag.

    • 2 februari, 2011 @ 23:32 Black Francis

      Valter var väl inte med på den tiden? Slog inte han sig in något år senare, till Kungens stora besvikelse? Men det kan stämma att det var Järelöv och inte Dicken. Det var i alla fall så att det var IFKs andramålvakt som stod eftersom förstemålvakten var skadad. Tänkte först att Dicken var andremålvakt efter Ravelli men han hade kanske lagt av redan. I så fall var det kanske Järelöv som var andremålvakt bakom Dick?

    • 3 februari, 2011 @ 16:04 Anonym

      Inte Valter förstås, någon annan fick rött, men de var Sören Järelöv definitivt som smaka på Bertil.

  23. 2 februari, 2011 @ 20:35 bukowski

    thomas madsen,örn,sigurdur,atli,petri pitkänen,raimo käkelä

    Svara

  24. 2 februari, 2011 @ 22:09 Jens Z

    Brynjar Gunanrsson, Jozo Matovac, Jocke Karlsson…

    Svara

  25. 3 februari, 2011 @ 09:36 J

    Marcelinho, Elias Storm, Dejan Jurkic….. Undrar även lite vad som hände med Henri Scheweleff? Efter hans benbrott så försvann han ju totalt. Han kunde ju blivit riktigt bra!

    Svara

  26. 3 februari, 2011 @ 15:07 Garotta de Ansjovis!

    Vad hände med Pappas?

    Svara

  27. 3 februari, 2011 @ 19:13 Hasta La Vista

    Christian Hemberg??? Han skulle ju enligt vår nuvarande förbundskapten vinna skytteligan i allsvenskan inom 5 år. Känns som det har gått det nu… vad hände Hemba?

    Svara

    • 4 februari, 2011 @ 20:37 Black Francis

      Afonso, Paulinho och skador.

    • 4 februari, 2011 @ 20:48 Håkan Wall

      Och C2H5OH.

    • 4 februari, 2011 @ 21:54 Black Francis

      Jaså, det har jag missat. Han kändes inte som den typen.

    • 6 februari, 2011 @ 18:48 JD1887

      Vem menar du med C2H5OH Håkan?

    • 6 februari, 2011 @ 21:14 Johan Gellerman

      Det är den kemiska beteckningen för alkohol. Spriten räddade honom från sporten, så att säga.

  28. 4 februari, 2011 @ 14:11 Luton

    Men vad hände med Anders Roth?? Den bästa utlänningen vi nånsin haft. Nåja, ett par brassar undantagna. Roth var riktigt bra, men förstödes väl av Bob Houghton.

    Svara

  29. 4 februari, 2011 @ 21:04 Yodabul

    Med all förmodan Gunnilse i Svenska Cupen igen…

    Börjar bli en vana, är det tredje gången på 2000-talet?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se